- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- iPhone topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
FuckeR19 #6166 üzenetére
A sósav-hidrogén peroxid is jó, de nagyon agresszív, és oda kell figyelni a vele való munkára. A vasklorid kristály 50%-os vizes oldata a legolcsóbb, és biztonságos módszer. A marási idő persze a vaskloriddal nem fél perc, hanem 3-10 perc között van,a lötty hőfokától függően. 60 fokra felmelegítve szoktam használni, ha gyors maratást akarok.
-
törölt tag
Valami nem egészen tiszta. Az igen, hogy nagyfrekis lesz az invertálás 12 voltról, de hogy nyered vissza az 50Hz szinuszt?
A PC táp kb 35kHz körül dolgozik, tehát a 220V is, ha ez alapján nézzük, 35kHz lesz.
Hogy akarod az 50Hz-et elérni?
Esetleg egyenirányítani, majd ezt a feszt átalakítani 50Hz-re?
Köv. kérdés, mi célból építesz 12/220-as invertert, ha eleve a hálózatról veszed a szinkront?
Ha esetleg Hifi zavarszűréshez, akkor jóval egyszerűbb megoldás is elképzelhető. -
törölt tag
Azt semmi.
Viszont a többi cső kímélve van. Ha nagyon vigyázni akarok a csövekre, akkor szilícium diódás egyenirányítás, és egy késleletető elektronika a legjobb.
de, ha nem csinálsz késleltetést valamilyen módon, akkor ha hirtelen megkapja végfok a párszáz voltot, és nincs felfűtve a katód, akkor pl. egy SE kapcsolásnál akár át is üthet a kimenőtrafó. Másosorban, az egyenirányító csőnél, amíg nincs fűtés, addig nincs egyenirányítás sem, így a kondik sem tudnak feltöltődni. Ahogy felfűt a cső, és indul az elektronemisszió, úgy nő fokozatosan a fesz. -
törölt tag
A csöves egyenirányítás szerencsésebb, mint a szilíciumos megoldás, mivel a csöves diódának is fel kell fűtenie, nem azonnal adja ki a nagyfeszültséget a csövekre, mikor azok is hidegek, így kíméli a csöveket is. Ezt persze egy késleltető áramkörrel meg lehet oldani szilíciumos egyenirányításnál. A csöves egyenirányító másik tulajdonsága, hogy nagyobb feszültség esik rajta, mint a szilíciumalapon (talán ez is adhat egy plusz stabilitást, ugye ott van az a jópár volt fesz. esés a diódán). Csöves cuccoknál az RC szűrés gyakoribb, és egyszerűbb kivitelezni, mint az LC tagos tápfesz szűrést. LC szűrést eddig csak SE kapcsolásnál láttam, PP-nél nem. A teljes brummmentességet váltóáramú fűtés esetén fűtésközepeléssel, vagy egyenárammal való fűtéssel lehet megoldani.
Az szerintem is hülyeség, hogy csöves egyenirányítás esetén jobb a hangminőség. Sőt, a mindenféle nemesfémes dolgokat is marhaságnak tartom, hogy 100% ezüst dróttal tekercselt kimenőtrafó, vagy banánrostból készült vudumágiával erősített kondenzátorok, és egyéb marhaságok. Csináltam csöves cuccot, és az egész erősítő lelke maga a kimenőtrafó. Az egyenáramú ohmos ellenállását gyakorlatilag figyelmen kívül is hagyhatjuk, mivel impedanciát kell illeszteni váltakozófeszültségre, ahol az impedancia pár kiloohm (szőrszálhasogatásnál persze azt a száz ohmot bele lehet venni, de egyszerűbb a munkapontot igazítani). Ha az jól méretezett, és illesztett a hangszóróhoz, illetve a csőhöz, akkor már meg is oldva a szép hang probléma 90%-a. Az OTL kapcsolások a kimenő kiváltására szerintem nagy vakítások, csőtemető, és energiazabáló kis hatásfokkal dolgozó szörnyszülöttek. Ha nem akar kimenőtrafós megoldást az erősítő építő, akkor mosfet végfokot kell építeni, az közelíti a csöves hangot. És nagyobb hangerőt is tud kinyerni belőle. -
-
törölt tag
válasz
Daemon09 #5665 üzenetére
Elképzelhető, hogy nagyfrekvenciás gerjedésed lehet, olyankor is előfordul ez a jelenség.
Esetleg, az egyik kimenő tranyó munkapontja elmászott, és a védelem ezért lép közbe. Sajnos ahhoz, hogy ezt megállapíthasd, kell egy oszcilloszkóp és egy digitműszer is hozzá.
Első körben, csak tesztelném, hogy hangfalak nélkül is eljátszák-e ezt a dolgot, majd utána csak az egyik, ill. a másik csatornát terhelném, hogy melyik miatt kapcsol le a védelem. -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
TESCO-Zsömle #5634 üzenetére
Az első plexi modomat kétoldalas szerelőszalaggal rögzítettem. Ez a szivacsos cucc. Olyan erős, hogy le sem udtam szedni az oldallapról késöbb a plexit, szikével kellett óvatosan levágni.
-
törölt tag
válasz
TESCO-Zsömle #5610 üzenetére
Ilyen gomb lesz? vagy ilyen?
-
törölt tag
válasz
TESCO-Zsömle #5598 üzenetére
-
törölt tag
válasz
TESCO-Zsömle #5580 üzenetére
Bontott laptop billentyű (fólia), és egy normál billentyű elektronika kellene, mert a laptop billentyű mátrix pontokat ad ki, ehhez kell a normál billentyű áramkör, ami PS2-re, vagy USB-re dolgozik.
-
törölt tag
válasz
lecterdoctor #5574 üzenetére
Nem szoftveres? A honlapon van valami driver, vagy hasonló hozzá.
-
-
törölt tag
-
törölt tag
Én pedig riasztókba tűzjelzőkbe, és egyéb szünetmentes cuccokba dobok ilyen akkukat százszámra, és bizony van különbség.
Ha zselés akkut túl nagy árammal töltesz, akkor ki is dobhatod, mert a hidrogénfejlődés miatt a zselé felhabzik, és vagy szétnyomja műanyag burkot, vagy cellazárlatod lesz. A folyékony eletrolitos akku nem ennyire érzékeny. A zselés cucc legnagyobb előnye, hogy mármilyen pozícióban üzemeltethető.
A szünetmentesed melegedését esetleg úgy tudnád csökkenteni nagy akku esetén, hogy a töltőáramot csökkented. Elvileg minden szünetmentes elektronikán beállítható. De hogy hol, azt meg kell keresni.
Nekem is egy 25Ah-s zselés akku van az APC-n, de nem meleszik. -
törölt tag
1.2 Ah az kicsi a szabvány zselés méretek, ami szünetmentesben találhatóak, 4-7-12-18-25Ah. 300W esetén a 4, ill.7Ah a reális. És fontos a zselés, mert más töltési megoldást igényel, mint az autóakku. de 2db, 7Ah párhuzamos kapcsolásával nem terheled agyon a töltőelektronikát. (olcsóbb 2db akku, mint egy nagy, de ugyanolyan teljesítményű)
-
-
törölt tag
válasz
DooM-Taylor #5436 üzenetére
Dynamat, ha jól emlékszem a cucc nevére.
Itt találsz is -
törölt tag
válasz
DroneZ^ #5421 üzenetére
Tartós festéket csak horror áron tudsz műanyaghoz venni sajnos. Viszont már láttam utólag festett egeret, és azon elég tartós lett a festék. Az akril bázisú festékkel lett lefestve, metálszürkére. Egy alapos csiszolás 800-as papírral, majd zsírtalanítás után le lett fújva két rétegben, a rétegek között egy nap száradás, és a végén 3 réteg lakk került az egészre.
Ezt az egeret a haver még vagy másfél évig használta, adding nem volt látható festékkopás a cuccon. A festék, asszem Motip márkájú volt, és a hozzávaló lakk lett használva hozzá.
A teljes száradásra a srác hagyot az utolsó lakkréteg után még három napot. -
törölt tag
válasz
hakos1987 #4997 üzenetére
Igen. Kell egy 12V-os relé, ami kapcsolja a 220-at. Fontos, hogy a relé tudjon 220V-ot kapcsolni.Ez az adatlapján rajta van.
Simán csak az egyik 12V-os táp ágra rákötöd a relét, a kapcsoló kontaktokra pedig a szivattyút.
A relétekercsre kell egy védődióda, hogy ne károsítsa a tápot, és egyéb alkatrészeket az alaplapon, a kontaktok közé pedig egy szikraoltó kondi. Az is fontos, hogy egyszerre szakítsa a fázist, és a nullát a relé, életvédelmi szempontok miatt. És az egész vezérlést biztonságosan be kell burkolni, pl. egy dobozba beleépíteni, a reléhez gyári foglalatot használni. Egyrészt, könnyebb vele dolgozni, másrészt biztonságosabb a foglalatos megoldás. -
törölt tag
Felesleges a 7809. Egyszerűen elérhető a 7 volt, azon az összes venti elindul. A pirosra a venti negatív ága, a sárgára a pozitív ág megy. A forgásérzékelőt ebben az esetben tilos bekötni az alaplapra.
De, ha mindenképp stabilizátor, akkor az LM317T a legjobb, mert 1.2-37 volt között szabályozható kimeneti feszültséget tud. Természetesen, ha 12 volt a maximum feszültség, akkor 1.5-12V közötti a szabályozás. LM317 datasheet -
törölt tag
válasz
Vénchopper #4976 üzenetére
Ha az alaplap támogatja, akkor lehet. Pl. az IP35 lap tudja ezt. A HD audio managerben ott van külön a front mic, és front out (green) pár katt, és kikapcs a 7.1, és csak a front kimenet él.
Ha pedg a füles kábele rövid, hosszabbítókábel kapható. kettőt véve a mic kábelhez is jó.
Ha a kivezetés, és az alaplap közötti kábel rövid, akkor csak simán a megfelelő vezetékeket kell toldani. Egy régi gépből bontott vezeték is tökéletes erre a célra. A lényeg, hogy a megfelelő tüskére a megfelelő vezeték kerüljön. -
törölt tag
válasz
Zalaymate #4964 üzenetére
[link]
Így kell csinálni a venti bekötést molex-re, a harmadik szál nem kell, mert az a jeladó a fordulat méréshez. Létezik háromtűs csatlihoz lengő ellendarab, az pont az "apa"De van gyári megoldás is. sok venti mellé csomagolják a 4 tűs molex/3 tűs fan adaptert.
A világtás kapcsolásához egy egyszerű kicsi kapcsoló elég, de szigorúan a 12V-ot kell kpcsolni, az inverterből kijövő vezetéket semmiképp, azon nagyfeszültség van. Egyszerűen a sárga vezekékbe belekötsz egy kis kapcsolót.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
7Heads Drago #4645 üzenetére
Nem muszáj a 8 pin-t használni, csak ajánlott, de ott is csak a Quad CPU-nál.
-
törölt tag
válasz
#56573440 #4498 üzenetére
Nem mindig a pontosság, hanem a kinézet a lényeg
Egy analóg műszer mellett, ami egy körülbelüli adatot mutat, egy jó szoftveres ventivezérlés, egyértelműen kell.
De ha valaki egy steampunk stílust épít, ott nincs helye az LCD kijelzőnknek.
nekem is van alfanumerikus, és pontmátrixos is, de mióta nincs LPT port a gépemen, azóta nem játszottam velük, PCI-os LPT kártyát pedig még nem vettem. De jó móka mindegyik -
-
törölt tag
Hali mindenkinek.
Volna egy jó kis kérdésem.
Egy PDA-t szeretnék arra felhasználni, hogy kiírja a CPU aktuális hőfokát, sebességét, és más hasonló dolgokat, olyant mint pl. anno a Motherboard monitor is tudott.
Ehhez van vajon valamilyen szoftver? -
törölt tag
válasz
Sullivan #4413 üzenetére
Nem tudod megmérni, a táp adatlapjára kell hagyatkoznod. Elvben, ha a venti ágát a -5 voltra rakod, és a többi két vezetéket a tüskén hagyod, akkor 17 voltot fog szabályozni. viszont azt nem tudom, hogy ez behatással lesz-e az alaplapra, vagy sem.
De egy ventit csak egy 3 tűs ventillátor csatlakozóra rakj, vagy a második ventinek a forgásérzékelő szenzorját ne kösd be. -
törölt tag
válasz
Sullivan #4405 üzenetére
ATX kiosztás
Itt találsz -5 voltot, ezzel 17 volt különbséget tudsz kinyerni, de ez a -5 volt sajnos ha jól tudom, csak tizedamper terhelhetőségű. -
törölt tag
Kell építeni, vagy venni egy bemenetválasztó kapcsolót.
Conrad-nál például kapható. -
törölt tag
-
törölt tag
Igen. Ahhoz, hogy 3 lámpa a hangmagasság szerint különválasztva villogjon, ráadásul 220-as, ahhoz a középső talán a legegyszerűbb. Ha nem kitétel a 220-as lámpa, akkor egyszerűbb lehet valamivel a kapcsolás, de nem túl sokkal. a szűrők kellenek, a kimeneti fokozathoz is kell vagy egy tirisztor, vagy egy teljesítménytranzisztor.
A legegyszerűbb, ha veszel egyet készen
Pl. a Conrad árul is:[link] Ez egy építőkészlet, leírással mindennel, ami hozzá kell. Az előző kapcsolások alkatrészlistája sem sokkal olcsóbb. -
törölt tag
A 12-cm-es ventit csak a 12 cm-es ventiken lévő furattávolságú helyre tudod felrakni. Úgyhogy egyféle méret létezik. Valószínű, hogy vagy egy kisebb venti furatai, vagy egy 14 cm-es venti furatai vannak, vagy egy ventillátor tartó konzol felerősítési helyei leszek a házadon a lyukak.
Fúrógép, és a probléma megoldva -
törölt tag
válasz
Prosector #4185 üzenetére
Nem fog a kábel túlmelegedni.
Szép kinézetet lehet elérni pl. az autósok által is használt szövetszalaggal. Olyan, mint a szigszalag, csak vélony textil. És ráasásul a hajlításoknál nem gyűrődik fel.
Jó a szigszalag is, csak nem szép.
Esetleg vékony műanyag kábelkötegelőkkel is összefoghatod. -
törölt tag
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
CounterBoci #4101 üzenetére
A kimeneti jele fél másodperchosszú impulzus. Ha azt akarod, hogy öntartó legyen, akkor egy relé is kell, aminek az egyik kontaktpárját öntartásra kell használni. a 0.5sec már egy kisméretű reléhez bőven elég.
De vedd figyelembe, hogy ezek az érzékelők nem valami megbízhatóak, inkább hobby célt szolgálnak. mozgásérzékelős lámpakappcsolónak tökéletes, de riasztónak már nem igazán. És szvsz drága, én pl. 1900 FT-ért veszem a profi PIR szenzorokat. Végfelhasználói áron is max 3200 FT egy DSC LC-100-pi, és sokkal nagyobb az érzékelési távolsága (12m/105 fok látószög, maga alá látási lehetőség, impulzusszám számlálás, potis érzékenység állítás) Esetleg Bosch Blue Line, vagy Rokonet érzékelőt tudnék javasolni. -
törölt tag
válasz
Veriakilis #4057 üzenetére
Jó ötletek vannak benne
-
törölt tag
Van benne egy kicsi rádió vevő egység, annak lesz valahol egy kimeneti pontja, ami a csengőt indítja. ide kell még néhány alkatrész (tranzisztor, ellenállás), hogy egy kisebb relét tudjál vele vezérelni. Ha minden egybe van integrálva a csengőbe, akkor már bonyolultabb a dolog.
-
törölt tag
Ennél egyszerűbb?
Csak megveszed, és működik.
Olcsóbb valóban, ha Te építed, de az már nem az egyszerű kategória. Bár nem bonyolult, viszont egy ilyen egyszerű impulzust vevő készülék mindenféle zavarra érzékeny. És szerintem nem túl jó érzés, ha elmegy egy gagyibb gyújtással rendelkező autó a ház elött, és kikapcsol/bekapcsol a gép. A gyári holmik legalább zavarvédettek.
De pl. olcsóbb megoldás egy vezeték nélküli csengőáramkör kismértékü módosítása, de az szintén nem a zavarvédelemről híres.
Én infrás megoldásokat keresnék.
egy példa az adó-vevő áramkörre:[link]
[Szerkesztve] -
törölt tag
Micsoda? A lötty egy nagy tisztaságú olaj, amivel feltöltötte az akváriumot. Az olaj szigetelő.
A távvezérlős kérdés full egyszerű. kell egy vevő, amin van egy relé kimenet, és egy hozzávaló adó. A relé kimenet impulzusos legyen. a kimenetét, (alapban nyitott) csak simán rá kell kötni a power gombra. Persze kell neki külön állandó fesz. ellátás. Ha tudsz 5 voltos vevőpanelt szerezni, akkor a táp 5V stdby pontjáról is táplálható.
Az már más kérdés, hogy egy vevő kb 10.000, egy adó kb 2000 forint.
[Szerkesztve] -
törölt tag
Miért is? Még gyári hangszórónál is láttam sorbakötött hangszórókat. Modjuk azok azonos telj./tipus volt.
Nem egy helyen láttam soros/párhuzamos kapcsolásban dolgozó hangszórókat, amit azért (is) kötöttek így össze, hogy nagyobb teljesítményt lehessen rákapcsolni, mint egy hangszóró max. teljesítménye. (ugyebár oszlik a teljesítmény)
Szerintem 2 db 4 ohmos hangszóró sorbakötése, egyenértékű egy 8 ohmos hangszóróval, ami kb. kétszeres teljesítményű, mint a 4 ohmos. -
törölt tag
válasz
Galdemorph #3780 üzenetére
Csak simán a bordára. A CPU és borda közé semmiképpen serakd, mert kinyírod a procit.
-
törölt tag
válasz
DeltaPower #3603 üzenetére
Szerintem sima mátrix. A billenyű elektronika egy egychipes sz@rság, és a kontaktokat figyeli csak.
-
törölt tag
válasz
DeltaPower #3601 üzenetére
Biosban az energiaellátásnál nincs olyan opció, hogy power on hot key? Mert akkor két bill. lenyomásával indul a gép.
-
törölt tag
válasz
Nikolettusz #3598 üzenetére
A Radikalmod.hu-n kérdezd Krisy-t. Ő már több nagyon szép modot csinált.
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #3584 üzenetére
Árakról nem tudok érdemlegeset mondani, de az üvegszövet nem drága. A Barkasz díszrács 99% ingyen van, főleg, ha a MÉH telepen nézel körül.
Azt Neked kell kitalálnod, hogy miként valósitsd meg a házat, de sztem 2 db mini torony ház kellene.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Crypto Trade
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Formula-1 humoros
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Windows 11
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest