Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- iPhone topik
- iOS alkalmazások
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Így teljesít a Xiaomi 15S Próban a márka saját fejlesztésű processzora
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Alapelv: "Ha rendszáma van, itt a helye!"
Nem a motor mérete a lényeg, hanem az EMBER !!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Hauptmann
veterán
Na, megvan a kabrió. Ma mentem egyet délelőtt lenyitott tetővel a napsütésben, kurva jó. A motorozás jó időre jegelve.
Még az is lehet, hogy eladom a Yamahát.
-
kcsa
veterán
Nem a kiskerék lesz a baja a Like-nak, hanem hogy nem fér el a lábad rendesen: az írásban amit linkeltél ott is neccesen fér el a vezető térde. Ez nekem is nagy problémám egyébként, emiatt esett ki a Kymco Downtown, ami nagyon bejövős minden téren, helyette lett Honda SH.
-
csongi
Topikgazda
Leszólás nem volt szerintem, legalábbis nem annak szántam
Tisztelem a régi motorosokat is.
Megváltoztak azért a dolgok, és itt más a váz, tengelyhossz kerékméret,felfüggesztés...stb.
Az MZ más világ volt. Kaptál 10Le 100Kg-ra nagy kerékkel. Itt kapsz 14LE 150Kg-ra kis kerékkel.
A 4üteműek ilyen kis használat mellett hamar eldobják magukat, számításba kell venni a sok sok km-t amit már korábban belehajtottak.A karburátorok szívások, általában macerás drága.
Én is megszerelek itthon mindent, de ha specko alkatrész kell, akkor szívásos
Mondjuk egy automata szívató.A Madison méretbe jó és akkora testet egy 150-es blokk könnyebben mozgat.
150+140Kg. Városba pont rossz a tömeg/LE index sajnos. A fő feladat a gyorsítás, de lent ezek a 4T blokkok lomhák, pörgetni kell, és pont a hideg oldalon lesz a legnagyobb terhelése.
Amit linkeltél 160ccm. pér ccm növekedés máris jobb eredményeket eredményez.
Próbáld ki őket ha van lehetőséged.Városi használatra javaslok egy Phanteon 150-et 4T.
Gyorsan üzem meleg. Kis test, mégis el lehet férni rajta. kiskerék, de jó gumival jó telóval szépen élvezetesen terelhetőek.
Foresigth 125 2T, elég jól megy.
Fürge jól pakolhatók.
Két személlyel is elgurul, és elfértek rajta.Első hsz-be van egy link, én írtam, érdemes átolvasni.
Lehet érdemesebb k2db 50-eset vennetek?
-
Upo
addikt
Eszemben sincs országútra menni vele. Hidd el, itt elég lesz. 40-50-el totyogó autókkal kell tartani a lépést, illetve miért is kellene, nem olyan környék. Totál bácsi üzemmód lenne a használat.
Illetve még az is lehet, hogy a párom is kedvet kaphat egy B125-re, bár túl sokat nem tennék rá. Ez a kymco erre meg pont nem jó, de igazából akkora jelentősége nincs.
Igen, a Like kis kerekű (12-es), én is jobban örülnék 16-osnak, de ugye nem kell mindenáron most venni. Csak most megláttam hogy egyszerre 4 viszonylag olcsó is van hirdetve. De lehet hogy mind szemét és nem érdemes megvenni, hiába lettek szép csillogóra fotózva...
Kinézet annyira nem érdekel, és szerencsére tényleg alulértékelt a kymco, sokan azt gondolják hogy ez is a tucat kínai szemét. Ez a szerencsém. Kollégámnak volt People, nem volt vele gondja. De Dinket is vennék simán, akármilyen ronda. -
nyogo83
senior tag
En megceloznam a Madison/Aprilia Sport City vonalat a linkeltek kozul.
Szerintem az altalad leirt felhasznalasra eleg lesz a 125, nagyjabol sejtem a felhasznalasi modjat es fater hasonlo megfontolasbol vett szinten 125-ost videkre(vehetett volna nagyobbat is, de neki eleg).A Madison olcsonak tunik, de pont kb 2 eve nagyjabol hasonlo arban kifogtam en is egy kulfoldi megkimelt peldanyt. Annak ellenere hogy megkimelt vol, hogy rendbe legyen meg durvan egy 100-ast raboritottam(nem lett volna kotelezo egyszerre, de ugy akartam kezdeni hogy tudom minden rendben van).
Az altalanos lathato dolgokon kivul (fektarcsak, fekek,hatso lengescsillapito, teleszkop) a hangjara erdemes figyelni, ha kicsit is kopogosnak/zajosabbnak tunik, akkor lehet egy fotengely cserevel szamolni. 125-os Madisont ha esz nelkul hajtottak es nem figyeltek olajcserere, akkor eleg konnyu fotengelyesre hajtani.
Nincs kulonosebb tipushibaja.
Alkatresz arak nagyjabol atlagosnak mondhatok hozza.Azert irom a ket tipust, mert pont jo lesz olyan szempontbol, hogy eldontsd melyik tipus jon be neked: a nagykereku kicsit budin ulos poz, vagy a kiskereku kenyelmesebb, labat elorenyujtottab testhelyzet.
Mindekettonek megvan az elonye/hatranya. Pl Madisonnal nagy csomagert, kenyelmes ulespozicio, Sport Citynel nagy kerek, komfortosabb a rosszabb utakon.
-
kcsa
veterán
A kulcsszó itt a "nagyon régen". Marha sokat változott a forgalom dinamikája az abban résztvevő járművek változása miatt az elmúlt 30 évben, és ezt te is tudod, csak valójában akkor veszed észre amikor részt veszel benne egy kissé alulmotorizáltan. (Bogyó bá sem véletlenül cserélt 125-ről, pedig ahogy nézem az ő
derekánhátán lehet fát hasogatni is)
Persze, el lehet pötyögni 125-el ketten, de ott már országúton rádelőznek a kamionok is ha úgy van, személyautók meg fixen a seggedben vonatoznak még a városban is. Két személlyel meg pláne.
Szerintem valódi leszólást nem kaptál, mert teljesen jól megindokoltad hogy mit és miért szeretnél, de többség javaslata itt egy 200-250-es robogó lesz 15+ lóerővel. Mert megtapasztaltuk.
Nyilván az egész forgalomfüggő, mert hiába vidék, más lesz Miskolcon, mint Zalalövőn a faluban furikázni. Utóbbira jó a Babetta, előbbire meg a javasoltak.
BTW nekem a szívem csücskei a Kymcok, egyszerű de jó szerkezetek (oké, becsúszik néha típushiba, de hol nem?), szóval simán ajánlanám úgy is, hogy az adott típust nem ismerem. Ismerve az igényeket egyébként inkább nagykerekű hokedlit ajánlanék egy dobozzal hátulra. (people 200, 250). Ráadásul mivel objektíve nem szépek, általában ócsón' mérik őket.
-
Upo
addikt
Itt is azt hazudják, hogy 2 személlyel el lehet nézelődni a városban. [link]
Dehogy kell nekem ennél nagyobb, teljesen felesleges lenne, még ha néha fel is ül valaki mögém.
Még egyszer, nem "motorozásra" kell, hanem meleg időben autó helyetti helyváltoztatásra, és hogy beleférjen egy kis szatyornyi bevásárlás. Motorozásra még mindig motort keresnék, nem robogót... -
Upo
addikt
válasz
csongi #18188 üzenetére
Nagyon régen volt MZ TS125-öm is. Azzal is mentünk 2 személlyel. Teljesen rendben lehetett vele a városban közlekedni. Ennyivel gyengébb lenne egy mai technika, hogy nem tudunk elmenni vele a piacra ketten? Azért reméltem, hogy annyira azért csak képes egy mai technika.
Nem vagyok egy forrófejű csikó már, mint írtam, nem akarok senkit legyorsulni, nem akarok országútra menni vele, azt akarom hogy ne az autót kelljen elővenni ha egyedül vagy ketten mennénk valamit elintézni.
Tudom hogy a robbanómotorok rákfenéje a kis táv, de ez az autóra is igaz. Akkor már inkább a motort gyepáljam vele, kis túlzással annyiba kerül, mint egy szett téli kerék az autóra.
Nem tudom mi ez az ellenállás a 125-el szemben. Pont az a 40 év ami azt mondja hogy bőven elég lesz. Jut is eszembe, 50-es simsonnal is motoroztunk sokat 2 személlyel a haverokkal, igazából most az a teljesítmény is teljesen elég lenne. Volt aki le is vizsgáztatta rendszámosra és jártak vele hivatalosan ketten. Csak lehet olyan robogót találni ami egy 50-es simson teljesítményét eléri vagy alulról karcolja nem?
Igazából azért számítottam arra, hogy a linkelt 4 közül azért valamelyikre kapok valami tanácsot, típushiba amit érdemes a szokásos dolgokon felül átnézni, de eddig csak az oltást kaptam hogy miért pont 4 ütemű 125-ös (illetve az egyik az 200-as ami 160). De hátha még befut valami segítség. -
válasz
csongi #18188 üzenetére
A 6-8Km-es napi távolság meg a robbanómotorok rákfenéje, főleg ha több részeltbe hajtod bele.
Én ha rövidebb távra megyek csak, akkor mindig tovább hagyom kicsit álló helyben melegedni a motort. Mármint hűvösebb időben. Nyáron meg hamar bemelegszik egy 4T is. Bár állandó rövid távokra szerintem is egy 2T inkább.
-
csongi
Topikgazda
válasz
Debilon #18187 üzenetére
Szerintem minden beleszámol amit a használatához ráköltesz
Nekem az Aprilia 33Ft/Km-re jött ki. És ez csak a kötelező szervizelési dolgok, ha jól emlékszem 30K km-re levetítve.Upo: Ha 40 éve motorozol akkor nem lehet kérdés miért kérdés a kérdésem
Kettőtök súlya 140Kg. Nem a 125cc világa. A magasságotokból adódóan Madison mérete alatt nem érdemes gondolkozni. De annak 150Kg a száraz súlya.
Inkább a 180-250ccm környékén nézelődj.
A 6-8Km-es napi távolság meg a robbanómotorok rákfenéje, főleg ha több részeltbe hajtod bele.
Akkor már valami 2T inkább. Ha mégis 125 akkor 2T-be érdemes gondolkozni.
Azok erősebbek, és jobban elviselik a hideg oldali terheléseket szerintem, -
Debilon
addikt
fene tudja, a motor üzemeltetési költségeibe én nem számolom/számolnám bele a ruházatot, sisakot, csak az alkatrészeket, üzemanyagot
amúgy csak érdekességképp (nem ugyanannyi időre szól, de nagyságrendileg tájékoztató jellegű lehet)
Mazda 6 2002 1,8 (benzin): üzemeltetési költség 39,59 Ft/km, kb. 68k km és 4 év alatt
Honda SW-T 400 2010: üzemeltetési költség 23,87 Ft/km, kb. 17k km és 2,5 év alattebben csak az alkatrészek és munkadíjak, abroncsok, folyadékok cseréje, üzemanyagköltség, kötelező biztosítás és a műszaki van benne mindkét járműnél
-
Upo
addikt
válasz
csongi #18174 üzenetére
188, de a lábam hosszú mint egy 195 centisnek, 78 kiló. A gyerek 17 éves, 183 és 62. De miért fontos ez? 40 éve kezdtem a motorozást, fiatalabb koromban le nem lehetett szedni, de automata váltós robogóm még nem volt, nem ismerem őket. Motoroztam homokban, sárban, hóban, vízben, hegyen-völgyön, utassal is, többszáz km-es utaim is jócskán voltak, nem csak rövidek. Gyanítom hogy valahogy meg tudok bírkózni egy robogóval is...
Gyerekkorom óta magamnak szerelek, műhely, szerszámok vannak. Ami meg nincs azt megveszem vagy megcsinálom (az elmúlt rendszerben nem lehetett csak úgy leemelni a boltból az ilyesmit, egy lendkerék, kuplung lehúzáshoz, motorblokk szétbontáshoz, csapágy lehúzáshoz, besajtoláshoz csinálni kellett szerszámot mert megvenni nem tudtuk).
Jöhet a típus ajánlás. -
-
csongi
Topikgazda
válasz
sityupityu #18181 üzenetére
En sem tervezem.
Nap nem egette szet az biztos, az elmult ket szezonba...
A szivacson egy picit javitanom kellet, a caberg masodsisakon sikerult javitani. -
-
csongi
Topikgazda
válasz
sityupityu #18177 üzenetére
Ha betartanák a gyártói előírásokat, akkor max 4 év egy sisak.
A minősítés erre szól
Munkavédelmi sisakoknál is kb 1 év.Üzemeltetési költségbe benne van a ruházat is.
-
válasz
FeniX- #18175 üzenetére
Miért kéne kétévente új bukót venni? Én a nagymotor miatt elég jó bukót használok, elsírnám magam ha kétévente újra kéne vennem.
szerk: Új kesztyűt sem kell évente venni. A nyári protektoros kesztyűm nem volt egy drága darab, de ez lesz a harmadik idény amin teljesíteni fog és semmi baja sincsen. Pedig elég vékonyka.
-
csongi
Topikgazda
-
Upo
addikt
Üdv! nézegetem a kis robogókat. Bőven elég még a 125-ös is, mert a 2 személyt tudnia kell. Használati mód: Vidék, nincs dugó. Jó időben autó kiváltásra, munkába járás (oda-vissza 6-8 km), gyereket suliba/edzésre/órára/stb. vinni, hétvégén bevásárlás (2 liter tej-3 kifli, piacról 2 kiló krumpli 3 szál répa). Nem akarok 110-nél előzni, nem akarok elsőnek átérni a lámpán, 50-60-as sebességet bírjon 2 személlyel.
Helyi kereskedőnél ami esetleg szóba jön:
Madison 125 [link]
Nem tudom mennyire megbízhatók, és talán egy kicsit öregecske.Aztán a szokásos olasz harcosok, alkatrész van hozzá, és ha szerelni kell akkor könnyebb találni esetleg segítséget. 2007-2008 évjáratoknak van valami tipikus gyengéje?
[link]
[link]És talán a titkos favorit lehet, kicsit erősebb motor, a kymco-kat megbízhatónak tartják, bár az alkatrész ellátása hosszadalmasabb lehet. És ez a legfiatalabb köztük.
[link]Van amelyiket esetleg érdemesebb preferálni a 4 közül? Természetesen alapos átvizsgálás után.
Személyesen még nem néztem őket, mondjuk annyi gond még lehet, hogy ~190 magas vagyok kimondottan hosszú lábakkal, jó lenne ha nem verne bele a térdem a burkolatba, bár ez személyesen kiderül másodpercek alatt... -
FeniX-
senior tag
válasz
Burt1793 #18165 üzenetére
"olcsóbb a karbantartás" - azért ezzel vitáznék.
Maximum ha a levegőszűrőre meg az 1 liter olajra gondolsz.Ha netalán tényleg kell rá költeni, mondjuk kell venned egy komplett új hátsó kereket, mert a dobfék abban van, vagy 50 ezerért szabadonfutót kell cseréltetned, és egy normálisabb hátsó gumi 30 rongy, akkor kb. ugyanott tartunk, mint az autó esetében.
(Persze, én az autós témát is a low budgethez mérem, tehát pl. régi skodám van, nem vw dízel. [A-ból B-be nem túl drágán és kész])Szerintem Bp-iként az egyedüli haszna, hogy nem számít, hogy dugó van-e, és mindenhol tudsz parkolni, meg persze kevesebbet fogyaszt.
Bp-ről kifelé én is csak az autót választanám.
(na, már ha szigorúan csak a munkába járásról beszélünk, a hobbi, az élmény-faktor az egészen más.) -
-
kcsa
veterán
válasz
sityupityu #18168 üzenetére
Pláne esztergomiként nem vagy távol a tűztől, gondolom tudod hogy mi van reggelente befelé Pilisvörösvártól kezdve...
Én ezért robogózok.
-
válasz
DigitXT #18167 üzenetére
Egyébként be kell hogy valljam, hogy én teljesen már szemszögből tekintek a motorokra mint ti fővárosiak illetve a környékiek, akik kénytelenek ott nap mint nap közlekedni. Nektek valóban úgy kell kiválasztani és használni a megfelelő motort a közlekedési káosz miatt minden nap, hogy az képes legyen kiváltani az autót. Nekem mint vidékinek teljesen már a helyzetem. Nem kell megbirkóznom dugókkal a mindennapokban (vagy legalább is nem akkorákkal), ezért soha ne is gondoltam úgy a motorra mint fő közlekedési eszközre. Pluszban ott van még a kiszámíthatatlan időjárás és a hideg is amiket nagyon utálok, és már ezek is eleve kizárják, hogy én pl minden nap motorral járjak melóba. Nekem mindig is csak a szórakozást és a kikapcsolódást jelentette. De a ti helyetekben biztos, hogy én is hasonlóan gondolkodnék, ezt elismerem.
-
DigitXT
félisten
válasz
Burt1793 #18165 üzenetére
Az a kérdés, hogy a végén mennyit kell dugóznia a városban? Mert jó az 5L
dízel fogyasztás, meg nagyon jó az időjárásvédelem, csomagtartó (), stb.
De ha a vége +1-1 óra a dugó miatt, akkor inkább a Madison... (Országúton
amúgy az sem eszik 6-ot*, tehát a hatótávolsága vetekszik az SH-val, mivel
nagyobb a tank: elméletben 300 km körül lenne vége, de sose próbáltam...)*: azért 130 körül ismét megjön az étvágy. Hiába: légellenállás. De 100-110
környékén 3.7-4.2 közt szoktam mérni... ettől még naponta kéne tankolni.Minap le kellett ugornom Salgótarjánba kocsival. Messze van? Relatíve. De
az idő fele azzal ment el, hogy kijussak a városból. Az országút nyugis volt.
(És így mértem 7.5-es fogyasztást. De a motoron nem fért volna el a cucc.)kcsa: hát igen. Más elugrani bohóckodni évi párszor, és megint más naponta
kötelező jelleggel felülni a szopórollerre, ha esik, ha fúj. Ezért szeretem, hogy
ha felpattanok reggel a motorra, 15 percen belül a cégnél vagyok. (Persze, ez
nem egy nagy motorozós élmény, de legalább egy kicsit. És esőben se halál.) -
Burt1793
veterán
válasz
DigitXT #18164 üzenetére
A Madisonoddal én se mennék, kevésbé, mimt az sh-val. Ez legalább keveset fogyaszt, lehet indok a használatára az, hogy olcsóbb a karbantartás és a fogyasztás költsége egy autóval szemben. Amúgy ekkora városon kívüli távra az autó sokkal jobb megoldás.
Egy rendes dízel autó ilyen távon, nem kímélve beéri kb 5 literrel 100 km-en és még csak el sem ázik a fószer. 😃 -
-
kcsa
veterán
válasz
sityupityu #18161 üzenetére
Az NC750 nem épp a száguldozásról szól. Valódi "olcsó", egyszerű, keveset fogyasztó, kicsit tényleg ingázós motor.
SH300-al meg ingázzon napi 180km-t a halál
-
válasz
Burt1793 #18160 üzenetére
Miért pont 750-es kéne mindenképp ilyen távra?
Nekem volt GSR600-am ami szerintem nagyon jó menettulajdonságokkal rendelkezik, ráadásul viszonylag könnyű is. Aki nem akar állandóan 200 fölött száguldozni annak szerintem nagyon jó kis motor. 1,2 m környékén már nagyon jó állapotút lehet venni.
-
Burt1793
veterán
válasz
DigitXT #18159 üzenetére
Fura, mert a kérdező nem mondott olyat, hogy még 110-ről is előzne. Ahhoz már 600-as motor kell, vagy hosszú egyenes/nagy lendület. A 125-ös nemhogy előzni nem tud 110-ről, de a 110-et se nagyon tudja.
Az SH300-nak a 110 a kényelmes vége, a 120 az ésszerű vége, 130 a szenvedős vége és velem 137-tel tud menni. 2szer 90 km-re tényleg egy nc750-est kell venni, vagy 700-ast, az talán már belefér a keretbe...
-
DigitXT
félisten
És ez a "nepperűző" amúgy ült ezeken a típusokon, vagy csak úgy beajánlja
az adott felhasználásra, adott pilóta alá, mindenféle saját tapasztalat nélkül?Szerk: azért 110-ről előzni (!) nem tudom, mennyire életszerű közúton...
De szerintem oda már a 400 ccm is határeset, ha valaki annyira száguldozna. -
válasz
DigitXT #18157 üzenetére
Értem, köszi.
Azért is kérdeztem, mert kéne még egy közlődarabot is hegeszteni a gyári könyök és a dob közé, tehát már eleve ez is egy macera-munka na és persze kiadás. Mert ha nekiállok, akkor azt savállóból akarom, hogy ki is nézzen valahogy. Na majd meglátom. Valami hangot jó lenne neki csinálni mert ez a gyári dob nagyon semmilyen.A kinézetéről meg ne is beszéljünk.
-
DigitXT
félisten
válasz
sityupityu #18156 üzenetére
A kérdés nagyon jó! És teljesen jogos: anno a 4Road dobhoz kaptam "ajánlott"
görgőszettet, amire le kellett volna cserélni a gyárit elvileg, mert vmivel (f)eltolja
a teljesítménycsúcsot, attól lett volna az "igazi". Elvileg: anno nem cseréltem...
(Nem is nagyon értettem hozzá, meg hát szerszámom sem volt akkor még.)
Azt sem mondom meg, hogy milyen görgő volt, de talán pont ez a 20x17-es.Mostanában viszont sokat kísérletezgettem különböző súlyokkal, s mindig ezt
a teljesítménygörbét vettem etalonnak, ezért úgy gondoltam, hogy a 7000 rpm
lesz az, ami fölé nem érdemes menni, mert onnan csökken a teljesítmény...Ehhez képest meglepett, hogy a 14-es Pulival amennyire kellemetlen, érzésre
a pörgőssége, és amennyire el kéne gyengülnie elvben, hiszen 7000 fölött van
a fordulat, annyira nem lett rossz a 0-100 eredmény. Sőt, az egyik legjobb volt.Tehát: lehet magyarázat, hogy a 4Road miatt feljebb van a teljesítménycsúcs?
Lehet. Mennyit számít? Passz: ilyen tizedmásodperceket seggre nem igazán
mondasz meg. Meg aztán mérési hiba is lehet. Le kéne dynozni tavasszal.
Mondjuk az alsó hangon két-három (sima) görgőszett ára. (De csak az a tuti.) -
válasz
DigitXT #18155 üzenetére
Ok. Azt akarom megkérdezni, hogy a gyárit lecserélve a nyitott dobra az mennyire változtatta meg a gyári dobhoz hangolt robogót? Ugye henger-hajtás és kipufogó kombinációnak a fokozatmentes váltó miatt nagyon összhangban kell lennie a tökéletes eredményért. Nekem a 2T motoroknál viszonylag nagy tapasztalatom van-e téren (ezt most mindenféle arcoskodás nélkül írom
), de 4T robogóknál ilyennel még nem kísérletezgettem. Nem is volt soha 4T robogóm és nem is foglalkoztam velük, a 2T tuningnál van tapasztalatom. Józan ésszel belegondolva egy 4T robogónál nem lehet akkora szerepe egy kipufogónak ilyen téren, de valannyi hatással a speciális váltó miatt még is csak kell lennie erre egy másfajta dobnak. A kérdés, hogy mennyire?
Te mit vettél észre amikor lecserélted? Miben változott a motor? Kellett variálni a görgőmérettel vagy nem foglalkoztál vele? Nagymotorról van egy felesleges dobom és gondoltam rászeparálom.
szerk: azért is kérdezem, mert 20X17-es görgő kell a varóba és bár rengeteg görgőm van, de ezzel a mérettel nem rendelkezem. 10 Gramm fölöttiekkel meg pláne nem. Ötezer forintos malossi görgőszettekkel meg nem fogok játszadozni ez miatt, annyit nem ér az egész.
-
DigitXT
félisten
válasz
sityupityu #18154 üzenetére
Attól függ melyiken.
A döglöttön igen, de tompítóval használom, nélküle halálos.
Kis Maján is volt (ma parkoltam mellette a cégnél, de már csak gyári van azon is),
annak nagyon szép hangja volt tompító nélkül. Legalábbis számomra kellemes.
Nagy Maján nem volt, SYM-en nem volt. Nem is nagyon illett volna rájuk ilyesmi... -
-
DigitXT
félisten
válasz
DigitXT #18133 üzenetére
Csurig töltöttem. De nem sikerült 7.36L-nél többet tankolni 202 km-re.
Mondjuk egy kicsit csal az órája, mert szerinte a kúttól házig 5.1 km,
pedig valójában úgy tudom, hogy csak 4.8. Tehát távolságra fölémér...
(Sajnos mechanikus az óra, tehát nem lehet elektronikával korrigálni.)Ez a 3,64L/100 km végülis nem olyan borzasztó.
A 80-at ugye viszi
(persze lassan ér fel oda, de azért viszi), városba elegendő... Csak ne
jönne néha elő brutálisan ez a kóválygása, mert az elég veszélyes.Közben rájöttem, hogy melyik motoromra emlékeztet. Az elsőre!
Csak annak volt normális villája, meg (sokkal) nagyobb csomagtartója.
Szerk: meg ahogy a képet nézem, nagyobb kerekei. És dupla HS1.
És 4,2-es fogyi, pedig nem ment sokkal jobban, hiába volt 150-es LOL.Cygnus 125:
Sym VS125:
-
csongi
Topikgazda
válasz
DigitXT #18144 üzenetére
Jaja
Lassan bekerul az automata fenyszoro allitas az alap tipusokba is.
Nem is bajmert komplikalt lejebb huzni a kapcsolot
En is magamra allitottam be a lampam. Voltak szembol villogok, igy a az ut jobb szelehez kozelebb allitottam.
Nem vettem lejebb, mert fekezeskor meg hirtelen lerovidult a latotavolsag, pedig eleg kemeny a telom.
Tura motoron meg nagyobbat tudott bolintani. -
válasz
DigitXT #18150 üzenetére
Nem mutattad. Igen tényleg.
Igen, nem egyszer én is szedettem már le új csapszegből. És nem is a fogyasztás miatt hanem azért, mert egyszerűen kellett. A multivariok-nál (különösen a malossi-nál) gyakori jelenség, hogy minimálisan elb@sszák a méretet.
Dehogy, a vízhőmérő a legjobb.
-
DigitXT
félisten
válasz
sityupityu #18149 üzenetére
Amúgy ezt a videót is linkeltem anno? Itt 100 mp-nél látszik, hogy pattan a mutató, majd feljebb kúszik a fordulatszám, aztán ott megragad. Óra 147 valós 143, és ez volt a vége ezen a lejtőn: szerintem innen már tuti hozzáért a szíj a deklihez...
Amúgy egyesek szokták a variócsapszeget is lefaragni fogyasztáscsökkentés céljából. Ezzel mondjuk (elméletben) csak a fix tárcsát viszik közelebb, tehát vélhetőleg gyárilag ott sem tudott összeérni.
Amúgy ennek nem vagyok nagy tudója, sosem próbáltam. Nem szoktam hosszú távon csapatni, hogy végsebesség közelében (vagy csak általában nagy sebességnél) mérhető fogyasztás számítson.
Szerk: videóban a kontaktos vízhőmérőbe nemám belekötni.
-
-
DigitXT
félisten
válasz
sityupityu #18145 üzenetére
Hagyományos görgőkkel nem feltétlen koppan össze a két tárcsa.
Én erre tudok gondolni. A Dr. Pulley nagyobbat emel*, ez tény...Egyébként ahogy runner is írja, azért még nem fog lefutni a szíj, mert
hozzáért a deklihez, főleg, hogy a Madisonban nincs hely lefutnia, de
a festéket koptatta a szíjról a dekli, az is tény. Nem nagyon... picikét.Ugrott a fordulatszám, amikor kicsit konkrétabban hozzáért: na akkor
visszavettem a tempóból. De amúgy okés így! Sose megyek ennyivel.
(Ja, amúgy talán még a Multivar is bent volt, már nem emlékszem.)
*: és ezért csökkenti a fogyasztást: nekem nagyon bejön a karaktere.
De a JCosta is vicces volt, tavasszal szerintem még kísérletezek vele. -
válasz
runner 125 #18146 üzenetére
Egyébként pont ezt akartam írni utólag, hogy a pl a runnernél is ott vannak a csíkok.
Most jutott az eszembe.
Igaz, hogy malossi multi van most benne, de már előtte a gyári meghajtásnál is olyan volt. Tehát azok a csíkok természetesek, nem a variátor tuning miatt kerültek oda. -
runner 125
nagyúr
válasz
sityupityu #18145 üzenetére
Azért a lefutás és a beleverés között van egy szíjvastagsányi különbség.
Nekem annó a Nexus-nál és a 180-as Runner-nél is csíkos a blokkbelső a szíj alatt és fölött, szóval a gyárilag szerelt, gyári szíjak is simán beleérhetnek. -
válasz
DigitXT #18144 üzenetére
A filcteszt a legjobb teszt.
Ezt a képet már mutattad nekem is. A tojás alakú dr pulley görgőket tetted bele. Én nem szeretem őket.
Egyébként nem értem, hiába teszel bele ilyen tojás görgőket a variátornak akkor is van egy maximális zárási szöge aminél kisebb már nem lehet. Tehát gondolok itt arra, hogy a külső és belső tárcsa teljesen összeér, koppan. Na is itt van az amit nem értek, hogy gyári szíjméretet használva hogyan vert az bele a deklibe. Hiszen a varió teljesen összezárt állapotához van a gyári méretű szíj szélessége és hossza tervezve. Tudom, hogy vannak minimális eltérések a különböző gyártók ugyanarra a motorra tervezett szíjai között, de azok annyira minimálisak, hogy nem veszélyeztetik azt, hogy esetleg lefusson a szíj. -
DigitXT
félisten
Egyébként gyári varióval a közelébe se jut, hamarabb leforog tiltásig...
Ellenben egy kis tuninggal már fel lehet tornászni a végét, értelmes fordulaton,
de nagyon nem komálja: mármint a vasnak se jó, meg a pilóta is kapaszkodik.Viszont, ha tartós 150-t tolnál, akkor biztos beverne 8-at 100-on. Tehát ~1 órán
át tartana a "móka", mert a 12L-es tank addig bírná. Lassan járj, tovább érsz...csongi: ahogy az autóban is számít, ha telerakod a csomagtartót... Ezt is utána
kéne állítani, csak sokan sz*rnak rá, látszik is a sok vakító tompítotton. És még
csodálkozik, ha levillogod, hogy ő ugyan nem távolságival jön: ja, csak úgy vakít!Pedig modernebb autókban kényelmes, egy tekerés a műszerfalon, s beállítható.
Amúgy ha utast viszel a telót is át kellene állítani. De sokan azt sem csinálják...
Mondjuk engem annyira nem érint, mert ritkán viszek utast, ha meg nekem, mint
pilótának be van lőve a motor világítási magassága, az jó: más úgysem vezeti.Szerk: mondjuk a 8000 rpm annyira nem értelmes fordulat: nem erre találtak ki...
(Esetleg lehetne még a végáttétellel játszani, ha valaki végsebességre gyúr, de a
gyorsulás akkor vélhetőleg romlana, az meg nekem nem igazán lenne célom.)
Szerk2: a kép címe filcteszt, mert húztam filccel csíkokat a varióra, hogy lássam,
mennyire megy ki a szíj végsebességen. Hát eléggé: enyhén belevert a deklibe.
(Érdekes mód Zsámbéktól visszafelé, 1-es úton, lejtőn, 147 kmh környékén tette.)Szerk3: amúgy olyan gyakran nem cserél olajat az ember a telóban, hogy utána
gond legyen tekerni kettőt a magasságállító csavaron. Nem dísznek van rajta.
Amúgy megkaptam már, hogy a Madisonon miért nem elektromosan állítható? -
csongi
Topikgazda
válasz
DigitXT #18139 üzenetére
Mondjuk a lampa beallitas motoron....
Elegendo egy utas es maris valtozik. Siman beleszol egy elso teleszkop olaj csere, vagy hatso telo csere, vagy
egy pilota valtas is.
Pont tegnap lattam az uj Mondeo lampajat ejszaka szembol. A tavolsagi feher volt, a tompitott meg lila szinu.
A ledes elterjedes fog sok erdekesseget hozni ugy tunik.
Hatha eljon az is, amikor a vezeto allithatja a szineket, egy meghatarozott kereten belul.
Leddel ez mar megoldhato. -
DigitXT
félisten
Ahogy sityupityu mondja, egyrészt EZEN a vason nem igazán számít...
Másrészt, a valóságban nem ennyire "rossz" a helyzet. (Csak lehúztam a
fényerőt a fotóhoz, hogy jobban látsszanak a számok.) Harmadrészt, a
háttérvilágítás ezen nagyon nem tud segíteni. Vagy rontani. De ha számít,
s erről tudnának mesélni a fórumtársak, hogy nekem volt, hogy számított,
a nagyobb vasnál, akkor nincs más megoldás, mint a mutatóvilágítás...Magyarázat, 2014-ből. Sajnos a képek már eltűntek (képfeltöltés), de már
így nosztalgiából is előkerestem az eredetiket, hogy mit működtem anno!Szerk: most a mókusokra vadászott a tompítottam, csavartam rajta lefelé.
Nagyon nem mertem, mert korábban meg 5 méterre ha világított... Tudom,
ki kéne mérni, nem csak érzésre tekergetni. De hát utóbbi egyszerűbb. -
Burt1793
veterán
Autópályán, végig nyélgázzal 180 km-t tud menni, két jó magas utassal még kevesebbet. Ez a max fogyasztás.
A teljesen ki nem merülő 9 literes tankot nézve még ez is jó fogyasztás. Ha mondjuk 8,5 litert kiszedsz a tankból, akkor az már 4,7-es fogyasztás folyamatos 140-nel.
-
-
DigitXT
félisten
válasz
Bogyó bá' #18131 üzenetére
Fogyijára leszek kíváncsi, ez is bekéri-e a 6 lityót, mint alattam minden...
Ma pl. simán 80 fölött kepesztettem a lágymányosin, ami ezzel a géppel...kcsa: úgy valahogy. Kell is bele, mert a hajtás eléggé gatya: majd ránézünk.
Amúgy a kóválygás összefügg az első fékkel, ha rákezd, az para tud lenni...
De normál esetben nem csinálja. Lámpától kanyarodva, állás után, akkor...! -
Burt1793
veterán
Menő, nekem is kell majd valami, ha nekikezdek a szezonnak. Ma beindítottam 2 hónap után, kicsit járattam álló helyzetben, aztán elugrottam vele intézkedni, járatás közben, amíg visszamentem a házba leállt szegénykém, kb. 2 perc után. Aztán amikor indítottam, nem szerette az alapjáratot, adtam kis gázt, elindultam, utána már nem volt gond. Pedig viszonylag friss az olaj és gyertya (1000km-es). Asszem egyszer tavaly is leállt így szezon közben még. Remélem csak a benzin szar neki hidegen, nem érződik semmi probléma.
-
kcsa
veterán
válasz
DigitXT #18123 üzenetére
Az, Angel Scooter
-
Hauptmann
veterán
Van fórumtárs Kaposvár környékéről?
-
kcsa
veterán
válasz
FeniX- #18118 üzenetére
De a kedvencemet azért megosztom:
"Kedves Mondeo Club!
A sok utángyártott szabályzó probléma miatt, kénytelenek vagyunk árainkon változtatni. Az MK3-as Mondeóhoz a piacon található utángyártott szabályzók majdnem mind hibásak (áramfelvételük van vagy pulzálnak), ezért többet nem forgalmazzuk őket. Gyári új szabályzót a cég azóta sem kínál az autóhoz, csak komplett generátort. Áraink a következőképpen alakulnak:"
A pénzügyesek meg csak dörzsölik a tenyerüket
-
csongi
Topikgazda
Rakhatsz alátétet baja nem lesz.
A komputert lehet olvasni, de azt nem tudom, hogy kinek van rá cucca.
A hűtő cserés. Ha ilyen állapot van , akkor teljes hűtőkör takarítás, thermosztátot kivenni, takarítani.
FeniX-
Az egyik Hona a másik OEM, a harmadik meg ott van.
Nem mindegy milyen sajnos. nem mindegy az A. A relé kötése sem mindegy, mert az akkumlátor csatlakozó oldalról vezérli a relét is. Kiváltható másik relével, de ahhoz jobb ha villamossági szerelőhöz viszed, mert tuti át kell kötni pár vezetéket a normál működéshez. -
FeniX-
senior tag
válasz
DigitXT #18110 üzenetére
Szia, úgy értettem, hogy ugyanúgy bekötve, és a helyére rakva a relét, se kép, se hang. Majd egy villamossághoz konyító kollégámmal kimértük multiméterrel (+ 12v), és az ellenkező oldalú csatlakozók hozták működésbe a relét.
Ráadásul, fordítva be sem lehet szerelni, mert a saru furata, aminél fogva rögzíted a csavarral, nem központos, hanem kicsit el van tolva az egyik oldalra, tehát pl. az akksi csatlakozóját véletlenül sem tudod a másik oldalra visszaszerelni.
De amúgy persze értem, a gyári alkatrészeknél a felárat, de itt miért van 3 fajta alkatrész is, azt nem értettem. -
DigitXT
félisten
válasz
FeniX- #18109 üzenetére
A relé kapcsolt* lábainak nem igazán létezik polaritása. Vagy hogy érted,
hogy fordítva volt bekötve?Ennek egy dolga van: kis áramú vezérlőjelre
kapcsolja össze a két lábát, a vezérlőjel megszűnésekor meg engedje el.
Az nagyjából tökmindegy kellene, hogy legyen, hogy melyik lábon van az
akku, és melyik lábon az önindító... Aztán lehet, hogy tévedek...*: ez amúgy nem is sima relé, hiszen a vezérlőjel is viszonylag bonyolult.
Malagutiéknál úgy csinálják, hogy a logikát két külön relé csinálja, ami a
nagy áramot kapcsolja, arra már csak két kanóc megy, vezérlés gyanánt.
(És még biztosítékot sem építettek be - mondjuk az 80A kevés is lenne.)MÁS: kinyitott a Malaguti, juhú! Maradék alkatrészek megrendelve.
Ja, és a gyári felára: tudod mennyibe kerül egy Honda logó? Na ugye...
-
FeniX-
senior tag
Sziasztok,
laikus kérdés, hogy mi a különbség a linkben szereplő önindító relé alkatrészek között?
(Az 5-ös alkatrészre gondolok a listában)
A gyári és a ~3000 ft-s teljesen fordítva volt bekötve. (ráadásul, nem felcserélhető a beszerelése sem)
Ennyi féle-fajta relével szerelték ezt a típust? A fene gondolta volna.
Az utángyártott relé képeinél látszik, hogy máshol van a "nagy alátétes" csavar az egyik és a másik esetében.Igen, nyílván rájöttem, hogy nem ez volt nekem a rossz alkatrész (maradunk a szabadunfutós verziónál) csak kíváncsi vagyok, hogy miért van 3 fajta indítórelé egy típushoz, egy évjárathoz, ráadásul ekkora árkülönbségekkel?
Üdv, sziasztok.
-
-
DigitXT
félisten
válasz
Burt1793 #18105 üzenetére
Szerintem a LE/tömeg arányra gondolt.
Mondjuk abban a Velvet 400 jó volt...
Szerk: egyébként semmi sem olyan rossz, mint aminek az ember elképzeli.
Nem gondoltam volna, hogy egyszer Cygnusozni fogok a városban, erre tessék.
Mondjuk meg nem venném, az is igaz, DE abszolút nem használhatatlan cucc:
biztos meg tudnék barátkozni egy SH-val is. Ha csak az A-ból B-be jutás a cél. -
Plero
aktív tag
Sajnos a hűtő cserés. Ezer sebből spriccel.
Valami kátrányos anyag van kívül rajta néhány helyen. Lehet ezt akarták eltávolítani és a vegyszer megette a hűtőt. Vagy a hűtőtömítő válik le belülről!
Az előző tulajnak vagy mesterének sok Reiser csavarja volt. Mindenhová azt rakott. Még a mm-es menetű lemezanyákba is!
A plexi lefogó csavarok alá kell tenni műanyag alátétet vagy csak elég a peremes belsőkulcsnyílású csavar?
Az Atlantic 500-as (bálna) computerét lehet valahogy valami műszerrel kiolvasni? -
Burt1793
veterán
válasz
runner 125 #18104 üzenetére
A Vespa 300 ugyanolyan hokedli, mint az sh300, csak kisebbek a külső méretei és a kereke... Nem olyan rossz azért az SH, az olaszok is mutatják, Nápolyban nagyon sok volt belőle.
-
runner 125
nagyúr
válasz
DigitXT #18103 üzenetére
Jahm, ebben egyetértünk. A city vonal nekem sem zsánerem. Kár egyébként h a Honda nem húzza be az ütőkártyát (ha már az olaszok ennyire lepattantak róla). Nem is nagyon van a piacon kompakt méretű, 3-400 ccm-es sportrobogó.
Kb. a Vespa 300, de az meg díszboozyknak való. -
DigitXT
félisten
válasz
runner 125 #18102 üzenetére
Abszolút nem az esetem. A sportosabb, "feet forward" modelleket csípem...
Számomra értelmesebb kasztnikialakítással jobb pozícióból indulna, mert a blokk
erős, a nagy kerék stabil, a Honda meg minőség.Ja, és kizárólag az ABS-es...
Szerk: egy 350-es Piaggio X10-zel is szemezek* a T-Max mellett, de ez elmélet...
*: értsd, elrakom a kedvencekbe a hirdetést, mert elméletileg tetszik. Pénz nincs.
-
csongi
Topikgazda
Nem tudom ,hogy attol lesz e jo mert a bal oldalon van a thermostat.
A benzinesedest az injeltor fej faradasa okozza. Elhelyezkedesebol adodoan a benzin szepen lefolyik a hengrbe, onnan tovabb a karterbe. Minel tobbszor hasznalja az ember rovidtavon annal hamarabb higul el az olaj.
Igy meg kimelegedni parologni sem tud a benzin. De a fo gond a benzinnel, hogy oldja az olaj adalekokat es szetcseszi a vizkozitast.
Atnezes:
Nem tudom melyik szerelonek mit jelent.Azt tudom nalam mit jelent.
Az elso gumi szeleptol a hatso gumiszelepig. Minden leszedve rola.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen egeret válasszak?
- Politika
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple MacBook
- Alkoholista nevelde
- Xbox Series X|S
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A15 5G / 6/128GB / Gyári független / 12 hó Garancia
- Samsung Galaxy A8 2018 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Olcsó Gamer laptop! MSI Cyborg 15 . I5 12450H / RTX 4050/ 16GB DDR5
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest