Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Batman2

őstag

válasz dchard #344 üzenetére

Hi

Azok az akkuk valszeg úgy viselkednek, hogy felszednek viszonylag sok áramot, de az egyszerre leadott áram kisütéskor igen alacsony, ezért tul magas lesz a feszültségesés egy nagyfogyasztású eszközben (pl.: digikamera), így az kimerültnek érzi. Ezek az akkuk úgy viselkednek, mint egy új, de sokkal kisebb kapacitású akku, melynek az egyszerre leadható energiamennyisége is kevesebb, viszont, mivel mégsem azok, így mégis több töltést gyüjtenek össze, melyet hosszan, kis terheléssel képesek csak leadni. Ha valami kisfogyasztóba rakod be (memóriás MP3 lejátszó, méginkább kisrádió), akkor feltehetőn hosszan fogja bírni, míg valóban lemerül.
    A töltő kisütéskor valszeg szintén érzékeli, hogy az alkalmazott terhelésre mekkora a feszültségesése az akkunak és ha ez nagy, akkor csökkenti a terhelést, amíg úgy nem viselkedik az akku, ahogy az elektronika várja. De így viszont egy ál kiskapacitású akkunak fogja érzékelni és nagyon kis terheléssel fogja kisütni, a valójában nagyobb kapacitású, de azt csak kis mértékben leadni képes, több töltést tartalmazó akkukat.
    Ha többszöri töltés/lemerítési ciklus után csökken a kisütési idő (és nő a töltési idő), akkor valamennyit javultak az akkuk.
    Majd számolj be a tapasztalataidról, nagyon kíváncsi vagyok!
    Üdv.:

• And

veterán

válasz dchard #340 üzenetére

Az is válasz lehet a látszólag gyors feltöltésre, hogy a töltő nem tudja megfelelően észrevenni (vagy fals időben, hamar detektálja) a -dV -t, a cellák igen kicsiny értékű feszültségcsökkenését. Plusz pont a NiCd-nek, hogy az ő -dV -jük sokkal határozottabb, ezért könnyebben detektálható, mint a NiMH-celláké. Ha a -dV nem állítja le a töltést, akkor előfordulhat, hogy csak a biztosnági időzítő fogja ezt megtenni, de jóval később. Az én Hama töltőm is eljátssza időnként, hogy 10perc után végez, ha újraindítom, utána már normálisan viselkedik.

törölt tag

válasz dchard #336 üzenetére

Ha irreálisan gyorsan feltölti, akkor az az akku sanszos, hogy döglött, legalábbis félholt. Meg kell próbálni többször kisütés-töltéssel, hogy növekszik-e a töltésidő, ha nincs változás, akkor olyan mértékben csökkent a kapacitása, hogy tényleg ennyi idő alatt tölti fel. :)

• Manitou

veterán

válasz dchard #333 üzenetére

Xpress 1400 ez van a töltőre írva, amit hozzá adtak elemet arra meg Xenergy 2600 mAh

• And

veterán

válasz dchard #328 üzenetére

Nem baj, de ha az a készülék, amelyben kisütöd az akkukat (pl. fényképező), korrekt módon kezeli azokat, akkor remélhetőleg nem sok töltés marad vissza bennük. A kikapcsolási automatika úgyis arra a szintre van állítva, amelynél a cellák ''üresnek'' tekinthetők. Persze nem érdemes úgy elindulni hosszabb időre, hogy előtte bizonytalan állapotú akkukat teszel a gépedbe, és ilyenkor - fullra töltés előtt - nagyon jól jöhet a kisütés.

• And

veterán

válasz dchard #326 üzenetére

Szvsz. azért emelték ki a NiCd-t, mert annak a legnagyobb a memóriaeffektusa, így annál számít a legjobban, hogy csak teljesen (nem mélyen!) kisütve kezdjék el feltölteni. De a NiMH-cellánál sem hátrány, ne aggódj..

• And

veterán

válasz dchard #323 üzenetére

Feltölti rendesen, de nincs fix töltési idő. Ezek a -dV -t (feszültség-visszahajlást) figyelő töltők konstans árammal töltenek, ezért a nagyobb kapacitású cellák feltöltésével körülbelül arányosan hosszabb idő után végeznek, de ezt az időt nem a töltő, hanem a cella határozza meg. A töltő csak a teljes töltöttségre utaló ''jelet'' figyeli. A manapság kapható cellák már mind bírják a gyorsított - néhány órás - töltést, a hozzájuk való egyszerű automata gyorstöltők pedig csak egyféle áramot (ill. a kisebb méretű AAA-cellákhoz valamivel kisebbet) alkalmaznak. Igen, a töltési időre nagyjából a töltőáram nagyságából következtethetsz. A töltési idő: t= k*(C/I), ahol
    - t: töltés ideje [h],
    - C: akku kapacitása [mAh],
    - I: töltőáram [mA],
    - k: veszteségi tényező, a töltés hatásfokára utal (önkényesen jelöltem k-val..).
    Normál - 14..16 órás - töltésnél a k értéke 1,5 körül van, ezért nem csak 10 órán keresztül kell tölteni a kapacitás tizedrészének megfelelő árammal, hanem ennyivel tovább. Gyorsított töltésnél a töltés hatásfoka jobb (kevesebb energia tud hővé alakulni), ezért a k valahol 1,1..1,2 körül lesz. Pl. a 2300-as cellához tartozó teljes feltöltés ideje egy 500mA -es töltővel kb. t= 5óra körül alakul, de ez nem szentírás, az akku állapotától függ.

• plömplöm

őstag

válasz dchard #321 üzenetére

MW 8168GS
    csak párosával ugyanolyanokat tudsz vele tölteni
    minuszdeltavés, szóval elméletileg akármekkorát tudsz vele tölteni (legalábbis a maiakat igen, adott kapacitás felett adott áramnál nincs minuszdeltavé), legalábbis nem találtam nyomát safety timernek, ami lekapcsolná idő előtt a töltést
    230V-os, szóval USA-ba ne vidd magaddal :)

Energizer Compact charger
    a gyártó szerint 1700mAh-s AA akksik vannak hozzá
    nem tud meríteni
    mintha nem lenne benne csak egy tíz órás safety timer, a kisebb kapacitású akksikra ''manual charging time''-ot ír...
    2300mAh-s akksikat említ a manualban, nemtom mit szól nagyobbakhoz...
    Bővebben: link
    szerk: jaés ezzel is csak párosával tudsz töltögetni csak ugyanolyanokat

[Szerkesztve]

• And

veterán

válasz dchard #319 üzenetére

Amikor ebben a topicban szó volt a gyorstöltés életciklust rövidítő hatásáról, elég sok oldalt kerestem a témában. A végkövetkeztetésem az volt, hogy egyrészt a gyorstöltés mindenképp csökkenti a várható ciklusszámot, de
    - nem tudni, pontosan mennyivel (a felhasználók nem laborkörülmények között használják az akkukat, a befolyásoló paraméterek gyakran eltérnek), de biztosan nem nagyságrendekkel;
    - kevés gyártó adott erre konkrét adatot, csak erős becsléseket, amelyek igen nagy szórást mutattak;
    - a gyakorlatban az elérhető ciklusszámot sokkal inkább - akaratán kívül - maga a felhasználó korlátozza a nem megfelelő töltés és kisütés révén (pl. gyakori túltöltés, hőmérséklet erős növekedése, mélykisütés, egyebek).
    A HE-magazinban anno volt egy cikk, amely a ''tölthető elemek'' lelkivilágával foglalkozott. Abban arra jutottak, hogy a nagyobb áramfelvételű készülékekben (egy digit fényképező pedig elég sokat tud zabálni) használt celláknak kifejezetten jó tesz a gyorstöltés, mert az így töltött cellák tovább bírják bennük a strapát. Természetesen ajánlott időnként beiktatni egy normál, 14..16h -s lassú töltést, ez jótékony hatással van a várható élettartamra (csakhogy a mai gyorstöltők általában nem kapcsolhatók normál töltésre).
    #315: ''A NiCd kora meg lejárt...''
    Tényleg nem kötekedésképp, de én nem temetném végleg a NiCd-t. Kérdezd csak meg pl. a modellezőket, hogy melyik akkufajta bír - a méretéhez képest - óriási áramokat leadni, és melyik az, amelyiket extrém rövid idő alatt lehet feltölteni (az élettartam itt másodlagos tényező ;)). Ez pedig csak egy példa, még ha nem is túl gyakori a NiCd.

• dchard

veterán

válasz dchard #311 üzenetére

Na a topikban olvasottak alapján már azt is sikerült felmérnem, hogy milyen töltőre lenne szükségem:
    Valamilyen gyors jellegű töltőre lenne szükségem, de nem a leggyorsabbra.
    Ha jól értettem, akkor ezek az 1 órás, meg 45 perces töltők azért rövidítik az élettartamot rendesen. Ráadásul nekem szükségem sincs ilyen rövid töltési ciklusra.
    A 3-4 esetleg 5 órás (bár ilyet nem láttam) töltésidejű töltők nekem bőven megfelelnek.
    Ja és még az is fontos, hogy ''okos'' töltő legyen (annyira, és addig töltse, amíg kell), iletve, hogy legyen rajta kisütési, vagy lemerítési, vagy milyen funkció.
    Gondolom ez a legjobb, mert így annyira merül ki a cella, amennyire kell, de nem lesz csont üres, ami ugye már árt a telepeknek.

Valamit, hogy kompatibilis legyen ezekkel a 2300mAh-s Duracell elemekkel.

Szóval ilyen töltőt keresek lehetőleg elemek nélkül, minnél jobb áron.
    Nem vagyok márka-buzi, a lényeg, hogy jó legyen.
    (Huh, ezt a kommersz dumát :DD )

Köszi!
    Dchard

[Szerkesztve]

• And

veterán

válasz dchard #309 üzenetére

A töltőd az adatai alapján pont az 1800mAh -s akkukhoz van méretezve, ezért:
    1.) Nem baj, nagyobbakat rátehetsz a töltőre, de nem lesznek kihasználva.
    2.) Nem, mivel minden cellapárba ugyanannyi töltést visz be - a töltőáram és a töltési idő fix -, de az a töltésmennyiség csak az 1800mAh kapacitásúakat tölti fel teljesen. Ebből az is következik, hogy kisebb kapacitású cellákat, pl. 1100mAh -s NiCd-ket bőven túltöltene.
    3.) Igaz, és tudomásom szerint ez nem csak a NiCd, NiMH cellákra, hanem minden más akkumulátorra is igaz: a Li-Ion, Li-polymer és az ólomakksik sem szeretik a mélykisütést. Üres alatt értsd azt a szintet, amelynél a készüléked magától lekapcsol, akkor nem lesz gond (feltéve, hogy nem izzós biciklilámpában használod a cellákat).
    Ha ki szeretnéd használni az új celláidat, akkor vegyél egy egyszerű gyorstöltőt, azok nem fix időzítéssel dolgoznak, a nagyobb kapacitású akkukat is normálisan - és jóval hamarabb - teletöltik. Célszerűen 4 db. AA- vagy AAA-cellához való az ideális, amelyet át lehet kapcsolni két cella töltésére is.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés