- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- One mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Telekom mobilszolgáltatások
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kvazár
őstag
Sziasztok, lenne egy tápos kérdésem:
Van egy routerem egy USB csatlakozóval, és egy 2,5"-os mobil vinyóm.
Ha rádugom világít a ledje, de a router nem igazán izgatja fel, és nem is kezeli, gondom a túl nagy tápáram igénye miatt.Az ötlet melynek a kivitelezhetősége felől érdeklődnék:
Van egy ilyesmi USB HUB-om, ami külső táppal táplálható, csak az már nincsen meg. Ezen kívül van még egy 12 V 0,6 A-os tápom.
Tehát, ha a tápot ráapplikálom az USB HUB-ra, és azt közbeiktatom a vinyónak és a routernek, akkor szerintetek menni fog? Vagy a vinyónak lehet nagyobb tápáram igénye lenne és csak a tápot nyírnám ki vele?
Jelenleg az USB HUB-bal 3 pendrive van a routerre kötve, és szépen megy.
-
Kvazár
őstag
válasz
niklebi #9934 üzenetére
Ezt ki követte el?
A baj az vele, hogy a ventik a sárga vezetékükön a forgási sebességüket vezetik vissza, és azt tilos összekötni!
Ha sok ventit akarsz 1 kivezetésre kötni, akkor válasz ki egy szimpi ventit, és csak annak az egynek a sárgáját kösd a vezérlőre, a többiét meg ne kösd sehova.
-
Kvazár
őstag
válasz
reti_tigris #9931 üzenetére
Igen, és ezért célszerű a 2 db 4 tűset külön táp ágra kötni (, hogy ne csak 1-et terheljen).
-
-
Kvazár
őstag
Moha21 keresése is jó!
Nekem ez pl tetszik: [link]
Urbánnál, viszont: termékeink->egységcsomagok->fénytechnika:
-Rádiótechnika Évkönyv 1992 Mono kivezérlésjelző 12 LED-esNagyon esetleg: Rádiótechnika 2001/03 Intelligens sztereó kivezérlésmérő
Azok az OFF-os dolgok azok az újságok/évkönyvek, melyekben publikálva lettek. Ha egységcsomagot veszel akkor egyben megkapsz mindent. Igaz, nem össze szerelve.
-
Kvazár
őstag
Hát ez hatalmas!!Sőt! Az lenne a kemény, ha vennél egy ledes kivezérlés jelzőt, vagy fényorgonát, és azt alakítanád át.
Ilyenek kapcsolását megtalálod a neten, meg a Hobbi Elektronika is foglalkozott ilyenekkel.De komplett egységcsomagot vehetsz az Urbán Elektronika KFT-nél, de a Lomex-ben is mintha láttam volna.
De ilyen egyszerű kis kapcsolásokat a Conrad Electronic-nál is lehet kapni.
-
Kvazár
őstag
válasz
Dreamie #9889 üzenetére
Jó helyen jársz!
Amiket kinéztél mind a 2 jó! Nekem egy kicsit a 2. jobban tetszik, de nincs vele tapasztalatom, így nem tudok pontos ajánlást mondani. A márka amit kinéztél, amúgy prémium minőségű, így nem tudsz nagyon mellé nyúlni.Árban nem vagyok képben, de max. az árgépen néznék utána. Amit gondolom te már megtettél, ezért én hanyagolom is.
A kikapcsolható világítás részemről passz.
-
Kvazár
őstag
válasz
Szirtimorc #9879 üzenetére
Miért? Szerintem pontosan ide illik!
-
Kvazár
őstag
válasz
jaja1981 #9688 üzenetére
Helló!
Régen a 7805 helyett ajánlottál egy LM2941-et. Így gondoltad?
-
Kvazár
őstag
válasz
lalimano #9866 üzenetére
Vezérlőt tudok neked ajánlani, kis szépség hibával:
A lényeg tömören az, hogy az IC-n veszteség keletkezik ezért eme áramkör használata mellett sosem lehet 12 V-ra tekerni a tápot. A kapcsoló ezt a problémát szünteti meg azzal, hogy az átkapcsolásával a ventit közvetlenül a 12 V-ra lehet kötni, ezzel kikerülve az fesz vez. részt. Amúgy meg csak kb. 10,5 V-ig lehet feltekerni.
Kapcs, és egyéb képek: [link]Ha szabályzót szeretnél, akkor azt is tedd hozzá mihez képest szabályozzon (pl. mekkora hőfokra?). És ha jól van megtervezve arra poti nem is kell.
Olyan kapcsom viszont nincs, de a neten tömegével vannak. -
Kvazár
őstag
válasz
csabyka666 #9860 üzenetére
Elég sanszos, hogy az meg kösssssssssssssssszöni.
Viszont most sem megy, tehát mit veszíthetsz!Mondjuk én attól még nem tenném.
-
Kvazár
őstag
válasz
csabyka666 #9858 üzenetére
Nem igazán!
Csak egy ötlet:
Hol tartottad? Nadrág zsebedben, közel a tested melegéhez, vagy messze tőled táskában, kabátzsebben?
Megmondom miért kérdezem:
Egy ismerősömnek úgy ment tönkre a mobilja, hogy aktatáskában tartotta és amikor kint volt sokáig, az lehűlt nagyon, majd amikor bement a melegbe, akkor a pára kicsapódott rá és rövidzárlatos lett. Szervizben meg elhajtották, hogy "látszanak benne a beázás nyomok, tehát megúsztatta ezért ment tönkre".
De, csak 1 ötlet. -
Kvazár
őstag
válasz
lalimano #9855 üzenetére
Nagyon rossz hírem van. Azokat a kijelzőket leginkább sehogy sem fogod rákötni, mert a rajtuk lévő vezérlő IC nem lesz kompatibilis.
Az ilyen oldalakon, ahol ezekről írnak egyből ezzel szokták kezdeni, hogy milyen vezérlő IC-s LCD-kel megy a dolog.
Sőt annyira esélytelen a dolog, hogy az ilyen spéci kijelzőknek a doksiját nem is szokták kiadni, így még te magad sem tudnál hozzá programot írni. Sajnos ez részemről tapasztalt, mert haver kidobásra ítélt iPodját elkértem, hogy ezt-azt majd hasznosítok belőle, meg majd MCU-ra írok hozzá valami szösszenetet, de semmit sem lehet hozzá találni, és utána beszéltem olyanokkal, akik telefonokkal próbálták meg ugyan ezt, de abszolút nincs hozzájuk doksi.Viszont, hogy mondjak valami jót is. Azokat kijelzőket amiket ajánlgatni szoktak ezekhez a kapcsolásokhoz, 3 e alatt be lehet szerezni. Tehát a terved ettől még megvalósítható, csak nem azokkal a kijelzőkkel.
-
Kvazár
őstag
válasz
Kolondrum #9837 üzenetére
A ledek pontos típusáról tudsz valamit? Db-szám, egyéb infó, mert eddig csak annyi van, hogy valahogy rá mókolod és nem megy. De hogy pontosan mit, és hogyan, arról semmit sem tudni. Az nem jelent semmit, hogy led. Nyitófesz, mp áram, és az előtét ell.áll értéke is kéne.
A ledek keveset fogyasztanak az tény, de rossz ellenállásokkal akár olyan áramokat is kaphatsz, hogy a táp leold. -
Kvazár
őstag
Legolcsóbb a pillanat ragasztó, de jók még a műanyag olvasztós pisztolyok is.
Esetleg a lomexben nézz szét, ott is vannak led "keretek". (Nem tudom a pontos nevét.)
-
Kvazár
őstag
válasz
Blackhole13 #9810 üzenetére
Ha az eszköz tápjára az van írva, akkor igen.
-
Kvazár
őstag
válasz
szmissz #9799 üzenetére
Vagy nagyon kedvesen megköszöni a részvételt és leáll, és nem történik semmi, vagy egy kellemes túlfeszt engedve a konfigodba kinyír mindent.
Nekem mázlim volt. Én anno ugyan ezt csináltam a 400 W-os DTK-s 4 éves tápommal. Beleraktam a legkisebb Nexus venti, és 3 év múlva már ciripelt is minden indulásnál, de nem a venti, hanem a kondik!!! Esetleges játéka volt továbbá: használat közben eltűnt 1-1 meghajtom, esetleg 1-1 ramom, komolyabb terhelésnél újraindult vagy csak elsötétedett. (Természetesen ezeket csak a végén csinálta már.)
Szerencsére most minőségi Enermax tápom van, amiben ehhez ventit sem kellett cserélni.
Most várok a CM tápom megérkezésére. -
Kvazár
őstag
válasz
szmissz #9786 üzenetére
+1 szavazat kételkedem-re. Ezt a ventit ne tedd tápba. Keres egy sima 3 pines ventit. Ha mégis ezzel próbálkozol, és nagyon zavar, hogy a sárga nincs bekötve, akkor tegyél rá egy nagyon hosszú vezetéket, és vidd ki a tápból csak a sárgát, majd azt a sárga helyére kösd be egy alaplapi venti csatiba.
Erős túlzással, mint a Scythe Kamakiri ventillátorának a megoldásánál. -
Kvazár
őstag
válasz
Norby0001 #9759 üzenetére
"Ha jól látom ez mechanikus kapcsolós, ugye?" Ezt mire értetted?
Az első ötletben volt ugye az elosztó, ott mindent win alól irányítasz.
A másodikban egy fesz vezérlőt ajánlottam neked, kis szépség hibával. A lényeg tömören az, hogy az IC-n veszteség keletkezik ezért eme áramkör használata mellett sosem lehet 12 V-ra tekerni a tápot. A kapcsoló ezt a problémát szünteti meg, azzal, hogy az átkapcsolásával a ventit közvetlenül a 12 V-ra lehet kötni, ezzel kikerülve az fesz szab részt.
-
Kvazár
őstag
válasz
Norby0001 #9755 üzenetére
Azt leírod milyen vezetékei vannak a 200-as ventinek? Csak 2 vagy van több is, és milyen színűek, és azok hova vannak a molex csatin bekötve?
Ha csak 2 vezetéke van, akkor az lenne a legegyszerűbb, ha vennél egy 3 tűs venti elosztót és annak az egyik végére kötöd a 3 tűs ventidet, és a másikra meg ráapplikálod a molex csatisat. 2 ventit 1 ventikimenet tuti elbír. Azért javaslom így, mert fordulatszám visszajelzés nélkül lehet nem tudnád a progid kezelni a venti kimenetet.
Szerk.: Természetesen az elosztó azon ágára tedd a molexes ventit, amelyik a 2 vezetékes. A 3 vezetékesre a sima 3 tűs ventit kell tenni.
-
Kvazár
őstag
válasz
Blackhole13 #9752 üzenetére
De, ezt bármikor megtudod tenni.
De, szvsz 240-es táppal is vígan kell üzemelnie kis-hazánkban.
-
Kvazár
őstag
válasz
Blackhole13 #9750 üzenetére
Akkor miért kérdezed a 240 V-ot? Ott úgyis mint írtad 110 V-van. Ha szerencséd van úgy van szerelve mint pl. egy router, és a trafója teljesen hagyományos csatlakozóval kapcsolódik rá, mert akkor csak veszel megy másik hálózati trafót/tápot és kész.
-
Kvazár
őstag
Oks, akkor nézzük sorjában:
1. "A ledeket még ki is tudnám választani, azzal nem lenne baj, de az ellenállással igen." Erre vannak a linkelt kalkulátorok. Nem is kell neked még az ohm-törvényt sem ismerned, az mindent megmond neked. Több led esetén ezt a kalkulátort kell használnod: [link]
A bementő adatok:
- Source voltage ->táp fesz -> nálad 12 V
- diode forward voltage -> led nyitó fesze -> katalógus adat, általában 3-4 V
- diode forward current (mA) -> a led munkaponti árama -> katalógus adat, általában 20 mA
- number of LEDs in your array -> ledek száma -> esetedben 3-5
- View output as -> nézet beállítása, ott a schematic-ot vagy a wiring diagram-ot érdemes kiválasztani. Amint megnézed rögtön érteni fogod.
- help with resistor color codes -> leírja neked, hogy mi a hozzávaló ellenállás színkódja, ez neked felesleges, mert az értékeit alapból megadja és az alapján már megtudod rendelni.Összesen 1 gomb van, ha arra rányomsz, meg is tervezi neked a kapcsolást.
2."Ehhez milyen kábel kell?" 0,22 sodrott rézvezeték bőven elég, ha meg félsz akkor 0,5-ös.3. "Hogy tudnám megoldani, hogy mondjuk egy molex csatira rádugható legyen ?" Szerzel olyan csatit ami arra rádugható, és arra ráforrasztod a vezetékeidet. Színek terén a sárga->12 V, a fekete -> föld. Ilyen csatlakozónak a legjobb bugázási lehetősége, ha egy régi rossz venti csatiját vágod le, vagy egy molex elosztót áldozol fel.
4. Még néhány tanács:
-Én szívem szerint egy kapcsolót is bekötnék a ledekhez, mert felesleges, hogy éjszaka, amikor filmet nézel világítson. De ez egyéni vélemény.
- Ha még ezek után sem menne a dolog, de úgy érzed itt lenne az ideje elkezdeni valamit barkácsolni, akkor úgy menj be a Lomex-be, hogy a kinyomtatott schematic ábrát viszed magaddal, és annak a lednek a típusát, amit kiválasztottál. Ők majd adnak neked az ábra alapján megfelelő ellenállást, és vezetéket is.Szerk.: Uppsz. Nem néztem, hogy merre is laksz. Gondolom Kazincbarcikáról a Lomex-be való bemenetel totál felejtő. Ekkor sem szabad feladni. Keres egy olyan elektronikai boltot ami nálatok van, a többi ugyan az. Azért nem mondom a rendelést, mert a legtöbb helyen forgalom korlát van, és 2-3e alatt nem lehet rendelni, neked meg az össz. költséged alig fogja az 500-at elérni. (Feltéve, ha több ilyen világító modult szernél, mert ha csak 1-et akkor 100, max. 200 huf-ból simán kijössz.)
-
Kvazár
őstag
Csak led meg ellenállás kell. Ledből azt veszed amelyik a tárcádnak megfelel. Arra kell csak ügyelned, hogy szuper erős powerledek esetén már hűtés kell, de azoknak a fényereje már szoba világításhoz, és nem PC világításhoz való, és az ára is az 1000 huf-ot csapdossa, esetleg le is hagyja. Az átlag nagy fényű ledek 40-70 huf-ig mozognak. Az ellenállás ára 5 huf alatti, esetenként 1-2 huf, tehát nem mérv adó.
Első lépésben a ledet kell kiválasztanod. Ilyenkor amit nézni érdemes: ár, fényerő, nyitófesz, áram igény, (fehér esetén színhőmérséklet, minél alacsonyabb annál sárgásabb, minél magasabb annál kékesebb, a 6000-es egy általános hideg fehérnek mondható, a 4000-es már melegebb sárgásabb, a 20000-es meg inkább kék mint fehér.)
Ezek után jön az ellenállás kiválasztása. Erre a neten elég sok kalkulátor van: [link] , [link], [link]. Ezért ezt nem is ragoznám tovább. A katalógus adatokat oda beírod és az kidobja azt, hogy hogyan kösd be, és mekkora ellenállást kell használnod.
Egy normális bolt weboldalán a ledek és egyéb alkatrészek katalógusa is elérhető, így elég könnyű a keresgélés.
Én a Lomexet javaslom. Regisztrálni kell, de itt a legkedvezőbbek az árak, és az oldaluk is nekik a legjobban átláthatóbb. ( Azért, hogy ne számítson reklámnak mondok még pár boltot: Ret, Conrad, Elektro Kontha.)Remélem tudtam segíteni.
-
Kvazár
őstag
válasz
-=Ghost=- #9733 üzenetére
Két pozitívat össze ne kösd, mert kijön a füst az IC-kből, és azt már nem lehet visszatenni bele.
Válaszd ki az egyiket a 2 pozitív közül, és akkor jó. Igaz ebben az esetben a led kettős funkciójából, csak egyet tudsz használni.
Ha elegendő lenne a feszed (ami tuti nem az) azt is megtudnád tenni, hogy nyitóirányban 1-1 diódát beteszel a fehér leded pozitív lába és a két pozitív pont közé, ezzel közösítve a kettőt, és ekkor már mind a két funkciójában használhatnád. -
Kvazár
őstag
Ötlet nyista...
Ezt a típust nem lehet manuálisan programozni? Esetleg úgy, hogy a TV konkrét típusát megadod neki, és azzal kész is lenne? (Nekem egyszer volt egy olyan távirányítóm amihez adtak egy listát több száz TV és Videó típusszámával, és a távirányító kódjukkal. így csak a kódszámot beírtam és azzal máris az adott eszközre fel is volt programozva a távirányító.) -
Kvazár
őstag
válasz
Laprasi991 #9709 üzenetére
Na ez jobb kérdés.
Van egy még egyszerűbb megoldás -> oldalsáv használata. Sok HDD metert lehet találni ami kiír minden lényeges dolgot. Pl.: grafikusan jelzi az írási/olvasási sebességeket, vagy a vinyó állapotát, esetleg a hőmérsékletét.
Néhány ajánlott link: [link] [link] [link]Jó dolog barkácsolni, programozni és forrasztani, de ne bonyolítsd túl az életedet.
-
Kvazár
őstag
Mondjuk én sem tudom min lepődöm meg, amikor nekem meg régen volt ilyen karim: [GeForce FX-5700-E Siluro 256mb]
És a hűtő alján lévő kék matrica alatt meg ez állt: [link]
A gyártók ott spórolnak, és hagynak ki anyagot ahol csak tudnak.A karid hűtőjén még az is látszik, hogy nem kimondottan ehhez a vid karihoz tervezték, hanem valami univerzális hűtőnek csinálták. (A sok furatos felfogatási lehetőség.) Az meg a másik fele, hogy még a fáradságot sem vették a vezeték meghosszabbításához, inkább barkácsoltak egy hosszabbítót. Azt meg, hogy a vidkarit eredetileg milyen hűtővel tervezték csak következtetni lehet a 4 tűs foglaltból.
-
Kvazár
őstag
Ez a gyári???
Nagyon fura. A szabályozásnak nem kéne mennie ebben az esetben. A PWM-es ventik szabályozása teljesen másként megy mint a simáé. A sima venti esetében a tápfeszt állítod, míg PWM-s esetén a 4. vezetéken megy a szabályozás, és a tápfesz állandó.
De azt meg elképzelhetetlennek tartom, hogy az valóban egy sima 3. tűs venti csati, csak épp elfogyott a 3 tűs csati ezért kamuból 4 tűset tettek rá.
Mindegy..., fura akkor is... -
Kvazár
őstag
válasz
BangoSkank #9686 üzenetére
Nm.
-
Kvazár
őstag
válasz
BangoSkank #9684 üzenetére
Én olyat nem alkalmaznék, mert még a végén a poti nem bírja a rajta átfolyó áramot, és erre tuti ráköthetsz több ventit.
Találtam pár képet: [link]
Amiket a képeken láthatsz:
-azt a kapcsolást amit összeraktam
-azzal a kapcsolóval lehet megoldani azt, hogy vagy vezérelt 5...10 V-os fesz van a ventiken, vagy fix 12 V-os, ha kell a kraft. ( prime 95)
-láthatod a max áram felvételt
-min áram felvételt is üresjárat eseténRemélem tudtam segíteni.
-
Kvazár
őstag
válasz
BangoSkank #9682 üzenetére
Oks, mert én meg pont fordítva jártam.
Mert megcsináltam a vezérlőt, aztán jöttem rá, hogy a lapom ezt is tudja.
Most ezt a Móricka ábrás kapcsolást használom: [link]
A 7805-re tegyél bordát (biztos ami biztos), de ügyelj arra, hogy lehet kapni alá szigetelő lapot, és azt használd is. A poén kedvéért az drágább mint a 7805.Jah, és ne a hővezető szerűt, hanem azt ami olyan mint egy rendes műanyag lapka. Erre akár 4-5 ventit is rátehetsz, nekem 3 db 12-es alatt a borda jéghideg. Azért van még egy hátránya max. kivezérelhetősége olyan 10 V körül van.
Zoty@80: nm.
-
Kvazár
őstag
válasz
Zoty@80 #9679 üzenetére
Az alaplapra rákattintasz és a leírásában ott van. Némely lapnál még animált kép is van hozzá.
Így jelöli egyébként: C.C.O. (Combo Cooler Option)
Néhány ilyen lap az oldalról, ami tuti olyan:
-P55 Extreme4
-P55 Deluxe3
-P55 Extreme Ilyet használok.
-P55 ProDe, ahogy nézem az össze olyan lehet, vagy legalábbis a nagy részük, mert csak ezt a 4-et néztem meg, és mind olyan volt.
BangoSkank: Az új alaplapok alapból képesek erre, csak fel kell tenned (ha van hozzá) a driver-ét.
-
-
Kvazár
őstag
válasz
jaja1981 #9672 üzenetére
Igen ez is megoldás.
Én is Noctua hátlapi panelt használok. Meg egy másik lefogatót mint a gyári, és így tettem fel a 775-ös blokkot 1156-ra. -
Kvazár
őstag
válasz
Zoty@80 #9670 üzenetére
Jó kérdés. A 775-ös felfogató szett tartalmaz hátlapi panelt, vagy a nélkül oldja meg a blokk felfogatását? Mert ha nem tartalmaz, akkor minden olyan lap jó amin van 775-öshöz való furat, de csak azért mert némely gyártó a ( csak hogy érezzük a törődést ) a 1156-os furatok mellé a 775-öset is ráteszi, viszont egy pár fokkal elforgatva, és így már az eredeti hátlapi panel nem fekszik fel rendesen. Természetesen ha olyan lapot találsz amin a 775-ös nincs elforgatva, akkor a hátlapi merevítős megoldásos is jó.
Sokkal egyszerűbb lenne az eseted, ha nem 1156-os gépre cserélnél, hanem 1366-osra, mert ahhoz gyárt a Tt pót lefogatót. [link]
Másik járható út, ha gyártatsz magadnak 1-et. Itt a PH-n vannak egyen-ketten akik ilyennel foglalkoznak.
De az is járható út, ha veszel egy másik CPU blokkot és hozzá olyan csatlakozót ami passzol a mostani csövezésedhez. -
Kvazár
őstag
Sziasztok!
Egy érdekes 5letem/kérdésem lenne:
Ugye a PWM-es ventik lábkiosztása: GND (fekete), 12 V (sárga), fordulatszám vissza jelzés (zöld), PWM szabályozás (kék).
Az 5let végkimenetele az lenne, hogy sok ventit tudjak egyszerre szabályozni az alaplapi venti csati segítségével, minden egyéb kiegészítőt kihagyva. Ezt úgy oldanám meg, hogy megfogom a szabályozandó PWM-es ventiket és mindnek a 12 V-os és GND-s lábát rákötöm a tápra, a kékeket is összekötöm, de azokat utána mind 1 alaplapi venti csatira dugom rá, és a sok venti közül kiválasztok 1-et, annak a zöldjét szintén rádugom az alaplapra.
Erre azért gondoltam, mert az alaplap nem biztos, hogy örülne, ha 1 kimenetére 4-5 venti lenne dugva (radi hűtés), így viszont hátha elbírná a rendszer a ventiket.Szerintetek megoldható? Vagy a PWM-es láb sem szeretné, ha túl sok venti lenne rajta?
-
Kvazár
őstag
válasz
benedekco #9649 üzenetére
Nem akarok butaságot írni, de mintha az én lapomon a 24 tüskéből 4 mintha eredetileg le lett volna ragasztva original korában. És erre a boltban azt a magyarázatot adták, ha a csak 20 tűs a tápom, akkor azt abba a le nem ragasztottba kell dugni, ha meg 24-es, akkor vegyem le a matricát és úgy dugjam rá. Ezt pl még a 4-8 tűs alaplapi táp csatinál is megcsinálták, és ott is a 8-ból 4 le volt ragasztva. Indok, ua.
Azt, hogy elbírja, azt nem szeretném megtippelni. Azt majd mások elmondják, esetleg a táp-os topikban tudnak még segíteni.
-
Kvazár
őstag
-
Kvazár
őstag
válasz
h.adam.92 #9576 üzenetére
A csavaroknál érdemes szigetelő alátétet alkalmazni, az sok esetleges hibától meg tud óvni. Az a szigetelő alátét az alaplap rögzítő csavarjaihoz kell és vagy papír, vagy műanyag. Minden rendes elektronikai boltban, és számítógépes boltban kapni.
Ami a venti csatit illeti, én a forrasztó pákát javaslom és a zsugorcsövet. Ált. Y kábelként lehet max. kapni, de ha már 4-5 ventihez is kéne, akkor csak dzsungel lesz a végén a gépedben.
-
Kvazár
őstag
válasz
ThaBoss #9571 üzenetére
Van értelme a két tápnak, csak nem arra, hogy 1 db venti legyen rátéve. Engem ebben a témában csak az érdekelne, hogy a két táp föld potenciálja vajon eltérhet-e, és ha igen, annak a rövidre zárása vajon mekkora ívet fog eredményezni.
A két tápnak akkor lenne igazán értelme, ha mind a kettő be lenne kötve mindenhova, és egy atombiztos elektronika figyelné az egészet, és abban az esetben, ha az egyik táp meghal, akkor azonnal átkapcsol a másikra. Ez ugye a szerverekben már megoldott, de sima asztaliban még nem láttam ilyen megoldást.
Viszont, sima kéttápos(, és nem redundás tápos) házra jó példa az NZTX Khaos. -
Kvazár
őstag
válasz
ThaBoss #9564 üzenetére
Lomexben és a Retben tuti, talán a Conradban is.
Sajna a Lomex oldalát még most sem tudom elérni, pedig rendelnék tőlük.
A másik jópofa dolog, pl. a nagy elektronikai gyártó cégektől is lehet minta darabot rendelni, aminek a kihozatalát is ők fizetik. Ilyen pl. a Ti is. 1-2 haverom már rendelt tőlük, de most nem akar nekem az sem bejelentkezni, pedig rendelnék onnan is szívesen.
Esetleg tud valaki egyéb ilyen gyártót? (Mondtak nekem anno többet is, csak azokat elfelejtettem.) -
Kvazár
őstag
válasz
ThaBoss #9558 üzenetére
Én ehhez hasonlót használok: [link] Csak az enyém zöld 12 V-os ledes.
Ezt én elektrokontha-ban vettem, de az oldalán keresni rémálom.
Boltnak ott van még a Lomex. Jók, gyorsak, az oldaluk is jó, csak sajna most az pont nem töltődik be nekem.
Van még a Ret is. Róluk is csak jót lehet mondani, azt leszámítva, hogy minimum rendelés van, ahhoz meg is érje neked.
Esetleg van még Conrad. Ök meg egy kicsit drágák (,elektrokontha dettó), de az oldaluk jó és nagy a választékuk. -
Kvazár
őstag
Találkozott már valaki ezzel a házzal: [link]?
Van neki egy spéci tulajdonsága, mégpedig az, hogy dual tápos, de sajnos nem úgy mint a szerverek, hanem valami gagyi módon. Az a lényeg adnak hozzá egy kábelt, amivel az egyik tápot közvetlenül, a másiknak meg csak a power on vezetékét lehet az alaplapra kötni.A kérdésem az, tehát ez nem gáz? Az nem fordulhat az elő szerintetek, hogy a két táp földpotenciálja eltérő?
Sok helyen olvastam már fórumokban, hogy valaki a gépe táp éhségét így akarta megoldani, de azokban általában lebeszélték a delikvenst.Valaki vélemény?
-
Kvazár
őstag
válasz
milanpm #9525 üzenetére
Nem tartom valószínűnek, hogy 2 venti menet közbeni leválasztása olyan nagy gondot jelentene egy tápnak.
Egy átlag venti 200-300 mA-t vesz fel, tehát 2 esetén 500 mA-ral lehet számolni. Ekkora terhelés ingadozást ki kell bírnia.
Csak a kapcsoló ne egy összetákolt valami legyen, ami még a végén rövid zárat csinál valamivel. (PC ház + 12 V-os ág, az elég ciki.)És azért biztos, ami biztos, a ventik a kapcsolóval ne legyenek azon az ágon, amin a vinyók vannak.
-
-
Kvazár
őstag
Én azt a lehetőséget tartanám kipróbálandónak, hogy ilyen átalakítót veszel: [link]
Ezzel 2 db 4 pines ágra tudod tenni, és arra figyelj majd, hogy ne egy ág 4 pines csatijára tedd a 2-t, hanem külön-külön ágra.
Off: Tápoddal megvagy elégedve? Halk? Ajánlanád másoknak is? Lehet nekem is vennem kell majd 1-et és valami jót keresem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Autós topik
- Építő/felújító topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- PlayStation 5
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Lenovo S10-2 Intel Atom retró csajszis netbook eladó
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged