Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• 5leteseN

senior tag

válasz Pikari #58 üzenetére

Azért mondjuk egy AI-felhőket összehangoló öntanuló szakértői célorientált sw+chip rendszerért gyorsan "baleset" érné, azt aki ezt meggondolatlanul és "magányosan"-támadhatóan közzétenné! ;)
    Rudolph Diesel is meggondolatlanul utazott azzal a hajóval! :F

Azon a maláj gépen is (állítólag) tucatnyi chip-gyáras technológiai csúcs-dolgozó volt!
    .. de nem akarom erre félrevinni a dolgot egy újabb érdekes és lehetséges konteóval, viszont érdekes ötletek bukkannak fel a beszélgetésünk során! :C

Tudom-néztem ezeket DIY-chipet csinálok Yt-videókat, de akkor megint csak oda lyukadunk ki, hogy azokat kidobni cikkezett Covid-körüli 32-22nm-es gyártó-sorokat mégis perspektíva lett volna megvenni és azonnal kezdeni is rá-/tovább-fejleszteni! :DDD

• 5leteseN

senior tag

válasz Pikari #56 üzenetére

Szerintem meg politikai akarat és kitartás esetén bagóért gyárthattunk volna piacképes szinten (erre cél-orientáltan módosított) gyártás-technológiával router-csipeket, mosó-mosogató-gép okosítókat, klíma-vezérlő, autó-technikai áramköröket. Ezek még a Covid előtt is kb ilyen neandervölgyi IC-technológiával készültek, és ennek ellenére nagyon jól elvégezték a maguk dolgát.
    Ezeknél (és katona-, üt-technológiai szinten) a bennük és mellettük lévő szoftver adja a tudást, és nem a mikro-, vagy "éppen-hogy-csak-nm-es" csip.

Ilyen cél-orientált továbbfejlesztést meg világsikerre vittünk korábban a malom-ipari területen! Mo-mérettel is lehet sikerre vinni valamit, a hasonló méretű finnek is megtették a Nokia-val...
    Ezt kutatási irányt és szakember állományt vesztettük igazán, emiatt (is)maradt nekünk a "betanított-munkás" szint kiindulási alapnak. Nekem éppen ezért ezért másik oldalon(Nyugat) meglévő hosszútávú gazdasági érdek gyanús a háttérben a (politikai szálú konteó: közreműködés hazai politikai-gazdaság-politikai részről) ott a nagyon sötét, távoli múltban. :((

Akit érdekel nézzen utána, hogy mi lett az ebben az olvasatban a lehetséges "döntéshozók" és valószínűsíthető végrehajtók életpályája, +logikusan a következő generációjukat is lekövetve. :K

Nem bonyolult, de engem nem érdekel, annak ellenére, hogy kíváncsiságból, kihívásként a módját(kb a leírtak) szerintem tudom/ismerem. ;)

• 5leteseN

senior tag

válasz Pikari #54 üzenetére

Ez lehet, de nekem nem az maradt meg, hogy a tesztüzemben pár-száz 8080-at gyártó cégnek ez lett volna a fő profilja. Inkább az, hogy ahhoz hasonlóan mint ahogy most Kína az elavultnak és gazdaságtalan(nak gondolt) régi technológiákkal olyan BOÁK(Berendezés Orientált Áramkörök) gyártását végzi kiemelkedően sikeresen az akkori magyar tervhez hasonlóan , ahogy mi néhány évtizeddel korábban ezt terveztük? ;)
    Nekünk "csak" szimplán lehetett volna sikeres.

A technológia "elmaradottságát" a helyi (nyugatinál jóval "olcsóbb") hozzátehető szakértelemmel és ezzel remélten piacképessé váló kisebb sorozatú fogyasztói(és katonai ? ) áramköröket gyártottunk, gárthattunk volna!

A katonai és űreszközök a mai napig kb azzal(vagy nem sokkal modernebb) a sávszéllel dolgoznak!
    Példa "napjainkból"( talán tavalyi a hír): A NASA-nál ( !!! ) "pánik" :Y van mert mert kifogytak az Intel 386-486-os CPU-kból!
    Hány nm-es is? ;)

Lehetett volna a Mikroelektronika Vállalat mögé tenni azt a nálunk akkor (még talán) meglévő, tizedáron-béren (ki)használható szaktudást, amivel polgári (és katonai ! ) területeken a nyugati cégekre veszélyes pozíciókat nyertünk volna .
    Gondolom én!

Én továbbra sem tartom lehetetlennek, a "Biztos ami biztos..." alapon kis belső (akár politikai) összejátszással segített "balesetet".

Viszonylag egyszerű egyébként "kideríteni": Mi lett azoknak a személyeknek az utóélete(kapcsolati-háló, ...), akik ebben tudtak, tudhattak segíteni!
    Ha jól fizető nyugati állások, egzisztencia, kapcsolatok közelébe kerülte(+ balesetek, szálak "elvarása" a végrehajtó "kisembereknél, ahogy szokott lenni ebben a műfajban), akkor van alapja a konteónak!

Valójában nem is olyan bonyolult mai eszközökkel benézni az akkori lapok mögé! ;]
    Sokan nem élnek, vagy nincsenek már abban a helyzetben, hogy továbbra is elfedjék a valóságot!
    Más kérdés, hogy sokak szerint már nem is érdekes a dolog!
    Bár érdekes gondolatmenet, de én lassan le is zárom a magam részéről.

• 5leteseN

senior tag

válasz CRTs #40 üzenetére

Hírekre emlékszem a COVID körül a leszerelt tajvani 32-22nm-es gyártósorokra, "kellett a hely" a újaknak.
    Határozottan emlékszem a hírek lényegére.

Nyilván nem szó szerint kell ezt a "helyet" érteni.

Ha valakinek vannak hírei, hogy a korábbi TMSC-s, ... gyártósorok dolgoznak, érdeklődve várom: hírértékű infó, tudok annak is örülni!

...esetleg Kínában! ;)

• 5leteseN

senior tag

válasz Pikari #35 üzenetére

Ahogy ezt minden második Bond(-klón) filmben is látjuk azóta is! ;]

Erre lehet mondani (joggal), hogy akár ez is történhetett, de ki hiszi el? ;]
    ...lásd Horn Gyula balesete a választások előtt(és még sok más)!

Erre egyik kedvenc példám az ebben a kérdésben kialakult helyzetre Nagy Sándor anekdotikus kérdése a filozófusához(modernizálva):
    "Nagy Sanya": Kedves filozófusom Arisztotelész! Ha bezárnálak minden jóval ellátva Margot Robbie-val, egy hálószobába, egy hétre: kibírnád!
    Arisztotelész válasza: Én kibírnám, Nagy Hódítóm, de ki hinné el?

;] :DD

Hát kb ez a helyzet ezzel a BOÁK-gyár leégéssel, és válaszokkal.
    Ez már így fog (meg)maradni! ;]

• 5leteseN

senior tag

válasz Pikari #31 üzenetére

:R

Infó megjegyezve!

Azért a COVID előtt-alatt-után leszerelt tajvani 32-22nm-es "chip-gyárak" egyikét legalább megvehettük volna, ha a "Valaki" nem csak szóban

"Merünk Nagyokat Álmodni!" :(( :(( :((

A végére: Ilyen kiemelt helyeken többszörözött Tűzriasztó, többszörözött tűzoltó rendszer van!
    Ez hol van/volt? ;]

• 5leteseN

senior tag

válasz 5leteseN #29 üzenetére

Némi (távoli) elvi egyezést látok egy +balesetben" elhamvadt hazai álommal, ahol az elavult gyártástechnológiából lapkáb belüli és lapkák közötti( +chipen belüli is ? ) optimlizációval hoztak volna ki kis sorozatban is gazdaságos(nak tervezett) termékeket.

Máig nem tudni melyik (akkori)oldal miatt vált füstté-köddé (szó szerint) meglepően kevés "maradékkal" a technológia, és érdekes városi legenda(vagy annál több) az egyes hírek szerinti előző napi/éjszakai kamionfordulók tucatjai, menetlevél nélkül! ;)

Az akkori kulcsszó: BOÁK! :C
    Ma is érdekes lett volna ez a COVID alatt leszerelt(eltünt) és akár számunkra is megvehető 22-32nm-es gyártói technológiákkal, de itthon a "Betanított munka" szint van a fókuszban! :O :O :((( :(((

• 5leteseN

senior tag

válasz CRTs #27 üzenetére

:Y :Y :Y

Ha ezt kínai szuper-AI lapkát a tajvani TMSC gyártja akkor jó eséllyel nyitott könyv a három-négy-betűs "nemzet-védő" cégek által (IS) állami-támogatott nV/AMD párosnak. ;)

Tévednék ezzel a feltételezéssel?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés