- Red Magic 11 Air – vékony házból süvít a szél
- Csíptetős fülesek csatája – Sony LinkBuds Clip vs. Huawei FreeClip 2
- Mérföldkő a szilárdtest-akkuknál: fontos lépést tett a QuantumScape
- Újabb óriásakku a Honortól: az X80 lehet a következő 10 000 mAh-s modell
- iPhone 18 Pro Max: kis kapacitásbővítés hoz nagy előrelépést üzemidőben
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Google: minden androidos telefonra jön az AirDrop-kompatibilis Quick Share
- Netfone
- Dreame X40 Ultra - épp csak kávét nem főz
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Az Opel Astra fedélzeti rendszere
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Szerintem a fa helyett lássátok inkább az erdőt. A számítógép definíciójába inkább én se mennék bele, de van egy sokkal egyszerűbben megfogható különbség a számítógép, és a periféria eszköz között: maga az alkalmazás.
Egy számítógép tipikusan absztrakt felületen dolgozik. Afféle ideális körülmények között. Nincsen rajta idő-kritikus nyomás. Egy periféria vezérlő pedig idő-kritikus alkalmazásokra van optimalizálva.
Írok egy példát. Pld adva van egy információ stream, másodpercenként csak 1 millió bittel. Nem egy nagy sebesség. Ennek a többszörösét is fel lehet dolgozni számítógéppel. Viszont ha azt vesszük, hogy minden információ elem éppen csak abban az egy uSec időablakban áll rendelkezésre, máris problémái lesznek a számítógépnek (pld a PC-nek). Ugyanis egy mai oprendszerrel (pld WinXPsp3) nem lehet 16 mSec időablakon belülre pozicionálni. Ha ki kell nyisszantani fixen egy bitet a streamből, akkor kell egy perifériát kötni a számítógéphez, ami ugyan sokkal gyengébb teljesítményű, viszont azt a csekélyke teljesítményt koncentráltan a feladatra tudja fordítani. Pld kinyisszantani egy bitet az adott uSec időablakból, amivel egy PC felsülne, arra még egy aprócska pic10-es is képes. Azután valamilyen információ bufferbe rakni a dolgokat, ahonnét kötegelve lehet továbbítani a számítógép felé, amikor majd a számítógép éppen kegyeskedik odafigyelni, és kötegelve átvenni egyszerre mindent, ami időközben felgyülemlett.
Bármilyen számítógép perifériát is veszünk alapul, azok mindegyikének önmagának is van egy processzora, és kvázi perifériái (sima TTL / CMOS jelvezetékei, ha más nem). Ergo azok önmaguk is számítógépek. De az alkalmazás típusa miatt mégis perifériáknak hívjuk őket.
Egy PLC-vel is ez a helyzet. Időkritikus alkalmazásra termett, nem absztrakt munkavégzésre. Egy PC-hez képest a PLC csupán periféria.
Amúgy a miniPC-ket "ipari" célokra én úgy értettem, hogy pld egy nagyobb kivetítő monitort nem feltétlenül kell időkritikus üzemben működtetni. Tök8, hogy egy kép az adott uSec időablakban jelenik-e meg, vagy akár több mSec idővel később. Egy absztrakt eszköznek maximum az emberi reflexek sebességéhez kell alkalmazkodnia, de arra meg bármelyik képes. Időkritikusabb alkalmazásokra én sem használnék miniPC-t, ugyanis alkalmatlan rá. Oda vagy PLC vagy pic.
Némelyik PLC-nek PIC12C magja van, mint időközben megtudtam: összteljesítményét tekintve iszonyúan gyengusz egy típus.
Új hozzászólás Aktív témák
- Vicces képek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kétféle módon harcol a forró helyzetekkel szemben az ASUS új, M.2-es SSD háza
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Disney+
- Cyberpunk 2077
- World of Tanks - MMO
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L440 - i3-4000M I 8GB I 500GB I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Gigabyte Gtx 1070 8Gb
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i7-7G I 16GB I 512SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 3: i3-10GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Xfx Radeon R9 390 8Gb
- Keresünk S24/S24+/24 Ultra/S24 FE
- Ducky One 3 FULL/TKL/SF/MINI billentyűzetek többféle színben és kapcsolókkal, plusz csuklótámaszok
- Vállalom FRP Lock os telefonok javítását ingyen kiszálással és akár helyszíni javittással
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Zalman T3 Plus DeepCool 400W
- 2 TB-os Samsung 980 PRO M.2 SSD with heatsink - garanciával
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest