Hirdetés
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Aston Martin színbe bújuk egy Realme füles
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Ultra és Racing változatot kapott a OnePlus Ace 5
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- One mobilszolgáltatások
- Szintet léphet az Exynos 1680 a középkategóriában
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Xarina
aktív tag
válasz
Soulfly842 #8935 üzenetére
Az Uffizibe ( meg sok más olasz műzeumba) minden hónap első vasárnapján ingyenes a belépés, de akkor nyilván még többen vannak. Viszont a belépő árából már sokszor meg van egy retur repülőjegy Pisába főszezonon kívül, mikor nincs akkora tolongás.
A Pisai torony melletti dómba is be lehet menni ingyenesen bármikor hátul, csak szólni kell az őrnek, hogy imádkozni megy az ember. Persze 2-3 percig nem szabad fényképezni, de utána már át lehet menni abba a részbe, ahol a turisták mászkálnak, senki nem foglalkozik már vele. -
Soulfly842
addikt
Igen, ezzel tisztában vagyunk, de azért köszi
Két dolgot beszéltünk, amit most kihagyunk:
1, Túl nagy a hype a Pisa-i ferdetorony körül, az elegendő lesz kívülről 40 EUR-t két főre szerintem nem ér meg csak azért, hogy örömködjünk magunknak
2, Feleségem nemzetközi nívó díjakat is kapott anno grafikai munkáiért, de az uffizi pont az embertömeg végeláthatatlan sora miatt kihagyjuk. Bár egy szépművészetiben egy napra is eltudunk veszni, de ez most a sorban állással és egyebekkel nem vonz minket.(ezek inkább amolyan embercsapdák, lélekveszelytők (
) szemben az uffizi értékével, ami különleges - így nem fogunk rá vágyni... talán majd egyszer télen repülővel átugrunk ). A dávid szobor kapcsán meg lesz tökéletes másolat. Firenzében (tökéletes, teljesértékű bronz) Piazzale Michelangelo-n, illetve San Marino-ban egy kisebb.
-
Valty
aktív tag
válasz
Soulfly842 #8932 üzenetére
Csak egy tipp, de mivel ez egy elég zsúfolt terv, ha valamit meg szeretnétek nézni, akkor érdemes pár nappal előre megvenni a jegyeket. Toszkánában elég durva sorbanállások vannak nyár közepén, vannak helyek (pl. Galleria dell’Accademia), ahova gyakran be se lehet jutni
-
Xarina
aktív tag
válasz
Soulfly842 #8932 üzenetére
Szerintem is teljesen felesleges az autópálya Olaszországban (mondjuk én máshol sem használom). Több autóút van, ahol 120-al lehet menni hivatalosan. De az olaszok amúgy is nyomják rendesen, 70-es táblánál, ha 90-el megyek simán lenyomnak az útról. Viszont a hidakon nagyon vigyázni kell, ott szigorúan veszik a sebességkorlátozást és akár fél év múlva is jön a 100 eurós csekk az itthoni címre.
-
Soulfly842
addikt
válasz
t72killer #8930 üzenetére
Nem az lesz, ismerem magunkat.
Nem bírnánk el tudati szinten, ha ennyire leredukálnánk. Nem a fotóélményért megyünk. Ha szükséges, akkor tudjuk menetközben redukálni a célpontokat. Fejben erre is felkészültünk.
De egyelőre tervezem a célokat, elemzem a városok időtartalmát, s látom hogy vannak olyanok, ami sok órás élmény, vagy akár közel egész napos, menetidőket is monitorozom stb. ha nem is 100%-osan de javarészt tartható lesz.Nem tervezünk autópályázást pont ezért
Sokkal autentikusabb az egész autópálya nélkül. max Bologna-Firenze
Úgy lesz mindenképp
Ha szükséges, akkor előbb írom felül a terveket, mint, hogy vesszen bármi
Viszont azt is figyelembe veszem, hogy az ember nem tart több ilyen körutat azonos útvonalon. Okosan kihozom/kihozzuk szerintem majd a maxiumot
-
sasa134
addikt
válasz
Soulfly842 #8927 üzenetére
Jószándékú észrevétel: egészen biztosan nem fogsz úgy haladni autóval sem, mint ahogy azt előre tervezed, nyáron pokol tud lenni Itália, dugók, folyamatos torlódások a kapuknál, parkoló keresgélés a népszerű helyeken...tapasztalat... Szóval sztem a "kevesebb több" elvet követve húzz le pár helyet a listáról, és élvezd meg éld meg az utazást - mert ez így egy állandó rohanásnak és stressznek tűnik (nekem legalábbis)..
-
válasz
Soulfly842 #8929 üzenetére
A lényeg, hogy ne egy turbófotózó rohanás legyen, hanem ÉLMÉNY. Muszáj prioritásokat lefektetni, vagy ha nem, akkor oda kell költözni 5 évre.
Én anno Rómára 3 napot szántam úgy, hogy a fő időrabló turistacsapdákba (Kolosszeum, Vatikán múzeum) be se mentem. Ellenben pl voltam sz Valentin sírjánál és több helyen, amiről az átlag kattingatós nem is hallott, mert nem szerepel az utikönyvében.
-
Soulfly842
addikt
válasz
t72killer #8928 üzenetére
Az a baj, ha jobban utánaolvas az ember akkor ez mind ínyencség(van benne tömegturizmus szempontjából több megkíméltebb helyszín is, ott egyszerűbb lesz és gyorsabb a könnyebb parkolás, az egyszerűbb bejárhatóság, stb miatt) , de köszönöm a tippet!
Inkább már az időt nyújtom egyre jobban
De ismerem magunkat, elemezve, céltudatosan, mindent előre feltérképezve lehozzuk ezt így szépen. Ahogy korábban írtam, Rómában is letalpaltunk 70 km-t 3 éve pár rövidke nap alatt. Itt is hatásosak leszünk szerintem és a leglényegesebb dolgok nem fognak kimaradni. Ha szorul a hurok, akkor meg egy-egy dolgot eltudunk ebből engedni.
Reggelit ahogy írtam a korai indulások miatt nem preferáltam többször is, de ugyebár Olaszországban mindenhol van egy közeli Bar (olaszoknál ugyebár ez reggelizőhelyként is preferált), vagy pékség szerű (Panetteria/forno/Pasticceria,), avagy piac
Ezeket inkább preferáljuk az árkülönbözetekből reggeli nélkül meg bőven kijön (6 szállásból eddig 2-nél van reggelivel együtt, de ott még így is rohadt olcsó volt)
-
válasz
Soulfly842 #8927 üzenetére
Ha partvidék is téma, és belefér egy kis extra, akkor ELBA szigetét tudom javasolni
. Városokból érdemes az ínyencségekre, esetleg nem annyira ismert dolgokra koncentrálni, mert ez a mennyiség szvsz sok.
-
Soulfly842
addikt
Ahogy korábban írtam: eldöntöttük a feleségemmel, hogy hihetetlen nyaralást, észak-olaszországi körutat fogunk megtervezni (Július második fele).
Köszi #8819zolda itt is a választ, bár már privátba is megtettem
- sokat segített az is
A tervezés előtt már írtam, de egyre inkább körvonalazódik minden, már az első 5-6 szálásfoglaláson is túl vagyok és látom a következő lépéseket is.
Saját Google térképen már a városok felvezetve, az első szállások is, leírások mentve a városokhoz, hogy hol mit, de városok szintjén csinálok majd még külön-külön google térképet is, ahol csak az adott kulináris élvezetek, látványos célpontok, történelmi csodák lesznek elmentve.
Amit eddig látok.
0. nap. Nyíregyről irány Nagykanizsa, max egy fürdés+séta a balaton déli partján, majd Nagykanizsán a határhoz közel egy szállás.
Majd hajnalban elkezdjük az első napi vágtát Caorle-ba, Chioggia és a Pó folyó partján a szállás. 20-30 pertre szabadstandok és egyéb szép partvidékek vannak, estére majd még oda kiugrunk. Ha túl jók lennénk időben , akkor aznap még irány Comacchio is, de egyelőre ezt még kizártnak tartom.(a többit nem részletezem napi szinten, de ez is már megvan az első hat-hét napra)
Ezt követően pedig tovább már bontás nélkül.
Comacchio, Ravenna, Cesenatico, Rimini, San Marino, Gradara, Fano majd a partvidéket elhagyva Urbino, Anghiari, Arezzo, Cortona, Montepulciano, Pienza, San Quirico d’Orcia, Bagno Vignoni (?), Siena, San Gimignano, Voltera, Pisa, Lucca, Firenze, Bologna, Verona és zárszónak 2 és fél nap (eredendő tevek szerint, de lehet, hogy még utolsó nap délelőttjére tevezek majd valamit még és akkor indulunk haza;ezt az egyet még nem látom át, ennek a megtervezését az utolsó harmadra hagytam az alapkörutat nézve).Már izgatottak vagyunk, rengeteget pásztáztunk, videóztunk, enyém a térképészet és a tervezés java, a feleségem meg csak bólint a szállásokra. A szállásokat tekintve nagyon jókat sikerült foglalnom relatíve vicces áron, több esetben reggelivel (mindenhova nem tervezünk reggelit mert tudjuk, hogy nagyon aktív menet lesz, a legtöbbször reggel 7-kor indulunk és este esünk az ágyba, de nekünk ezzel az aktivitással igazából szerintem nem lesz gondunk).
Egyelőre marad az aktív továbbtervezés.
Az tuti nem tengerparton 'döglés lesz', de így is lesz 2 (de inkább 3, mert az első napon is valószínűleg a parton kötünk ki majd késő du) Sok 'munkaórát' öltem már ebbe azt hiszem.
-
repvez
addikt
válasz
blt-blog #8922 üzenetére
mivel nincs összehasonlitási alapom ezért ezt nem tudom melyik a jobb , csak azt tudom, hogy ha a loungeba már 5 után tudok kajálni indulás elött az biztos jobb mint a semmi, ha a kfc meg csak 6 kor nyit akkor nem fogok a kaputol visszafutni, csak hogy a 630as gépreszállás elött tudjak enni.
Mire leszállok addigra meg már megint nem azzal telik az idő , hogy kaját vadásszak, hanem , hogy bejussak a városba és a szállásra és majd csak ezután tudok valami kaját nézni, ami jo ha délre meglesz.És egy hajnali 1es ontthonrol elindulással ez azért 11 ora kaja nélkül , ezért lehet jo opcio nekem ez .
-
arcsin
senior tag
válasz
blt-blog #8922 üzenetére
Korrekt kaják vannak szerintem. Múltkor volt cornflakes bundas csurke, tempura bundas zoldseg, pad thai teszta, bbq pulled pork, hercegnöburgonya. Plusz palacsinta/gofri mindig van. Hidegtálak (sajtok, felvagottak), saliöntetek, "kencék", kenyerek, min 2féle sütemény (gm citromtorta, 3csokis muffin volt utoljára) emellé kávé, üditö, pezsi, stb. Szerintem millioszor jobb mint kint enni, jobb is mint kint várni.
De mint írtam, kb délbe teszik ki az ebéd jellegü kajákat, elötte reggeli van (bajorperec, sultkolbasz, rántotta volt utoljára). Szval napszaknak megfelelö a kínálat. -
blt-blog
kezdő
"5k helyett 4k a kedvezményes bejutás a golddal, annyi meg a kfc és burgerking is van kint"
Szerintem a KFC vagy BK jobb kajat ad, mint a lounge, ahol eleg sovany a kinalat, hacsak az utobbi idoben nem fejlodtek valamit. Mi ebbe mar nem annyira megyunk, mert inkabb a hatar utan levo lounge-ot hasznaljuk, de az is folyamatosan fejlodik visszafele. Ha mindenkepp fizetned kell, en lehet valami rendes kajaert inkabb fizetnek, a lounge egyedul akkor eri meg, ha "ingyen" van (tudom, nincs ingyen, mert a kartyanak eves dija van, de felteszem azt nem ezert tartod).A security fast track szerintem hasznos, mi gyakran utazunk csucsidoben. Nem mondom, hogy orakat sporol, de kerultunk mar ki hosszu sort nem egyszer.
-
arcsin
senior tag
A wizz elsöbbségi az már a kapunál való sorbanállásra vonatkozik, nem a secutity-s fast trackre. Részemröl hátizsákkal elvagyok 5napot. Nemrég jöttünk haza Belgiumból. Hoztunk szuvenireket is. Az a wizz businesse, semmi köze a 2 cégnek egymáshoz. A repteren is vehetsz fast tracket, a wizzen is.
-
repvez
addikt
köszönöm, nekem se kellett eddig sokat várni ,mindig időben kimentem az induláshoz, csak ha valamiért ugy adodna, hogy jol jönne akkor tudjam , hogy mit kell csinálni mert olyankor minden perc számit.
De ha jol értem ez csak a bejutás megkönnyitésére szolgál, de nem ad hozzá plussz kényelmi dolgot. Ugy értem, hogy a wizznél ha jol tudom az elsőbbségi beszállással megvett jeggyel egy plusz csomag is felvihető a kabinba, de ez gondolom nem része az ajánlatnak.
Ezért kérdeztem, hogy a jegyet eleve igy kell e megvenni ? -
arcsin
senior tag
A fast trackhoz csak odamész, a fizikai kártyádat lecsippentik (nem terhelik semmivel) és beengednek. Amúgy a loungeban napszaknak megfelelö ételek vannak, tehát reggel/délelött reggelik(kolbász, rántotta, változó), délben ebédek (meleg ételek, változatosak), stb. Vannak hidegtál jellegüek is persze, de ez a fontos rész lemaradt.
A loungehoz is kell fizikai kártya, az még fontos, szóval ne csak walleten/payen legyen nálad.
Nekem platinumom van, a loungeba nekem +1 fönek ingyenes a belépés, a beszállókártyát még el szokták kérni (nem kell abból fizikai) -
repvez
addikt
És a fast trackrol tudsz valami infót?
A lounge csak azért gondolkodtam, mert ha jol tudom az már 5kor nyit mig as kinti bufék csak 6kor. és eddig amikor mentem akkor 6 után már beszálás van az elso járatokra és mivel hajnalban már fel kell menni a reptérre jo lenne enni elötte valamit, 5k helyett 4k a kedvezményes bejutás a golddal, annyi meg a kfc és burgerking is van kint. -
dkaro
őstag
Nem kell a kártyával venned a jegyet. A legtöbb esetben azért biztosít bejutatást a loungba mert MasterCard kártya. Ha jól tudom csak platinum és felette ingyenes alatt fizetni kell és akkor nem igazán éri meg, max ha sokat kell ott ülnöd. Jellemzően kis szendvicsek, sütik szoktak lenni pesten illetve innivaló.
Fizetni belépésnél kell ott lesz egy reci ahol elkérik a kártyád. -
repvez
addikt
üdv! valaki le tudná irni a tapasztalatát vagy infot azzal kapcsolatban, hogy a gyakorlatban hogy mukodik, ha van egy OTP hitelkártya amihez jár a kedvezményes Lounge használat és a fast track ? ha repülövel utaznék.
Arra lennék, kiváncsi, hogy a repülöjegyet is már igy kell megvennem, hogy tartalmazza a fast tracket vagy hogy tudom aktiválni vagy igazolni, hogy jogosult vagyok rá? a loungeba valo bejutás után az árat hogyan kinél kell fizetni és utána svédasztalos bármenyni fogyasztás benne foglalva az árba vagy menu rendszeruen kell kérni az ételt vagy italt valakitől?
Még nem voltam ilyen helyen . -
tylerddd
veterán
Üdv! Remélem belefér a topik profiljába! Booking.com-on foglaltam szállást 2025 novemberére Budapesten. Előre fizetnék, megadtam a webkártyám adatait, visszaigazolták, de nem történt levonás. Van ezzel kapcsolatban valakinek ötlete? A szálláshelyet elértem, de a booking-hoz irányítottak, akiket viszont képtelenség elérni. Mikor húzzák le ilyenkor az összeget? Ha nem vonták még, akkor miért? Köszönöm!
-
-
A gopro legnagyobb baja a levegőre tervezett optika, ami a kép külső kb harmadán már elmossa a részleteket. 2-3méter mélységben, trópusi déli napsütésben egy narancs szűrővel és egy víz alá való korrektorlencsével teljesen rendben leszel.
Amúgy még egy opció, használtban nikon AW1! Bár nem tudom egy ennyire régi szerkezetnek nem kellene-e átvizsgálni, újraszilikonozni a tömítéseit.
-
Xarina
aktív tag
válasz
t72killer #8905 üzenetére
Nyilván nem 10+ méter mélységbe kell egy ilyen kis gép, max 4 méterig bőven elég, Az eddigi tapasztalataim szerint a GoPro nagyságrendekkel rosszabb volt, mint egy kis kompakt gép, mint pl. a Lumix DC-FT7. A legjobb a bridge Canon volt a különálló tokkal, de az túl sok helyet foglalt a saját akkutöltővel meg mindennel együtt, főleg úgy, hogy nálam jelentősen romlott az akku üzemideje néhány év alatt. Egyébként meg szinte napi használatban volt többszáz képpel, mert amikor megvolt, nem vittem másik gépet, azzal fotóztam mindent, de nálam soha nem bírták 5 évig sem, nemhogy 10-ig.
De mivel ezeket már sehol nem árulják, kénytelen leszek megnézni újra egy Goprot, ha már mindenki ezeket ajánlja. -
-
fényképezés. ha sötét van, akkor fényt kell csinálni, vagy nagyobb érzékelő kell, ami nagyobb optikát és így nagyobb gépet eredményez.
egyébként a "saját" akksi alapvetően elég tartós dolog (10+ éves sony meg canon akkuk nálam simán működtek), de rendszeresen használni kell őket. ha a fiókban állnak másfél évet lemerülve, az hamar tönkreteszi őket.
az akciókamerák fejlődtek egyébként (az osmo action 5-ben 1/1,3" szenzor van, a régebbi goprokban 1/3"), de a fizikát csak feszegetni lehet, alapjaiban meghágni nem.
egy kompakt kamera hasonló szenzorral ugyanígy nem fog jó képet készíteni, ha elfogyott a fény).ha nekem kellene olcsón és kis méretben megoldanom a dolgot, én is goprot + lámpát vennék.
-
Xarina
aktív tag
válasz
t72killer #8902 üzenetére
Nehéz és nagy cuccok eleve nem kellenének én mindig csak a sima kis hátizsákkal utazom. Ha olyan helyre költöznék én is megvenném a drágát, de hobbi fozózáshoz nem akarok többszázezret költeni. Spéci víz alatti tokot sajnos már nem látok sehol vagy csak aranyárban, pedig azok elég jók. Goprot több éve próbáltam, de annak víz alatt már nagyon gagyi a minősége, főleg 3 méter alatt. Videó még csak csak elmegy, de fotózáshoz szerintem borzasztó. Nem tudom, hogy az újabbak mennyit fejlődtek ilyen téren. Régen elég nagy kínálat volt 40-60 ezer Ft között direkt vízalatti fényképezőkből, azokat áfamentes helyen megvéve simán megérték az árukat, de sajnos ilyeneket sem látok már sehol.
-
Használtam RX100iv-et, méregdrága nauticam tokban. SzVSz tök macera, nagy nehéz dög, inkább egy GoPro + spéci vízbevaló előtétlencse + 2 komolyabb, jó színvilágú LED-lámpa.
Ha vérprofi minőséget akarsz, az nem áll meg használtban se 6-8kEUR, 5-6 kiló alatt és kell vagy 50-60 fotós merülés, míg megtanulod használni. Ha leköltöznénk a Fülöp-szigetekre + rámszakadna egy pézeszsák, vennék vmi bálnafotós eszközparkot persze.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest