- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolka78
senior tag
válasz
aleister #8746 üzenetére
Canon vázon használok Tami 17-50/2.8. Minden tekintetben megéri a minőséget illetően, szerintem az építési minősége sem rossz. A fókuszáláskor veszett egy hangja van de engem nem zavar, mesterséges kevés fénynél is szokott néha tekergetni, de általában amit fotózok az a téma nem szalad el. Itthon ha a macskákat fotózom mozgás közben akkor meg már úgy is kell a vaku, ott meg besegít a vörös fény.
-
zso79
őstag
válasz
aleister #8739 üzenetére
Az említett 17-50/2.8 a Tamron SP sorozatából van, amely náluk a professzionális kategóriát képviseli. Nekem 1 év használat után is úgy nézett ki mint az új, semmi lazulást, lötyögést nem tapasztaltam. Újkorától kezdve sokkal masszívabb volt mint pl. a kit. Ha valaki együtt tud vele élni, hogy kevés fénynél lassabb és pontatlanabb a fókusza, akkor nagyon jó választás, csak pontos AF-est kell választani. Volt Sigma 18-50/2.8-am is, de nagyon nem bántam meg, hogy erre cseréltem!
-
válasz
aleister #8739 üzenetére
Vagy, hogy mégsem legyél biztos a dolgodban! Sigma 8-16 HSM, mert az a -3mm nagylátóban nagyon sok!
Az említett Tamron 2,8-as obikat meg ki kell próbálni rendesen vásárláskor, de igaz ez a Sigmákra is. Sőt, Nikonból is találkoztak már decenteres példánnyal emberek, csak ugye kisebb az esély a hibás darabra.Telekonvertert meg általában csak fényerős teleobikra szoktak tenni. Az F2,8-asokkal lesz AF egy 2x-ező mellett is, de egy F4-es obira csak 1,4x-ezőt "szokás" tenni. Ugyanis a telekonverterek is levesznek a fényerőből...
-
válasz
aleister #8736 üzenetére
A 28-75-öt csak akkor vedd, ha lesz alá valami 11-16 vagy 10-20mm-es obi, különben nem lesz elég a látószög. Ha kettő obit kéne vennem, vagy vehetnék, akkor valószínűleg a Tamron 17-50 + a Tamron 70-300VC USD lenne az a kettő. Ez a két obi együtt kijön 200k alatt, egy Sigma 50-150/2,8 árából!
-
válasz
aleister #8730 üzenetére
Ez a teszt nem a VC-s(stabis) verzióról szól! Ebben atesztben szerintem valami hibás példányt foghattak ki. Tamronból a 17-50 nem VC-s verzióját írtam én. A stabis változatot kb. mindenhol gyengébbnek állítják be a nem stabishoz képest, mint ahogy a Sigma 18-50-et is mindenhol gyengébbnek tartják a Tamronhoz képest. A 18-50-es Sigma mellett szólhat a HSM. De igazából ki kellene próbálni, mert pl. a 17-50-es Tamronnál sajnos nem tudom, hogy milyen a fókusza kevés fénynél, de az én 28-75-öm fókusza lassú.
Vad fotózásra még a 300mm is kevés lehet! Hidd el, lehet, hogy még a 300mm-t is kevésnek fogod néha érezni. -
Necc
addikt
-
Necc
addikt
válasz
aleister #8698 üzenetére
F = blende.
Ha tudsz angolul akkor itt van egy remek oktatovideo illetve itt a ph!-n is keress ra a "fotosuli" szora (ekezettel!) es olvasgasd a megfelelo cikkeket.
Ha mindenaron ragaszkodsz a dSLR gephez (bar webkepeknel nem tudom elkpzelni mi ertelme lenne a neki, a kepek 99.9999%-at ugyis atmeretezed 1000px kornyekere de inkabb ala, a manualis beallitasokat pedig egy "bridge" gep is ki tudja szolgalni sokkal olcsobban, raadaskent a dSLR gepek tobbi elonye (mint pl. a fazis alapu kontraszterzekelesnek) sincs haszna mert tajkepek/epuletek fotozasanal a kontraszt alapu is ugyanugy tokeletes, es itt manualis fokuszalasra sincsen szinte sose szukseg) akkor en egy olyan 15-17mm gyujtotavolsagtol indulo lencset ajanlanek (a 18mm+ is jo, de gyakorlatban 20mm alatt minden egyes mm aranyat er).
A tobbi kerdesedre lenyegeben valaszoltak.
-
Peethy
őstag
válasz
aleister #8698 üzenetére
1. Az AF motorra gondolhatsz. Az objektívek közül az újabbak (jó, hát az új relatív, mindenesetre a nem nagyon régiek) képesek AF-re, de nem mindben van meg az a mechanika, amely meghajtja a fókuszgyűrűt. Ezt csak simán AF-el jelöljük, Nikonnál a motorral rendelkező objektívek AF-S jelölést kapnak.
2. Az objektívbe szerelt megoldás halkabb, sok esetben pontosabb. Ha az objektívben van, akkor mindenképpen az objektív hajtja meg belülről magát, a váz nem csinál semmit, csak küldi az információt.
3. Vannak kitek, ezek olcsó alapobjektívek. Ilyen a 18-55, a 18-105 és az 55-200 is. ÁLtalában minden modellhez adnak. A profibb modellekhez más optikákat adnak (16-85, stb.)
4. Ez ennél komplikáltabb kérdés. A fix objektívek esetén a fényerő gyakorlatilag 0.95-re is le tud menni, ugyanakkor a zoom objektívek esetén nagyobb dolog fix fényerőről beszélni, ezek f/2.8-nál állnak meg (azt hiszem).
5. Bajonettnek hívják és csak saját rendszerrel kompatibilis mind a Nikon, mind a Canon rendszere. (ez nem teljesen igaz ebben a formában, de ez téged nem érint)
6. Érdemes elmélyülnöd kicsit az elméletben, olvasgatni. Az általad említett témákra egyáltalán nem kell makró lencse, épületfényképezéshez nagylátószögű objektívet szoktak használni.
7. Az élesség és a gyújtótávolság nem ugyanaz! Élességet természetesen állít
Viszont éppen azért fix, mert nem tudod a témát közelebb hozni.
Olvass utána! Sokkal több kérdést válaszol meg egy-egy cikk/könyv, mintha mindent felteszel és itt vársz ránk
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Építő/felújító topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Milyen videókártyát?
- Router gondok
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - XEON I 32GB I 512SSD I Nvidia I 15,6" 4K DreamColor I Cam I W11 I Gar
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G923 kormány + Driving Force Shifter garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest