- iPhone topik
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Magisk
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dyingsoul
veterán
Fujicu siemens amilo L7310 laptop milyen memóriákat tud kezelni és maximum mennyit? sürgős lenne a kérdés, valaki pls segítsen! (sajna elég régi a laptop, alig találok róla infót)
-
04ahgy
nagyúr
Jó az elgondolásod. A chipset esetében sincs korlátozó tényező, és ha a leírtakkal összhangban, csatornánként töltöd fel, akkor fog a dual menni. Legfeljebb nem 1066MHz-en, hanem valamivel alatta.
A friss, 2GB-os modulokat tedd az 1-3 slotokba, a régebbiek kerüljenek a második-negyedik kombinációba.
Igazából stabilitási okokból (no meg anyagilag is) én a 2*2GB-ot támogatnám, nem a négy modult.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
werszomjas #26045 üzenetére
Felesleges a bordára izgulni. Geil esetén az 1066-os Value-n is van borda, mégis fos RAM. A Kingmax meg borda nélkül is jó. Felesleges szerintem a bordára izgulni.
Ren Hoek: kicsit sokat reklámozod a hard*****rt. Egy ideig oké, de inkább depo vagy árgép linket adj, ha valakinek ajánlasz valamit. Ha feszíted a húrt tovább, kénytelen leszek moderátori segítségért folyamodni. Én elhiszem, hogy a kedvenc boltod, de vannak a PH!-n alapelvek is, amit be kell tartani.
HGyu
-
Teng
aktív tag
APACER 2048Mb DDR3 Golden Cover 1333Mhz
vagy
APACER 2048Mb DDR3 1333Mhz
vagy
BUFFALO 2048Mb DDR3 1333Mhz CL9
ezek közül mit javasoltok?
a lényeg ezek vannak a nagykerbe perlill. Kingstone-t pedig nem szeretnék, és sajnos a kingmax épp kifogyott
És még egy dolgot nem értek hogy lehet hogy az apacer golden cover bordás és olcsobb mint a sima-nembordás változat:S
-
Messa
tag
Sziasztok!
A hozzáértők segítségét szeretném kérni RAM vásárlás előtt.
Jelenlegi konfigom:
Lap: Gigabyte P35-DS3
Proci: C2D E 4500@11x255(2.8)alapfesz
Ram: 2x 1GB CSX 1066DDR2 CL5 CPUID szerint 1.8V, 510Mhz,CL6 [link]
Kicsit kevés már a 2 giga RAM így szeretnék bővíteni.Laikusként 6 GB-ra gondoltam, megtartom a mostani 2x1GB-ot és vennék mellé 2x2GB-ot. Jelenleg a 2 CSX az 1-es és 3-as slotban szépen üzemel dual-ban. Ha vennék 2x2GB-ot a 2-es, 4-es slotba úgyis maradna a dual channel vagy nem? Érdemes megtartanom a 2db 1GB-os modult vagy ha jót akarok adjam el és legyen 2x2GB dualban?Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv,
Messa -
Ren Hoek
veterán
válasz
attiati #26040 üzenetére
Hát pl, nézd meg más alaplapok listáját hasonló chipsettel... Ha ott tesztelve van, akkor jóeséllyel menni fog, mert úgyis a procitól függ.Persze Kingmaxokkal is lehet probléma 1600-on, úgy ahogy a többivel is. Annyi még, hogy 1333-as ramokhoz általában nincs borda. Szóval én ezért nem vettem, mert gyakorlatilag kit-ben kapok 1600-ast,amin van borda is, és picivel drágább. Pl hardverkernél 12K 2 Gb borda nélküli 1333-as kingmax, 14K bordás 1600-as.
Viszont most rambazárban vannak G.Skill 1600-as Ripjaws-ok bordával 1,5-1,65 V-on, a kék CL 7-8-7-7-21-esek 24K-ért...szóval bokánfostam magam... 23K-ért vettem CL9-est, de ez jobb, itt PH!-n most volt cikk róla. Ha most vennék tuti ezt venném, dehát már megrendeltem, (meg az QVL-es ram)
-
csiky
tag
Hello,
ASUS P7P55D-be akarok normális ramokat venni.
OCZ Reaper, Corsair Dominator il Mushkin Blackline Frostbyte 996679 között gondolkodok?
véleményetekre lennék kíváncsi.
előre is köszönöm
üdv
-
werszomjas
addikt
Patriot ramokról mi a véleményetek?
Patriot DDR3 1333MHz 4GB Patriot Signature KIT
Patriot DDR3 1333MHz 4GB Viper II KITPatriot DDR3 1600MHz 4GB Patriot Signature KIT
Patriot DDR3 1600MHz 4GB Sector 5 G Series KITÉrdemes venni?
Megbízhatóak? Stabilak? -
Ren Hoek
veterán
válasz
attiati #26034 üzenetére
Ha QVL-es (vagy ha nem is feltétlen) akkor szerintem érdemes kísérletezni vele, mert később értéktartóbb lehet az "1600"... árban meg alig drágább. Legfeljebb 1333-on fog menni és állítgatni kell , de Hgyu jól leírta miket kell állítani. Persze ha biztosra akarsz menni akkor QVL-es 1333-as Kingmax. TinyBGA-sra nemtudom a választ, majd más leírja
-
lsc
nagyúr
Az mch az maga az alaplapi csip, 4x1 gigánál már valószínűleg egy értékkel több feszt kell neki adni mint 2x1 gigánál /a tapasztalatok alapján legalábbis . Elképzelhető hogy berakod és megy, de én kis esélyt adok neki . Az mch a biosz M.I.T. menüjében az (G)MCH overvoltage control-nál találod, ott lehet neki feszt adni . Ugyanebben a menűben lehet a ramoknak is feszt adni /mármint az M.I.T/, valószínűleg azoknak is kell majd . A lapod topicjában segítenek, ez már inkább oda tartozik .
-
hool
aktív tag
válasz
04ahgy #26027 üzenetére
Ez igazából desktop gép, midi: http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=MIGR-67155#mem
tehát sima dimm ram kell bele. -
04ahgy
nagyúr
Na, ma postán is küldtek vissza egy Geil kitet (1600MHz / CL9) meg személyesen is voltak benn egy szintén 1600MHz / CL9-essel. Egyik esetben AM3-as Giga, a másik esetben AM3-as MSI lap az alkatrészeknek támaszt biztosító alap. A hibajelenség laptól függetlenül ugyanaz.
Jah, és mindkettő 2GB-os, tehát 2*1GB-os modulok. A hiba 1333MHz-en is jelentkezik mindkettőnél, nem kell hozzá 1600MHz.
HGyu
-
hool
aktív tag
válasz
04ahgy #26022 üzenetére
Rendben, köszi a választ.
Láma kérdés, de van lényeges különbség a 2 között, ha SPD szerint tud csak menni, 1.8V-on?
Nekem egy Lenovo ThinkCentre A55-m van, alaplapi lapkakészlet Intel Broadwater i946GZ, feltehetőleg mind2 menne stabilan nem?
http://www.geil.com.tw/products/showSpec/id/155
http://www.ec.kingston.com/ecom/configurator_new/PartsInfo.asp?LinkBack=&ktcpartno=KVR800D2N5K2/4G&root
datasheet pdf
Megköszönném ha elmondanád, hogy Te melyiket választanád, ha Geil használtan, garival 17e, Kingston új 22e. -
Tibi87
tag
Szevasztok! Elszeretnék adni 4x1 gb 1066Mhz DDR2-s CSX ramokat![link] Segithetnétek hogy hol hirdessem meg öket! Az Irány ár: 10k garanciális mind a 4 db! A képen 2x1 gb kit van nekem ilyenböl van 2 db!
Elöre is köszi a segitséget ha valakit érdekel irjom pm-t köszi! -
werszomjas
addikt
sziasztok.
CRS DDR3 XMS3 DHX TW3X4G1600C9DHX 4GB KIT
CRS DDR3 XMS3 TWIN3X4G-1333C9 4GB KITMi a kettő között a különbség?
Mi az a DHX?
Érdemesebb azt venni? vagy jobb a DHX nélküli?Valamint az 1600-as olcsóbb, mint az 1333-as.
Melyiket érdemes venni?
GA-MA770T-UD3P lapba.
-
hool
aktív tag
Vannak ezek a green geil ramok, 1.6Von képesek menni. Az én gépem csak 1.8Vot tud, ilyenkor mi a helyzet? Hosszútávon jó lesz ez neki? Vagy nincs jelentősége?
-
Mancsy
HÁZIGAZDA
Szerintetek melyik lehetőség a jobb?
- 4 GB DDR3 1333-on, single channelben
- 6 GB DDR3 1111-en, dual channelbenUtóbbit még nem sikerült elérnem, DRAM Timingot kellene piszkálni.
Ezeket szokták átállítani?
CAS# LATENCY
DRAM RAS# TO CAS# DELAY
DRAM RAS# PRECHARGE
DRAM RAS# ACTIVATE TO PRECHARGEASUS P5Q3-as alaplap, és dual channelben kékhalálozik a fullosan támogatott Kingston RAM-októl (KVR1333D3N9/2G). Állítólag 1111-es órajellel, és 7-7-7-20-as időzítéssel megy, de melyik négy érték az a 7-7-7-20?
És mi lenne jobb, gond nélkül a 4 giga, vagy megpiszkálva a 6? -
04ahgy
nagyúr
válasz
Ren Hoek #25974 üzenetére
Megfigyeléseim alapján:
- CPU IMC vagy tudja rendesen az 1600MHz-et, akkor trükközés nélkül megy, bármilyen RAM-mal. Vagy csak nyögve (CPU_NB_VID feszemeléssel stabilizálható, vagy 5,33-as RAM szorzó mellett 240MHz ext.clock), vagy 200MHz-es external clockon egyáltalán (8-as RAM szorzóval) nem tudja. Ekkor verejtékes munka stabilizálni.
- Memória márka (Chip típus inkább?) Ez inkább Geil-eket érint csak, és vagy semmi gond, vagy fellép a hiba. Teljesen randomra. Gondolom lejöhetett egy gyengébb széria. Vegyesen jelentkezik a CL 6-7-8-9-es, különféle frekvenciás modulok esetén is. Ami modul problémás AM3-mal, az az esetek 99%-ában i5 mellett is az.HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
romero28 #25973 üzenetére
Hehe. Beleestél abba a jelenségbe, ami AMD esetén is fellép, csak legtöbbször már kisebb RAM órajelen. Az IMC (nálatok i7-eseknél az Uncore) a korlátozó tényező. És nagyon helyesen látod.
Azért gyártanak ilyen RAM-okat, mert a szám adja el őket. A bűvös 2000MHz. És mert veszik. A memóriagyártó meg röhögve mutatja meg, hogy megy a RAM-ja annyit, csak nem a te prociddal.
A marketing ugyebár. Milyen érzés áldozatul esni? Amúgy a hehe miatt félre ne érts, nem kinevetlek, mert együttérzek veled. A hehe azoknak szólt, akik itt vergődnek az AMD IMC-s témán...
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Picturemaker #25970 üzenetére
A különbség a borda színe, más nem.
Márpedig a CPU IMC nem szereti az adott RAM-ot. Teszteltem, van ugyanis lehetőségem. Adott a proci és az a Geil RAM, ami nem megy vele. Tehetem azt AM3-as Asrock, ASUS, MSI vagy Gigabyte lapba, ugyanaz a hibajelenség... Ugyanazok a boot és meleg reset problémák lépnek fel. Ha hozol egy RAM-ot és egy procit, ami nem szereti egymást, szívesen reprodukálom neked, én adom a lapokat!
Tudod, én nem konkrét RAM-ra és konkrét CPU-ra mondom, hogy szar. Létezik gyártási szórás is. No meg nem egy gyártósoron gyártottak egyetlen szériát egy adott típusú Geil RAM-ból sem. Erre nem gondoltál? De azért hülyeségezel. Gratulálok.
HGyu
-
Ranger^41
aktív tag
Kérdés:
van most 2x1gb geil black dragon ramom (ddr2 667, de 355mhz-en megy 4-4-4-12 időzítéssel)
dualban mennek, és van még 2 üres slotom
ha ide valami 2x1gb 800mhzes ramot teszek, akkor menni fog a rendzser dualban?
konkrétan az a kérdésem, hogy a dualhoz páronként kell azonosnak lennie a ramoknak?, szóval 2x2 egyforma ram kell, vagy szereznem kellene még 2t abból a geilből, hogy 4 egyforma legyen? -
adequate_cou
senior tag
-
UdVi86
aktív tag
válasz
attiati #26012 üzenetére
Úgy gondolom ennek - FLFE85F-B8MF9 - cl9 a késleltetése, míg a 7-es végződésűnek cl7. Tehát utóbbi jobb, én ezt ajánlanám vagy valami 1600-as ramot cl8-as időzítéssel, mivel ez is valószínűleg elfut 1333-on cl7-ben. 1333 cl9-el már gyengébb, bár lehet hogy tényleg nem érzi meg az ember...
Ajánlom amúgy a G.Skill Ripjaws 1600MHz cl7-8-7-24 -et, most 24k-ért hozzájuthatsz, szerintem a 2 db Kingmax sem jön ki olcsóbban.
-
attiati
veterán
válasz
Ren Hoek #26010 üzenetére
Tudnál ajánlani az asrock laphoz valami bestbuyt?
Kingmax 2G 1333-at néztem (FLFE85F-B8MF9) Micron chip-el, supported listán rajta van.
És ugyanebből van FLFE85F-B8MF7, nem tudom miben különbözik.
Szerinted akkor a cl7-es késleltetésű TINYBGA kingmax is belemenne? (lehet, hogy pont a fenti modellszámú a tinybga)Tehát ha találok azonos késleltetésű 1600os és 1333as ramot, akkor nagyobb az esély, hogy az 1600-os alacsonyabb késleltetéssel megy 1333-on?
Egyébként várható, hoyg az AMD integrált memóriavezérlése a későbbi procikban kezelni fogja AM3 foglalattal a magasabb órajelű ddr3-akat? -
Sziasztok!
AM3-hoz milyen 2GB-os egy modul-os ramot ajánlotok?1333 vagy 1600-as legyen?
-
Ren Hoek
veterán
válasz
attiati #26008 üzenetére
Pl AMD-nél ugye a prociban van az Integrated Memory Controller. Ez meg csak 1333 mhz-ig van hitelesítve, így AMD rendszernél csak OC-ként (overclock) támogatja az afeletti frekvenciákat. 1600 Mhz-esek is 1333 futnak auto-n sokhelyütt. Gyakorlatban nemnagyon lehet kiérezni a sebességkölönséget. Tesztprogram kimutatja, a többi csak placebóhatás
Lap kevésbé szól bele a dolgokba. Vagy 1333-at veszel, vagy 1600-at és remélhetőleg működik. De ha nem akkor 1333-on használod és késleltetésekkel játszol. -
-
attiati
veterán
DDR3-as memóriákból miért van 1600mhz és felette, ha rengeteg lap nem támogatja őket? Később bios frissítéssel menni fog ezekkel a lapokkal, vagy megint csak lapcserével?
Asrock M3A785GXH/128M
(Gigabyte GA-MA785GT-UD3H már jóval többet támogat)Van valami jelentősége, hogy 1333-as, vagy 1600-asat veszek bele?
Ezekhez az am3-as lapokhoz milyen memóriát ajánlanátok? -
jilian
addikt
Olvastam itt egy cikket...ahol szegény GeiL EVO ONE CL7 "eléggé" rosszul szerepelt...
Tessék megy az simán 1.6 V --1600 Mhz--CL 7-ben... -
Raptor 666
tag
válasz
Raptor 666 #25984 üzenetére
Valaki tud valami infót a fenti hozzászólásomra? Érdekelne a dolog, mert a Newegg igen csak olcsón kínálja ezeket a ramokat a többi 2000Mhz 3x2GB trichannelhez képest, és csak tudni szeretném, hogy miért
-
Ren Hoek
veterán
válasz
Progép #26000 üzenetére
Személyes vélemény, nemvagyok szakértő de eléggé kiolvastam a topicot... Geillel nagyon sok probléma van AMD rendszereknél 100%-osan nem ajánlható 1600-on, még 1333-on is felléphetnek bajok. Mushkinról nincs sok infó, viszont nem szerepel a lap QVL-jében (így nincs is tesztelve a lappal, procival - persze ettől még simán működhet), amúgy nekem is a Mushkint ajánlották Hardverkerben.
A közös bölcsesség: Corsair Dominatorokat, Kingmaxokat (bár ezzel is láthattunk problémát, a stabil ramok közé sorolható) szeretik a lapot, én G.Skillről is jókat olvastam (én is azt vettem) 4GBNQ sorozat az ugye QVL-es is.
1600 Mhz meg OC, ezt bele kell venni a számításba, mivel 1333-ig van hitelesítve az IMC
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP Elitebook 8570W - i7-QM I 16GB I 750GB I 15,6" HD+/FHD I Nvidia I W10 I Garancia
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest