Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz Tele von Zsinór #6567 üzenetére

    A felvázolt megoldásban nekem egyedül az nem szimpi (persze ízlés kérdése), hogy ugyanabban a fájlban történik a validálás, mint amiben a form kiíratása - én pont azért tértem át inkább arra, hogy még a validálás során is redirectelgetek (még ha nem is lenne feltétlenül muszáj/praktikus sessionben tárolni az adatokat, bár nem hiszem, hogy ezen múlnának a teljesítménybeli különbségek), mert nagyon zavar, amikor egy form elküldésekor F5 (frissítés) lenyomása hatására a böngésző visszakérdez (Opera általában nem teszi), hogy elküldje-e még egyszer a $_POST-adatokat. Engem ez legalábbis felhasználóként is zavar: ha bármi miatt úgy döntök, hogy frissíteni szeretnék, és nem probléma, ha elvesztem a begépelt adataimat, akkor hadd tegyem ezt visszakérdezés nélkül. :)
    (Bár hozzáteszem, pl. Gmailnél el nem mentett levél elküldésekor, vagy szerver felé történő függőben lévő kérés megszakítási kísérlete esetén, vagy épp a stackoverflow oldalán történő hsz.-íráskor jól jön, hogy figyelmeztet, hogy még nem mentettem/küldtem el, amit akartam. DE ez szándékos és indokolt fejlesztőoldali dolog, nem a böngésző egyéni döntése, hogy most akkor jól figyelmeztesse a felhasználót, szerintem egészen más a kettő "hangulata". :) )

    Sok oldalon a keresőmezőkbe beírtakat is azonos oldalon dolgozzák fel, olyankor is sűrűn előfordul az F5-nyomkodásos probléma, az még zavaróbb, az ember adott esetben többször keres, mint amennyiszer mondjuk hozzászól adott oldalhoz, cikkhez, ilyenkor F5 nyomkodására mindig megakasztja a böngészést a figyelmeztető ablak a post-adatok újbólli elküldéséről.

    Mostanában nagyon sokszor megpróbálom inkább AJAX-szal megoldani a dolgokat, mert az úgy szebb felhasználói szempontból, mint az egészoldalas frissülés - ráadásul akkor az F5-ös és redirectelős probléma egy része is megoldódhat, AJAX-os feldolgozásnál lehet egyből kiíratni is (máskor is lehet, de mint fentebb mondtam a Wordpress-es példát, nem túl szép a külön hibaoldal, majd visszanavigálási kényszer).

    [ Szerkesztve ]

    Sk8erPeter

Új hozzászólás Aktív témák