- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
justmemory
senior tag
válasz
inf3rno #4077 üzenetére
Nincs még kiírtva, sajnos. Egyelőre ott tartunk, hogy visszaszirítottuk Mordorba, aztán gyűjtjük sz erőt a végső csapáshoz...
Majd rakok fel képeket. Legutóbb most azt kaptam meg, hogy "dehát fészkelnek benne a madarak"... ez igaz, nem szívesen tenném így én sem; lehet meg kell várjam a költési szezon végét... -
lev258
veterán
válasz
inf3rno #4037 üzenetére
Nálam ezek a műanyagok már 2-3 évesek (és még semmi bajuk), én is próbálok környezet barátabb lenni. Valószínűleg a bazsalikomnak nem lesz ettől semmi baja, viszont a tápanyagokért lehet némi verseny (bár a paradicsom mélyebbről is tud felvenni).
Én a papírt biztosan kerülném. Amikor feliratokat próbáltam régebben az edényeim szélére tűzni, elég csúnya penész kezdett kialakulni. Fahéj rudat meg támasztéknak használtam és az is borzasztó lett. Szóval biológia eszközt én nem tennék palánta+föld+nedvesség közelébe. -
lemmy71
őstag
válasz
inf3rno #4015 üzenetére
Én még 4 - 5 méternél magasabbat nem láttam, itt a déli részen általában nem is fa hanem bokor szerük vannak ültetve. De már eléggé keveset látni a naspolya fákból egyre ritkább. Az enyémet is tavaly nyáron ki kellett kötnöm egy vastag mogyoró ághoz hogy egyenesedjen, mert nagyon elkezdet délfelé hajolni. Nem messze tőle van egy amerikai mogyoró bokrom amit sikerült fa formára metszenem, most már eléggé szép. Annyi a különbség a hagyományos mogyorótól hogy ennek 2 - 3 szor nagyobbak a termései és kell cirka két hónap szárítás hogy kellemes legyen az íze.
-
lev258
veterán
válasz
inf3rno #4028 üzenetére
A bazsalikom nem viszi túlzásba a gyökérnövesztést, így nincs sok értelme mélyebbre ültetni az eredetinél. Legfeljebb azért, mert a sok locsolás elviszi a felső földréteg egy részét.
Más. A virágzás kezdetétől a levelek aromája kevésbé lesz intenzív, így érdemes még előtte kihasználni.
Én paprikához nagy méretű joghurt dobozát használom (nem a vödör), abból szépen kicsúszik a teljes gyökérzettel együtt (behálózza), ha eljön az ideje. -
Chaser
legenda
válasz
inf3rno #4026 üzenetére
én is, amiket megvettem és babusgattam
de ha egy kertészet már eleve esélyesen tönkretette, ne az én pénzemen tegyék...mentsék meg ők, én ezzel így vagyok
vagy ha beteges, látszódjon az árán - értelmes helyen az ilyeneket kirakják megmentésre, egészségesek árának feléért/harmadáért... -
lemmy71
őstag
válasz
inf3rno #3956 üzenetére
Homokra, ülepítős szűrőket szoktak használni, de engem nem zavar 8 - 10 évet így is kibír egy öntözőfej, a szivattyú meg bronzlapátos és jól viseli.
Itthon meg nagyon kénes a vizem, szépen bebarnítja a járdát és amikor rámegy a kocsira a bejárón, ha rászárad kézzel lehetetlen lemosni egy kis vízkőoldós ruha szedi le csak a foltot. Az a baj hogy az automata öntözőbe is hamar megjelenik a vízkő, évente egyszer azt is kiszoktam savazni. -
lev258
veterán
-
Troy.
addikt
válasz
inf3rno #3941 üzenetére
Igen, pajzstetű van rajta. Ami érdekes, hogy télire egész össze kapta magát, de most megint szarul néz ki. Nem írtam, de méretre kb. 60-80 cm és cserépben van. Két éve lett véve, azóta 1 darab termés volt rajta és az sem igazi.
Nincs rajta virág/termés.
Vettem mospilant, kézi permetezővel lefújtam. Kíváncsi vagyok megmarad-e. -
Chaser
legenda
válasz
inf3rno #3923 üzenetére
ők még "zsengék"
ezek most zabálnak mindent amit érnek kbinf3rno
szerintem is, kicsit tartottam tőle, hogy későn nyírtam meg, de eszerint nem
ő pedig a 2200 ft-os sparos hortenzia, már nagyobb alombja mint a 40-es cserép legnagyobb átmérője ( : - pedig nem akartam elhozni, otthagytam hátha valaki megveszi, de bevásárlás végén még mindig ott várt :d -
remélem telet is átvészeli majd, őt is tőre le kell nyjrni tavasszal hogy ilyen dús és zöld maradjon - kihívás lesz az erkélyen, annyira sok napot nem szeret, de megoldom - -
Vladi
nagyúr
válasz
inf3rno #3770 üzenetére
Láttam erről nemrég valami előadást.
Talán ez a témakör.
Igen, egyre druvább lesz a légáramlatok hideg berántása. vagy hogy magyarázzam. Minden tavaszra jut majd 1-2.
-
lemmy71
őstag
válasz
inf3rno #3766 üzenetére
Nálam még a cseresznye alma és a naspolya nem virágzott, de vasárnap környékén azok is megkezdik, remélem addigra melegszik az idő. Az itthoni fiatalabb(16 éves) kajszim szépen kivirágzott, de az öregebbiknek csak a déli oldal kis része virágzott ki, ősszel lehet hogy ki kell vágnom
-
lev258
veterán
válasz
inf3rno #3757 üzenetére
Azért írtam, hogy még benn kell szoktatni őket. Most még hideg van.
Nem is kell, hogy UV szűrő legyen, de fizikai akadályt jelent még úgy is, hogy átlátsz az ablakon. Ez már önmagában is tompít valamennyit az UV-n. Ehhez tud még segítséget adni a függöny. Én alapvetően a napos, de folyton átvonuló felhőkkel tarkított időt szeretem erre használni. Csak ott sem árt, ha mellette tud lenni az ember: időnként odébb vinni, majd vissza. Pár éve sikerült a paprikákat amortizálni. -
lev258
veterán
válasz
inf3rno #3755 üzenetére
A mostani felhős-esős idő a legjobb arra, hogy egy kis UV védelmet szerezzenek, aztán érdemes néhány órára tűző nap elé tenni őket (még a lakásban), esetleg egy vékony függöny mögé. A lámpás nevelés után nagyon érzékenyek tudnak lenni.
Troy.: A megnyúlás elsősorban fényhiány miatt van, jó tájolás mellett inkább február-március táján okozhat problémát. Később legfeljebb kicsit elferdülnek a palánták, de pár naponta megforgatva kiegyenesednek maguktól. -
Vladi
nagyúr
válasz
inf3rno #3706 üzenetére
Ha már ph, akkor a szerintem smart qestion elve itt is évényes. Tehát: milyen fa? Mennyi idős? Milyen a körülménye? Ha lősz egy fotót akkor könnyebb.
"hogyha esik, akkor több jusson a fának."
Arra nem gondoltál, hogy azok a füvek a talaj nedvességét megőrzik? Egy élő zöld talajtakaró segít megőrizni a nedvességet. Ha kiirtod és csinálsz egy szalmatakarást helyette, nem biztos, hogy ugyan olyan hatékony lesz. Ergó a fa intézett magának vízmegőrzést.Egyébként is az ilyen nagyobb öregebb fák nem csak ott állnak, hanem a környezetüket is módosítják.
-
lemmy71
őstag
válasz
inf3rno #3695 üzenetére
Miért ne lehetne. Glialka, Medalon, Total, Tajfun stb. ezek mind levélen felszívódó szerek tíz nap két hét és totális a hatás, kora reggel vagy este csináld és ajánlatos hozzá adni egy kis nonitot. 2 - 2,5 deci szer / 10 liter víz, töményebbre ne csináld mert csak pénz kidobás. Én a rózsák közt, a sziklakertben is használom
-
lemmy71
őstag
válasz
inf3rno #3678 üzenetére
Te a 12 - 24 órás üzemidőt félre értetted, én nem azt írtam hogy hó elejétől a hónap végéig ment nonstop a szivattyú, hanem néha ment 12 - 24 órát is és nem károsodott
A napi háromórás átlag elegendő a növényeknek, az tövenként ~6 liter víz naponta.
Az átlagos csöves csepegtető rendszernél úgy kell számolni hogy cirka 2,1 liter/óra folyik el egy osztásnál. Egy tízméteres csőnél ez olyan cirka 100 liter vizet jelent, tehát egy átlagos kiskerti szivattyú egy 300 méteres csepegtető csövet ellát elegendő vízzel.
Ezek a mezei tárcsás szivattyúk nem viszik szét rendszert és szabályozni sem kell, egy dugattyús szivattyú már mást tészta de én olyat magán kertben még nem láttam.
Az a gravitációs elgondolásod, nem fog működniBe kel állítani egy szivattyút egy olcsó programórával és kész
Amúgy vannak nyomás szabályzók, de azok olyan cirka100 ezer körüli árfekvésben vannak. Nem is inkább a nyomás a leglényegesebb a rendszer megtervezésénél, hanem a kezdő a gerinc és a leágazás keresztmetszetekre kell odafigyelni. Hogy mindenhová a megfelelő mennyiségű víz eljusson. -
lemmy71
őstag
válasz
inf3rno #3675 üzenetére
Ha fullon járatod egy hónapon át minden percben akkor max 15 ezer, de a kiskert tulajdonosok zöme, időben a havi átlag 10% -t sem használ öntözésre. Ha átlagnak egy harmincnapos hónapot veszek és 10% -nyi időt fordítok öntözésre, egy 600wattos szivattyúval akkor az max 2 ezer forint havonta és ezért naponta a szivattyúd 9 - 10 ezer liter vizet ad. Szóval árban az már nem is olyan sok, ugye
De vannak 350 wattos motorok is ugyan ezzel a vízhozammal, ott már csak havi szinten olyan 900 forint.
Én most bruttó 37 Forint/kWh átlagárral számoltam. -
lemmy71
őstag
válasz
inf3rno #3671 üzenetére
Nálam a legrövidebb különálló csepegtető csövem 10 méter volt 20 centis osztással, egy középkategóriás 600wattos teljesítményű szivattyú táplálta. Sokszor napi 12 - 24 órát ment folyamatosan, de ha csak egy párásítót teszek fel, ami a múltkori képen látható, akkor sincs baj.
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
inf3rno #3668 üzenetére
Még nem volt időm jobban után olvasni , de én úgy gondoltam, hogy 50-100 cm magas emelvényen lenne a 200 literes csapos vízgyűjtő amiből menne a kialakított öntöző csöpögtető 10 max 15 méter messze és csak megnyítva a csapot szépen lassan csordogálva adagolná. Jó lenne ,ha működőképes lenne valahogy így kerti csap vagy szivattyú nélkül.
-
lemmy71
őstag
válasz
inf3rno #3658 üzenetére
5 -10 Bar
valamit benéztél. A 16 - 20 millis 1 milli falvastagságú csepegtető csövek min és max nyomása 1- 3 és Bár közt van, vízleadás ~2,1L/óra. Én már a kilencvenes évektől használom (rózsa és a tuja sövénynél) kite -s csövet használok, könnyű telepíteni minden csatlakozó műanyag és csak elvétve vannak benne menetes toldások. Magát a csepegtető csövet használhatjuk gerinc vezetéknek is, így pillanatok alatt párásító szórófejeket lehet beiktatni a nyomvonal 2 - 3 méteres körzetébe.
Itt van némi kis leírás a rendszerről, de szívesen segítek van egy kis tapasztalatom már ezzel kapcsolatosan. Én anno az izraeli fejlesztésű víztakarékos rendszert használtam.
A háttérben egy izraeli párásító megy ez egy saját készítésű mobil talpal van hogy ide oda tudjam tenni, nyári főzéseknél nagyon jó, kellemesen lehűti a levegőt a környékén -
Chaser
legenda
válasz
inf3rno #3598 üzenetére
van neki pár neve ( :
justmemory
elszáradt virág nincs, leszedtük, hadd illatozzon itt benn
"karbantartottam" folyamatosan, elszáradt részek sincsenek
azt tudom hogy új hajtásokon hozza a virágot, azért kérdeztem érdemes-e metszeni, ha igen hogy - neten sok minden van, sokszor a fele nem igaz, vagy egymásnak teljesen ellentmondanak -
majd lövök róla holnap egy képet, úgy látom a tövénél már újabb hajtások vannak, nagyon élénk színűek és puhák
persze cserépben van, nem szabadföldben, most kapott lakás bővítést ( :Vladi
nemrég fokhagymát pucoltam, a foGhagyma érdekes jószág lehet ( : -
Vladi
nagyúr
válasz
inf3rno #3597 üzenetére
Durva cucc, a jó öreg tűz segít.
-
Chaser
legenda
válasz
inf3rno #3594 üzenetére
nem kertbe ültetem, azt hozzá kell tenni, én benn és az erkélyen "gazdálkodom"
elvileg nem is szabad, csak amikor már eltelt pár hét
ez a porcsinka - porcsin rózsa, kukacvirág -, nem mifene ( :
egyik kedvenc nyári virágom, tűző napot egész nap elviseli, kövek közt is "megterem", épp csak legyen némi föld amiben meg tud kapaszkodni
olyan helyeken is kinő ahol még a gyomok sem ( :
rendkívül élénk színű, vidám virágjai vannak -
lemmy71
őstag
válasz
inf3rno #3587 üzenetére
Az őszibarack az egyik legkényesebb növény, de ha gondosan ápolod akkor meghálálja magát (persze kemény májusi fagy vagy nyári jégeső tönkreteheti). Én a championt tartom a gyümölcsöskertek királynőjének, tavasszal kell nagyon odafigyelni a gombásodásra ha hideg párás idők vannak. Olyankor a 10 naponti permetezés szükséges és ott van még a tafrina, nálam az szokott előfordulni és érdekes hogy akkor amikor már meleg van, de egy score 250 -es kezelés helyre rázza a fákat. Olyankor kézzel leszedem a fertőzött leveleket, igen ez babra munka de én szeretem csinálni
-
lemmy71
őstag
válasz
inf3rno #3570 üzenetére
Ha az atka átjön a szomszédból akkor hiába permetezed. Érdemes évente háromszor jó alaposan lombseprűvel kitakarítani alatta, nagyon sok kártevő megbújik a lehullott "avarban".
Régen a nyaralónknál a drága szomszéd volt olyan "bio kertész" soha nem permetezett semmit az unokák miatt. Kettőnk közt egy tömör ezüstfenyő sor volt, de a kert utolsó 15 méterében már semmi nem volt. Na ott volt nekem 8 darab champion őszim, a drága szomszédnak is volt kettő, én hiába óvtam kezeltem, mindig átjött valami tőle, persze az övén sosem termet ehető gyümölcsEgyszer tele lett a "bili" és mivel nincs kerítés köztünk, átmentem és lepermeteztem, utána folyamatosan permeteztem a fáit amikor a sajátomat is. Egyszer nyáron átjön és örömmel újságolja hogy milyen szép nagy egészséges barackjai és cseresznyéje van, az unokák két pofára eszik
Ennyit a bio kertészkedésről, persze azóta sem mondtam meg hogy lepermeteztem a fáit, jelzem hogy az unokák már felnőttek és teljesen egészségesek, csak a nagyapjuk dobja a láncot
-
Vladi
nagyúr
válasz
inf3rno #3475 üzenetére
A szalma jó, igazából a legkommerszebb. Ezen ne lamentálj sokat. Annyi, hogy az ágak és kérgek nagyon magas széntartalmúak, tehát kiszedik a környezetükből a nitrogént. De falevél ilyenek is jók. Az inkább ősszel. Alá érdemes tenni egy réteg komposztot, vagy ilyesmit, ha nincs akkor se nagy baj.
A metszésből maradt ágakat és metszőollóval aprítottam.
Néhány kisfa azt kapott.
(#3476) lugosi:
Holnap majd fotózok.
(#3504) justmemory:
Nabakker, mi itt szabolcsba vagy 2 héttel vagyunk lemaradva.
-
justmemory
senior tag
válasz
inf3rno #3510 üzenetére
Nem tudom, lehet. Itt a környékben van néhány a kertekben is, illetve van egy az egyik ház előtt, de az nem tudom mennyi idős lehet, a töve van vagy 3x2 méteres területen. De azt idén is annyira visszavágták, hogy kb. az ⅓-a maradt meg. Szóval azt látom, hogy a környékbeliek nem sajnálják, vagdossák
-
Dorian
félisten
válasz
inf3rno #3506 üzenetére
Én olyan helyitől vettem a csemetét, akinek itt több fügéje van, eladásra is termel. Vettünk tőle, finom volt, ezután vettük a fát. Napos, szélárnyékos helyet kedveli, találtam neki egy igen megfelelőt: Dél - Délkeleti fekvés (nálunk északi az uralkodó szél) ház tövébe ültetve. Itt eleve déli fekvés, de a házfal pluszban vissza is sugároz neki némi meleget, télen pedig a házból kijutó kis temperáló fűtést kap
Azt tervezem, hogy csinálok a házfalon valami léc(?) vázat, és arra két irányban futtatom az oldalágait. -
Dorian
félisten
válasz
inf3rno #3502 üzenetére
Nálam még csak zárt rügyek vannak. Meg a tövéből az oltásnál elkezdett valami zölden nagyban hajtani. Az ugyancsak tavaly őszi korallberkenye leveleinek többsége ugyan a fagyok után lekonyult, de amúgy több helyen hoz új hajtásokat, amiatt annyira nem aggódom.
Az aranyeső már kezd virágot bontani, persze máshol látom, hogy a kifejlett példányok már full virágoznak, azért gondolom, hogy az új ültetéseknek ha semmi baja sincs akkor is lassabban kezdenek működni.
A kínai selyemmirtusz és a rózsalonc tök száraz, világos színű ágakkal. Sztem nekik annyi, de várok még pár hetet, mielőtt cserélem őket. (Gondolom nem csak ősszel, hanem most is lehet földlabdás példányokat ültetni)
Az új barack- és körtefáim sem mozgolódnak még nagyon, de legalább a fás részük nem ez a világosszürke törékenyen száraz, mint azé a két cserjéé.
A fügét pár hét múlva ültetem ki, az egy majdnem 3 m-es példány. 1m mélyre fogom ültetni, hogy biztosan ne fagyjon el a gyökere. Most még csak a tetején hajt, oldal-irányban nem, lehet, h jövőre metszem a tetejét, hogy oldalra terjeszkedjen. -
justmemory
senior tag
válasz
inf3rno #3496 üzenetére
Igen, ilyesmi, de majd lehet rákérdezek pontosan.
Igyekeztünk elég helyet hagyni; az csak melléképület, lehet nem is marad meg ebben a formában. Vagy majd alakra metszük majdAz alsó ágait így is lassan majd le kell vágjam.
Van egy mocsárciprusunk is hátul, az már van vagy kemény 150-160 cm, de annak van helye bőven, 200 év múlva is állhat majd, nem fog zavarni senkit -
Dorian
félisten
válasz
inf3rno #3475 üzenetére
Idei tervem, hogy mulcsnak a gyepes részről levágott füvet fogom használni. (A zöldségeskertben. A virágoknál persze megy majd a fenyőkéreg).
Azt hiszem komposzt-ügyben van még mit fejlődnöm. Tegnap átforgattam a tavaly óta gyűjtött komposztnakvalót. Nos, az, hogy kevesebb, mint egy év alatt komposzttá alakulnak a dolgok, az vagy csak vmi marketing, vagy kevés voltam hozzá.
Igaz, sok zöld és kevés barna ment bele, locsolnom is gyakrabban kellett volna és az évközbeni átforgatás is elmaradt. -
Kelvin
őstag
válasz
inf3rno #3467 üzenetére
"A megírt hozzászólásaid az elküldés után 5 percig megnyithatóak szerkesztésre, 5 perc után eltűnik a szerkesztés gomb. A szerkesztés gombra nyomva 15 percig lehet módosítani a hozzászólást, ennek letelte után a szerkesztett hozzászólást nem lehet elküldeni. Ha valami még eszedbe jut, akkor szerkeszd a hozzászólásod és ne írj újabbat."
Ez a fórumszabályzatból van (úgyhogy neked nem ártott volna megnézned mielőtt az ellenkezőjét állítod), de ha nektek jó és a topikgazdát sem zavarja, akkor nyugodtan legyen tele szemetelve a topik. Máshol szólnak érte, hidd el.
-
justmemory
senior tag
válasz
inf3rno #3459 üzenetére
Nekünk is sok a csiga a nagy hátsó kertben, de nem szoktak bántani semmi nekünk fontosat. Mindjuk hajnalban szoktam halomra látni őket, de hamar eliszkolnak a napsütés elől... Mi igyekszünk természetközeli kertet hagyni (sok a mindenféle állatnak otthont adni tudni zug egyes részeken - pl. farakás), remélem van sün, elvileg az megeszi őket.
Macskák ellen kutya... semmi egyébbel nem fogod tudni. Nekünk 2 kutya is van, de így is bejárnak olykor macskák. Mondjuk nagy kárt nem csinálnak, az egereket meg összefogdoshatják.
-
justmemory
senior tag
-
justmemory
senior tag
válasz
inf3rno #3448 üzenetére
Szép nagyok; mi relatíve későn raktuk őket, mert az első adag saját elrakású mag volt, és sokára keltek ki, így vetettünk újat, mert azt gondoltuk tönkrementek a magok.
Tavaly közvetlenül a szobából kerültek ki, megkókadtak, de azt hiszem 2-3 bánta csak. Szívósak egyébként a parik nagyon. Van, aki azt tanácsolja, hogy a fattyazáskor árnyékos helyen vizes talajba a fattyakat lerakva lehet "biztonsági mentést" csinálni belőlük, mert simán meggyökeresednek.
Amiket most hidegben tartok/szoktatok, lehet hamarabb is kikerülnek majd; kísérletezekMás téma. Ti fűnyírással hogyan álltok? Én már levegőztettem, tápoztam, lehet, hogy egy "bemelegítő" épphogy-nyírást megejtenék. Növöget lassan, nem akarom, hogy túl nagy legyen az első nyíráskor.
-
justmemory
senior tag
válasz
inf3rno #3443 üzenetére
Az attól függ
Amikor elég meleg lesz már, éjszaka sem hül le 5-8 foknál jobban. Olyan április vége, május szokott lenni. Kell, hogy a talaj se legyen már hideg. Most úgy van, hogy 41 db palánta van bent, ablakban, 40-et a műhelyben kondicionálok a hideghez (ott csak olyan 5 fok van éjszaka), illetve marad még legalább ennyi, amik kicsik voltak még az átültetéshez; ha netán beütne a baj. -
Szilágyi84
senior tag
válasz
inf3rno #3398 üzenetére
Köszi mindenkinek, amúgy én se remélek már sokat . Csak az az érdekes amikor megvettük teljesen csupasz volt akkor kezdték kirakni a szabadég alá a fóliasátorból és ha megkapta volna a hideg 0 -1 fok ami talán volt is akkor viszont nem hajtott volna ki ennyire leveles termősre ,ha fagyást kap. A gyökérzete amúgy rendben van. Még megpróbálom a Garri áfonya tápoldatot talán menthető még vele.
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
inf3rno #3380 üzenetére
Ja igen én is boltival próbáltam.
Én ha találok még helyett a kertben akkor lehet egy datolyaszilvát megnézek majd. Önporzós , de állítólag legalább 5 év kell mire termő lesz . Igaz még nem kóstoltam , de kolléga nagyon bolondít vele , hogy mennyire finom és jó tele vitaminnal igazi különlegesség. -
Szilágyi84
senior tag
-
Rive
veterán
válasz
inf3rno #3365 üzenetére
Miről, pontosan?
https://www.newscientist.com/article/2245110-there-might-not-be-as-many-microplastic-fibres-in-oceans-as-we-feared/https://www.nature.com/articles/s41598-019-43023-x
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0147651319313673
Ehhez úgy általánosságban azt is illendő hozzátenni, hogy a gyapjú és a pamut is 'plasztik' a maga módján. Csak jobb a sajtója, mint mondjuk a polárholmiknak, amit anno a PET újrahasznosítás csúcsaként ünnepeltek - egy darabig...
-
Rive
veterán
válasz
inf3rno #3353 üzenetére
PL a PET palackoknál is, ha kinyitod, akkor a kupak beledörzsöli nyitás közben a vizedbe a cuccot.
Elhanyagolható mennyiség pl. ahhoz képest, amit nap közben belégzel a kopó ruhából kiszabaduló és szabadon szálldosó szöszből.
Ráadásul mire egy PET palack rendesen elkezd aprózódni, már rég nincs gusztusod inni belőle.
Ha valaki nem szereti a műanyagot (én se), az egy dolog. De attól még lehet ezt ésszel csinálni, paranoia nélkülKertben ha valakinek efféle ültetőizé kell, de nem szereti a régi, jól bevált tejfölöspoharat és efféléket, akkor budipapírnak az a belső hengere is megteszi. Illetve (színezetlen) kartonból kis zsineg segítségével könnyen lehet hajtogatni alkalmas formát nagyobb méretben.
Bár amióta a karton nagyrésze újrahasznált, igazából abban is van műanyag pigment (festék) rendesenUi.: aki nem bír a paranoiával, az esetleg próbálkozhat sörösdobozzal.
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
inf3rno #3349 üzenetére
Mi is egyszerre ültettük a paradicsomot és a paprikát és nálunk is kb 2 hét különbség van a paradicsom javára . Ezek szerint a paprikának több idő kell , hogy meginduljon.
Most először vettem marhajó pellet szárított trágyát 25 kg egy zsák kintre és elég jónak tűnik legalábbis szagra rendesen.
Megpróbálok egy-egy darabot a nagyobb palánták tövébe a földbe , talán meggyorsítja ,bár így is jól nőnek , de rosszat csak nem tesz velük . -
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
inf3rno #3340 üzenetére
Mennyire lehet veszélyes egészséges termő gyümölcsfákra egy kivágott , de kb 50 cm-es otthagyott nem kiásott fatörzs ami már bomlik az évek alatt , de gombás hangyás stb ? Hatalmas nyárfa volt ami már öreg és útba a házra nőtt félve a nagy viharoktól őrültem , hogy sikerült föntről lefelé apránként levágnom , de soha többé olyan magasat nem fogok , megértem miért vállalják egyesek drága pénzért ezt a kínlódást. Szóval a kiásásra már nem maradt kedv , mivel előtte is volt egy szintén hatalmas öreg hirtelen kiszáradt cseresznyefa amivel elment vagy 2 nap a vágás és kiásására. Ezt a nyárfát meghagytam belefáradva , de remélem nem lesz gond körülötte közel vannak más fák egy jó termő szilva egyből mellette.
-
lemmy71
őstag
válasz
inf3rno #3330 üzenetére
Pedig ilyenkor már a kajszit is metszeni kell, nálam még szinte pihennek a kajszik. Ahogy évek alatt megfigyeltem szinte egyik napról a másikra kipattan a rügy és virágba borul az itthoni két kajszim, olyan március 20 -ka környékén virágzik.
Én ma a bukszusokat puszpángokat átmostam alaposan sterimobbal, meg alatta a betont mert nekem a járdában olyan 30 centi átmérőjű körökbe vannak ültettetve. Tavaly keményen harcoltam a puszpáng molyokkal, tél előtt is adtam nekik egy jó adag mospilánt. Most is megkapják, de még szerintem várok vele egy két hetetÉrdekes mert a sövény soromban van három olyan "puszpáng" ami télen ledobja az összes levelét, csak az a fura hogy nem minden télen
Most ledobták a levelet és a belső ágak teljesen zöldek voltak, olyan mint amikor alga telepszik rá. De sikerült sterimobbal könnyedén lemosni, azoknak holnap ha nem esik akkor adok egy rézoxikloridos permetet.
-
lemmy71
őstag
válasz
inf3rno #3290 üzenetére
A meszelést régen olyan területeken csinálták ahol magas volt a talajvíz és a tavaszi tél végi nappali és éjszakai hőmérsékletet különbség nagyon nagy volt. A hirtelen korai napsütéstől megindul az élet a fában és rengeteg vizet szív fel, ami az éjszakai erős fagyoknál repedést okozhat a törzsön. Én még ilyet életemben nem láttam, de az nem jelenti azt hogy nem létezik. Amúgy meg a bogarak és egyéb áttelelő kártevők ellen jó védekezést jelent, de ha permetezed akkor felesleges. Sokat járok át "romániába" pl. Kisjenő és környéke egy aránylag mély fekvésű terület magas belvízzel, na ott szinte minden fát meszelnek "szép fehérek" viszont ott magas a napi hőmérséklet különbség is kora tavasszal.
Nem hinném hogy Zolabol fórumtársnak a gyümölcsfákon keletkezett repedésen segítene a meszelés, az biztos hogy ártani nem árt a fáknakAmúgy a törzshasadás főként a szilva és alma fajokra jellemző, de az is inkább a termés súlyától keletkezik. Nekem van egy olyan starking almám ami szó szerint a törzs közepén kettészakadt, mint amit baltával halálpontosan elcsaptak. Egy vasbilicsel összehúzattam, persze a szakadásnál bekentem sebkezelő viasszal, a mai napig szépen terem.
-
lemmy71
őstag
válasz
inf3rno #3283 üzenetére
Van még egy jó módszer rovarirtásra. Ha van egy két dohányos a családban az elszívott csikkeket egy ötliteres befőttes üvegbe kell gyűjteni és desztillált vizet kell rá önteni. Szépen kiázik a nikotin, majd leszűrőd egy harisnyával és azzal permetezel, garantált totális méreg
Lehet vele a rózsákat, muskátlit vagy bármilyen cserepes virágot is permetezni. -
lemmy71
őstag
válasz
inf3rno #3262 üzenetére
Nekem csak ez a két ceglédi óriás van, tavalyi magom nincs csak tavalyelőtti. A lányom szokta eszegetni, van még egy negyed zsákkal. De majd küldök nyáron frisset ha kísérletezni akarsz.
Van az utcán egy cirka 450nm -es sövénnyel elkerített területemoda szeretnék Aprikyra kajszicseresznyét és japán vagy kínai szilvát. Gondolkoztam őszin is de mivel északi árnyékos terület így tavasszal nagyon hajlamos lenne a betegségekre.
-
lemmy71
őstag
válasz
inf3rno #3260 üzenetére
Elképzelhető hogy kell mellé egy porzópár, csak nem tudom hogy milyen
Ezt a fát úgy találtuk a szomszédos szántó szélén amikor a gyerek húsvéti csokrot készített, lehet valami kiköpött magból született, kiástuk és itthon az utca fronton elültettük
Nekem még sosem nőt ki magról kajszi, bár vigyázok az udvarra minden ősszel alaposan feltakarítunk, mag se levél nem marad a portán. -
-
lemmy71
őstag
-
lemmy71
őstag
válasz
inf3rno #3207 üzenetére
Pedig permetezni kell
A gombákat most ha tudod dörzsöld le drótkefével (a nagyon fertőzőt ágakat vágd le) és utána adj neki egy olajos rézkén lemosót, jó alaposan csurogjon a fa. A cseresznyét is permetezni kell, különben megtámadja a cseresznyelégy és tiszta kukac lesz az egész. Nem kell a permetezést túlzásba vinni, ha jó időben és minőségi szerekkel dolgozol akkor évi 2 max 3 permetezés kell a lemosón kívül. Még annyi hogy már nincsenek igazi telek, így ősz végén is érdemes egy lemosó permetezést csinálni, én november közepén megfújom a fákat bordoilével. Amit sűrűbben kell permetezni az az őszi barack, tavasszal ha hideg az idő és csapadékos akkor hajlamos a gombabetegségekre, amit 10 napos váltó permetezéssel tudsz csak orvosolni.
Ahogy írtad hogy mennyi fád is van, így szerintem jobban jársz a benzinmotoros permetezővel, nem ismerem azt a HECHT -t de ha már beszéltek róla lehet hogy jó kis gép, szerintem valami olyanban gondolkodj, de néha használtan is kilehet fogni egy egy jó gépet. Én már két használt stihl -t is vettem és gyorsan le is kopogom hogy már 10 éve hiba nélkül dolgoznak
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Router gondok
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hobby elektronika
- Autós topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- Bomba ár! MacBook AIR 13" 2018 - i5-8210Y I 16GB I 512SSD I OS X Sonoma I Cam I Gari!
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest