Hirdetés
- Android szakmai topik
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
Új hozzászólás Aktív témák
-
Visormail
addikt
válasz
Flowtation
üzenetére
A teams sajnos mindig egy katyvasz, amit a "régi" meg az "új" teams-el műveltek, az valami kabaré volt. Nálam csak az MSTeams_25255.703.3978.7153_x64__8wekyb3d8bbwe van telepítve, sehol sem írja, hogy personal vagy üzleti, nincs névjegye, de elvileg ez az amit az O365 tett fel.
-
kraftxld
Topikgazda
válasz
Flowtation
üzenetére
Én a Get-AppxPackage úton indulnék el, itt kiszűrni ahol a Teams benne van a packagefamilyname-ben, majd ezt mehet szépen a Remove-AppxPackage parancsba pipeline-al.
-
válasz
Flowtation
üzenetére
Kábé!
Volt már úgy, hogy helyhiány kapcsán filmeket találtam. Hát, valahogy törlődtek. Még nem jött emiatt reklamáció!
-
válasz
Flowtation
üzenetére
Küldj neki egy emailt, hogy csináljon helyet, vagy Te csinálsz...
-
válasz
Flowtation
üzenetére
Futtass powershell scriptet a távoli gépen távolról. Ezzel mindent is meg tudsz csinálni, ha van hozzáférésed a távoli géphez. Ha más hálózatban van, vagy az internet van közöttetek, akkor előtte VPN a belső hálózatra.
-
Döglött Róka
veterán
válasz
Flowtation
üzenetére
Nem teszem felre. Amugy C$
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Sziasztok!
Új fejlemény a tálca fagyással kapcsolatban. Tegnap csináltam minden gépen új profilt, (profil mappa átnevezés, registryból törlés) és belépés után megy minden eddig, kop-kop. Remélem most már így is marad, köszi mindenkinek a segítséget. -
Gargouille
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Ilyenkor az explorer.exe szokott timeout-olni a háttérben, IO hiba szokott lenni mögötte, haldokló SSD vagy HDD vagy driver gond vagy bármi egyéb olyan, ami a lemezművelet időegységen belüli elvégzését akadályozza.
-
válasz
Flowtation
üzenetére
Nem tudom, hány gépen jelentkezik, de nálam ez akkor jön elő, amikor chkdsk dolgozik a háttérben. Az egyik SSD-m gyengélkedik, és ameddig azt "javítja" a Windows, fekete képernyős a logon, vagy csak tálca van, semmi más. Ilyenkor windows+R, shutdown -r -t 0, és restart, aztán indul szépen. Minden más esetben marad a várakozás. Meg persze majd az SSD csere, ha lesz hozzá "kedvem".
Másik tippem: GPO feldolgozás? Ilyen állapotban húzd le szerintem a hálózatot, hátha megugrik.
-
jerry311
nagyúr
válasz
Flowtation
üzenetére
En sem tudom, utana kell olvasni.
Az biztos, hogy Powershell kb. mindent tud, akar meg ezt is. -
jerry311
nagyúr
válasz
Flowtation
üzenetére
Powershellbol beallitani?
-
Visormail
addikt
válasz
Flowtation
üzenetére
Üdv!
Mivel privátban mondtad, hogy még aktuális a kérdés, itt válaszolok. Sajnos hiába teszed fel pl a chrome GPO-ját, nincs benne ilyen beállítás, ugyanis Windows 7-től felfelé már nincs joguk a programoknak, hogy beállítsák magukat alapértelmezettnek, csak rákérdezhetnek/figyelmeztethetnek/stb. Szóval sajnos leginkább ez a kicsit furcsa megoldás van hivatalosan.
A fájltársítást ez a cikk alapján csináltam https://techcommunity.microsoft.com/t5/ask-the-performance-team/how-to-configure-file-associations-for-it-pros/ba-p/1313151
A jegyzeteimből a lényeg: egy gépen megcsinálod, hogy mit mi nyisson meg, lehetőleg W10-en, mert a 11-ben már ezt is elcseszték és hiányzik az egyszerű alapértelmezett alkalmazások megadása, helyette sokkal hosszabban lehet csak hozzárendelni.
Utána Powershellben a beállított társítások mentése beállításfájlba:
Dism /Online /Export-DefaultAppAssociations:\\myshare\defaultassociations.xml
Házirendben a mentett társítások kényszerítése: Számítógép konfigurációja -> Felügyeleti sablonok -> Windows-összetevők -> Fájlkezelő -> Alapértelmezett társítások konfigurációs fájljának beállítása
Ugyanitt engedélyezni: Az „Új alkalmazás telepítve" értesítés megjelenítésének mellőzése
Tehát egyszerre tudod beállítani az összes társítást, nem külön a böngészőt, szóval ne legyen olyan program beállítva, ami a célgépeken nincs rajta. A legenerált xml fájlból nem szabad kézzel kitörölni ami nem kell, mert ha valamit nem talál, akkor mindent visszaállít az alapértelmezett programokra. Tesztjeim szerint W11-nél is működik és mindegy, hogy sima chrome vagy enterprise van telepítve, az xml fájlban mindkettőnek ugyanaz a megnevezése. Csak megnevezéseket tesz bele, útvonalat, vagy verziót nem. Viszont a 32 vagy 64 bit sok programnak benne van a megnevezésébe, ezért ilyen váltásnál újra kell generálni fájlt (ill. megnevezést kézzel is szabad átírni benne, de nem árt legenerálni, hogy biztos úgy írd, ahogy ő hívja.Ha böngészőnek nem az Edge lesz, akkor ezeket is ajánlom az Edge GPO-jában:
Microsoft Edge\A(z) Microsoft Edge beállítása alapértelmezett böngészőként -> letiltva
Microsoft Edge\Engedélyezi az alapértelmezett böngészőbeállítási kampányokat -> letiltva -
bogabi
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Azt mondjuk én is alaposan körbeszaglásznám... meg beszélnék a főnökkel, de úgy, hogy nyoma is maradjon (email)
-
bogabi
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Mi is vettünk már olyan kis progit weben, amit máshol nem találtunk. Számla jött, könyvelés nem nyavajgott miatta (bankkártyás fizetés volt).
-
bogabi
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Erre nem lehet itt ennyi infó alapján választ adni. Mi a céges politika ez ügyben? Előír valamit a tulaj, vagy szabad kezetek van? Ha szabad kéz van, akkor miért ne? Arra kell figyelni, hogy normális helyről vedd a SW-t (jogtisztaság).
-
válasz
Flowtation
üzenetére
Törölhető, megírtam privátban.
-
Tamy
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Esetleg próbáld meg közvetlen telepíteni egy gépre, megnézni, hogy úgy is lassú-e. Tehát ne központi telepítéssel, és ne a nyomtatószerverről megosztva, csak sima tcp/ip nyomtatóként.
-
Longeye
tag
válasz
Flowtation
üzenetére
Szia!
A hálózati kábel/csatlakozó biztosan jó?
Nekem tömeges telepítésnél fordult elő, hogy néha, 3-4 perc helyett 8-10 percre ugrott fel a másolási idő.
Ott a kábelezéssel volt gond, mint utólag kiderült. -
válasz
Flowtation
üzenetére
Szirteséket tudom ajánlani, pláne azokat a képzéseket, amiket a névadó úr tart. Elég jól magyaráz, cserébe nem olcsó. ArrowECS-t is érdemes megnézni, bár nem tudom, MS-t oktatnak-e épp, VMware, Veeam jó volt náluk.
-
kraftxld
Topikgazda
válasz
Flowtation
üzenetére
Ennek van topikja a fórumon
bár nem túl aktív mostanában.
Milyen vizsgát / certet szeretnél csinálni?
Működhet a tantemi oktatás, felkészülés, vizsga út is ha ez szimpatikusabb.
Vagy akár a saját felkészülés, majd otthon online vizsga (ez a legolcsóbb) -
Döglött Róka
veterán
válasz
Flowtation
üzenetére
Training360 vagy Szirtes vagy mittomén ki ad le ilyen tananyagot. Vizsgát is lebonyolítanak.
-
mötálhed
tag
válasz
Flowtation
üzenetére
A munkahely képzést fizet vagy csak a vizsgadíjat, esetleg egyiket sem?
Én is idén tervezek egy MS vizsgát és eddig az MS Learn + LinkedIn Learning on tolom a tananyagot, mellé jegyzetelek.
De szívesen várom én is a többiek tanácsát. -
Gargouille
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Mármint ez nem működik?
-
Döglött Róka
veterán
válasz
Flowtation
üzenetére
Nincs megoldas. Nem veletlenul nem supportalt a klonozas.
Es igen, a user nincs imagehez kotve. Semmi koze a kettonek egymashoz.
-
válasz
Flowtation
üzenetére
PCL5 vagy PCL6, esetleg?
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Sziasztok!
Erre valakinek lenne válasza?
Köszönöm! -
Upo
addikt
válasz
Flowtation
üzenetére
Én is így csinálnám. Mappánként olvasási és írási csoport, és a mátrix szerint felvenni bele a felhasználókat. Ennél jobbat nem tudok, ha kezelhető flexibilitást szeretnél.
-
Gargouille
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Erre nincs általános megoldóképlet, hogy mi a legjobb az erősen függ attól is, hogy mennyi felhasználóról és mappáról van szó. De abból érdemes kiindulni, hogy az adatok lehetőleg úgy legyenek elrendezve, hogy ne 100 mappa mélységig kelljen variálni, mert az szinte kezelhetetlen lesz. Lehet célszerűbb először átgondolni milyen csoportok vannak hozzáférés szerint és átrendezni külön mappákba az adatokat, hogy minél egyszerűbb legyen a hierarchia és átlátható maradjon.
Elvileg a szabályos megközelítés, hogy csoportokba rakod a felhasználókat (pl. pénzügy, sales, support stb.) és ezeknek a csoportoknak adsz jogokat. Lehet úgy is persze ahogyan leírtad, de abba gondolj bele, hogy ha ilyen keresztezéseket csinálsz, hogy például read mindenki de vannak kivételek, akkor idővel nagyon áttekinthetetlen lesz az egész, lehetnek nem várt keresztreakciók stb.
Ami a legfontosabb, hogy áttekinthető legyen a rendszer, először csinálj egy jogosultsági mátrixot akár excelben, vedd fel a mappákat és a csoportokat a két tengelyre és X-elgesd be, hogy melyik mihez fér hozzá. Utána ha átgondoltátok és érthető, akkor állíts bármit is. -
Döglött Róka
veterán
válasz
Flowtation
üzenetére
Inkabb az a kerdes hogy mert van ket volume egy laptopon. Remote megoldasban powershell inkabb a haverod. -partition es -volume parancsok kozott nezz szet.
-
Gargouille
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Tudom nem válsz a kérdésre, de én ezt biztosan nem távolról próbálnám végezni, túl sok a buktató benne.
-
Visormail
addikt
válasz
Flowtation
üzenetére
Távolról a parancssorból tudsz még dolgozni, de szerintem a diskpart se tud sokkal többet mint a lemezkezelő, a partíció átmozgatása pl nem hiszem, hogy sikerülne benne. Max. annyi az előnye, hogy ha vannak műveletek amiket végre akarsz hajtani több gépen, azt el lehet menteni fájlba és utána már csak futtatni így:
diskpart /s "útvonal\diskpart.txt"
A fájlba pedig soronként kell írni a parancsokat, pl:
select volume 0
extend noerr
select volume 1
extend noerr
select volume 2
extend noerr -
Gargouille
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
"Az igazság az, hogy az anyacégi protokoll szerint nem kellene másolnunk, mivel céges policy szerint nem is lehet(ne) a gépen semmilyen adat. Minden usernek van privát tárhelye, meg persze az összes munkához szükséges adat hálózaton van. De ettől függetlenül mégis másolunk - ez biztos sokaknak kiüti a biztosítékot, de mondjuk jófejségből - mert pl. akkor nem kell a lotust konfigolni, asztali cuccok megmaradnak, sticky, meg sok ilyen apróság, miatt, stb,stb. Mentés van, de azt csak a termeléskritikus gépekre alkalmazzuk, klónozás meg hardver-különbségek miatt nem a legjobb."
Ja, így már teljesen értem a dolgot. Talán akkor tényleg a FreeFileSync lenne a legjobb.
-
Gargouille
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
"milyen egyéb paraméterekre lenne szükség?"
Nem tudom, csak biztos van valami külön oka, hogy egy 1500 gépes hálózatban kézzel másolgatod fájl szinten a user profilokat. De bármi is legyen az ok, akár menteni / szinkronizálni is lehetne a gépek adatait központi tárhelyre vagy klónozni a gépeket stb.
-
zolee001
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
File szinten user profile migrálás? Érdekes
Hátha
https://www.forensit.com/Évek óta bevett gyakorlat a folder redirection,2 legyet egy csapásra,uj eszköz esetén lesynceli magát a user eszközére és az adatok biztnságban vannak a serveren valamint a mentés is egyszerübb
-
Gargouille
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Az egyéb paraméterek ismerete nélkül magára a másolásra akár egy FreeFileSync is megteheti, ami log-ot is készít, így ellenőrizhető utólag is, hogy minden fájl átment-e, illetve scriptelhető, amivel tudod automatizálni meg akár kötegelni a feladatot.
-
sanzi89
addikt
válasz
Flowtation
üzenetére
BIOS elemet is kivettem, bekapcs gombot nyomkodtam, rövid ideig, 1 percig, minden nélkül, csak töltővel, csak akkuval, az összes lehetséget kombináció megvolt. Sajna nincs eredmény.
@bogabi
Dell garancia ellenőrzője a következőd bobja a gépre:
Dell Latitude 5480 Service tag: 206QZM2 Warranty checkTalán a T-System szállította annó ezeket a gépeket (HP Probook, Lenovo Thinkpad, Dell Latitude) az egész országban az összes iskolának, minden gépet 1 év garanciával, legalábbis a mellékelt tájékoztatóban ez volt. A fenti képen látszik, hogy 1 év 3 hónap volt a garancia.
@Cerebellum
A kormány propagandával ellentétben a tankerületi központoknak alig van pénze valamire. Egész egyszerűen költségvetésből nincs keret ilyen javításokra, hónapokig, van, hogy évekig húzódik 1-1 javítás vagy alkatrész beszerzés. Árajánlatot kell kérni a bevizsgálásra, engedélyeztetni, stb, stb, stb. Minisztériumi engedély kell egy switch vásárlásra, mert beruházásnak minősül. Agyrém az egész.
Persze feljebb küldöm a gépet a bürokrácia lépcsőin, de az eddigi tapasztalatok nem azt mutatják, hogy egy gördülékeny folyamat lesz. A gyári garanciáztatás fényévekkel símább folyamat. Ezért is fáj, hogy nincs a gépekre a minden normális vásárlónak járó 3 év garancia. -
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Na, senki nem használja ezt a csodás programot?
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Flowtation
üzenetére
Távoli elérés csak azért lenne, mert nem lenne rákötve monitorra, így valamiről el kellene érni, természetesen helyi hálón belül, bár még nem csináltam ilyet.
Eszközök:
- pfSense
- unifi controller
- Ruckus Unleashed AP
- synology NAS
- kamerák
- médialejátszó
- pár raspberry pi különböző feladatokra (volumio, OMV, játszós)
- stratum 1-es NTP szerver (egyelőre csak kísérleti fázis)
- későbbiekben vmilyen okosotthon vezérlő(#23240) Cerebellum: igen, ezért is kérdeztem, hogy van-e értelme otthonra ilyet beüzemelni. Talán kicsit túl gondolom?
-
Drag77
senior tag
válasz
Flowtation
üzenetére
Nálunk ez bevált: [link] gyárilag is ismer sok programot, de számos kieg. van a forumon hozzá pl. Wifi jelszó ...stb.
-
szallasi007
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Szia,
roaming user profilt kellene csinálnotok. A lényege hogy kell egy közös megosztás ahová a user profile létrejön és ha gépet cseréltek vagy a csóka másik géphez ül akkor is a saját profilja fog betöltődni.
Itt van a beállítása: [link]kriszrap: hogyan csináltátok a restore-t és miért van magyar win szerveretek?
Még guglizni se lehet erre a nyomorult hibára.zolee001: van olyan hogy server manager (essential dsahboard melletti ikon jobbra a te tálcádon) dashboard. Abban sokkal egyszerűbb ezeket állítgatni. Abban látod a másik szervert? Ha igen akkor ott van olyan hogy File and Storage Services.
-
Tonyk
veterán
válasz
Flowtation
üzenetére
Azaz, iskola!
Gondolom a dhcp-ből kizárt tartományt és dhcp-vel kiosztott tartományt össze lehet nyitni router tűzfalában, de erre rákérdezek náluk, mert ha ez nem megy, akkor cumi. -
bwgabor
tag
válasz
Flowtation
üzenetére
Én múltkor megcsináltam egy gépet syspreppel, utána lementettem macriummal, majd az imaget beraktam egy megosztott mappába. Utána egy pendriveos macriummal be lehet bootolni a szükséges gépeket majd betallózni hálózati mappából a képfájlt és mehet a móka. Lehet h pár órát eltart, de addig se kell egyenként végigmenni a gépeken.
-
Utka
aktív tag
válasz
Flowtation
üzenetére
Szia!
Én ReDo Backup + Easy2Boot + USB3.0 külső HDD-vel csináltam. Mert csak kicsi pendrive volt, arra nem fért rá az img
.
~ 7 perc alatt fönt volt a gép, utána scriptből domain alá betesz, fix IP beállít.Kb ennyi ....
Utka
. -
qwertly
addikt
válasz
Flowtation
üzenetére
Szia!
Köszönöm a válaszodat
.
Üdv -
qwertly
addikt
válasz
Flowtation
üzenetére
Szia!
Köszönöm a válaszodat,sejtettem hogy nagy előre lépés nem nagyon van.DE gondolom talán a fizetés nagyobb mint az iskolában.Mert azon kívül,hogy a szabit szépen kivehettem és rugalmasak ha elkel mennem munkaidő alatt a gyerekéért "természetesen ezek is fontosak" nagy álló pocsolya az egész.Ahogy nézzem a ASP olyan mint a KIFÜ?
Üdv: -
bopeti98
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Hát egyenlőre nem igazán, de most az is felmerült bennem, hogy mennyire lesz körülményes a klienseknek beadni az új tartományvezérlőt. Mármint papíron nyilván SuliX tartományból kiléptetés, majd Win Server tartományba beléptetés, de gondolom sok buktató lehet benne. Plusz hiába a központi azonosítás, jelenleg nincs roaming profil, hanem az adott gépen tárolódnak ezek a beállítások. Tehát akkor gondolom szerver csere után ezekbe a profilokba nem lehet többé bejelentkezni.
Vagy minden kliens gépen célszerű lenne majd újratelepítést végezni? -
Theory66
aktív tag
válasz
Flowtation
üzenetére
-
ace05
senior tag
válasz
Flowtation
üzenetére
Ez iskolánként változó. Minden iskolámban megcsináltam a leírásuk szerint. Az egyikben fel kellet őket hívnom, mókoltak valamit, nem mondták mit, és ment is a hálózati nyomtató. A másikban ki kellet zárnom a dhcp osztásból a nyomtató ip címét dashbordon, utána fel kelet vennem mind a két szegmesbe a szegmesbe érkező csomagokba a nyomtató címét ip permit csomagművelettel. Így már működtek. Csak a cél címet kell beírni.
-
magellan2600
tag
válasz
Flowtation
üzenetére
Ugyanez van nálunk is. Üzemelnek az eduroamos AP-k, viszont mellette a saját wlan hálózat is megy, mert megbízhatatlan az eduroam. Alapozni semmit nem lehet rá. A saját laptopomon volt olyan, hogy használat közben dobta el a wifit, és kiírta, hogy beavatkozás szükséges. Egy ilyet mondjuk tanítási óra közepén nem lehet megengedni... Nem is tudom ezt hogy gondolják. Azt sejtettem, hogy a Windows-al van valami gebasz, mert a telefonokon beállított profilok gond nélkül üzemelnek. Köszi a választ, akkor nem is hívom őket ezzel kapcsolatban.
-
Theory66
aktív tag
válasz
Flowtation
üzenetére
Akkor lehet valamit rosszul nyitottál össze, nálam simán megy eduroamról a vezetékes hálón levő Konica Minolta 282 gépre a nyomtatás. Ugye nem a guest hálózatról próbálod a nyomtatást? Az nálam is betegesen működik

-
sanzi89
addikt
válasz
Flowtation
üzenetére
Mi még mindig az optikai modulokra és a sávszélesség bővítésre várunk lassan egy éve. De az AP-k azok már legalább villognak a falon.
-
Tamy
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Ha hármat kaptak, akkor stimmel nálatok is, a 3. a tabokhoz lesz. Ha rájönnek, hogy arról kell vezérelni, akkor tuti le fogják passzolni neked

A laposra Win-t tervezek, csak "gyárit". Nem hiszem, hogy kellene hozzá ez az Eduromos (vagy milyen) fiók, de majd kiderül. A program (ha lesz egyáltalán) tuti Wines lesz, bár az is lehet, hogy valami böngészős cucc.
Azt a feleletválasztót most hallom először.
Mondjuk a tabokhoz a töltőszekrény egyfelől jó cucc, 30 töltőt egyesével bedugni elég cifra lenne, másfelől én dokkolósan oldottam volna meg, full kábelek nélkül. Esetleg a fiók egyben kihúzható, és abba beleállítani a 10 vagy akár 30 tabletet. Így azért a kábelek tudnak kuszálódni, de tökéleteset tőlük nehéz várni. -
Tamy
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Mi is Lenovokat kaptunk, és én is úgy tudom, hogy az egyik laposról lehet majd menedzselni őket, de hogy ez mit is jelent, és melyik évszázadban fog megvalósulni, az rejtély. Viszont a vezetőség nem azért kapott két lapost, nálunk mindhárom tag (igazgató + 2x helyettes) kettőt kapott, egyet mert tanár, egyet meg mert vezető. Ezt mondjuk még ők sem értették, de talán az ő szavazatuk többet ért tavaly tavasszal (nagyobb befolyásoló erő, vagy a franc tudja
) Szóval a menedzselésre szánt laptop egy külön történet, nálunk azt én kaptam (az is Dell, mint a vezetői). Mondjuk jó lenne tudni, hogy is fog kinézni a menedzselés, mert az enyémről "véletlenül" le fog törlődni a megfigyelős Windóz, de ha valami speckó progi lesz, amihez esetleg mégis kell, akkor meg marad, viszont akkor nem dolgozok feleslegesen az újratelepítéssel. Ezért addig nem akarom belakni (megint csak potya munka), aztán a gari meg szép lassan lejár, anélkül, hogy használnám. Pedig állítólag sok a selejt. -
bwgabor
tag
válasz
Flowtation
üzenetére
Végülis jogos. Ha vmit hangoskodnak, vszínű úgyis a nagy hangszóró kell. Meg jelenleg csak egy teremről van szó. Köszi.
-
zolee001
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
P.explorerben,svchost.exe--tulajdonságok--szolgáltatások fül (services)
Egyébként PID-re kiirija hogy ki a hunyo -
zolee001
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Nyisd le és nézd meg melyik szolgáltatás okozza a problémát
Egy fokkal jobb megoldás ha a sysinternal.com-rol letöltöd avagy onnan futtatod a process explorer nevü programot,abban kiderül ki a ludas -
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
-
válasz
Flowtation
üzenetére
A nyomtató Wi-Fi Direct-et nem támogat? Kényelmetlen, de működhet.
-
Theory66
aktív tag
válasz
Flowtation
üzenetére
www.play.google.com
Alkalmazásaim fülön látszik az összes alkalmazás amit letöltöttek a profilon.A wifi nálunk ott tart hogy 2018 augusztus első hetében megírták a szerelmes levelet hogy jönnek 2 héten belül megkezdeni a kiépítést. Szerintem eltévedhettek, mert a mai napig nem értek ide
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
M@no
tag
válasz
Flowtation
üzenetére
"nézünk egymásra mint Noé meg a harmadik teve.."
Kösz, feldobtad az estémet.

-
Fooler89
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Miért szívas? Bocs de nálunk a mikrotik köszöni szépen de jól van 🙂 Ahogy haladnak a dolgok a niif óta egyáltalán nem bánom, hogy nincs velük dolgom.
-
Upo
addikt
válasz
Flowtation
üzenetére
Nem biztos. A saját unifi rendszert úgy állítom ahogy akarom, az eduroam-on nem ez a helyzet. Vannak ott is gondok, bekapcsolt vendég hálózat amiről nemrég a sávszél korlátozást is levették, kikapcsolni a felületen nem lehet, csak az ügyfélszolgálaton keresztül. Van akinél pár nap alatt reagálnak, van amikor hetekig semmi reakció. Meg sokszor hiába az ügyfélszolgálaton keresztüli beállítás változtatás, a következő konfig frissítéskor visszaáll gyári beállításra. A saját védett/privát/wifi szegmensekkel is van sok gond ahogy olvasom, szerencse hogy mi azt nem használjuk, kezdettől fogva saját szerver(ek) mennek, csak a publikus ip-ken.
Akik a sulinetes hálózati/dhcp rendszert használják, azok meg szívnak rendesen mostanában, nem tudni hogy mikor megy be úgy az ember dolgozni, hogy áll az egész iskolában a hálózat. Lehet nekiállni keresgélni hogy a hálózatban van a hiba, vagy megint a sulinetnél állítottak valamit. Akkor próbálják az ügyfélszolgálatot elérni, de az átállás miatt van hogy lassabban reagálnak (pár óra vagy pár hét egyformán valószínű), közben meg a rendszergazda eszi a kefét.
Azért én józan paraszti ésszel nem így csináltam volna ezt az átállást, valószínű nem saját kútfőből találták ezt ki. Én előbb befejeztem volna a dashboard 2.0-t, hogy legalább azt lehessen konfigurálni amit az előzőben, és utána kezdtem volna az iskolákban szétrúgni a hálózati konfigurációt/ip tartományokat/wifi kiépítést/stb. -
Upo
addikt
válasz
Flowtation
üzenetére
Persze hogy rendszergazda titulusban.
Az új wifi egyáltalán nem lett, még az az előtti időkben jelentkeztünk eduroam-ra, amihez adtak 3 db cisco AP-t, ami kis részét fedi le az épületeknek. Saját erőből van unifi wifi hálózatunk, 19db AP, azzal is ritkásan/hiányosan tudjuk szórni az iskolát, de ennyi pénz volt csak.
Te is abba a hibába esel, amibe általában a média, a sulik náluk egyenlő a klik-es intézményekkel. Úgy tudom, hogy a klik-esek jelentős része kap wifit, a szakképzési centrumok, alapítványi iskolák meg le vannak csokizva, a maradék koncból esetleg kaphatnak.
Lista valahol a kifü oldalán volt, techinfo listán egyszer linkelték, akkor rákerestem. Nálunk csak a klik sulik és tán egy szakképző volt benne, mi még a jövőben sem szereplünk. -
Upo
addikt
válasz
Flowtation
üzenetére
-
bwgabor
tag
válasz
Flowtation
üzenetére
Jah igen azt elfelejtettem odaírni
igen tisztaszoftveres sulis. -
A`rpi
addikt
válasz
Flowtation
üzenetére
Igen az az!
Huhhh, hát köszönöm szépen.
Szerencsére, most csak néhány sort kell rányomtatni, és lényegtelen a törzslapszám is. Ha jól vettem ki a kollégáim szavaiból.
Próbáltam rávezetni a kedves vezetőséget, ha van rá lehetőség ezeket az adatokat kézzel vigyék fel, a törzslapokra, persze ettől elzárkóztak.
Ami kellemes meglepetés, csak 7 osztályt kell megcsinálnom.
Az újonnan érkező elsősök, és a felsőbe lépő ötödik osztályosok lapját kell nyomtatnom.
"Szóval "csak" 200 gyerek meglesz az gyorsan,
de ha három napig kell nyomtatni akkor addig csinálod."
Bocsánat az offért, ha valakinek van jó ötlete, a felmondás nem opció
,
azt szívesen fogadom.Jelige relatív kevés szívással megúszni ezt a címeres sz*pást.
Annyit tudok hogy PDF-ben kapom majd talán osztályonként az anyagot. Az év végi lesz majd a "fájdalmasabb", mert ott már a névnek, és a sorszámnak is stimmelnie kell majd.
Kétoldalas törzslap nyomtatást én úgy oldottam meg hogy Word be kértem a szöveges értékeléseket, ezt előre megszerkesztettem, mármint a sablont, és azt töltettem ki a kollégákkal.
Érdemes osztályonként egy sablont adni, (így a margó méretet nem kell egyesével ellenőrizni) szépen jöhetnek bele sorba a gyerekek, ha van kétoldalas nyomtató az nem hátrány, így hamarabb megvan a dolog.
Első évben az egyik kolléga a szöveges értékelést kb (30 gyerek),emailben nem tudott csatolni, szövegben küldte át, hatalmas nagy szívás volt, egyesével formázni a szöveges értékeléseket az elsősöknek. És ezen kívül még volt 2 osztály.
Persze akkor még "új" volta, a kollégák csak oda adták, kb zéró egyeztetés után, tavaly már több eszem volt, aztán sablont kaptak.
-
Theory66
aktív tag
válasz
Flowtation
üzenetére
Lecseréljük az ip tartományt, aztán 1-3 napon belül kiküldjük a levelet, hogy lecseréltük ... Nem csak fordítva, hanem a hasa felől, és fejen állva xD
Egyik kis sulimban úgy sikerült megoldani, hogy töröltem a dhcp meg a dns role-t, az új privátban kapott adatokat megnéztem a kliens gépen, ez alapján újrahúztam a roleokat, a + routereket meg nyomtatókat(5 db) meg fix ip-re.
Ennek az lett az eredménye hogy a router is osztott, meg a szerver is. Attól függően, hogy melyik, volt dns vagy nem, de legalább a tartomány elindult.
Kérés sulinet felé, ipv6 meg DHCP-t kapcsolja ki a routeren, mivel nem férek hozzá a Dashboardon.
Jön a telefon hogy oké ipv6 kilőve, DHCP-t nem tudja kikapcsolni, csak ip-t tud kizárni belőle.
Mondom mi az hogy nem? Régi felületen egy kattintás volt.Az lett a vége hogy kizárattam az egész tartományt xD Most működik elvileg minden.
-
ace05
senior tag
válasz
Flowtation
üzenetére
A dashboard szerint országosan nem megy az eduramos hálózat. És a használatához szerződést kell kötni az iskolának amit majd később küldenek ki. Ehhez van valami tájékoztató amit most kaptam meg.
A sulinet engem is megszívatott a héten, mert át rakták az ip címünket, de más gazdával ellentétben engem visszahívtak 2 napon belül és nem egy héten belül.
Azt is mondta, hogy elvileg majd csinálnak egy felületet, ahol nyomon lehet követni, hogy mikor ér oda az iskolához a wifi fejlesztés.
-
Theory66
aktív tag
válasz
Flowtation
üzenetére
Még nem próbáltam, de ha az asztalin megy, menni kéne a notin is, csak nem tudom mi hiányozhat neki.
-
Upo
addikt
válasz
Flowtation
üzenetére
Techinfo-s listán ez ki lett tárgyalva, ez egy olyan funkció amit a NIIF az új konfigban alapértelmezetten bekapcsol a cisco-kon. Meg kell próbálni elérni őket (nem könnyű), és kérni hogy kapcsolják ki, azonnal jó lesz. Aztán ha megint lehal akkor ismét ugyanez, sokaknál előfordult hogy egyszer csak visszajött a tiltás. Már előre félek hogy nálunk mikor állítják át szó nélkül a rendszert és nullázzák ki a hálózati konfigokat.
-
Fooler89
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Nem értem mit nem érsz el, de emailben tudsz tőlük ilyet kérni.
pl: 6-os portra kérek privátot és kapcsolják ki a dhcpt, stb.Nekem eddig mindig megcsinálták, igaz nem olyan rég volt vezető váltás, azóta szerencsére nem volt dolgom velük.
Hibabejelentő:
Tel.: (06-1) 450-3080
E-mail: sulinet@sulinet.niif.huEzeket tartalmazza az emailed.
Kapcsolattartó neve:
VPID (6 számjegyű azonosító):
Kapcsolattartó telefonszáma:Persze bele kell rakni, hogy "jaj nem megy az ekréta, meg a facebook"
-
Tamy
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Szerintem az elhúzódik még egy darabig, viszont addig is telefonon keresztül még kérheted a változtatásokat. Más kérdés, hogy én hétfő reggel óta várom a visszahívást, majd holnap ismét zargatom őket. Ők más felületet használnak. Én évekig nem is csinálhattam semmit a webes felületen, mert egyedi konfigunk van, és ha bármit változtattam, borult volna minden. Aztán nagy sokára eljutottak odáig, hogy használható lett, már amikor épp valamiért nincs letiltva, mint pl. most.
-
Fooler89
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
https://sulinetadmin.niif.hu/
Bejelentkezel utána -> hálózat -> beállítások
És offolod amelyiket használodHa jól tudom publikusban nincs is dhcp de az csak akkor játszik ha van tűzfalad.
-
Fooler89
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
-
Theory66
aktív tag
válasz
Flowtation
üzenetére
Hol kapcsoltad ki az ipv6-t? Nem elég a szerveren, dashboardon is lődd ki, hátha a Cisco kavar be. Ha eddig ki volt, lehet a mostani mókoláskor visszapakolták.
-
Fooler89
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
DHCP jó dns címeket oszt, DNS forwardert nem kell átírni?
-
Fooler89
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Pl a szervereken a hálókártyák címeit és dns címeket is át kéne írogatni.
Bocs, de ha nem dereng semmi akkor nem a legjobb ötlet neked csinálni.
-
Theory66
aktív tag
válasz
Flowtation
üzenetére
Nálatok is fogták a 192.168.64.x tartományt és leváltották valami egészen másra?
-
kraftxld
Topikgazda
válasz
Flowtation
üzenetére
A szerveren kéne először megszögelni a DNS szervert, mert most az halott, így az AD is halott.
Rendben van-e beállítva az adapter, IPv6 nem kavar-e be, nincs e több mint 1 hálókártyája a szervernek, stb.
Aztán meg beállítani, hogy DHCP-n a kliensek megkapják a szerver DNS-ért, és már megy is a móka
-
válasz
Flowtation
üzenetére
DNS szerverként jó IP van a klienseken megadva?
-
kraftxld
Topikgazda
válasz
Flowtation
üzenetére
"Széttúrták a hálózatos konfigot" - ki, mit mikor, miért, mit csinált?
Melyik rész a lassú?
Eseménynaplóban mi van? -
E.Kaufmann
veterán
válasz
Flowtation
üzenetére
Active Directory tud ilyet, a vele megosztott nyomtató meghajtóját ő ossza ki bár már nem emlékszem, hogy más architektúrához való meghajtót hogy lehet hozzárendelni, de úgy rémlik, hogy lehet (64 bites szerver és 32 bites kliens)
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Sziasztok!
Erre esetleg valakinek nincs tippje?Más:
Kaptunk egy nagy szép multifunkciós nyomtatót. Hálózatra van kötve van saját ip-je meg minden. Namost hálózati nyomtatóként hozzáadva a kliensen, majd a driverét betallózva települ és működik rendben. Viszont most az IP tartomány megváltozása miatt át kell(ene) állítanom minden kliensen, ez pedig időigényes munka és mint tudjuk a rendszergazda lusta állatfaj.
Megoldható-e és főként hogyan, hogy a szerverre telepítem a drivert csak (amit egyszer kell), a kliensek pedig azon "keresztül" nyomtatnak? Persze ehhez az is jó lenne, hogy akkor már csak bizonyos gépek érjék el (tanárok), de a többi nem.Előre is köszi!
-
magellan2600
tag
válasz
Flowtation
üzenetére
Nekünk az egyik laptopot így küldték, nem kapcsolt be. Később küldtek emailben egy pdf doksit a garanciális hibajavítás menetéről, nyomtatványokkal együtt, ezt ki kellett tölteni, majd a KLIKK-hez bevinni a laptopot, az illetékes kapcsolattartónak. Neki kellett mindent odaadni, a többit ő rendezte. Azóta már visszakerült a gép működőképes állapotban.
-
sanzi89
addikt
válasz
Flowtation
üzenetére
Én rövidre zártam az új laptopokkal felmerülő kérdéseket, a kollégáknak megadtam a következő e-mail címet, és mosom kezeim: helpdesk@edumail.hu
Le van írva több helyen is, hogy nem lehet belenyúlni, mókolni rajta, stb., csak user szinten. Én se tudok vele mit kezdeni, a Tanker-es se tud vele mit kezdeni, a helpdesk telefonszámát megszüntették, így csak e-mail-en keresztül lehet velük kommunikálni. Ha írsz egy mailt, akkor beregisztráltatnak egy Ticketing rendszerbe, és utána azon keresztül lehet a problémát menedzselni. De ezt a tanár is meg tudja tenni, sőt, a feladata is, hogy tegye meg - szintén a sokszor elküldött több tucat oldalas doksikban van benne. -
A`rpi
addikt
válasz
Flowtation
üzenetére
Ahogy az előttem szóló kolléga is mondotta, windóz + P gomb az esetek többségében megoldja a problémát.
Viszont néha vannak gondok, volt olyan gép ahol kézzel kellett állítanom a felbontást a (kivetítőnél) még tükrözés előtt, ez pont egy 1920x1080 (fullhd) laptopnál volt probléma, régebbi alacsonyabb felbontású projektorral összekötve.
-
Tamy
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
WIN+P ugyanaz, és gépfüggetlen

-
IBR
junior tag
válasz
Flowtation
üzenetére
A privát ip hálózatukat úgy tudom, át lehet állíttatni a neked tetszőlegesre, legalábbis nekem az ügyfélszolgálaton cseréltek port címeket a saját privát címzésünknek megfelelőre.
A többi úgyis valami beépített kimenő tűzfal szabállyal van megoldva, legalábbis feltételezem.. .Azért az szórakoztató volna, ha felhívnának nyáron miközben sörrel locsolom a hasam, hogy serkentsem a pigmentációt azzal, hogy no akkor felszertük a wifit, innentől tessék ezt használni!

Van egy felmondólevelem előkészítve direkt az ilyen alkalmakra..
-
Tonyk
veterán
válasz
Flowtation
üzenetére
"No nálam a szolgáltatói eszköz oszt dhcp-n címet, de van szerver. Kicsit kifejtenéd ezt?"
Pl. Eddig kaptál 192.168.64.x tartományból ip-t. Voltak beállított fix ip-vel rendelkező eszközeid, nyomtató, fénymásoló scanner, kamerarendszer, stb. Most egy huszárgávással 10.x.y.z címeket oszt a dhcp. Mivel most más hálóra kerül minden ami dhcp-n volt eddig, állítgathatsz minden át vagy vehetsz fel + ip-ket. DHCP pool-ból kizárást sem tudod most már megoldani magadnak (Dashboardon eddig lehetőség volt rá), hanem kérvényezned kell és majd ők döntenek, hogy mehet-e vagy sem.
Az új hírek szerint a régi dashboard nem működik az új rendszerrel. Gyors kipróbáltam, valóban elérhetetlen az érintett új rendszerű intézmény. -
Tonyk
veterán
válasz
Flowtation
üzenetére
Ez most az eduroamtól tök független. Van valami konvenrgencia program, melyben állítólag 100%-os wifi lefedettséget akarnak minden intézményben. Egy Klik-es, nagyon képben lévő csóka szerint szeptemberben már próbaüzemet akarnak tartani.
Upo:
"Azért az a /24 /26 kincstári wifi elég érdekes"
Állítólag, hónapok óta monitorozták az hálózatot és ez alapján lövik be a dhcp pool méretét. Egy sima falusi iskolában is van 25-30 tanár mobillal, tablettel, most az új notebookokkal + az állandó eszközök. Ha ti ekkorák vagytok, akkor nyilván nagyobb pool-t kaptok.
bon
"Milyen eszközöket raktak fel? Mennyi hozzáférése van a rendszergazdának?"
Én nem láttam az eszközöket, de rákérdezek a kollégára és megírom.
-
bon
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
11 Unifi AP 200/200-as vonalon, rádius hitelesítéssel. Nagyon beváltak, Cloud key Unifi controllel-ém keresztül mindent látok, terhelést jól bírják.
-
bon
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Nálunk a szerver dhcp-zik, azt nem engedem szétcseszni. Nem tetszik ez az erőltetett kormányzati wifi. Tök jól működő Wifi rendszerünk van. Utána meg végén az lesz valami hulladék, mint itt az egyik suliba pár éve kiépített soha nem működő Eduroam baromság. Kaptak 3db Cisco AP-t nulla hozzáféréssel, rádugták a Sulinetre, papíron 15mbit-es adsl vonalra. Mi pl nem is használjuk a Sulinetet mert lassú.
-
válasz
Flowtation
üzenetére
Ennél csak az jobb amikor direkt egy kattintásosra van beállítva az indítás (amikor aláhúzza az ikonokat) És úgy kattint duplán. De a tálcán lévő ikonokra is simán rádupláznak.
-
ace05
senior tag
válasz
Flowtation
üzenetére
A tankeres rendszergazda szerint ez az egész az eu miatt van, mert ha jönnének ellenőrizni a gépeket, akkor egyszerűbb így, mintha házhoz mennének.
-
Tamy
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Szerintem nem is vagy ezt köteles ráengedni az iskolai hálóra, én mondjuk úgy, hogy puszta "jófejségből" teszem meg, mint ahogy a privát mobiljaikat is ráengedem. Otthonra kapták, semmi köze a sulihoz.
-
sanzi89
addikt
válasz
Flowtation
üzenetére
Tegnap 16 laptoppal szoptam végig ezt a kábeles hülyeséget...
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
update2: sulisoknak:
Ha valaki elkezdené beüzemelni a laposokat, ügyeljen rá, hogy kábelen legyen net, mert wifin b@xik csatlakozni ehhez az azure istennyilához. amúgy jó benne a wifi, csak ez nem megy.
Ja és a mellékelt tájékoztatóban lévő jelszót belépés után rögtön meg kell változtatni. -
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Bocs a dupláért.
A helyzet nagy vonalakban:
Tanárok neveit el kell küldeni a tankerhez, generálnak email cimet, x.y@eduline.hu. Ezzel kell létrehozni új microsoft fiókot, a jelszó egységesen ugyanaz. Ezután kell telepíteni az intune programot, ez ellenőrzi a fent lévő alkalmazásokat, szükség esetén letörli ami nem oda való. Ez valamilyen policy alapján megy, 24 óránként lefut. Hogy a megengedett/tiltott appok listája kész van-e vagy nincs, illetve hogy lehet e bővíteni pl., azt még nem tudtam meg.
dióhéjban ennyi. -
IBR
junior tag
válasz
Flowtation
üzenetére
A DHCP a privát porton belső, nem?
Nincs közvetlen tapasztalatom, mert egy publikus porton használunk egy saját MikroTik gatewayt, de szerintem a DHCP az egyik betonbiztos funkciója kéne legyen egy cisco rutinak.
Mindenesetre a menedzsmenttel nem tudsz mit kezdeni, hívd fel a tech supportjukat és kérd meg őket, hogy nézzék már át a logokat, hogy kitudnak-e valamit deríteni!Egyébként vannak vlanok a hálózaton?
Layer2-n nem kéne elcsúsznia a történetnek az elmondottak alapján, és mivel közvetlenül az eszközön stimmel minden, vagy a terhelést nem bírja (mert teszem azt korrumpálódott a memóriája), vagy valami másik eszközön bukik el a projekt. -
bon
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Mi nem használjuk a sulinet-et, 200/200-as bérelt vonalunk van. A sulinet a tartalék net lassúsága miatt. De soha se használtuk a sulinet dhcp szerverét, mindig volt sajátunk. A sulinet router 8-ból 5 portjára meg a fix ip-k vannak bekonfigolva.
Új hozzászólás Aktív témák
- DUNE médialejátszók topicja
- Suzuki topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- iPhone-t használók OFF topikja
- Okos Otthon / Smart Home
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- EAFC 26
- További aktív témák...
- Plex szerverhez keresek gépet több HDD tárolóval , Áfás számlával
- Intel Core Ultra 7 265KF 20-Core - használt, garancia: 2028.11.17 Firstshop
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 128GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3258,100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3854,94% Akkumulátor
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4050
- REFURBISHED - DELL Precision Dual USB-C Thunderbolt Dock - TB18DC
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Volt már úgy, hogy helyhiány kapcsán filmeket találtam. Hát, valahogy törlődtek. Még nem jött emiatt reklamáció!
bár nem túl aktív mostanában.
Még guglizni se lehet erre a nyomorult hibára.
.

,
Ja és a mellékelt tájékoztatóban lévő jelszót belépés után rögtön meg kell változtatni.
kraftxld