- Google Pixel topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Kérdés előtt kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vesa
Topikgazda
-
Vesa
Topikgazda
Ez a sok DOF infó jól jön majd, ha valaki full motion platformot akar építeni!
Persze ez is vehető készen, újabb iszonyat összegekért! Bár az ár kérdése relatív, nem is olyan régen még elképzelhetetlen lett volna egy ilyet otthonra összerakni, gyakorlatilag csak a többmillió dolláros gyári Boeing/Airbus/Other 3rd party cég szimulátoraiban láttunk komplett kabint mozgatni.
2000 körül -még LCD TV se nagyon volt, a PC-k teljesítményéről ne is besézljünk mai szemmel-, szóval akkoriban ilyen körülmények között azon kínlódtunk páran, hogy B737 Home Cockpit "alá", a Thomson Venturer nevű "élményfülkéjét" hogyan lehetne közösen beszerezni használtan. Persze még úgy is nagyon drága volt és a legnagyobb baj az volt vele, hogy pneumatikus rendszerű volt (vagy hidraulikus? mittomén már), nem szervomotoros. Vagyis kellett hozzá komresszor és olyan hangja volt, hogy az egy családiházban finoman szólva kellemetlen lett volna a lakókörnyezetre nézve. És hát az árcédula. Így fájó szívvel, de dobtuk az ötletet.
Ehhez képest a mai lehetőségek fenomenálisak, még akkor is, ha elsőre drágának tűnnek.
-
McDuglas
aktív tag
A Degree of Freedom nem azonos a dimenziószámmal. A DoF, magyarul Szabadságfok, azt írja le, hány egymástól független mozgásfajtára képes egy eszköz. A magas DoF érték, lehetővé teszi, hogy 1 (végpontokkal) megadott pozíciót többféleképpen is elérj. Pl. Ha teli tenyérrel leteszed a kezed az asztalra, és a vállad nem mozdítod el, akkor is tudod valamennyire mozgatni a kezed, holott a két végpontja ugyan ott van. Ez azért van, mert a karodnak 7 DoF-ja van, míg az, hogy a csuklód bizonyos szögben álljon, bizonyos helyen 6 DoF-ot igényel. (A Kar DoF-ját innen puskáztam, már rég foglalkoztam ezzel: [link] )
Itt van még néhány szemléletes képpel a téma: [link]
TL;DR : A DoF egy műszaki érték alapvetően, nem marketingmaszlag és a több jobb. -
Vesa
Topikgazda
Egy komplett fülke olyan 15 millió forint kürül áll meg. Az nem kevés, de erről beszél az általad linkelt úriember is, hogy van aki utazgat vagy kocsit vesz ilyesmi összegekért, ő meg szimulátort. Amúgy neki "csak" a captain oldal van meg, tehát kb. 7-8 millióra tippelem a setup-ját.
A yoke ha megnézed, full servo motoros vezérlésű, tehát teljesen autentikus leképezése az eredetinek. Lehet kapni más gyártónál szimpla verziót, amiben nincsenek motorok, azok jóval olcsóbbak. Építeni pedig biztos még olcsóbb lenne, de rengeteg szívással, mert itt a fejlesztési díjat is meg kell fiztni. Ezek nem nagyszériás termékek, azért is ilyen drágák.
-
Manson^
tag
Sajnos nem tudok. Az edtracker.org volt az eredeti weboldal, de úgy tűnik a srác abbahagyta. Kár érte!
A pdf-et éppen át tudom küldeni, ha szeretnéd, de az a baj, hogy nem tudod flashelni, mert a progija a gépen csak a beállításokhoz jó, az aktuális firmware-t online töltötte le a programon keresztül, de az ugye már nem él.
Magyarul ami van, az működik (és kincsként vigyázok rá), de újat már nem lehet csinálni, legalábbis én nem tudom hogyan.
Így visszaolvasva kétszer is leírtam rosszul, 3dof, nem 2. A számlát is megtaláltam hozzá, 20GBP volt minden alkatrész szállítással.
Itt vannak a videók, látszik is, hogy 3 éve nincs frissítés:
[link] -
Vesa
Topikgazda
Igazából, ez elsősorban ma már pénzkérdés. Itt egy példa, meg lehet venni mindent készen, csak győzze kifizetni az ember.
Így néz ki egy 737 yoke profiéknál (7 ezer dollárért).
Így pedig a komplett fülke -
Manson^
tag
Így értem: ha semmi "smooth-t" állítottam be, túl érzékeny volt, folyamatosan apró mikromozgásokat érzékelt, ennek megfelelően a kép is "remegett". Ha kellően "sima mozgásúra" állítottam, már elég erős volt a késés.
Aztán összeraktam egy edtracker-t, usb-set (nem akartam még elemet is hordani a fejemen), és ez sokkal élvezetesebb számomra, annak ellenére, hogy lényegében csak 2dof. -
Manson^
tag
Bocs, hogy közbeszólok, de nekem is van/volt freetrackem, szintén PS3 kamerából és az azért közel sem olyan minőség, mint a trackir 5! És itt nem a külsőre gondolok. Inkább áttértem az EDtracker-re. Igaz, az nem 6dof, de legalább nem kell választani a lag és a remegés között!
-
Vesa
Topikgazda
Ott is az építés öröme lett volna a lényeg, és persze költséghatékonyabb is így, mint megvenni mindent. Nem tudom van-e még PM, én még az Fs2002-2004-FSX érában voltam aktív repszimes, az nem ma volt. Ma már rengeteget fejlődött a vonatkozó ipar, mindent lehet már kapni, nagyon profi cuccokat is, persze borsos áron. Barátom anno még úgy kezdte, hogy MDF lapból vágta ki a teljes cockpit vázat (kivéve az overhead panelt), a glass cockpitet pedig úgy oldotta meg, hogy pl. az MFD az egy CD tokokból volt, mögé téve 3db monitor. A PM-nél akkor még nagy szám volt, hogy külön volt szimulálva minden műszer, tehát meg lehetett csinálni, hogy csak a műszert tette ki az adott monitorra, ott pozícióba állítva, így megvolt az illúzió, hogy egy valódi MFD-t bámulunk.
Sufnituning megoldás volt, de meglepően szép végeredménnyel!
Warthog Project is ütős!
-
Vesa
Topikgazda
"De van egyaltalan olyan hobby ahol a sporolas felmerulhet?"
Az nem nagyon, de olyat is sokszor látni, hogy spórolás miatt kezd el valaki barkácsolni, nem pedig hobbiból.
Anno pórbáltam 737NG gázkart építeni, de nem jött össze, mondjuk főleg időhiány miatt + közben család is lett.
Pedig egy polgári Home Cockpit (737NG vagy 747-400 volt tervben, akkoriban még Project Magenta alapokon) mai napig álmom maradt, most már pénz is lenne rá és a technika is rengeteget fejlődött, csak most meg időm nincs már összerakni.Ha lesz kész valamid, remélem megosztod velünk!
-
Vesa
Topikgazda
Mondjuk ez nem vészes ár. Ha nem lesz vele gondod egy darabig, és bírja pár évet, akkor végülis megérte. Ezt majd eldönti az idő. A throttle vezérlőkkel egyébként sokkal kevesebb baj van, érthető okból -egyszerűbb szerkezetek és a terhelés sem akkora ezeken, mint a stick-en. Szerintem maximum zajosodni fog egy idő után, de az orvosolható lesz.
Milyen stick-et használsz mellé?
-
Vesa
Topikgazda
Jáááj, az a belső eléggé fájt!
Nem csoda, hogy elemelkedik, nincs benne semmi aminek súlya lenne, ráadásul ha jól látom, próbálták súlyozni de akkor nem sok sikerrel. Itt az lesz a kérdés, meddig bírja majd?
Mert így ránézve, hát...Végülis mennyiért vetted?(Azért az durva lenne ha leírják, hogy Hall szenzoros, erre van benne egy totál basic forgó poti. A vásárlók megtévesztését egyértelműen kimerítené)
-
Pingu
csendes tag
Par napja megjott a gazkar, azota ismerkedem vele.
Meretes darab! Az en lapat kezemmel kifejezetten ergonomikusnak erzem, a gombok es a 2 tengely konnyeden elerheto. Jar a pont a cca. 2 meteres USB kabelert is!
Viszont nagyon konnyu. Hirtelen koppanasig tolva bizony elemelkedik, megbillen az asztalon.A gombok erzesre gumidomosak, de ennyi penzert azt hiszem ez belefer.
A '8 way hat switch kalapja' eleg lotyogos, de azert jol erezheto ha kapcsol.
Az Rx es Ry tengelyek potenciometereinek is erzekelheto a pozicioja kozepallasban..A gazkar tengelye nem lotyog, kellemes ellenallasa van. Az ellenallast szabalyozni hivatott tekerentyu szerintem nem mukodik, de cserebe racsnis!
A linux es a windows 10 is szepen felismeri az eszkozt. (HID ugye, nem kell hozza driver.)
A beigert 1024 (10 bites ADC) a gazkaron szerintem kamu.
Direktben kiolvasva a nyers USB adatokat ( linux rulez! ) valoban 10 bit jon,
csak eppen 4-es lepeskozzel. Az Rx, Ry potik ADC-je 8 bites, es szerintem a gazkaron is ez a 8 bites ADC van, amit szepen felszoroznak 4-el a vezerloben.A beigert HALL elemes technologia mar a legfejlettebb, 22. szazadi kinai 'seHALL' erzekeloket hasznalja!
Errol arulkodik ez a kep is: [link]
A kalibralas gond nelkul mukodott win10-el.
Kicsit meglepodtem hogy a throttle kozepallasanal van egy kis dead-zone, de aztan rajottem hogy ez hasznos lehet pl. ELITE-ben, mert igy a hartafele menet is vezerelheto lesz.
(De javitsatok ki ha tevedek, ezt nem tudom kiprobalni.)Az Il-2 1946-ban teszteltem eddig. Az automatikusan kiosztotta control teljesen hasznalhatatlan volt, es szetcsapta a regi vezerlo beallitasokat is. Mindent ujra be kellett allitani.
Viszont az ujrahangolas utan teljesen uj elmenyt kaptam repules kozben (billentyuzetes gazadashoz vagyok szokva, na..), es hatalmasat javultak a leszallasaim is!A tartossagarol meg nem tudok mit mondani, en is kivancsi vagyok meddig fogjak a gombok es a potik birni.
Ezzel egyutt azt kaptam amit vartam - az arahoz merten.
Mar megrendeltem a mikrokontroller-t a moddolashoz, mert azt hiszem hogy ebbol a 'vasbol',
tobbet is ki lehet hozni! De az mar egy masik tortenet lesz.. -
kraven54
aktív tag
Delta grip és warbrd base + desk mount. Ezekböl 2. A base profi hibátlan csúcs, nem tudok negativumot mondani. A grip sok embernek hosszu mert kicsi a keze nehéz elérni pl a felsö gombot. Nekem azzal sincs bajom. Az 1ik gripnek az analog stick-je picit tapados volt szét kellett szednem megcsináltam mert nem akartam visszaküldeni. Szóval a Base sztem hibátlan a grip-en még lehet mit javitani, de nekem azzal sincs bajom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- bambano: Bambanő háza tája
- Autós topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Metal topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- alza vélemények - tapasztalatok
- Linux kezdőknek
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 8 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / ÚJ AKKU / 12 hónap jótállás
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest