- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Három Pixel 9 jött Magyarországra
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Yettel topik
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szasza_boy
csendes tag
válasz
Iam The Ghos #28846 üzenetére
Sziasztok!
Nem vagytok egyedül, nekem ugyanez a problémám. A februárban vett Geil Value ramjaim (2x2Gb) tegnap este mondták be az unalmast. :-( MEMORY_MANAGEMENT-es kék halál. A BIOS beállítások nem auto-n voltak, a ramok nem voltak túlhajtva, minden alapon és manuális beállításokka a gyári értéken. Az alaplap (Giga EP45T-DS3) támogatja is őket. Előtte órákat játszottam semmi gond nem volt.
Próbaképpen elindítottam egy virtuál PC-t meg a Heavy Load nevű progit; ez a kettő szépen megette a memóriát majd jött a kék halál. Betettem két Kingmax ramot, szintén 2x2Gb, azokkal semmi gond. (Ezek közül ez egyik volt már gariban, anno ugyanígy jártam vele.) A Memtest-et már nem is próbálom, hiszen tudom reprodukálni a hibát W7 X64 alatt is. A ramok mennek graiba a mai nap... :-(
Amit én kérdeznék a szakértőktől, hogy az alaplap nem teheti-e valahogy tönkre a ramokat bizonyos idő után? Zárlat, rossz foglalat, mittudomén... Ehhez a részéhez nem értek...
Különösen azért, mert a korábbi Kingmax ramok közül is behalt az egyik. (Annak ellenére, hogy nincs semmi húzva.) A tápom amúgy Chieftec 650-es.
Köszönettel!
-
Szasza_boy
csendes tag
Sziasztok!
Van 2x2 GB Geil Value RAM-om (7-7-7-24) és 2x2 GB Kingmax RAM-om (9-9-9-24). Az alaplap Gigabyte EP45T-DS3. Kb. 3 hete - a fórumozók segítségével
- be tudtam állítani a Geil Value-t, hogy stabilan menjen: az időzítéseket le le kellett venni Auto-ról, és fixen beállítani. (Tehát most a BIOS-ban a 7-7-7-24 van fixen.) A kérdés az, hogy ha beteszem a Kingmax-okat is - ami ugye CL9-es - akkor ez fog működni? Illetve megéri egyáltalán próbálkozni a beállításokkal, vagy inkább adjam el a Kingmaxot? (Most nincs időm próbálkozni, ezért kérdezlek benneteket, hátha van valakinek tapasztalata.)
Köszi a válaszokat!
-
Szasza_boy
csendes tag
válasz
KáZsé Mestör #27768 üzenetére
A hétvégén én is szívtam a memóriákkal, nekem is tanácsolták, hogy a BIOS default értékekre álljak vissza. Kipróbálhatnád te is. Egyenként kezdve a modulokat berakosgatva. Az nem lehet gond, hogy a vinyó/DVD csatlakozója csúszott le?
-
Szasza_boy
csendes tag
válasz
KáZsé Mestör #27766 üzenetére
Szia!
Én is tapasztaltam már hasonlót, igaz nem ennyire durván. Amit én kipróbálnék: tiszta alkohollal letisztogatni a memória érintkezőit, plusz egy kis tisztítás a gépben. Ahogy te is említetted ha megmozgattad vmelyik ramot, akkor elindult a gép. Tudom, hogy bénán hangzik ez a tanács, de ellenőrizd, hogy tényleg helyén van-e a memória rendesen. Én is jártam már úgy, hogy álló helyzetben úgy nézett ki, hogy helyén van a videókártyám, aztán mégsem. Elfektettem a gépet és voila, bepattant rendesen a helyére...
-
Szasza_boy
csendes tag
válasz
Rover623 #27724 üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
Az szerinted elég ha a Memtest-ben csak a 6-os tesztet futtatom, amiben korábban hibázott? Vagy előfordulhat, hogy a többi teszttel együtt bírható hibára ismét a memória?
Ugyan azt még mindig nem értem, hogy ha minden Auto-n volt - nem voltak kézzel beírva a fesz-ek - akkor miért hibázott, de ha a mostani beállításokkal működne, akkor nekem jó...
-
Szasza_boy
csendes tag
válasz
Rover623 #27722 üzenetére
Íme a screen shot:
A DIMM3 beállítások ugyanilyenek.
A memória jelenleg tényleg 1333-on megy, most nem is akarom feljebb tornázni, csak azt szeretném, ha stabilan menne. (Ergo ne hibázzon.) Kézzel beállítottam a 7-7-7-24-et, amit a BIOS alapból felajánl, és a 1.5 V-ot illetve a 0.750-es Termination, Data, Address értékeket. Ilyen beállítások mellett a Memtest 6-os tesztje, ami reggel hibát adott most 14 pass után hibátlan. Alapértelmezett gyári beállítások mellett (minden Auto-n) a 2 ram hibázott az 5-ös és 6-os tesztben. (Az 5-ös tesztet futtattam délelött 20 pass után hibátlan volt.)
A magától visszaálló BIOS-nál pedig a bootolás alatt meg kiírta, hogy hiba történt a DMI adatok beolvasásakor (ha pontosan emlékszem) és helyreállítja a BIOS-t. Dupla BIOS van a gépben, a gyári az F2-es. Gondolom erre állt vissza. Én is csak akkor vettem észre, amikor ismét újraindítottam a gépet.
-
Szasza_boy
csendes tag
válasz
Rover623 #27716 üzenetére
Az F2-es BIOS-ra "magától" állt vissza akkor, amikor először felvittem a DV-t 1.6-ra. Én sem értettem. Újra feltettem az F3-as BIOS-t, ami viszont visszatöltötte a gyári beállításokat.
A beállítás javaslatokat pedig innen vettem:
http://www.geil.com.tw/products/showSpec/id/138
Hogy kell ezt értelmezni? Én úgy értelmeztem, hogy mindig 1.6 V kell neki. 1.6 V van a memóriára is írva. Plusz a MemSet a 7-7-7-24-re az SPD settingnél írta ki az 1.5 V-ot. Nem értem...
-
Szasza_boy
csendes tag
válasz
Rover623 #27711 üzenetére
A BIOS default már megvolt, amikor visszaállt a régebbi F2-es BIOS-ra. Amúgy ha beállítom kézzel az alap értékeket, 1.5 V, 7-7-7-24, akkor nincs ilyen üzenet. A performance Enhance-ot visszatettem standardra. (Azt hiszem így hívják a normál értéket.) A táp egy 650W-os Chieftek. Drága pénzér' vettem.
Max meddig emeljem a DRAM V-ot? A memória gyári beállítása a 7-7-7-24-re 1.5 V-ot ír, a 8-8-8-28-ra pedig 1.6-ot.
Most épen az alap kézi beállítások mellett nézem csak az 5-ös, ill majd a 6-os tesztet a Memtest-ben. Eddig az 5-ösön 20 pass után nincs hiba.
Futtattam Prime95-öt is több mint 1 óráig, az gond nélkül ment. -
Szasza_boy
csendes tag
válasz
#82903040 #27709 üzenetére
A BIOS-ban többnyire ki lehet kapcsolni a BOOT logót. Lehet, hogy a logó miatt nem látod a memória kiírást. A videókártya típus kiírás után szokott lenni egy összesítő, hogy XY MB memória van a gépben. Az is lehet, hogy még nem éled fel a képernyő akkor amikor ezt kiírja. Própáld ki a MemSet nevű progit, az is kiírja channel adatokat. A memória olvasási eredményekről nem tudok mondani semmit, nekem DDR3-om van. (Az is rossz, ha minden igaz...
)
-
Szasza_boy
csendes tag
válasz
#82903040 #27706 üzenetére
Szia!
A mennyiséget nézd meg a BIOS-ban, én annak hinnék. A Single/Dual channel meg a boot-oláskor látszik. (Memory runs at single/dual channel...) Szinte biztos, hogy csak Single Channel-ben fut, mivel nem egyforma a két RAM. Ha a W elindul, akkor elvben gond nem lehet, de valami nem tökéletes. (Nekem kereken 4.0 GB-t ír ki.)
-
Szasza_boy
csendes tag
Sziasztok!
Az alaplapom egy Gigabyte EP45T-DS3. Most vettem új 2x2 GB Geil Value RAM-ot, amin az szerepel, hogy 1.6 V-on működik. Az első Memtest után 3 órán belül hibát kaptam, mindkét RAM-ot együtt tesztelve. A BIOS-ban a DRAM Voltage alapból 1.5 V-on van, a DRAM Termination, Data Vref és az Address Vref pedig 0.750. (Ha jól okoskodom, akkor a DRAM Voltage felének kell lennie...) Ezután teszteltem a memóriát egyenként is, az első teszt képe csatolva. Lehet az, hogy a hiba az alacsony DRAM Voltage beállítás miatt van? Vegyem fel 1.6 V-ra a többi értéket meg 0.8-ra?
Tuningolni nem szeretném. Köszönöm a válaszokat!
-
Szasza_boy
csendes tag
válasz
DjAaron #26355 üzenetére
Szia!
Hibaüzenet? A 0x00000000-hoz hasonló kód kellene. Nálam is ilyesmi hiba volt. XP keveset halt meg, Vista többet, Win 7 meg nagyon gyakran. Kék halál és újraindulás. Csak 32 bites rendszert használtam, a 64 bitesről nem tudok nyilatkozni. Kiderült, hogy az egyik ram-om hibás. (Még szerencse, hogy gar-os.) Javaslom hogy futtass Memtes86+ - ot legalább 8 óráig egyesével a memória modulokon.
-
Szasza_boy
csendes tag
válasz
gamekiller01 #26325 üzenetére
Szia! Csak sima EP45T-DS3-am van, de ahogy látom nem sok különbség van az Extrémhez képest. Ennek ellenére kipróbálom a 2-4 slotot és megnézem a BIOS beállításokat is. Köszönöm a gyors választ!
-
Szasza_boy
csendes tag
Sziasztok!
Lenne kérdésem is. Ilyen kinézetű memóriám (Kingmax DDR3 1600) van, jó nagy hűtőbordával: http://dl.dropbox.com/u/1973904/2763.jpg.
(Ez telóval, de nem jó a fókusz: http://dl.dropbox.com/u/1973904/DSC00436.jpg)A Kingmax weboldalon a DDR3-as memóriákhoz a CAS-t 9-9-9-21-nek írják. A Memtest viszont 9-9-9-24-et ír ki. Ez számít? Okozhat kék halált és Memtest memória hibákat? Amit még szintén nem értek, hogy ha ez a memória egyedül van csak a gépben, akkor miért DDR2-nek jelzi a Memtest? Ilyenkor nem megy a Dual Chanel és visszaveszi a memóriákat a BIOS? (Nem értek nagyon hozzá, csak olvasgattam a fórumot...)
Memtest kép: http://dl.dropbox.com/u/1973904/DSC00434.jpg
-
Szasza_boy
csendes tag
Sziasztok!
Történt velem, hogy egy éve vettem egy DDR3-as Gigabyte lapot 2x2Gb Kingmax rammal, ami jól muzsikált, Vistára váltva XP-ről viszont egyre gyakrabban (napi egyszer, többnyire a rendszer indítását követően) újraindult, a klasszikus kék halál. Természetesen gyorsan futtattam a Memtest-et, akkor még a 2.10-es verzió környékén járt a program. A memória tesztet kb. 4 óráig futtattam, semmi hiba. Olvastam, hogy ajánlott 24 óráig futtatni a progit, de gondoltam elég lesz a 4 óra...
Átnéztem mindent, BIOS, driverek, router, WLAN adapter, BIOS frissítés... Semmi, ami hibás lenne. Ráfogtam a Vistára.
3 napja feltettem a W7-et. Első újraindítás után röviddel kék halál. Memória teszt megint 2 óráig, BIOS... Semmi. Most már Memtest 4.0. (Kihagyták a 3-as verziót ha minden igaz...) Tegnap este viszont ráengedtem ismét a Memtest-et és hagytam hadd fusson reggelig. És lám 573000 (!) hiba. Ööööö... Kiválasztottam azt az opciót. hogy tesztelje az összes memóriát, ECC hibakeresés ki volt kapcsolva. Befolyásolhatja a Memtest-et, hogy bent hagytam mindkét memóriát (2x2GB)? Most fut a teszt az egyik modullal, hogy kiderüljön melyik fuccsolt be.
A nap tanulsága részemről: hallgatni kell mások tanácsaira és a Memtest-et sooookáig kell futni hagyni a teszteléskor.
Szép és memória hiba mentes napot kívánok!
(Még szerencse, hogy 3 év garancia van...)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- több db DDR4 laptop ramok 2x8Gb (7e) 2x16Gb (18e) és 2x32GB (35e) párban garanciával!
- Patriot Viper Steel RGB 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Alza garancia
- AKCIÓ! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- FURY 32GB Beast RGB DDR5 6000MHz CL36 KIT Memória!
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Xiaomi Redmi 13128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- HGST HUH721010AL5200 10TB 7.2k SAS HDD, DELL branded, nettó 38000Ft + ÁFA, 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged