Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Szirty

őstag

válasz KB.Pifu #4303 üzenetére

Üdv KB.Pifu!

Ok.Tehát ha jól értem a kérdést akkor ez a válasz rá...
    Nem szoktam számlálót léptetni amikor egy gép elér egy állapotot és megint léptetni amikor elér egy másik állapotot és így tovább. Az adott mozgásokat meg a számláló pillanatnyi értékéhez kötni.
    Pl.: ha a számláló tartalma 1, akkor emelés szelep meghúz. Ha felért, számlálót léptetem. Ha számláló tartalma 2, akkor rögzítő szelep nyit, időtag indul. Ha időtag letelt, számlálót léptetem, ha a számláló tartalma 3 akkor... és így tovább.

Kimondott léptetőláncot sem szoktam építeni, ami úgy működik mint a "futófény". Azaz van sok-sok merker bit, amik egymást billentik be egyéb feltételek teljesülése esetén. Amelyik bebillent az törli azt amelyik az imént bebillentette. Így lesz egy merker sor, amiben egy bit mindig 1 állapotú a többi meg 0. Az 01-es állapot "végig sétál" a láncon. ha 1-es lépés aktív, akkor akkor emelés szelep meghúz. Ha felért, láncot léptetem. Ha 2-es bit értékre 1, akkor rögzítő szelep nyit, időtag indul. Ha időtag letelt, láncot léptetem, stb, stb, stb.

Vannak gépek amik mozgása kifejezetten lépésekre bontható. Jól definiálható állapotok vannak amik mindig azonos sorrendben követik egymást és vannak amiké egyáltalán nem bontható ilyen állapotokra vagy ezek az állapotok véletlenszerű sorrendben követik egymás (pl. a technológiai állapottól függően).

Olyan esetekben ahol ilyen ismétlőfő lépések meghatározhatók én jelzőbiteket használok. Amikor egy művelet megtörtént, bebillentek egy jelzést és a következő műveletnek ez is feltétele (az egyéb véghelyzetekkel, időtagokkal együtt).
    Ez funkcionálisan tekinthető léptető láncnak is, mert hasonlóan működik, de a program felépítése nem léptetőláncra épül.

Más gépeknél (ahol nincsenek előre definiálható állapotok amik egymást követik) nem is alkalmazható ilyen módszer.
    Ezért pl. kifejezetten haragszok amikor ilyet oktatnak. Illetve amikor csak ilyet oktatnak (pl. OKJ-s tanfolyamon, de egyetemen is. lásd futófény, közlekedési lámpa példaprogramok).

Aztán a delikvens szembe találja magát pl. a kézi üzemmóddal vagy egy szabályzással, vagy olyan feladattal ahol rengeteg párhuzamos folyamat fut amik sorrendisége nem határozható meg előre, akkor csak lesnek mint hal a szatyorban...

Új hozzászólás Aktív témák