- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Yettel topik
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Íme az új Android Auto!
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
draff
aktív tag
válasz
doglotthal #4514 üzenetére
Hááát, a kérdés érdekes.
A procinak eleve szokott lenni valami nagy bordás szélkeverője, a memóriákon meg vagy van hűtőborda, vagy nincs, teljesen tipusa válogatja. Aztán bele kell még számolnod a fizikából azt a tényt, hogy a meleg levegő többnyire felfelé száll.
Szerintem vagy elvileg elemezd a gépen belüli légáramlatokat, vagy ha meg tudod figyelni a szélirányt, akkor arra számolj. Szerintem cigifüsttel elég jól modelezhetőek a belső légáramlatok, bár ha le van véve a gép oldala, már csalóka a dolog. Az oldalvntinek inkáb szívnia kellene kifelé, mint fújnia befelé. Nekem az egyik vinyómon van olyan hűtőegység amin két kis ventilátor elfele szívja a meleget a vinyótól, tehát nem ráfújja az összes porral együtt.
De talán eleve jó alaposan el kell azon gondolkodni, van-e szükség egy teljesen felesleges fogyasztóra és zajkeltőre akkor, ha a gép ezeddig is jól elment nélküle.
Én a saját gépemen pldul hátra tettem egy szívó ventit, (alaplap vezérelt fordulatszámmal) ami a táp alatt a proci bordáitól szívja el a levegőt. A proci saját ventilátora meg ráfúj a bordákra és a memóriákra. (Amik egyáltalán nem annyira melegek) -
draff
aktív tag
válasz
doglotthal #4512 üzenetére
Hmmm.
Akkor tehetsz mellé egy karvastagságú huzalos tolópotit ami aztán szabályozza.
És lesz egy jó kis szélvihar a gépedben.
Hogy minek? Hát hogy behordja az összes koszt, port, pókot meg a háztartási szemetet. Nem győzöd majd utána takarítani vaze, különösen ha előtte mindenféle ragaccsal, szilikonzsírral meg hasonlókkal már jó hővezetővé tetted a procidat, memóidat, stb. -
draff
aktív tag
válasz
doglotthal #4508 üzenetére
Apám!
Az az 1,2 amperes ventilátor az nagyon brutál!
Nem nézted el kissé?
Egy átlagos 80x80-as venti az 0,12 vagy 0,14A-os, de egy 92x92-es is csak max. 0,35A szokott lenni.
Ha trimmerrel vagy potival akarod/szeretnéd szabályozni, számold szépen bele, hogy ugyanakkora áramnak kell átfolynia a potin mint amennyit a venti bezabál.
Tehát a potinak - mondjuk a 0,35A-os ventit figyelembevéve 12V-on legalább 4,2W-osnak kell lennie. Erre rávesszük a szabványsort, mert az biztos hogy 4,2 W-os poti nincs csak 4,7W-os, hát akkor az egyrészt jó nagy méretű lesz, másrészt egész jól fog melegedni. És talán mindenképpen huzalpoti kell hogy legyen.
Sokkal egyszerűbb lenne egy áteresztőtranzisztoros feszültségszabályzó áramkör potméteres távvezérlésében gondolkodni. Ott már csak a tranyó disszipációs hőjével kell számolni, mindenesetre az is rendesen melegszik.
Bátran rá lehet kötni az ilyen ventiket a számítógép tápjára, de megrántja rendesen.
Ha valami brutál agyontunningolt géped van, akkor legalább 4-500W-os tápnál merészkedjél az ilyesmikkel. Lehet bekötni az 5V-os ágba is, mivel akkor kevesebbet zabál és halkabban megy. No meg ezzel egyenértékűen - kevesebbet hűt, mert sokkal alacsonyabb lesz a fordulatszáma. (és feltéve még azt a ventiről, hogy 5 voltnál egyáltalán beindul)
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A54 5G , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- Asus E510M 128GB SSD, 4GB RAM, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest