Hirdetés
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Telekom mobilszolgáltatások
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Betáblázta magát az Oppo
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonnyolcadik rész - Az újrakezdés
- Lalikiraly: Kinek milyen setupja van?
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szirty
őstag
Üdv hukhl!
Még nem teljesen értem milyen további információt várnál egy "relés bibliától".
A relé működése mint írtam alapvetően nagyon egyszerű.
A létradiagram pedig, (ami kedvedre való) egy megfelel a relés kapcsolásoknak amíg csak "tekercs" és "érintkező" jellegű utasításokat tartalmaz. Ugyanaz a logika felépíthető mindkettővel, teljes az átjárhatóság.
Persze relékkel drótozhatsz zárlatot, amit egy létra szerkesztő nem enged meg, és az utóbbi kissé korlátozza a túlságosan kacifántos hálózatok megrajzolását egyben, de a hasonlóság a kettő között van olyan nagy mértékű, hogy alaptételek tekintetében kezdetben elhanyagolhatod a különbségeket.Tehát ha a létra testhez áll és érted, akkor mit nem értesz a relékkel kapcsolatban?
-
Watchdog
aktív tag
Akkor jól sejtettem ,hogy nem igazán létezik relés "Biblia" ?
Általános "relés Bibliát" nem ismerek, de a EATON-Moeller hitűeken
kívül mások is forgathatják az alábbi kiadványt:
Link
(Célszerű letölteni, és sima pdf olvasót használni, nem a lapozósat)
Tele van különböző gyakorlati feladatok megoldására szolgáló kapcsolásokkal, méretezési-kiválasztási tudnivalókkal, valamint a gyártó készülékeinek bemutatásával, mert végső soron mégis csak egy reklámanyag... -
dodzylla
csendes tag
Mivel én aktív hallgató vagyok, és közel a végzéshez, ?ha minden jól megy fél év? ezért igencsak benne vagyok a levesben. Én Mérnök informatikusnak tanulok, az oktatás totális katasztrófa az egész országban szerintem, 0 színvonal alatti, én úgy szoktam mondani a Magyar oktatás jelenleg a semmitől is rosszabb, mert a helyett ,hogy tanítana egy kicsit is, még a kedved is elveszik az egésztől és sok helyen ég össze is zavar... Folyamatosan tömnek elmélettel, fele egy idejét múlt felesleg másik fele meg olyan magas szint sokszor ami még a tanárnak is nehézkes. Szedtem le rengeteg BME s tananyagot de mivel 70 % elmélet nem tetszett... mindenhol csak elmélet van, alig vannak gyakorlati példák vagy normális alapokhoz segítség. Munkahelyen meg mit várnak? gyakorlatok és szaktudást.
Az egész a pénzről szól... megbuktatnak mert véletlenül belekerültél a kvótába... van minden szemétkedés, bár ezt szerintem senkinek nem kell bemutatni aki járt fősuliba/egyetembe.

PLC-vel, én OKJ-n ismerkedtem meg, de ott is azonnal szembetűnő volt milyen 0 színvonalon vagyok, pedig kb ugyan az vagyok papíron mint egy villamosmérnök csak sokkal inkább számítógépes téren, és csak "lágy"elektronikával foglalkozunk persze iskolában tanítanak ezt azt de hát az semminek se nevezhető. PLC szerintem az egyik legnehezebben tanulható "tudomány"ág a világon, mert nagyon kevés a jó tananyag, és azok közül is sok csak érintőleges, nem igazán kiforrott még az oktatás.
Na egy kis képet a valóságról, csomóhelyre próbálkozunk "bekéredzkedni" gyakornoknak, ingyen dolgozunk mind aki egyáltalán kap valami helyet, én is simán elvállalnék valamit ingyen is mert főként tudásra vágyom, de hiába próbálkozunk/ok, mindig az a válasz ,hogy hát nem engedhetünk be mert céges titkokat lophattok, nincs idő, nincs hely stb. Esélyünk nincs elindulni szinte... mindenhova sok gyakorlat kell min 2-3 év tapasztalat, érts mindenhez, és lehetőleg semmit ne kelljen veled foglalkozni.
Persze ez sehogy se elérhető ha sehova nem vesznek fel.
Az én szerencsém az ,hogy pár nagyon profi szakember tanít a szakirányomon, Képfeldolgozást, programozást, modellezést, hálózatokat meg még sok mást, így megpróbálok másba elhelyezkedni, csak kicsit csalódott vagyok mert ez az Automatizálás nagyon tetszik... és tényleg szeretnék tanulni és fejlődni benne... de egyedül folytatom egyenlőre, aztán majd jut valahol hely egy gyakornoknak.
HUKHL: Amit fentebb írtam végeredményül oda jutottam ,hogy külföldi tananyagokat szedek csak, a magyar hulladékokkal már nem foglalkozom(tisztelet a kivételnek), sokkal több van, sokkal jobb minőségű és naprakészebbek, ha megy az angol mindenképp javaslom elektronikából, vezérlésből ilyesmikből ,mindenképp nézd meg őket. Én úgy érzem sokkal érthetőbbek és sokkal többet is fejlődök tőlük. Magyar tananyagok sokszor borzalmas nyelvezetűek, agyonbonyolítottak és sokszor valóságban nehezen megvalósíthatóak vagy totálisan idejét múlt mind...
Na hát elnézést emberek a hosszú postért csak gondoltam leírom ,hogy én mit "kapok" a mai világból.
-
hukhl
csendes tag
Köszönöm szépen a segítségeteket!
Többnyire én is ezeket az anyagokat találtam a neten és ezeket nagyjából tudtam is értelmezni csakhogy sajnos egyik sem tér ki komolyabban az időrelé, vagy impulzus relé használatára, kézi-automatikus üzemmódokra, vagy éppen egyszerűbb futófény előállítására. Akkor jól sejtettem ,hogy nem igazán létezik relés "Biblia" ?
KB.Pifu: errről a szabványról nem volt szó órán ,de ahogy nézem a tanár úr feladatai ilyen szabvány szerint vannak.
byte-by: Vettünk az órákon létradiagrammos programozást is ,illetve szimuláltuk SIMATIC Manager-ben és épp csak annyiban különbözik a kettő ,hogy míg a létradiagrammal könnyen összerakom ezeket illetve az órán vett kicsit bonyolultabb plc-s feladatokat addig sima relékkel valahogy nem megy
Szerintem ez annak is köszönthető ,hogy LAD programozásra 1001 tutorial videó létezik míg ilyen sima relésre semmi sincs.Szirty: Teljes mértékben igazad van.
Katasztrófa ez az egész oktatási rendszer. Az egyetemekről sorra jönnek ki a félkésznek se mondható mérnökök. Gyakorlati tudás nulla, az elméleti meg éppen semmire sem elég.KB.Pifu: Hasonlóan látom én is a helyzetet a frissen végzett villamosmérnökökkel kapcsolatban és az egyetlen kiutat talán abban látom ,hogy hosszabb szakmai gyakorlatot kell eltölteni az adott cégnél, akár több féléves csúszás árán is. Már több cég is alapból minimum fél évre vállal gyakorlatra mérnököket.
-
Szirty
őstag
Üdv!
"Sok álláshirdetést is lehet látni amelyben villamosmérnököt keresnek PLC és Autocad ismeretekkel."
- És társalgás szintű nyelvismerettel.
- Jogosítvánnyal, saját autóval
- Gyakori külföldi távolléttel
- Több éves gyakorlati tapasztalattal
- Számítógép kezelési ismerettel
- Saját laptoppalAztán mehetsz európa minden országába gépsort beüzemelni :-)
-
rsf
senior tag
Sok álláshirdetést is lehet látni amelyben villamosmérnököt keresnek PLC és Autocad ismeretekkel.

Üdv.
-
Szirty
őstag
válasz
KB.Pifu
üzenetére
Helló!
Tudom én mi a helyzet. Néha azért bekerülnek, ahogy hozzánk is jöttek (pl. tanulók szakmai gyakorlatra, de végzősök is).
Igen a cégek ma már nagyon óvatosan bánnak azzal hogy kinek milyen papírja van. Inkább az érdekli őket kinek milyen gyakorlata van és tesztelni is szokták a jelentkezőket.
Vajon miért? :-/No de nézzük a jó oldalát: egy darabig még biztosan lesz munkám...
-
KB.Pifu
tag
Szia!
Nem tudom mennyire megnyugtató, de a frissen végzettek nem nagyon kerülnek be a gyárba, elkaszáltak engem is többször állásinterjún pontosan ezekkel a hibákkal, azért próbálok segíteni, hogy mással ne történjen meg ez így.
Így lesz pályakezdő munkanélküli a villamosmérnök, aztán meg csodálkozik mindenki.
Mehetne az ember karbantartónak is, hátha beletanul (de nem fog). 5 év fősulival az ember nem kap szakmunkás képzettséget, vagy sokszor mechanikai hibát talál amivel meg egyedül nem boldogul és a gyárban mindennél jobban utálják azt akinek fogni kell a kezét.Pl az egyik Jig-ben rájöttem, hogy kikopott a persely, mondták akkor lehet megcsinálni, hát egyedül nem is jött össze, se szerszám se mechanikai rutin, de azért legyen kész.
Sz*r a rendszer ahogy van.
-
Szirty
őstag
válasz
KB.Pifu
üzenetére
Üdv!
A véleményem?
Azt hiszem az előbb a lényeget kifejtettem ami a véleményemet illeti.
Az általad hivatkozott példa messze ékesen bizonyítja mennyire elméleti szakemberek készítik a példafeladatokat és oktató anyagokat. Még csak ki sem próbálják azokat a dolgokat amiket leírnak a lektor meg átengedi, mert ő is elméleti síkon foglalkozik vele. Aztán jön a tanulni vágyó (illetve akik nem vágynak hanem kényszerülnek, de az ügy szempontjából ez most teljesen közömbös) ő lesz az első aki akkor vagy talán egyszer majd meg is valósítja a faxságot amit tanult és rohadtul nem fogja érteni ki mikor és mit rontott el.A dupla tagadás beleegyezés! :-)
-
Szirty
őstag
Üdv hukhl!
Ismét meg kell állapítanom, hogy a magyar műszaki oktatás a béka segge alatt van. EZ katasztrófa úgy ahogy van!
30 éve nem használt rajzjelek (különösen Watchdog által linkelt 2012-es!! PDF-ben). A kapuáramköröket olyan rajzjelekkel amik abban vannak még Bill Gates-ék meg Steve Jobs-ék rajzoltak a szilikon völgyben!
Már csak azon csodálkozok hova lettek az elektron csövek...
Minősíthetetlen! Egy frissen végzett "szakember" betéved egy gyárba nem hogy azt nem tudja mi micsoda, de azt sem hogy hol van!hukhl a jelfogó (relé) működése alapvetően meglehetősen egyszerű. Egy tekercs ha feszültséget kap, akkor érintkezőket kapcsol. Egyeseket megszakít (NC) másokat zár (NO). Akár egyszerre több érintkezőt is (jellemzően többet).
Ennyiből már komplex logika is felépíthető a már jól ismert(?) alapvető logikai kapcsolatok megvalósításával.
Olyannyira, hogy relékkel (jelfogókkal) akár mikroprocesszor is felépíthető. Persze ez túlzás, mert inkább sport értéke van, mint gyakorlati haszna, de tényleg megtehető.Vannak "speciális" relék. Pl. váltórelék (R-S) aminek két tekercse van, az egyikkel be a másikkal ki lehet kapcsolni (bistabil). vagy időrelék, amik az érintkezőket a tekercsre kapcsolt feszültség után kapcsolják ki vagy be, stb.
Én nem tudok konkrétan olyan doksit amit szeretnél és nem oldok meg mások helyett házi feladatot, de a megértésben talán segíthetek.
-
KB.Pifu
tag
Szia!
Még valami
pdf-saját oldalszámozásában a 10 oldaltól olvasd el figyelmesen (adobe-ban 14.)
ne ess bele abba a hibába, hogy az NC kontaktust a létrában automatikusan NC (fordított) lekérdezéssel [ --|\|-- ] használod. Nagyon sok helyen előforduló hiba oktató anyagokban is!
Többieket is kérdezném, mi a véleményetek erről a jelenségről, vagy most én vagyok a hülye mert mindenhol az NC érintkezős stop gombot fordított lekérdezéssel használják a létrában?
oktatási anyagokban az öntartó kapcsolás NC érintkezőjét elég gyakran fordított lekérdezéssel mutatják be.Rossz Példa
[link] -
byte-by
tag
halo !
ezek elég egyszerű áramút tervek.motor indítás, forgásirány váltás, csillag-delta, ajtó vezérlés...
próbáld meg a terv ágait külön-külön értelmezni, a feltételeket egy kimenetig.
( esetleg nyugodtan rajzold le , a tervjelek mellé írd oda mi micsoda )
a plc relés felépítésű létra diagramja sem más nagyon ettől.http://csepeltiszk.hu/files/tananyag/plc/plc.pdf
itt alapszintem magyarázzák a kapu logikát, és a Te példáid is visszaköszönnek egy egy példa-tervben működési és tervjel leírásokkal. Valamint az áramút tervek értelmezése plc programokban, különböző nyelveken.(stl, fbd, lad)
byte
-
KB.Pifu
tag
szia!
Sokat lehetne mesélni, milyen előtanulmányokat nem vesznek figyelembe a felsőoktatásban, vagy általánosságban mennyit tanítanak.
IEC-60617 szabványismerettel hogy állsz? Nekünk nem nagyon regéltek róla, mivel ez egy szabvány nem is forog közkézen (bár tudom, honnan kell megszerezni).
De hogy tiszta legyen, és még tényleg hasznos is
Symbol Preview Guide --> IEC-60617 Symbols
[link]ezeket nézegesd meg, tuti lesz olyan amit még nem láttál
-
hukhl
csendes tag
Sziasztok!
Az egyetemen PLC vizsga keretein belül jelfogós feladatokat is meg kell oldanunk kézzel papíron. A tanár úr össz-vissz ennyi anyagot adott ki ehhez a feladat részhez:[link] ,sajnos az előadásokon is csak gyorsan ledarált néhányat ezek közül és azt gondolta ,hogy meg is lehet érteni nulla előtanulmánnyal ezt a dolgot.
Az lenne a kérdésem ,hogy esetleg ismer valaki közületek olyan szakirodalmat ami el is magyarázza a jelfogók működését illetve hasonló bonyolultságú feladat is található benne magyarázattal(akár angol is lehet)? Sajnos nem találtam a neten, pedig megnéztem más egyetemek hasonló tárgyainak anyagát is (már ahol megtaláltam) ,de csak ennél sokkal egyszerűbb feladatokat találtam. A vizsgán hasonló feladatok vannak ,mint amiket fentebb linkeltem ,de ott helyben találja ki őket a tanár
Köszönöm előre is a segítségeteket!
-
Szirty
őstag
Helló rsf!
"Szerintem a BLKMOV-nak teljesen mindegy, hogy mi van a DB-ben."
Persze. Egészen addig, amíg nem 2120 byte-os DB-t akarsz 12 byte-osba másolni. Range error rulez!
Vagy 87 byte-ot másolsz egy másikba és ezzel félbevágsz egy stringet.
Igaz ez a BLKMOV-nak tényleg mindegy, aki a programot írja annak nem annyira:-) -
Szirty
őstag
válasz
moseras
üzenetére
Üdv!
Akkor szerintem marad az a lehetőség, hogy felváltva éred el őket. Vagy az egészet VPN mögé bújtatod.
Ha állandó elérésre van szükség (vagy olyanra aminek bármikor rendelkezésre kell állnia) akkor az utóbbi nyilván a legjobb megoldás egyrészt biztonságosabb, másrészt kényelmesebb. Sajnos több HW/SW feltétele van. -
moseras
tag
Üdv!
Köszönöm a részletes választ.
Az hogy tőbb PLC-n ugyanaz a port, ne zavarjon. Az interneten a web szerverek portja is azonos (TCP:80) mégsincs semmi gond, hiszen az IP címük megkülönbözteti őket.
Itt arra gondoltam, hogy 2 PLC van eldugva a 3G-s router mögé. A 3G-s routernek kívülről 1 WAN címe van, otthonról én erre az 1 IP címre tudnék csatlakozni. Tegyük fel, hogy a 102-es port az, amelyiken a PLC-k figyelnek, 2 PLC esetén csak úgy tudnám megoldani, hogy mondjuk a 102-es külsőt az egyik PLC 102-es portjára irányítom át, a 103-as külsőt pedig a másik PLC 102-esére. Így otthonról az egyik esetben a 102-es portra, a másik esetben a 103-as portra kellene csatlakoznom. De ha a Tia Portal-ban nem tudom átírni a portot, akkor a 2.-es PLC-t nem fogom tudni elérni.
Köszi!
Imi.
-
Szirty
őstag
válasz
Mazsika
üzenetére
Üdv!
És hogyan másolna egy ilyen aminek csak DB-t adod meg egymásba két teljesen eltérő struktúrájú, vagy ami még jobb(!!) eltérő méretű DB tartalmat? Oldja meg? No és ha nem úgy "oldja meg" ahogy te szeretnéd (mivel nem közlöd vele hogyan csinálja csak azt hogy mit, az utóbbit neki kellene kitalálni).
Vagy arra gondoltál, hogy lenne egy olyan másoló utasítás, ami arra való, hogy kimondottan CSAK azonos méretű blokkokat másol egymásba?
Ilyen blokkot lehet írni könnyen ha az kell. Csak a forrás és a cél DB címét adod meg neki."blkmov-val kicsit 'körülményes' több tíz db-nél! de akkor gépelés lesz ebből.."
Leraksz egy BLKMOV-ot és paraméterezed kb így:

Aztán ezt lemásolod tízszer és mindegyiknél átírod a DB számát és kész. Az miért több gépelés mint az, hogy olyan másoló blokkot hívsz aminek csak a DB számát kell megadni?
Vagy nem egyforma az összes DB mérte?Kifejtenéd a problémát részletesebben?
Nagyon nem mindegy mi van a DB-ben és az mekkora, de erről semmilyen infót nem közöltél. Így csak vaktában tudok tippeket adni, de azt utálom, mert fölösleges köröket futunk miatta napokig... -
Mazsika
őstag
Szia Szirty!
Egy bizonyos trigger jelre szeretnék több DB-t átmásolni másik DB-kbe (tehát pl.: DB1->DB101, DB2->DB102, ... stb) aztán ezeket a DBkből törölni az értékeket. (csak INT-eket tartalmaznak a DB-k) Ezt csak blkmov-al tudom megtenni, vagy van erre valami egyszerűbb mód?
Köszönöm! -
Szirty
őstag
válasz
moseras
üzenetére
Üdv moseras!
Nem tudom milyen portokat használ az S71200 a TIA portallal való kapcsolat során.
De standard TCP/IP protocolon megy az eszmecsere, nem profinetet használ erre. A Profinet egy ethernetre ültetett terepi busz protocol. A HMI eszköz sem azt használja. Profinetet terepi eszközök (szervók, távadók, I/O egységek, stb használnak).
Mivel a profinet nem TCP/IP, annál alacsonyabb rétegen zajlik, nem routolható. De cserébe kiszolgálja az időkritikus feladatokat.
Az én gondom profinetes gond volt, mert én egy ET200M-et akartam átlőni IWLAN-on. Mivel az a kommunikáció időkritikus, nagyon rövid timeoutokkal dolgozik, azért került képbe ez a dolog amire hivatkoztál.A HMI és a Step7 kommunikáció nem időkritikus. Amennyire tudom a kisebb S7-1200-ak nem is tudnak profinetet (de ethernet csatlakoás van rajtuk)! CPU 1215-től fölfele van csak profinet. Mégis mindre lehet HMI-t kapcsolni és etherneten programozni :-)
Az hogy tőbb PLC-n ugyanaz a port, ne zavarjon. Az interneten a web szerverek portja is azonos (TCP:80) mégsincs semmi gond, hiszen az IP címük megkülönbözteti őket.
A programozásnál nem hiszem hogy gondod lesz a 3G modem nagy válaszidejével. Elég sokat elvisel. Legalábbis a Step7. Van hogy a cégnél leszakadok a wifiről miközben VAT táblát nézek. 3-5 másodpercig megtorpan és nem dobja el a Step7 a kapcsolatot ha egyből visszacsatlakozik a wifi.
Meg programoztam én már USB-s 3G modemről S7-et vonatról...Hogy mit csinál ha nagy a válasz idő? Lassú lesz. Nagy válaszidőkkel fog reagálni és a gyorsabb változásokat nem tudod monitorozásnál követni.
-
Szirty
őstag
Üdv!
Szerintem azt kérdezted, hogyan lehet egy gombhoz jelszót rendelni. "egy bizonyos gomb (funkció) megnyomása jelszóhoz kötött legyen."
De így már értem.
Rakd külön csoportba és a csoporthoz csak egy felhasználót rendelj hozzá és azt a csoportot csak ahhoz a gombhoz rendeld hozzá. Akkor lesz egy gombod, amit csak az az egy felhasználó kezelhet (és az admin jogúak), a többi nem. -
moseras
tag
Sziasztok!
Siemens S7-1200-as sorozatról kérdeznék megint. Tegyük fel, hogy van egy ilyen PLC egy helyszínen, de én távolról szeretnék programot frissíteni. Az adott helyszínen 3G-s mobil router van. Más PLC-t (pl. WAGO) ezzel a módszerrel sikeresen tudok programozni.
Ennél viszont: melyik porto(ka)t kell forwardolnom ? Ezek a portok a PLC-ben és/vagy a TIA Portal-ban átírhatóak e (úgy látom fórumokban, hogy nem...) ? Ha nem írhatóak át a portok, akkor 2 PLC-hez hogy tudok csatlakozni ? Vagy tegyek fel egy VPN-es routert ?
Továbbá: okoznak e problémát a 3G-s modem általi nagy válaszidők a programozásban ? Nem értem pontosan, az rendben, hogy Profinet interface, de akkor a programozás is Profinet-en keresztül megy ? Mert ha igen, akkor 2008-ban ahogy láttam, Szirty neked volt egy olyan gondod,
erre gondolok:
[link]hogy a Phoenix WLAN-os cuccaival (amelyekről a gyártó Profinet kompatibilitást ígér) sem ment, azt mondták, hogy állítsd át a Profinet timeout-ot, de nem találtál ilyent... Na ettől félek én is, a TIA portal olyan rövid timeout-al fog kommunikálni, amibe a 3G-s modem nem fog beleférni...
És egy utolsó: tegyük fel, hogy egy KP300 Basic Mono-s HMI-t szeretnék. Ennek a programozásánál akkor ugyan azok a problémák (persze ha valósak, amiket leírtam) előjöhetnek, mint az S7-1200 programozásánál ?
Köszi.
Imi.
-
Onishi
tag
Igen szerintem is egyszerűbb lenne így, és így is lenne a logikus, de a megrendelő kifejezetten úgy kérte, hogy külön jelszó védjen néhány funkciót. Tehát attól, hogy valaki belép, és van jogosultsága, automatikusan ne férjen hozzá az adott funkcióhoz, csak ha minden alkalommal beír egy jelszót a gomb megnyomásakor külön.
De lehet ezt még egyeztetni kéne velük, mert tényleg nem logikus így. Ha egy felhasználónak van jogosultsága, akkor férjen hozzá és kész. Akinek meg nincs, az meg ne. -
Szirty
őstag
Helló Onishi!
Ne ott keresd!
Hozz létre a Runtime user administration alatt felhasználói csoportokat, rendelj hozzá felhasználókat, azoknak adj jelszót.
Utána kattints a védeni kívánt gombra, ott válaszd a Properties / Security-t és a Runtime security mezőbe állítsd be annak a csoportnak a nevét, amelyik hozzáférhet a gomb funkcióihoz és kész. -
Onishi
tag
Sziasztok!
WinCC Flexible-el kapcsolatban kéne nekem egy kis fejtágítás.
Hogyan tudom azt megoldani, hogy egy bizonyos gomb (funkció) megnyomása jelszóhoz kötött legyen.
Tehát úgy kéne működnie, hogy a rendszerbe bejelentkezik egy felhasználó (az már megvan), de bizonyos funkciók ezen belül is jelszóhoz lennének kötve.
Nem találtam a gomb eseményeknél olyat, hogy jelszó kérés, csak a GetPassword-öt, de ha jól értelmeztem, az csak arra való, hogy az aktuálisan bejelentkezett felhasználó jelszavát írja egy tag-be. Valami felugró ablakos megoldás kéne.
Vagy ezt csak manuálisan tudom megoldani, hogy csinálok egy jelszókérő "ablakot" ami a gomb megnyomásakor megjelenik, és ha oda beírja a megfelelő karaktereket, akkor továbbengedi?Előre is köszi.
-
rsf
senior tag
Sikerült egyszerűen egy segéd bittel megoldani.
Üdv. -
rsf
senior tag
Egy vagy több NW-t írtam, nem egy egész blokkra gondoltam.
Nem akartam jump-ot. De közben rájöttem, hogy nem véletlenül van annyi féle jump az STL-ben.
De hát igy jár egy kezdő STL-es.
Még azt kellene megoldanom elegánsan, hogyha megszünik a start bitem(Nem az EN)
akkor a blokk bizonyos biteket reseteljen, bizonyos int-eket nullázzon majd ezek után ne piszkálja öket.
Tehát lehessen pl. a VAT táblából átírni az értékeket.
Üdv. -
Szirty
őstag
válasz
Mazsika
üzenetére
Üdv Mazsika!
"A bec akkor lenne jo ha kulon nw-t csinal"
A kérdésben nem jelölte meg feltételként, hogy nem csinál külön network-öt! A BEC egyébként nem a network-ből lép ki, hanem a blokkból.
Szóval én csak (aljas módon) a kérdésre válaszoltam ami így szólt:
"...egy vagy több network (STL-ben amiben több művelet van és a vége egy Transfer) ne hajtódjon végre egy bit állapotának függvényében."
Ha előtte BEC van, akkor nem hajtódik végre a bit állapotától függően. Ez a válasz a kérdésre. A bit pedig az RLO (de ezt se kötötte ki a kérdésben) :-)
-
Szirty
őstag
Üdv!
"Ha azt szeretném, hogy a végrehajtás egy bit állapotától függjön akkor mit érdemes használni?"
Feltételes vezérlés átadó utasítást. Leggyakrabban RLO függő jump van ilyen helyen.
A compiler is azt csinálja, alacsony szintű nyelvben más lehetőség nem nagyon van.
Ha megnézed hogyan néz ki egy ilyen létra STL-ben, láthatod:Hopp egy kis hibajavítás a képhez: _002 címke helyett _001 van természetesen!
-
Szirty
őstag
válasz
moseras
üzenetére
Üdv moseras!
Kb. úgy áll össze a kép, hogy az S7-1200-nak 3 féle memóriatárolója van:
Load memory
Work memory
Retentive memory
És ezt lehet megbolondítani még egy memória kártyával!A Load memory nem felejtő memória, ami a configurációs adatokat és a programot tartalmazza.
Amikor letöltöd a programot a CPU-ba, akkor az ide kerül. Ez a terület a CPU-ban van ha nincs a CPU-ban memória kártya. Ha van memória kártya, akkor ez a terület a kártyán van. A kártya mérete lehet nagyobb mint a CPU-ban lévő memóriaterület. Gondolom ekkor a program méretét a kártya mérete korlátozza nem a CPU Load memory mérete.Work memory felejtő memóriaterület, ahova a CPU pakol tetszése szerint a program végrehajtása közben mindenféle dolgokat átmenetileg (itt tartja pl. a blokkok lokális változóit (stack)).
Retentive memory Nem felejtő memóriatartomány, ahova az általad kiválasztott változóterületeket vagy azok egyes részeit tárolja. Te döntheted el hogy a programodban milyen DB-ket meg merker byte-okat kell óvni áramkimaradáskor.
Szerintem a HTML lapok log file-ok, CSV-k és még ki tudja mik (amiket létre tud hozni meg kezelni) ezen kívül kerülnek a memória kártyára.
Gondolom memóriakártya nélkül nem megy a web szerver funkció benne. -
moseras
tag
Sziasztok!
S7-1200 (legyen mondjuk CPU 1211C) mit jelent pontosan a 30 kByte munka memória, és az 1 MByte program memória ?
A munka memóriába kerülnek az adatok ? A program memóriába pedig a program ?
Hol találhatóak a WEB szerverhez tartozó állományok, ezek miből foglalnak helyet ?
Tehát akkor 1 MByte lehet a lefordított kód mérete, és 30 kByte az adatok össz. (nem felejtővel együtt) mérete ?Imi.
-
-
Centaurus
tag
Sziasztok!
Szeretném a tanácsotokat kérni.
Úgy döntöttem hogy szívesen megtanulnám ez a PLC programozós dolgot,csak nem tudom mennyire érdemes ezt egy felnőttképzéssel foglalkozó cégnél megtenni,és ha lehet tudtok nekem tanácsolni olyan helyet ahol ezt rendesen megtanítják?
Jah és még egy kérdésem lenne, hogy megéri ebbe energiát és pénzt ölni?Rendesen lehet ezzel keresni,vagy inkább mérnököket keresnek a cégek?
Előre is köszönöm a javaslatokat. -
dodzylla
csendes tag
Kedves Szirty!
Köszönöm szépen a választ, sokat segít
igyekszem majd gyakorolni. -
Szirty
őstag
válasz
dodzylla
üzenetére
Helló dodzylla!
Tényleg fölösleges és drága ilyesmire PLC-t használni, de hát végül is lehetséges :-)
Ha tudsz olcsón szerezni valami használtat akkor nosza.Bár szerintem olyan feladat mint ez szimulátorban is remekül gyakorolható, az meg sok fejlesztői környezetben van.
Ez a feladat annyira minimális, hogy egy programozható relének is gyerekjáték, mint pl. Omron ZEN, Moeller Easy, Siemens LOGO, stb.Mi kell hozzá?
Nos a PLC/prgRelé és az annak tápfeszültségét szolgáltató tápegység amennyiben nem 230V-ról üzemel. ha nem 230V-os, akkor 24V DC kell neki. Egy néhány amperes táp elegendő lehet.
Mivel a linkelt szelep 12V AC tekerccsel rendelkezik, olyan PLC-t kell választanod, aminek relés kimenetei vannak. Vagy külön 24V DC-s relék kellenek a szelepek kapcsolásához.
Továbbá kelleni fog egy olyan 12V AC táp (transzformátor) amelyik ellátja a szelepeket feszültséggel. Hogy milyen teljesítményű? Az a szelepek számától és azok áramfelvételétől függ, ám ezt az adatot a linkelt oldal készítői nem találták fontosnak közölni.
Blöffre 1-2 szelephez 10-20VA-es trafó biztosan elég lehet. -
dodzylla
csendes tag
Köszönöm a válaszokat!
Azért akartam PLC mert létrás programozást szeretném gyakorolni, meg kicsit komolyabban tanulmányozni az egészet, van PLC s okj m, meg autómatika technikusi vizsgám ,de ezek csak az alapokra elegek, szirty honlapját is tanulmányozom nagyon jó és hálás köszönet érte! De azért szeretnék kis tapasztalatot gyűjteni, tudom ,hogy ez nem sok meg elég egyszerű, de valahol elkell kezdeni.
Kellemes Húsvéti ünnepeket!
Dod
-
rsf
senior tag
Hali!
Tökéletesen jó lesz.
A fenti (az iDB-s) is jó lett volna, csak nem tudtam rájönni, hogy miért nem működött nekem. Sima Shared DB-ből meg tudtam csinálni, de ezt a megoldásodat nem lehet überelni.
Már csak az SFC20 Dest címéhez kell raknom egy pointert, remélem lehet.
Köszi. -
KLR
csendes tag
válasz
dodzylla
üzenetére
Szia.
Ilyen feladatra elég egy programozható relé is (Schneider Zelio, Siemens Logo!, Array AFB vagy SR, stb). Ezek olcsóbbak a PLC-nél, de meg lehet tanulni a Ladder és FBD alapjait.
Ha valami komolyabb érdekel, rá lehet futni jutányos áron kezdő csomagra, több gyártó képviselete kinál kiteket (alap PLC + HMI + szoftver + kábel).
Persze, ez attól függ, mit szeretnél megtanulni. Egy adott gyártó rendszerét (Siemens Simatic S7, Omron Sysmac + CX, stb) vagy csak érdekel a PLC programozás. Több helyen használják oktatási célra a Codesys csomagot (ingyenesen letölthető csomag: www.codesys.com ), amit sok gyártó is átvett (Schneider Electric, ABB, Eaton, Beckhoff, meg még sokan mások).
Konkrét PLC-t csak konkrét feladatra lehet ajánlani.
Üdv,
PS
Mindenkinek Kellemes Húsvétot !!!
-
-
dodzylla
csendes tag
Hello!
Hozzáértőktől kérnék némi tanácsot, itthonra szeretnék csinálni öntözéshez automatikát, egyszerűt, főként azért ,hogy gyakorolhassak is rajta.
Ilyen mágnesszelepeket néztem, 5-6 k körül ez bőven jó lenne:
http://www.hydrolight.hu/magnesszelep
Azt szeretném tőletek kérdezni milyen PLC t ajánlanátok ilyen célra, és milyen további eszközökre lenne szükség, PLC, táp ilyesmi.
Egyszerű rendszer lenne egyékbént annyi ,hogy reggel 6 kinyit egy mágnesszelep a csapnál, majd 1 hátul két szórófejre és kb 30 percre rá egy másik megint két szórófejre kicsivel arrébb, a kiépítést megcsinálnám simán, csak nem tudom milyen típusú plc kéne ehez, főként gyakorolni szeretnék!
A válaszokat előre is köszönöm!
Dod
-
rsf
senior tag
Hali,
Nem lehet, az a baj, hogy az iDB-ben csak initial Value van és ez miatt nem működik nekem rendesen, vagy mert 314-es a CPU!? Nem leszúrás volt, hogy nem működik amit beraktál, csak közöltem, hogy nálam vmiért nem fut le. Neked, csak köszönettel tartozok.
Amúgy csak simán meghívom a LEFT blokkot és az IN bemeneti paraméter az iDB-ben lévő Stringre mutat.
De ha az IN-nél lévő iDB-t kicserélem egy Shared DB-re akkor működik rendesen.
Szóval eddig még semmi mást nem csinálok vele.
Az iDB-ben úgy tűnik benne van a string, mert amikor kimásoltam az első 4 Byte-ot akkor láttam a String elejét. Küldtem róla egy Printscreen-t Privibe.
Üdv. -
Szirty
őstag
Szevasz!
Nem tudom miért van.
Én mindig igyekszem nagyon odafigyelni azokra a program részletekre amikkel másoknak példálózok. Peresze én is félreérthetek dolgokat és követhetek el hibákat.
De azt a programrészt is kipróbáltam amit neked javasoltam. Nekem működött. Kimásolta a megadott részt iDB-ből shared DB-be elsőre.Nem tudom nálad mi lehet a gond. De ha elküldesz egy olyan programrészletet amivel a probléma egyértelműen reprodukálható, akkor kiderítjük!
-
Szirty
őstag
Üdv!
Azért nem működik, mert az IEC string műveleteknek a kimenete STRING típusú. vagyis nem ANY, nem adhatsz meg ott string karaktereire mutató pointert. A string változó nevét add meg! Ahogy a példában amit küldtem.
Megint megkérdezem, hogy az miért nem jó amit írtam? Átírom ha kell, de ha nem tudom mi bajod vele, akkor nem tudom mit írjak át hogyan.Mellesleg szerintem egyszerűbb lenne ha olyan FC blokkot írnál, amelyik előállít egy megadott számú "A" betűt tartalmazó stringet ahelyett hogy másolgatod.
Bár a te módszered is eredményes, de én így csinálnám. -
rsf
senior tag
Az iDB ahhoz az FB-hez tartozik amiben fut a progi ami olvas. A 0-t stringként értettem. De legyen inkább A-kal feltöltve egy 64 hosszú string.
A feladat: különböző hosszúságú(paraméterrel megadva) stringeket(amik A-kkal vannak feltöltve) kell különböző shared DB-k különböző címeire másolni. Nem lehet ott üres String!!
Tegnap próbálkoztam a Left-el is, de valamiért nem működött mint ahogy most a MID-sem.
Az iDB-ben van egy string ami fel van töltve A-kkal. meghívom a mid-et és kimenetként megcímzek egy shared DB-t igy: p#DB.DBx0.0 és a VAT-ban nem látok ott semmit, a DB-t meg hiába monitorozom, mert a Stringet érdekesen jeleníti meg ha egyáltalán megjeleníti.
Üdv. -
Szirty
őstag
Helló!
Akkor ott az FC26 amit írtam az előbb. Megadott string megadott helyéről vesz ki megadott hosszú karakterláncot. Amit leírtál annak pont megfelel.
Bár az még mindig nem világos, hogy az az iDB amiből a stringet olvasod ahoz az FB blokkhoz tartozik amiből olvasod, vagy másikhoz?
Meg azt sem értem teljesen, hogy ha feltöltöd a forrás stringet nullákkal (nem tudom nulla alatt mit kell érteni, üres stringet, vagy "0" karaktereket) akkor abból miért kell másolni, hisz pontosan lehet tudni hogy nullákkal van tele. :-)
-
rsf
senior tag
FB-ben az iDB ben lenne egy string ami fel lenne töltve 0-kkal. Ezt ugye az initial valueban meg lehet adni.
Ezután ebből vennék ki x hosszan darabokat amiket már egy shared DB-be rakosgatnék.
Ez lenne az egyik megoldás ez tűnik a legegyszerűbbnek.
A másik amihez találtam a helpben egy kis példát, hogy nincs sehol forrás DB, hanem a rutin csinál x hosszuságú stringet amit majd én pakolok el. Ebbe jelen ismereteimmel nem vágnék bele.Bár ez a megoldás elegánsabb lenne.
Üdv. -
DP_Joci
tag
Sziasztok,
Eplanos kérdésem lenne.
Beillesztek egy siemenses pl. bemeneti kártyát ( Beillesztés/Készülék … ) , de nem tudom módosítani a bemeneteket. Mi lehet itt a trükk?köszönöm
-
Szirty
őstag
Hali!
Használd az IEC FC26 MID beépített blokkot: FC26 (Libraries/stdlibs/iec/FC26 MID IEC).
Itt a DB1.DSTSTR egy string egy shared DB-ben.
Kivesz az instance DB-ben lévő #EgyString nevű stringből a 4. karaktertől kezdve 2 karaktert és DB1.DSTSTR stringbe teszi.Bár nem volt világos a kérdésedben, hogy az iDB-ből abból azon FB blokkon belül akarsz string részt kivenni amelyik a stringet tartalmazó iDB a "tulajdonosa", avyg kívülről, teljesen másik FC/FB blokkban fut ez a manipuláció? Nem mindegy.
-
rsf
senior tag
Hogyan lehet iDB területre pointert címezni Step7-nél?
FB blokk iDB területen egy String. Ebből a stringből kellene x hosszan részeket kimásolni. De pointer nélkül nem tudom.
Vagy azt is jó volna,ha létre tudnék hozni x hosszúságú y tartalmú Stringeket aztán azokat másolni oda ahová kell.
Üdv, -
Szirty
őstag
válasz
Mazsika
üzenetére
Helló!
"Vagy lehet külön NWbe írni!? Ha ENOt irja trueba akkor egy másik híváskor problémát okozhat nem?"
Ha egy FC hívással kapcsolatban tisztában van az ember azzal, hogy mit csinál az ENO, akkor annak megfelelően használja. Így nem érhet ilyen meglepetés.
Két lehetőség gyakori.
1. Az ENO mindig felveszi az EN állapotát. Azaz ha a kérdéses blokk lefut, akkor az ENO mindig TRUE állapotú lesz. Bár nem FC/FB, de pl. a MOVE utasítás ilyen. Szépen fel lehet őket fűzni egymás után, ha az első lefut, akkor mind le fog futni. Ilyen FC/FB blokkot akkor készítek, ha nincs olyan funkciója, ami boolean eredményt ad, vagy azt másképp akarom átadni a "környezetének".2. Az ENO valamilyen állapotot jelez. Ez a blokk funkciójától függ (mire való). Lehet vele jelezni sikeres/sikertelen (hiba keletkezett) lefutást jelezni, vagy ha a blokk feldolgozási eredménye két állapotú, akkor ezt az eredményt adhatja az ENO-n.
-
rsf
senior tag
Hali,
két egymás utáni network volt ezért lepődtem én is meg.
Eddig amikor a 9.networkban lévő programkód lefutott akkor a 10. networkban lévő programkód is megcsinálta amit vártam tőle.
Ezután módosítottam a 9.net-ben lévő kódot, hogy egy bemeneti paraméter függvényében mást irjon egy xDB.DBWy címére. Ez a módosítás elsőre nem sikerült de azt vettem észre, hogy a 10.net-ben lévő kód sem hajtódik végre aminek amúgy semmi köze a 9.net-hez.
Az volt a hiba, hogyha a bemeneti paramétere 1-volt akkor jól működött, de amikor 0 akkor nem lett eredmény és nem is irt be semmit. A monitorozás közben láttam meg az RLO állapotát, hogy az 0.
És ezzel a 0-val indult a 10. net ami ez miatt adott a kód végén 0-t.
Amúgy eddig 9 bemeneti paraméterem van és 1 kimeneti. IEC timerek real paraméterekkel,Multiple iDB és egyéb nyalánkságokkal.
Üdv. -
Szirty
őstag
Üdv!
A hívásnál egymás után raktad őket és a másodikat nem engedte lefutni az első?
Tehát az egyik hívás ENO-ja után jött a másik EN-je így?:
Erre a szabály (szerintem) a következő:
Ha a blokk nem ad vissza semmilyen logikai eredményt illetve ha ad akkor azt nem az ENO "kimeneten" teszi, hanem OUT vagy INOUT paraméterben, vagy a blokkon belül címzett biten, akkor a blokk ENO kimenetét a blokkon belül 1-be kell beállítani közvetlenül kilépés előtt.
Erre a legegyszerűbb a
SET
SAVEutasítások alkalmazása.
-
rsf
senior tag
Most futottam bele abba a hibába, hogy egy network az RLO-t 0-ba rakta és ezért a következő network-ben irt rutin nem futott le. (STL-ben vannak irva persze)
Szerencsére megtaláltam a hiba okát, nem kéne kezdő STL-es létemre mindent STL-ben írni.
Ez első networkban a műveletnek nem volt eredménye.
Van erre vmi általános szabály, hogy ilyenkor mire kell figyelni?
Üdv. -
Szirty
őstag
válasz
KB.Pifu
üzenetére
Szia!
"Első megoldásomban a bit resetelése előtt figyeltem, hogy tényleg csökkenő tendenciát mutat-e az integer. De szükséges ez? Mert 1200 felett mindig 1 a bit értéke, 1080 alatt pedig mindig 0."
Nem kell figyelni hogy a az érték milyen tendenciát mutat. Egyszerűen be kell kapcsolni (SET) a hiszterézistartomány teteje fölött és ki kell kapcsolni a hiszterézistartomány alja alatt.
A hiszterézistartományon belül pedig nem bántjuk. Ha be van kapcsolva bekapcsolva marad, ha ki van kapcsolva kikapcsolva marad mindaddig amíg ezen a tartományon kívül nem kerül."2. eset: mondjuk rögvest az érték 1195-ről indul, és csökken, akkor a bitnek 0 -nak kell lennie?"
Nem. Mivel 1195 a hiszterézistartományon belül van a bithez nem nyúlunk.
Az egész történet lényege két összehasonlítás és egy RS tároló. Az egyik összehasonlítás a SET a másik a RESET ágban. :-)Hogy mire jó?
Képzelj el egy szint mérést. A szintet mérjük. Ha egy adott szint alá csökken a szint, elkezdjük tölteni úgy, hogy bekapcsolunk egy szivattyút. Ha a szint elég nagy, kikapcsoljuk.
Ezt egyetlen összehasonlítással is megoldhatjuk (tehát hiszterézis nélkül) hogy ha a szint 60%-nál kisebb akkor szivattyú start, ha egyenlő vagy nagyobb, akkor szivattyú stop.
Ezzel két baj biztosan lesz.1. A szint lassan csökkenve felülről közelít a 60%-hoz 60.2%...60.1% stb. Analóg mérés soha nem stabil. mindig billeg ide-oda legalább egy bitet, de inkább többet. Tudod mi fog történni, amikor a szint elkezd 59.99-60.01 között mérni...
2. Amikor töltés közben az emelkedő szint kezdi megközelíteni a kikapcsolási 60%-ot és lötyög :-)Mind a két dolog következménye az, hogy a szivattyút túl gyakran és véletlenszerűen ki-be kapcsolgatja.
Ettől függetlenül is túl gyakran kapcsolgatná.A gyakorlatban még a legegyszerűbb szobatermosztátnak is van hiszterézise, vagy éppen a festő kompresszor nyomáskapcsolójának
-
KB.Pifu
tag
Szia Szirty!
ezt írtad nekem régebben
"- Készíts olyan blokkot, ami analóg bemenetről érkező (0-27648) értéket beállítható fizikai mennyiséggé skáláz. Pl. ha az analóg bemeneten egy 200 bar-os távadó van, akkor a 0-27648-at alakítsa 0-200 tartományra. Ilyesmire gyakran van szükség.
- Valósíts meg az előző blokkal (vagy azt egészítsd ki) olyan küszöb érték kapcsolót, aminek állítható hiszterézise van. Tehát beállítasz 114 bar nyomást, az legyen a hiszterézis tartomány fele. Ha a mért érték átlépi hiszterézis tartomány tetejét, akkor kapcsoljon be egy bitet, és csak akkor kapcsolja ki, ha a mért érték a hiszterézistartomány alja alá esik"a múltkori segítséged az INC parancsnál ennek a megvalósításának az első lépései.
Mivel nincs PLC-m nem tudok analóg bemenetet szimulálni csak tizedmásodpercenként változtatom az integer értékét.Nem foglalkoztam még élőben olyan folyamattal ami hiszteréziskapcsolót használt volna ezért nem minden tiszta nekem.
tehát tizedmásodpercenként (ob38) növelem az értéket vagy csökkentem, 1200-nál bekapcsol egy bitet 1080-nál pedig ki.
Első megoldásomban a bit resetelése előtt figyeltem, hogy tényleg csökkenő tendenciát mutat-e az integer. De szükséges ez? Mert 1200 felett mindig 1 a bit értéke, 1080 alatt pedig mindig 0.1. eset: szimulátor 0-ról indul fel 2000-ig aztán vissza, akkor OK
2. eset: mondjuk rögvest az érték 1195-ről indul, és csökken, akkor a bitnek 0 -nak kell lennie? Gondolok arra, hogy mivel fizikai folyamat aminek idő kell a megváltozásához, akár mondjuk át is léphette a küszöbértéket, csak akkor mi nem mértük.
Az ilyen hiszterézis kapcsolóra mondanál egy példát? A feladat alapján a nyomás figyelése, de azt az idő vagy hőmérséklet függvényében történik?
üdv
Pifu -
Szirty
őstag
Szia SLY89!
"Elsősorban az érdekelne, hogy miket lehet pl PLC programozással megvalósítani, illetve a nyelvek mennyire térnek el egymástól."
Megvalósítani komplett gyártósorokat is lehet.
A nyelvekkel kapcsolatban indulj ki ebből. -
Mazsika
őstag
A teljes hossz kb 10 méter, a sebesség az alap ami szokott lenni beállítva. 5 db et200 van rajta + 2 panel. Két irányba indul el a bus, ha jól emlékszem. T elágazás, repeater nincs. Sajnos pontos adatokat nem tudok, ma egy másik bus hibával szívtunk egy másik gépen. De holnap megnézem ezeket pontosan!
Köszönöm! -
SLY89
csendes tag
Sziasztok!
Az utóbbi 1-2 hónapban kezdtem el érdeklődni az PLC programozás iránt és szeretnék minél többet megtudni róla ha lehet. Elsősorban az érdekelne, hogy miket lehet pl PLC programozással megvalósítani, illetve a nyelvek mennyire térnek el egymástól.
Tanárom jóvoltából Phoenix PLC-vel kezdtem az ismerkedést, de sajnos a dolog már ott megakadt, hogy nem tudom lehet-e szimulációs módot használni benne.Köszönöm a segítséget előre is!

-
byte-by
tag
válasz
Mazsika
üzenetére
halo !
a profibus jó, ha minden jó.
de ha valami nem jó akkor kicsinálja az embert.csak tapasztalat , illetve eset megosztás:
a cégnél 4 kuka robot egységből álló raklapozó , görgősor, zsugorfóliázó , cim kéző , kirakó egység.
jó nagy terület elkerítve. minden profibuson.állandó hibaüzeneteket kaptunk , de hiába nézegettük a diag -ot nem volt egyértelmű.
vezetékek ellenörzése, csatlakozók átvizsgálása, stb.
kínunkban gondoltuk visszavágunk minden vezetéket 50 mm-rel. akkor szembesültünk vele. csak akkor látszott amikor jelentősen megtörtük a vezetékeket.szinte az összes ilyen volt.,németek rakták össze a sorokat, de ilyen trehány munkát ritkán látni.
át kellett vizsgálni a rendszerhez tartozó összes szekrényt és jól tettük, mert sok helyen teláltuk ilyen és ehhez hasonló problémákat.
az összes vezeték meg volt vágva. kicseréltük az összes csatlakozót és újra kötöttünk mindent.most már használható a rendszer.byte
-
Mazsika
őstag
Egy ideig szepen ment a gep, bar mikor a laptopot radugtuk mindig volt, hogy emiatt leesett egy-egy eszkoz a busrol, ugyhogy uj koraba sem volt mar 100as a bus kor.
Diag buffert megneztuk termeszetesen de hiaba csereltuk az et200akat, amit hibasnak irt nem javult a helyzet. Bus csatik ellenorizve, vegelzaro ellenallasok csak a bus vegeken van lezarva. A csatikat is csereltuk mar igazabol a kabelre gyanakodok, Hetfon megprobalom a sebesseg csokkentest, de valahogy meg kellene talalni a problema forrasat...
-
Szirty
őstag
válasz
Mazsika
üzenetére
Heló Mazsika!
Ez egy eddig zavartalanul működő berendezés volt, vagy új telepítésű, ami még nem működött hibátlanul?
Ha az előbbi, akkor szerintem a következőket lehet tenni:
- Diag buffer nézegetése, melyik eszköz okozza a hibát
- A busz lezárások ellenőrzése, le van-e zárva mindkét végpont és csaj az van-e lezárva.
- A kábelezés vizsgálata. Lekötni összes eszközt, méréseket végezni
- ET200 állomások cseréje (esetleg egymással,hogy a hiba átmegy-e másikra)
- Busz sebesség átmeneti felezése, hibajelenség figyelése
- Repeater ideiglenes beépítése, szegmentálás. hibajelenség figyelése
- Profibusz diagnosztikai készülékkel a a busz megfigyelése -
Mazsika
őstag
Sziasztok!
Tudna valaki segiteni profibus halozatokkal kapcsolatban? Valami rovid leiras, stb kellene nekem.
Az egyik gepegysegnel van egy kis profibusos hiba, de nem tudunk rajonni, hogy mi okozza. (S7-300as plcrol es nehany et200b eszkozrol van szo) Egy amprolyzer nevu progirol hallottam, azt tudja vlalaki hogyan kell hasznalni?
Valaszokat elore is koszonom! -
Szirty
őstag
Üdv!
Ha valakit az érdekel, hogy milyen siemes software milyen operációs rendszert támogat hivatalosan, az nézze meg ezt a compatibility list-et.
-
Teuton99
csendes tag
válasz
mediumgecso
üzenetére
Szia!
Ha a STEP7-et akarod használni (TIA portállal nincs tapasztalatom), akkor próbálj meg virtuális gépet használni. Ehhez telepítened kell egy virtuális gép lejátszó alkalmazást: VM Player vagy Oracle Virtual Box - én ezeket használom win7 alatt.
-
Szirty
őstag
válasz
mediumgecso
üzenetére
Helló mediumgecso!
Kissé felületesen adtál információkat. Mit értesz azon, hogy "Siemens Simatic-ot felvarázsolni Win 8-ra"?
Step7-et, vagy TIA portalt, vagy mit akarsz rátenni?
Milyen laptop az amin megy win8, de nem megy win7? :-)Ha meghatározott céljaid vannak bizonyos szoftverek használatát illetően, akkor laptop vásárlás során miért nem vetted figyelembe a támogatást?
Más szóval ha XY programot akarsz használni, akkor olyan rendszert kell beszerezni amit a kérdéses szoftver támogat. -
mediumgecso
őstag
Üdv Mindenki!
Tudna valaki segíteni Siemens Simatic-ot felvarázsolni Win 8-ra vagy 8.1-re??
Sajnos csak ezzel a két op.rendszerrel kompatibilis a gép (2 napja vettem), sajnos Win 7 nem érhető el rá.
Ha valakinek van ezzel kapcsolatban bármiféle tapasztalata, kérem, ossza meg velem.
Remélem tudtok segíteni.
Köszönöm. -
Szirty
őstag
válasz
KB.Pifu
üzenetére
Helló Pifu!
Ott rontottad el, hogy az INC utasítást használod egy integer növeléséhez és nem olvastad el hogyan működik az INC:

Az ugyanis csak 8 bittel (byte) dolgozik és 255-ig számlálhatsz vele (utána túlcsordul és nullától újrakezdi).
Ezért azt javaslom, hogy az alábbi utasítások helyett:
L #Inout
INC 1
T #InoutEzeket használd:
L #Inout
+ 1
T #InoutA + 1 is inkrementál, de 16 vagy 32 biten!
-
KB.Pifu
tag
szia!
Időközben kipróbáltam egy másik projektben, ott úgy működött ahogy elvárható tőle.
Az amit írtam, ahol nem működött, az egy elég vegyes projekt, azért hogy minden szépen egy helyen legyen ne kelljen ugrálni a különböző projektek között, meg így legalább van értelme a szimbólumtáblának és a "go to location" használatának.
De a kérdés még mindig nyitott és nem értem hogy miért csak 256-ig számol, mikor a többi FC nincsen aktiválva a PLCSIM bemenetein, de ha aktiválva lennének elvileg akkor sem lenne keresztbecímzés.
Tudom, hogy valahol én rontottam el, de ez nagyon nem egyértelmű.
-
moseras
tag
Sziasztok!
Frekvenciaváltóhoz, motor fordulatszám alapjel állításhoz keresek potmétert, ami mondjuk valamilyen kultúrált forgatógombbal rendelkezik, és műanyag előlappal, valamilyen skálával (mondjuk 0...10 vagy 0...100), tud valaki ilyent ?
Köszi.
Imi.
-
KB.Pifu
tag
Szia!
Gyanakvás helytálló, szép kerek szám, legalábbis számunkra.
Azt hogy néha stop-ba megy a CPU még nem is feszegettem.OB38 hívja Fc8-at, Ob35 FC9-et, mindkettő helytelenül működik és mindkettő a DB8-at használja.
Először memóriaszavakat használtam, de az sem volt jóa kód messze nincs még kész, valószínű akad benne bug elég.
Ob35
CALL FC 9
inout:=DB8.DBW10FC9 (=ez csak a teszt, ami szintén 255-ig megy, aztán újrakezdi)
inout változó, egy integer az In_Out paraméterek közöttL #inout
INC 1
T #inoutOB38
CALL FC8
bit :=DB8.DBX6.0
Pre_state:=DB8.DBW4 //integer az In_Out paraméterek között
Inc_val :=DB8.DBW0 //integer az In_Out paraméterek között
Calc_val :=DB8.DBW2 // integer az In_Out paraméterek közöttFC8 ahol a csodának kellene történnie
VAR_OUTPUT
bit : BOOL ;
END_VAR
VAR_IN_OUT
Pre_state : INT ;
Inc_val : INT ;
Calc_val : INT ;
END_VAR
BEGIN
NETWORK
TITLE =
//
//L #Inc_val; //határértékfigyelés
L 0;
>=I ;
JCN end;
L #Inc_val;
L 2000;
<=I ;
JCN end;
L #Calc_val; //előző állapot mntése, hogy eldönthető legyen, hogy csökken-e vagy nő
T #Pre_state;
A "hist_up"; // i1.0
JCN end2;
L #Inc_val;
INC 1;
T #Inc_val;
end2: A "hist down"; // i1.1
JCN end3;
L #Inc_val;
DEC 1;
T #Inc_val;
end3: L 10;
/I ; // ezt lehet real-ben fogom ha eljutok odáig
T #Calc_val;
L #Calc_val;
L 120;
>I ;
JCN end1;
SET ;
= #bit;
end1: L #Calc_val; //azt már látom, hogy ez mivel integeren számolok a legtöbbször meg fog egyezni,
L #Pre_state;
<I ;
JCN end;
L #Calc_val;
L 108;
<I ;
CLR ;
= #bit;
end: BE ;ez pedig az adatmegjelenítésre használt DB8
DATA_BLOCK DB 8
TITLE =
VERSION : 0.1
STRUCT
Inc_Val : INT ; //Temporary placeholder variable
Calc_Val : INT ;
pre_state : INT ;
bit : BOOL ;
dummy : INT ;
Obb35 : INT ;
END_STRUCT ;
BEGIN
Inc_Val := 0;
Calc_Val := 0;
pre_state := 0;
bit := FALSE;
dummy := 0;
Obb35 := 0;
END_DATA_BLOCKEzekkel csak azt szerettem volna megmutatni, hogy sehol sincs byte, és mivel nem memóriaszót használok, még a keresztbecímzés sem fordul elő
Remélem elég olvashatóra sikerült ez a kis bejegyzésÜdv
Pifu
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- iPhone topik
- Nyáron jön az AOC új, legfeljebb 720 Hz-re képes monitora
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonnyolcadik rész - Az újrakezdés
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Eljött a CPU-k kora az AI-piacon
- Milyen notebookot vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- ASUS Rog Ally Z1 Extreme, 2027.01.12-ig gyári garanciás, hálózati töltőjével, szilikon tokkal eladó!
- HP 250 G7,15.6",i5-1035G1,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
- Lenovo ThinkPad T480s,FHD,14",i5-7300U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11,TOUCH,jó akku
- Lenovo ThinkPad T480s,FHD,14,i5-7300U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11,TOUCH
- Ugreen Revodok Max Thunderbolt 4, dokkoló, port többszöröző állomás
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- LENOVO ThinkCentre M93p (SFF)i5-4570,4GB DDR3,500GB SATA3 HDD,DVD,WIN10
- ADVANTECH SQFlash 512 GB SATA SSD
- Samsung PM9E1 "9100 PRO" 2TB M.2 NVME Gen5 x4 SSD! 14.000-12.500MB/s
- Jó ÁRON ELADÓ! Üzleti HP Elitebook 1040 G9 4g modem! / i5-1245U 16GB 256GB FHD+
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
kívül mások is forgathatják az alábbi kiadványt: