- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- iPhone topik
- Mobilhasználat külföldön
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52998 üzenetére
az se rossz, de ezzel így az eltérő vastagságot is érezni, ráadásul pont tegnap fogtam neki itt a dolgok átrendezésének, mennek zsírúj tápegységek, pico psu-k, az összerakott gépek mind, egy i7-8700-ra tettem fel az is40-es ventit, és a pasztából még csak egy adagnyi volt, rátoltam, de végülis másfél adagnyi ment rá, elég bőven. Na azóta a procihűtő alig forog, mert 33-34°C-on van a proci használat közben, én sem értem. Telepíts közben volt, hog yle is állította az alaplap, mert 40°C alatt valami 35%-ra van állítva, mikor beesett 40 alá, és vissza kellett venni a ventit, leállította. Még én is néztem, mi történik...
-
Rick4
félisten
válasz
hegegabi80 #52996 üzenetére
Áááá, utána jön még az ujbeggyel szétkenés.
Én abban hiszek, hogy magam eloszlatom végig, eddig sose volt baj, pedig 2-300 db hűtőfelrakáson biztosan túl vagyok már.
-
Rick4
félisten
válasz
Qkackca #52989 üzenetére
Msotmár frissítettem, lefutott hiba nélkül a frissítés, és minden egyéb is ok.
Az volt a kérdés csak, hogy minek a hercehurca, és miért a felsorolt procik szükségesek az 1.5->1.8-as bios frissítéshez, ha nekem ment a fel nem sorolttal is.Köszönöm, tényleg jó, érezni sima katt- katt esetén is, hogy van kraft, bár ugye új ssd-re új rendszer ment, a másik meg 9 hónapos volt, az biztos lassult már valamennyit.
Az viszont tuti, hogy a ryzen ezen példánya forróbb, mint az i5-10600, amíg az elég jól elvolt 65°C környékén, ez felmegy akár 80-ig is. Igaz, még két mag van benne, meg ugye a gpu is komolyabb.
Érdekes, ez szokkal szebben rajzolja a karaktereket...
-
Rick4
félisten
Sziasztok!
Ki mit csinálna?
Összepakoltam a cuccokat, Asrock B550M-itx/AC lap, legfrissebbhez képest decemberi bios, ami az 1.5-es, a feletti verziószámokra pedig ezt írja. Namost egy ryzen 7 5700G van benne, minden megy, audio- vga drivereket akartam leszedni, erre most látom, nehogy frissítsem a biost, na de miért? Okozhat az gondot, hogy ami most benne van, az Cezanne, és az nincs a listában? Minden működik, vha lenne cd olvasóm, és onnan tolom fel a drivereket, vagy előre leszedem, most vissza se kerültem volna a gyártó honlapjára...
A ramokkal jól megszívtam, fogásra, tömegre nagyon komoly a borda, cserélbe az ID Cooling IS60-as alá nem férnek be, szóvbal tolhatom fel az apróba őket.: D
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52966 üzenetére
Van grammra pontos konyhamérlegem, meg tudom neked a 3 gépet is akár külön- külön mérni, igaz mindhárom az előd ház, szóval lehet a tömeg nem azonos ezzel az újjal, de nem lehet nagy eltérés, kiindulási pontnak jó.
HA! Oyan, mint a régi, annak van négy komoly lába, kétoldalas ragasztóval arra az oldalára teszed, amit alul szeretnél látni, amúgy meg máshoz vettem hangszóró lábat, 180Ft volt darabja, és elég minőségi, ugyanúgy kétoldalas ragasztóval akármelyik részére mehet. Gondolom van belőle 100 féle.
-
Rick4
félisten
válasz
zsirfecske #52948 üzenetére
Azon van usb-c elől?
-
Rick4
félisten
válasz
zsirfecske #52934 üzenetére
Nem bánom annyira, az, ami nekem kellene, úgyse létezik, egy nuc házban valami 12 magos proci 32GB Ram társaságában, néma hűtővel.
-
Rick4
félisten
válasz
zsirfecske #52932 üzenetére
Abban nincs 1650-es dedikált VGA, tehát videorészben rögtön gyengébb, és szerintem mire hasonló teljesítményt összepattintasz, kb ugyanott leszel, mint az a kisgép, de amúgyerősen elgondolkodtatott engem is az a kis doboz, csak a 120W-ot tápegységgel nehéz lesz meghajtani egy combos procit, én emiatt engedtem el, oké, vissza tudod fogni, de akkor minek veszel versenylovat?
Amúgy ez még nekem is jó választás lett volna, de mostmár mindegy, a héten kapom a cuccaimat, és rakom össze az új gépet. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52921 üzenetére
Hmm, valóban, előkerestem a dobozokat, nézegettem a beszkennelt régi garijegyeket, mert nem volt előttem a pontos típusszám, de jött közben a vacsora, messengeren kerestek, és még a kutya is nyaggatott, így lemaradt a lényeg, az egy id cooling is40-es, nem tudom, hanyadik éve van meg, teljesen jól teszi a dolgát, megfontolandó, bár példának jó csak, ma már ugyanilyen magas, de sokkal nagyobb hőleadó felületű hűtőt vennék rá, és ugyanúgy menne a nagyobb venti rá.
Most végignézve az id cooling kínálatát, neked még egy Is-40x is jó lehet.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52917 üzenetére
Én csak a saját példáimmal tudok szolgálni, de mindig azt néztem, hogy csak topflow hűtőről lehet szó, hogy a proci mellett minden más is legyen hűtve, a nekem bevált, és mások által is ajánlott hűtőre egy 25mm-es venti ráférjen még a gyári helyett, mert egy gyári venti sose fog annyit nyomni, mint egy túlméretezett, plusz kisebb fordulaton nem lesz hangja, és jobban is hűt, ebből sosem engedek, megnéztem egy két tesztet, de nem hagyatkoztam rájuk, mivel nem maradt gyári a megoldás, és sosem kellett csalódnom, és a nagy nyomáson bberresztett hűvös levegőben hiszek, ami a másik végén megy ki, végighűtve mindent. Van olyan ház, ami kiadja, biztosan van, ami nem, ezt mind meg kell nézni döntés előtt.
Ráadásul ezzel a hülyeséggel nincs egyszerű helyzetem, mivel emellett a lapos, fekvő ház típusokat szeretem, kocka nem jöhet szóba, ablak, vbilágító hzülyeségek nem kellenek.
Naszóval:
Vagy feljebb lépsz "vastagságban, és akkor ez a lehetőség lehet példának jó:
A chieftec házam 90mm magas (fektetve), belül 88mm hely lehet, ide id cooling is-60-as, + egy 25-ös venti ment, és hibátlan a kombó, 70°C alatt marad minden körülmények között a proci, és minden más is becsülettel van hűtve még az alapnak mondható.Vagy maradsz a 46mm-es max magasságnál, és akkor ez is mehetne példának:
A régi gépemből szerver lett, az egy asrock h110m-itx lap, rajta csücsül egy i7-6700-as, és egy lc power 1360mi házban, viszonylag rosszul sikerült a procihűtő- a fedélen a lyuggatott rész átfedést megoldani, ott a külső mérete a háznak 70mm, belül gondolom 68, ehhez pont kiadja.Azért is írom ezt, mert sokan a gyári hűtő+ venti kombóban gondolkodnak, ha gyenge, vesznek drágább hűtőt 1.5-2x annyiért, vagy esetleg a ventit azonos méretű, de jobb minőségűre cserélik, amivel szintén lehet némi plusz nyerni, de az igazi megoldás szerintem a több levegő, pontosabban a több hideg levegő. Ez a saját ventivel csak a fordulatszám és a zaj növelésével jön meg, tehát marad a nagyobb venti, ami alapon is többet fúj. Nekem ez fixa ideám, ennek ellenére elég ritkán látok tesztet, hogy azonos ventivel tesztelnek többféle hűtőt, pedig a hőelvonásnak leginkább így lenne értelme, egész biztos vagyok benne, hogy egy 92-es helyett egy 120-as jobb, egy 120X15-ös helyett egy 120X25-ös jobb, nálam minden ezt igazolja vissza. Plusz csináltam olyat, hogy a 120-as ventit felragasztottam a fedlapra, hogy tökéletesen fedésben legyen a rácsozott résszel, így nincs belülről szippantás, csak a kinti hideg levegő jut befelé, és minden túlsó oldali eresztéken kifelé. Szóval ha komplexen nézed a dolgot, nem biztos, hogy nem jó az a hűtő, amit kinéztél, de ha a procin lehet húzni, a hűtőn miért ne lehetne?
Szóval szeirntem közelítsd meg úgy av kérdést, mi at a hűtő, ami most elégséges, és a gépházon hova fog esni a rácsos rész, mert ha nem a proci fölé, már gondban leszel. És akkor locsolhatod a pénzt a hűtőkre..
Jó példa még erre a másik kisgépem, ami igaz, már 2 hónapja be sincs kapcsolva, de hűtése szemopntjából érdekes, az eg ykontrom ktqm87-es ipari itx alaplap, rágolyózva egy intel i7-4870EQ mobilproci. Van a hűtésmodnak saját topicja, annyira fontos részlete ennek a lapnak a gyári hűtő, ugyanis ott egy kisméretű, 50-es venti van feltéve, ami akár 8000-et is tud pörögni, hűtnei hűt, de mellette megmarandi lehetetlen, szerencsére vissza lehet venni, de sokan lecserélték. Neem itt is csak a szokásos maradt, borda jó, több levegő és nagyobb venti kell, oda egy fedlapra ragasztott 80-as venti, meg egy tölcsérszerű szűkítő lett betervezve, így az is direkt kívülről szív, és mindent tol a bordákra, az eredeti megoldáshoz képest töredék hanggal. Nincs még kész, mert olyan alkatrész, ami oda kell, momentán nem létezik, de majd lesz idő arra is.
-
Rick4
félisten
Persze, nem következik, de gondolom nem a lap, nem az ssd, vagy nema ram lehetett. Szóval kizárásos alapon valami annyit kért, ami alatt egy minőségi 250-es táp elfogyott.
PROTON: Valóban, 2 ezer párszáz forinttal olcsóbb, ekkor nyilván lehet azt választani, én szerintem veletek párhozamosan egy másik problémára (vagy a bizonyításig nevezzük érdekességnek) hívtam fel a figyelmet, semmi más célja nem volt a dolognak, és nem is feltétlenül neked szólt, hanem azoknak, akik esetleg nem olvassák a topicot folyamatosan, vagy erről a gondról sosem hallottak.
Táp kérdésben nem tudom, mi a helyzet, simán lehet5, hogy egy 5Ft-os alkatrész miatt lesz az egyik bronze, a másik gold, szerintem ez nem akkora dolog, hogy sokat érdeme slegyne filózni rajta.
Hűtőről nem tudok nyilatkozni, ha belekeverjük az árát is, vagy befér, vagy jól hűt, vagy olcsó. A háromból kettő mindig választható, melyik kettő legyen?
-
Rick4
félisten
Leírhatom még szokszor, szerintem leírtam már elégszer, csak ez az egy eset volt, de létező dolog. A jelenlegi konfigom egy 250-es chieftec tfx tápos chieftec házba került először, minden frankó volt amíg aida 64-en belül valamelyik (talán a mandel) FPU tesztet el nem indítottam, gyakorlatilag azonnal restart lett belőle, a hibajelenség pontos leírása alapján mindenki a tápegységre tippelt, ami be is jött, mert kapott egy ugyanolyan házat 300-as tápegységgel, és onnantól minden oké.
De jövő héten itt lesz az új gép összes dolga, rakom össze, és majd fogyimérővel letesztelem, ezek, meg az új mit mutat.
Ha nem is karcol bele a 250-be, mindenképp volt valami oka, hogy ezt a rendszert nem bírta el a 250-es táp, tehát közel kellett legyen hozzá. Nyilvánvaló, hogy nem 140W-nál kapcsol le, a mérések után azt is tudni fogjuk, mennyi az annyi, de hogy gondot okoz, az tény. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52904 üzenetére
asrock H410m-itx lapom van, ami nyilvánvalóan ennél eggyel lejjebb van, és ez is hibátlan, teljesen jól teszi a dolgát, szóval ha ez jó, azzal se lehet semmi gond. Viszont a 10600-as simán is kevesellni fogja a 250-es tápot, írtam már többször is, de felhívom a figyelmed, nálam aida64-ben valamelyik fpu teszten elvérzett a táp (TFX, de szerintem ez most lényegtelen) , restartolt a gép, vettem ugyanolyan gépházat 300-as táppal, azzal hiba nélkül teljesít.
Mondjuk ezzel szoros összefüggésben van, hogy nem is értem, egyesek egy hasonló kaliberű ryzen proci + körítés elé hogy tesznek 120W-os adaptert...
-
Rick4
félisten
válasz
#25954560 #52886 üzenetére
Most is 949 kupon nélkül, de kosárban van kuponnal 891-ért, viszont a döntés már megszületett, a rendelés is megvan, jövő hétre itt lesz az új ryzen 7-es proci, lap, ram, ssd, és rakom össze szépen hét végén, van egy hülye fixaideám, hogy a proci alapon hasznlva ne nagyon legyen több 35°C-nál, lehetne 45 is, de valamiért nekem ez akadt be, és addig hergelem a dolgokat, amíg ez nem működik. A kisgépnél erre esélyem se lett volna, de a gari nélküliség, és a javíthatatlanság se vitte elsőre, hogy rényomjak gyorsan a gombra.
Ez a ryzen7-es is megáll annyiból, mint amaz és procierőben jobb, most ezt dobta a gép, de annak az egyediségét nagyon sajnálom, plátói marad a szerelem... -
Rick4
félisten
válasz
zsirfecske #52858 üzenetére
Valóban erre indultam el, meg is volt a kiszemelt, csak mindenki ebeszélt, én meg hagytam magam, pedig nagon bejövős: [link]
De végülis a bővíthetőség hiánya (ami nálam nem igazán szempont, de eladáskor már lehet megszűri a lehetséges vevőket) meg a gari nélküliség miatt elvetettem, nem kell vga, sőt, az i5-10600 gyenguszka vga-ja is elég, viszont fontos, hogy DP-o ki tudjak hajtani két 3840X1080-as monitort (mármint gépenként egy egy monitort, abból is két azonos van), mindezt persze jó lenne 144Hz-en, ez most működik, de akkor enyni erővel maradhatott volna a mostani is, visszafelé már nem akartam lépni.
Aztán ha ez megvan, kikerül a rendszerből az 1.es számú szerverkém az i7-6700+ 16GB Ram társaságában, és eladom, a helyére megy a 2-es számú J1900-as, mert az is elég lesz, a tarcsigép kontron ktqm87-es lapos gépem meg szintén piacra lesz dobva, az már 2 hónapja be se volt kapcsolva.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52852 üzenetére
Én ezekbe a tápcsati, meg 1x 2x 3x pinekbe sose mentem bele, így nem is látom az összefüggéseket, ami persze nyilván utánajárással meglenne, de sose volt annyira kiélezve, talán mert nincs VGA a gépeimben. De ez a restart engem is meglepett, kérzedtem itt afórumben, és valaki mondta a tápot, rádugtam egy régebbi codegen 300W-ost, és ment csutka nélkül, úgyhogy vettem is egy új gépházat a 300-as táppal, azzal azóta is jó, ezért is igyekszem a ryzennél is minimum ennél maradni, vagy picit fejebb menni.
ID Cooling IS60-asom van, levettem a gyári 15mm-es ventit, és egy 25mm-es ARCTIC - P12 PWM PST került rá, lényegesen jobban tolja, jelenleg is 33-34˛C-on megy a proci, a venti meg elsurrog 920-940-es fordulatszám között. Visoznt én topflow párti vagyok, nem csask a proci, hanem a vrm, cpu foglalat körüli alkatrészek, és nálam pl az ssd hűtőborda is kap a beszívott friss, hűvős levegőből, így önmagában a tápegység ventije szerintem erre kevés, nem fog elég légmozgást generálni.
Nálam pl nagyon cserencsésen jött ki ez a chieftec ház, a fedlap rácsos része alatt van pont a venti, és a tápventi is alig forog, ugyanis minden hűvös. Szerintem két lassabb venti többet fog jelenteni, mint a tápventi egymaga, és hangban nem lesz eltérés, vagy pedig csak halkabb lesz.AxBattler: nem tudom, hogy bírná-e, de ha az i5-10600-at se bírta, akkor vagy-vagy, én meg biztosra mennék, csak van benne valami, ami a 250W-osban gyengébb, szóval jó lesz az. Ilyen tápom van jelenleg, amit linkeltél, ez marad ebben a házban, holnap meg megveszem a 250W-os tápos chieftec házat is, meg a 350-es FSP tápot is.
Aztán majd lesz ebből az alkatrészhalomból valami. -
Rick4
félisten
válasz
AxBattler #52849 üzenetére
Az én gépem jelenleg az i5-10600 procis, 300W tápos chieftec házas, az asszonyé az i7-8700 procis 250W-os tápos, mivel én cserélem az enyémet ryzen 7 5700G-re, plusz másik lapra, másik ramra, ssd-re, így az én gépem kompletten megy az asszonynak, az övét eladom, viszont a ház így meg kell maradjon, nem találok jó alternatívát. Az a 250-es táp oda nem jó, az 15-10600-as procival a valamelyik aida FPU teszten elvérzett, restart lett belőle, kevés volt a táp.
Tehát asszony viszi az én gépem, én bontom az övét, ház marad, tápegység meg midnen beltartalom megy, beleraom az új belsőt a 350-es új tápegységgel, és mindenki boldog lesz. Vennék zsírúj házat új táppal, de nincs eladó..Most keresném azt a használt chierftec házat, mert az i7-8700-as konfignak így viszont pont jó lenne eladáshoz, erre már nem találom sehol...
-
Rick4
félisten
válasz
AxBattler #52841 üzenetére
Igen, abba menne, megtartanám, mivel nem nagyon találok mást ami tetszik. Az a Chieftec GPF-300P van benne gyárilag most is, bár kevés tapasztalatom van, kb egy éve vannak meg ezek a házak, és bennük a táp, de gond nem volt idáig, a maxhoz képest töredék terhelést kapnak, dVGA sosem volt ezekben a gépekben, és egy egy nvme SSD van a lap- proci- ram mellett, szóval kihasznlva nem lesz, de sose tudni, mit hoz a jövő, az erősebb nálam mindig jobb.
Chieftecből 350-es is van, de mindenképp újat szeretnék venni, pláne hogy 15 az új, azért meg 11-et kérnek, de a 350-es FSP szinte alig drágább, így az tűnt a jó vételnek, ahogylátom a diskurát, eddig maradhatok ennél. -
Rick4
félisten
válasz
AxBattler #52838 üzenetére
Fú, most nagyon jót tettél velem, 4-5 órája csak a gépházakat nézem, és egyik se jön be... Nem mintha ez tökéletes lenne, de funkcionális, az a pár dolog megvan, ami nekem kell, elől van usb, lapos (fektetve használom), és ha csak olyan, mint a másik, akkor látatlanban biztzos, hogy elég jó minőségű anyagokból lett gyártva.
Egyszerűen semmi se jött szembe, amire rá tudtam volna mondani, hogy legyen. Ez is kissé oldschool dizájn, elsőre egy Lenovo thincentre jutott eszembe róla, de még mindig jobban tetszik, mint a többi, és ha a 30W-ot tápegységet tudnám cserélni, maradna a régi ház. Végülis most esik le, talán vehetnék egy 300W-os tápegységet, és meg is lenne oldva.Köszi, hogy elindítottad a gondolatot.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52833 üzenetére
Hmm, nincs igazad, amikor "itx házat" mentem venni, akkor bizony kétszer is törvénysértést követtek el egy garanciális ügyintézés alatt lévő, korábban vásárolt termékemmel kapcsolatban, kaptak szépen egy levelet, amiben felhívtam ezekre a törvénysértésekre a figyelmüket, és elálltam a szerződéstől, ugyan 60 nap után, de jött vissza a pénzem. Ilyen céggel, aki sem a törvényeket, sem a vásárlóit nem képes megfelelő szinten kezelni, én kerülöm, és mindenki mást is erre biztatok.
-
Rick4
félisten
válasz
Graphics #52831 üzenetére
Nem a vétel, hanem a használat utáni elértéktelelenedésre gondolok, ha ugyanazokkal a feltételekkel van bárhol olcsóbban, nyilván nem veszem a drágát, csak mi számít ugyannank a feltételnek... Én inkább oda megyek, ahol kevesebb a gond, alza, emag alapból kilőve, bármennyi is az ár, vannak más cégek, ahol korrekten, 5 perc alatt mindent el lehet intézni, pl a firstshop és a microstore is ilyen, mindkettő "kis" cégnek számít, viszont a parkoló az üzlet bejáratától 6m-re van (nem elmenni gond, hanem az idő, amíg pl az alzánál lemész a mélygarázsba, felliftezel, bepötyögöd a számot, sorban állsz, kiadják, visszabattyogsz a lifthez, leliftezel, kioállsz, az simán van 30 perc. Itt meg megállsz, bemész, helló, ezért a cuccért jöttem (vagy kiszállíttatom, és akkor garis gond esetén lesz ugyanaz, hogy pikkpakk megvan minden) és a kezemben van. . Szóval nem azt néztem, hol olcsóbb, hanem hogy annál a cégnél mennyi. De persze a jó kis chieftec fi 03-as gépház nincs sehol, szóval most bajban vagyok...
-
Rick4
félisten
válasz
Graphics #52829 üzenetére
Az itt abszolút nem számít, egy ilyen 1K$-os gép árát jellemzően pár nap alatt megkeresem, ha mellé ülök, és válaszolok pár mailre, azóta már aludtam rá, sziklaszilárdan látom, hogy a ryzen vonal lesz a nyers procierő miatt, a 3D vga rész meg kb annyira fontos, mint amennyit az a proci tud, úgyhogy az a nekem való darab, asszony meg megkapja az én gépemet.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52826 üzenetére
Hááát, igazad van, pont ez ami visszatart, hogy biztosan visít, it tis nézelődtem, mi az ami befér, hűt, de halk is, ez perpill megoldott, szerintem rízen alatt is maradhatna. A jelenlegi konfig pont ezért tuti mert csendben van, és 3 napja azon gondolkodom, minek nekem 3D-s VGA, mikor úgyse játszok. Egyelőre minden a ryzen vonalat hozza ki tutinak, elég komoly teljesítménytöbblet lenne belőle, napi 16 órában az a fontos, szóval valószínű hogy inkább az lesz, ezt az i5-10600-ast áttolom az asszonynak, az ő kisgépét, ami ugyanez a ház, csak i7-8700-zal, meg szépen eladom, és mindenki jól járt, az ész győzött. Én nem tudok a B460-as lapokra mit mondani, alsó szegmensből szoktam választnai, nem kell tuning, nem kell csicsa. Pár % előnye lehet az alaphoz képest.
-
Rick4
félisten
Nade ram, ssd kijön, szóval nincs az annyira egybe.
De valóban, a golyózott cccok nem tudom, mit bírnak, van 10-12 éves notim is, ami sosem volt szervizben, van itthon kontron kqt877m lapom, amin szintén golyózott a kis i7-es, és az is megy ahogy kell.... Itt inkább a gari a bajos, mert nem szoktak ezek addig megmaradni nálam, maíg lejár a 3 éves gari, még a szerverekben is cserélem a vinyókat 2.5 év után, csak erre pont nincs annyi gari.
Hát igen, bár szinte mindent újonnan veszek, de soha semmi nem ment nálam tönkre, és tudtommal a második. harmadik gazdánál sem. -
Rick4
félisten
Fakk, csak én vagyok abba a kis dobozba (a harmadik helyen) szerelmes?
-
Rick4
félisten
Szükségem lenne egy kis segítségre, itt van ez a gépem, decemberben raktam össze, hibátlan, de a nemrég látott kisgép megbillentette az egyensúlyt, próbálom visszabillenteni középre, de nehéz dologm van, mert a mérlegnek 3 serpenyője van.
Az elsőben a jelenlegi konfig marad:
Chieftec ITX FI-01B-U3, Asrock H410M-ITX, i5-10600, ID cooling IS60, 16GB DDR4, 970 evo plus 500GB SSDA másodikban cserélném a lapot, procit, ramot ezekre:
ryzen 7 5700g
ddr4 kingston predator 3600 32gb
ASROCK B550M-ITX/AC
saccra egy 50-est kellen pluszba beletennem, de nem az ár számít.És harmadiknak itt van ez a kisgép: [link]
Intel Core i9-9880H NVIDIA GTX 1650 32GB+1TB SSD Mini PC
ezt meg tudom venni 260 ezerért, tehát ehhez kb 80-at kellene tennem..A jelenlegivel minden oké, elég a napi melóra, böngészők futnak 15-20 lappal, és ennyi, totál stabil, gyors, halk is nagy asztal van és nagy monitor elfér kényelmesen mögötte. A második proci erőben sokkal előrébb jár, és ott van némi videokártya rész is, ha évi egyszer 30 percre nekifognék játszani, talán jól jönne, bár 10 éve nem játszottam semmivel. A harmadik meg egy kis unikum a számomra (egyedi, nem a pia!
) ami megmozgatta a fantáziámat rendesen, viszont nem cserélhető a proci, az alaplapon van minden, ha bármi megunja, kb vége az egésznek, bár nem nagyon hiszem, hogy ezek megmakkannak, mire elértéktelenednek...
Szóval a fentiek fényében enyiket vennétek? -
Rick4
félisten
Na ehhez mit szóltok? [link]
-
Rick4
félisten
válasz
olajecset #52785 üzenetére
Nyugodtan dugd össze, és valószínű évekig fog menni hibátlanul a régi táppal is. Vannak itthon még régi P4-es gépeim 5-6 is van belőlük, a jónak nem mondható codegen tápegységgel, és köszönik szépen, 15 év távlatából is jól vannak.
Bár ez a kis konfig megérdemelne akár egy pico psu-t is, de ha az a táp ott van a kezed ügyében, dugd rá bátran! -
Rick4
félisten
válasz
Graphics #52778 üzenetére
Szia, én a cpubenchmark oldalon szoktam ezt a dolgot összehasonlítani, eddig nem tévedett. Van itthon i7-6700, i7-8700, i5-10600. Minden gépet böngészésre használok, egyszer egyik, másszor másik előtt ülök. Mindegyikben 16GB DDR4 RAM és SSD van, de simán érezhető egy chrome-os böngészésnél, melyikben melyik proci van, itt látható az elvi különbség. [link] Ramokkal, pontosabban a sebességükkel nem kell annyira foglalkozni, mert a sebesség rovására mindig leromik az időzítés, ráadásul nekem a szintetikus olvasás tesztben +30%-ot hozó időzítés- állítás abszolút semmilyen változást sem hozott, sem betöltés, sem napi szintű használat közben nem veszek észre semmi eltérést a 19-es időzítéshez képest. Igaz, nem játszom a gépen, hanem dolgozom, böngész fut 15-20 megnyitott ablakkal.
Viszont a felhasználástól, és a rendelkezésre álló pénztől függ, kell-e neked a legerősebb, mivel a háromból a leggyengébb se számít rossznak, és igen jó tempóval megy a gép vele, de nyilván az újabb gyorsabb is lesz.
Érdekes dolog, hogy van még egy Asrock Q1900B lapom, amiben egy J1900-as kis proci van, 6GB DDR3 RAM társaságában egész fürge, ha a pontszámokat nézem, akkor csalós, mert ezeknek a prociknak a töredéke pontjait hozza, mégis érzetre egész jó, nem gyors, de ninc sis ok panaszra, árban is töredéke ezekne a gépkenek.
memória időzítés mérése lentebb látható, a 19-es értékekkel 28 ezret tudott, érzésre semmi különbség... -
Rick4
félisten
válasz
#16939776 #52741 üzenetére
Hm, a 120W-ot elfogadom, nekem is cserélni kellett a chieftec 250-es tápot az i7-8700-zal ment, az i6-10600-zal beakadt aida fpu teszten, restart volt belőle, úgyhogy ugyanaz a ház lett 300-as táppal....
Az igazi baj, hogy barátunk TDP-t írt, nem max powert vagy valami más méthető értéket.
Qkackca: Mit lehet ezzel kapcslatosan tlaálni a biosban? Ilyen limit féle dolog abszolút nem rémlik..
-
Rick4
félisten
válasz
Mbazsika #52727 üzenetére
Intel HD videokártyás procik már tudják ezt, pl ez egy alap, de már elég: [link] amd-ből is van csomó jó vga-s proci, meg kell egy lap alá, pl itt egy ilyen szett: [link] és jóval erősebb is lesz, mint az előző, illetve asrock Q1900-as, N3150-es széria is ott van 15K körül használtan, pl ez: [link] egy jó lite win10-zel bármelyik rohan, és minden fut 10-20W fogyasztás mellett, a meglévőt meg tedd fel 6-7 ezerért, nasnak még tökéletes lesz.
A legalja ez lehet, bár itt már szerintem szenvedés lesz a használat: [link]Árban felfelé meg a csillagos ég, de gondolom nem az a cél.
-
Rick4
félisten
válasz
hszilard666 #52724 üzenetére
Valójában tényleg mindegy, 65 meg 75°C között működésben nem lesz eltérés.
Amúgy írtam már ide ezt többször is, én korábban próbáltam úgy is elhelyezni a 120-as ventit, hogy pontosan rátettem a rácsra, és a 4 sarkára nyomtam 4 ragasztópöttyöt ragasztópisztollyal, akkor megint csak oda jutott a dolog, hogy az ideális felé közelítettem, csak kintről, és csak hideget szívott, a borda meg kb 1 centivel lejjebb volt, de köszönte szépen a hideg levegőt, jól érezte magát.
A kábelt rádugtam az alaplapra, és nem volt semmi különös. -
Rick4
félisten
Szerintem nem rossz, benéztem a biosba, hogy is van beálítva, 65°C fölött teszi a ventit 100%-ra, meglepő, de még a klímát is kikapcsoltam, hogy füleljek, semmi hang, csak a levegő hangja ahogy beszippantja a rácson, és direkt rátettem a kezem a gépházra, nulla rezonancia, mint ha ki lenne kapcoslva a gép. Szerintem ez se egy rossz venti, akár a noctua ellenében is ajánlható 1700Ft körüli áron.
azt nem tudom, miért van nálad baj, én direkt úgy válogattam össze a dolgokat, hogy a gépházon a megfelelő méretű rés legyen, az alaplapi foglalat, és a rá felrakott, megfelelő irányba elforgatott cpu hűtő meg azt a rést nagyjából le is fedje, azaz pont alatta legyen, ne csak fél takarásban, így lesz a hűtés az ideálishoz minél közelebb. Azért kellett a 25-ös vastag venti is, hogy minél közelebb legyen a tetejéhez, azaz ne nagyon szívjon vissza belülről meleg levegőt, így a benti túlnyomás minden résen kifelé tolja a meleget. Nem egy nagy alapkoncepció, én már vagy 15 éve így gondom végig, mit és hogy raknék össze, sose volt gond belőle. Igaz, itt nincs VGA, nem az fűt be nálad?
Van még egy venti a tápban, de az is csak hőre kapcsol, szerintem nem is szokott dolgozni. -
Rick4
félisten
válasz
hszilard666 #52715 üzenetére
Jaja, ami az adatlapomnál van, az. Nincs delid, full gyári, a procira meg egy Cooler Master pasztát kentem, bár szerintem nem feltétlenül azon múltak a számok. Elindítok most egy tesztet, és megyek reggelizni, hagyom kicsit dolgozni.
-
Rick4
félisten
válasz
hszilard666 #52712 üzenetére
Ne viccelj, a véleményedre voltam kíváncsi, ehhez nyilván tesztelgetni kell, plusz egy egy fórum, akkor vbálaszolsz, amikor van rá időd..
Azért kérdeztem, mert próbára lecseréltem én is az IS 60-as gyári ventijét, csak én egy töredék áron megvehető arctic f12 pwm pst-t tettem be, ugyanaz a nagyobb statikus nyomásra kihegyezett venti, mert nálam nincs másik a házban, csak ez az egy, és kell a légáramlat, ami kifelé is ki tud jönni a réseken. Mivel délután olvastam, mit írtál, próbálgattam én is, prime 95-tel elvan a proci 62-64°C-on, nem engedi feljebb, és még nem 100%-on fut a venti, a gyárival asszem írtam ugyanitt pár ónapja, jó 12-14°C-kal többet kaptam, és minden más ugyanez volt a gépházban, gyanítom a szobahő is, mert most is 24-25-re volt a klíma állítva.
Néztem a technikai paramétereket, pici eltérés van mínuszban a noctua javára zajszintben, és pici plusz a léghozamban, illetve a noctua- féle SSO csapágyazás valamivel újabb fejlesztés, mint az Arctic által használt fluid dynamic megoldás, de tripla áron legyen is kimutatható különbség, asszem az enyémre is 150 ezer problémamentes órát írnak, elég lesz.
.
Az előnyeit én is élvezem a gyári ventihez képest, de attól függetlenül, hogy azt is megvehettem volna, jó vásárt cisnáltam ezzel az 1700Ft-os megoldással is, szerintem a tripla ár max pár % előnyt takar, ennyire voltam kíváncsi igazából.Köszi az infót.
-
Rick4
félisten
válasz
hszilard666 #52700 üzenetére
Mi lehet a különbség egy IS60-as gyári ventije meg eközött?
-
Rick4
félisten
válasz
Archttila #52636 üzenetére
Pont ez a szép, hogy ő abból, amit írtál, sejtett valamit, én meg mást, mertem rólad feltételezni, hogy korrekten leírtad, mi történik, miután viszont utólag próbálod másképp leírni, hogy én vagyok a hülye, beismerem, hiba volt ezt rólad feltételezni.
Ha először azt írod, "Találkoztatok már olyannal, hogy 10 alkalomból 7-szer nem kapcsolja be a lap a monitort?", most meg azt írod, hogy "miközben egyértelműen PC power button után manuálisan bepöffentve a monitort ott virít a "POST", utána azonnal a Grub"
akkor igazából nincs is több kérdésem hozzád, innentől a te hozzászólásaidat ennek tudatában fogom továbbtekerni. -
Rick4
félisten
válasz
Archttila #52634 üzenetére
A lapodra és a képet nem adásra rögtön ezt dobta minden, mi más lehetne? Még mindig megpróbálnám egy másik, de belevaló rammal..
Nem olvasok vissza, így nincs meg, az adot tkérdésre tudok érdemben váálaszolva, a körülírásnak megfelelően elég sok utat hagytál nyitva... Ha megfelelően körülírod a problémát, pl rögtön belekerülhetett volna, mivel próbálkoztál már, hogy tudsz a ramos gtondról (már ha tudsz egyltalán) és hogy a listában szereplő ram modul van benne, és azt rögtön kizártad, akkor ezt a részt nem is vettük volna elő.
Próbáltam a leírtaknak megfelelően segíteni, ennyi. Nem vagyunk egyformák, nem látjuk egyféleképp a dolgokat. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52575 üzenetére
Mi lenne, mégis?
Leírtam, ezek szerint feleslegesen, mert nem olvasod amire válaszolsz!
Te mennyiért veszel 100db-ot, én mennyiért veszek egy darabot? Azonos az ár? Nem! A piacon éppen akkor fellelhető árak attól, hogy én nem vettem meg másik 99-et, még láthatóak, és minden nap láthatóak, szóval az, hogy a 100db-ból én csak egyet veszek meg, nem zárja ki, hogy ne látnám a másik 99 eladott termék árát, a mennyiségi éltérés, és az ebből fakadó ár meg teljesen más tészta! Leírtam, olvashattad, nem egyszer felnézek, és sürgősen kell, hanem folyamatosan felnézek, gyakorllatilag naponta, ennek ellenére belemagyarázod, hogy az elsó Józsikától vásárolok! No comment!
Szó sincs ilyemsiről, mindössze ennyit értettél meg, és erre építed a hibás érvelésedet! Építsed, de nekem ezzel nem sikerült megmagyaráznod semmit sem!
Részemről szintén befejezve, parttalan a vita, plusz szerintem a topicot is felesleges ezzel terhelni a továbbiakban. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52569 üzenetére
Elhangzott a kulcsszó. Mi lényege van a mennyiségnek? Itt nézted félre, te 100-at adsz- veszel, vagy leglaábbis ezekkel az árakkal kalkulálsz, én egyet, az nem ugyanaz, mivel engem a végfelhasználói, és az egydarabos piaci ár érdekel, minden más hidegen hagy. Az pedig pontosan megfelel az előzőkeben leírtaknak. Nem csak hogy magamnak, meg másoknak rakosgatok össze gépet, de azon túl, hogy ezt- azt rendszeresen csereberélek, napi szinten benézek ide- oda hátha van valami akciós, egyedi árazású, sürgőse eladó tétel.
Mindvégig egydarabos, hardveraprós- jófogásos eladó tételekről beszéltünk, szó sem volt nagytételes, egyedi árazásos árakról.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52564 üzenetére
Értem én, hogy neked mások mondták, én viszont 15 éve figyelem a piacot.
És a régi i3-asok is elég sokáig kitartottak, mert jól dolgoztak asztali gépekben, egy 6-os szériás i3 most is elég otthonra levelezni, filmezni, bányász lapokba meg ritkán kerül i3, ha a G szériás sima pentium is tökéletesen elég rá.
De persze mindig mindennek annyi az ára, amennyit hajlandóak kifizetni érte. -
Rick4
félisten
Közben nézelődtem, ez áfával, szállítással kézben van 73$-ból, azaz jelen árfolyamon 22600Ft-ból, és 7-8%kal erősebb egy j1900-as procinál, ha most kellene összeraknom valamit, lehet ezt választanám. [link] Ja, és dc bemenet, tehát picopsu se kell.
PROTON: 6-8K-ért semmi sincs, annyiért soha nem is volt semmi normális, 5-6 éve se, még régebben se.. Ez a 4-5 éves procit fillérekért trend amúgy sok sok éve még működödött, mikor a következő évekbeli processzorok annyira erősek voltak, hogy rengetegen cseréltek, manapság már alig van eltérés, i7-6700 --->> i7-7700 kb 10% plusz, minek cseréljen bárki is?
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52558 üzenetére
Q1900B lap az nem DC-s, de van Q1900DC, az viszont már az. Szerintem nem ér annyival többet, nincs 3 ezres egy 180W-os picopsu.
Van itthon Q1900B lapom 8GB ram társaságában egy 2TB-os vinyóra backupol a fő szerveremről, minden nap hajnali 2:00-2:15-ig van csak bekapcsolva, így az sincs agyonhasználva, viszont ahhoz képest, hogy 20-22-ért vettem újonnan, elég korrekt, még egy netezős asztali gépnek is elmegy, és tényleg nem kell rá borda, ez nem a megsülős fajta....
A fő szerverben egy i7-6700 szalad, jellemzően folyamatos 0% kihasználtsággal, 16GB RAM társaságában, egy 6TB-os vinyóval a házban, és érzésre a kettő között alig van eltérés, holott amúgy nagységrendekkel másabb kategória az i7-es gép, és annyira meggyőző a kis Q1900-as, hogy gondoltam is már szokszor, eladom, és a Q1900-as lesz a fő szerver, de annyira nem vagyok kisegítve az árával, úgyhogy marad így, ha az asztali gépekkel lenne valami, csak előhúzom, és lehet használni....
Valóban nem nagyon van alternatíva újban, szépen elszálltak az itx árak is, de használtban nem ezt látom, i3-6100 15K, az i7-6700 40-50K, ez is kevesebb, mint egy éve, mikor nekem ez szerver lett jó másfél éve, akkor is 55-60K körül mentek, most meg megy lejjeb, szerintem ez így renden van.
Bár ezt a lopott dolgot nem vágom, hogy derül ki ilyesmi, gondolom a terméken nem látszik, áron alul meg nem igazán van fent semmi, nem is nagyon szoktam olyan dolgot venni, amiben benne lehet, hogy lopott.
Épp tegnap vettem egy 240-es sandisk SSD-t, 4988Ft volt, szerintem nem volt lopott.
-
Rick4
félisten
Szerintem 50 ezerért abszolút nem versenyképes, Asrock Q1900-hoz képest, amiket apróban néha 15-18-ért adnak, meg főleg nem, ha most kellene vegyek ilyesmit, akkor egy ASROCK H510M-ITX/AC lenne 32 ezerért, és egy intel pentium gold 6400 25-ért, kb 50%-kal jobb, árban kb ugyanaz, alulfeszelni, visszavenni ezt is lehet, és akkor még a 1151-es lapokat használtan meg se nézted, ott szerintem 25-ből összeáll a lap+ proci.
Fogyasztésban évi kb 800-1000Ft-tal lenne több, szóval egyszerűen a J5040-es ennyiért nem éri meg. -
Rick4
félisten
1200-as deszkám van, Asrock H410m-ITX, igaz nem játszom, dolgozom rajta, de tökéletesen stabil, a biostól kezdve az extráig minden teljesen rendben van vele. Egy akármi másik deszkával, meg egy 470-es chipsettel talán nyerhetsz +2% sebességet, de ez a boltban kb 30, az meg 50 ezres, azt a pénzt jobb ssd-re, vga-ra költeni.
Személyes vélemény, hogy kb 20 éve még mindegy volt, milyen a lap, ami volt a boltban, 10 éve még váltogattam a lapokat családon belül mindig valami akkor épp jót kerestem, de mindig volt favorit, aztán végleg lejöttem a gigabyte lapokról is, azóta csak asrock van, soha eggyel se volt gond. -
Rick4
félisten
válasz
Pakmara #52525 üzenetére
Ha a procit 100%-ra terheled, akkor megy fel eddig egy rosszul szellőző házban, a hőtermeléssel van baj inkább, visszahűteni mindent vissza lehet. Szerintem egy sima ráfújó venti megoldja minden problémádat, abból meg kár lenne továbbgondolni rögtön a hűtőborda cserét, házfüggő, hogy hogy adja ki egy kereszthuzatos megoldás.
-
Rick4
félisten
válasz
Qkackca #52521 üzenetére
Nem néztem még semmit, ez kétirányba ment, mert benne volt a borda+ hűtő cseréje is, de végül csak a hűtő lesz ledobva, azóta gondolkodtam is ezen, és még minden előtt egy 50->80-as átalakítás lesz, mivel gyanítom a másik 50-es, aminek zaj vs hűtés között kell válasszak, sosem lesz tökéletes, mivel egyszerűen fizikai korlátai lesznek.
A gpház teteje lent van, hadd kapja a friss levegőt, inkább beszerkesztek a borde fölé egy 80-ast, és 1500-as fordulaton többet tol, mint a kics dupla sebességen, tripla zajjal.
Ráadásul költözés volt, most már egybe van rendezve szünetmentestől a routerig minden gép egy régi szép állapotú, de már nem használt fekete, íves füstüveges elejű tv állványba, hátul nyomul 4 db keresztülfújós 80-as venti, (3 alsó be, egy felső kifelé) meg minden van már, csak ez a venti nem lett még megoldva, és ha csendet akarok, akkor nem lesz jó az 50-es ide... De azért pesze utánaolvasok. -
Rick4
félisten
-
Rick4
félisten
válasz
#25954560 #52504 üzenetére
Érdekelne annan a Noctuanak a cikkszáma, van egy kontron ktqm87-es lapom, a forrasztott procin egy ragasztott borda, amin gyárilag egy 60-as venti borzolja a kedélyeket, mivel a max fordulatszáma 8000 rpm, és ugyan vissza lehet venni, de keresnék valami halkabbat, bár műsoron van egy sima 80-asra átalakítás 4 db pici fül segítségével, épp csak a bordába passzoló spéci lemezmenetes csavarok helyett nem tudok 4 másik rövid odavalót találni...
-
Rick4
félisten
válasz
Tothgera30 #52485 üzenetére
-
Rick4
félisten
A hűtést egészen biztosan lehet kézzel is állítani, de ha a halkság a cél, annak utána kell menni hűtési kapacitás, venti, átszellőzés szempontjából is. A videokártya plusz hőt termel a házban, eddig nem volt bent, most meg bent van, nyilván nőtt odabent a hőmérséklet is, ezért kapcsolhatott magasabb sebességre a venti. Amúgy a lap működését tekintve ez nem bug, hanem feature, minden paraméter állítható kézzel, ha neked valamelyik nem jó, tedd át máshova.
-
Rick4
félisten
Ez az Arctic már egy másik technika, elég szépen levezették, miben más ez, az önrezonanca szerintem minden ilyennél van, épp csak kérdés, mikor találkozik a ház frekvenciájával, ami felerősödve hallható, szóval vagy- vagy.
Akkor viszont másképp kérdem, a procihűtő hátulról szív befelé hideget, és keresztülnyomja a bordán, a VGA melletti ventin keresztül is befelé érkezik a levegő, és a két maradék venti kifelé szívja? Mert még az se rossz. -
Rick4
félisten
Seep:
Nyilván ez most más szitu, érthető, hogy nem ez a fontos, de a levegőt keresztül kellene kergetni a házon, a cpu ventivel megegyező irányban, mintha csak egy egynees nyilat szeretnél rajzolni a vázlaton, amerre a procihűtő szív meg tol, arra menjen minden. De akor most 20 évg úgyse érsz rá próbálgatni, szóval mindegy.Gratulálok!!
Sziasztok többiek!
Beszereztem egy pár ilyen ventit, [link] két kisgépbe mennek a régi aerocool shark (2.5X-es ár) és cooler master sickleflow ( dupla ár) 120-asok helyett, az elsőnél már bent van, megdöbent, hogy amíg az erocool 1300-as fordulaton mennyire hangos ( ahogy a levegőt vitte, nem rezonancia volt) volt, ez 1700-on se hallható, és nagyon nagy pluszpont, hogy mostmár 15. perce megy a prime95, és a bellított 65-66˛C-on tudja szépen tartani a procit. A másik vége pedig, hogy a régi 800-as fordulaton tartotta 32-34°C körül alapon ( ahogy netezek prociasználat 3-5%), az ugyanazt tudja, A 10 év gari nagyon nagy plusz pont, nyilván vagy tisztában vannak vele, hogy elkevered a papírt, vagy azt a néháányat tényleg cserélik, ami tönkremegy, de eddig pozitív meglepetés ezért az árért. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52327 üzenetére
Ezek a hűtők váltó- vagy motolajat hűtenek, és annyira kisméretűek, hogy akár egy ATX házban is kényelmesen elférnek, emiatt a nagyözönség számra könnyeben elérhetőek árban is, elelyezthetőségben is. Szerintem innen érdemesebb megközelíteni, de nincs infóm, milyen rendszerek vannak, csak egy ötlet volt a méretbeli hasonlóságok alapján..
-
Rick4
félisten
-
Rick4
félisten
válasz
D.Dani #52279 üzenetére
Az biztos nem baj, ha lefogatva elmozdul, nekem az egyik kiségpen egy kontron lap van, a déli hídon egy pasztázott süni van, ami egy rajta átívelő, két végén kampós rugós lefogatással van megoldva, simán csúszkál, sőt még billeg is, ha kézzel odanyúlok.
Neked is jó lehet, ha odaér, és átadja a hőt, mellette meg hadd csúszkáljon.
Igen, valószínű ez kell neked.
-
Rick4
félisten
válasz
#16939776 #52254 üzenetére
A vastagabb ventilátor még közelebb fog kerülni a perforációhoz, és nem biztos hogy halkabb lesz, sőt.
Viszont amennyivel közelebb kerül a perforációhoz, annyival több hűvös levegő jut a házba, és mivel mind kívülről jön, belül nagyobb nyomáskülönbség kell hogy legyen, nem pedig elülről forgat vissza levegőt, ergo nem kell ugyanazon a fordulaton járatnia, így halkabb lesz. Én is próblgattam ezt, a fedélre rögzítve a ventit (ragasztópisztollyal felnyomtam 4 pöttyre, és kész) és 2-3°C-kal is hűvösebb lett minden, ennek határása lecseréltem az ID coolis is60-as gyári ventijét, mert volt hely még egy 25-ösnek is, az a bordára csavarozva is kiér egészen a fedlapig, és sokkal jobb értékeket kapok.
Ez itt egy teljesen szokványos használati hőmérséklet, 23°C van a szobában, az az egy 120X25-ös venti van a gépben.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52224 üzenetére
Elolvastam, de ezek szerint nem jött át a dolog komplexitása, miértje. Én csak annyit írtam, amenyiben valami nem megy, azt be kell teni egy másik gépbe, ha ott se megy, akor az eszköz a baj, ha megy, akkor az előző gépben van a gond, és mindezt le lehet tesztelni, messziről senki se fogja tudni megmondani a tutit.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52219 üzenetére
Én pl nem gondoltam ssd-re, de egy odavaló ssd- bedugásával kiderülhetne, mit csinál a foglalat, működik-e egyáltalán.
Igazából a második, tehát az ethernet kártya lenne a fontos.
Erre egy usb-s átalakító szerintem sokkal egyszerűbb és jobb, és akkor a vga-nak is ott a hely.hszilard666:
i7 4770 re lőttem egy ID Cooling IS60at, viszont nem néztem a RAM kompatibilitást. Régebbi corsair vengeance ramom van, szerintetek útban lesz?
Ez abszolút lapfüggő. Asrock H410M- ITX-nél, ésGskill Aegisnél elfér, különben is lehet forgatni. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52212 üzenetére
Kell egy hasonló csatlakozókal rendelkező gép, és minden kiderül azonnal. Beállítás tuti nincs, a foglalatot másik eszközzel, pl egy ssd-vel (adapter nélkül) ki tudod próbálni, az adaptert másik gépbe dugva az is kiderül, az adapterrel, a foglallatal, vagy mivel van a hiba.
-
Rick4
félisten
válasz
Crabface #52202 üzenetére
Ez hogy lehet, mikor papíron:
Sickleflow 120m max zajszint 18,8dBA
ARCTIC P12 maximális zajszint 22,5 dBA
????
Csináltam gyorsan itthon egy tesztet:Cooler master A12025 max zajszint 19.8 dBA
Aeroocool shark max zajszint 26.5 dBA
az egyik chieftec házban aerocool shark van, ha odakeni neki 1300-as fordulattal, szól rendesen, most direkt megpróbáltam az asszony gépén, ugyanaz a ház (chieftec fi03) ugyanaz a cpuhűtő (ID cooling is 60), ugyanúgy itx lap, proci, m.2 ssd, ram és semmi más eltérés sincs, prime 95 alatt az ő cooler "mester" 120-asa lényegesen halkabb volt, miközben az 1500-on pörgött...
Még telefonra is letöltöttem egy decibelmérő appot, nyilván a kijelzett számok lényegtelenek, de azt igazolta vissza, amit ketten füllel is hallottunk, az Aerocool lényegesen halkabb volt.
Persze nem egyforma a proci és a lap sem, így nem derül ki, hogy egyik- másik mennyivel volt melegebb, talán eltérhet a bios beállítás is, de szerintem 58°C fölött maxra tettem mindkét ventit, szóval fogjuk rá, hogy hasonló, de hogy a fenti két ventiből hogy lehet a halkabb hangosabb, azt nem értem. -
Rick4
félisten
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52189 üzenetére
Jaja, írtam is, mikor megjöttek, nem volt egész 3 ezres a 160 meg a 180W-os picopsu darabja, az egyik azóta is teszi a dolgát, nonstop megy a kisgép 1 hónapja.
duo: egy sima 1-2mm-es, de nagyobb felületű alu lappal és egy kétoldalas ragasztóval próbálkoznék, a hatás hasonló lesz.
sati: veszel egy ilyen kábelt, levagdosod a vezetéket, és szépen sarugod, szigeteled. Szerintem a leggyorsabb megoldás, és még ki is néz valahogy.
Érdekes ez a 11W-os kérdés, az egyik kisgépemben egy kontron itx lap van egy integrált i7-tel, 8GB rammal, egy 240-es SSD-vel, a komplett gép és a tápegység eszik 16W-ot működés közben, szóval ehhez épest nem kevés az a nagyon integrált valami a 10W-jával...
-
Rick4
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged