- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi Redmi Note 5 Global
- Motorola Moto G84 - színes egyéniség
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- 7000 mAh fölé lőne a következő OnePlus Ace
Új hozzászólás Aktív témák
-
Aidan85
aktív tag
asdf_ és #4434 LOTR, köszi a válaszokat.
3 éve semmi konkrétban nem egyeztünk meg, csak hogy 10, max 12kW-os lesz a hőszivattyú, egyedül a napelem inverter-hez írták oda, hogy Fronius-t terveznek adni. Ezen kívül sose kaptam értelmes választ, hogy miből milyet adnának.
3 x 20 A-el vettük a házat, így erre nem kellett költenem, jelenleg éjjszakai van még mellette, ezt tervezem H tarifára lecserélni majd a szabványosítás során. A hőszivattyú adatlapján 4kW és 16A szerepel, mondjuk jelenleg minden fázison van valami, amivel összeveszne.
Mindenesetre futok egy kört vele, veszteni valóm nincs. -
Aidan85
aktív tag
Sziasztok!
Előrelépés történt, tegnap délután hívott egy kedves női hang, pályázattal kapcsolatban keres, kiszállítanák a hőszívattyút és a bojlert , itthon leszek-e, át tudom-e venni. Itt már gyanús volt a bojler szóhasználat, azért rákérdeztem, hogy a melegvíz előállításához az indirekt tárolóra tetszik-e gondolni... Persze, persze bojler.
Hát ma kihozták a 80 L-es Ariston villanybojlert, mondtam ez így nem lesz jó, nekem ilyen nincs a pályázatban. De ők csak fuvarosok, nekik ez van ideírva, boxoljam le a céggel.
Hoztak még egy táblát a nyilvánosságnak , fel is fúrták a kerítésre. Azt is szóvátettem, hogy úgy tudom ott nem jó, de a szigetelést ő sem akarta kilyuggatni a házon, úgyhogy egyelőre ott maradt.
Na meg meghozták a hőszivattyút, sose hallottam még ez előtt az AOKOL márkáról. ASH-35CHW/MR típus, de legalább 10 kW-os. Mondjuk 1 fázis, ezt is szeretném megreklamálni náluk, jobban érezném magam, ha 3 fázist terhelne, nem csak 1-et.
Mindent kivettek a dobozból, a házfal mellett lefotóztak, aztán visszatették a dobozba őket. Aztán még megkérdezték, hogy én hova gondoltam tenni. De hogy mikor jönnek ismét, azt nem tudni... -
Aidan85
aktív tag
Na igen, itt semmi sem egyértelmű, szerintem ezt csak akkor derül ki, amikor valakit majd ellenőriznek, és épp milyen kedve lesz az ellenőrnek.
Talán, a klíma mint külön fűtőegység nem sérti a 4 klímából álló beruházást, azt feltételezem nyílászárót is cserélhetsz önerőből, ami nem fért bele a négyzetméterbe.
Én úgy gondolkodom, ami belefért a matekba, azokat 1 egységnek nézem, tehát 1 egység a napleme+inverter, ugyanígy az akkumulátor, a kijelölt nyílászárók, és a hőszivattyú. Na ezeket nem lehet megbontani, bővíteni.
Sőt az akkut még hozzácsapnám a napelem egységéhez, mert szerintem azt se tehetek mellé még egy sajátot és/vagy plusz modult rá, amit ez az inverter lát el. -
Aidan85
aktív tag
Értelmezésem szerint, a fenti levél alapján 2026. december 31. után lehet bármit is hozzátenni, vagy elvenni önerőből.
Amit ír az utolsó kiemelt bekezdésben új műszaki tartalom alatt, az az eset lehet, amikor egy második napelemes rendszert is felteszel, külön inverterrel, külön mindennel. -
Aidan85
aktív tag
-
Aidan85
aktív tag
Ezt vajon milyen határidőtől vizsgálhatják? TO kiállítása, pályázat benyújtása, vagy a rendszer beüzemelése/átadása?
Szintén másodállásos EV, de ha teszem azt, most csinálok egy székhely módosítást a nagynénémhez? Mondjuk még egy kapa vágás sem történt nálam eddig, de önerő meg már be van tolva, amit max levásárolhatnék... -
Aidan85
aktív tag
válasz Borisz76 #3955 üzenetére
Szép!
Köszi az összefoglalót! Valami ilyesmi tudatos fogyasztásra szeretnék én is rállni, amikor majd megtörténik a csoda, és letelepítik végre a rendszert.
Gondolom még lesz pozitív irányba elmozdulás, ha meglesz a hőszivattyú és a HMV puffer tartály is, és kikerül a villanybojler az egyenletből.[ Szerkesztve ]
-
Aidan85
aktív tag
Abból a szempontból szerintem nem felesleges, hogy az ott megmaradt forrást, a 2-3-4-dik körökből fordítják erre az új pályázatra és egészítik ki EU-s támogatással, tehát amíg az EU-val nem egyeznek meg, addig itt se lesz pénz.
Persze szurkolok, hogy ne így legyen, és az új körben induló 15 ezer háztartás ne szívjon vele ennyit.
-
Aidan85
aktív tag
következő bekezdés
A folyamatban lévő lakossági napelemes pályázaton nyertes beruházások a kormányzati szándék szerint szintén éves elszámolásban működhetnek az üzembe helyezésüktől számított tíz éven át. Az Energiaügyi Minisztérium elkezdte újratárgyalni azt az uniós társfinanszírozású programban megszabott feltételt az Európai Bizottsággal, amely alapján az érintettek korábban elfogadták, hogy automatikusan átkerülnek a kötelezően bevezetendő bruttó elszámolásba.
amikor pedig nem a válasz, akkor lehet játszani, hogy ők minden megtettek, de brüsszel
-
Aidan85
aktív tag
-
Aidan85
aktív tag
válasz BlackJack21 #2126 üzenetére
Talán tényleg lesz valami mozgolódás, a kivitelezőm most küldött mail-t szerződésmódosítással, amiben 2022.dec.16-ig előleget kérünk le.
-
Aidan85
aktív tag
válasz Borisz76 #2123 üzenetére
Nekem is jött levél E-On-tól (Zala megye) óracseréről, majd kijött az emberke és közölte, hogy csak az éjjszakai mérőnek a rádió vezérlőjét cseréli újra, pedig már készültem, hogy a P1 portra tudok csatlakozni és én is monitorozni a fogyasztást.
Majd küldött az E-on egy kérdőívet, hogy hogy vagyok megelégedve a SMART óra cserével...
Szerintem teljes fejetlenség... -
Aidan85
aktív tag
Ne legyetek már ilyen borúlátóak... Hát a Lölő bankjából is megmondták, hogy 395 lesz az euró év végére...
[ Szerkesztve ]
-
Aidan85
aktív tag
Az imént nekem is megérkezett a TO, 01.16-i beadás volt, zala megye.
-
Aidan85
aktív tag
tényleg elindúlt valami: Megvannak az első nyertesek a lakossági napelemes pályázatban
-
Aidan85
aktív tag
A mai hírek után igencsak aktuális lenne már, ha történne valami ezzel a pályázattal...
Most már nem örülök annyira, hogy a fogyasztásom alapján simán indúlhattam az 5kWp-es rendszerért... -
Aidan85
aktív tag
Remek...
Mire elindul ez a csoda pályázat nem csak inverterből, hanem hőszivattyúból is hiány lesz...
https://www.portfolio.hu/befektetes/20220624/sokat-faraghat-a-rezsin-aki-hoszivattyura-csereli-a-gazfutest-552323 -
Aidan85
aktív tag
Szerintetek ez a csatlakozási stop (tudom, erőművekre vonatkozik) lehet hatással majd a pályázatra?
-
Aidan85
aktív tag
Másnál is egyből, vagy egy csengés után foglaltat jelez az ügyfélszolgálati telefonszám, lassan 1 órája próbálom hívni őket...
-
Aidan85
aktív tag
Sziasztok,
szintén megkaptam a hiánypótlásra felhívást, Zala megyéből pályáztam.
A 3-as számú hozzájáruló nyilatkozaton az ingatlan helyrajzi számát reklamálták, én település + hrsz formában adtam meg. Gondolom csak hrsz kellett volna.
A másik, hogy a szerződésben 4,895 kWp-et rögzítettek, és ezt szorozták fel, a felületen meg csak 2 tizedes jeggyel lehetett megadni a napelem rendszer méretét. Ez a 0,005 kWp okozott 2428 forint különbséget a matekban. Rákérdezek azért a kivitelezőnél, hogy ne módosítsunk-e szerződésben is, nehogy utána meg a nem egyeznek a papíron és a rendszerben az összegek miatt utasítsanak el...[ Szerkesztve ]
-
Aidan85
aktív tag
#864 Atomgeszi:
Remélem már tudnak valamit...#865 asdf_:
Na igen, ezt kérdeztem én is, és az volt a válasz, hogy igen-igen, ha nyertem, akkor majd jön a szaki is felmérni a pontos méreteket. Amúgy az volt az érzésem, hogy csak foglalkoztatják az embert, hogy érezze a törődést... -
Aidan85
aktív tag
válasz zonaporkolt #861 üzenetére
Esetemben a nyílászárókat emelték ki mint, aminek jelentősen is nőhet az ára. Pont ma hívtak fel, hogy előrendelik őket, legyek szíves pontosan megmérni az ablakaimat tokkal, mindennel együtt, és megküldeni hova milyen bukó, nyíló, melyik oldalra nyílót akarok.
Remélem színt is lehet választani...[ Szerkesztve ]
-
Aidan85
aktív tag
A H tarifát azért vetettem el, mert hűteni is szeretnék a hőszivattyúval, a H tarifa viszont csak októbertől áprilisig működik, ha jól tudom.
Geo tarifán gondolkodtam még, de lehet arra se lenne szükség.
Az elméletem legalábbis a következő, ha kiépült a rendszer, minden nagyfogasztóval, fűtés, hűtés, mosógép, szárítógép átállunk nappali üzemre, amikor süt a nap és termelnek a napelemek. Naplemente után egyik sem mehet, fűtést kivéve, lejjebb tekerve "takarékon", éjszakára úgyis hűvösebben kell aludni a brit tudósok szerint is, meg mi is így szeretjük itthon. Tehát a házat nap közben kifűtöm, nem du/este/mikor megérkezek a munkából, utána pedig csak szinten tartom 19-20 fokon majd reggelig. Valamint ugye valamennyit segít az éjszakai áramhasználaton az Akkumulátor is.
Aztán meglátjuk a gyakorlatban mennyire jön ez be...[ Szerkesztve ]
-
Aidan85
aktív tag
Gyengébb valóban nem, de jobb lehet, ami javítja az energetikát, mondjuk nem tudom érdemben mennyivel.
Ebben igazadf van, nálam mondjuk 18 ezres átalány villanyszámla van, szóval elférne egyébként is az az 5kW. De már elfogadtam, hogy a fűtésre lesz csak elég.
Mondjuk, ha meglesz a hőszivattyú, csökken majd az áramszámlám is, mert a gyerkőcök miatt most a vegyes tüzelésű kazán helyett néha működtetünk villanyradiátort is, amikor nincs olyan hideg, hogy bedurrantva kifűtse a házat 25 fokra a kazán, de a fürdésnél jól jön pl az a kis plusz, ne csak 21 fokos legyen a fürdőszoba/gyerekszoba.
Valahol mintha írták volna a felhívásban, hogy a telepítést követően 1 év múlva kell alátámasztani, hogy elérte-e a célját az energetikai korszerűsítést. Így megint kicsit fordítva ülünk a lovon szvsz, nem azért kell bizonyítanod hogy jobb lesz minden, hogy megkapd a pályázatot, hanem, hogy ne kelljen visszafizetned a pénzt... -
Aidan85
aktív tag
Helló,
Először is egy kivitelezőt kell keresned, akivel majd szerződéskötés után tudsz pályázni. A kivitelező fog adni egy listát, miket kell beszerezned, és feltöltened. De a Felhívásban is meg tudod nézni előre a 60. oldaltól.
-
Aidan85
aktív tag
Én magamnak pályáztam, de az öcsém a szülői házra ügyezte a pályázatot, apánk nevében, ode a kivitelező azt javasolta, hogy apánk nevére csinálja már a regisztrációt is. Véleményem szerint, nem hiszem, hogy a profil nevének meg kellene eggyeznie a pályázó nevével, az adatoknál legyen helyesen kitöltve, de ezt ne vegyétek kézpénznek.
Előrebocsátom generálkivitelezőt bíztam meg, és egész korrekt segédletet kaptam tőlük a kitöltésre.
Engedélyezési tevékenységet alátámasztó szerződés / megállapodás - ez pontosan mi?
Ilyet nem csatoltam. Nem kaptam ilyet a kivitelezőtől.Biztos, ami biztos csatoltam a megelőző villanyszámlát, valamint 1 energetikai tanúsítványt, ami 2020.10.15-ös dátumú (2 éven belülinek kell lennie), a ház vásárlásához kaptuk. Így nem kellett megbíznom senkit az elkészítésével, nincs hozzá szerződésem sem.
Tervezett állapotról nincs Energetikai tanúsítvány, honnan is lenne, még azt sem tudjuk pontosan milyen nyílászárók kerülnek majd be. Előirányzat persze van, de hogy az lesz-e a végleges. (Itt jegyezném meg, hogy kaptam egy szerződésmódosítást is, hogy a nyílászárókat nem fogja fedezni a pályázat, és majd viseljem a többlet költségeket.)Villanyszerelővel egyeztettem, de semmilyen doksit nem töltöttem fel, csak a költségét tüntettem fel, amit lehetett.
A Generál kivitelező csinálja nálam a második Energetikei tanúsítványt is, így nem kellett mással szerződnöm.
-
Aidan85
aktív tag
Tippre ennek úgy kellene működnie, hogy akkor tudja kiválasztani a regisztrált listából, ha már feltöltötte a kivitelező a pályázóval kötött szerződést a pályázó adóazonosító jelével. Mint ahogy az előminősítést sem enged tovább, ha nincs az adóazonosító jellel feltöltött szerződés.
-
Aidan85
aktív tag
válasz zonaporkolt #772 üzenetére
ááá... köszi, ezen átsiklottam
-
Aidan85
aktív tag
Sziasztok,
van két pont, amihez nem egyértelmű milyen költséget kellene rögzítenem:
- A napelemes rendszer kialakításához szükséges tervezési tevékenység
- A napelemes rendszer kialakításához szükséges engedélyezési tevékenységA szerződéseben a beruházási tételeknél egy sorban 1 darabként szerepel a Tervezés, engedélyezés. Valamint a felsorolt költségeknél is egy sorban szerepel náluk bruttó 300525 Ft.
Ezt hogy bontottátok meg? -
Aidan85
aktív tag
Szerintem a következő oldalon próbálj meg belépni:
https://sso.fair.gov.hu/eif -
Aidan85
aktív tag
válasz Skylukos #606 üzenetére
Hát ennek most nagyon megörültem, már épp kezdtem pánikolni, hogy nem készül el a generál kivitelző az anyaggal a beadási határidő végéig, mert túlvállalták magukat. November közepére összeszedtem minden papírt, és el is küldtem nekik.
Mondjuk az üzletkötőjük lelkiismeretesen tájékoztat minden változásról, vagy ha épp van valami új infó, vagy új állásfoglalás, ami érdekes lehet. -
-
Aidan85
aktív tag
Viccesek, úgy emlékeztem csak dokumentum feltöltés lesz, ehhez képest 5000 karakterben be kell mutatni részletesen a pályázatot...
-
Aidan85
aktív tag
válasz Csavargoo8 #351 üzenetére
A pályázatban csak 2-ig...
-
Aidan85
aktív tag
Összeszedheted egyenként is a kivitelezőket, de olyat is választhatsz, amelyik mindent is csinál.
Nem tudom melyik a jobb megoldás, nekem alig küldtek ajánlatot is. Végül azt választottam, ahol mindent is csinálnak, kicsit öröm az ürömben, hogy előleget is kérnek, amit bukta esetén levásárolhatok náluk... -
Aidan85
aktív tag
válasz JoceeHunt #328 üzenetére
Én is ebben gondolkodtam, hogy 8-as invertert felrakni a későbbiekre tekintettel, de sajnos a 21. oldalon a 2.2-es pontban az első bekezdés bekorlátozza a felrakható napelemeket (A beépített napelemek összesített névleges teljesítménye legfeljebb 20%-kal haladhatja meg a hálózatra kapcsolódó inverter(ek) összesített névleges hálózati csatlakozási teljesítményét.), és ezzel kapcsolatban kért állásfoglalást az egyik kivitelező, akivel kapcsolatba léptem, azt mondták nekik, hogy nem lehet nagyobb invertert feltenni.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest