Hirdetés
- Korábban érkezhetnek az új hajlítható Samsungok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Apple iPhone 14 - tavalyi termésből főzve
- VoLTE/VoWiFi
- A Nubia kameratelefon is tiszta dizájnt társít csúcssebességgel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ezekiell
veterán
válasz
MaCS_70 #61216 üzenetére
Hmm, érdekes, nekem jó a link.
Ez a kábel az:
Belden Cat.6A F/FTP falkábel 500MHz LSoH 500m, kék, Eca (2201ENH)
500Mhz sávszélesség, Cat6A , 10 Gbit átvitel
dupla árnyékolás
LSOH, halogénmentes köpeny kék színben, CPR- Eca
AWG23 tömör rézvezetőF/FTP legyen gondolom, ne U/UTP, és akkor jó vagyok?
-
Ezekiell
veterán
Milyen fali Cat6A kábelt érdemes venni? Új építésű ház, csövezés most lett kész, jövő héten húznák. Saját csőben fog menni, kb 200-250m kell majd. Ez jó lehet pl?
-
Ezekiell
veterán
válasz
MarKoo #59994 üzenetére
Semmi baja nincs vele, megy szépen. Kontroller egyátalán nem kell - ugyanakkor megkönnyíti az életedet, ha több menedzselhető eszközöd is van (márpedig lesz vszeg).
Nálam dockerben fut az Omada Controller a házi szerveremen, de ha nem fut sincs semmi. Kezdeti setuphoz én belőnék egyet, bekonfigurálnék mindent, aztán csak akkor indítanám, ha változtatni akarok valamit (persze csak ha nincs egy amúgy is 24/7-ben futó szerver). De ha nem akarod, akkor nem kell, és eszközönként konfigurálsz külön-külön mindent, az is megoldás.
-
Ezekiell
veterán
-
Ezekiell
veterán
Ha már kérdeztem, milyen rendszert vegyek (Unify vs Omada vs Mikrotik), akkor beszámolok kicsit a döntésről és kezdeti tapasztalatokról is:
Omada mellett tettem le a voksom. Unify egyszerűen túl drága, Mikrotik meg túl bonyolult. Szóval az alábbi cuccokból áll a rendszer:
- Omada Software Controller: egy Synology DS220+-on fut dockerben
- ER605 Router
- TL-SG3428 JetStream Managed Switch
- 2 darab EAP610 Access PointA későbbiekben ehez még jöhet egy PoE switch is talán, de az majd egyszer, nem fontos perpill.
Setup, kezdeti tapasztalatok:
Netkábel routerbe be, router összeköt switchel, switch meg az AP-kkal meg a többi eszközzel. Mivel szoftveres controller fut, ráadásul dockerben egy NAS-on, így először ki kellett bogozni a NAS IP-jét - ez relatív egyszerű volt a Synology Finderrel. Ezután már simán elértem az Omada Controllert, ahol adoptáltam az eszközöket, beállítottam a PPPOE-t és a Wifi, és kész is!
Na hát ez elviekben így néz ki, gyakorlatban meg a switch adoption failelt, mert valamiért nem a default username/password volt a switchen beállítva, szóval ott szoptam egy jó órát a factory resettel, mert se a Putty, se a Tera Term nem volt hajlandó csatlakozni normálisan USB porton a switchhez - végül a HyperTerminal működött, és a boot menüből resetelni tudtam az accountokat a switchen.Ezek után viszont azonnal ment minden, szóval egyelőre elégedett vagyok. A komolyabb beállítgatás (VLANok, ruleok, stb) majd hétvégén.
-
Ezekiell
veterán
válasz
MaCS_70 #59685 üzenetére
Prosumer rendszert szeretnék, szóval valóban fontos lesz a konfigurálhatóság - de működjön "out of the box" is, mert időm nem biztos hogy lesz egyszerre mindent beállítgatni rajta, csak majd hetek-hónapok alatt. Lóg majd rajta rengeteg eszköz, IoT cuccok tömkelege, Wifi-s redőnymotorok meg minden vacak, ezeknek nyilván külön VLAN meg policyk, stb, az IT security meg igen fontos.
Ami viszont kiemelt fontosságú, az a megbízhatóság, emiatt (is) hajlok inkább a (kis)vállalati/prosumer rendszerek felé.
A Mikrotik ezért (is) szürke folt nekem, mert ahogy írod is, az aztán tényleg komoly cucc, és annyira nem biztos hogy bele tudok/akarok mélyedni.
-
-
Ezekiell
veterán
Sziasztok!
Segítsetek pls az otthoni hálózatommal kapcsolatban. Ti melyiket választanátok?Alapvetések:
- 200nm éppen épülő ház, kb téglalap alapterülettel, garázsban a rack
- Gigabites net lesz, Cat6(a talán) mindenhol, 10 gigabit a távlati cél
- 5 darab PoE kamera, 2-3 PoE AP (kameráknak talán lesz saját nVR-ja, de nem tuti még, szóval számoljunk egy PoE switchel is)- kb 18 RJ45 endpoint
- nem vagyok márkahű, a felsoroltakon kívül bármi más is jó lehet- rackben lesz minden cucc a garázsban
- ez egy otthoni/kisirodai hálózat lesz: otthoni eszközök, homeserver, nas, 3 otthoni munkagép, sok wifis eszköz, stb
Opciók:Ubiqiti Unifi:
Dream Machine Pro + Ubiquiti ES-10XP + Ubiquiti US-24 + 2 darab Ubiquiti AP Wifi 6 long range - ez így olyan 430.000 (az ER-4 is elég volna vszeg a dream machine helyett költségcsökkentésre, nem?)TPLink Omada:
TP-Link ER605 + OC200 + TL-SG2210MP + TL-SG3428 + 2 darab EAP610HD - kb 260.000Mikrotik:
halványlila fogalmam nincs, passz mi kellene, de 5 perc google után talán:
MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ + MikroTik CSS326-24G-2S+RM + MikroTik CRS112-8P-4S-IN + 2 darab cAP XL ac - kb 420.000 (de itt tutira van jobb kombó)A kérdésem, hogy van-e annyival jobb a Unifi, hogy megérje azt a ~170.000 felárat a TPLinkkel szemben (vagy ~100k-t ha ER-4)?
Vagy ha teljesen tévúton járok (simán lehet), akkor tudnátok ajánlani valami okosabbat?Köszi!
-
Ezekiell
veterán
válasz
Borisz76 #58067 üzenetére
Nagyon köszi!
Igen, sok kábel lesz, meg még több aljzat, ez tiszta sor - minden szobába 2 RJ45 kiállás van tervezve fejben (a nappaliba több) bútorozhatóságtól függően. 55m elég kell, hogy legyen, és szerencsére van lehetőségem mozgatni a "szerverszobát" is (vagy a ház végében lesz a garázsban, vagy kb középen a dolgozómban - a hőburkon belüli garázs lenne az ideális nyilván, majd kimatekolom a távolságokat).#58068sziszi-fuszi
Neked is köszi! Igen, meg lesz terveztetve szakemberekkel, ők is fogják kiépíteni a hálózatot, csak szerettem volna előre véleményeket kapni.Én is a max Cat7et tartom kivitelezhetőnek, de sztem az is sok, nem mennék odáig magamtól. Cat 6A az, amit szerintem megcélzok, és max sima Cat6 lesz a vége.
Az meg hogy nem filléres kiadás: most drága lesz, nyilván, de sokkal drágább lenne 5 év múlva szétvésni a házat, mert kispóroltam a cuccot...
-
Ezekiell
veterán
Most épülő új családi házba (kb 150nm, 4 hálószoba, földszintes, minden részébe kell kábel) milyen kabelezest csinalnatok? Minimum 10gb Ethernet kellene (akkora lesz a net is vszeg jövőre), és future proofnak kellene lennie, már amennyire az lehet. Cat7, cat8?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Last Epoch
- Windows 11
- Korábban érkezhetnek az új hajlítható Samsungok
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Politika
- Futás, futópályák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S21 Ultra 12/256GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- GARIS/AKCIÓS PlayStation 5 825GB (CD-S kiadás)
- Eladó alig egy hónapos ITX irodai konfig i5-14400-32GB RAM- 512GB SSD (számlával és garival)
- Playseat gearshift holder váltótartó
- Hibás? Dell 7410 laptop (13,3FHD/i5-G10/16GB/256SSD/Good)
- Sennheiser Momentum True Wireless 3 (2222132) (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 4500 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest