- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- NFC Ring, avagy gyűrű, amivel fizetni is lehet
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Magisk
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
DougButabi
tag
1-2 . csak pár ötlet: a család ritmusát Te ismered, így ahhoz tudod igazítani a fűtést napközben ha suliban vannak a gyerekek, akkor nem kell nagy hőfok a szobájukban, éjszaka kellemesebb 2-3 fokkal hidegebbe aludni mindenkinek.
3. egy jó termosztát nem hatkor kapcsol be, hanem hatra éri el a kívánt hőfokot. persze ehhez gondolkodnia és számolnia is kell.
-
qqzs
őstag
Eseteleg ez? lan gateway amihez gondolom radiosan csatlakoznak a radiatotermosztatok,
De az kerdesek tovabbra is allnak csak ha egyszer beindul a kepzelet
-
mauimagic
senior tag
Ha nem akarsz a termosztáttól kábelt húzni a kazánig, akkor ilyesmi kell: Thermoregulator programmable wireless room digital wifi thermostat for boiler, warm floor, water heating controlled with phone
http://s.aliexpress.com/uANr6B7jEgyébként alin bármelyik smart termostat jó, $30 körül indulnak, de a legtöbbnél nincs külön vevő a kazánnál.
-
Gh0sT
addikt
Mindamellett, hogy számos előnyük van, nekem az alábbi dolgok nem tetszenek:
- nem EU csatlakozós sem a gateway, sem az okos konnektorok, mindegyikhez átalakító szükséges, így nagy bumszlivá válnak, látható helyre nem szívesen rakom őket ezért
- a gatewaybe épített fényérzékelő nem mindig az aktuális fényviszonyokat adja vissza, hanem átlagol, nem azonnal érzékel este egy lámpa lekapcsolást
- az Aqara mozgásérzékelőbe épített fényérzékelő fals adatokat mutat
- a mozgásérzékelők az OFF állapot felvétele után 1 percig nem kommunikálnak a gateway-el, így finom mozgások érzékelésére nem alkalmasak
- az okos konnektorok többször is rosszul rosszul adták vissza az állapotukat (bekapcsolt helyett kikapcsolt)
- szintén az okos konnektor az éppen aktuális fogyasztást 0-nal mutatta bekapcsolt állapotban is
- a hőmérséklet és páratartalom érzékelők mintavételezése nem állíthatóÖsszességében használhatóak, szerintem nagyon esztétikusak is, olcsók, nagyon könnyű őket beüzemelni, viszont számomra a fenti negatívumok miatt korlátok között használhatóak.
-
-
-
DougButabi
tag
Nem, nálam egy PI3 teljesít szolgálatot.
Ha nincs ajtó a postaládádon, és nem is tudsz szerelni rá, akkor esetleg xiaomi mozgásérzékelőt lehet megpróbálni. De így már drágulna a projekt.
Vagy ha amúgy is tervezted el lehet indulni mysensor-os vonalon csak ott azért kell barkácsolni, nekem nem annyira fekszik. -
DougButabi
tag
Én is pont a közepén vagyok, nyáron építettem egy plusz szobát, és most próbálom meg belőni, a fűtést.
HA + xiaomi gateway + hőmérők.
ÉS működik, és k**va jó. Látszik minden, vannak grafikonok.A webes felület alakítható, szerintem tabletképes önmagában is.
Postaláda érzékelőre ha nem csak egy cső, hanem van ajtaja, akkor egy sima ajtónyitás érzékelőt tennék be, nem biztos, hogy bejön, de egyszerű olcsó, ha tönkremegy a hidegbe, max buktál egy ezrest.
-
Norby-007
tag
Nem bonyolítom túl, azon a linken amit megadtam olvasható, hogy le van tiltva 4-ik lány port is és minden egyéb. Ahhoz, hogy a fentieket tudjam használni saját router kell, amit sehogy máshogyan nem lehet elérni csak úgy, hogy kérni kell telefonon a digit hogy állítsák át routerről modemre a Huawei-t és akkor a rákötött routerben már minden állítható lesz. Azaz kérni kell, hogy bridge módba tegyék át.
-
Gh0sT
addikt
Van ehhez hasonló night lightom, és tényleg baromira jó. Tudom, ágyúval verébre, ráadásul a végén jó eséllyel lesz majd valami gányolt izém, ami ráadásul talán többe is kerül mintha kész megoldást vettem volna. A lényeg most a tanuláson van, kimaradt az életemből ez a vonal teljesen viszont érdekel, szívesen olvasok róla és szívesen próbálkozok.
qqzs: Domoticz alól látod az összes szenzor elemének feszültségét.
-
itanczos
senior tag
Windows egy 24/7-es rendszerre?!?! Ne vicceljünk már!
Ha nem csak próbálgatásra és bohóckodásra akarod használni az okos kütyüket, akkor felejtsd el a windows-t és ismerd meg a linux használatát! Hidd el, megéri!Sajna ezek a fali kapcsolók elég butusok...
A hosszú nyomás le van foglalva a párosításra, mivel nincs neki külön kis reset gombja, mint a kerek nyomógombnál.Ízlések és pofonok... Nekem nem jött be a design és az anyag használat.
-
hoodoo86
tag
Ha 1 heten belul mas nem csinal ilyet, akkor irj ram. Tegnap kezdtem el beleasni magam home assistantba. Telepites megvolt, xiaomi gateway es homerseklet szenzorokat latja mar es a gateway ledjet tudom kapcsolgatni. Meg a konfiguracioban el akarok jobban melyulni mielott irok a temarol.
Tobb xiaomi gateway nem akadaly.
-
Norby-007
tag
Szia,
Igen köszönöm, ez a kérdés. De ez a kapcsoló egy kis kerek műanyag kütyü, amit magammal kell vinni, nem egy kulcstartó mint a többi riasztó rendszernél. Appból meg nyilván nem állítgatja senki amikor hazaér a házhoz, mert az macera.
Aztán nekem az is problémának tűnik, hogy ha riasztó beindul ha egy betörő behatol, és a konnektorba dugott gatewayt egyszerűen kihúzza a falból akkor az egész riasztás leáll. Ezért ez inkább nem alkalmas riasztó rendszernek ahogy nézem sajnos. De lehet okosítani jó pofa, de szerintem a digoo-val kell majd együtt használnom.
Másik dolog amit még nagyon szeretnék kialakítani az pedig az, ha a víz kifolyás érzékelő vizet észlel valamelyik fürdőszobában, vagy a konyhában akkor ne csak riasztást indítson el, mert azzal nem sokra megyek ha mondjuk 300 km-re vagyok a házamtól, hanem automatikusan indítson be egy motoros gömbcsapot és az zárja el a bejövő vizet.
Csinált itt már valaki hasonlót?
Köszi -
alcsapalcsa
tag
Igazándiból automatizálásokat lehet vele beállítani. Nem biztos, hogy sok értelme van, csak néha leegyszerűsíti az ember életét. Ahhoz hogy egy okosotthon létrehozz kell egy csomó információ, amit ez a sok kis kütyü rendelkezésedre bocsájt. Ha ezek megvannak, akkor jöhet az automatizálás és a játék. Persze az első lépés a lámpák kapcsolgatása, de talán ez a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb.
- lépcső világítás, ha rálépsz segédfényeket kapcsol
- páratartalom mérés, ha leesik egy szint alá, bekapcsolja a párásítót
- hőmérséklet felett indít ventilátort, légkondit
- vezérli a redőnyt napszaknak, hőmérsékletnek megfelelően
- szól ha kiszáradnának a növények, bekapcsolja az öntözőt
- volt a topicban egy nekem kedves fűtésrendszer, ahol nem radiátortermosztáttal, hanem a csőrendszerre szerelt szelepekkel volt megoldva a vezérlés
- ha hazaérek nyissa ki a kaput, kapcsolja a villanyt, majd a garázst nyissa ... stb
- egy eső után a garázsban páratartalom alapján kapcsoljon elszívót
.... ilyesmimindenki ismeri a saját életvitelét és vannak dolgok, amiket mindig uúgy kell elvégezni és a kényelmesedő ember szeretné ezt leadni magáról, ezeket a helyzeteket lehet - talán - okosítani.
-
sepsi0
őstag
Még mindig nem értelek, nézz Honeywell magyarországi árak [link]
Ebből leveszed a 27% áfát, a magyar minimum 50% árrést és akkor kijön, hogy a kínai is keres a 35$-os áron.
A másik, szerinted a Honeywell engedné, hogy ráírják a márkanevét a termékre, ha nem adná áldását?Igazából akkor nem is értem miért rendelsz bármit is kínából....
Feleslegesen lehúzól olyan terméket itt, amivel nincs is tapasztalatod, de ajánlom olvass a GB-n vagy a BG-n értékeléseket...Mindegy én befejeztem, aki nem itthon vásárol az veszélyezteti a családját....
-
alcsapalcsa
tag
Ha nem szeretnéd,hogy kínai szervereken keresztül kommunikáljanak a kapcsolóid, vagy ha nem szeretnéd internetre engedni őket, csak egy belső hálózatra... ezekre jó a frissítés. Egyébként bmit tudsz kapcsolni, ami áram alatt indul. Vízforraló, ventilátor, lámpák, .... és a szenzorokkal kiegészítve már jobban lehet variálni: 28 fok felett kapcsolja be a ventilátort, mozgásra kapcsoljon lámpát, majd 5 perc múlva le. Ilyesmi
-
Konkrét példa, mert ezért vettem (meg persze a játék kedvéért
):
Van egy netrádióm. Saját építés. 3 gomb meg egy poti.
Beleteszem, bekötöm, esetleg építek neki még kis hardwert, és csak annyit mondok Alexának kapcsold be a rádiót és lőn. Válts csatornát. Legalábbis így tervezem.A garázs budi villanyt is tudja Alexa kapcsolni. Tudom semmi értelme, de ezen kell megtanulni ha komolyabban szeretném használni.
A konnektort meg a szivattyú működtetésére szeretném használni. Ehhez kell még egy hordozható kapcsolót építenem, és akkor a kertből kapcsolnám ki be a locsolást, meg ilyesmi.
-
Keress rá a Sonoff & Domoticz vagy Home Assistant szavakra!
Röviden: A Sonoff kapcsolócsalád magja egy ESP8266 mikrokontroller vagy származékai. Ezekre már régen fejlesztenek több firmware-t. Az egyik az EasyESP. Ha ezt feltöltöd kapsz egy szabadon programozható WiFi eszközt amin már vannak beépített perifériák (kapcsoló, relé, érintőkapcsoló, LED, stb.) Aztán innen csak a képzeleted, meg a HW szab határt annak hogy mi lesz belőle.
-
layerke
aktív tag
Xiaomi kérdés: igen.
@(#970)Mana86: hiányolja magát a fájlt, ugyanis rosszul van megírva egy helyen ebben a libraryben, próbáld meg így a programban:
#include <MySensors.h>
Vagy így:
#include <MySensor.h>
Ha az s nélkülit elfogadja, akkor még mindig az a hiba van, ami 2.1.1 óta fennáll..
-
Cuccok
tag
Ebből a Sonoff touch fali kapcsolóból van aki kapott már EU verziót? 3 különböző helyről (Banggood, ebay, ali) rendeltem belőle még augusztus elején, fel is adták elvileg mindenhol szinte azonnal, de mégsem érkezett meg egyik sem.
2gang UK verziót is rendeltem 2db-ot hetekkel később, azok mind megjöttek kb 10nap alatt.
Ott tartok hogy fogom és inkább a sima 1-esekből is inkább berendelem UK verziót és kicserélem azt a 8-10 kötődobozt ilyen négyszögletes csatornadobozra amibe az UK belemegy
ESP Easy felmegy az EU és az UK verzióra is? 2gang is játszik?
UK verziónal a 433Mhz megy ESPEasy-vel is? -
balibatyo78
csendes tag
Az asszonynak is egyszerűbb a konyhában megnyomni egy gombot mikor indul lefeküdni, és minden lámpa lekapcsol, kivéve az ágy feletti szpotokat, mert azok 1 percig még 5% fényerővel világítanak. Vagy a bejárattól mikor érkezek, távozom, gombnyomásra az egész kecóban lekapcsolni a villanyt+vasalót.
-
Janos250
őstag
Pl. ágyból telefonnal wifin keresztül le/felkapcsolni. Vagy ha elfelejted lekapcsolni, interneten keresztül lekapcsolni. Igaz, sok értelme nincs, de szórakoztató megcsinálni ilyenre. Aztán vagy használod, vagy nem. Tudod, az elektronikát nem használni élvezet, hanem megcsinálni!
-
AcCEsS
senior tag
Tényleg felvitték az árát, én hét elején vettem egyet, és tegnap este 8-kor még egyet a 11NOV051 kuponkóddal 26.99$-ért. Amikor olvastam a beírásodat rögtön kipróbáltam, és már nem élt a kód.
Viszont MOST az AFFNLD3 kóddal 27.99$-ért ismét elhozható!!!
Ha még érdekel, csapj le rá, mert nem tudom meddig él az akció! (az euexpresz nem tudom menni fog-e)
-
itanczos
senior tag
Nem értem ezt a több kamera rögzítés dolgot.
Persze, hogy megy, akár 10-20 kamerával is!
Persze ezt befolyásolja a NAS és a hálózat sebessége is.
A MiHome app-ban beállítható az időzítés.
Home Assistant-ban van olyan lehetőség, hogy ha az okos telefonon feltelepíteni a kliens programot, azzal tudsz értesítést küldeni a telóra, az az értesítés lehet aktív is, amin lehetnek választási lehetőségek.
Lehet, hogy app-ot is lehet indítani. Még nem próbáltam. -
itanczos
senior tag
A fang kamera sötétben elég ratyi. Volt egy összehasonlító video a mijia kamerával. Na, én azért vettem meg a mijia-t. Sokkal jobb gyenge fénynél.
Viszont a fang-hoz van hack, amivel használható RTSP kamerként.
Sajnos ezek a Xiaomi kamerák nem használhatóak sima IP kameraként! Csak a MiHome app-ból.A mijia kamera tud alapból mozgás hatására NAS-ra menteni! Gondolom a többi is.
A mijia-hoz is már készül a hack, de egyelőre még csak odaág jutottunk (kicsit én is segítettem), hogy már be lehet ssh-zni.
Én is azt tervezem, hogy egy ilyen mijia kamerát be építek az ajtóba és a csengőt is be kötöm a rendszerbe, hogy rögzítse, ki keresett.
-
qqzs
őstag
Ha tul sok a kerdes akkor csak arra mondjatok valamit hoyg ezekbol akamerakbol felvevos cctv rendszert erdemes e osszerakni? Es mikor mondjuk megy 6-8 kamera akkor nem e terhelodik le a halozat hogy az internetes belassul pl?
meg ha van tapasztalat a tobbivel akkor esetleg ha gon van veluk valamit. mert vennek mindegyikbol probara
-
itanczos
senior tag
Rákérdeztem, hogy miért nem lehet műanyag redőnnyel motorizálni:
"Tisztelt Uram!
A műanyag redőnyléceket nem lehet arriterrel (oldalcsúszás gátlással) ellátni.
Ezért, ha elcsúszik szél, vagy egyéb külső hatás esetében a léc nem áll meg a motor, még az akadályérzékelős sem.
A motor leég.Egyetlen nagy motor forgalmazó sem vállal garanciát a műanyag redőnybe épített motorokra, ezért ezt mi sem tudjuk vállalni.
Üdvözlettel:
..."Wifi-s doorbell van pár, mondjuk elég borsos áron.
Kérdés, hogy mit akarsz vele kezdeni? Van-e értelme egy okosotthonba beirányítani?Kamerában nekem nagyon tetszik a Xiaomi mijia 1080P. Van belőle már 1, most pedig rendeltem egy másikat.
A gond az, hogy egyelőre csak a Mi Home alkalmazásban látszik. Nagy látószögű, jó az éjszakai képe, van kétirányú hangja!
Létezik már xiaomi kültéri változat is.[link]
-
itanczos
senior tag
Hát... Nem árt pontosan utána nézni! Mert 433MHz-et írnak, de még azon belül is vannak eltérő frekvenciák.
Illetve ez az EWLINK programot használja, felhőn keresztül.
Nem tudom, hogy van-e erre kapcsolódási felület a megszokott alkalmazásokhoz.Mondjuk nem egy nagy összeg! Aki ilyen RF eszközöket használ(na), annak egy próbát megérhet.
Én a xiaomi infra GW-el jártam úgy, hogy előbb megrendeltem, mint utána néztem volna, hogy sajna nem kezeli a HomeAssistant.
-
krisztián28
csendes tag
Szia!
Itt van még két link...
Annó itt vettem a szettet, ezt csak össze kell rakni, a legfrissebb firmware-t rátölteni USB-n keresztül a szettben található Arduino Mega-ra, utána csatlakoztatni rá a 433Mhz-es modult. Ezek után csak csatlakoztatni kell az egészet a Raspberry Pi-hez USB-n keresztül. Egy-két beállítás még szoftveresen a Domoticz-on belül és már működik is! Bármilyen 433Mhz-es eszközt tudsz vele vezérelni, (redőny, dugalj, termosztát, stb...) illetve 433Mhz-es eszközök küldött adatait ki tudod olvasni. P.: időjárás állomás, ajtónyitás érzékelő, mozgás érzékelő.
Itt van még egy videó is, hogy a rendelt cuccot, hogy kell összerakni
És még egy linkTovábbi szép napot mindenkinek!
-
Cuccok
tag
Ha most kerül kiépítésre akkor nyári Somfy redőnymotor akció elég jó árban van most.
-
layerke
aktív tag
A redőnyös kérdésre megoldás lehet a Fibaro Roller Shutter2 kapcsoló mögé építhető rádiós modul, ami egy hozzá tartozó z-wave usb stickkel már verézelhető is. Hozzávetőleges ára a sticknek kb 15ezer forint egy redőnyvezérlőnek pedig 14ezer. Stick egy kell, vezérlő pedig a redőnyök számának megfelelő.
-
layerke
aktív tag
Gateway a legújabb, ha nem egy évvel ezelőtt vetted.
Nem csak neked: azt javaslom, hogy a jártasabb társakkal fogjunk össze és írjunk egy kis összefoglalót felülre a topikba, ami a legfontosabb infókat tartalmazza.
Domoticz-Xiaomi kérdéskör. 3 dolog kell hozzá
- domoticz szerver bármilyen gépen (raspberryPI, nas, windows, linux, stb..)
- xiaomi gateway meg néhány eszköz esetleg (már a gatewayt is lehet a domoticzszal vezérelni nem kell hozzá más eszköz)
- telefonra mihome app telepítve, regisztrálva.1. Domoticz telepítése tetszőleges "számítógépre" (itt képlékeny a dolog (nyilván windowson egy sima installálás, míg nasra csomagtelepítés, linuxon meg pranacssoros szöszmötölés), de a lényeg az, hogy mindenképpen a legújabb verzió kell neked, ami innen letölthető)
2. Xiaomi gateway bedugása a villanyba, wifi ssid és jelszó megadása után regisztrál a hálózatra, célszerűen ugyanezen hálózaton foglaljon helyet a domoticz szerver
3. Xiaomi gateway developer mód bekapcsolása, amivel kapsz egy hosszú kódot és beállítasz fix IP-t
4. Domoticzban Beállítás -> Hardver -> új eszköz felvétele -> kiválasztod a Xiaomi gatewayt és az adott IPt és jelszót (amit a developer módben kaptál a mihome appban) beírod a Domoticzba, majd eszköz felvétele
5. Domoticzban Beállítás -> Eszközök menüben megjelenik mindenféle Xiaomi dolog, amit tud a gateway (világítás, világítás színe, rádió, rádió hangerő, riasztás, riasztás hangerő, riasztás hang, stb)
6. kb ennyi, ha valamit kihagytam szóljatok. -
itanczos
senior tag
Semmi pánik!
Igen, működni fog a rendszereddel! De mit jelent az, hogy sima gateway?
Azt tudni kell, hogy Home Assistant és Domoticz igazán a V2-es gateway-t szereti.
A Zigbee egy kommonikációs protokoll/rendszer. Ezt használja a xiaomi is, meg persze sokan mások, mint a Philips, stb... -
layerke
aktív tag
"Par sorban kepzelnem el pl vedd meg ezt meg ez toltsd le ezt installad fel aztan nyomd meg ezt meg azt a gombot es kesz a domoticod"
Ilyen, ami nincs opensource megoldásban. Léteznek hasonló elgondolások, de az mind 1-1 gyártó elképzelésének megtestesítői és olyanok, amilyenek. Fibaro pl ilyen, vagy Loxone, iNels és sok másik.Felmerült itt a fórumon, hogy egy hozzáértő (nem biztos, hogy én vagyok a legalkalmasabb, de természetesen szívesen vállalom) készítsen videót vagy egy élő közvetítést kérdésekkel és válaszokkal, de nem jutottam még el odáig, hogy ezt megoldjam/megoldjuk. Várok egy kábelt, amint az megérkezik, összerakom az új microszerveremet és akkor lehet egy ilyen installálós kérdezz-feleleket csinálni, ha van rá igény.
-
itanczos
senior tag
Ha a sonoff relét a lámpához/ba teszed, akkor viszont valahogyan jelet kell neki adnod, hogy be és kikapcsoljon.
Ehhez jó mondjuk egy vezeték nélküli Xiaomi kapcsoló, ami van 2 kapcsolós verzióban is.
Viszont ehhez kell egy Xiaomi gateway is.
Vagy sonoff relé és vezeték nélküli kapcsoló helyett egy Xiaomi fali kapcsoló. Ami magában a relé és a nyomógomb is és nem kell neki nulla vezeték.
Viszont ehhez is kell az előbbi gateway. -
balibatyo78
csendes tag
Létezik egy redőnyvezérlő, ami a rádiós 433Mhz-es motorokat tudja (SmartHome, Ky motor). 15db redőnyt lehet a cuccra rátanítani, van százalékos beállítási lehetőség is, illetve van benne egy kísérleti funkció, ami felismeri az adott redőny távirányítójának a jeleit, leköveti a mozgást, és ha pozícióra ért a redőny, beküldi a vezérlőnek. Ebben nincs intelligencia, kell hozzá egy központi vezérlő. pl. domoticz, vagy VERA. a kommunikáció MySensors protokollon zajlik rádión. Magyarul egy dugaljba dugható cucc, amit a lakás középpontjában bedugsz, és ő teszi a dolgát. Természetesen a vezérlőre neked kell megcsinálni a beállításokat, programokat, hogy mikor mit csináljon a redőny. de ehhez szenzorok is fognak kelleni neked. pl. fény érzékelő, stb. Ha érdekel a vezérlő, akkor tudok adni elérhetőséget privátba. Közel sinc 300 rugó, és egyből 15 redőnyös vezérlőd lesz, amire ha később akarsz rátaníthatsz még redőnyt, vagy akár nap árnyékolót is.
-
Nalunk a ház elosztása végett, gyakran előfordul, hogy a nappaliban van 21 fok, a szobakba siman lehül 17-re. Eppen ézért azt találtam ki, hogy a ház minden helységében (2 szoba + a nappali) merem a hőfokot és átlaghőmerséklet alapjan kapcsolom a termosztátot. A project még keszül, pár napog ment béta tesztben csak, de életképesnek tűnt.
-
layerke
aktív tag
Ok, akkor sorba vesszük. Panelban távfűtés esetén a kazántól (különálló épület nagy teljesítményű fűtőberendezéssel több tömb ellátásához) fentről lefelé kering a víz a házakban felül kisebb radiátorokkal, lent nagyobbakkal (hűl a víz, így nagyobb felület kell a hőleadáshoz). Itt mindig kering, ez igaz.
Házban csak akkor keringetjük, amikor ég a tűz a kazánban, majd miután kialszik, akkor tovább keringeti a szivattyú, hogy ne egy helyben hűljön a víz, hanem még akkor is fűt vele. Leírtam, hogy nálam külön körön van minden radiátor, így a kazánházi osztógyűjtőnél megoldható egyszerűen a szabályzás. Nem tudom nálad hogy van, nem tudok így segíteni ebben.Tegyük a pontot. A szelepet nem tekerésszük, mert nem kell. Toljuk vagy húzzuk. Amit tekerünk annak a neve gömbcsap. Erre létezik motoros működtető is, a kettőnek együtt motoros gömbcsap a neve. A radiátoron azzal, hogy tekered (mert gondolom tekered - és ez a félreértés oka) valójában egy "csavaranyát" tekersz befelé vagy kifelé egy "meneten" és ezzel alakítod át a forgó mozgást hossztengelyűvé, amivel benyomod a radiátorszelepet.
-
A szokásos radiátorszelepek nyomósak, azaz kiáll belőlük a szelepszár. Igenám, csakhogy a szelepház végén, a szelepszár körül van egy menet, amire azt tesz az ember, amit akar.
Gyárilag egy menetes kupak van itt, amit ha meghúzol (ráhajtod a menetre), az benyomja a szelepszárat, így a szelep nyit.Ha akármilyen vezérlést hajtasz a menetre (sima thermosztatikus tekerentyű, aldis automata, hőpatronos, stb.), az azzal fog szabályozni, hogy megnyomja a szelepszár végét, még ha kívülről tekerősnek is tűnik.
Persze vannak régebbi, "hagyományos" szelepek is, amik simán tekerősek, de ez a nyomható-tekerhető, változtatható feltétes nagyon elterjedt.
Azt mondjuk nem igazán értem, hogy ha elzárom a radiátorszelepet, akkor hogyan kering a víz, de ha megoldható az extra csövezés, akkor nagyon nem hülyeség csillagpontosra szerelni, és egy helyen irányítani az áramlást. Nálunk az egyik házban a két emelet van így elkülönítve, bár ez ugye többletköltség a csövezésnél.
Én ezt nem szívesen oldanám meg rádiósan (lásd: előző beírások), de létezik drótnélküli megoldás is, állítólag egy elemmel elmegy egy fűtési szezont (amire nekem mondjuk nem jön ki a matek...).
MaCS
-
layerke
aktív tag
"Ez lehet inkabb epuletgepesz kerdes de miert kell zonaszelep a kazanhazba? Ugy gondoltam a viz kering az egesz hazba es csak ki es be kapcsolodik az eppen kivant radiator a keringesbe hogy leadja a hot." - Ne haragudj meg, ez gépészeti kérdés, nem fogom kifejteni az otthonautomatizálásról szóló fórumban, hogy miért NEM kering egész nap a meleg víz az egész házban...
"A viztartalyos kandalo hogy kapcsolodik mindehez es tenlyeg megeri kiegesziteni vele a futest? Kandallo volt tervezve es jo lenne ha megeri es nem dragitja az egekbe." - Nem víztartályos, hanem vízteres. Egy hőcserélő van a kandalló általában felső részén (kéménykivezetés környékén, mivel a hő felfelé áramlik) és itt melegíti fel a vizet, ami esetemben simán rá van kötve a fűtésrendszerre. Gyakorlatilag jelenleg 2 hőforrás van vízmelegítés tekintetében a kandalló és a kazán, mikor melyik megy választható, de egyszerre nincs értelme.
"Es akkor ha benyomja akkor kell valami spec szelepe a radiatorhoz is, mert ugy tudtam azok tekerosok." - Radiátornál nincs semmi csak egy darab cső. Minek oda szelep, ha van már az osztógyűjtőnél?
"A honelwey wifi radiator termoszatt nalad nem jott kepbe?" - Nem. Minek 7 wifis szelep jó sok pénzért, amikor egy helyen lehet minden szelep kb ötöd annyi pénzért (vagy még annyiért se). Meg minek WIFI-s?! Ezek a radiátorra szerelhető kütyük csak töredezetté teszik a rendszert, jobban szeretem egy pl kazánházban lerendezni a vezérlés dolgait, mint kivinni mindet egyenként az érintett radiátorhoz.
De megjegyzem, ez mind-mind gépészeti kérdés volt és OFF-ba is teszem emiatt.
-
layerke
aktív tag
Amit linkeltem az nem motor. Nem forog benne semmi, hőre térfogatát megnövelő anyagot tartalmaz, a hőt az elektromos áram termeli, amit átvezetünk rajta, ekkor megnő és benyomja a szelepet (nyitja).
Igen, a szobai hőmérők be vannak sorolva. Példa a könnyebb érthetőségért: van egy szoba, azon belül radiátor és hőmérő, kazánházban zónaszelep ehhez a radiátorhoz és a Domoticzban virtuális termosztát ehhez a szobához. A virtuális termosztáton beállítok pl 21 fokot, folyamatosan figyeli a Domoticz a szobához párosított hőmérő jelét, ha az pl 20,2, akkor bekapcsolja a kazánt, kinyitja a zónaszelepet és addig keringeti ott a vizet, míg el nem éri a beállított + 0,3 fokot, hogy kicsit túlszaladjon (direkt), ekkor leáll a kazán és zár a zónaszelep.
Nincs hirtelen skiccem, este tudok küldeni (nem otthon vagyok).
Kandalló kapcsán mi a kérdés?
-
Én most tisztán saját tapasztalatból, nem a linkek alapján írok -- mivel azokat egy kissé benéztem.
A termopatronos megoldás tipikusan radiátorszelepeknél működik, ahol alapvetően nem forgatni kell, hanem nyomni. (A tekeréssel is a szelepszárat toljuk meg.)A NodeMCU-ról:
Miután kicsit nyugodtabb körülmények között értelmesebben tudok írni, a következőkre kezdtem visszaemlékezni:A központi egység lehet a RPI, amire telepíthetsz egy ThingBox rendszert, ami tartalmaz egy NodeRed modult, amit tisztán grafikusan lehet programozni, és egyébként őrületes mennyiségű kész egység van hozzá.
A perifériák, tehát a szenzorok és a vezérelt egységek ülhetnek egy-egy (akár összevonva is) NodeMCU-n, aminek ugye van saját wifije, és MGTT-n remekül szót ért a NodeReddel.
A NodeRedben meg van Pushbullet modul is, amivel megoldható akár a mobiltelefonos kapcsolat is.MaCS
-
Mana86
tag
Mi lenne ha fénysorompóval oldanád meg a dolgot? Az ajtóhoz raksz egy sorompót ami érzékeli ha bemegy valaki a szobába és amíg nem jön ki, addig égve marad a lámpa. Rakhatsz egymás mögé kettőt és akkor az irányt is figyelheted. Számolhatsz belépés-kilépést is, tehát ha valaki bent van és bemegy még valaki, akkor nem kapcsolja le és ha a második személy kimegy, akkor sem mert tudja, hogy van még bent valaki.
Végre volt időm megnézni a Domoticz -ot. Hát raspberry GPIO lábról DHT11 szenzor értéket nem egyszerű beolvasni. Már ehhez scriptelni kell ahogy látom, tehát már az elején arccal beleszaladtam egy akadályba. Egyszerűbb lenne Arduino-nak küldeni a szenzortól érkező jeleket majd az Arduino-tól lekérni az értékeket? A végleges megoldás mondjuk úgy is ez lenne, de a próba kedvéért gondoltam kipróbálom GPIO lábakról.
-
layerke
aktív tag
"Nekem jo lenne egy olan alapozo anyag is hogy pl mit lehet egy szobaban pl merni" - Pl mozgást, hőmérsékletet, páratartalmat, hangerőt, légnyomást, CO-ot, levegő szennyezettséget, fény intenzitást, stb
Továbbá előre elnézést kérek, de muszáj megkérdeznem..
Miért nem jó a PIR szenzor + késleltetés jelenlét érzékeléshez?
"layerke: jonak tunik de nekem sajna a lenyeg a bal oldali oszlop kb 80%erthetetlen " - A linkelt oldalon meg vannak magyarázva a bal oldali oszlop fogalmai is. Elsőre tényleg sok és érthetetlen, de pár óra olvasás után már sima ügy.
-
drogery
tag
drogery: Alexa van, de arra jo hogy megtudd mennyire varod a google home-t
ami ki tudja mikor lesz.
nekem is van. én eléggé szeretem, bár sok mindenre nem tudom használni. ki be kapcsolgatni a dolgok viszont jóval kényelmesebb vele mint egy telefonnal, 50$-árt lazán megért.
most játszok, h lokálban hostoljam a lambda function-öket, h ne legyen aws függőség. -
h-yle
addikt
1.) Wink tuti tudja (Wink Spotter, de gondolom más szenzor is ok)
2.) Passz, de furcsa lenne ha nem lenne log.
3.) Mondjuk ha 3 percig nincs mozgás akkor lekapcsolja. Ez így már egész értelmes.Két nagy DIY "HUB" rendszer van az OpenHAB és a Home Assistant. Igazából bármelyik tudhatja amit szeretnél mert Opensource mindkettő, tehát lehet hozzá írni bármikor olyan modult amire szükséged van.
RPi+valami Z-Wave adó vevő és kész a szuper DIY HUBszerk.: én is open párti vagyok. most vettem egy lakást, ahhoz nézem ki éppen a rendszereket, és elég egyértelmű, hogy ha speckó igényeid vannak, akkor senki sem kínál megoldást, csak az open source. Vagy olyan durva lenne a "dobozos" ár, hogy még akkor is megéri magadnak barkácsolni ha szabadnapot veszel ki miatta
-
layerke
aktív tag
A képernyő ezeknél minden esetben a telefon vagy tablet vagy szgép monitora.
Hacsak a HUB részében nincs valamilyen logolási lehetőség, akkor kérdéses a hosszú távú log.
A mozgásérzékelővel nem nehéz jelenlétet megoldani (Domoticz), be kell állítani hogy mekkora fényerősségnél vagy naplemente után, ha otthon vagyunk és mozgást érzékel, akkor kapcsolja fel a villanyt ott, ahol érzékelte a mozgást és indítson el egy visszaszámlálót, ami minden őrzőkelésnél újraindul. így ha lejár a visszaszámláló és nem érzékel mozgás, lekapcsolja a villanyt.Én személy szerint azért támogatom jobban az open-source megoldásokat, mert hamarabb lehet megoldást találni vagy kérni a fejlesztőtől, mint egy adott esetbe Samsungtól, aki kitalálta milyen legyen és olyan lett. Arról nem is beszélve, hogy egy open-source megoldásnak a fórumokon is sokkal nagyobb támogatása van a felhasználók részéről, mint egy dobozos terméknek.
-
layerke
aktív tag
Úgy gondolom ez a topik nem a kész rendszerek átbeszélésére jött létre elsősorban, hanem az épített rendszerekkel kapcsolatos eszmecserére. Lehet lejjebb kéne adni a lendületedből és kicsit több tisztelettel közeledni azok felé, akik már valamit elértek ezen a területen. Biztos van olyan terület, ahol szakértő vagy, de úgy tűnik ez nem az. Xiaomi rendszerrel eddig nem jött senki elő, aki foglalkozna komolyabban. Én se azzal foglalkozok és valószínűleg a többség se. Kérdeztél valamit délután 2kor és 5 órára rá már linkelted a saját kérdésed, mert nem reagált rá senki. Ez türelmetlenség, semmi más...
Részemről túltárgyalva.
-
drogery
tag
én ezt a stand alone thermostat-ot ismerem. nem kell hozzá hub, de megy iftt-vel, alexával, ghome-al.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Gurulunk, WAZE?!
- Futás, futópályák
- Bittorrent topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Napelem
- Házimozi haladó szinten
- NFC Ring, avagy gyűrű, amivel fizetni is lehet
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E6420 - i5-2GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 14" HD I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX 6700XT 12GB Cooler Master CMP 520L 750W
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged