- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
5leteseN
senior tag
Azért mondjuk egy AI-felhőket összehangoló öntanuló szakértői célorientált sw+chip rendszerért gyorsan "baleset" érné, azt aki ezt meggondolatlanul és "magányosan"-támadhatóan közzétenné!
Rudolph Diesel is meggondolatlanul utazott azzal a hajóval!Azon a maláj gépen is (állítólag) tucatnyi chip-gyáras technológiai csúcs-dolgozó volt!
.. de nem akarom erre félrevinni a dolgot egy újabb érdekes és lehetséges konteóval, viszont érdekes ötletek bukkannak fel a beszélgetésünk során!Tudom-néztem ezeket DIY-chipet csinálok Yt-videókat, de akkor megint csak oda lyukadunk ki, hogy azokat kidobni cikkezett Covid-körüli 32-22nm-es gyártó-sorokat mégis perspektíva lett volna megvenni és azonnal kezdeni is rá-/tovább-fejleszteni!
-
5leteseN
senior tag
Szerintem meg politikai akarat és kitartás esetén bagóért gyárthattunk volna piacképes szinten (erre cél-orientáltan módosított) gyártás-technológiával router-csipeket, mosó-mosogató-gép okosítókat, klíma-vezérlő, autó-technikai áramköröket. Ezek még a Covid előtt is kb ilyen neandervölgyi IC-technológiával készültek, és ennek ellenére nagyon jól elvégezték a maguk dolgát.
Ezeknél (és katona-, üt-technológiai szinten) a bennük és mellettük lévő szoftver adja a tudást, és nem a mikro-, vagy "éppen-hogy-csak-nm-es" csip.Ilyen cél-orientált továbbfejlesztést meg világsikerre vittünk korábban a malom-ipari területen! Mo-mérettel is lehet sikerre vinni valamit, a hasonló méretű finnek is megtették a Nokia-val...
Ezt kutatási irányt és szakember állományt vesztettük igazán, emiatt (is)maradt nekünk a "betanított-munkás" szint kiindulási alapnak. Nekem éppen ezért ezért másik oldalon(Nyugat) meglévő hosszútávú gazdasági érdek gyanús a háttérben a (politikai szálú konteó: közreműködés hazai politikai-gazdaság-politikai részről) ott a nagyon sötét, távoli múltban.Akit érdekel nézzen utána, hogy mi lett az ebben az olvasatban a lehetséges "döntéshozók" és valószínűsíthető végrehajtók életpályája, +logikusan a következő generációjukat is lekövetve.
Nem bonyolult, de engem nem érdekel, annak ellenére, hogy kíváncsiságból, kihívásként a módját(kb a leírtak) szerintem tudom/ismerem.
-
5leteseN
senior tag
Ez lehet, de nekem nem az maradt meg, hogy a tesztüzemben pár-száz 8080-at gyártó cégnek ez lett volna a fő profilja. Inkább az, hogy ahhoz hasonlóan mint ahogy most Kína az elavultnak és gazdaságtalan(nak gondolt) régi technológiákkal olyan BOÁK(Berendezés Orientált Áramkörök) gyártását végzi kiemelkedően sikeresen az akkori magyar tervhez hasonlóan , ahogy mi néhány évtizeddel korábban ezt terveztük?
Nekünk "csak" szimplán lehetett volna sikeres.A technológia "elmaradottságát" a helyi (nyugatinál jóval "olcsóbb") hozzátehető szakértelemmel és ezzel remélten piacképessé váló kisebb sorozatú fogyasztói(és katonai ? ) áramköröket gyártottunk, gárthattunk volna!
A katonai és űreszközök a mai napig kb azzal(vagy nem sokkal modernebb) a sávszéllel dolgoznak!
Példa "napjainkból"( talán tavalyi a hír): A NASA-nál ( !!! ) "pánik"van mert mert kifogytak az Intel 386-486-os CPU-kból!
Hány nm-es is?Lehetett volna a Mikroelektronika Vállalat mögé tenni azt a nálunk akkor (még talán) meglévő, tizedáron-béren (ki)használható szaktudást, amivel polgári (és katonai ! ) területeken a nyugati cégekre veszélyes pozíciókat nyertünk volna .
Gondolom én!Én továbbra sem tartom lehetetlennek, a "Biztos ami biztos..." alapon kis belső (akár politikai) összejátszással segített "balesetet".
Viszonylag egyszerű egyébként "kideríteni": Mi lett azoknak a személyeknek az utóélete(kapcsolati-háló, ...), akik ebben tudtak, tudhattak segíteni!
Ha jól fizető nyugati állások, egzisztencia, kapcsolatok közelébe kerülte(+ balesetek, szálak "elvarása" a végrehajtó "kisembereknél, ahogy szokott lenni ebben a műfajban), akkor van alapja a konteónak!Valójában nem is olyan bonyolult mai eszközökkel benézni az akkori lapok mögé!
Sokan nem élnek, vagy nincsenek már abban a helyzetben, hogy továbbra is elfedjék a valóságot!
Más kérdés, hogy sokak szerint már nem is érdekes a dolog!
Bár érdekes gondolatmenet, de én lassan le is zárom a magam részéről. -
5leteseN
senior tag
Hírekre emlékszem a COVID körül a leszerelt tajvani 32-22nm-es gyártósorokra, "kellett a hely" a újaknak.
Határozottan emlékszem a hírek lényegére.Nyilván nem szó szerint kell ezt a "helyet" érteni.
Ha valakinek vannak hírei, hogy a korábbi TMSC-s, ... gyártósorok dolgoznak, érdeklődve várom: hírértékű infó, tudok annak is örülni!
...esetleg Kínában!
-
5leteseN
senior tag
Ahogy ezt minden második Bond(-klón) filmben is látjuk azóta is!
Erre lehet mondani (joggal), hogy akár ez is történhetett, de ki hiszi el?
...lásd Horn Gyula balesete a választások előtt(és még sok más)!Erre egyik kedvenc példám az ebben a kérdésben kialakult helyzetre Nagy Sándor anekdotikus kérdése a filozófusához(modernizálva):
"Nagy Sanya": Kedves filozófusom Arisztotelész! Ha bezárnálak minden jóval ellátva Margot Robbie-val, egy hálószobába, egy hétre: kibírnád!
Arisztotelész válasza: Én kibírnám, Nagy Hódítóm, de ki hinné el?Hát kb ez a helyzet ezzel a BOÁK-gyár leégéssel, és válaszokkal.
Ez már így fog (meg)maradni! -
5leteseN
senior tag
Infó megjegyezve!
Azért a COVID előtt-alatt-után leszerelt tajvani 32-22nm-es "chip-gyárak" egyikét legalább megvehettük volna, ha a "Valaki" nem csak szóban
"Merünk Nagyokat Álmodni!"
A végére: Ilyen kiemelt helyeken többszörözött Tűzriasztó, többszörözött tűzoltó rendszer van!
Ez hol van/volt? -
5leteseN
senior tag
Némi (távoli) elvi egyezést látok egy +balesetben" elhamvadt hazai álommal, ahol az elavult gyártástechnológiából lapkáb belüli és lapkák közötti( +chipen belüli is ? ) optimlizációval hoztak volna ki kis sorozatban is gazdaságos(nak tervezett) termékeket.
Máig nem tudni melyik (akkori)oldal miatt vált füstté-köddé (szó szerint) meglepően kevés "maradékkal" a technológia, és érdekes városi legenda(vagy annál több) az egyes hírek szerinti előző napi/éjszakai kamionfordulók tucatjai, menetlevél nélkül!
Az akkori kulcsszó: BOÁK!
Ma is érdekes lett volna ez a COVID alatt leszerelt(eltünt) és akár számunkra is megvehető 22-32nm-es gyártói technológiákkal, de itthon a "Betanított munka" szint van a fókuszban!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Synology NAS
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Apple MacBook
- Mini-ITX
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- További aktív témák...
- PNY RTX 5080 16GB GDDR7 Overclocked Triple Fan - Új, 3 év garancia - Eladó!
- ASUS Radeon HD6950 DirectCU II 2GB 256bit GDDR5 EAH6950 DCII/2DI4S/2GD5 Videokártya eladó
- Intel ARC B580, 2 év gyári garancia! Számlával, garancialevéllel, gyári dobozában!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- MSI RTX 2080 Ventus 8GB OC
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 24" Eizo FlexScan EV2146W, 1920X1200 szép, hibátlan nélkül
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest