Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• WN31RD

addikt

válasz zsiga667 #58 üzenetére

''És mellesleg szeretem ezeket a könyveket, így nem is tudom magam igazán beleélni azoknak a helyébe akik nem olvasnak.''
    Ja, így könnyű. ;)
    (Ezzel azonban nincs mindenki így, pl. én is igen sok mindent kifejezetten nem állhattam a kötelezők közül.)

De félretéve az elméleti kérdést - ki-ki szerint ideális esetben mit kellene olvasniuk a diákoknak, illetve mi tartozik az alapnak nevezhető műveltség körébe -, úgy tűnik, nincs vita arról, hogy az oktatás a jelenlegi formájában csúfos kudarcot vall az említett területeken: A fiatalok igen jelentős része nem sajátítja el elégséges mértékben az olvasáshoz szükséges ''technikai'' ismereteket, és nem szerzi meg a kellő gyakorlatot - funkcionális analfabéta marad. Továbbá alapműveltek sem lesznek - semmilyen mérce szerint. Ráadásul nem kapnak motivációt ahhoz, hogy önerőből pótolják - legalább részben - a hiányosságaikat, sőt, sajnos éppen ellenkezőleg.

A gyakorlati kérdés tehát az, hogy hogyan lehetne a jelenlegi helyzeten javítani. Nem vagyok a terület szakértője, nem állíthatom, hogy szakmailag megalapozott választ tudnék adni erre. De józan paraszti ésszel azt mondom, hogy ha a gyerekeknek nem tetszik, amit kapnak, akkor próbálkozzunk mással, adjunk nekik olyasmit, ami tetszik nekik. Végtére is még mindig sokkal jobb, ha legalább funkcionális analfabéták nem lesznek, mégha műveletlenek is maradnak közben. Ha ehhez A Gyűrűk Ura kell, legyen, ha Harry Potter, legyen, ha Tom & Jerry rövidített kiadás, legyen. Nem tudom, mi lenne az optimális megoldás a problémára, de legalábbis a változtatásra való szándéknak meg kellene lennie - a struccpolitika helyett. A jelenlegi módszer - az akaratuk ellenére erővel beleverjük a fejükbe - ugyanis nem működik: A diákok erősebbek.
    Ezt be kellene látni, el kellene ismerni, és - okos emberhez illő módon - alkalmazkodni kellene a helyzethez.

Új hozzászólás Aktív témák