Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Yutani

nagyúr

LOGOUT blog

válasz MoP_FX 57 #14471 üzenetére

Ha az AMD a Bulldozer architektúrával egy magasabb IPC szintet -t el tudott volna érni, nem ekéznék mai napig.

Egyébként a Penryn a Merom 45 nm-es átültetése, tehát ha a Penryn CMT-jellegű lett volna, akkor a Merom is.

• Fiery

veterán

válasz MoP_FX 57 #14464 üzenetére

Azert vad otlet a bigLITTLE az Intel kapcsan, mert ok eddig nagyon ragaszkodtak ahhoz, hogy szimmetrikus magokat hasznaljanak. Fel sem merult, hogy mondjuk egy processzoron belul keverjenek egy Silvermont meg egy Haswell magot. Raadasul nem csak az oprendszert es az utemezot kell(ene) modositani, hanem a Win32 API-t es a szoftvereket is, hiszen egy thread letrehozasakor a letrehozo szoftvernek tudnia kellene es a Windows fele kozolnie kellene azt, hogy az adott thread milyen magon fut idealisan, milyen jellegu munkat vegez. Ez alapjan tudná aztan Windows, hogy a threadet hova dobja.

De ha a #14463-ban irt verzio lesz a Skylake, es a magokbol csak egyfele lesz (ez lehet az igazi varazslat), akkor az egesz nem problema, hiszen akkor minden mag onmagaban at tud alakulni kicsi vagy nagy maggá, feladattol fuggoen, raadasul ha jol ertelmezem a dolgokat, akkor sajat hataskorben el is tudja donteni, hogy milyen modban fusson epp :)

• Fiery

veterán

válasz MoP_FX 57 #14461 üzenetére

Knights Landing Lite: az en elkepzelesem szerint -- de ez mind fikcio, semmi konkretum nincs benne -- a kicsi magok baromi jol Turbozhatoak lennenek a desktop verzional. Azaz, mondjuk lenne 1.4 GHz koruli alaporajel, de azt fel lehetne nyomni 4-5 GHz kornyekere. Ez nagyon nem egyszeru feladat, me'g az Intelnek sem, de egyre nyilik az ollo mar most is, azaz egyre nagyobbat (az alaporajelhez kepest) tudnak emelni a Turboval az orajelen, egyre agresszivabb Turbokat tudnak csinalni. Ergo, ha mondjuk a Goldmont egy magasabb orajelre skalazhato Silvermont/Airmont utod lenne, es kepes lenne felfele 4-5 GHz-ig skalazodni, es a nagyon agressziv Turbo is mukodhetne (en is tisztaban vagyok azzal, hogy tul sok a "ha" ebben a mondatban), akkor megoldhato lenne az, hogy a GPU-szeru feladatoknal a sok apro mag alacsony orajelen, a parhuzamosithato feladatokat nyomja; amikor pedig a hagyomanyos workload menne, akkor mondjuk 1, 2 vagy maximum 4 mag tudna felkapcsolni baromi nagy orajelre, a tobbi mag meg elmenne aludni addig, hogy a TDP-bol ne fusson ki a proci. Jo kerdes persze, hogy egy vegyes workloadnal mi tortenne, pl. jatekoknal, de gondolom erre is fel lehetne valamikepp kesziteni a procit, nem tunik mission impossible-nak.

Vannak persze ennel is vadabb otleteim, ezekrol is beszeltem mar elozoleg, pl. aszimmetrikus (bigLITTLE-szeru) x86 magokkal, amikbol lenne mondjuk 4 db hagyomanyos, x86/x64 feladatokra es magas orajelre optimalizalt Haswell-szeru nagy mag, es mondjuk 30-40 db pici es alacsony orajelre skalazhato Silvermont-szeru mag, GPU (masszivan parhuzamosithato) feladatokra optimalizalva. Ahhoz persze, hogy egy ilyen processzort valamilyen szinten megis monolitikus x86 processzorkent tudja kezelni az oprendszer, es minden processzt az annak futtatasahoz idealis magra tudja dobni, a kernelt es az utemezot is modositani kellene. De ez elvileg nem problema, csupan elhatarozas kerdese, pl. a Linux is tamogat mar ilyesmit. Vannak is pletykak azzal kapcsolatban, hogy ilyen felepitesu lesz a Skylake, es az inteles kontaktunk konkretan azt mondta erre, hogy igen-igen erdekes elkepzeles. Ez nem volt se megerosites, se cafolat, de inkabb a cafolat iranyaba hajlok :) Mindenesetre nagyon erdekes lenne egy ilyen procit latni, me'g akkor is, ha adott esetben ez csak atmeneti megoldas lenne a vegcelig, azaz hogy egy igazi KNL Lite-ot lassunk a desktopon is.

• Fiery

veterán

válasz MoP_FX 57 #14456 üzenetére

Az Intelnel (sajnos, bar ez a "sajnos" vitathato) a mobil es ultramobil cuccok kerultek abszolut fokuszba az utobbi cca. 2-3 evben. Ennek az eredmenye a Bay Trail, valamint az, hogy a Broadwell eloszor a tabletekbe, 2-in-1-okba es ultrabookokba jott ki. Nem varhato, hogy iden mas Broadwell varians megjelenik, a 14 nanos gyartas eleg lassan fut fel (ertsd: szenved vele az Intel, ez me'g nekik is nagy falat), es az elso adagokat ezekbe a gepekbe szanja az Intel a Core M-mel. Jovo ev elejen johetnek a mainstream mobil verziok, es majd csak utana -- ha egyaltalan lesz ilyesmi -- a desktop Broadwell. Nekem nem szimpatikus ez az irany, de teny, hogy ha osszeadjuk a mobil es ultramobil eladasokat (ebbe bele kell erteni a telefonokat, androidos tableteket is), akkor a klasszikus desktop piac tenyleg sehol nincs mar manapsag :( Plane mivel nagyon sok desktop gepbe (Zotac Nano szeria, Intel NUC, Gigabyte Brix, ASRock Vision, stb) is mobil processzor kerul, az all-in-one-okba is mobil processzor kerul, stb.

A Knights Landing Lite-ot en ugy kepzelnem el, hogy Goldmont magokbol mondjuk 30-40 db, 65 watt koruli ossz TDP-vel, 1-2 GB koruli near memory-val, AVX-512 tamogatassal, stb. Ebben nem lenne kulon CPU meg GPU resz, hanem a CPU mindent tudna csinalni, amire szukseg van. Az, hogy ezt hogyan programozzak, hogyan hajtjak meg, az egy nagy kerdes, de emiatt lehet hogy nem is ez a cel, legalabbis kozeptavon nem. Majd meglatjuk, a Skylake lesz szerintem az a vizvalaszto, az a koztes (atmeneti) megoldas, aminel kiderul, hogy pontosan merre is megy az Intel. Szerintem ezert is titkoljak annyira a Skylake-et.

• Fiery

veterán

válasz MoP_FX 57 #14454 üzenetére

Legitimizalni? Ennyi erovel azt mar a Broadwell is megtette :) Az igazi "legitimizalas" mondjuk az lehetne, ha az AMD64 mintajara az Intel is beallna a sorba, es mondjuk nagy erokkel a HSA-t kezdené el tolni. De anno az AMD64-et sem az Intel dontotte el, hanem a Microsoft kenyszeritette bele ebbe a helyzetbe. En nem varnam se az Intel, se az nVIDIA csatlakozasat a HSA alapitvanyhoz, hacsak nem kenyszeriti oket valami vagy valaki erre.

A Skylake azert erdekes kerdes, mert mindenfele pletykak keringenek rola, az x86 reszrol es az iGPU reszrol is, de az Intel hallgat. Ez nagyon furcsa, ennyi idovel a piaci debutalas elott azert ennel tobbet szoktunk mar tudni az uj architekturakrol. En mindenkepp meglepetes(eke)t varok, de nem vagyok benne biztos, hogy pozitiv meglepetes lesz... Az AVX-512F tamogatas eleg biztosnak latszik, de az szamomra nem vilagos, hogy mi lesz pontosan az Intel celja az AVX-512-vel. Marmint, hogy mikepp lehet ezt majd kihasznalni, es miert hasonlit sok szempontbol az LRBNI-re. Siman lehet, hogy a Skylake-et koveto architektura (azaz a Cannonlake utani generacio) mar iGPU nelkuli megoldas lesz, egyfajta Knights Landing Lite. Az is erdekes kerdes, hogy a Skylake-ben beveti-e mar az Intel a sajat HSA-szeru megoldasat, vagy mas terveik vannak. Mar szamtalanszor leirtam, hogy a HSA tul konnyen koppinthato, es ugye mar lattuk a multban, hogy az Intel altal lekoppintott megoldas adott esetben nagyobb piaci sikert tudott elerni, mint az eredeti, az "igazi" :(

Az x86-ot mar szamtalanszor probaltak elasni, de ez egy igazi zombi architektura, a hagyomanyos modszerekkel nem lehet megolni ;] Szerintem me'g sokaig velunk marad.

• Fiery

veterán

válasz MoP_FX 57 #14450 üzenetére

Oke, de mi az Intellel kompatibilis paradigma? Az Itanic mondjuk nem, az halott. A Skylake-rol most me'g azt sem lehet tudni, mi lesz pontosan, tehat azt nehez alapul venni. 2012 korul me'g az AVX-512-rol se lehetett tudni semmit, most meg akore fog epiteni mindent az Intel. Aztan ott a Bay Trail, az mondjuk rendben van, az ellen megvan mar a gyogyszer :) A mostani Xeon Phi kaka, szoval azzal se kell foglalkozni, viszont a Knights Landing az nagyon veszelyes cuccnak tunik jelen allas szerint, de vajon erdemes azutan eredni az Opteron vonalon? Mert ha igen, akkor a Zenbe azt is bele kell tervezni, es akkor mar mindjart eles valtasrol beszelunk, nem csupan egy "sima" mainstream x64 procirol. Arrol nem is beszelve, hogy 2012-ben me'g a Knights Landing-rol sem lehetett tudni semmit, legfeljebb sejteni lehetett, hogy esetleg abba az iranyba megy tovabb az Intel.

• Fiery

veterán

válasz MoP_FX 57 #14445 üzenetére

Az alapjan, amit nekunk az AMD mondott, es az alapjan, amilyen pletykak terjengenek a neten, nekem az jott le, hogy nem kifejezetten tovabbgondolas a Zen, inkabb egy tenyleg meroben uj es radikalis architektura valtas. Biztos vagyok benne (de bizonyitani nem tudom), hogy meglepo ujdonsagok lesznek benne, mint ahogy a K8-ban es Bulldozerben is volt nehany. Nem hiszem, hogy a Cats-re (Jaguar, Puma) vagy a Bulldozerre hasonlitana a Zen, _szerintem_ inkabb a masik (a kek) oldalrol meritenek otleteket. Az tuti, hogy nagyon oda fognak figyelni a fogyasztasra, hogy tenyleg le tudjanak vele menni 10-15 wattig. Kerdes, hogy felfele mit fog tudni, milyen orajelekre tervezik, es hogy vajon alarendelik-e a fejlesztest a HSA-nak. Ha hisznek a HSA-ban, meg hogy a GPU-k elobb-utobb tenyleg atveszik a szamitasi feladatok oroszlanreszet a CPU-tol, akkor ennyi erovel a Pumara is alapozhatnak :) Vagy epp lehet a Knights Landing-hez hasonlo sokmagos CPU-GPU hibrid is a Zen, ki tudja? Sot, nekem mar az is eszembe jutott, hogy talan megprobaljak az eddiginel is jobban egybeolvasztani a CPU es a GPU reszt, peldaul ugy, hogy az AVX es FMA muveleteket x86 CPU magok helyett GCN iGPU magokon futtatjak le. Tudom, naggggyon vad otlet, de ha valamivel, akkor meresz otletekkel lehet lenyomni (vagy legalabbis utolerni minden fronton) az Intelt 2016-ban.

Ugyanilyen vad otlet lenne az is, ha az AMD egy teljesen mas paradigmara epitene a Zent, pl. a GPU korszak utani idoszakra keszulne vele. Mert nekem szent meggyozodesem, hogy a GPU-k elobb-utobb be fognak olvadni valamilyen formaban a CPU-ba, es megint jon valami uj orulet, ami kulso kartyakent/modulkent/chipkent kezdi, aztan elkezdi beszippantani azt is a CPU, mint egy orveny :)) Sok-sok komponenssel megtortent mar ez...

• Fiery

veterán

válasz MoP_FX 57 #14443 üzenetére

2012 utan mar nem volt mas valasztasa az AMD-nek, mint abbol fozni, ami epp akkor volt. Plusz, a HSA/Fusion fejlesztesek iranya elore ki volt jelolve, ahhoz meg tulajdonkeppen teljesen jo platform a Bulldozer architektura -- teny, hogy ennyi erovel barmelyik masik architekturat is lehetett volna hasznalni, mint ahogy a Llano is K10 (Stars) alapokra epitkezett, mint a Fusion projekt elso allomasa. Lehetett volna Kaveri helyett mondjuk a Beemaba is rakni SVM es HSA tamogatast, de persze ilyen celra a Kaveri jobb valasztas.

Az uj architekturat pedig szerintem nagyjabol 2013 kornyeken kezdhettek el tervezni, esetleg 2012-ben nagyon nagy vonalakban. Iden mar latjak, hogy milyen termekeket tudnak epiteni ra, tehat elorehaladott allapotban van a dolog, marmint az architektura. Mas kerdes a konkret termekek megtervezese, validalasa, stb, ezek me'g cca. egy-masfel evet igenybe vesznek majd. Igy a 2016-os debutalas realis lehet, felteve hogy jol tippeltem meg ezeket az idopontokat.

• VaniliásRönk

nagyúr

válasz MoP_FX 57 #14445 üzenetére

Ezer bocsánat, a Piledriverre gondoltam. De sokat nem számít, egyik sem volt jelentős előrelépés architekturálisan, szóval gyakorlatilag csak hagyják kivérezni.
    4-5 évet szoktak rá mondani, az Intel is 3 évvel a K8 megjelenése után tudott válaszolni, pedig már korábban elkezdték fejleszteni azt a vonalat.
    Fiery is legfeljebb találgatni tud, egyelőre semmit sem tudni.

• VaniliásRönk

nagyúr

válasz MoP_FX 57 #14443 üzenetére

Ha a Bulldozer ment a levesbe 2011-2012 környékén, akkor 2016-2017-re reális elvárás egy új architektúra, egyik napról a másikra nem megy. Nem lehet csak úgy kiszórni az aktuális terméket, amikor nincs helyette másik. A K10 további foltozgatása pedig több okból sem volt opció, egyrészt vállalhatatlan lépés egy ilyen cég esetében, másrészt az AMD-nek nem volt erőforrásra egy új architektúra mellett három másikkal bíbelődni, a Bulldozert sem nagyon foltozgatják a Steamroller óta.

• Fiery

veterán

válasz MoP_FX 57 #14441 üzenetére

Nem volt mas valasztasuk. A Bulldozert nem tudtak volna kisebb csikszelessegen sem ugy megcsinalni, hogy fogyaszthato legyen az emlitett piacokon. Az APU varazslat meg nem mukodik a szerver piacon, legalabbis egyelore nem. Nem veletlen, hogy csak onnan szalltak ki, ahol nem volt eselyuk. Ahol van eselyuk, mert van megfelelo architekturajuk, ott nyomulnak tovabbra is. Pl. mikroszerverek, tabletek, embedded, ilyesmi.

• MoP_FX 57

őstag

válasz MoP_FX 57 #14437 üzenetére

Egy dolgot kifelejtettem:
    Fontos nekik az x86, de nem pont Read regnálása alatt szálltak ki kvázi a szerver és HEDT piacokról?

• Fiery

veterán

válasz MoP_FX 57 #14433 üzenetére

Nekem mar Read alatt is ugy tunt, hogy az x86 eleg fontos nekik, csak tisztaban vannak vele, hogy a Bulldozerbe mar felesleges penzt onteni, a Cats (Jaguar, Puma) meg jol muzsikal kis modositasokkal is, mert a Cherry Trail nem jon idoben. Emiatt inkabb ugy dontottek, hogy nem eroltetik azt, ami nem megy, es inkabb a Zenre fokuszalnak. Az uj vezetes alatt nem gondolom, hogy jobban ra fognak fekudni az x86-ra, ugyanis a mostaninal, hogy a Zent nyomjak ezerrel, sokkal jobban nem tudnak mar rafekudni az x86-ra. Kerdes, hogy esetleg a HSA, Mantle es hasonlo szoftveres projektekkel mi lesz, de szerintem azokban sem lesz nagy valtozas. Ami engem erdekelne, hogy az AMD akar-e, tud-e valamit kezdeni azzal a veszellyel, amit a dGPU-k kihalasa (vagy legalabbis hatterbe szorulasa), es a Knights Landing-szeru socketelt CPU/GPU-szeru megoldasok ternyerese hoz majd. En me'g nem lattam a KNL-hez hasonlo AMD-s terveket, de ez nem jelenti, hogy nem is terveznek semmit. A kompetenciajuk meg van hozza, csak kerdes, hogy meg akarjak-e csinalni, es ha igen, akkor milyen formaban. Persze siman lehet, hogy Zen alapokra epitve fognak ilyet is csinalni 2017 magassagaban...

• Bici

félisten

válasz MoP_FX 57 #14433 üzenetére

Én úgy látom, hogy a gazdasági -> tecknikai vezető váltás akár azt is jelentheti, hogy eddig nem is akartak sokat költeni az x86 irányra, most meg majd akarnak.
    Vagyis el tudom képzelni, hogy a Bulldozer egy költséghatékony megoldás volt, mert ez volt a szemlélet a cégen belül. Ezt azért is érzem megalapozottnak, mert annak idején a K8 pont attól volt jobb a P4-nél, mert jobb volt az IPC-je, utána meg egy alacsony IPC-s konkurens megjelenését egy magas órajelre szánt megoldással reagálja le az a cég, akinek a leginkább tudnia kellett volna, hogy mennyivel jobb a másik irány. Nem tudom elképzelni, hogy ezt az irányt egy mérnök találta ki. Gondolom egy öltönyös fejét telebeszélve valamelyik bérgyártó, hogy majd a gyártástechnológia megoldja a dolgot... De lehet, hogy tévedek.

• Fiery

veterán

válasz MoP_FX 57 #14429 üzenetére

Nem gondolom, hogy a Zen fejleszteset erintene a vezeto valtas. Ha kukaznak a mostani, fejlesztes alatt allo architekturat, azzal azt kockaztatnak, hogy mar sosem erik utol a *tudjukmelyikceget* :) A K9 lelovesenel reccsent meg az AMD, en nem csinalnek me'g egyszer ilyet a helyukben. Akarhogy is alakul a Zen, tovabb kellene vinni, kihozni valamit 2016-ban, mert az ora nagyon ketyeg, a Bulldozerben pedig mar nincsenek tartalekok.

• Bici

félisten

válasz MoP_FX 57 #14425 üzenetére

Lehet, hogy a leépített chip tervezők hiánya miatt akarták kikerülni az intellel való összecsapást, és most lehet hogy visszaszereztek párat (egyet tuti), már van esély valami komolyra.
    Persze ezt cáfolja az, hogy egy proci tervezése több év, így a zen-ről való döntés nem esik egybe az igazgató távozásával.

• Oliverda

titán

válasz MoP_FX 57 #14423 üzenetére

Véletlenül kimaradt egy nem a mondatból, tehát eredetileg azt akartam leírni ami most ott szerepel.:D

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés