Hirdetés
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Mobil flották
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tamy
őstag
válasz
Longeye
üzenetére
Igen, közben rájöttem, hogy amit írtál, azt még valóban nem néztem, van egy hasonló beállítás a System/User Profiles alatt is, valahol azt javasolták megoldásnak, de az nem segített. Kipróbáltam az általad javasoltat is, az úgy tűnik valóban működik, most többször teszteltem, gond nélkül felcsatolja. Köszönöm
Nálam se volt eddig wifis gép, vezetéken meg nem volt ilyen gond, simán felcsatolta mindig mindegyiken. -
Tamy
őstag
válasz
Longeye
üzenetére
Igen, azt is próbáltam, megnöveltem 2 percre, de szemmel láthatóan nem vár semeddig, egyből kiírja, hogy nem elérhető a tartomány. Ha megvárom, amíg csatlakozik a a wifire, akkor utána már beenged, és a hálózati mappa is fel lesz csatolva. Olyan, mintha ez csak az adapter működőképességét nézné, nem a tényleges csatlakozás megtörténtét.
-
sanzi89
addikt
válasz
Longeye
üzenetére
Office-t már nagyon régóta csak herélve telepítek. Word, Excel, Access, PowerPoint. Minden infó a telepítés mikéntjéről olvasható itt: Office Deployment Tool
-
Tamy
őstag
válasz
Longeye
üzenetére
Igen, az ssd sokat dob rajt, de nálunk ezekbe a gépekbe már nem nagyon éri meg ssd-t rakni, meg mellé még ram se ártana. Ott ráadásul az a fura helyzet, hogy van egy rakás felesleges gépem, benne rammal, de mindbe 2x2 GB van, az alaplapon meg 2 foglalat, szóval gyakorlatilag azt is kukázni kellene, és cserélni 2x4-re. Bár általános iskolában vagyok, de én Officeból csak Word, Excel, PowerPoint amit felrakok. Magamnak még Access. Igazán még az Excelt se nagyon használják, kivéve a számtech termek. Érettségihez nem tudok hozzászólni, meg kell nézni milyen feladatok vannak, vagy egyeztess a számtech tanárokkal, talán tudják mit oktatnak
-
Tamy
őstag
válasz
Longeye
üzenetére
Nálunk Gigabyte H61M-S1/i3-2100/4 GB RAM/HDD kombós gépekből van sok, de bármi másra próbáltam, eddig mindre simán felment. Van még pár "választási" HP ProBook 640 G2, meg a Dell Latitude 5480, de ezek már újnak számítanak. Ezt a hú lassú lesz a 11-el dolgot se értem, amitől sokan annyira paráznak. Igen, ezek lassúak lesznek, főleg az indulás, pont annyira, mint 10-el. Semmi különbséget nem tapasztalok.
-
mrots
tag
válasz
Longeye
üzenetére
Mert még sosem volt kapcsolatom semmiféle hardware RAID megoldással.A hardveres raid tud aldas es atok is lenni. Egy onallo kartyat (esetleg alaplapba integralva) kell elkepzelni egy csomo csatolofelulettel (sas, sata kornak megfeleloen) amelyhez csatlakoztatod a lemezt. A hardver feladata a raid kialakitasa, uzemeltetese, fenntartasa, helyreallitasa. Az elony nyilvan a sebesseg, hiszen dedikalt hardverrol van szo, illetve a fuggetlenseg, hiszen a hardvert szinte barmilyen rendszerhez illesztheted amin van megfelelo slot. Az oprendszer nem fogja latni a lemezeket kulon, hanem csak a hardver altal mutatott absztrakt kiosztast fogja latni. Azaz nem fog mondjuk ket merevlemezt latni, csak egyet, ami a raid hardver altal prezentalt raid 1. Vagy 0. Vagy amit bekonfiguralt az ember.
A hatranya, hogy az oprendszernek driver kell, hiszen csak a raid hardverrel fog beszelgetni, nem a lemezekkel. Tovabba userspace programokra is szukseg van, hiszen a raid allapotat monitorozni kell tudni, lemezeket ki-be pakolni, cserelni, javitani, ellenorizni kell. Userspace programok nelkul ezt a hardver sajat BIOSabol vagy hasonlojabol lehet megtenni, amit bootolaskor lehet elerni. Namost szervert nem fogsz elbootolni azert, hogy csinalj egy raid ellenorzest minden vasarnap ejjel. Tovabbi hatrany, hogy a raid hardver meghibasodasa eseten szivas van, egy ugyanolyan kartya kell, ha az adatokat szeretned visszakapni. Tovabba ezek a kartyak a sebesseget nem ingyen adjak: aramszunet eseten a rajtuk levo cache es egyeb gyorsito megoldasok vagy meg gyorsan uriteni tudjak magukat a rajta levo elemmel, vagy mar nem - tehat konnyebb korruptalni a file-rendszert.
Valamikor 20 eve a hardveres raid nagy kedvenc volt a komoly helyeken, a szoftveres kullogott utana, amolyan szegeny ember hardvere volt. Aztan a CPU-k megerosodtek, az alaplapi vezerlok megemberesedtek es igazabol 10+ eve szerintem mar a software raid csak nagyon sarkos helyzetben tud rosszabb lenni, altalaban inkabb nagyon hasonlo teljesitmenyt nyujt, cserebe pedig egyszerubb, platformfuggetlenebb es hiba eseten is konnyebb adatot visszanyerni.
En ha most kezdenem, tuti nem gorcsolnek hardver raid megoldasokkal. Sokkal tobb dokumentacio, howto es forum van ahol szoftver raid-del segitseget lehet talalni, mint valami random kartyaval amit mondjuk hasznal szazbol ot ember.
-
Gargouille
őstag
válasz
Longeye
üzenetére
A szoftveres RAID is működik nyilván, de azért egészen más a kettő. Mivel a kiinduló vasakban eleve van egy korrekt raid vezérlő, ezért célszerű azt használni. Ha lesz rá lehetőséged közelébe kerülni, akkor biztos vagyok benne, hogy értékelni fogod.
A szaktudás hiányát természetesen nem fellengzősségből írtam, lehet kísérletezni és tanulni (az ilyesmit támogatom és nagyra értékelem) sőt, ahogy mondod is, igazából ezzel tud valaki jó szakemberré válni, csak nekem úgy tűnt mintha éles környezetre (értsd. éles, fontos adatokkal) szeretne építeni ilyet. Ebben az esetben viszont már gondot okozhat, ha nem ért hozzá, mert rengeteg a hibalehetőség, amik így könnyen adatvesztésbe tudnak végződni.
Olyan ez mint az autószerelés. Más dolog laikusként picit pofozgatni otthon a kocsit és ismerkedni a motorral, ne adj isten szerelgetni amíg a kertben áll, meg megint más kimenni a közúti forgalomba vele.
Persze ha csak otthoni kísérletezgetésből vagy tanulásból épít szervert, akkor nincs ezzel baj, hajrá, csak ahhoz meg nem kell 4db 10TB-os HDD.
-
Rinocerosz
őstag
válasz
Longeye
üzenetére

bolvar
senior tagAz ms is jó lenne
.
Szerintem akkor így a kifüs cuccal egész jól össsze lehet hozni.

Longeye
tagAz oldalon írják, hogy .com vagy .education domain kellene. Azt is tud adni a KIFÜ vagy ennek ellenére megoldják? Vagy lehet elég lesz az iskolai weboldal domain?
Illetve a regisztrálciót a mostani iskolai emailról kellene küldenem vagy a KIFÜ-s levelezésből? + mellékelni egy képernyőképet a KIR-ről ahol látszik OM meg a többi adat? -
polesa
csendes tag
válasz
Longeye
üzenetére
Igen úgy értem, hogy a nyomtatás mindenféle portnyitás nélkül simán lehet nyomtatni.
A fájlszerveres megoldásban rögtön ott a bökkenő, újabb anomáliákat nyit:
- kell egy eszköz, újabb hibaforrás, energia fogyasztás, hozzáférések kezelése stb.
szóval nagy hűhó semmiért, ha egyszerűen a szkennerről a felhasználó a saját laptopjára szkennelhet(ne), akkor minek... -
Rinocerosz
őstag
válasz
Longeye
üzenetére
Nálunk is ugyan ez van
az összes Dell notival.
Volt már hasonló, de akkor csak a problémás gépeken kapcsoltam ki a Bitlockert. Most a maradékon is
.
Egyébként nem értem, hogy ez miért ennyire érzékeny a bios meg firmware frissítésekre. Lenovonal nem szokott ilyen lenni, vagy annál nincs is bitlocker? -
polesa
csendes tag
válasz
Longeye
üzenetére
Tapasztalatom szerint a DELL notik csinálják ezt, méghozzá firmware frissítéskor. Egyéb Windows frissítésnél még sose volt ilyen jelenség. A felhasználónevek megvannak papíron az átvétel/kiosztás idejéből, a jelszavukat pedig nap-mint nap használták, arra nyilván emlékeznek tegnapról. (Nem mindenkinek csak a saját neve a felhnév, ha túl gyakori neve van, akkor utána került egy tanker székhely név is. Pl. nagy.attila.varos@edumail.hu)
https://aka.ms/aadrecoverykey oldalon belépve a fenti adatokkal máris megvan a kulcs. -
net84
őstag
válasz
Longeye
üzenetére
~2 év tapasztalata mondatta velem a fentieket
. Az általad leírtak mellé nálam hozzájött, hogy teljesen evidensnek vették, ha valami prezentációs téma volt délután, akkor tök evidens volt, hogy én eldobok mindent és visszamegyek intézni/felügyelni a dolgokat... Ennyi pont elég is volt. Ahhoz kemény bérfejlesztést kellene elkövetni, hogy én valaha is visszamenjek egy intézménybe dolgozni (akár csak külsősnek).Cég és cég között is van különbség. Ahonnan elmentem, ott nem sokkal, de magasabb volt a fizetésem, cserében sok mást is kellett csinálnom (biztonságtechnika, világítástechnika, marketing, grafika, stb.) és az idegrendszerem már nem bírta. Sajnos 2 év alatt hasonló szintet ütöttek meg az intézménynél is (mindent is + maradj bent, gyere vissza, stb.).
A mostani munkahelyem egy picit nagyobb mint az eddigiek és működésében teljesen más világ. Az IT alá sok minden beletartozik és nagyjából mindenkinek mindent kell intéznie, cserében meg is becsülik az embert - számszerűsítve is. Túlóra itt sincs, cserében van kötetlen munkarend (ezt is tanulni kellettA KIFÜ-t? Ez gyönyörű... Az egyetlen dolog, ami működött nagyjából.
Na jó, kompromisszumokkal - más volt a hozzáállás, amikor @kk.gov.hu címről leveleztem velük és más, amikor mezei gmail-ről vagy az iskola saját domain-jéről. -
net84
őstag
válasz
Longeye
üzenetére
Szia!
Ez valami újdonság? Amikor ott voltam, még csak alap MT-s szabadság volt.
Visszatérve az elejére, egy jó intézményben el lehet lenni rendszergazdaként olyan kevés fizetésért is. Hagynak mellette maszekolni, nem azt nézik, hogy a 8 órádból 8 óra 1 percet kalapálj és nem alap elvárás, hogy ami nincs, azt intézd el, hogy legyen (ha a munkádhoz kell, hozz otthonról). Ja! Nem néznek titkárnőnek és gépírónak... Mert amint a legtöbb helyen megtudják, hogy mit tudsz megcsinálni, már kapod is az extra feladatokat, viszed a titkárságot, amikor a titkárnő szabin van, összerakod, formázód az éves jelentéseket, a házirendet aktualizálod + csinálod a saját munkád, aminél mindig elvárják, hogy legyen valami újítás. Plusz felviheted az összes új gyereket a rendszerbe lehetőleg szept. előtt és ne akadj ki, ha papíron, kézzel írva kapod csak meg a listát.
Én pihenni mentem oktatási intézménybe... Egy darabig jó is volt (töredéke volt a munka az előző munkahelyemhez képest), de vérszemet kaptak és elegem lett. Majd a tanker megpróbált átvenni (időnként bedolgoztam oda is, de annyival nem adtak volna többet, hogy megérje az erősebb kötöttség) illetve más intézménybe áttenni, de ekkora már nagyon tele lett a hócipőm.
Az utódom (effektív pályakezdő) 3 dossziét kapott, benne minden részletesen leírva és ledokumentálva. Topologia térkép a teljes hálózatról (2 épület, 3 szint + a szerverterem külön). Fél év után mondtam neki, hogy először próbálja már magáévá tenni az információkat, ne engem hívogasson minden fixfax hiba miatt, hogy mit csináljon vagy kit hívjon. Majd nem vettem többet fel a telefont.#28037 Narxis - olyan probléma nem létezik

#28034 Narxis - pihenésnek, egy bejelentési alapnak tök jó a maszek mellé, míg tudja a főnököd, hogy azért a fizetését milyen munkát várhat el.
#28033 Rinocerosz - nincs akkor olyan rossz helyed. Én azt tapasztaltam, hogy tankerülete válogatja, hogyan engedi. Valaki gond nélkül enged 2x8 órás bejelentésre, de ez a ritka. Van, ahol 8+6, máshol 8+4, de a leggyakoribb a 4+4, azaz 2db fél állás. 1 nap itt, 1 nap ott. Persze szarság mindig a másik helyen
.#28048 Longeye - WireGuard-ot (is) használunk, mióta az Android megszüntette az L2TP-t. Idén kezdtük a tömeges átvezetést WG-re. Szinte semmi gondunk vele. A kulcsokra kell nagyon vigyázni. Az elsőt nem mentettük külön (Mikrotik), amikor megcsináltuk, így egy rossz kattintás és ment a levesbe 10-12 kapcsolat. Azóta a külső telephelyek, mobilok és gépek is WG konfiggal mennek. Az külön pozitívum, hogy pofon egyszerű megmondani neki, hogy mi megy WG kapcsolat fele, mi nem.
A site-to-site konfig nekem pl. kezesebb, egyszerűbb, mint bármi más eddig. Azzal sincs semmi gondja, amikor backup vonalra áll át a telephely, sokszor észre sem veszik (a korábbi rendszerekkel, beállításokkal volt, amikor VPN vagy komplett router restart kellett, hogy újra összeálljon rendesen).
A másik előnye, hogy fut mobilon egész nap, ugrálok a wifi hálók és mobilnet között és végig aktív. -
Rinocerosz
őstag
válasz
Longeye
üzenetére
Igazából azt sose tudtam, hogy milyen papírt kérnek. Én úgy tudom, hogy a technikusi kell tehát ez a OKJ 54 szint ami az emelt szakképzetséget jelent. Legalább is nekem ezt kérték. Régebben viszont nem kellett talán semmi komoly papír. Nem tudom ez mikor változott.
Viszont én úgy tudom, hogy ez a technikusi minden suliba jó, talán az egyetemek kérnek magasabb végzetséget.
Ha van pedgaógus végzetséged, de rendszergazda vagy akkor meg a fizetésed ott van ahol a tanároké nem?Amúgy én is azt javaslom ha van más lehetősége az embernek akkor inkább a sulikat kerülje. Nem mondom, hogy rossz dolgom van, de azért... ennél van jobb munka. Örülök, hogy nem csak én vagyok ezen a véleményen
-
seger
addikt
válasz
Longeye
üzenetére
A lényeg az lenne, hogy rá tudjak csatlakozni a gépre. És csatlakozáskor (mint pl windows RDP, vagy anydesk) átvigye az én saját nyomtatómat. Ha ott egy doksit ki kell nyomtatni, akkor az én irodámban lévő nyomtatóra tudjam nyomtatni. Tudom, megoszthatnám a nyomtatómat, és a másik gépre, gépekre telepíthetném, de ezt nem szeretném.
-
Rinocerosz
őstag
válasz
Longeye
üzenetére
Persze ami azt illeti én is nagyon szeretem a felhőt azért elég kényelmes dolog. Viszont ezt a OneDriveos dolgot már régen felfedeztem, hogy nem igazán úgy működik ahogyan azt én szeretném. Persze nem állítom, hogy a OneDrive a hibás lenne mert lehet én vagyok ügyetlen, de nem örültem ennek a hirtelen elinduló szinkronizálásnak.
Az ikonokat egyébként nem tudta vissza állítani sajnos... a többi dolgot leszedtem és kiválasztottam, hogy tartsa meg ezen az eszközön majd lekapcsoltam a szinkronizálást. Most le is töröltem a OneDriveot mert úgy vagyok vele, hogy egyenlőre nem kell még egy ilyen véletlen eset.
Indiant
addikt
Lehet tiltani az indítását és azt is, hogy szinkronizáljon csak azt nem értem, hogy a frissítés ezt miért írta ilyen szinten felül. Ügye ha elve tiltva van az indulása és a frissítés ezt kilőtte akkro még azt mondom okés megérte. Az már kicsit sok, hogy önkényesen elkezdte felmásolni az adatokat.
Na nem baj azt mondom ennél nagyobb baj ne legyen soha!
-
Döglött Róka
veterán
válasz
Longeye
üzenetére
Igy érthető, akkor csak egy tipp mindenkinek. Ne redditen meg 3rd party helyeken takoljatok. Erre pont van hivatalos cikk. Amit meg nem lehet azzal kiirtani azt okkal nem lehet.
A hatterben futo folyamatok meg modern appoknal nem igazan vannak. Volt egy memory commit es ha nem hasznalod akkor nem fut csak idle thread. Sokkal tobb effort mint a haszon rajta. (windows internals alapfok, egy process nem fut)
-
bolvar
senior tag
válasz
Longeye
üzenetére
Nyugi itt is csak egy régi lerúgott t620 a szerver
Ez a töltési idő fura nekem, 1x próbálkozott a kolléga valami projekt kapcsán ilyen profillal de nem rémlik ilyen login idők lettek volna.
Ez művészeti suli ahol rongálok, így az elődöm mondjuk rendszerét eltakarítva már a mostani is fényévekkel használhatóbb, de ez a mandatory a diákok miatt még mozgat meglegyen.
Ha lesz végre időm ezzel is foglakozni majd visszajelzek hasonló login időt tapasztaltam-e én is. -
bolvar
senior tag
válasz
Longeye
üzenetére
Köszi az infót, itt eddig nem voltak adottak a feltételek, bekellett szereznem ssd-et szervernek látszó gépet, gb networköt, ezek most már megvannak vmre én esxi használok, jövő nyáron lehet kipróbálom.
A 1,5 perces login idő ami kicsit etántorít így az elmondásod alapján. Terminalt akartam nekik telepíteni, a kifü vl licence felmegy rá, a tanároknak azt tettem így nem akadnak fent hol kell belépni, nyitva maradt, nem ugyanazt látja kiküszöbölve. -
Longeye
tag
válasz
Longeye
üzenetére
Végül csak kifacsartam a Google-ből a választ: https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/manufacture/desktop/features-on-demand-non-language-fod?view=windows-10
A Quick Assist nincs rajta a FoD ISO-n, ezért csak az áruházból lehet újratelepíteni. Gondolom, ugyanez a helyzet a másik három funkció esetében is.
-
SirRasor
addikt
válasz
Longeye
üzenetére
Igazából nem néztem meg, hanem elkezdtem próbálgatni és 1 óra alatt már ment is a visszaállítás PXE boottal, amiben már volt 3 tömörítéses teszt és egy nagyobb SSD -> kisebb SSD visszaállítás is, plusz SMB share hibaelhárítás.
Régen használtam na; fel kellett frissíteni a mentési részét is
Tényleg, van arra logikus magyarázat, hogy ha domain nevet megadok a Samba hosthoz, akkor miért nem működik a hitelesítés? A megosztást és biztonsági hozzáférést természetesen beállítottam arra a felhasználóra.
Utána csináltam egy helyi felhasználót, beállítottam szépen és azzal se ment. Utána egyszer poénból nem írtam be a domain nevet az SMB hosthoz és akkor működött a helyi felhasználóval. Erre logikus magyarázat?
Végleg kukázom az Acronist.
-
Upo
addikt
válasz
Longeye
üzenetére
Igen, tény hogy ezután még idő kell a teljes telepítéshez, a gépek átnevezéséhez, a tartományba léptetéshez, stb.
Én azt is scriptekkel csinálom, setupcomplete.cmd-ből csinálom, powershell scriptet is meghívok onnan. A mac, gépnév, domainbe léptetés (true/false) egy központi hálózati helyen van egy csv-ben. A powershell átnevzi a gépet, újraindít, paramétereket állít, elindít olyan konfigurálásokat, telepítéseket amik a sysprepelt imageből alapból nem működnének, illetve igény szerint beléptet domainbe, utána leállítja a gépet.
Gyakorlatilag a klónozás elindítása után magára hagyható a rendszer, utána bekapcsolva azonnal használhatók a gépek. Muszáj volt megcsinálni, 300+ gépnél már nem kellemes egyenként vacakolni. -
SirRasor
addikt
válasz
Longeye
üzenetére
Köszi, jó ötlet, megnéztem róla egy videót, ha esetleg mást is érdekel.
-
SirRasor
addikt
válasz
Longeye
üzenetére
Mert 2 percig tölt a sysprep miatt

Hmm tényleg virtuális géppel is próbáltam egyszer (HyperV) régen, aztán valamiért nem folytattam a szálat.
Most vmwarezek, gondolom ott is lehetne, de...most megpiszkáltál picit, hogy lehetne-e egyszerűsíteni az egészen.
Van olyan megoldás, ami snapshotból csinál imaget? Na majd holnap utánajárok, hátha tud ilyet az acronis.Mert amúgy ez is macerásan hangzik. Virtuális gépben átállítani, hogy ISO-ról bootoljon, acronis/clonezilla indul, akkor kiválasztani valami célterületet, amihez közvetlenül a gépemen nem férek hozzá, tehát mondjuk felmountolni egy olyan vhd-t, amit utána odaadok a fájlszervernek is és úgy...macera.
EDIT: valamiért a pendrive ragadt az agyamban. Persze hálózatra/ról is mehet és akkor nem olyan macera, csak picit lassabb. -
barnibooo
aktív tag
válasz
Longeye
üzenetére
Szia!
Sajnos nem lehet, csak ennyi enged, konfigurálni a router.Igen, több gépen próbáltam egyik BIOS-os a másik UEFI-s mindkettőn a network boot volt az első és, odáig jutott, hogy a DHCP-től vár válasz, kivéve Servánál ott minden simán ment, egy telepítést ki is próbáltam.
Is is, az UEFIs kliens az virtuális a BIOS-os, ha így tetszik 'Fizikai'
Kettővel is próbálkoztam egy egyik a Standert Virtual Box a másik pedig a VMWare Workstation Pro.Az utolsót sajnos nem tudom, de hálás lennék, ha esetleg leírnád a kettő közötti különbséget.
Akkor a Linuxra mit tegyek fel, hogy ezt a problémát megtudjam oldani?
-
bolvar
senior tag
válasz
Longeye
üzenetére
A1+ kivetezve sajnos, nem lehet már igényelni. (Fél év levelezés után derítette ki a support...)
Szóval a szülőknek csak webes licence lesz de én nem keverném bele őket. Gondolom van online naplótok, ott értesülnek mindenről amiről kell.
Én olyan suliba dolgozok be ahol nincs semmi központi azonosító a gyerekeknek, de simán földi ad felszinkronizálom őket, usernév+dátum utolsó 2 számjegye a usernév.
Onedrive jár mindenkinek, 1tb. -
Upo
addikt
válasz
Longeye
üzenetére
Mikor vezettétek be? Mi a teams-et (o365) 2018-ban (illetve előtte majd egy évet ment kísérletként az informatika munkacsoportban), az akkor már tudott magyarul. Mondjuk nem nagyon értem a microsoftot, mert még magyar windows alatt is angolul indult, át kellett állítani a beállításokban magyarra a nyelvet.
-
Rinocerosz
őstag
válasz
Longeye
üzenetére
A Google Workspace-ről nem is hallottam
. Jó tudni, hogy ilyen is van... szerintem holnap felhívom a tankerületi rendszergazdát, hogy mit tud ezekről mert biztosan van erről valami hivatalos email vagy dokumentum.
Köszönöm a segítséget ma is tanultam valami újat a PDF-et pedig átolvasom. Biztosan van benne hasznos dolog. -
-
válasz
Longeye
üzenetére
Elég sok laptop gyártó különböző típusaival volt már dolgom és azonos Windows 10 verzió mellett már akkor feltűnt az eltérő hibalehetőség, amikor az egyik simán csatlakozott a felhasználónév és jelszó beírásával, a másikhoz meg muszáj volt a kiegészítő letöltése, máskét nem lehetett működésre bírni. Az eduroam komolyabb titkosítást használ, nem sima WPA(2 és társai), amit nem minden gyártói Wi-Fi illesztőprogramja kezel megfelelően.
A rendszeresen elfelejtett jelszóra, mármint amikor a Windows kéri be újra és újra: A kliensek újraindítása után a Windows elveszíti a hitelesítő adatokat, a jelszót helyesen megadva sem fogadja el, ezért nem lehet csatlakozni a hálózathoz. Mivel a Windows úgy 20 másodperc után újra bekéri a jelszót, ha hálózati hiba van, sajnos emiatt az is okozhat gondot, ha például a szolgáltató felől kicsit is szakadozik a szolgáltatás. (Akár csak annyira, hogy amúgy nem is nagyon veszik észre a felhasználók, mert más felhasználási módoknál nem feltűnő.) -
Tonyk
veterán
válasz
Longeye
üzenetére
Kifü.... kértünk tőlük sávszél bővítést, mert a digitális oktatás idejében, 150/5Mbit-tel operáltunk... Kaptunk egy 500/500-at. Papíron. Lényegében lett egy 15/350-es vonalunk optikán. (igen, lefelé 15Mbit
) 22 hónapba telt nekik, hogy kiderítsék, hol a hiba. (kb 30 hibajegy és telefon, (a végén már hetente jelentgetés), hogy még mindig semmi.) Persze folyamatosan azt kaptuk, hogy nálunk lesz a hiba, mert náluk ok minden. Mikor rákérdeztem, hogy ha nálunk van a hiba, hogy lehet, hogy a felfelé irány az 350? Csend majd hümmögés. 3 hete mindenk ok, nem nyúltam semmihez. Nemrég jött a telefon, hogy meglett mi okozta a hibát: Valami eszközük nagyon el volt konfigolva. 
-
Rinocerosz
őstag
válasz
Longeye
üzenetére
Érdekes... mert ügye nálunk szinte alig van probléma. Olyannal találkoztam, hogy egy tanárnőnek egyszerűen nem tudtam beállítani a wifi-t mert akárhogy írtam be neki a felhasználót és a jelszót egyszerűen az istennek sem sikerült. Utána beírtam az enyémet és erre puff... kész működött
. Vannak dologk amiket nem tudok hova tenni néha
.Nem tudom... lehet valami hardveres dolog lenne a baj? Nálunk ügye Ruckus Switchek és AP-ok vannak, a router meg Cisco. A switchekkel sajnos volt már sok baj... 2 év alatt 2 suliban cseréltettem 6db-ot mert állandóan meghalt a 2 középső port. Viszont az AP-okkal nem volt baj.
Nekünk is EFOP-os Dell és Lenovo dominál, de van 2db HP + vannak ezek az Acer gépek amiket a diákok vagy kik kaptak
KIFÜ is egy picit elgondolkozhatna amúgy... mert multor volt felmérés és kb. alig volt suli aki azt írta be, hogy hibamentesen üzemel.
-
Tonyk
veterán
válasz
Longeye
üzenetére
Nálam van két LSK CBW1075 interaktiv panel. Ott az egyik rendszeresen leszakad az eduroamról vagy az Oktatasi_eszközök hálóról, a másikhoz lassan egy éve hozzá sem kellett nyúlni, semmi baja.
De más tagintézményeinkben is folyamatosan gond van az eduroammal. (nem csatlakozik, ledobja, nem tud visszalépni) -
Tonyk
veterán
válasz
Longeye
üzenetére
Náunk is u.e a helyzet. Random dobja le a usert, vissza csak eduroam profil törlése és létrehozása után engedi. HP ProBook 640 G2 és Dell Latitude 5480-akkal rendszeresen ez a helyzet. Aruba AP-k, Huawei switchekkel. Azt észrevettük, hogy a jelszóban kötelező spec. karakterre érzékeny a rendszer. Mintha a ! jelet kifejezetten nem szeretné, a #-ot annál inkább.
-
Rinocerosz
őstag
válasz
Longeye
üzenetére
Nálunk is akadtak problémák... én még az év elején csináltam mindenkinek egy új felhasználót és azóta megy szépen. Mondjuk pont most hoztak egy gépet, hogy nem bír csatlakozni. Rádugtam a lan kábelre, lekapcsoltam a wifi-t es egy restart után rendben van.
Nekem akkor volt baj amikor ide jöttem, akkor senki nem bírt csatlakozni.... nem is értem, hogy akkor mi volt. Most meg ha nincs net 5 percig már falfehéren rohannak
.
A legérdekesebb a Lenovo tabletek voltak... kb. 3 hétig szöszöltem, hogy miértnem csatlakoznak. A végén az volt a megoldás, hogy az összes lehetőségre mégegyszer rá kellett nyomnom... és elindult. Tehát csak rá kellett megint nyomni, hogy PEAP, MSCHAPV2, CA, MAC... utána csatlakozott. Szóval ez hihetetlen nekem, nem is láttam még ilyet. Otthoni netre csatlakozott azonnal persze
.
Vannak érdekes dolgok ebben az Eduroamban. -
-
Gargouille
őstag
válasz
Longeye
üzenetére
Nagyon szívesen.
Bár nem értem teljesen amúgy mi a pontos feladat ezzel a Wifi profil-os dologgal, de had adjak még egy tippet, hátha használható. A powershell script-et le lehet fordítani exe-re. Például PS2EXE. Így máris nem kell olvasható szövegként odarakni a script-et. Nem azt mondom, hogy ez életbiztosítás, de azért arra jó, hogy ne tudjon csak úgy belematatni az egységsugarú. -
Gargouille
őstag
válasz
Longeye
üzenetére
Csak kiindulásként egy példa script Base64-re meg jelszóhoz:
## Original plain text password$readableText = 'Jelszo12345'Write-Host "Az eredeti kódolatlan jelszó" -ForegroundColor Green -NoNewline; Write-Host " = $readableText"Write-Host "-----------------------------------------------------------------"; Write-Host ""## Convert To Base64$encodedBytes = [System.Text.Encoding]::UTF8.GetBytes($readableText)$encodedText = [System.Convert]::ToBase64String($encodedBytes)Write-Host "A kódolt Base64 jelszó" -ForegroundColor Green -NoNewline; Write-Host " = $encodedText"## Decode from Base64$decodedBytes = [System.Convert]::FromBase64String($encodedText)$decodedText = [System.Text.Encoding]::Utf8.GetString($decodedBytes)Write-Host "A dekódolt Base64 jelszó" -ForegroundColor Green -NoNewline; Write-Host " = $decodedText"; Write-Host ""## Convert To Securestring$SecureString = ConvertTo-SecureString -String $readableText -AsPlainText -Force$SecureReadableText = ConvertFrom-SecureString $SecureStringWrite-Host "A Secure String jelszó" -ForegroundColor Green -NoNewline; Write-Host " = $SecureReadableText"## Decode from Securestring$DecodedSecureString = [System.Runtime.InteropServices.Marshal]::PtrToStringAuto([System.Runtime.InteropServices.Marshal]::SecureStringToBSTR($SecureString))Write-Host "A dekódolt Secure String jelszó" -ForegroundColor Green -NoNewline; Write-Host " = $DecodedSecureString"Nem azt mondom, hogy ez a megoldás, de kiindulásnak jó lehet.
-
Rinocerosz
őstag
válasz
Longeye
üzenetére
Köszönöm szépen a jótanácsot megoldódott a probléma.
Ismertem is ezt a supportot mert tőlük kérem el a bitlocker kulcsokat
.
Mostanában az összes gép sírt a licenc miatt (gondolom az edu-s szerver miatt) és eddig ez a az egy ilyen laptop volt amin nem tudtam semmit rendszergazdaként futtatni mert az UAC kérte a rendszergazdai fiókot. A többivel szerencsére nem volt gond.
Már több mint egy éve űzöm az ipart, de nem volt egyszerű a kezdet
. Minden le volt robbanva nagyon... viszont mostanra már szerencsére megy minden rendesen. Persze vannak még ötletek most akarok a szerverekkel foglalkozni
. -
Rinocerosz
őstag
válasz
Longeye
üzenetére
Igen a helpdesk majd remélem ír hamarosan. Nem emlékszik arra se, hogy neki van ilye
. Pedig az ő neve szerepel az emailben, szóval...
Én is kutattam a gépházban pont ez miatt, de sajnos nincs másik domain... ez a furcsa.Itt még nem volt rendszergazda előttem... ez a baj
.
Mikor ide jöttem a net nem tudott lejátszani egy 10mp videot 240p-ben.... csak ügye nekem most mindent magamtól kellett kitalálni. De azért csak elboldugolok így úgy
-
-
Visormail
addikt
válasz
Longeye
üzenetére
Abban is rá lehet csatlakozni másik gépre Enter-PSSession gépnév paranccsal (winrm-et használja hozzá, azt kell bekonfigolni).
Egyéb parancsokban is meg lehet adni célgépeket. PL
Get-EventLog -ComputerName gépnév -LogName Application -Source Wininit -Newest 1 | flath ha ki van rá küldve központilag, akkor nyilván mindig újratelepül, hiába szeded le kézzel.
-
Gargouille
őstag
-
Visormail
addikt
válasz
Longeye
üzenetére
Hogy szoktad bekapcsolni? Gondoltam kipróbálom.
GUI-ból OpenSSH kiszolgálót kiválasztva: a telepítés nem sikerült.
Powershellből:
Add-WindowsCapability -Online -Name OpenSSH.Server~~~~0.0.1.0
Add-WindowsCapability : Add-WindowsCapability failed. Error code = 0x800f0954dism /Online /Add-Capability /CapabilityName:OpenSSH.Server~~~~0.0.1.0
Error: 0x800f0954Azt írják egy fórumon, hogy ha a HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate\AU\UseWUServer registry kulcs nem 0, akkor nem szokott menni.
Is that "UseWUServer" value set by a GPO? One of the suggestions from people that have had this problem is set the value to zero (0). You may have a problem doing that if a GPO keeps setting it back, though.
Tartományi gépen próbáltam, ahol ez be van kapcsolva házirendből, lehet, hogy emiatt nem sikerül. -
bolvar
senior tag
válasz
Longeye
üzenetére
Nah annyira művészeti a suli semmilyen online rendszert nem használnak így a krétát se

Szóval marad a manuális pakolgatás
Viszont azon agyalok a kis nebulók ne basztassák a gépeket kapnak egy mandatory profile-t legalább megtanulják semmit se mentünk az asztalra
Valakinek van jó tippe mennyire működőképes ez diákoknál vagy puding próbája az evés csináljam meg ?
-
bolvar
senior tag
válasz
Longeye
üzenetére
Itt az előző emberke- ne hívjuk rendszergazdának- mókolt valamit roaming profile-al, de össze vissza szinkronizált folyamat a tanároknak, utálták.
AD+o365 kezelem a usereket távokatás nem volt, nem is voltak nyitottak a teams-re. A névkonvenció a kevés user miatt nem bonyolítom túl, ahogy végignéztem a diáknévsort nincs ütközés benne szerencsémre most, de lehet beleírom az om azonosító utoló 2 számlegyét.
Igazából az a része érdekelne hogy kezeli más az évfolyamokat, de látom te is kézzel mozgatod őket akkor erre vlsz nincs jobb megoldás
Most egy terminal szerverre lépnek be a tanárok, de a diákoknak ezt nem szeretném ha nem muszáj. A roaming profle-al minden kollégám csak negatívan tudott nyilatkozni de lehet az lesz a diákoknak max
Művészeti iskola így az it itt nem igazán érdekel senkit szóval minél egyszerűbbre kell törekednem mert egy jelszó váltást se bírnak megugrani
-
Gargouille
őstag
válasz
Longeye
üzenetére
Egyébként ha érzed magadban a mágikus erőket, akkor akár powershell-ből is tudsz írni script-et erre a feladatra, egy itextsharp kell csak hozzá, így akár teljesen automatizálható is a dolog:
Én például ezzel oldottam meg más PDF-el kapcsolatos automatizmust. Ha sokszor kell így kézzel mókolni PDF-eket, akkor megéri rászánni az időt megírni egy scriptet hozzá.
-
Döglött Róka
veterán
válasz
Longeye
üzenetére
A storage space ket particioban manifesztalodik: metaadat es adat.
A metaadat particio tartalmazza hogy melyik data extent melyik lemezhez tartozik, melyik masolathoz tartozik. Ha egy lemezed kiesik vagy leallas van akkor egy repair job indul es szinkronizalja az extenteket a metaadat alapjan.
Sima standalone spacesnel ez gyorsan megtortenik. S2D eseten tarthat sokaig ha nagyon sok HDD-t hasznalsz.
-
Gargouille
őstag
válasz
Longeye
üzenetére
Igazán nincs mit.
"Még régebben egy tanfolyamon azt mondta az oktató, hogy a kódolós vírusok nem tudnak a ZFS snapshot mögé nézni, ezért minden mentés után létrehozok egyet. Élesben még nem teszteltem, mert szerencsére sosem volt dolgom ransomware-rel (kopp, kopp, ...)."
Ehhez szeretnék csak némi gondolatot fűzni, esetleg másnak is hasznos lehet. A különböző snapshot technológiák kiválóan alkalmasak a ransomware-ek ellen, függetlenül a fájlrendszertől. A ZFS sem kivétel ez alól, ebből a szempontból igazából lényegtelen, hogy ZFS vagy más. De van egy fontos kitétele is a dolognak! Csak abban az esetben nyújtanak bármilyen védelmet ha maga az eszköz, ami a snapshot-ot kezeli (legyen az egy fájlszerver, NAS vagy hypervisor) nem fertőződik meg. Tehát ha azon a gépen történik a fertőzés, ahol a snapshot-ok vannak kezelve, akkor simán bedarálhatja azt is, ez ellen a ZFS sem véd.
Mikor elkezdtek nagyon terjedni ezek a ransomware támadások (nagyjából 7-8 évvel ezelőtt) kezdetben még többségében rém primitívek voltak, lényegében egy exe fájl vagy script, ami lefutott oszt' jónapot. Ha kilőtted a memóriából meg is állt. Pont azért volt hatékony, mert nem mutatott vírusra jellemző tulajdonságokat, nem próbált beépülni, fertőzni, registry-be turkálni stb. csak elindult és futott még csak admin jogot sem akart, így a legtöbb heurisztikus vagy viselkedés alapú védelmen átcsúszott mert lényegében nem csináltak semmi "gyanúsat".
Aztán egyre szofisztikáltabbak lettek és pár év alatt eljutott odáig, hogy egy meglapuló, beépülő, sunyiban fertőző periódus után - jellemzően péntek délután vagy munkaidőn kívül - először nem is a fájlrendszernek esett neki, hanem törölte a pillanatképeket, backup-okat keresett és minden egyebet, amiből helyre lehet állni és csak ezek tönkretételét követően állt neki a fájloknak. (Talán itt is említettem egy korábbi hozzászólásban, hogy olyan eset is volt, amikor egy fertőzött szerveren a VeeamAgent-ből a hálózati jelszót is kivadászta és ezzel érte el a backup-nak használt távoli megosztott mappát.)
Most legújabban trend meg már nem is a sima titkosítás, hanem az összekavarás, vagyis a meglévő fájlokból ollóz ki részeket és felcserélgeti vele más fájlok tartalmát, így elsőre észre sem veszed, mert a fájlnevek nem változnak csak egyszerűen használhatatlanok lesznek.
Egy szó mint száz, nagyon jó dolog a snapshot, csak oda kell figyelni, hogy védve legyen.
-
SirRasor
addikt
válasz
Longeye
üzenetére
Egy ügyfélnél csináltam pont így és tényleg így működik. Lehúztam teszt jelleggel az egyiket és simán elindult. Visszadugtam, újraszinkronizálta, utána a másikat húztam le és működött tovább.
Továbbra sincs jó költséghatékony megoldás ilyen felhasználás mellett: egyéni vállalkozó, könyvel, tehát mindig működő cucc kell neki, de van 1 szem PC-je és nem akar költeni szinte semmit.
Volt benne egy 500-as lassú HDD, amit amúgy is cserélni kellett. 240-es SSD elég, akkor kapott bele kettőt és megy MS-es RAID1-be.
Arra sikerült rábeszélni, hogy a kijött 500-asnak vegyen külső házat és csináljon rendszeres offline mentést (könyvelő progit adatbázisostul elég copyzni...), mert ha jön egy zsarolóvírus, akkor így járt
Az egész művelet megvolt 40k alatt.Win11-et én sem erőltetem, munkahelyen meg pláne nem. Hoppá ez eléggé off, de azért leírom (de nem offolva, mert olyan nehéz kiolvasni a szürkét
).
Már a 10-esnél is látszik, hogy rettentő rossz irányba megy az MS és alig találok hozzá progit, amivel vissza tudom fogni az adatgyűjtését és az ahhoz tartozó erőforráspazarlását.
Jelenleg 5 lábon áll, amit kitaláltam (most nem arról van szó, hogy mit-hol-milyen környezetben lehet használni vagy milyen nehéz beszerezni a licenszt)
-Windows 10 LTSC + Windows update kikapcsolva (fél évente 1x engedem frissíteni, de lehet már azt se fogom)
-Tinywall tűzfal (Magyar emberke csinálja), ahol kb. mindent tiltok és csak azt engedem át, amit ismerek (ja, macera eleinte..)
-Ultimate Windows Tweaker
-Windows Privacy Dashboard
-valami ingyenes vírusirtó, amit pár havonta variálok. Most a Panda free van fent. Bár az is lehet, hogy éppen letöröltem és nincs fent semmi (Win defender se megy). Abból indulok ki, hogy nem töltök le semmilyen szemetet (meg úgy általában semmit) és nem megyek be ismeretlen honlapokra, úgyhogy nem igazán tud kártékony kód eljutni a gépig. Digis router külső pingre se reagál
443-as port van csak nyitva.Gargouille +1 a napi OFFLINE mentésnek. Macera, de egyszerűen nincs biztonságosabb megoldás.
Tényleg, veeam ingyenes licensz vagy clonezilla? 1:1-ben még nem hasonlítottam össze, csak az acronist a clonezillával és...jó, macerás a clonezilla, de a tömörítési arány kb. ugyanolyan jó és nem kerül semmibe. -
Gargouille
őstag
válasz
Longeye
üzenetére
Az ilyen jellegű szoftveres raid megoldásokkal nekem az a tapasztalatom, hogy több gondot okoz mint amennyit megold. Szerveknél meg sem tudnám számolni hányszor szívtunk már miatta, hogy letérdelt a vas és persze a szoftveres tükör sem működött (volt ahol alaplapi raid volt, máshol meg Windows-os dinamikus kötet). Aztán jön a kézi mókolás meg varázslás a lemezekkel... Miután helyreállítottuk nagy nehezen, mindig felhívtuk rá a figyelmet, hogy vagy legyen rendes raid vezérlő vagy inkább felejtsék el a tükrözést, helyette legyen több vonalas mentésük.
Ha egy otthoni gépről van szó, akkor ajánlom, hogy hagyd a fenébe a szoftveres tükröt, inkább használj csak egy darab merevlemezt (vagy SSD-t) és legyen róla napi automatikus mentésed, mondjuk az ingyenes VeeamAgent tökéletes hozzá. Hidd el többre mész vele mint egy szoftveres tükörrel.
A szabálytalan leállást pedig semmilyen technológia nem szokta jól tolerálni Windows rendszer esetén.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 27% - MSI RX 6650 XT GAMING X 8GB GDDR6 Videokártya!
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 12 64GB White-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4604, 100% AKKSI
- Dell Alienware 18 Area-51 AA18250 18" - Intel Core Ultra 9 275HX, 32GB, 2TB SSD, RTX 5070Ti (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Nálam se volt eddig wifis gép, vezetéken meg nem volt ilyen gond, simán felcsatolta mindig mindegyiken.

az összes Dell notival.
.
. Az általad leírtak mellé nálam hozzájött, hogy teljesen evidensnek vették, ha valami prezentációs téma volt délután, akkor tök evidens volt, hogy én eldobok mindent és visszamegyek intézni/felügyelni a dolgokat... Ennyi pont elég is volt. Ahhoz kemény bérfejlesztést kellene elkövetni, hogy én valaha is visszamenjek egy intézménybe dolgozni (akár csak külsősnek).
Na jó, kompromisszumokkal - más volt a hozzáállás, amikor @kk.gov.hu címről leveleztem velük és más, amikor mezei gmail-ről vagy az iskola saját domain-jéről.

. Vannak dologk amiket nem tudok hova tenni néha
.
kraftxld