- Azonnali navigációs kérdések órája
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- OnePlus One - Kína már itt One
- Android szakmai topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Honor Play - játék az árakkal
-
Mobilarena
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
Nem wifi (igen, zigbee-sek a Xiaomi szenzorok, néhány kijelzős hőmérő pedig bluetooth), a Xiaomi Gatewayt kiváltó zigbee2mqtt.
A központi része egy CC2531-es USB stick, az van bedugva az otthonautomatizáló gépembe, ott kerül át MQTT-ra, ahonnan már bármivel le lehet kezelni (én Home Assistanttal)
Mivel azonban erre csak 20 eszközt lehet rácsatalakoztatni, nekem pedig már asszem 35 van, kellett CC2530-as router is a hálózat bővítésére, ahogy ezt itt le is írják. -
qqzs
őstag
MEGOLDAS openhab miio binding:
Miutan miio felismerte a halozaton levo cuccokat es things lett belole es irja hogy UNINITIALIZED - HANDLER_INITIALIZING_ERROR :
1. nox player android emulator winre, nem kell google account hozza. nox settingsben root bekapcs es ujraindit
2. mihome 5.0.19 vagy korabbi verzio apkmirorrol letolt es felrak noxra eleg csak belehuzni noxba
3. mihomeba be kell jelentkezni mint az androidon, nalam mainland china es login
4. miutan szinkronizalt a felhovel es latszanak a cuccok, nox filekezeloben elmegyunk a /data/data/com.xiaomi.smarthome/databases folderbe es a miio2.db kielol majd "copy selection here" potty menubol majd cancel
5. elmegyunk mnt/shared/other folderbe "move selection here" (nem ertem miert nincs copy paste)
6. ekkor a winben a C:\Users\xxxxx\Nox_share\Other folderben megtalaljuk a db file-t amit bedobunk a http://inloop.github.io/sqlite-viewer/ nezokebe. Itt megkeressuk a tokent es bemasoljuk a paper ui thing editorba.
7 varunk picit es megjelennek a elerheto itemek -
layerke
aktív tag
Alap beállítás jónak tűnik, ez legyen a Data résznél:
device_%V value=%v %t3Így mennie kell. Ezt írd be és adj hozzá egy eszközt. Jó lehet pl a raspberry cpu hőmérséklete vagy terhelése, azok gyakran változnak.
Lehet egymás mellett, a portokat nézd meg, hogy jól legyenek beállítva, ne ütközzenek. Meg nyilván kézzel kell telepíteni az openhabot. -
layerke
aktív tag
Mindig is volt influxdb támogatás, csak nem volt hozzá külön influxdb menü a domoticzban. Ettől függetlenül httppush-sal már évek óta át lehet nyomni bármilyen adatot influxdb-be a domoticzból. Egy főverzióval ezelőtt lett implementálva külön felületen ez a dolog, ami egyébként szerintem nem sokat könnyített. Én továbbra is az eredeti datapush módszert használtam, amíg domoticzom volt.
Ha be van kapcsolva a datapush résznél a debug, akkor a logban látod, hogy átmentek-e az adatok influxba. Külön soronként írja. -
layerke
aktív tag
Nem értem, hogy mi a kérdés.
Le van írva az általad linkelt fórumban a teljes megoldás, ennél jobbat én sem tudok mondani. Amit 1.a-ban írtál, azt kell beírni a data push oldal influxdb adatbázis elérhetőségéhez. A linkelt fórumon ott van mit kell írni lentebb a data részhez. Pipákat berakni, valamint egy gyakran változó érzékelőt hozzáadni, így látható hamar, hogy jól működik a dolog vagy nem. -
tbs
addikt
A grafana telleg nem okos - de roppant ugyes, ha grafikont kell barmibol rajzolni. Ingyenes, ahogy mar jeleztek, es mindent - sot egy kicsit tobbet is tud, mint gondolnad.
Szerk.: barhogy told az adatokat influxba, nehogy valami egyedi grafana interfeszt kezdj el hasznalni, mert siras lesz a vege..!
-
vampire17
addikt
A grafana ingyenes...
https://grafana.com/grafana/download
Amugy Domoval konnyu osszehozni a Grafana-t InfluxDB-t nativan kezeli, azt meg csak siman allitsd be a Grafanaba, mint adatforrast.
Cegnel mi is hasznalunk Grafana-t, bar mi a Netdata adatait vizualizaljuk vele (Szinten InfluxDB-bol dolgozik)
-
sambenez
addikt
Nekem mindig ez jut eszembe:
OHEN GHOOR -
tbs
addikt
Hehe, kalandos ez, valoban. Ami nalam szuletoben van (mar lassan 2 eve vajudok vele - es meg nem latom a veget) az egy olyan vezerles, ami gyakorlatilag felulet nelkuli. Slack csatonan beszelget a felhasznaloval, illetve audio interfeszen keresztul. Felismeri a lakokat a szokasaikkal egyutt, stb. Alapdolgokban mar faszan mukodik. Pl. a kolok es mi tok maskor szeretnenk leengedni a redonyoket. Az elejen automata volt minden, fenyerzekelo alapon. Aztan a kezi huzogatasok alapjan mar tok mashogy mukodik a szobajaban, meg nalunk, mint ahogy elkezdtuk. Ugyanez az ejszakai uzemmodja a helyisegeknek. Mas a ritumusk, a rendszer felvette a fonalat.
A jovo sztem ebben van.
-
ojb
tag
Elbizonytalanítottál ! Lehet bennem van a hiba, de -- mind amellett ,hogy részben egyetértek Veled-- én úgy látom a példádnál maradva, hogy "szóljon rám" az okos otthon, hogy eltér a helyiség hőmérséklete az elvárttól, vagy amikor távozni készülök és beriasztok, kérdezze meg, hogy az ablakot szándékosan vagy véletlenül hagytam-e nyitva. Tehát Ő figyeljen rám és lehetőleg ne én Rá. Én ettől tartom okosnak! Természetesen hab a tortán, ha egy esztétikus, konfigurálható, személyre szabható stb, kezelőfelületen teszi mindezt.
Attól, hogy nem minden kérdésben értünk mindig egyet mindenkivel engem nagyon elszomorítana, ha itt is elharapózna az a szemlélet amire utaltál az utolsó mondatodban... -
vampire17
addikt
Az a gond, hogy te olyan full alap dolgokat irsz, hogy pl: "latni szeretnel ertekeket", amit az osszes rendszer csipobol tud, semmi extra nincs benne (homerseglet a kulonbozo szobakban, pl amit te is irtal.)
Tessek
zart ablakok(kivaktam most ami nem az, de ez csak rendezes kerdese, a kep miatt nem akartam atrendezni):
-
vampire17
addikt
A lenyeg egy okosotthonban az Automatizalas, nem az, hogy legye egy interface, amin mindent latsz/kapcsolsz. Ezert van az, hogy pl az OpenHAB-nak nincs is komolyabb interface-e, a nagy resze teljesen csak "kod".
Egy okoshaz akkor mukodik jol, ha neked nem kell kapcsolnod semmit sem
Amit te keresel amugy, azokat Dashboard-oknak hivjak, ezek altalaban kulon rendszerek, pl a Domoticz ilyen Dashboard-ja, a Dashticz
Illetve pl Node-Red-el nagyon jo Dashboardokat lehet alkotni:
Ez az en Domoticz Floorplan-em:
Ez Pedig a Dashboard (Beepitett, nem Dashticz):
-
-
vampire17
addikt
1. Erintos monitor altalaban csak egy HID device, sztm ismerni fogja a Pi.
2. Futhat laptopon is, win alatt is, de en akkor valami Linuxot tennek ra (Debian. Ubuntu, CentOS, etc...)
3. Van app, de csak port forwardal mukodik. Van Domoticz Cloud is, de ahhoz nincs app, a sima webes feluletet ered el bongeszoben.
Az nem szamit, csak az osszeset fel kell venni. (ne felejtsd el engedelyezni a developer modot a gateway-eken!)
-
vampire17
addikt
Rpi jo lesz alapnak. Rakj ra Raspbian-t!
Aztan telepitsd a Domot:
curl -L https://install.domoticz.com | sudo bash
Ez kb ennyi
Xiaomi gateway beallitas: [link]
Ezek utan latni fogod a Xiaomi cuccaid (amit persze tamogat a Domo)
Ha "csak" latni akarod oket, meg logolni etc... akkor kb ennyi
-
Hali, az index szakértőknél már feltettem a kérdésemet... ma megint rekordot sikerült dönteni 4 liter / perc
de itt Keszin brutál drága a fúrás (cirka 120e-t kértek a mostani kútért...) így nem tudom, hogy megéri-e és ha igen akkor mikor hozza vissza az árát egy 40-45 méteres kút (állítólag netes infók alapján ott a következő réteg... az alatt már 65 méter körül van de az mér a "vízműveké")
-
Dunakeszin lakunk a szomszédnál is gondok vannak a kúttal bár nem annyira mint nálunk. Egy másik kútfúróval beszéltem ő azt mondta, hogy pár házzal arrébb (és ráadásul közelebb a Dunához 0 víz van a
rétegbenJelenleg a Duna vízszintje (sajnos csak pesti adatot találtam 114cm amikor 2013-ban a nagy árvíz volt akkor cirka 2 méterrel volt a telkünk alatt a víz akkor a pesit vízszint 882 cm volt tehát most alattunk van körülbelül 9-10 méterrel a duna szintje a kút pedig 11,5 méteres
... a gond az, hogy agyagig lementek tehát ennél mélyebbre ebbe a rétegbe nem lehet fúrni... A következő réteg lehet jobb választás lett volna ... de drágább is és nem tudom, hogy nálunk fúrható-e mélyebbre kút mert a Dunapart vízmű terület... Szóval így nézve csoda hogy van víz
-
A vízben nagyon rosszul terjednek a rádióhullámok, pláne a nagyobb freki, mint amit a szenzor is használ. Pár óráig pedig azért látod jónak, mert a Xiaomi zigbee-s hőmérők tudtommal csak akkor küldenek adatot, ha X mértéket meghaladó változás van. És ezt a gw se tudja force-olni, mert push módon működik, azaz a szenzor dönti el hogy mikor küld adatot. Ezért is bírja ilyen sokáig az elem, mert az idő túlnyomó részében sleepben van az egész.
De ha valaki jobban képben van ezzel, akkor cáfolja meg, én csak egy Home Assistant topicban olvastam valahol a fentieket, illetve a tapasztalataim is hasonlóak a saját Xiaomi aquarás szenzorjaimmal.
-
Piedon
tag
Igen mihome appon keresztül gondolja, ezért is szerkeztettem a hozzászólásomat, mert először domoticzt írtam. A kérdés viszont az, hogy mekkora változásnál küld adatot?
Én most nem tudom megnézni mihomeban, mert letiltottam a routeren a gateway internetelérését, így nem küld adatokat a felhőbe (remélem).
-
martillo
tag
Ezen nincs hofokszabalyozas, ezen teljesitmenyszabalyozas van csak.
Harom fokozat, ennyi, gyenge/kozepes/eros vagy ha ugy tetszik I/II/III attol fuggoen, hogy csak az I-es kapcsolot nyomom be, csak a II-est illetve mindkettot.De a fo kerdesem tovabbra is az lenne, hogy megvalosithato-e az otletem vagy sem Xiaomi modon?
Koszi! -
hoodoo86
tag
Ez minden új technológiával így van. U.n. hype cycle segítségével lehet a technológiák elfogadottságát, érettségét bemutatni:
Ez a görbe azt mutatja, hogy több fázisa van a technológia érettségének:
- kezdeti lelkesedés
- kiábrádulás
- letisztulás
- megvilágosodás és produktivitás növelésAkik ebben a fórumtémában olvasgatnak, ők az új technológiára fogékonyak, szóval előrébb vagyunk ezen a görbén, mint a nagy átlag.
A Gartner 2017-es görbéje:
[link]("Connected Home"-ot ábrázolják a hype tetején).
Te egy kicsit előrébb jársz a görbén, és még biztosan jönnek csalódást okozó akadályok. Egy idő után letisztul a dolog, és azt a kevesebb, de igazán hasznos funkciót egy idő után használni fogod.
-
mekkGyver
aktív tag
Ez a dilemma engem is foglalkoztat, főleg amikor összehozok valami nagyon menő - ahogy te is fogalmaztál - gyerekorom filmjeiben megálmodott hájtek dolgot, és élvezném a sok befektetett energia gyümölcsét, és akkor jövök rá, hogy igazából a mindennapi "rohanás" közepette nem nagyon fogjuk az ilyen megoldásokat használni, maximum arra jó, hogy egy beeső ismerősnek jól megmutassam, hogy - bibíííí - nekem ilyen is van.
De azt már régen megtanultam, hogy ilyenkor távolabbra kell tekinteni, mert tudom, hogy a kisebb munkák alatt megszerzett tapasztalat jól fog majd jönni egy még komolyabb feladat megoldásához és kifizetődik a befektetett energia. Ahogy layerke is írta, az, hogy a lámpákat telefonról meg "OK Alexa" felszólítással tudom kapcsolni, az még messze nem okos ház, de sok dolgot ki kell próbálni ahhoz, hogy megtaláljuk azt az 1-2 hasznosat, ami tényleg megkönnyíti majd az életünket. -
Ez is jónak tűnik de mivel eddig minden netatmo vonalon van valszeg maradok annál... Plusz a fő termosztát meg marad a bosch c100-as. Új építésű házunk van kondenzációs víztárolós Bosch kazánnal így az okosítás ami még szóba jöhet illetve az optimalizálás... mert jelenleg vagy megy a radiátor a garázsban vagy nem... ha nem akkor 5-10 fok van (ami kevés) ha megy akkor 20 körüli ami meg felesleges...
Illetve van egy kis tervezési hibánk... lent a padlófűtésnél van a termosztát így lent lehet, hogy még fűt a padló és 22,5 fok van közben már fent az emeleten már csak 21... ezért lenne jó egy ilyen radiátoronkénti vezérlést még ráengedni a mostani rendszerre... és akkor igazából megoldhatnám a szobánkénti "zóna" vezérlést... De mivel van napelem így még esélyes a klímákkal való fűtés is ... ezért gondolkodom broadlinkbe mert össze tudnám hozni a netatmot-broadlink-klíma hármast akár alexával is
de nem tudom még, hogy az openhab2 vagy domoticz vonalon induljak
-
Yoshida
aktív tag
mysensors-ban ilyet is építettek: Round water tank level sensor
Vízálló ultrahangos szenzorral méri a távolságot a víz felszíne, és a mérőeszköz között.
hogy mennyire megbízható, és milyen tág határok között megy, azt nem tudomLesz kutunk nekünk is, ilyesmivel lehet elbohóckodom én is majd jövőre.
-
hoodoo86
tag
Egyébként mi a use-case-ed, amihez kéne az időjárás adat?
Én így gondolkozom:
- ha csak információ kell, hogy hány fok van, mi a páratartalom, mennyi az uv, stb, akkor azt egy netes szolgáltatástól is megkapom. Itt nem történik tragédia, ha egy ideig nincs kapcsolat- ha automatizálást akarok építeni rá, akkor olyan eszköz kell, ami nem az internetre küldi a jelet, majd onnan szedem le, mert az elég nagy szívás lenne, ha az automatizálás azért nem megy, mert nincs internet kapcsolat (belső ip hálózat még van) (ezért no-go a netatmo is)
- a legjobb olyan rendszer lenne, ahol még a belső ip hálózat is megszűnhet, de a szenzor és aktor továbbra is tud kommunikálni. Ehhez ugyan azt a protokollt kell használnia a szenzornak és aktornak is (zigbee / zwave / egyéb). (nálam ez a preferált).
- automatizálásnál is most hirtelen nekem ezek a use-case-ek jutnak eszembe:
1. szélerősség, eső figyelése, és ha erős szél van, vagy esik az eső, akkor automatikusan húzza be az árnyékolót
2. küldjön riasztást, ha esik az eső és nyitva van egy ablak
3. külső hőmérsékletet is figyelembe vevő levegőztetés -
mekkGyver
aktív tag
A kapcsoló dobozába általában nem szoktak nullvezetéket húzni, ezért az egyszerűbb (pl. érintős) kapcsolók úgy vannak megoldva, hogy lényegében sorba kapcsolják a kapcsoló elektronikáját a lámpával, így az egyfajta parazita módon az égőtől "vesz el" egy kis energiát. Ezzel több gond is van, de szódával elmegy alapon használják egyszerűbb, kis fogyasztású elektronikáknál. Egy wifis eszköz viszont már többszáz milliampert is fel tud venni, ami egy ledes lámpát biztosan meghülyítene, és a ledes égő tápja is bekeverne a kapcsolónak.
Sokat kísérleteztem már ezzel, de nem sikerült használható megoldást összehozni ESP-vel. Sima RF kapcsolók is így működnek, de azokban egy buta dekóder IC van, ami csak pár milliampert eszik. -
Ami egy egészséges embernek feleslegesnek tűnhet, az sokak számára kínzó napi probléma.
Akik nem ismerik ezt a helyzetet közelebbről, azok számára ez nyilván nem triviális -- ezért is szeretném erre is felhívni a figyelmet.
Az eredeti kérdés a távirányítóra vonatkozott: "elromlott a taviranyito?
bocs de tenyleg nem ertem a hangiranyiotast sokszor mi elonye van?"
Az, ha a távirányító romlik el, tán nem egy akkora nagy tragédia. Ha az ember keze mondja fel a szolgálatot, az már annál inkább. Sok idős embernek (és még csak nem is a sérültekről beszélek) komoly kihívást jelent a tévé távirányítóját kezelni a gyenge, fájós, remegő kezükkel, pedig a tévé sokszor szinte az egyetlen társuk.
És ez csak egy kiragadott példa. Ami számunkra "menőzés" a sokak számára az emberi méltóságuk megőrzésének az eszköze, és ennek a lehetőségét tulajdonképpen a sokak számára értelmetlen luxusnak tűnő fejlesztések teremtik meg.
Az orvosi feljelsztések szűk bázison mennek és általában megfizethetetlenek.MaCS
-
itanczos
senior tag
-
Yoshida
aktív tag
Kinek mire kell...
Nekem a kulcs nélküli ház, riasztó, öntöző, zsaluzia napkövetéssel, SK szellőztető rendszer vezérlése (és állapotellenőrzése, pl. szűrő elkoszolódása nyomásesés méréssel) lesz a cél első körben, de érdekel az automata fűnyíró, porszívó is
Az egy távolabbi dolog, meg ha addigra olcsók lesznek a kütyük, akkor lehet hogy értelmét is veszti a dolog, pl a robotporszívók kezdenek egész elérhető árban lenni.
Ezeket gyári rendszerrel nem igazán lehet összefogni egyelőre szerintem.
De pl. a google home-on teljesen rászoktunk az asszonnyal az időzítő funkcióra, a sütőn elszaródott, és nem mindig csipog, a második legegyszerűbb meg a home-nak szólni hogy 5 perc timer... Próbáltam, és az órámon is, több idő 5 percre időzítőt beállítani és elindítani, és akkor kell két szabad kéz is hozzá.Az ip-kamerát meg muszáj kikapcsolni, mert mozgás érzékelésekor automatán küld emailt 5 képpel csatolva, plusz cloud-ba tölt fel ftp-re minden képet, nem csak azt az ötöt. És mivel régi -buta- kamera, így nincs olyan mint az új kínaiaknál amit láttam, hogy elindítom az appot, megnyomom a gombot, és akkor "disarmed" lett a dolog, nem küld semmit. Plusz beltérben van, ha meghackelik, ne lássák már a pucér seggem, ha nem akarom
(ha vpn-mögé raknék mindent, akkor ez se lenne annyira gond, de most még nincs)
-
Norby-007
tag
Én ennek a csókának nézegettem végig a videóit és nagyon jól tolja a srác:
[link]
Mivel szinte minden téren megoldott minden az alexaval kapcsolatosan a videóiban, először fogok venni egy ilyet, aztán később lehet egy google home minit is ha már arra is minden kijön.
Alexáról minden fent van a youtubo, hogy kell HA alá tenni, hogy lehet vele RPi-vel irányítani bármit, stb...
Ezért gondoltam először ezt. -
Norby-007
tag
Szia,
Én pont fordított eredményt láttam inkább és a smart home lehetőségeket is jobbnak tartják Alexanal, persze ha Te nem így látod oké, hiszen mindkettővel rendelkezel.. A Google jobb keresővel rendelkezik, nyilván mivel a Googlet használja, de az Alexa is beállítható, hogy azt használja.
-
itanczos
senior tag
Xiaomi érzékelők szerintem inkább változásra küldenek jelet. Gondolom van egy max idő, amikor mindenképp küldenek, de ez se biztos. Bevallom nem szoktam bogarászni a grafikonokat, csak néha ránézek.
Valóban, az MQTT-s cuccok a beállított időközönként mindenképp küldenek, a Xiaomi-sak nem. -
yogee
tag
Abban a helységben volt a termosztát, ahol a radiátor el volt zárva?
Ha igen, akkor úgy van, ahogy mondtad, miszerint a termosztát folyamatosan kért meleget a kazántól, a kazán adodtt, de a saját automatikája meg a túl meleg visszatérő vízhőm. miatt lekapcsolta a gáz-t, de a keringetés továbbfuttatta. S mivel a szobában ahol a termosztát volt a radi nem ment, ezért nem kapcsolta le a termosztát a kazánt. -
alcsapalcsa
tag
kazán működés mérés:
- gázóra
- ha egy relé vezérli, akkor ennek a be/kikapcsolt állapotának mérése
- egy tűzjelző megfelelő beállítással, ami nézi a kis ablakot - gondolom van olyan állapota, amikor az őrlángra még nem reagál
- gondolom a kimenő ág hőmérséklete azért nem jó erre, mert sok az átmeneti időa kazánvezérlő egyébként nem méri?
a kazánmotor nem az egész rendszert forgatja? gondolom neki is van egy átmeneti ideje, amíg forgatja még a vizet, de már nem fűt. Egyébként erre jó lenne az áramátfolyás mérő, amit be sem kell kötni mekkGyver ajánlotta anno
-
layerke
aktív tag
Kazánon mit szeretnél pontosan naplózni? Hogy mikor ég benne a tűz vagy hogy mikor megy a szivattyú vagy mit? Több infó kell, hogy segíteni tudjunk, mert így csak tippelgetünk.
RFLink tanítás kérdés nem világos, kérlek írd le milyen redőnymotorod van, milyen távirányítód, hogyan kommunikál a távirányító. Legegyszerűbb tanítani, ha csak fogom a Domoticzot pl, beállítod, hogy fogadjon el új eszközöket 5 percig és megnyomod a távirányítón valamelyik gombot, ezzel meg kell jelennie az eszközlistában, ha tudta értelmezni a jelet az rflink.
-
Egy radiátort mindig lezáratlanul, termoszelep nélkül kell hagyni! Általában azt ahol a termosztát van ill. fordítva ahol van a termosztát ott tilos termoszelepet rakni mert megbolondul, de Evohome esetében biztosan van valami ajánlás erre. Kell lennie egy default hőmérsékletnek amire szabályoz akkor is ha a többi szelepet lezárta valaki.
-
Yoshida
aktív tag
Nekem csak annyi jutott eszembe, hogy csak egy radiátort hajtani kazánnal az nem lesz túl jó, nem fog eléggé lehűlni a visszatérő ág, és a kazán ki be fog kapcsolgatni. Lehet hogy 2-3 radiátor már elég lenne, ez gondolom vezérlés, meg modulálás kérdése, mennyire tud lemenni a kazán teljesítményben. (de nem értek hozzá)
-
yogee
tag
Ha kész rendszert akarsz, akkor érdemes megnézni a honeywell evohome-ot. Bár elég borsos az ára, de kulcsrakész cucc...
link:evohome -
yogee
tag
Nem ismerem azt a bluetotth-os radiatorszelepet, de sok ilyenben (pl. danfos ) tényleg nincs hőkok visszajelzés a központ fele...
A CUBE-bal meg ahogy Te is írtad az a baj, hogy bár van hozzá relé modul, amivel a kazánt vezéreled, de valamiért sehol sem lehet kapni...
Ezt házközpontifűtés vezérlésre találták ki, ahol a csövekben mindig kering a melegvíz, s csak a radiatorszelepet szabályozásával vezérlik a hőmérsékletet. -
hoodoo86
tag
App / Home assistant / Openhab távoli vezérlés természetesen megy. Max!-nál a cube eszközön keresztül, home matic-nál un. CCU2-n keresztül.
Nálunk távhő van. Van egy szelep a bejövő ágon, amit megnyit egy home matic aktor, ha a három termosztátból az egyik jelez, hogy alacsony a hőmérséklet. Max! rendszerben nincsenek aktorok, így nálad ezt máshogy kell megoldani, de akkor meg elveszti minden előnyét a max! rendszer (nem lesz közvetlen kommunikáció az eszközök között).
Így most, hogy látom a teljes képet nálad, szerintem neked inkább egy távolról is vezérelhető programozható termosztát kell. Ha integrálni akarod egy keretrendszerbe (pl home assistant), akkor egy drágább, nevesebb gyártótól való kell (ecobee / nest / honeywell / ...). Ha nem zavar, hogy külön app-ba belépve kell a hőmérsékletet állítani, akkor nagyobb a választék, és erre már kaptál is példákat a napokban.
-
mauimagic
senior tag
Smart radiátorszelep pont amiatt nem jó, amit írtál. Megoldás az, ha minden szoba külön körön van a fűtési osztón, akkor zónaszelep motorokkal és wifis termosztátokkal kell operálni.
Nagy eséllyel nem ilyen a rendszered, akkor viszont szabályozni kívánt helyiségenként kell motoros termofej, ami hőigényt is továbbít a kazán felé.
A siemens synco living tud ilyet, vezeték nélküli központtal. 12 termofejet vezérelhet max.Az ára elég húzós.
-
hoodoo86
tag
Én nem fogom mondani, hogy ne
Az eq-3 homematic radiátor szelepeit ismerem, így amit leírok, ott 100%, hogy így működnek, a max! rendszerben meg valószínű. Homematic meg max! rendszerek ugyan attól a gyártótól vannak, kb ugyan az a funkcionalitás, ugyan úgy 868mhz-es frekvencia. A max! volt előbb, így lehet, hogy valamelyik funkció amit leírok, csak home matic-ban van benne.
Szerintem jól teszik a dolgukat, elégedett vagyok velük. A max! szelep vezérlőkön a műanyag szorító gyűrű nem tetszik, de úgy látom fém csak a legújabb home matic-okon van.
Az ablak szenzor csak arra jó, hogy ha nyitva van az ablak, akkor elzárja a szelepet, majd becsukás után tud "boost"-ot adni. Ez mind természetesen konfigurálható. Szoftveresen is képes valamennyire megpróbálkozni az ablak nyitás detektálással a szenzorok nélkül is (gondolom a hirtelen csökkenő hőmérsékletből).
Van a radiátor szelep vezérlőkben is hőmérséklet érzékelő. Lehet állítani az offset-et, ha a szoba másik felében jóval hidegebb van, mint a radiátornál.
Ha van fali termosztátod, akkor a hőmérséklet értéket arról veszi a szelep vezérlő. Másik előnye a fali termosztátnak, hogy tudsz csoportosított szelepeket is vezérelni, tehát pl ha egy szobában 1 termosztátot + 3 radiátor szelepet összecsoportosítod, majd a termosztáton kiadsz egy parancsot, akkor azt veszi mind a három szelep.
Én beprogramoztam egy autó módot (éjjel visszavesz 1,5 fokot). És ha hoszabb időre deaktiválni akarom az auto módot (napokig nem vagyunk otthon), akkor átteszem manuális módba.
Ami szerintem még pozitívum, hogy ha a cube-od megmakkan, akkor is megy a lokális vezérlés a fali termosztát, ablak szenzor, szelep vezérlő között, mert ők közvetlenül egymással kommunikálnak.
-
Hát ez nettó hülyeség, mert halmazállapotváltás (forrásban tartani) esetén másak a szabályok.
Az én elméletem, hogy hőmérsékleten tartás és fel-le engedés esetén pont ugyanannyi hőt kell befektetni, csak amikor hidegebb a lakás akkor kevesebb a hőveszteség. Egy másik listán felhozták a gázkazánok karakterisztikáját is a kis láng- nagy láng viszonylatban, de ehhez már szakember kellene.
-
qqzs
őstag
Es ezzel van tapasztalat amit masodszor linkeltem? Jo sokat eladtak mar amazonon van csomo kerdes vajon 3.5 os csillag jo vagy rossz.
Egyebkent a computhermleirasban ez van. Erre gondoltal hitvitara. Ez nekem furcsa elso hallasra foleg a magyarazattal egyutt foleg hogy szerintem az ertelmetlen.
"A közhiedelemmel ellentétben ugyanis nem a lakás felfűtése, hanem a melegen tartása igényel több hőenergiát. (A tűzhelyen pl. egy vízzel töltött edényt
nagyobb gázláng mellett tudunk forrásban tartani, mint alacsony hőfokon temperálni.)" -
1. Van. Főleg energiafelhasználás csökkentése céljából (pl. időjárásfüggő előremenő vízhőfok vezérlés, tanuló termosztát, stb.)
2. Ha utána olvasol ez hitvitává vált. Még sohasem láttam korrekt levezetést pro és kontra pedig elviekben jól modellezhető.
3. Igen. Lásd 1.
4. A szobánkénti vezérlés, főleg ha helyileg állítható a komfortot fokozza.
a, A Bluetooth nem fed le egy lakást sem.
b, -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Synology NAS
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Egyedül?!
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Precision M4800 i7-4800MQ I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I K1100M I Cam I W10 I Gari!
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged