Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• sifarr

senior tag

válasz AMD Power #145018 üzenetére

... Mobil S díjcsomag + Net S, (az én nevemre), ott olyat be tudok állitani ,hogy ne tudjon mondjuk vásárolni vele, ne tudja túl lépni esetleg az előfizetésben lévő 50 percet.
    Domino és
    Maraton 5 giga 3.990.-
    Domino Most 190.-
    50 perc 950.-
    Summa 5.130.- De csak akkor, ha mind az 50 perc nem telekomos. Ahány telekomos perc, annyiszor mínusz 9 forint.
    A tervezett előfizetésért fizetnél 4,990.- forintot. Tehát maximum 140 forintért a túlfogyasztást kizáró igényed megoldva.
    Egyébként a havi ötezres feltöltésért a gyerek kap választhatóan ingyenes perceket és/vagy adatot.

Bocs. Az 5 giga maraton helyett megújulóban csak 2390. Tehát sokkal olcsóbban megúszod dominoval.

• sifarr

senior tag

válasz Red product #134379 üzenetére

Közben az ügyfélszolgálat is megerősítette, hogy csak személyesen lehet.
    Ez attól függ, mit szeretnél.
    Ha dominot, akkor csak személyesen lehet.
    Ha előfizetést rendelsz online, akkor a folyamat közben lehet választani a számhordozást is. Próbáld ki, indíts el egy online rendelést! Ott lesz.

• sifarr

senior tag

Kérdés, hogy az e-Pack kedvezmény összegét is megemelik-e 14,5 %-kal.
    Ha nem, akkor a tényleges emelés meghaladja a 14,5 %-ot.

• sifarr

senior tag

Van itt egy kis kavarodás a KSH inflációs adataival kapcsolatban.
    A KSH kétféle inflációs adatot közöl.
    1. Minden hónapban közli az év/év inflációs adatot. Ebben az adott hónap ársznvonalát az előző év azonos hónapjával hasonlítják össze. Ez volt novemberben 22,5, és decemberre kb. 24-25 % várható.
    2. Közli a tárgyév átlagos inflációs adatát is. Ebben az adott év (pl. 2022.) havi év/év inflációjának az átlagát számolja. Értelemszerűen ezt csak a következő év elején, februárban közli, hiszen kell hozzá a már megállapított decemberi év/év adat is. Korábbi hónapokban legfeljebb prognózisok vannak erre az inflációra. 2022-re ez az átlagos infkáció várhatóan 15 % körül lesz.
    Az évi átlagos inflációs adata növekvő infláció esetében (2022. ilyen) alacsonyabb, mint a decemberi év/év infláció. Csökkenő infláció esetében pedig fordítva.
    Ha 2023. decemberére - ahogy akarják - tényleg egyszámjegyűre (pl. 9 %) csökkenne a decemberi év/év infláció, a 2023-as átlagos infláció akkor is magasabb lesz valószínűleg a 2022-esnél. Ugyanis júliusig nem várható, hogy a havi év/év infláció 20 % alá csökkenne.
    Az aktuális kormányok pedig mindig a számukra kedvezőbb inflációs adatot szokták kihangsúlyozni.

A Telekom az ÁSzF-ben az átlagos inflációs emelésre teremtett lehetőséget. Ergo 15 %-nál magasabb emelés nem várható.

• sifarr

senior tag

válasz norbertoth #129442 üzenetére

Ez nem egyoldalú szerződés módisítás hűségidőn belül?
    Ha majd bevezetik ezt a változást, akkor ez egyoldalú szerződésmódosítás lesz, de nem jogosítja majd a fogyasztót a költségmentes szerződésbontásra.
    Ugyanis, ha a változás jogszabályváltozás miatt van és nem a szolgáltató döntése miatt, akkor azt az ügyfélnek tűrnie kell.

• sifarr

senior tag

válasz 4Grider #128327 üzenetére

A KÜF nem publikus flotta, a ...
    Már azért sincs, mert a "publikus flotta" fogalmi képtelenség. :D
    Minden flotta valami belépési feltételhez kötött - elvileg. Még az Auchan-féle bárkinek elérhetőnél is volt vásárlási feltétel összeghez kötve.
    A gyakorlatban viszont a KÜF teljesen nyitott flottának minősül (bármi is legyen a szerődsükben leírva). Pontosan tudja a Yettel, hogy bárkinek elég egy e-mailt küldeni, és megkapja az igazolást. Tudja, engedi, tehát mégis "publikus+ a KÜF.

• sifarr

senior tag

válasz albiosz #127230 üzenetére

ha hívnak, akkor csak 5x csörög és utána foglaltra vált. Erre mi lehet a megoldás?
    Kapcsold ki a Nincs válasz opciót, akkor kb 1 percig fog csörögni.

• sifarr

senior tag

válasz szabonagyur #127031 üzenetére

3. alkalommal is beaktiváltam a korlátlan netet ;]
    Tegnap én is. Szintén harmadszor. :K
    Sejtettem, hogy így lesz, ezért aktiváltam a meghirdetés után szinte azonnal.
    Külön adatbázist létrehozni, hogy ki aktiválta már és hányszor ... felesleges macera.
    A végső határidőig akinek amennyiszer belefér - hadd szóljon. Ez volt a tippem, bejött. :C

• sifarr

senior tag

válasz juve600 #127018 üzenetére

mennyi kötbért kell fizetnem ? készülék kedvezményt nem vettem igénybe
    Csak a belépési díj kedvezményét vetted igénybe, tehát 5000 lesz a kötbér.

• sifarr

senior tag

válasz pdr755 #126737 üzenetére

van tehát egy dominó kártya, 3000 Ft egyenleggel, az adategyeztetés határideje 2022. március 31. lenne. A feltöltés érvényessége viszont 08.18.
    4Grider utalt a jogszabályi háttérre, az egyetlen jogzsabályilag kötelező esetre. [22/2020. (XII. 21.) NMHH 27. § (1)]
    Utalt arra is, hogy a szolgáltató ettől eltérhet az előfizető javára.
    A Telekom tájékoztatása szerint ők nem térnek el a jogszabálytól. A lényeges rész:
    a Domino szerződésed feltöltés hiányában szűnt meg,
    Ők is kiemelik (vastagon szedik), hogy feltöltés hiányában megszűnő kártya esetében fizetnek vissza.
    Tehát a te lehetőséged:
    - hatáidőn belül adatot egyeztetsz (hogy ne ennek hiánya miatt szűnjön meg),
    - nem töltesz rá, és hagyod megszűnni a kártyaszerődést,
    - a megszűnést követő 1 éven belül visszaigányled az egyenleged.
    Ez a biztos, a garantált út.
    Hogy gmail.com milyen kiskapura gondol, nem tudom.
    Megkérdezheted a Telekomot, hogy "méltányosságból" visszafizetik-e hamarabb. Kétlem, de nem zárom ki, hogy megteszik.

Illetve van a leggyorsabb út, levásárlod az egyenleget valamire, és hagyod lejárni. De te nem ezt szeretnéd.

• sifarr

senior tag

válasz Kaba #126273 üzenetére

A régi csomagra már nem tudsz hűséget vállalni,mivel ki lett vezetve.
    Ne vedd kötözködésnek, csak a pontosabb szóhasználat miatt írom.
    Lezárt csomag = új szerződés vagy a csomagra váltás nem lehetséges, a meglevők használhatók.
    Kivezetett csomag = a csomag már nem használható, a régi használóknak mindenképp más csomagra kell váltaniuk.

• sifarr

senior tag

válasz atees #125012 üzenetére

Annyira be van korlátolva, hogy online és személyesen sem tudunk semmit intézni, csak akkor, ha a flotta kezelője egy papír alapú meghatalmazást ad.
    ... A telefonszám magánszemély nevén van.
    Én itt ellentmondást érzek.
    Ha a telefonszám magánszemély nevén van, akkor ő az előfizető (és a számlafizető is). Ebben az esetben a flotta hűséget nem tehet az előfizetésre.
    Viszont ha minden ügyintézésre meghatalmazás kell, akkor ez azt valószínűsíti, hogy a magánszemély csak számlafizető, az előfizető pedig a flotta. Ebben az esetben a flotta rápakolhat hűséget.

• sifarr

senior tag

válasz Ixion77 #124485 üzenetére

Megpróbáltam a törlést, de semmi sem változott.
    Én nem törlést írtam.
    Az apn-t kell editálni, átírni az általam írt részeket. És után el is kell a módosítást menteni!

Aztán nyomtam egy "reset to default"-ot (gondolom erre utaltál a szolgáltatótól letöltés kifejezéssel),
    Nekem nem Samsungom van, hanem Sony-m.
    Nálam a Hálózat és Internet beállítás résznél van erre egy külön menüpont:
    "Internetbeállítások
    Internet és MMS-beállítások letöltése"
    (a két sor egy menüpont)
    Ez tölti le a szolgáltatói beállításokat. Kettőt: egyet az internetre, egyet az mms-re. (Az mms-t én mindig törlöm.)
    Ez a menü nem tudom, hogy egyezik-e a Samsung "reset to default" menüjével.

• sifarr

senior tag

válasz Ixion77 #124482 üzenetére

Nekem gyanús, hogy ez az mms apn.
    Megnéztem az én beállításomat, az alapján ezek a különbségek:
    MMSC not set
    MMS-proxy not set
    MMS port not set
    Authentication type PAP
    APN type default,supl,ut

Írd át ezekre, utána próbáld ki.
    Vagy az apn-t le is lehet töltetni a szolgáltatótól a beállításoknál. Ennek elvileg jónak kell lennie.
    Valamint a szolgáltatónál is lehet engedélyeztetni/tiltatni a roamingot. De a telefonbeállításoknál is be lehet állítani tiltást. Ha itt tiltott, akkor az felülírja a szolgáltatói beállítást.

• sifarr

senior tag

válasz m1lan #121092 üzenetére

de a gyakorlatban nem így működik, legalábbis a Telekomnál biztosan nem.
    Szerintem a Telekomnál jól működik. Törvényes is.

A prepaid mobilelőfizetés egy szerződés, de ez jelentősen különbözik a postpaidtől.
    Minden feltöltés egy új, határozott idejű szerződésnek minősül. Kezdete a feltöltés napja, a vége pedig a rendelkezésre állási idő lejárati napja. Ez a feltöltés összegétől függ.
    Egy kivétel van. Ha a feltöltéssel szerzett rendelkezésre álló idő lejárata korábban lenne mint a korábbi feltöltéssel szerzett lejárati idő, akkor a régi marad érvényben. Ez kisösszegű feltöltések esetében fordulhat elő.
    A szerződés napja tehát nem a vásárlás, első szerződés napja, hanem a feltöltési idők szerint mindig változik.
    Évente egyszer kötelező adatot egyeztetni. Ennek határnapja pedig a legutolsó egyeztetés idejétől függ. Lehet akár havonta is, akkor havonta tolódik a következő egyeztetés végső határideje. Ezt nem zárja ki a törvény, és nem is ellentétes vele.

• sifarr

senior tag

válasz enginev3.0 #117669 üzenetére

Maradjunk annyiban, hogy a legnagyobb csomagokat igazították talán a többi szolgáltató felé, de azért sikerült emelni is
    Ez így igaz, teljesen egyetértek. :K
    Én eredetileg, a tippemben is a legnagyobb csomagokat hoztam példának. Ebben az legfontosabb ügyfélszegmensben kellett mindenképpen valamit lépnie a Telekomnak. Ezt meglépte. Nekem az is egyértelmű, hogy ez a díjszabás a nagyobb csomagok felé akarja terelni a havi díjasokat.
    A kisebb csomagok valóban rosszabbodtak, olykor drasztikusan is.
    Viszont a kisfogyasztóknak ott a Domino. Az opciókkal nagyon kedvező költséget lehet kihozni a valóban keveset használó fogyasztóknak.

• sifarr

senior tag

Na, azért félig bejött a korábbi tippem az új díjcsomagokról. :K Ezek szerint az elemzésemmel sem lőttem nagyon mellé.
    Az "összeollózós" tarifarendszer maradt, ebben tévedtem.
    Viszont a hangdíjcsomagok jelentősen csökkentek, a nagyobbaknál 1500-2000-rel. A mobilinternetnél 4 GB lett a legkisebb díjcsomag, és lényegében a nagyobb csomagoknál ott is van árcsökkentés.

• sifarr

senior tag

válasz enginev3.0 #117559 üzenetére

Szerintem elsősorban alap lesz az 5G szinte minden csomagban
    Ha ez lenne a fő változás, akkor emiatt felesleges lenne az összes csomagot lezárni.

Én másban látom a változtatás indokoltságát. Lényegében a Telekom csomagjai túlárazottak a másik kettőhöz, főleg a Vodához képest. Ezt már nem indokolja sem a Telekom nálunk kissé magasabb presztizse, kissé jobb hálója.
    Pl. a Voda Go talk+ 7990.- (Telenornál is van ugyanennyiért) 2 GB nettel (Telenor 5 GB). Ez a Telekomnál 10.240.-, azaz közel 30 %-kal drágább. Ez sok, túl sok. Ennyiért már érdemes váltani. A többi díjcsomagnál is hasonló a helyzet.
    Igaz, Magentában 30 %-kal olcsóbb, de a Magenta a telekomos mobilelőfizetők minimum 50-60 %-a számára nem elérhető. A Voda viszont sok már vodás vezetékes előfizetőnek - köztük nagyon sok telekomos mobilosnak - még olcsóbban kínálja pl. a Talk+-ot. A Voda Family vezetékes előfizetés nélkül is komoly kedvezményt kínál.
    Szerintem beindulhatott a vándorlás a Voda felé, megjelent a UPC felvásárlásának a hatása, s erre a Telekomnak lépnie kell.

Az én tippem az, hogy a díjcsomagrendszer átalakításába rejtve némi árcsökkenés lesz, tereléssel az előnyösebbé váló nagyobb csomagok felé. A mostani összeollózós rendszer helyébe a többiekéhez hasonló fix csomagok lesznek.

• sifarr

senior tag

válasz anderledani #116659 üzenetére

... akkor a következő a helyzet: Eddigi havidíjam: 4.250 - 2.390 = 1860. Ebből 53 perc hívás jön ki. Ez sokkal kevesebb mint az eddigi 80 perc.
    Mivel a kétkártyás telefon szinte már alap, ezért én a következőt csinálnám.

Kötnék egy új előfizetést 2.390-ért, a 6 giga ezzel megvan.
    A jelenlegi előfizetést átváltanám Domino Fixre. Az 1.860 "megtakarításból" kijön havi 74 perc 25 forintos percdíjjal. Ha csak 20-30 percet beszélsz egy hónapban, akkor meg is marad a megtakarításból a következő hónapra (nincs kifizetett és fel nem használt perc). Ha érzed, hogy erősebb hónap jön, akkor aktíválod a Domino Most opciót 190 forintokért,
    1.860 - 190 = 1.670 forint marad beszélgetésre. Így telekomos számot 9-ért, a többit 19-ért hívhatod. Tehát minimum 87, maximum 185 percet beszélhetsz abban a hónapban a hívástípusok függvényében.

A te fogyasztási szokásod mellett nem érdemes hangalapú, nettel kombinált postpaid előfizetést fenntartani. Jobban jársz egy ilyen kombóval.

• sifarr

senior tag

válasz Lackooo84 #116215 üzenetére

Ezt most nem értem.
    Ha nem részletre veszed a készüléket és egyben kifizetnéd, akkor is kér előleget?

• sifarr

senior tag

válasz Lackooo84 #116206 üzenetére

Ha nem veszel készüléket (!), akkor a szolgáltatási díjra nem nagyon szoktak előleget kérni.
    Ha fekete listás valaki vagy nagyon rosszarcú, akkor kérnek. :B

• sifarr

senior tag

válasz st3v3np3t3r #116208 üzenetére

Csak ebben az a bibi, hogy ha az első pontra hivatozva kérnek előleget, akkor is a havidíjba számolják bele.
    Ezt is az ÁSzF-ben határozták meg így. "Telekom mobil szolgáltatás igénybevétele esetén a vagyoni biztosíték összege kizárólag a szolgáltatási díjak kiegyenlítése céljából kerül beszámításra."
    Azért így, mert ez így jó a Telekomnak. Tetszik, nem tetszik, ez van. Legfeljebb nem veszel tőlük telefont. Én már legalább 20 éve nem teszem. :N

• sifarr

senior tag

válasz FireFox1996 #116185 üzenetére

Megnéztem a Telekom ÁSzF idevonatkozó részét (2.1.3.2. pont).

Szerződéskötéskor a Telekom kérhet vagyoni biztosítékot (pl. előleg). Három variáció lehetséges az előlegre nézve.

1. Kérhet előleget a készülékvásárlásra tekintettel. Szerintem legtöbbször ez történik. Értelemszerűen a készülék ára döntő az előleg nagyságára. Ezt így szabályozza az ÁSzF:
    A Szolgáltató a vagyoni biztosítékot a biztosítékadás céljának megfelelő időtartamra tartalékolja, amely – amennyiben a biztosítékadás készülékvásárlásra tekintettel történik - nem lehet több, mint a részletre vásárolt készülékvételárának teljes kiegyenlítésére rendelkezésre álló időtartam vagy az utolsó részletfizetési ütem határidejének lejárata.
    Mivel 22 havi részletet ad a Telekom, ezért a 22. hónap végén az előlegnek le kell nullázódnia.
    Pl. 110e a készülékár, 71e az előleg, 1890 a havidíj. Havi törlesztés 5e, előleg beszámítása havi 1890. 22. hónapra 110 letörlesztve, 22 x 1890 = 41.580 előlegből beszámítva szolgáltatási díjba, ügyfél túlfizetése 29.420. A túlfizetést az ügyfélnek a 22. hónap végén ki kell utalni. Nem lehet az ügyfél folyószámláján tartani, nem lehet 23-24 hónapok díjára tartalékolni. Ki kell fizetni, mert el kell számolni az ügyféllel.
    Ha a havi szolgáltatási díj kisebb, mint a készülék törlesztőrészlete, akkor lényegében az történik, hogy az elején a Telekom hitelez az ügyfélnek, és van egy pont, amitől kezdve az ügyfél hitelezi a Telekom-ot. Így lehet olcsón kamatmentes részletfizetést adni. ;)

2. Kérhet előleget a szolgáltatások díjára. Erről az ÁSzF így rendelkezik:
    Előfizetői szerződés alapján igénybe vett szolgáltatás fizetendő díjainak biztosítása, a biztosíték tartalékolásának tartama a biztosítékadással érintett Előfizetői szerződés fennállásának időtartamán nem nyúlhat túl.
    Azt írja, amit korábban is írtam. Ennek az előlegnek az elméleti maximuma: 24 x 1890 = 45.360.

3. Kérhet előleget készülék miatt is és szolgáltatási díj miatt is, kombinálva a kettőt. Ebben az esetben viszont meg kell határoznia, hogy az előlegből mekkora a két rész külön-külön. Az egyik előlegrészt az 1-es, a másikat a 2-es pont szerint kell elszámolni a feleknek. Az elméleti lehetőség, szerintem ilyet a Telekom nem csinál.

• sifarr

senior tag

válasz FireFox1996 #116180 üzenetére

lenne 1 kérdésem: az előleg összege nagyobb, mint a előfizu havi összeg x 24 hó összegénél.
    Valami zavar van a fogalomhasználatodban.
    Az előleg sohasem lehet több, mint 24-szer előfizetői díj. Ez jogilag kizárt. A szerződés időtartamán túlra nem kérhetnek előfizetési díjelőleget.

Ha készülékvásárlással kötsz határozott idejű szerződést, akkor 2 eset lehet.
    1. Kifizeted a telefont árát a szerződéskötéskor. Ilyenkor is kérhetnek előleget, de ez elméletileg nem lehet több, mit a kétévnyi előfizetői díj. Nem kérhetnek többet, mint ami a szerődésidejére jár (2 évnyi). Pár hónapnál többet nem is szoktak kérni.

2. Részletre veszel telefont a szerződéskötéskor. Ilyenkor kifizeted a telefon első részletét (pl. a készülék árának 40 %-át) és kérhetnek az előfizetői díjra előleget. A kettő együtt (!) lehet több, mint a kétévnyi előfizetői díj. De ebben az esetben nem az egész összeg az előleg, csak egy része. Utána fizeted a készülékrészletet, és fizeted az előleg elfogyása után a az előfizetői díjat.

• sifarr

senior tag

válasz Bferibörs #115973 üzenetére

A probléma oka végtelen egyszerű. Nem rendszerhiba, hanem az üzlet dolgozóié.

Az üzlet a sim-kártyákat miután megérkeztek a Telekomtól nem vételezték be, nem kerültek be a készletnyilvántartásba.
    Így természetesen eladni sem lehetett. Fizikailag hiába van kézben a sim, ha az üzlet készletében nem szerepel, akkor nincs.

• sifarr

senior tag

válasz MadMancs #112669 üzenetére

Igazából a Samsung fogalmazása, meghatározása nehézkes, érthető könnyen félre.
    Európai modellről ír és európai szolgáltatóról. Ez viszont földrajzi meghatározás. Európához tartozik Ukrajna és Fehéroroszország is, ezeket valójában nem érti ide. Oroszország és Törökország pedig európai és ázsiai ország is egyben, ők sem tartoznak bele.
    Az sem tudja a legtöbb vásárló, hogy kik tartoznak az EEA (EGT) országok körébe.

Egyértelműbb lenne európai régiót/modellt írni, az országok meghatározásánál pedig azt, hogy európai országok, kivéve pl. Fehéroroszország, Oroszország, Törökország, Ukrajna.
    Vagy EU/EEA régiót írni, az országoknál pedig EU/EEA tagországok, valamint ... és itt jöhet a bővítő felsorolás. Benne Svájc is. :K

Természetesen ez Thaiföld kérdését nem érinti.

• sifarr

senior tag

válasz MadMancs #112667 üzenetére

Olvasd el a cimkét. Eu-n kívüli SIM kártya használatához előbb EU SIM ről kell 5 perc hívást indítani. Le van írva szépen. :)
    Hát én elolvastam, de nem így értelmezem.
    A kulcs: Európa =/= EU.
    Egy pl. szerbiai sim nem EU-s, viszont európai, tehát a szöveg szerint a régióhoz tartozik, nem szükséges semmiféle extra eljárás a használatához.
    Ami a címkében érdekes az a "vonatkozó országok" részlezezése. Hiányzik belőle Svájc. Pedig Svájc európai ország, de nem EU/EEA-tag, és külön sincs említve mint a Vatikán. Ettől függetlenül biztos, hogy régiós országnak minősül.

• sifarr

senior tag

válasz -ZeeZee- #112343 üzenetére

Én másképp oldanám meg a kérdést.

Hangposta üzenetét lecserélném valami ilyesmire: előfizető megváltozott, hívást, sms-t ezen a számon nem fogadok.
    Utána minden hívást hangpostára irányítanék. Ez az sms problémát is részben megoldaná, mert a hívók és sms-t küldők egy része ugyanaz.

Az sms-t pedig úgy próbálnám "letiltani", hogy a T sms-központi számát (+36309888000) a beállításoknál lecserélném, elrontanám. Pl. lehagynék a végéről pár nullát.
    Ha a hangpostaüzenetekről sms értesítést kapsz, akkor ezek sem fognak megérkezni.

• sifarr

senior tag

válasz kali #111860 üzenetére

a Telekom és a Telenor sem véletlenül bútorozott össze például 800 MHz-en, hiszen csak jobb a 150 Mbps, mint a fele, így sokkal több előfizetőt képes gyorsabb sebességgel kiszolgálni.
    Nem hiszem, hogy ez volt az összebútorozás fő oka. Mert nemcsak a frekit, hanem az felhasználókat is összebútorozták. Szerintem nagyjából mindegy, hogy 150-et osztok szét 100 felhasználóra vagy 75-öt 50-re. Inkább költségcsökkentés volt az igazi ok.
    Az 5G-nél is azért akarnak összebútorozni, hogy 200 méterenként ne 3 (4) szolgáltatónak kelljen antennákat kiépítenie - jó sok költségből.

• sifarr

senior tag

válasz Soulfly842 #82649 üzenetére

Hogy mennyi szp cikkében a dezinformáció azt nem tudom.
    De ezzel az állításával kapcsolatban te tisztázhatnál egy kérdést: "Május elseje után ha nincs hűséged, váltanod kell. A régi csomagokat hosszabbítani sem lehet majd."
    Mi lesz a next-tarifásokkal, ha lejár a hűségük?
    Köthetnek új pl. tarifahűséget a jelenlegi tarfifa szerint? Ha igen, akkor szp dezinformált.
    Ha nem köthetnek újabb hűséget, de marad a korábbi, 2 éves hűségű havidíjuk, akkor szp dezinformált.
    Ha nem köthetnek és maradhatnak next-ben, viszont a havidíjuk a jelenlegi hűség nélküli, lista ár szintjére emelkedik, akkor szp de iure dezinformált, de facto igazat írt: a díjemelkedés miatt mindenki kényszerből váltani fog.

• sifarr

senior tag

válasz #08205312 #77909 üzenetére

amíg a vodánal van tuti, addig a telekomnál is lesz "MOST"...
    Nem biztos. A Most egy tuti rapid válasz volt a Tutira.
    Hosszab távra át is alakítlhatja a T a prepaid tarifarendszerét. Rá is férne.
    Mondjuk az Aktívba állandósítja a Most opció percdíjait, kiegészítve 100 MB nettel a jelenlegi időszaki díjért. Aki pedig több netet szeretne, annak ott a Maraton.
    A jobb hálózat, a kedvezőbb percdíj, a rugalmasabb net bőven megérné az havidíjat és ingyenesége ellenére verné a Tutit.

• sifarr

senior tag

Ezek előrehozott áremelések.
    Júliustól az új tarifahűséges szerződések esetében a szolgáltató gyakorlatilag nem emelhet árat. Alacsonyabb csomagra váltás lehetőségével sem. Tehát a szolgáltató oldaláról a tarifa 2 évre befagy.

Szerintem hasonló lépés várható a másik kettőtől is.
    Ha ők pár hónappal később emelnek árat, akkor annak csak ügyfélszerzési oka lesz.

• sifarr

senior tag

válasz djculture #43207 üzenetére

A Telekom eléggé valószínű, hogy ezt a csatát elveszti. De csak azért, mert rosszul csinálta.
    Abban hibázott, hogy az e-pack kedvezményt nem általánosan, minden publikus tarifájára vezette be, hanem csak egyes csomagokra. Valamint az e-pack kedvezménnyel egyidejűleg emelte a kiválasztott csomagok árát. Így nehezen tartható az az érv, hogy a befizetés módja miatt ad kedvezményt. Mert akkor miért nem ad ilyen kedvezményt az összes csomagra?
    Viszont az nem a fogyasztók védelme, ha nem engedik, hogy kölcsönös előnyök alapján a szolgáltató a fogyasztók egy meghatározott, feltételeket teljesítő részének kedvezményt adjon. Ebben nincs negatív diszkrimináció sem.
    Az elektronikus fizetés olcsóbb a szolgáltatónak. Az elektronikus számla szintúgy. Milyen alapon lehetne megtiltani, hogy egy szolgáltató a megtakarított költségét kedvezményen keresztül megossza a fogyasztóval?
    Másképpen fogalmazva: miért kellene az alacsonyabb költséget jelentő fogyasztóval - az egyenlőség álságos érve miatt - keresztfinanszíroztatni a magasabb költségű fogyasztót?

Szóval másképpen, úgy kellene a Telekomnak bevezetni ezt a kedvezményt, hogy ne lehessen belekötni.
    Ahogy senki sem köt bele abba, hogy ha valaki vásárláskor mennyiségi árkedvezményt kap. Vagy telekomos példát hozva: elektronikus feltöltés esetében a dominósok plusz perceket, sms-t vagy adatkeretet kapnak. Ez is az elektronikus fizetés miatt van, s mégsem köthet bele senki.

• sifarr

senior tag

válasz andreijj #42093 üzenetére

Nem rakják át, rosszul írta Vangelis. :N

Ezt írtad:
    Azt olvastam, hogy számhordozással meg lehet oldani. A kártyáján van még 5e ft, így a kérdésem az lenne, hogy valahogy meg lehet oldani, hogy ez a pénz ne vesszen el? Mondjuk az előfizetést ebből vonni, míg van.
    A számhordozás szolgáltatóváltást feltételez. Ha a barátnőd kártyás számát számhordozással viszed a T-hez, akkor a feltöltött, megmaradt kártyás egyenleg elveszik. Sem a Telenor, sem a Voda nem utalja át az egyenleget a Telekomnak.

• sifarr

senior tag

válasz szabogabor10 #39845 üzenetére

Ha az EU végre meghozza a VoIP-tiltást megtiltó döntést (régóta tervben van), akkor azonnal le kell venniük a tiltást. Nagyon remélem, hogy minél előbb megtörténik. Aljas dolog.
    És akkor szerinted mi lesz?
    Megmondom én.
    6000-re emelkedik a legolcsóbb kombinált csomag (hang + net) 35-40 forintos percdíjjal és 200 mega nettel. A kiegészítő csomagok meg kétezertől indulnak.
    A prepaidhez a legolcsóbb kiegészítő net pedig 200 mega 1500 lesz.

Nem védem én a szolgáltatókat, de az hogy a voip szolgáltatók ne fizessenek hálózati díjat, hasonló ahhoz, ami a németeknél is kiverte a biztosítékot.
    Ők fizetnek külföldön mindenhol sztrádadíjat, a többi ország meg elvárja, hogy Németországban továbbra se legyen útdíj.

• sifarr

senior tag

válasz polonic #33502 üzenetére

A két csapat egyeNlőre áll, tehát a mérkőzés egyelőre döntetlen. :)
    Igazad van, de ez a hiba kiirthatatlan. :(((
    Attól félek, hogy előbb-utóbb az MTA szabályosnak nyilvánítja a nyelv fejlődésére hivatkozva. Pedig ez visszafejlődés. :O

• sifarr

senior tag

válasz glaci #33255 üzenetére

Részemről lehet az említett sugárzási érték, meg a teló álltal nem támogatott 1900 MHz is, passz.
    Hagyd már az 1900-as frekit.
    A T-Mobile nem forgalmaz 1900-on. Magyarországon a másik kettő se.
    Az LTE-re az 1800 frekikből csoportosított át egy részt, a maradékán pedig 2-2,5G megy.
    A 3-3,5Gt pedig 2100 MHz-n nyomja.

A Voda a múltkori, utólag érvénytelenített freki pályázat után az elnyert 900-as frekiket beüzemelte országos 3G-re. Vidéken ezért jobb a 3G lefedettsége.

• sifarr

senior tag

válasz club1 #30796 üzenetére

A személyes véleményem meg az, hogy az egyre "nagyobb sávszélességek bevezetésének" korlátja a rendelkezésre álló frekvencia sávszélessége.
    Szerintem pont fordítva lesz.
    Az LTE ugyanannyi idő alatt több ügyfelet tud kiszolgálni, hiszen 1-1 ügyfél rövidebb ideig foglalja a frekit.
    Tehát az a valószínű, hogy az LTE-t mindenki megkapja. A magasabb csomagok abban kapnak előnyt, hogy magasabb prioritást kapnak az LTE-hez. Azaz az olcsóbb csomagok használóit fogja hamarabb visszavágni a háló 3G-re vagy akár EDGE-re.

• sifarr

senior tag

válasz 1430 #27084 üzenetére

Az újdonságok a 7. mellékletben vannak és a következő havi díjszabásba kerülnek be.
    Köszönöm. Nem ismertem ezt a gyakorlatot.
    Azért ügyfélbarátabb lenne az a gyakorlat, ha megjelenne a díjszabás azokkal a változásokkal, amelyeket 30 nappal korábban közzé kell tenni. Aztán a hatályba lépés napján a hatályos díjszabás kiegészülne azokkal a változásokkal, amelyeket nem volt kötelező korábban közzétenni. Pl. esetünkben egy új díjcsomag.
    És ettől még külön is megjelenhetnek az utóbbiakat tartalmazó "újdonságok" közlemény figyelemfelhívásként.
    Nekem az a logikus és kényelmes is, ha az aktuális díjszabás mindent tartalmaz.
    Nem kifogásolható a jelenlegi eljárás sem, de az általam leírt kényelmesebb és egyértelműbb lenne.

• sifarr

senior tag

válasz 1430 #27081 üzenetére

Köszönöm a korrekt kiigazítást.
    Magam is ezt írtam volna, miután FLD1987 észrevételét leellenőriztem a díjszabásban, amit korábban nem néztem meg.
    S ha már díjszabás. Meglepődtem, hogy az április 1-től érvényes díjszabásban a Nextről nem találtam semmit. A május 1-től hatályosban ellenben a választható csomagok felsorolása azzal kezdődik.
    Van ennek valami speciális oka, vagy csak hiba?

• sifarr

senior tag

válasz Soulfly842 #27014 üzenetére

A készülékvásárlással a Voda nem alternatíva....
    Nekem a készülékvásárlással a TMob se és a Tele se. :N
    Én csak a tarifákat néztem. Valóban figyelembe vehető a készülékkedvezmény is, de nálam ez nem szempont.
    Elvből nem veszek szolgáltatótól készüléket tarifahűséggel.
    Amíg a készülék miatti hűségidő alatt a szolgáltatók emelhetnek és bontani nem lehet, addig nem. Amíg ezt a jogszabály megengedi, azaz az előfizető kiszolgáltatott helyzetben lehet, addig nem.
    Ráadásul az ilyet aláírók 90 %-ának ez valójában nem is éri meg.

Pl. sony xperia P.
    Magyarországi sony-boltos, hivatalos, gyári garis ár 89900.-
    TMob lista ár 90240.- (holott ez "lebutított", mert függő).
    Domino ár 85490.-, ez is sl.
    TMob-nál 24 hóra, 17 fölötti előfizetéssel 0.-, azaz havi 3750.- kedvezmény.
    12 ezresnél havi 2500 kedvezmény.
    8,6-osnál havi 1800 kedvezmény.
    Átlag 5,4 ezres tarifánál 1300.
    Nem vitatom, hogy a vodánál a Té jobb kedvezményeket ad.
    Független készüléket szoktam venni. És nem szoktam a telefonjaimra készülékbiztosítást sem kötni. Ilyen nagyságú szolgáltatói kedvezmények mellett, az "elbukott" kedvezményt én tarifabiztosításnak tekintem. :K
    Ha nem tetszik egy tarifaváltozás, váltok. Ha úgy tetszik, szolgáltatót is.
    Viszont van tarifahűségem, igaz nem a TMob-nál. Ha változtatnának, akkor jogom van azt mondani, hogy akkor én meg megyek. És lehet, visszaviszem azt a számom a TMob-hoz. ;)

Iszonyatos mennyiségben gondolkodnak úgy az emberek, h. a legtöbb ismerős a T-nél van (ami a - 'kisebb' kerekítéssel közel minden második embert jelent), nem akar másik szolg.-hoz menni... A lemorzsolódást ezzel a T-mobile szinte nullára redukálta szerintem, nem nagyon fognak így átmenni a nagyobb forgalmat generáló ügyfelek, ez így több mint kiváló alternatíva és ez volt a cél.
    Bennfentes vagy, sokkal jobban ismered az előfizetői adatokat, szokásokat, tarifacsomagok bontásában is. Igaz, nem adhatod ki bizonyítékul.
    Szerintem a Next (és a Red) célcsoportjai:
    - Kis- és egyéni vállalkozók, bt-k, kis kft-k, amelyek nincsenek nem publikus tarifában és munka miatt muszáj sokat telefonálniuk,
    - anyagilag jobban eleresztett, sok emberrel, sokat csevegő emberek.
    Az első csoport nem tehet különbséget a hálón belüli és kívüli hívások között.
    A második pedig nem akar foglalkozni azzal, hogy méricskélje, az ismerőseik közül ki, melyik szolgáltatóhoz tartozik.
    Mindkettőnek kevés a Next L havi 300, napi átlag 10 perc ingyenes külső hívás.
    A Next (és a Red) hívószava a korlátlanság. Még a Next L-nél is inkább csak ez az egy szó marad meg az emberben, mint az egyébként korrekten leírt három: korlátlan hálózaton belül.

Aztán rendre túl fogják lépni a hálón kívüli 300 percet. És jön 35 forintos percdíj, ami pedig ilyen havidíj mellett brutális. Persze értem én, a 35 forint az XL felé akarja terelni őket. Csak ha váltaniuk kell, akkor képbe jöhet a red standard is.
    Jó, tudom, készülékhűség! :)

Amit a végén írsz a szolgáltatók összehasonlításáról, azzal lényegében egyetértek.
    Amit tavaly a Telenor művelt a tarifákkal, az nekem hajmeresztő. Megosztás, kapcsolási díj, stb. De az előfizetői benyelték. Vagy cserélődnek a nullás készülék akciók miatt. A családomból viszont 2 djuice-ost vesztettek. Pont a TMob nyerte meg őket.
    Van Té-s és vodás előfizetés is a nevemen, mindkettő nem publikus. Tavaly a kettős különadót is a legkorrektebben a Té hárította át. Idén az egyik adó megszűnt, egyik se adta vissza. Ez is még a Té-nél a legelfogadhatóbb. A madzagadó őket jobban sújtja.
    A publikus tarifákban pedig szerintem is ma, összességében a Té a legjobb.
    Kivéve a Next L kontra Red Standard.
    Múltkor is csak ezt írtam. Ellenkezőjéről nem győztél meg, fenntartom.

• sifarr

senior tag

válasz Sztbeni #27008 üzenetére

igen, ez igaz, hogy a Balaton környékén jobb a hálózat. Elég csak megnézni a 4G lefedettséget is. Pest után Hévíz, Keszthely és Siófok lett először lefedve.
    Na ja. Turizmus, roaming, kiemelt profit. Főleg régebben. :B

• sifarr

senior tag

válasz dedike #27004 üzenetére

A Telenornál van. Persze az értelmét megkérdőjelezem, hiszen függő a készülék. :)
    Minden elismerésem a tájékozottságod miatt.
    Én közben megnéztem, a Tesconál is tényleg van. :K Ott még értem is.
    A Telenornál is lehet értelme: szétválasztani a céges és a magán előfizetés forgalmát, ha mindkettő telenoros.
    Csak a két sim-nek ha van egyáltalán értelme :N , éppen akkor van, ha a szolgáltató is kettő. :K

• sifarr

senior tag

válasz strunyo #27000 üzenetére

Olyan kérdésem volna hozzátok, h szerintetek a T-mobil-nál kapható Dualsim-es mobil?
    Nem, egyiknél sem. Illetve, azt hiszem, a Tesconál igen.

Viszont értelme sem lenne ilyet szolgáltatónál venni. Nem lenne olcsóbb, mint gyári függetlenül, akár gyári garanciával.
    Neked pl ilyen készülék való. Nem csak sifni gsmekben kapható.

• sifarr

senior tag

válasz zoli62 #26989 üzenetére

Mit gondoltok, mennyire lesz népszerű a Next díjcsomag?

Nem hiszem, hogy a népszerűség volt a szempont.
    Muszáj volt reagálni a Red-csomagokra. Ez viszont felemásra sikerült.
    A Next XL a Red Super megfelelő alternatívája.
    Viszont a Next L-nél a Red Standard (főleg a készülékvásárlás nélküli verzió) egyértelműen jobb.
    A Té ott van bajban, hogy vannak meglevő, a Next L-nél magasabb havi díjú más csomagjai a Mozaikban és az Ikonnál is. Ezért az új díjcsomagnál (L-nél) összességében (díj és szolgáltatás) nem mehetett ez alá, mert akkor saját magának csinált volna konkurenciát. A Vodánál viszont a 2,5 :K Red csomag képviseli a legmagasabb díjkategóriát, logikusan.

Egyébként korlátlan csomagok a nem publikus területen is vannak, nagyjából br. 10-11 ezres költséggel. Nem is különösebben nehéz hozzáférni.
    Egy publikus, korlátlan csomagnak (2-4 GB nettel) pont ez lenne a reális, piac által visszaigazolt ára.
    Viszont a jelenlegi gazdasági helyzetben a publikus fronton ez nem bevezethető. Valószínűleg többen váltanának lefele, mint egy kicsit magasabbra fel, azaz bevételcsökkenés lenne a vége.
    Ha a Voda a Reddel alacsonyabb árral indult volna (pl. 11 - 13 - 16), akkor jelentősen megkavarhatta volna a piacot a publikus magasabb díjú szegmensben.
    Így ez az egész a publikus előfizetéseket nézve, arányában nem túl jelentős, csak színesíti a díjpalettát. Nem 10-20 %-okban mérhető. Egyiknél sem.

• sifarr

senior tag

válasz djculture #26641 üzenetére

Sok értelme van, inkább emeljék a legkisebb csomagnál is 10 gigára azt az adatmennyiséget ami után lassítanak. Akkor tényleg versenyképes lenne a mobilnet így egy oltári hülyeség.
    Egyáltalán nem hülyeség.
    Rövidebb válaszidő + gyorsabb letöltés = rövidebb ideig lefoglalt hálózati kapacitás,
    Azaz a cella egységnyi idő alatt több ügyfelet tud kiszolgálni.

Eddig csak azért adták az LTE-t a drágább csomagoknál, mert azt remélték, hogy így többen váltanak rájuk. Ez nem igazán jött be. :N
    Az új píár a "mi vagyunk a leggyorsabbak, legjobbak, legügyfélbarátabb" általános képét akarja közvetíteni. Pedig a váltás oka inkább technikai.
    Azért ennek is igazi hatása csak akkor lesz, ha jobban elterjednek az LTE-s készülékek a közép és alsó szegmensben.

• sifarr

senior tag

válasz g0n21 #26114 üzenetére

Beütött időközben nála a krach.
    Akkor igen kétséges, hogy bemegy veled tartozást, szerződést átvállalni.

De ha rábeszéled és bemenni is.
    Hogy ö majd fizeti-e a t-nek, nem hiszem, de nem is érdekel.És szerintem nem inkorrekt amit mondok.
    Ha a T-pontban az átvállalásnál is elkezdene pampogni a 4 ezer, meg a kötbér, meg a T eljárása miatt, akkor tuti, hogy elbukik a hitelbírálaton. Vagy kap egy 50-100 ezres előlegbefizetési kötelezettséget. Elvégre 2 kiló tartozást kellene a nevére átírni.
    A T se hülye, a legkisebb gyanúra visszakozni fog.

Azért szurkolok neked, hogy sikerüljön! :K
    Majd írd meg, mi lett a vége.

• sifarr

senior tag

válasz g0n21 #26098 üzenetére

Hát, az esélyed bármilyen neked kedvező megoldásra gyakorlatilag nulla.

Van olyan opció a T-nél vajon, hogy átvállalja rólam az ember a tartozást (az előfizetést)?
    Az előfizetést át lehet íratni, de csak akkor, ha előtte minden tartozást rendeztél. És persze újra aktiváltattad a két előfizetést.
    Tartozást a T biztos nem enged átíratni. Nekik nem is lenne logikus. Te elkezdted fizetni a tartozást, tehát egy jó adóst miért cserélne le egy bizonytalanra?
    De - szerintem - a "barátod" sem menne ebbe bele, azaz nem venné a nevére a tartozást. Hiszen vitatja a jogosságát.
    Meg utólag elgondolkoztató, hogy miért téged kért előfizetőnek. Szinte biztos, hogy volt korábban is hasonló vitája valamely szolgáltatóval. Tehát vagy fekete listán van, vagy nem felelt meg a hitelképességi vizsgán.
    Szóval ez az átírási út bukta.

Egyébiránt ez baromság, mert nem tudja bizonyítani, hogy nem küldte el.
    Ebben viszont nincs igazad. Hogy egy emelt díjas számra történt-e hívás/sms/szolgáltatás megrendelése, hogy mikor, melyik számodról, azt a T pontosan tudja a híváslistából. Ez vagy abban a hónapban történt, amire kiszámlázták, esetleg az előző hónapban.
    Amikor a 4 ezres megjelent a számlán, akkor ezt te lekérhetted volna a T-től.
    Megteheted most is, utólag is. Csak minek?
    Már nem a 4 ezer az igazi bukta tétel, hanem a többi.
    Ha a T a híváslistából igazolja neked, hogy volt emelt díjas hívás, akkor mit csinálhatnál?
    A barátod továbbra is vitatná. Ő nem perelhet, te főleg nem perelnél, mert tudod, hogy hiába.
    Kifizethetnéd az elmaradt számlákat egyben, kérhetnéd az előfizetések aktiválását és kérhetnéd, hogy a T méltányosságból törölje a kötbért. Viszont, ha/esetleg megadná is, neked kellene kitölteni a hűségből fennmaradt részt. Neked viszont az előfizetésekre nincs szükséged.
    Nincs itt neked jó megoldás. :(

• sifarr

senior tag

válasz guppy_83 #25950 üzenetére

Értem én hogy gőzgép de mi hajtja???
    ...én nem a t-nél írtam alá minden?....

Nem értem a kérdésed, illetve többféleképpen is érhető.

A T-től vetted, a T a forgalmazó, a T köteles a garanciát biztosítani.
    De ezt a T, mint bármely más forgalmazó, többféle módon is biztosíthatja.
    Megtehetné pl. azt is, hogy egyáltalán nem foglalkozik ő maga, közvetlenül garanciális ügyekkel.

Mert a forgalmazó biztosíthatja úgy is a garanciát, hogy szerződött szervizeken keresztül intézteti a dolgot. Ha a gyártónak van Mo-n saját üzemeltetésű vagy szerződött márkaszervize, akkor azzal is. Ha nincs, akkor más szervizzel.
    Ebben az esetben a garanciajegyen szerepelnie kell a szervizek országos listájának, a vásárló pedig odamehet probléma esetén és csak oda.

A T közvetlenül is intézi a garanciális ügyeket. A Nokia márkaszerviznek biztos van szerződése a T-vel, ezért fogadja be közvetlenül is javításra a T-s készülékeket.

Írtam már: a jótállási kötelezettség a forgalmazóé, a módban viszont a forgalmazó dönt.
    Ha pedig esetileg nem elégedett valaki a garanciális ügyének elintézésével, akkor mehet panaszra a hatóságokhoz. Aztán vagy igazat adnak neki, vagy nem.
    Ennyi.

• sifarr

senior tag

válasz Lehiñito #25944 üzenetére

Szerintem a márkaszervizben hamarabb megjavítják a készüléked.
    Vagy lehet, hogy túl optimista vagyok?

A hamarabb kérdésében teljesen igazad van.
    Hiszen ekkor kimarad a szolgáltató teljes ügyintézési része. Szolgáltató helyi ügyfélszolgálata a készüléket beküldi a központba (lehet, csak másnap vagy később), központ a szervizbe, szerviz vissza a központba, központ az eredeti átvevő helyre.
    Viszont ha a márkaszerviz nem úgy oldja meg a problémát, ahogy a vevő szeretné, akkor nem kell vele vitatkozni. Irány a szolgáltató.

• sifarr

senior tag

válasz 1430 #25921 üzenetére

Azért abban egyet tudunk érteni, hogy a gyakorlatban - legalábbis míg létezik a gyártó és a Telekom megteheti, addig - mégis csak "közvetítő"?
    De facto igen. :K

Illetve megérheti közvetlenül a gyártónál kérni a cserét, ha ez a cél?
    Egy szolgáltatótól vásárolt telefon esetében szerintem nem.
    Megmagyarázom.
    Egy gyártói márkaszerviz a javításban érdekelt. Ez indokolja a létét, valamint a gyártó ellenőrizheti, hogy csak a valóban javíthatatlan garanciális készülékre adott ki cserére igazolást. (A javíthatatlanság itt gazdaságosan nem javíthatót jelent.)
    A szolgáltató viszont egyszerre kétféle terméket ad el a vásárlójának. Az egyik a készülék, a másik a szolgáltatás. A vásárló szemében a két termék együtt határozza meg a szolgáltató megítélését, az ügyfél elégedettségét, a márkahűségét.
    Tehát a szolgáltatónál hamarabb jöhet el az a pont, hogy márkavédelmi okokból a csere mellett dönt, mint a gyártónál a hasonló márkavédelmi szempont. A szolgáltatónál ehhez még hozzájön, hogy ha neki kell a garit intéznie, akkor ez nála költséget generál (a készülékhez kapcsolódó logisztika).
    Ez a szolgáltatónál nem méltányossági szempont, hanem egy ponton túl üzleti érdek. Persze ez a pont annál hamarabb jön el, minél többet fizet havonta a vásárló a szolgáltatásért. ;)

Következtetés: ha az ember szolgáltatótól vesz telefont, és főleg, ha az átlagnál nagyobb a számlája, akkor mindig a szolgáltatótól kell kérni a gariztatást. :K

• sifarr

senior tag

válasz 1430 #25874 üzenetére

Nem azt írtam, hogy menj a Nokiához, hanem azt, hogy ha ragaszkodsz a cseréhez, azt a Nokiának mond, mert a Telekom csak közvetítő.
    Ez nem teljesen igaz, illetve félreértésre adhat alapot. Nem csak "közvetítő" a TMob a telefonvásárló és a Nokia között.
    A garanciális (jótállási) kötelezettség a forgalmazót terheli, amely ebben az esetben a TMob.
    (151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet)
    Az már más kérdés, hogy a kötelezettségét közvetlenül a forgalmazó teljesíti (ő intézi a garanciális ügyet) és/vagy szerződött szakszervizen keresztül. Márkaszerviz közvetlenül is vállalhatja a garanciális ügyek intézését a forgalmazótól függetlenül.
    De az alapkötelezettség a forgalmazóé és nem a gyártóé!
    Az indoka könnyen belátható.
    Egy gyártó bármikor tönkremehet, de ettől még a jótállási jogait a fogyasztó nem veszítheti el.
    Legfeljebb akkor, ha a forgalmazó megy csődbe és a gyártó nem vállalja át a jótállást.

Az esetileg eldöntendő kérdés, hogy a garanciális kötelezettségét javítással vagy cserével oldja meg. Ezt a forgalmazó valóban eldöntheti.
    Mint ahogy a konkrét esetben a TMob-nak jogában áll a szakszerviz véleményére hagyatkozni a javítás/csere kérdésében. De ki is cserélheti, ha úgy látja jónak. :K

• sifarr

senior tag

válasz luke. #24619 üzenetére

Én a blue-s topicban írt példa (lehet többen is írtak) alapján írtam, személyes tapasztalatom nincs. Blue-s nem vagyok, gyárilag független a telefonom és nem T-nél vettem.

És az ott mások által írt tapasztalatok alapján a hivatalos függetlenítés után csak a blue simek használatánál lehet probléma. Más hálózatra biztos függetlenként viselkedik.

• sifarr

senior tag

válasz vgyuri #24616 üzenetére

Lehet, hogy a Moto nem engedte a T-nek a sim lockot (lehet, hogy épp ezért szünteti be lassan a T a Moto-k forgalmazását?) és ezért maradt független. De ettől még "kedvezményesen" vetted a T-től, tehát a telefon használhatóságát korlátozhatja. Persze ebben az esetben csak így.

Szerintem az a blue-s dolog úgy működhet (persze ez csak feltételezés), hogy amikor egy blue-s sim feljelentkezik a hálóra, akkor a készülék adatait is elküldi (típus, imei, hasonlók), mint más esetekben is, A T-nek van X évre visszamenőleg egy adatbázisa az általa forgalomba helyezett készülékekről imei-vel együtt. Tehát amikor a sim felcsatlakozni akar, akkor a készülék imei számára rákeresnek az adatbázisban és ha megtalálják, akkor nem engedik fel. Akár független, akár nem.

A te esetedben ez jogos eljárás. Hivatalosan kifüggetlenített T-s telefonoknál minimum necces.

• sifarr

senior tag

válasz luke. #24615 üzenetére

Én nem találtam olyat ÁSZF-ben, hogy a sim lock feloldás azt jelentené, hogy nem müködik minden szolgáltatónál a készülék.
    Én nem is kerestem. :N

Viszont a blue-s topicban írtak ilyen problémáról, hogy feloldott T-s készüléket nem lehet blue-s simmel használni.
    Lásd például itt!

• sifarr

senior tag

válasz club1 #24600 üzenetére

Ez az, hogy a T hálózatát használja a Blue is, ezért az eredetileg T függő készülékek nem tudnak a Blue hálózatára rájelentkezni, mert a saját hálózatkódjukhoz nem fogadják el a Blue hálózatazonosítót.
    Ez szerintem egyáltalán nem így van.
    A blue csak egy márka, külön néven futó tarifa- és szolgáltatáscsomag a T-én belül. Mivel nem valódi virtuális szolgáltató miért lenne külön hálózatazonosítója? Egyébként nincs neki.
    Ezt ellenőrizheted is. Ha lenne, akkor manuális hálózatválasztásnál látnád az elérhető hálózatok között, akár T, akár Telenoros vagy Vodás a sim-ed, csak nem tudnád kiválasztani.
    A függő készülékek csak az adott szolgáltató sim-kártyájával működnek és a sim határozza meg, hogy mely hálózatot lehet használni (itthon tiltja a többit, külföldön engedi a szerződött roaming hálózatokat).
    Mivel a blue a Tré szolgáltatása, ezért a Tré függő készülékeket nem a blue-s sim, hanem a imei alapján tiltja le a T hálózata.

Viszont ebből az is következik, hogy ha valaki egy T függő készüléket a T-nél hivatalosan függetlenít kifizetve minden díjat, akkor olyan állapotúvá kell tenni a készüléket, mintha gyárilag lett volna független. Ebben az esetben ez azt is jelenti, hogy a T-nek nemcsak a sim-lockot kell feloldania, hanem a saját hálózatára vonatkozó imei-tiltást is.
    Lehet, hogy ezt az utóbbit a T nem csinálja meg, ezt nem tudom.
    De ha nem teszi, akkor erre fel kell hívnia a figyelmet a függetlenítésnél, vagy ennek benne kell lennie az ÁFSZ-ben.
    Vagy csak azért nem teszi meg, mert "elfelejti", nem is biztos, hogy direkt, kitolásból. Ugyanis az imei-tiltás feloldása egy plusz folyamat, aminek az elmaradása csak abban a ritka esetben derül ki, ha a tulaj blue-t akar később használni.

• sifarr

senior tag

válasz .bruszli. #23012 üzenetére

Kizártnak tartom, hogy az előfizető ne mondhatna fel a Trénél egy postpaid előfizetést.
    Csak biztos nem lehet azonnali hatállyal felmondani. S ha a felmondási idő mondjuk 1 hónap, akkor olcsóbb egyes magasabb havidíjú előfizetést dominóra átváltani (ez megy törthónaposan is), az váltáskori alapegyenleget lebeszélni , s utána hagyni leketyegni a dominót.
    Tehát ezért javasolhatták a dominóra váltást.

De az ASZF-ben a felmondás feltételei benne vannak. Utána lehet nézni.
    Majd 1430 elmondja.

• sifarr

senior tag

válasz Möhe #20056 üzenetére

Előfizusra váltana a párom,de a csavar a dologban,nem az ő nevén van a cucc.
    Ha át akarjátok íratni az előfizetést a párod nevére és spórolni is akartok, akkor ezt tegyétek.
    Jegyeztessétek be a párodat használóként a domino előfizetésre. Kell hozzá a jelenlegi előfizető hozzájárulása. Ez ingyenes. Hogy a személyes megjelenését meg lehet-e spórolni valami papírral, azt nem tudom, de 1430 megmondja.
    Ha már bejegyzett használó a párod, akkor már joga van postpaidre váltani. Ez is ingyenes és a domino egyenlegét rátöltik az előfizetésre. A váltás után már csak a párod lesz az előfizető is és a számlafizető is.

• sifarr

senior tag

válasz turbobusa #20013 üzenetére

Nem kell felfüggeszteni a szolgáltatást!
    Ha semmi hűség kötelezettséged nincs, akkor váltsd át dominora.
    Ez 2700-ba fáj, 1 évig jó, és ha 1 éven túl sem akarod használni, akkor évente tölts rá 3 ezret.
    Számod megmarad.
    Amikor pedig újra használni akarod és előfizetéssel, akkor váltsd át a dominot előfizetésre.

1430 beelőzött. :B

• sifarr

senior tag

válasz AMD Power #19862 üzenetére

Vége a sulinak..... Meglett mind a két vizsgám, jogosultságom. Mától hivatalosan is Ügyfélkapcsolati képviselő vagyok. Magyar Telekom.
    Azért 1430-at ne küld nyugdíjba itt a fórumon - se! :N
    Ne feledd, jó az öreg a háznál, valamint te is lehetsz még öreg telekomos. :K

• sifarr

senior tag

válasz Varszegig #19586 üzenetére

2. Ingyenes, belépési díj van, hűség nélkül 5000, 1 év hűséggel kb. 800 Ft,
    Dehogy kerül az hűség nélkül 5 ezerbe!
    Meg lehet ezt oldani másképp. ;) Kijátszva a T egyik hülyeségét. Jön egy új előfizető és 5 rongyot kérni? Kicsinyes.

A következőt kell csinálni.
    1.) Dominora kell áthordozni a számot. Az indulócsomagból (2700) kb. az a 800 nem lebeszélhető.
    2.) Ha az áthordozás megtörtént, akkor azonnal elmenni egy T pontba és a dominó átváltható elfizetésre. Ingyért. A maradék egyenleget áttöltik.

Nem számhordozás esetén (csak sim vagy domino készülékcsomag vásárlása esetében) még egyszerűbb.
    1) Domino előfizetést venni.
    2) Még a pultnál (nem elhagyni!) elindítani egy hívást, aktív lett a kártya.
    3) Előfizetésre váltani ott helyben.

Nem hiszem, hogy az AFSZ-ben lenne olyan előírás, hogy a dominok hány óra/nap/hé/hónap/év után válthatók előfizetésre. Akkor viszont ez megjátszható.
    Legfeljebb 1430 majd korrigál. :B

• sifarr

senior tag

válasz Next Win ® #19546 üzenetére

Ha, most a T-s Relax, és a Voda Mátrix csomagokat hasonlítod össze tényleg nem sok eltérés van közöttük.
    Ne haragudj, de rossz válasz.
    A Mátrix T-s párja a Mozaik. Ezzel lehet összehasonlítani.
    Te körtét hasonlítsz almával. :)

• sifarr

senior tag

válasz djculture #19544 üzenetére

Hát a telefonok árai eléggé sírva röhögősek az biztos. Ami egyik helyen 10ft 2000ft alatti csomaggal az itt majd 20000ft 2000ft feletti tarifacsomaggal. Kb egy éve van ez, előtte értelmes árak voltak itt is.
    Az, hogy a készülékárak nőttek az alaphosszabbításnál az igaz. Bár a tarifahűséges készülékárak azért már összevethetők a másik két szolgáltatóval.
    De erről én másként gondolkozom.
    Egyrészt nem csak két évente készüléket cserélőkből áll az előfizetői kör. Jócskán vannak, akik ritkábban cserélnek. Bár nincs adatom az átlagos használati időről. Aki ritkábban cserél, annak jobb, ha a tarifa kedvezőbb.
    Másrészt én jobban örülnék, ha készülékvásárlás nélkül lennének tarifa-hűségszerződések. Pl. van egy csomagom és a 2 évért engedje el/írja jóvá a szolgáltató a havidíj X %-át. Na, ebből derülne ki, hogy valójában mennyi kedvezményt a készülékekre. :K
    Ráadásul ebben az esetben minden tarifaváltozásnál jogos lenne a bontási lehetőség!

• sifarr

senior tag

válasz 1430 #19543 üzenetére

Ne kérj tőle ilyet, hiszen BM-es csomagot használ a család, ami még a Telekom dolgozói flottánál is kedvezőbb... ;]
    Ja! Akkor ez egy rendőrvicc volt.
    Így már minden világos. :C

• sifarr

senior tag

válasz Next Win ® #19540 üzenetére

Szerintem a szolgáltatók közül még mindig a " T" a legdrágább, és ez minden bizonnyal így is fog maradni. Ez ugyanúgy igaz a percdíjakra és ugyanúgy igaz, minden másra.
    Konkrét számokkal, díjcsomagok összehasonlításával bizonyítsd az állításodat, ha kérhetnélek!

• sifarr

senior tag

válasz kobak112 #19535 üzenetére

de a másik két szolgáltató ugyan azt 55-60 között árulja ráadásul nem kell hiper-szuper Mozaik dijcsomagot vennem hozzá, sőt még a tarifák is kedvezőbbek...
    Azért mert haragszol a szolgáltatóra még nem kellene az objektivitásodat elveszítened.
    Én sem örültem, hogy a T beszállt az adóáthárításba. Reménykedtem is az utolsó pillanatig. Sőt, haragszom is rájuk. :K
    De azt el kell ismerni, hogy az ő emelésük a legkedvezőbb az összes közül. :K
    A dominónál úgy emeltek, mint a többi. De ebben benne van, hogy az előfizetésre akarják átterelni az ügyfeleket.
    Viszont 2 hónappal később emeltek, mint a másik kettő - ami az ügyfélnek kedvező.
    A T a havidíjasoknál valójában nem árat emelt, hanem díjat! :K Ugyanis pár százzal emelte a csomagdíjakat, de a benne foglalt szolgáltatások egységára nem változott, azaz a több havidíjért arányosan több szolgáltatást kap az előfizető.
    Míg a másik kettőnél a havidíj emelkedése mellett a lebeszélhető percek száma nem változott (ez pedig áremelés). AZ egyik ráadásul a lebeszélhetőség irányát is hátrányosan változtatta.
    Egyedül a Relax-nál változtak a percdíjak is, azaz itt valóban áremelés is történt, de ezt a csomagot valószínűleg lezárni akarják.
    Arról nem beszélve, hogy a nem publikus csomagoknál is a T volt a legkorrektebb. A közleményükből arra következtetek, hogy ezeknél nem emel. Ellentétben a másik kettő hasonló csomagjai esetével. Más topicban rendesen morognak a nem publikus előfizetők a másik kettő áremelései miatt.
    Az publikus lakossági előfizetéseknél a T csomagjai vitathatatlanul jobbak a Telenorénál. A Voda esetében csak bizonyos fogyasztási szokás esetében jelenthetnek árelőnyt a bónuszok (van abban trükk is). De a többség számára azoknál is jobbak a T csomagjai.
    Szóval az állításod, hogy a másik kettő tarifái jobbak, nehezen igazolható a számok alapján.

• sifarr

senior tag

válasz hackeeeee #18671 üzenetére

Remélem innentől majd elgondolkodik az, aki azzal vagdalózott azzal, hogy a T biztosan nem fogja áthárítani az adót az ügyfelekre és, hogy jól tette az, aki lelépett pl. a Vodától, meg, hogy mekkora gáz, hogy a Voda emel, hát tessék....
    Én voltam az, aki azt mondta többször is, hogy szerintem (ez nem azonos a biztossal), a Tré nem emel, hárít át. Bár sosem zártam ki a lehetőségét.

Átgondoltam.
    1) Csalódtam a Trében. :O Szerintem nem cselekedett bölcsen. Főleg azért, mert ha már 2 hónapot benyelt, akkor - itt is mondom, szerintem - többet nyert volna a jó reklámkampánnyal átcsábított előfizetőkkel. Most a Tesco folytatja ezt a reklámot.

2) Újra összeállt a kartell. ;] A négyeskét a bíróság lebegteti. Most már szinte biztos, hogy csúszni fog a kezdéssel. Tehát a 3 grácia újabb időt nyert a közös tangóra.

Az már egy más kérdés, hogy az új helyzetben - ismerve mindhárom szolgáltató árváltozását - kinek hova érdemes átmennie, vagy éppen maradnia.
    Úgy nagy általánosságban megállapítható a postpaid-változásokról, lakossági fronton, hiszen a fórumozók többsége odatartozik:
    Az előfizetőknek leghátrányosabban a Telenor emelt.
    A Voda és a Tré emelése összevethető. Ha valaki sokat beszél Vodás számokkal, akkor a Voda az opciókkal jobb lehet. Bár ez függ attól is, hogy a lebeszélhető havidíjat felszámolja-e halón belüli hívásokra a Voda, vagy a halón belüli hívások a ciklus kezdetétől az opciós percekből számítódnak le.
    Egyéb esetekben a Tré egy hangyányit jobb. Jobb abban is, hogy a családbarát feltételei és ára sem változott. Így a legtöbb ingyenes időt adja a publikusok közül.

Tehát a menni/maradni kérdés eldöntésében újra az előfizető telefonálási szokásainak a súlya nőtt meg. Kivéve a Telenornál. Az még a djuice-t is hazavágta

Prepaid esetében szolgáltatótól függetlenül váltani érdemes.
    Itt főképp telefonálási szokásokat megvizsgálva - és figyelembe véve az esetleges készülékcsere költségét, havi költésekből a megtérülését - bármelyik szolgáltató prepaidje jó lehet. Tesco, Blue vagy a djuice control.
    Sima prepaidben maradni bármely szolgáltatónál hülyeség.

• sifarr

senior tag

válasz lafaty80 #18442 üzenetére

Ráadásul úgy tudom mondjuk nem első kézből, de telenorostól, hogy kemély 10misik mentek el pl náluk fejlesztésekre, hogy a kormány valagát kinyalják. Aztán emelték az árakat, és most fel lettek jelentve és kemény misiket fognak még elveszteni.
    Hát a Telenor "nyalt is" rendesen. Ők a fő pártszolgáltatók. :) Fidesz is, mszp is.

A hálót pedig fejlesztette a Voda is, meg a Tmob is. Igaz, utóbbi mérsékeltebb ütemben.
    A feljelentést, büntetést nem értem. Áremelésért nem lehet büntetni őket. Az állam sem. Nincs rá jogalap. Szabadáras szolgáltatás.

Mondjuk nem sajnálom őket, de azért a T sem angyal, szóval tőlük ez inkább kivárásra ment, hogy ki hogy reagál a dolgokra állam/szolgáltatók.
    Ha kivárásra ment volna, akkor aug. 1-től megemelhette volna az árait a Tmob. Hiszen a Voda már júl. 1-től emel. A Telenor júl. idusán életbe lépő emelése is 2 hete ismert. Tehát azért kivárni, hogy mit lép a másik 2 szolgáltató mára okafogyottá vált.

Tehát a további "kivárásnak" már más oka van. Erről a feltételezésemet leírtam.

• sifarr

senior tag

válasz Vangelis #18436 üzenetére

Majd találnak valami kiskaput :)
    Ha emelni akar, ahhoz nem kell kiskapu.
    Megteheti pont úgy, mint a másik kettő.
    Nyugodtam beállhatott volna a másik kettő mellé.

Ha nem emel a Tmob - és szerintem ez egyre valószínűbb -, akkor nem fog trükközni sem. Minek bőszítené ezzel az ügyfeleket, akik úgyis rájönnének a trükkre előbb-utóbb.
    Ha nem emel, akkor ennek üzletpolitikai okai lesznek: ügyfélmegtartás, ügyfélszerzés, ügyfél-elégedettség növelése, és ügyfélhűség erősítése (nem hűségszerződésekkel!).
    Válság van. Az ügyfelek árérzékenyebbé váltak. Örülnek minden gesztusnak, amit a szolgáltatójuktól kapnak. Az adó nem áthárítása pedig egy egyértelmű gesztus.
    Ha ezt jól kommunikálják az ügyfelek felé, akkor ez bőven megtérülhet.
    Csaek egy példa: gondolj arra, hogy itt a mobilarénán hány vodás írta, hogy alacsonyabb csomagra váltott. Ezen többet veszít a szolgáltató, mintha lenyelte volna fél évig az újabb adót.
    Mert aki beáll egy alacsonyabb fogyasztásra, az meg is marad ennél a szintnél akkor is, amikor a két külön adó közül az egyik megszűnik januárban. Ez pedig hosszabb távú bevétel és profitcsökkenést jelent.
    Az szolgáltató váltókról nem is beszélve. Aki egyszer úgy érzi, hogy a szolgáltatója emelt, pedig lám a másik nem, és úgy érzi, a szolgáltatója "cserben hagyta", becsapta, az sokáig nem fog visszatérni ahhoz, akit otthagyott. És oda megy, ahol úgy érzi, jobban megbecsülik, mint ügyfelet.

Szóval a Tmob trükközni nem fog.
    Ha emelne mégis, akkor egyszerűen bejelenti. De ennek a valószínűsége minden hónappal csökken.

• sifarr

senior tag

válasz Vangelis #18436 üzenetére

Azért tényleg kíváncsi lennék, hogy mennyien húztak el onnan.
    De nekem gyanús, hogy elég sokan.

Még biztosan nem nagy ez a szám. Pár tízezer.
    (Ezt is írtam korábban valahol.) A legtöbb előfizető (postpaid) csak az augusztusi számlában veszi észre az emelést. Ők akkor fognak anyázni.
    A kártyások nagy része csak abból, hogy gyorsabban fogy az egyenlegük.

Szóval a reklám a Tmobnak ezért kellene. Minél hamarabb.
    Már azért is, mert reklám fronton a Voda volt a leginkorrektebb. Ő mindig hasonlítgat. Az én hálóm a legjobb, leggyorsabb és hasonlók. Amik vitathatók is.

Viszont az, hogy ki emelt és ki nem, az egy cáfolhatatlan tényállítás! :K

• sifarr

senior tag

válasz Vangelis #18429 üzenetére

Könnyíts a telefonadós terheiden a vodafonnal :)
    Ez mekkora...., a telefonadó nem is az ügyfelek adója :D
    De még reklámozzák is.
    Bexarás.

Úgy látszik, a Voda (és tesco páros) próbálja menteni a menthetőt.
    De amíg a Tré nem emel, s főleg ha végig lenyeli a féléves dupla adóztatás költségét, addig ez komolytalan próbálkozás. :K
    Azt nem lehet az előfizetőknek elmagyarázni, hogy miért van az, hogy az egyik nem emelt. Még ha ketten próbálják a Telenorral együtt, akkor se. :N
    Én már nagyon várom a Tré kontra reklámjait. Mert le kellene aratnia a nem emelés miatti babért. Főleg ilyen Voda mosakodós reklámok mellett.

• sifarr

senior tag

válasz tjb007 #18424 üzenetére

Egyetlen egy fontos változás lesz ami mindenkit érinteni fog, hogy a MédiaMánia díjcsomagok le lesznek zárva, a továbbiakban nem lehet választani/nem lehet rá váltani.
    Csak ennyi változás? :DD
    Na, még a végén bejön a korábban többször megírt, T-Mobile-ra vonatkozó prognózisom! :K

Tehát a dupla adós időszakból már 2 hónapig nem hárít át semmit a Tmob. Azaz később egyre kevésbé éri meg neki emelni. És egyre jobban megéri kihasználni a nem emelés ügyfélszerző, -megtartó és marketing hatását!
    Már azért is, mert a Tesco is belekezdett egy reklámhadjáratba, miszerint ők nem emelnek. Ahogy írtam is: a tesco nem szereti, ha a nevéhez az áremelés szó kapcsolódik.
    A korábban javasolt T-és reklámszlogent kicsit módosítom: veled vagyunk - nem emelünk. :C

• sifarr

senior tag

válasz djculture #18090 üzenetére

Nem viszel te semmit sehova a négyeskének sehol semmije és 2 év alatt nem is fognak szrból várat építeni alá. Utána meg a következő brancs törölni fogja az írmagját is.
    Tégy különbséget a között, hogy mi az, amit garantáltan megtehetsz és aközött, hogy mi az, ami megéri. Valamint gondolkozz logikusan.
    A négyeske december végéig garantáltan elindul, mert köteles elindulni. A három grácia hálóján fog lényegében elindulni. Saját háló kiépítését Budapesten fogja kezdeni. Tehát válthatok rá. Az más kérdés, hogy milyen tarifával indul, tehát nekem megéri-e. Ez év végéig kiderül.
    Két év alatt lesz saját hálója vidéken is. Persze a leggyengébb a többihez képest. Az átváltóknál a hazai roaming megszűnésekor lesz kérdés, hogy az a lefedettség nekik elégséges-e vagy sem. Én Bp-en használom az év 90 %-ában a mobilt, tehát pl. nálam csak a bp-i lefedettség a fontos. A ritka vidékre egy tartalék kártyás bármelyik másiknál elég. A dupla mobilt felvállalnám, ha a négyeske tarifája miatt a kis kényelmetlenség megéri.

A következő brancsról. Okulj a múltból is! :K
    Nem emlékszem pontosan, de 2-3 évig a négyeskének meg kell maradnia, különben elveszti a frekit.
    Egy új brancsnak még egy esetleges ráfizetés mellett érdemes kivárni ezt az időt, mert többért lehet eladni egy céget (mondjuk a kínaiaknak) már működő hálóval és mondjuk 500 ezres ügyfélszámmal, mint egy visszavett frekit a három gráciának meghirdetni, eladni. Utóbbiból sokkal kevesebb pénz jöhet be. Ha mégis ezt választják, miért? :)
    Valamint egy új/régi brancs, akár meg is tarthatja a céget egy új BKV-ként. Ne feledd, az egyik kutya, a másik eb. :K

De ezek csak feltételezések nálad is és nálam is.
    Legyünk optimisták! Miért ne működhetne a négyeske valóban piaci alapokon, középtávon nyereségesen?

• sifarr

senior tag

válasz Daffni2 #18083 üzenetére

Háát ez a négyeske.....
    Az első időkben az előfizetők - főleg a vidékiek - csak a számlázó progamjával találkoznak a tarifán kívül. :D A többit a 2 T és a Voda adja.
    Később meg meglátjuk.

Posta hm. az számos külföldi cég nem postáz csomagot magyarországra mert..........
    A csomagra nincs posta monopólium. Miért nem választják akkor a honos piaci szereplőket? Na, vajon miért?
    Januártól a levélforgalom is teljesen liberalizált lesz. És mégsem fognak tolongani a piaci szereplők. Ja, mert egy kisfaluba is ki kellene vinni egy szóló vacak levelet és az nem üzlet. Meg "postákat" is kellene nyitni ott, ahol nem éri meg.

Piaci működést nem korrekt számon kérni olyan cégen, amelyikre törvényileg gazdaságilag ráfizetéses ellátási kötelezettség is rá van terhelve. Egyébként a posta nyereséges. Konkurencia mellett is.

A négyeskére viszont nincs ellátási kötelezettség terhelve, csak annyi, mint a másik háromra is. Tehát elvileg működhet jól is, annak ellenére, hogy "állami" cég. Ahogy nyugati részben-egészben állami cégek is működnek piaciként nálunk, nem is egy közműcég esetében.

Tehát várjuk ki a végét. Ha tényleg rossz lesz, én is szidni fogom.

• sifarr

senior tag

válasz Daffni2 #18084 üzenetére

A MOL meg az OTP már régen a Vodáé ;]
    Csak példaként hoztam őket is.
    Az OTP-ről tudtam, hogy a Vodánál van. Van közös hitelkártyájuk is.

És náluk a Voda biztos nem emelt. :K
    Cáfolj meg, ha mást tudsz.

A kisflottáknál igen, de a nagyokat mindhárom békén hagyja.

• sifarr

senior tag

válasz zoli62 #18081 üzenetére

Telekom, hadd nevezem így :) kivár a végsőkig, az is lehet, hogy céges szegmensben benyel sok mindent.
    Nem kell már sokáig várni a Trére.
    Ha emelni akar, akkor azt a hó végén bejelenti. Tovább várni felesleges és értelmetlen. Addig a telenornál is lejár a szerződésbontások lehetősége.
    Ha nem emelne, akkor júliusban jön egy jó kis reklámkampány.

A nagycéges flottáknál (MOT, OTP, ELMÜ és hasonlók) szerintem egyik sem emel. Ezeknél ezt nem engedhetik meg maguknak. Ott nagyhalak ülnek a tárgyalóasztal másik oldalán is.

• sifarr

senior tag

Elolvastam a Dedike linkelte bejelentést.
    Hát, ez a Telefon nem komplett. Ezt az emelést bejelenthette volna a vodával együtt is.
    Akkor kisebb lenne a füstje, hogy jobban kiszúrt az ügyfeleivel, mint a voda. :K
    A lakossági emelésnél nincs felső korlát. Tehát e legjobb ügyfeleknek emelkedik a legtöbbet.
    Üzletinél pedig nemcsak emel a havidíjon, hanem itt is bevezeti az 50 % csak hálózaton lebeszélhető hülyeséget. Pont a vállalkozóknál?

Most már én is kíváncsi vagyok a Tmob-ra. ;)
    Ha ő is emel, főképp ha követi a másik kettő lököttségeit, 4 előfizetést viszek el tőlük a négyeskéhez. Kettőt meg a telenortól pluszban.
    Ezeknél biztos jobb lesz a tarifa. A háló meg 2 évig a legjobb a hazai roaming miatt. ;)

• sifarr

senior tag

válasz Daffni2 #18076 üzenetére

Örülök, hogy nem ellenünk drukkolsz. :K
    Ami Vodafonne előfizetőként rögtön a harmadára csökkenne.
    Hidd el, nem az adók miatt fizetsz ilyen sokat. Emlékezzd meg mindhárom szolgáltató tarifaváltozásaira 2010-tól, az első teleadótól. Dupla adóztatás pedig csak fél évig van, dec végéig.

Óriási pénzről van szó,és a T igen nehéz helyzete, nevezetesen a beígért és égetően fontos hálózatfejlesztések elmaradása óriási presztizs és előfizetői létszám csökkenéshet vezetnének.
    Ne haragudj, de tévedsz. A hálózatfejlesztés (mobilinternetet érinti igazából) közel se érdekli annyira az embereket. Bőven kibírnak akár 1 éven túli csúszást is. Az áremelés ebben a válságos időkben jobban izgatja, bőszíti őket. Tehát presztízs-veszteséget inkább az áremelés okoz.

A Vodafone bontott, néhány ezerre tehető ügyfele nem a jól fizetők közül került ki.
    Ez így van. Én se hiszem, hogy most több tízezren bontottak. Viszont az augusztusi számla nagyságrenddel több előfizetőt fog bőszíteni. Akik akkor szembesülnek az áremeléssel. Bontási lehetőség nélkül. Az lesz egy tartós presztízs vesztés. Ők akkor fognak érdeklődni, hogy mit emelt a másik kettő. S ha azok közül bármelyik nem, nehezen fogják lenyelni ezt a vodának.

Majd meglátjuk mi lesz a vége, de a hallgatás nagyon nagyon ellenszenves mind a két T részéről.
    Nem értem, miért ellenszenves. Szolgáltatói oldalról az emelés nem érzelmi kérdés. Üzletpolitika. Akkor emel vagy nem emel, amikor üzletpolitikailag indokoltnak látja. És akkor jelenti be, amikor marketing szempontból ideálisnak véli. És ebben a folyamatban a másik kettő nem barát, hanem konkurens.
    Te ebből miért csinálsz érzelmi kérdést? Ügyfélként te is eldöntheted, miként válaszolsz a szolgáltatód lépésére. Bontasz vagy maradsz, tarifát váltasz, vagy kidobod a telefont érdekeidnek megfelelően.

A Telenorról nem is beszélek,mert szerintem a helyzetük éppen hogy ..................
    Ebben is igazad van. Az elmúlt években a legtöbbet veszítette. A hálózatfejlesztésük sem volt hú de sikeres. Még finomításra szorul. Bár átlagfelhasználónak azért így is bőven elmegy.
    De épp ezért ő hibázhat legkevésbé az áremelés területén!
    Máshol írtam, hogyha a telenor tényleg nem emelne, akkor az, hogy először jelentette be az áremelést, valójában egy nem semmi átejtésnek tekinthető. :K
    Ő először bejelenti, a másik kettő emel, ő meg learatja a "mi nem emeltünk" szlogen ügyfélszerző hatását.
    A voda lépett a korábbi "kartell" alapján. A Tmob viszont nem. Most a két T figyeli egymást árgus szemekkel. Felkavarodni látszik a korábbi állóvíz. :)
    Te azt is elfelejted, hogy decemberben jön a 4.
    2013 végéig az minimum 500 ezer előfizetőt elvisz a mostani háromtól.
    A három gráciának most nem a kérdése, hogy mennyivel növelje az előfizetői számot, hanem az, hogy a következő 2-3 évben a legkevesebbet veszítse.
    Illetve, hogy a publikus előfizetői táborban minél többet visszapótoljon az elmenő flottások helyére. Ezt viszont csak a másik kettő rovására teheti meg.
    Most a publikus előfizetők fognak felértékelődni. És nem mindegy, hogy félévnyi áremeléssel okozunk-e rossz szájízt a hűséges előfizetőknek. Mert az lassan múlik el. :K
    Szóval többkomponensű most az áthárítás kérdése.
    Ettől még persze emelhet a 2 T. Ennek viszont a négyeske örülne a legjobban. :K

• sifarr

senior tag

válasz Daffni2 #18048 üzenetére

majd nagy csinnaddrattával bejelentik, hogy Mo-n egyedüliként elengedik a telefonadót.
    Na ja azt a jónéhány milliárdot legyártják ugye?
    Egyszerűen nem értelek.
    Jómagam is leírtam többször és több helyen, hogy elképzelhető olyan üzleti megfontolás, amely szerint érdemes lehet az adót nem áthárítani az ügyfélre.
    A voda áthárította. A telenor bár bejelentette, de kivár. A T még nem nyilatkozott.
    Meglehet, hogy emögött elemzések vannak, amelyek vége akár a lenyelés is lehet. Azt is írtam, hogy minél később emelnek, annál kevésbé racionális egy ilyen döntés.
    Te most - gondolom vodás ügyfélként - azért szorítasz, hogy "dögöljön meg a más tehene is"? Azaz esetleg a két T-és ügyfelei nehogy jobban járjanak, mint a vodások? :W

• sifarr

senior tag

válasz dedike #17609 üzenetére

Nyugtával dicsérd....
    Nyugi, meg fog szűnni.
    A különadók állandóvá alakítása folyik. Csak az új telkóadót fél évvel korábban vezették be. A banki különadóval is ezt csinálják. Csak azok nem bírták volna most ki, ha nekik is már júliustól bevezetnék az új állandót. De januártól megkapják.

Tehát a mostani esetleges áremelés oka valóban csak fél évig áll fenn. A régi különadó meg már régen beépült az árba.

• sifarr

senior tag

válasz Daffni2 #17598 üzenetére

Mindenki szeretné tudni mire számithat, a Telenor is sumákol, mert semmi konkrétumot nem mond, a T-Mobile az ügyfeleit semmilyen módon nem tájékoztatta.
    Ne várd, hogy pár héten belül bármelyik is bejelenti, hogy nem emel.
    A következő időpont, amikor emelési bejelentés elképzelhető, az a törvénymódosítás elfogadása, amely ez évre csökkenti az új adót. De ekkor se biztos.
    Ami valószínű. Minél tovább nem jelentik be az áremelést, annál valószínűbb, hogy nem emelnek.
    Ugyanis januártól megszűnik a régi különadó, megszűnik a dupla adóztatás, megszűnik az emelés oka. Várni és csak 3-4 hónapra bevezetni egy emelést, és ezzel felbolygatni a saját előfizetői bázist nem logikus. Többet veszít a réven, mint amit nyer a vámon.

A Telenor sem sumákol. Ha nem emelne, akkor ez egyértelműen azt jelenti, hogy be akarta ugratni a másik két gráciát. És a Voda esetében sikerrel.

• sifarr

senior tag

válasz Daffni2 #17591 üzenetére

Érdekes, hogy a T-Mobile mélyen hallgat, mi lesz a telefonadóval, a Telenor is hasonlóképpen sumákol.
    Mi ebben a sumákolás?
    Joguk van kivárni, taktikázni.
    Sőt joguk van akár nem emelni.

Egyszerűen kivárnak, hogy mi lesz a vodaemelés hatása,
    Valamint gőzerővel kalkulálnak, hogy az emeléssel vagy a nem emeléssel járnak jobban. Persze hosszabb távon és több változó piaci tényezőt figyelembe véve.

• sifarr

senior tag

válasz Sn[4k3] #17573 üzenetére

- Domino-s szám átírása mennyibe fáj?
    Dominot nem lehet átiratni.
    Viszont ingyen lehet regisztrálni (előfizető teheti meg) egy felhsználót, aki ettől kezdődően teljes körűen rendelkezik az előfizetés felett. És megmarad az előfizető is előfizetőnek.
    Viszont ha a felhasználó átváltja számlásra az előfizetést, akkor attól kezdődően a felhasználó lesz a kizárólagos előfizető.

Dimonos is lehet aranykártyás, platinás is. Nem gyűjt pontot.
    Kedvezményeket keresd a t honlapján.

elkéstem. :K

• sifarr

senior tag

válasz Tomajdon #14596 üzenetére

Néztem, hogy a Lidl-es Blue Mobile-nál 33 Ft a percdíj. Nekem dominó nap van (44 ft/perc), 5000 ft egyenleggel. A blue mobile-os kártyára át tudok váltani úgy, hogy megmarad a pénzem? Mert számot át tudok vinni. Ja, meg bele lehet rakni t-mobile-os telóba? Illetve van rajta 30 mb-os go net s 90 ft-ért, amiből van még 1 hónap (2x30 nap) az gondolom elszállna, ha váltanék. (A lidlnél blue net s a neve :D)
    Szerintem ebbe ne reménykedj.
    Dominos (TKom) számot nem vihetsz át Blue-ba. Ugyanis a számhordozás szolgáltatóváltás esetében értelmezhető. Viszont a Lidl nem virtuális szolgáltató, nem a saját nevében szolgáltat. Olvasd el a Blue honlapján (alul) a Dokumentumtárban az ÁFsz-t. A Blue Mobile szolgáltatója a TKom. A Lidl csak forgalmazó.
    Egy TKomos számot pedig nem tudsz a TKom-hoz számhordozni. :N
    Ez egyébként logikus is, a T nem a saját dominosait akarja átcsábítani a bluehoz.

Viszont a probléma kis macerával megoldható. Dominot számhordozod akár a Telenorhoz, akár a Vodához, aztán 1 hónap múlva átviszed az új blue csomagba.

• sifarr

senior tag

válasz mondomén #14501 üzenetére

Tavaly szeptembertől van új telefonom és számom hozzá. ...Azóta többször előfordult, hogy ismeretlen számon kerestek, ... Nem emlékszem, hogy akárhova is beírtam volna a számom. Ez mi a tököm lehet?
    A magyarázat egyszerű.
    Pihentetett számot kaptál, nem te vagy a telefonszámod első használója. A szám korábbi tulajdonosának ismerőse hívhatott. Előbb-utóbb lekopik.
    De kaphattál volna akár banki értesítő sms-eket is. Erre is volt több példa. Azt macerásabb megszüntettetni.
    Ez egyre gyakrabban elő fog fordulni. A Tré gyakorlatilag már kimerítette a 30-as számtartományt a 0-ás és az 1-es kezdetűek kivételével. (Utóbbiakat még a másik kettő sem használja.) Alig 25 ezer maradt még ki.
    Tehát a most kiadott "új" telefonszámok közül egyre ritkább lesz a valóban új, először használatos szám.

• sifarr

senior tag

válasz timea1991 #14134 üzenetére

A szolgáltatók haszna a hívás végződési díj ami 12ft efeletti percdíj mind haszon minimum 200:/:
    Rosszul gondolkozol.
    A hívásvégződtetési díj a szolgáltatói oldalon nem valós költség. Amennyit fizet, ugyanannyit be is szed a többi szolgáltató felé/felől. Ez a kettő gyakorlatilag kiegyenlíti egymást. A különbség 1-1 szolgáltatónál nem lehet több, mint pár százaléknyi (5 % alatt).

Ez a díj éppen most lehet költségtényező. De csak akkor, ha a belépő új, 4. szolgáltatónak magasabb végződtetési díjat állapítana meg a NMHH, mint amennyi másik 3-ra vonatkozik. Egykor a Voda belépésekor ezt tette a HIF. Ezzel segítette a Vodát, mit új szolgáltatót a piacra kerülésben - egy darabig.

• sifarr

senior tag

válasz domerator #14169 üzenetére

nincs extra penz adotoronyra... inkabb fizess te az akaratlan roamingert.

Nem biztos, hogy a Tre a felelős. (Bár az adótornyot lehet, hogy nem ártana fejleszteni. Ezt nem tudom.)
    Ugyanis a mobilcégek koncessziója 1-1 ország területére vonatkozik. Elméletileg csak az országhatárig sugározhatnának. Technikailag azonban kivitelezhetetlen, hogy nem sugározzanak át a szomszédos ország területére.
    Viszont ennek a lehető legkisebbnek kellene lenni. 60 kilométerre átsugározni enyhén szólva nem ildomos. Viszont olcsóbb egy nagy teljesítményű adóval egy nagy kört besugározni, mint esetleg több toronnyal, irányított sugárzással követni az országhatárt és minimálisan átsugározni a szomszédba.Szóval szerintem a szerb szolgáltató nem jár helyesen, szabályosan.
    60 km mélységnél szerintem a Trének nem abból kellena kiindulnia a hálózattervezésnél, hogy egy külföldi szolgáltató tornyával kelljen konkurálnia. Mégis ez a helyzet. Ez ellen viszont nem annyira a Tré tehetne, mint inkább az állami hatóságok. Persze a Tré jelzése alapján.
    A roamingon egyébként nemcsak a Tré keres, hanem a külföldi szolgáltató is. Ezt azért nem felejtsük el.

Ja! Nem a Tré kenyerét eszem! :)

• sifarr

senior tag

válasz Something_ #12144 üzenetére

70 inkább az a 63, legalábbis a honlap szerint (most ellenőriztem le). Meg az orange ízlés kérdése, nekem semmiképp se kellene.
    A szürke viszont 90. Én ehhez hasonlítottam.

Ha valaki pedig egyébként is magas tarifában van, akkor megkaphatja 0-ért is. Havi 16 rugó +tarifaemelés.

Viszont a srác nem publikus tarifában van. Ilyennél előfordulhat, hogy a készülékekre is külön akciós lista van. Akár olcsóbb is, mint a publikus.

• sifarr

senior tag

válasz tomi613 #12140 üzenetére

Vedd meg inkább pl. innen.
    Hálófüggetlen tehát teljes értékű.
    Valamint cca. 15-17 ezres szolgáltatói árkedvezmény nem ér meg 2 év rabságot.

• sifarr

senior tag

válasz Dave1984 #12112 üzenetére

Kartelezés alátámasztásaként aki gondolja hasonlítsa össze ezeket a díjcsomagokat a Médiamániával.
    Telenor:
    Telenor
    Vodafone
    Válassz mindegyik szinte ugyanaz.,mint a Médiamánia!

Ez a kartellt önmagában, jogilag nem támasztja alá. Nyugodtan lehet rá mondani, hogy hasonló szolgáltatások, hasonló önköltség, hasonló árrés, hasonló ár.
    Az elektromos áram díjai sem különböznek jelentősen egymástól szolgáltatónként.

Viszont az összehasonlításod is azt támasztja alá, hogy a közkeletű vélekedéssel ellentétben a Tré nem a legdrágább, hanem a legolcsóbb - a többi kettőhöz képest. Elemezd csak ki a 3 idézett tarifát. Vagy bármilyen más hasonlót.
    A szolgáltatás kínálatában és a minőségben pedig semmivel sem marad le a többitől. Pl. én az ericssonos halózatfejlesztésben jobban bízom, mint a kínaiakban.
    Tehát áremelés ide vagy oda, még mindig a leggazdaságosabb. :K

Persze, ha pl. osztrák szolgáltatóhoz viszonyítasz, akkor ... :W

• sifarr

senior tag

válasz q13579 #12098 üzenetére

Én termelő vállalatnál dolgozom, itt teljesen miniális mértékben emelünk árat, nincs mit tenni, máshova megy a vásárló. A többletterheket a cég viseli. A mobilszolgáltatóknál viszont kizárják a váltási lehetőséget azzal, hogy nyílvánvalóan kartelleznek, amivel egyszerűen nem kezd semmit az állam.
    Hidd el a helyükben a te céged se működne másképp! :K

Ha egy cégnek csak 2 céggel kell konkurálnia és a piacra bármilyen okokból újabb cég nem léphet be, és hármunknak a piac kényelmes profitot biztosít, akkor minden cég a másik kettővel hallgatólagosan kartellezni fog.
    Mindegy hogy milyen termékről vagy szolgáltatásról legyen szó.

A kartellt pedig nagyon nehéz bizonyítani. A bankoknál se fogják, hiába szállta meg őket a versenyhivatal a napokban.
    Bukta akkor van, ha valaki az amnesztia reményében dalolni kezd.

Az állam valóban kezdhetne valamit, mert több lehetősége is lenne.
    Mondjuk (a korábban említetteken túl): pl. a végződtetési díj legfeljebb 150 %-án kötelezővé tenné virtuális szolgáltatók befogadását.
    Féléven belül rögtön lenne 2-3 fapados virtuális 20-24 forintos percdíjjal másodperc alapon. :K

• sifarr

senior tag

válasz domerator #12095 üzenetére

Na!! Ez azért ez erős volt és egy kissé személyeskedő. :(((
    Ráadásul méltánytalan is.
    tjb007 (1430 is) nagyon sokaknak segít itt a fórumon és önzetlenül. Nem hiszem, hogy a Tré megbízásából lennének jelen a fórumon pénzért.

Az áremelés kérdésébe tényleg nem volt szerencsés nyilatkoznia, magyarázni a magyarázhatatlant ;)
    De az vesse rá az első követ, aki hasonló helyzetben ezt nem tenné.

Ha te manapság banknál dolgoznál, te is próbálnád védeni a "mundér becsületét".
    Ha meg pék, :DD akkor küzdenél a multiboltok önköltség alatti kenyér árai ellen. Pedig az a fogyasztónak ugye önmagában nem rossz.

Csak én vagyok olyan elfogulatlan, hogy nem publikus tarifát használva betiltatnám a nem publikus tarifákat. :K
    Szerencsére a Lipótot bezárták! :))

• sifarr

senior tag

válasz tjb007 #12080 üzenetére

Ezeken simán lehet változtatni, indulni kell a frekvencia árverésen és belépni negyediknek a piacra.

Én örülnék neki.
    Csak a jelenlegi és várható gazdasági helyzetben tisztán piaci pályázó szinte kizárt.
    Az MVM-Posta és mondjuk a Digi hármasa indulhatna. Örülnék is, ha nyerne.

De már hallom előre:
    1) Hogy ezzel csak a fogyasztók jártak rosszul, mert a 3Grácia (T-T-V) így nem kaphatta meg a frekiket. Pedig ők ezeken még több-jobb-olcsóbb szolgáltatást nyújtottak volna.

2) Sérült a verseny, a szabad piac, mert az új szolgáltatónak - mondjuk kétszeres - hívásvégződtetési díjat állapított meg az NMHH (lánykori nevén HIF). Hogy biztos azért, mert az állami tulajdonosokat támogatja. Arról pedig a Voda is hallgatna, hogy sokáig ők is magasabb végződtetésit számlázhattak, mert ezzel segítette őket az állam a piacra jutásban - a verseny érdekében.

3) Különösen kiabálna a 3Grácia, ha az állam és az állami tulajok a saját előfizetéseiket átvinnék a saját cégükhöz. Pedig, ha egy tulajnak több cége van, akkor hasonló a szabad piacon sem ritka.

4.) Soroljam még?

Alapvetően piacpárti vagyok. De sokkal szigorúbb állami szabályozás mellett, mint ami nálunk jelenleg van. Főleg a piac olyan területein, ahol a korlátlanul nem bővíthető a kínálat (lásd freki és koncessziók) és ez torzítja a piaci viszonyokat.
    Szóval a 4. szolgáltatónál is gyorsabban (talán jobban is) pezsdíthetné a versenyt egy kis állami szabályozásváltozás.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés