-
Mobilarena
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
TESCO-Zsömle
titán
-
dezz
nagyúr
válasz
Oliverda #11782 üzenetére
Nice Find!
Eszerint a Kaveri FM2+ lesz, viszont csak 2014-ben esedékes... Ez egyben jó hír is és rossz is. Bár minden bizonnyal 2014 elejéről van szó (a mobil változat ezévvégi startja után).
Érdekes a "Vishera2013"-as infó is. Gondolom, egy új stepping.
Arról nem beszélve, hogy az AMD is rááll az LGA-ra (CPU vonalon(?)). Vajon csak szerver szinten?
Na, majd megtudjuk...
A linken linkelt írás is érdekes. Vajon tesztelési célból lehetnek ott azok a PCIe linkek? Azt hiszem, erre írta a June 2013-at, hogy kiderül. De hogy derül ki? Ja, látom, a GC3x-okon már valószínűleg ki lesz vezetve.
(#11780) Hisztogram: Lásd a lap tetején!
-
dezz
nagyúr
válasz
Oliverda #11746 üzenetére
Szóval, a HD8700 alatti típusok, amikkel ezek nyilván párosíthatók, továbbra is a HD6xxx-ból itt maradt Cedar/Caicos/Turks vonalat viszik tovább (amik már a 7xxx sorozatban is - elvileg - csak OEM változatban érhetők el)?
Vagy vállalják azt a kavarodást, hogy a 8x70D-k mellé 7xxx-et kell párosítani?
-
Hisztogram
tag
válasz
Oliverda #11559 üzenetére
"Ki beszélt a teljesítményt/per fogyasztásról?"
Én. És dezz és még sokan mások, amikor az APUk előnyeit ecsetelték az inteles megoldásokkal szemben, a vásárlói keresletnek a hordozható gépek felé történő átfordulásával a nyers teljesítmény helyett egyre nagyobb szerepet kap ez a mutató. De ez evidens. Ha jól emlékszem ez a kérdés azért került elő, mert a Brazos csak a szintén zsugorodó netbook szegmensben állt nyerésre.Komolytalanság? A szarkasztikus anektodával azt fejeztem ki, hogy a véleményed vastagon át van itatva a a "minden nagyon szép minden nagyon jó, mindennel meg vagyunk elégedve"-féle kincstári optimizmussal.
Mióta rátaláltam a konzolokról szóló hírre, az álláspontom jelentősen javult, de továbbra is vallom, hogy ilyen stratégiai partnerség nélkül, ami biztos megrendelést biztosít nagyon aggasztó helyzetben van a kisebbik processzorgyártó.
-
lee56
őstag
válasz
Oliverda #11666 üzenetére
Akkoris értelmetlennek tűnik hogy két generáció után kukáznának egy jópár évig fejlesztett wadzsiúj architektúrát, ami ráadásul épp mostantól lenne egyre érdekesebb, ahogy a teljesítmény/fogyasztás/core szépen nőne.
Apropó nem lenne itt az ideje a topikot átnevezni, most hogy piacra kerültek a fő Piledriver alapú CPU-k/APU-k?
-
dezz
nagyúr
válasz
Oliverda #11590 üzenetére
Na jó, szerintem nem történt más, mint hogy elkezdik gyártani a korábbi roadmapon (#11602) szereplő Richmondot (talán egy kicsit később, mint tervezték), ami tehát egy 2 CPU magos, csökkentett méretű IGP-s, gazdaságos Trinity verzió.
Az "új" roadmap nyugodtan lehet egy félreértés (Richland=Kaveri) alapján összeollózott fake...
(#11619) TESCO-Zsömle: A fizikai megvalósítás designját nem az AMD dolgozza ki, hanem az aktuális chipgyártó (erre fejlesztett programokkal), hiszen az nagyban függ a gyártástechnológia specialitásaitól. Valószínű még csak tranyó szinten sem ember tervez, max. logikai kapu szinten. De ott sem egyenként, mert sok kisebb-nagyobb egységet csak egyszer kell összerakni, és onnantól sokszorozható.
-
miresz
veterán
válasz
Oliverda #11606 üzenetére
Pontosan ez a baj. Ha valaki szeretne bármilyen okból,legyen az meló,vagy game,vagy akármi,erősebb gépet venni,az vagy vesz egy "elavult" (AM3+) platformot,vagy Intelt? Nem értem az üzletpolitikát ebben. Akkor ha az FM2 olcsóbb,akkor miért nem csinálnak abba 2-nél több modulos IGP nélküli processzorokat?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Oliverda #11595 üzenetére
A GloFo-nál volt meg hamarabb a tape-out. Ebből azt gondolom, hogy az első lapkák onnan fognak jönni. De biztos, hogy lesz TSMC-től is, bár lehet, hogy csak a Temash verzió. Mindenképp dual source-ra kell rakni, mert egy bérgyártóval kevés lenne a kapacitás. Mivel a Temash és a Kabini annyiban nem különbözik, így valószínű, hogy a TSMC is gyártja majd a Kabinit, de lehet, hogy ők csak a kétmagos verziót. Meg az is baj, hogy a TSMC-nél még a jelentősen megnövelt kapacitás mellett is szűkös lesz a helyzet, mert jönni fog az Apple. Nem véletlen, hogy az AMD exkluzivitást vásárolt a GloFo-nál 28 nm-re.
-
dezz
nagyúr
válasz
Oliverda #11590 üzenetére
Nocsak, nocsak, akkor mégis csak igaz az az itt-ott felmerült pletyka (az illető amúgy elég jólinformáltnak tűnik), hogy a Kaveri előtt jön még egy bizonyos Trinity 2.0 (Trinity Rev.B), állítólag még Q2-ben, 32nm-en? Bár Steamroller magosnak gondolták. Monjduk Piledriver v.3 még lehet.
(Érdekes a Vishera 2.0 (Rev.E) is.)
Gondok vannak a 28nm-rel a CPU-nál, vagy mi lehet a gond?
-
Hisztogram
tag
válasz
Oliverda #11546 üzenetére
A Phenom lehet, nem tudom, tényleg nem, nem is akarok utánanézni a phenomonok eladási volumenének vagy árainak.
A marketing büdzsével nem versenyezhet, így egyelőre csak a jóval versenyképesebb termékek maradtak lehetőségként. Amit pedig leírsz, az ugyan első olvasatra logikusan hangzik, de szerintem korántsem ilyen egyszerű a helyzet, ergo a fejlesztések, valamint a normális működéshez szükséges egységek finanszírozása nincs komoly veszélyben.
Abban kétségtelenül igazad van,hogy ha valamiben, jelesül a marketingköltségekben nem tudnak versenyre kelni akkor valami másban kell domborítaniuk azonban már nem tudom osztani az optimizmusodat abban, hogy az AMD jelenlegi technológiai lemaradása ellenére képes lenne hirtelen olyan teljesítményt/per fogyasztás) letenni az asztalra, amivel látható és kívánatos maradna.
Abban is egyetértünk, hogy még nem ég a ház, hogy a "normális működéshez" szükséges egységek finanszírozása nincs veszélyben ( bár csak remélem,hogy a most leépített 2300 (~10%) ember mind takarító és bérszámfejtő volt)
Örülök, hogy szert tettek egy biztos piacra, bár ahogy Dezz is kijavított, tényleg csak rumor. A Brazos platform sikere zseniális és fantasztikus hogy mit el nem érnek a netbook piacon, kár, hogy haldoklik a kategória. Persze majd a tablet fronton, ahol a Hondo most lépett színpadra.
Az elbocsátások fel vannak kissé fújva. Read már tavaly elmondta, hogy egy kompaktabb, és ezzel együtt hatékonyabban működő céget szeretne.
"Undok kismalac repeszt a biciklivel amikor akkorát esik, hogy kilátszik a sípcsontja is .
Az épp ott álldogáló nyuszika kérdezi: - Undok kismalac, Jaj had segítsek.
- Undok kismalac:Kuss! Én így szállok le! "Ettől függetlenül persze igaz, hogy leépítésekben gondolkodik, (hisz muszáj) de mint ahogy a negyedévi és az elbocsájtásokról szóló bejelentések is mutatják az leépítések a vártnál nagyobb bevételcsökkenést igyekeznek tompítani.
-
Hisztogram
tag
válasz
Oliverda #11544 üzenetére
Nem mint prémium terméket kell elfogadni, és sokkal inkább azzal van gond, hogy az egyes gyártók még akkor is inkább Intel-re építenek, ha az AMD egy kicsivel jobb, mert az Intel még odatol a cucc mellé egy zsák pénzt marketing célokra.
Sokkal jobb terméket kell kiadniuk ahhoz, hogy komolyan foglalkozzanak velük. Erre kiváló példa a Brazos platform, vagy a korábbi Athlon 64.Igen, az amd marketing-gépezete ellenszélben van, és ez az egyik oka,hogy nem sikerült megszereznie magának a prémium márkákkal azonosított megbízhatóságot. Egy nem túl mély elemzés a helyzetről
Az FX márkanévvel kapcsolatban sem adok igazat, mert az első széria eladásait részben ennek köszönhetik, másrészt a Phenom I legalább akkora bukta volt mint az első FX, mégsem dobták a nevet, és ennek ellenére a Phenom II már lényegesen nagyobb sikereket élt meg.
Lehet, ebben nincs határozott álláspontom, az biztos, hogy
a) piaci sikert az árral együtt kell értékelni. Ha jól tudom a Phenom világ életében olcsó is maradt, de ennek most nem nézek utána.
b)Az jó, hogy a PH II sikeres volt, de a kérdés az, hogy kevésbé vagy jobb sikere lett volna, ha nem hordozza magával a PH I szomorú örökségét, s hogy ez az új márka bevezetésének költségét fedezte volna-e? Nem tudom. de mondjuk mind2 K10-es, lehet, nem lett volna hihető a csere,azért az FX-nél ilyen szoros kötelem nincs.Szvsz: Az AMD-t most sem fogja felvásárolni senki, valamint csődbe sem megy. A nehezén már régen túl vannak. Pár éve még 6 milliárd dollár adósságuk volt, most ha jól rémlik van belőle ~2. Valamint idén megvették a SeaMicro-t 334 millió dollárér, és leírtak még pár száz másik milliót a GF-ért.
Az első bekezdésben te magad mutattál rá, hogy az AMD nem versenyezhet az Intel marketing budgéjével, és emiatt kevesebbet terméket és azt is csak jelentősen kisebb haszonnal tudnak eladni. Ebből az következik, hogy a következő ciklusban kevesebb reklámot és fejlesztést tudnak finanszírozni, aminek köszönhetően T+1 évben még kisebbek lesznek a bevételek, ami miatt a rákövetkező generációra még kevesebb marketing és K+F ráfodítás jut stb stb stb.....
Aláhúznám, (szó szerint is, kóddal) szerintem az AMD-nek nem a rövidtávú jövedelmezőséggel van baja, hanem a hosszútávú jövedelemtermelő képességgel. Más is ugyanerre a következtetésre jutott
-
stratova
veterán
válasz
Oliverda #11516 üzenetére
Érdekes..Bár Augusztus 27-i hír alapján a teljes Zambezi sorozat árát csökkentette:
FX-8150 183$ vs. FX-8350 199$
FX-8120 153$ vs. FX-8320 175$
FX-6200 132$ vs. FX-6300 135$
FX-6100 112$ vs. FX-4300 125$
FX-4170 122$ vs.
FX-4130 112$ vs.
FX-4100 101$ vs.Nem tűnik irreálisnak és már nincs is meg az újdonság varázsa, ami alapján 245$ lehetne az új zászlóshajó, simán úgy akarják árazni, hogy jó vétel legyen.
-
Hisztogram
tag
válasz
Oliverda #11499 üzenetére
Nem olyan egyszerű erre választ adni, az AMD részvényei egy nagyon szép fej-nyak alakzatot írnak le, ami általában trendfordulókhoz kapcsolódik,noha az öt éves időtáv viszonylag ritka,az igazi problémát persze a 2008-as pénzügyi világválság jelenti.Arra appellálni, hogy még mindig jobbak vagyunk, mint leszakadt az ég, talán nem a legprudensebb hozzáállás, főleg, hogy ugyanezen időszak alatt az Intel - akinek ugye videokártyagyára sincs - sokkal kiegyensúlyozottabb számokat hoz.
Akárhogy is, az állítás nem az volt, hogy a vállalat csődbe megy, hanem hogy a részvények elértéktelenedése a hosszútávú nyereségességi mutatók csökkenését tükrözi. Más szóval az AMD csökkenő piaci részesedése a K+F + marketing ráfordítások csökkenésével csak fokozódni fog, ezért pótlólagos tőkebevonásra lehet szükség a folyamat visszafordítása érdekében.
Ha elszakadunk a technikai elemzéstől, akkor arra kell figyelni, hogy a Trinity alapú laptopok eladásai mintha nem lennének olyan átütőek, a desktop termékeket csak most mutatták be a Hondó pedig még kész sincs. A piac bizonytalan, amint elkezdenek az utóbbi kettőről valami eladási adatokat kapni, majd komolyabb következtetéseet tudunk levonni, az mindenesetre baljóslatú, hogy az AMD saját bevallása alapján a 2. generációs Fusion APU-k nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Oliverda #11501 üzenetére
Attól függ ki a vevő. Az AMD-re a legnagyobb eséllyel a Mubadala pályázik, mert nekik lenne a legnagyobb veszteség, ha a GlobalFoundries egyetlen komoly megrendelője elveszne. Az USA-nak viszont semmiképp sem értékelhető, hogy a világ két legnagyobb processzorfejlesztője közül az egyiket külföldi tulajdonba helyezzék, ha van rá opció, hogy valaki belsőleg is felvásárolja.
-
Ueda
senior tag
válasz
Oliverda #11482 üzenetére
Hát a régi időben úgy is néztek ki a számítógépes újságok (és így utólag visszanézve), mint a meséskönyvek , szóval egyáltalán nem estél messze a fától : Commodore Világ
-
lee56
őstag
válasz
Oliverda #11463 üzenetére
Pedig nem írnak nagy hülyeséget szerintem, az is stimmelni látszik hogy FM2 és AM3+ az utolsó két eltérő foglalat, ezután már nagyon valószínű hogy csak DDR4 miatt lesz vátás. És ott már nem lesz külön CPU-s foglalat, de nem is kell majd, mert ahogy most is FM-es foglalatokba is vehet az ember IGP nélküli APU-t, ha erre van igény. Egységesített socket az AMD érdeke is, amint mondtad korábban költséges és elavult kettőt fenntartani
Viszont ha még a steamroller is AM3+ lenne, az valóban hosszúéletűvé varázsolná a platformt, és nagyon rendes volna tőlük
-
lee56
őstag
válasz
Oliverda #11451 üzenetére
Olyan értelemben igen, hogy AMD ezt az utat választotta, világos hogy egyre kisebb prioritást kapnak a hagyományos megoldások majd minden fronton, persze idővel.
És itt jön a képbe amit kovsol mondott. Annak idején mikor még tervben volt egy 10-magos Piledriveres CPU, nem véletlen hogy aztán helyette inkább a frekvancianövelés mellett döntöttek, még a 8 szálat kihasználni képes programokból is hiány van, nem beszélve az IGP-t kihasználni képesekről (..tudom dezz, van már rengeteg most is, de még mindíg nem elég
)..
Oliverda nekem is utalhatnál egy egérrevalót, valami olcsó RaZer jó is lenne, unom már ezt a kis Géniuszt
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Oliverda #11451 üzenetére
Itt jegyezném meg, hogy nekem Abu azt írta (vmikor)*, hogy 2014-től (ekkor jön a Steamroller alapú APU) kezdik majd el hátrányát érezni az IGP hiányának azok, akik CPU+dGPU párost használnak APU+dGPU helyett.
* - Ezt csak azért írom ide, mert azóta változhattak a dolgok. Dátumok, időpontok, stb.
-
lee56
őstag
válasz
Oliverda #11446 üzenetére
Najó de azért már elég régóta árulnak AM3+os lapokat jóval nagyobb választékban mint anno a 754, és bizts hogy sok emberkének van ma még AM3+ lapja, és sokuk venne is az új FX-ekből, szóval ha ezt nem teszik lehetővé, akkor szimplán hülyék
, megfosztják magukat egy lehetséges bevételforrástól.
Mármint milyen infrastruktúrára gondolsz,ami az alaplapokon van? Mert az itt nemnagyon számít, akit érdekeltek az új FX-ek már valószínűleg bevásárolt, és nem biztos hogy az I/O pár Watt-os pazarlása nagyon meghatja őket
Az AMD-nek meg talán több haszna lenne abból, ha el tudna adni még pár ezer processzort, mint amibe a "drága" FM2->AM3+ konverzió kerülne, maximum beépítik az árazásba, ez nem lehet probléma szerintem..
-
miresz
veterán
válasz
Oliverda #11440 üzenetére
Ez nem begyepesedett gondolkodás,csak remélem nem veszik fel a másik gyártó stílusát,mert pl a foglalatok közötti átjárhatóság volt az egyik nagy előnye az AMD- nek. Ezért sem értem miért kellet az FM1,miért nem FM2-bel indítottak.
Én szeretnék lapot+procit csetélni,mert jelenleg nincs ekkora számítási teljesítményre szükségem.FM2-ben gondolkodom,750-es.athlonnal,vagy ha lesz bele FX akkor abból valami kisebbet.
-
miresz
veterán
válasz
Oliverda #11432 üzenetére
Fm2-be is fog érkezni FX?Akkor ki az a barom,aki AM3+ -ba fog venni most FX-et.Ez érdekes. Mennyire hiteles ez a kép? Nem értem az AMD mostani sok foglalatváltását.Az egyértelmű volt ,hogy az AM vonal megszűnik,de Pl FM1-nek mi értelme volt,miért miért nem rögtön olyan foglalatot terveztek,amelyben ment volna Trinity.
-
dezz
nagyúr
válasz
Oliverda #11432 üzenetére
Nos, ez talán megmagyarázza az FM2 alaplapárakat (már amit eddig láttunk)...
Viszont FX-ek max. 100W TDP-vel...? Oké, hogy ide majd 28nm-en jönnek, ami alacsonyabb fogyasztású, de mégis csak 20%-kal alacsonyabból kell majd nagyobb teljesítményt kihozni, mint most majd a Vishera.
-
TRitON
aktív tag
válasz
Oliverda #11419 üzenetére
Ők maguk is meglepődtek rajta...
We weren't expecting a huge power difference between the AMD A10-5800K 'Trinity' APU and the AMD A8-3850 'Llano' APU, but we were pleasantly surprised when we saw a very nice decrease in power. The Trinity system used 23% less power at idle and 24% less power in Prime 95 than the Llano system! In games the AMD A10-5800K did use a tad bit more power than the A8-3870K processor though. -
lee56
őstag
válasz
Oliverda #11323 üzenetére
Ö.ö.ö. már miért nem?
Ha már egyszer ugyanazzal az adattal 2-3x gyorsabban dolgozhat az APU (memcopy megtakarítások okán). Lehet hogy rosszul látom a dolgokat, de ennek minden memigényes műveletre jótékonyan kéne hatnia függetlenül attól hogy APU-ra van-é optimalizálva vagy sem..
-
miresz
veterán
válasz
Oliverda #11291 üzenetére
Remélem nem csak ennyi lapban fog kimerülni az FM2-es mATX lapok kínálata,mert ez igen csak szegényes. Szinte egyiken sincs Heatskin a VRM-en+ az 1x pci csatolók is rossz helyen vannak,legalábbis nem ott ahol nekem kellenének. Az AM3+-al is ez a baj,nincs normális mATX lap.
Az egyetlen ASRock FM2A75 Pro 4-M-ben látok esetleg valami alternatívát. -
-
gyiku
nagyúr
válasz
Oliverda #11295 üzenetére
MSI will also display the AMD series mainboard A85XA-G65, which is the first to import the Hybrid Digital Power architecture, providing users with richer overclocking control options. [link]
A85XA-G65 mainboard is another focus in the display, featuring new AMD Trinity APU. With the inclusion of Military Class III components, this is the first AMD chipset mainboard equipped with Hybrid Digital Power design that provides the highest quality and stability in MSI. This power infrastructure allows precise voltage adjustment options for overclocking, achieving better performance via power stability. The board also includes MSI's exclusive one second overclocking technology OC Genie II, allowing users to scale up system performance significantly.a borda meg olyan, amilyen. ez most a divat. gondolom nem diszkos plexis hazad van.
-
stratova
veterán
válasz
Oliverda #11250 üzenetére
Csökkentésre nem is céloztam, nem is lenne célszerű ilyen konkurencia mellett. Arra viszont kíváncsi leszek mit tesz majd AMD a HD 4000 vagy a majdan azt meghaladó teljesítményű és 4/4-es vagy 4/8-as kivitelű APU-kkal szemben. Erre talán csak 2014 után kapunk választ.
Notebookba jó lesz a 35 W-os 2 modulos Trinity és Kaveri is nem hiányzik a 45 W. Az idei nyár tapasztalata alapján gondban lehet egy-egy tulaj ha 15,6-os műanyagházas géppel éri a kánikula notebookhűtő nélkül.
-
stratova
veterán
válasz
Oliverda #11234 üzenetére
Nem mondták, de pár sajtóanyaguk erre enged következtetni:
Trinity 4 C, 6 CU (THE PROGRAMMER’S GUIDE TO A UNIVERSE OF POSSIBILITY 32-33. o.)
Kaveri 4 C, 8 CU (Appendix A 34. o.) -
dezz
nagyúr
válasz
Oliverda #11212 üzenetére
Már csak azért sem, mert a Steamroller a CPU magok mikroarchitektúrájának a kódneve.
De egyébként én is úgy tudom, hogy a Kaveribe már GCN kerül. (Ellentétben azzal, hogy egyesek már a Trinityt is azzal várták.)
Vagy ha úgy érted, hogy ott még nem kerül az eredeti FPU helyére (is) pár GCN-es blokk...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Erő és sebesség? Most az Öné lehet! Ráadásul kamatmentes rèszletre is!
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest