- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S24 FE - később
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cinemazealot
addikt
válasz
#16939776 #38391 üzenetére
Ez de jópofa!
Egy függőleges (lentről felfelé áramló) légcsatorna.
Nagyon régóta törpölök azon, hogy vajon ferdén behelyezve egy nagyobb átmérőjű ventilátort helyettesíthetek-e két kisebb átmérőjűt. De ahogy elnézem, ők ezt ki merték próbálni, és vélhetően bejött. Nagyon tetszik.
-
cinemazealot
addikt
Nekem még mindig az a véleményem, hogy a levegő kiszívásával sokkal kevésbé érsz el eredményt, mint a levegő befújásával.
Persze igaz lehet, hogy ha van egy holttér, ami a ventilátor áthelyezésével szabaddá válik, az javít a légáramláson, de attól még az mindig csak szívás, nem fújás.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Luskan #38242 üzenetére
Itt is megfordulnak az ott lakók és ott is megfordulnak az itt lakók. Nem vesztesz semmit, ha egy témáról a témával foglalkozó helyen (is) érdeklődsz. Ráadásul ha mást is érdekel a kérdésed, ott hamarabb talál rá vagy a válaszra, mint egy nem pont a témába vágó helyen.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Luskan #38240 üzenetére
A Milyen CPU hűtőt vegyek? topic-ban csípőből fognak Neked válaszolni erre a kérdésre.
Előtte fusd át az összefoglalót is!
-
cinemazealot
addikt
válasz
Buckey #38235 üzenetére
Azért érdemes szót említeni a látszólagos teljesítményről is. Kicsit elcsodálkoztam, amikor arra is rámértem, és elég sz@r cosφ-ket kaptam eredményül: terheléskor 0,62, üresjáratban 0,58 (amikor 1,0 volna az ideális).
Szóval esetemben hiába "csak" 67 W a teljesítmény felvétel (azaz a 16 V-os kockatáp max. 4,2 A-t adott le, ugyanígy egy 12 V-os kockatáp max. 5,6 A-t adott volna le), a 230 V-os hálózatból azért felvette a 107 VA-t. Szóval nagyon nem mindegy, hogy egy AC-DC vagy DC-DC tápról beszélünk méretezéskor, illetve hogy ellenőrzéskor az egyenáramú vagy a váltakozóáramú körön mérünk áramot.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Buckey #38231 üzenetére
Szerintem a dolog hátterében az állhat, hogy a normál ATX házak szinte bármit befogadnak (nagy ATX lapokat, az azokba beszúrt dVGA-kat, vinyókat, lemezmeghajtókkat, egyéb perifériákat stb.) így az össz. fogyasztás bármeddig elszállhat, és talán pont a biztonság kedvéért nem is készítettek az ATX tápokból 300 W-nál kisebb teljesítményűt.
A mITX lapok köré épített konfigurációkat (tápok, házak) viszont valószínűleg csak azok választják, akik határozottan tudják, mit akarnak majd attól a gépből és nem jut eszükbe később azt bővíteni semmivel. Mivel viszont ezek a felhasználók vannak kevesebben (lássuk be, hogy az a 90% csak egy általános, esetleg később fejleszthető PC-t akar venni, nem fogja tudni mérethelyesen összeválogatni az alkatrészeket), ezeknek az "ínyencebb" (réteg?) alkatrészeknek meg is kérik az árát.
Az meg más kérdés, hogy a boltos nem azért ajánlja a 300 W-os tápot, mert nem tud szorozni, hanem azért, mert nem tudja, Te mennyire vagy képben az aktuális/jövőbeni igényeiddel.
(#38232) Pistivi
Nézted a teljesítmény felvételt bekapcsoláskor is? A HDD-k ilyenkor igencsak megkérik a magukét. Egy HP Proliant Microserver esetén tapasztaltam, hogy normál állapotban (akár hajtva is) max. 50 W-ot vett fel a hálózatból, de bekapcsoláskor (benne a 3 vinyóval) egy pár másodpercre felment az étvágya 120 W-ra is. -
cinemazealot
addikt
válasz
Pistivi #38227 üzenetére
Én az adatlapomon részletezett i3-6100-as konfigot egy 55 W-os Whitenergy 04100 kockatáppal hajtom, igaz a PSU 120 W-ra van méretezve. Terheléses tesztnél (furmark + prím keresés 4 szálon) összesen 67 W-ot vett fel a hálózatból, és nem gyulladt ki semmi (normál munka közben max. 20-30 W a gép teljesítmény felvétele). Arra amire szánod, a Te géped sem fog többet felvenni.
Heh, és ahogy elnézem, a házunk is ugyanolyan lesz!
-
cinemazealot
addikt
válasz
SleepingSun1 #38050 üzenetére
Én amondó vagyok, hogy az i5-6500T cirka 12 eFt-os felárát költsd inkább a halkabb és hatékonyabb hűtés kialakítására, minthogy a T throttling-jával megcsonkold az i5-6500 max. teljesítményét... ami egyébként ha nem játszol és éppen nem hajtod ki, alig fog fogyasztani és alig pörgeti majd a CPU ventit.
-
cinemazealot
addikt
válasz
tomi5244 #38036 üzenetére
Ha a fogadó fél képes azt fogadni (pl. házimozi erősítő), akkor igen.
Pont a napokban hallgattam végig H110M/ac-ról egy rakás Dolby, DTS meg IMAX intrót. Tök jók!
-
cinemazealot
addikt
válasz
betyarr #37939 üzenetére
Valahol azt olvastam, hogy a G4560 gyári hűtője ugyanaz, mint amit a i3-6100-hoz adnak. Szóval nem egy nagy durranás, és nem is a csendesebbek közül való. Hogy pontosan mire érdemes lecserélni (ha egyáltalán érdemes), azt a Milyen CPU hűtőt vegyek? topic-ban kéne megkérdezned, ahol a konfigurációd többi alkatrésze alapján (is) tudnak majd Neked segíteni.
Ha a RAM-ot típus szerint megtaláltad az alaplap támogatási listájában, akkor egészen biztos lehetsz benne, hogy jó lesz oda.
Mielőtt viszont olcsóbbal (vagy másmilyennel) elkezdenél kísérletezni, érdemes megkérdezni a boltot, hogy ha nem működik a lappal, visszaviheted-e. Engem pl. a HardverKER-ből (bestmarkt) nem kergettek el, sőt kérdés nélkül cserélték ki a RAM modulokat, amikor a régi lapomba kerestem új, még kompatibilis modult. Jó arcok voltak nagyon.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Buckey #37876 üzenetére
A végeredményre nagyon kíváncsi vagyok, mert én is tervezem "lap(osabb)ra szerelni" a gépet!
Ja, és nyugodt lehetsz, a tápod garantáltan nem fog túlmelegedni, nálam az 55 W-os kockatáp is remekül elvan egy i3-6100-as konfig előtt (lásd adatlapomat), igaz, nekem nincs vinyóm.
-
cinemazealot
addikt
válasz
hegegabi80 #37694 üzenetére
Csak furi, hogy a lánya eteti az anyját.
-
cinemazealot
addikt
-
cinemazealot
addikt
válasz
Buckey #37548 üzenetére
Ja-ja, emiatt pont nemrég sopánkodtam.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Buckey #37541 üzenetére
Én a fenti terheléses tesztet egy 55 W-os Whitenergy 04100-zal követtem el, persze csak pár perc erejéig. Egyébként pedig napi szinten, napi 14 órákat használom minden gond nélkül.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Buckey #37536 üzenetére
Az adatlapomon látható asztali gép i3-6100 (tehát nem a ~4k-val drágább T-s) procival (Ubuntu 16.04 LTS-sel) koppanásig kiterhelve 67 W-ot eszik. A házat 1 db 12 cm-es ventilátor fújja egy top-flow CPU borda fölött nagyon alap fordulaton, a gép pedig gyakorlatilag hangtalan, de terhelve is alig hallani.
-
-
cinemazealot
addikt
válasz
#16939776 #37509 üzenetére
Na, lesz mit bogarásznom, kösz!
Viszont lapozgatva a PDF-et valami eszembe jutott: néhány hónapja próbálkoztam az alaplapi audio header megcsapolásán is (hogy ne a hátlap Jack csatiját nyúzzam), ami olyan elképesztő zajos volt, hogy az leírhatatlan (mindenféle hangerőn). Akkor úgy gondoltam, hogy a szintén 1000 Ft-os eBay-es header kábel árnyékolatlansága miatt van ez, de akkor lehet, hogy ez a két hiba összefügg.
De kíváncsi vagyok, Tomi mit mond az ő lapjáról Win10 alatt csutka hangerőn. Ha Win10 alatt a hiba nem jelentkezik, akkor lehet akár a Linuxos driver hibája is.
Az 1000 Ft-os hangkártyára: most egy teszt kedvéért leszedtem a gépről minden külső vezetéket (tápot, monitort, hálókábelt), csak a billentyűzet, a füles és az akksik maradtak rajta, de minimumra tekerve a hangerőt, továbbra is egyértelműen hallani az alacsony PCM jel "bitmélység hiánya" okozta zajt (ez most egy másik fajta zaj, nem az amire fent panaszkodtam). De ez a hangkártya már 7 éve is ugyanígy viselkedett mindenféle számítógépbe dugva.
Volt melóhelyen pedig teljesen megbarátkoztak a hozzá gyártott analóg hangerőszabályzómmal:
(#37510) tomi5244
Megteszed egy próba kedvéért, hogy felcsavarod 100%-ra az összes vonatkozó hangerőt (csak a gépen, a hangszórón nem szükséges) és meghallgatsz egy jó dübörgős zenét, hogy torzít-e? ... Mondjuk ez a példa talán pont rossz, mert ezt most én sem hallom annyira torznak (csak amennyire a kópiának sz@r a kódolása), de ugyanennek a számnak a 256 kbps-os MP3 változata nagyobb hangerejű és az berecseg. (De nem azért, mert a jel túl lenne vezérelve. Épp nem éri el a 100%-os jelszintet.) -
cinemazealot
addikt
válasz
tomi5244 #37504 üzenetére
Ha a 3,5 mm-es analóg kimenetről táplálod, akkor a hagyományos értelemben vett DAC nem működik, legfeljebb valamilyen jelprocesszor, ami kiszűri a sztereó jelből a sub-nak szánt frekvencia tartományt. Win10-ben csutkára fel van húzva minden lejátszási hangerő, vagy ~70% alatt vagy még?
(#37505) Duracellm...
Köszi a doksit meg az instrukciókat.Mindkét oldal egyformán csinálja. Tegyük fel, hogy végigmérem az összes elérhető lábat (és mindezt sikerül zárlat okozás nélkül abszolválni
). Ha valahol mégis eltérést találok, akkor mit tehetnék? Kicserélem a PicoPSU-t egy normál ATX tápra, hátha előbbi miatt kerül valamelyik lábra eltérő feszültség? Vagy ha másik táppal is vacak a hang, akkor vigyem gariztatni?
-
cinemazealot
addikt
Hát, fiúk-lányok, szomorú vagyok.
Az ASRock H110M-ITX/ac lapom alaplapi analóg hangkimenete ~70%-os hangerő fölött úgy recseg, mintha túl lenne vezérelve (akár fülest, akár aktív hangszórót hajt). Már amikor megvettem is feltűnt valami zavar, de eddig nem volt türelmem foglalkozni vele, ma viszont alaposabban is utánajártam. Ubuntu 16.04 LTS fut a gépen, de LibreELEC 8.0-val is ugyanaz a helyzet. Kínomban már el kezdtem tanulmányozni az USB-s DAC-okat a vonatkozó topicban, de furcsamód, még a 7 évvel ezelőtt vásárolt ~1000 Ft-os USB hangkártyám is tisztábban szól (igaz, csak full hangerőn, ami ilyenkor túl hangos, ezért utána kellett tennem egy sztereó potit, hogy ne szakadjon ki a dobhártyám).
Más is tapasztalt már ilyet akár ezzel, akár más ASRock lappal? Esetleg akinek ugyanilyen lapja van, más OS-sel is tapasztal ilyet? tomi5244, Te milyen OS-sel hajtod a géped, illetve hallgattad-e már az analog kimenetét?
-
cinemazealot
addikt
válasz
#25954560 #37472 üzenetére
Nevessetek ki, de nekem ez most új, hogy 2,5"-es SSD-k belül ilyen kicsik.
Most elkezdtem azon agyalni, hogy szétkapom a mostani 120 GB-osat, hogy kevesebb hellyel is beérje, és teszek mellé egy másikat ugyancsak szétkapva. Csak ugye így ugrik mindkettőnél a 3 év garancia...
-
cinemazealot
addikt
válasz
#25954560 #36911 üzenetére
Tetszik ez a full réz borda + 12 cm slim venti párosítás. Nekem egy csöppet gyengébb vason és heterogénebb felállásban, de hasonló van és imádom a néma hatékonyságát.
-
cinemazealot
addikt
-
cinemazealot
addikt
válasz
AxBattler #36840 üzenetére
"Nincs otthon menetfúróm..."
Majd veszel egyet.
Egyébként én is hallottam anno olyat, hogy az élén álló HDD-kben vízszintes tengelyen pörgő lemezek csapágyai nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint a függőlegesek. De ha meg a fejet nézzük, azok meg a fektetett HDD-kben esélyesebbek, hogy esetleg belemarnak a lemezfelületbe, úgyhogy egyik se a legjobb megoldás.
-
cinemazealot
addikt
válasz
AxBattler #36837 üzenetére
Mivel van pereme a lyuknak (és az ilyen peremes lyukak általában menetesek szoktak lenni), nekem az az érzésem, hogy menetes.
De ha esetleg nem, mennyibe kerülne menetfúróval nekiesni?
(#36838) mpierre
Ott a pont: anyát a túlvégre, oszt jóccakát! -
cinemazealot
addikt
válasz
AxBattler #36835 üzenetére
Az alulnézeti képen látható 4 lyuk nem az, amiket Te keresel?
-
-
cinemazealot
addikt
válasz
gabriel26 #36808 üzenetére
Ha ház, táp, proci, hűtő megvan, akkor már csak alaplap, RAM és háttértár kell, nem? Ha csak netezésre lesz és a teljesítmény annyira nem számít, akkor proci alapján válassz valami alapszintű lapot, bele valamilyen olcsóbb RAM-ot, aztán egy kisebb laptop vinyó/SSD, oszt kész. Ez röhögve kijön 80-ból. Ha használt cuccok is játszanak, akkor még kevesebből.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Csokilama #36766 üzenetére
Hogy lehet egy Metis bekapcsoló gombját letörni?
De ha már bekapcsoló gomb, én is bemutatom a következő iterációmat dupla akku pakkal (ami immáron DC csatival csatlakoztatható), ééééééééés... egyéni bekapcsológombbal (ami végre nem süti ki a szemem a vakító kék fényével, nem pislákol fölöslegesen és nem kattog úgy, hogy asszony a szomszéd szobából felébred rá)!
Tök jó, hogy az LC-1520mi seggén mindkét oldalon van DC aljzatnak való lyuk, így egyik oldalon a tápot, másik oldalon az akku pakkot tudom csatlakoztatni. Majd azért felmatricázom, nehogy összecseréljem, mert a PicoUPS nem biztos, hogy örülne a töltőáramkörén a tápegység 16 V-jának.
Kíváncsi leszek, így dupla akksival meddig bírja egy feltöltéssel sleep módban és normál üzemben.
És végül egy érdekes tapasztalás: a PicoPSU-120WI-25V-hez adott DC aljzat az elmúlt bő fél évben olyan szépen elfáradt (elgyengült a tüskéje), hogy a kialakuló kontakt hiba okozta tranziensek miatt a gépem többször újraindult. Lomexből hoztam egy standard (egyébként tök ugyanúgy kinéző) 5,5/2,5-es aljzatot, de már a tápegység DC csatijának bedugásakor éreztem, hogy ez mennyivel masszívabb. Szóval aki PicoPSU-zik és nem akar szívni az ilyenek miatt, jobb, ha már az elején kicseréli ezt a (amerikai, kínai?) vackot.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Pete55555 #36607 üzenetére
Nagyon durván jól néz ki a cucc!
Végül a táp alá bekerült az az átlátszó Zalman?
A szélzaj forrására én is nagyon kíváncsi vagyok. Továbbra is fenntartom azt az elképzelésemet, hogy a lukacsos fenéklemezen fekvő SWIF2 okozza. Tudsz olyat csinálni, hogy bekapcsolt állapotban, kicsit elemeled a fenéklemeztől (akár úgy is, hogy a tápot addig kiveszed), hogy halld csökken-e a szélzaj vagy sem? De simán lehet az is, hogy a VGA ventijei vannak közel a táphoz.
(#36608) turbuczn
Na, szuper, akkor azt már tudjuk, hogy nem vas hiba.Ha nagyon nem találsz más megoldást, az még továbbra is opció, hogy telepítesz rá egy Ubuntut, és a továbbiakban nem uTorrent-tel töltesz le, hanem pl. Delugéval.
-
cinemazealot
addikt
válasz
turbuczn #36604 üzenetére
Először egy kérdés: "mbit/s" alatt "megabit per szekundum", azaz Mbps értendő, "mb/s" alatt pedig megabájt per szekundum, azaz MB/s értendő? A mega, azaz "milliószoros" prefixum nagy M betűvel, a bit kis b-vel, a bájt nagy B-vel írandó.
1.
A "másik" gépen lévő uTorrent pontosan ugyanaz a verzió, mint ami az ASRock-os gépen töketlenkedik? Mert nemrég olvastam valahol, hogy a uTorrent legfrissebb verziói bugosak és fagynak, míg régebbiekkel ilyen gond nincs.2.
Próbáltad már másik operációs rendszerrel a kérdéses gép hálózati sebességét? Pl. egy Ubuntu Live pendrive-ról indítva? -
cinemazealot
addikt
válasz
Pete55555 #36591 üzenetére
Szerintem nem a lyukak mérete számít, hanem az, hogy milyen gyakran suhannak el előttük a ventilátor lapátjai. Mivel Te csak a lyukak átmérőjét növelnéd, ez a gyakoriság (tehát, hogy egy lapát milyen gyakran kényszerül nyíró erőhatást kifejteni a levegővel szemben közvetlen közelről) nem változik. Nem vagyok túl pontos szakmailag, de érthető, mire gondolok, ugye?
(#36593) sajby
Azzal sincs gond, ha saját tárhelyet használsz (a PH képfeltöltésre szánt tárhelye úgyis csak 10 MB), de akkor csak linkeld be a képet, pl. így. -
cinemazealot
addikt
válasz
Pete55555 #36584 üzenetére
A ház lyukacsos alját tervezed majd kivágni a ventilátorok légcsatornái alatt? Mert ha nem, akkor az elég közel forgó ventik miatt nagyon hangosan fog a cucc susogni. Én is ezért vágtam ki a lyukacsos lemeztetőmet és tettem a venti fölé grill rácsot. Így ez a légkavaró most gyakorlatilag nem hallható.
-
cinemazealot
addikt
válasz
trol75 #36567 üzenetére
Ne félj a melegedéstől, egy 8 W-os TDP-vel rendelkező CPU-ról beszélünk.
Viszont az előbb butaságot írtam, mert a leírás 9. oldala szerint 2 ventilátor van benne: egy a hátlapon, ami az északi híd bordája irányából fúj kifelé (hátra), egy pedig bent az icipici CPU bordáról szív (az északi hídra) ... hmm... a légáramlások irányát nehéz megállapítani fényképekről. Így a ventilátorok esetleges cseréje már macerásabbak, de nem lehetetlen feladat. A zajossága viszont így 2 ventivel tényleg kérdéses.
-
cinemazealot
addikt
válasz
trol75 #36562 üzenetére
Én most egy kb. ezzel egyidős, de némileg visszafogottabb Atom N270-es CPU-val megáldott (MSI Wind U100) netbook-ot használok torrentre (meg még néhány egyéb fejlesztői funkcióra) 2 GB RAM-mal, böngészni már nem biztos, hogy elég volna. Viszont a gépedben a majdani 4 GB RAM mellett van némi grafikus gyorsítás is, HDMI és optikai kimenet, így elképzelhetőnek tartom, hogy alapszintű házimozi célokra is ki tudna Téged szolgálni, alkalmi böngész mellett. Szóval igen, én lehet, hogy rávetném magam.
Ha idővel hangossá válna a gyári ventilátora, a viszonylag tágas házban lesz lehetőséged azt kicserélni egy nagyobbra, halkabbra. Sőt, a házat is újra tudod hasznosítani némi faragással egy másik ITX laphoz, ha a mostani végképp beadná a kulcsot.
Tápot is kapsz hozzá a kialkudott összegért?
-
cinemazealot
addikt
és (#36496) sajby
Nekem is ASRock H110M-ITX/ac lapom van, és igen, az a két antenna kábel tényleg elég rövidre sikerült.
Viszont most én is megnézegettem a lap WiFi képességeit és nekem tökéletesen hozta a maximális elérhető (igaz, momentán csak cirka 13 Mbps-os ADSL) letöltési sávszélességet, de a Google 8.8.8.8 DNS-ét is ~50 ms, magyar portálokat (PH, Index) pedig 24~26 ms ping idővel ért el eléggé stabilan. Nincsenek ugyan csúcs hálózati eszközeim, de visszaváltva UTP-re a ping idők max. 1 ms-mal lettek csak jobbak.
(#36498) energy4ever
Ez qrv@jó! Azért az az 50 kiló odab@$z rendesen!Tudsz csinálni róla egy hangfelvételt, hogy így vízhűtéssel mennyire hangos/halk az egész cucc jól meghajtva, zárt dobozzal 1 méteres távolságból?
-
cinemazealot
addikt
válasz
tomasekbobo #36391 üzenetére
Hogy a Kodati rev.B merrefelé fúj, azt sajnos nem tudom, de a CPU hűtős topicban biztos tudnak Neked segíteni. Azt viszont továbbra sem értem, hogy amíg nem tudod, pontosan mi a melegedés oka, miért tervezed máris egy másik hűtő vásárlását, amikor a feltehetően tökéletlen légút miatt talán azzal sem lesz jobb?
Egyébként a CPU hűtős topicban nem sok helyen említik a Kodatit, ahol pedig mégis, ott az Arctic Alpine M1-gyel egy lapon. Szerintem ne kapkodj a vásárlással.
-
cinemazealot
addikt
válasz
tomasekbobo #36389 üzenetére
Szerintem ezen nincs mit agyalni. Az Alpine M1 elvileg 750-es fordulatnál egy teljes terhelésen pörgő Athlon 5350-et 46°-ra hűt (legalábbis ez az oldalukon megjelenített marketing). A Te 5370-ed majdnem ugyanez a proci, de ha az üresjáratban is 50 fokos (és a hőpasztázás rendben van), akkor szinte biztos, hogy valami a légáramlással nem stimmel.
Persze mindez kuka, ha tényleg lefaragtál a bordából fél centit, annak ellenére, hogy korábban azt írtad, hogy "Faragni én meg nem fogok".
Így ne is csodálkozz, ha a borda nem vezeti el a megfelelő mennyiségű hőt, pláne ha esetleg itt-ott sorjás is maradt.
-
cinemazealot
addikt
válasz
tomasekbobo #36387 üzenetére
Nézted már, hogy tető és középkonzol nélkül, a HDD-t félrehajtva milyenek a hőmérsékletek?
-
cinemazealot
addikt
válasz
tomasekbobo #36378 üzenetére
Igen, ez elég nagy kitolás (bár a ház tervezője nem tudhatja, mennyire lesz középen az alaplapodon a proci), de szerintem orvosolható. Nekem első körben a konzol hanyagolását vagy egyéni kialakításúra cserélését javasolták. Van még más is a konzolon? Ha nincs, akkor az nem megoldás, ha a konzolt kihagyod a HDD-t meg a tető rácsára csavarozod fel (vagy rögzíted valamilyen egyéb módon) úgy, hogy az minél kevésbé takarja a ventilátort?
Neked annyival szerencsésebb a helyzeted az enyémnél, hogy a venti fölött van még 2-3 cm légtered (ha a vinyót át tudod onnan szervezni máshova), így elvileg semmit nem kell faragnod.
Viszont mielőtt bármibe is belekezdesz: mérd meg a CPU hőmérsékletét úgy, hogy nincs fölötte a HDD és a konzol. Csak hogy tudjuk, hogy tényleg az fullasztja-e meg szerencsétlent.
-
cinemazealot
addikt
válasz
tomasekbobo #36374 üzenetére
"A procihűtő fölött kb 0,5cm-rel egyből ott van egy 3,5-ös HDD."
Ez alatt azt érted, hogy a hűtő ventilátorát gyakorlatilag eltakarja a HDD? Mert az nagyon komoly gond. Eredetileg az én házamban is ott volt egy középső konzol, ami félig eltakarta a ventit, szerencsétlen pörgött is rendesen, persze minimális hatásfokkal. Aztán a többiek tanácsára alakítottam az elrendezésen (és lecseréltem a 80 mm-es ventilátort egy 120-asra), de a ház tetejét felszerelve még mindig elég rossz volt a hűtés (ráadásul süvített is hangosan), pedig akkor már csak a rács volt fölötte. A végső megoldás az volt, hogy mindent eltakarítottam a venti felől (kicsit a házat is megfaragtam), és most szinte tökéletesen néma és szoba hőmérsékletű a CPU (igaz, ez egy i3-6100).
-
cinemazealot
addikt
válasz
tomasekbobo #36367 üzenetére
Hű, pedig de hasonlít az LC-1540mi-re (csak a bekapcsoló gomb és az USB(k) vannak máshol):
Ez pedig a Chieftec:
-
cinemazealot
addikt
válasz
tomasekbobo #36365 üzenetére
Jól látom, hogy ez is egy LC-Power ház? Én a minap egy LC-1520mi-t faragtam meg munkagépnek.
-
cinemazealot
addikt
válasz
cinemazealot #36280 üzenetére
Üresjáratban 12 W, terhelve 66 W. Mégis lehetett egy kis akku töltés, most viszont már lenyugodott.
-
cinemazealot
addikt
válasz
AxBattler #36273 üzenetére
Simán lehet. Én egy i3-6100-nál ASRock H110M-ITX/ac lappal (lekapcsolt WiFi-vel és BT-szal), 120-as Kingston Fury SSD-vel, 2×4GB Kingston HyperX DDR4 RAM-mal (PicoPSU + PicoUPS feltöltött akksival) üresjáratban (lecsukott böngészővel, levelezővel, Java IDE-vel) 16 W (28 VA), terhelve (CPU 4 szálon + GPU Furmark-kal kihajtva) 67 W (107 VA) teljesítményfelvételt mértem. Ha azt vesszük, hogy ez egy 51 W-os (TDP) proci, akkor nagyjából reális, hogy a 35 W-os proci komplett rendszere 40 W-tal beérje.
Azt viszont fontos megjegyezni, hogy a terhelés milyensége sem mindegy. Mert amíg pl. csak CPU tesztet futtatok, addig "mindössze" 39 W (64 VA) is elég volt neki, holott mind a 4 szál (2 mag Hyper Threading-gel) 100%-on pörgött, viszont az iGP lazsált. Továbbá hosszabb teszt esetén egy normál proci sokkal kevésbé fog leszabályozni, mint egy T végű proci, ami akár eszelős throttling-ba is kezdhet, amint eléri a max. TDP-t vagy hőmérsékletet.
-
cinemazealot
addikt
válasz
#16939776 #36267 üzenetére
Ouch...
Igazából egy olyan csatira volna szükségem, ami a ház hátoldalának másik szélén felszerelve garantáltan nem összetéveszthető a jelenlegi 5,5/2,5 mm-es DC aljzattal, viszont hasonló méretű és alkalmas arra, hogy az akkumulátorokat tartalmazó külső dobozt (ezt később építem meg) bármikor összedughassam a házzal. A PicoUPS akksi vezetékeit (ami most az előlapnál lóg ki) szeretném ide kivezetni, ezáltal összedugva a gép szünetmentes, széthúzva már nem (viszont könnyebben hordozható).
-
cinemazealot
addikt
válasz
cinemazealot #36143 üzenetére
-
cinemazealot
addikt
válasz
tomi5244 #36226 üzenetére
Ha összeveted az i3-6100-at az i5-6400T-vel, láthatod, hogy az i5 alapvetően cache-ben erősebb, TDP-ben és CPU/GPU órajelben viszont kevesebb. Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy ugyan a cache miatt bizonyos műveletek érezhetően gyorsabbak lesznek az i5-ön, azonban az alacsonyabb TDP miatt lehet, hogy korán elkezdi magát visszafogni, egyszálas üzemben pedig eleve lassabban ketyeg az i3-nál.
Van userbenchmark-os összehasonlítás is, de ez a normál 6400-as i5, nem a T-s. Szóval a T-vel az a ~10% plusz is elveszhet. Szerintem nagyon felhasználás kérdése, hogy megéri-e a normál i3-mal szemben.
Küldtem pü-t a tegnapi témával kapcsolatban.
(#36232) Erdei88
Szerintem ne bánd azt a user error-t, jól jön az a 8 GB, ha filmezésen túl egyéb dologra is használod azt a gépet. -
cinemazealot
addikt
válasz
Goose-T #36185 üzenetére
Jogos, a venti inkább barna zajt produkál, a cicergésben meg elég sok a nagyfrekvenciás összetevő. Viszont nem tartom kizártnak, hogy egy nem kapcsolóüzemű táppal talán elkerülhetőek ezek a zajok. Asszem, a HTPC topicban többször is említették a lineáris tápokat, mint ideális "partnert" audio-video felhasználásra. Azokkal nem szűnik meg (vagy legalább mérséklődik) a cicergés?
(#36186) tomi5244
Hát, elhiheted, nagyon sajnálnám, ha Nálad is ciceregne (vagy az enyémnél hallhatóbban ciceregne) ez a lap.De ahogy elnézem, a kiszemelt házad eléggé zárt ahhoz, hogy ne szűrődjön ki ez a zaj. Legrosszabb esetben ki lehet belülről valamilyen hangszigetelővel bélelni, nem?
-
cinemazealot
addikt
válasz
tomi5244 #36181 üzenetére
Figyu, van egy Zoom H2 hangrögzítőm, készíthetek vele egy hangfelvételt, hogy eldöntsd, mennyire hallanád ki ezt a cicergést.
Egyébként meg szerintem bármennyire is "be quiet!" az a táp, ha venti van benne, az alapból elnyomja majd a cicergést. De ha már a cicergést elnyomó egyéb tényezőknél tartunk: milyen házba is teszed majd a konfigot? Azt az i3-at milyen hűtővel fogod hűteni? Illetve az először említett "combosabb VGA" pontosan mennyire is lesz combos?
-
cinemazealot
addikt
válasz
tomi5244 #36179 üzenetére
Nyugi, nem vészes.
Én sajnos (vagy szerencsére?) vájt fülű vagyok, és az első bekapcsolástól kezdve hallottam. De valószínűleg csak azért, mert az első időben nem volt házba rakva a lap, így a legapróbb zaj forrására is közvetlenül ráláttam (mármint "ráhallottam"). Később bekerült a konfigba a PicoPSU, amit annak ellenére 12 V-ról hajtottam, hogy 25 V-ig kihajthattam volna, így az szintén rátett egy lapáttal a cicergésre (állítólag az is azért csinálja ezt, mert nem a maximális feszültségről üzemeltetik). Az össz. cicergésből tehát a nagyobb részét a PicoPSU szolgáltatta, nem az alaplap. Most azonban a gép már házban van, és annak ellenére, hogy nincs rajta a teteje, ráadásul a ház minden oldala rácsos, szinte semmit nem hallok belőle. Ha erősen figyelek és odahajolok kb. 50 cm-re a nyitott gépházhoz, akkor kezdem hallani a cicergést. És vidéken lakom, ahol 0 a külső zajterhelés.
-
cinemazealot
addikt
Hát, nézd, én nyár eleje óta használom megelégedéssel. Itt-ott cicereg, mert a mai alaplapok már csak ilyenek, de a megbízhatósággal ezidáig semmi probléma nem volt. A BIOS áramellátásáért egy CR2032 méretű, de bebugyolált, csatlakozós vezetékkel odabiggyesztett valami felel, ami simán lehet, hogy egy CR2032 gombelem, de ennek még nem jártam utána. RAM-ból csak min. 2133 MHz-es DDR4-es modulokat fogad, nem tudom, ez előny vagy hátrány. Az áram fogyasztása üresjáratban és terhelve is kifejezetten baráti.
-
cinemazealot
addikt
válasz
#16939776 #36160 üzenetére
Körkörös venti rács alatt Te is erre gondolsz, ugye? Mert én is úgy tapasztaltam, hogy bármi, ami az érintő iránytól eltérő szögű és közel van a ventilátor lapátjaihoz, az kisebb-nagyobb mértékben, de hallható zajt okoz. Nekem eddig egyedül ezek a grillek hoztak előrelépést zajmentes fizikai védelem terén. Tény azonban, hogy ez a portól nem véd. Viszont a gép állapotára nézve nem tudom, melyik a jobb: ha folyamatosan hallgatom, ahogy susog (és érezhetően kisebb a hűtés hatásfoka), vagy ha hagyom porosodni, félévente kifújom, de addig is tök kuss van?
-
cinemazealot
addikt
-
cinemazealot
addikt
válasz
cinemazealot #36124 üzenetére
Srácok! Élet-halál harcot vívva a kábelmenedzsmenttel és a hőtechnikával, végül sikerült belepasszítanom a gépem alkatrészeit az LC Power 1520mi házba.
A fő problémám az volt, hogy az új, max 30 mm magas Cooltek ITX30 hűtő ventilátora néha cicergett, de alapjáraton is jóval hangosabb volt, mint a korábban használt, másfélszer akkora, de jóval lassabban pörgő Cooler Master Geminii M4. Ezért kereszteztem őket: megtartottam a Cooltek bordát és rátettem a CM 12 cm-es ventijét. A hűtés naggggyon jó lett így, viszont az SSD már nem fért be sehogy. Na, ekkor jött egy kis kábelmenedzsment:
Kicsit persze aggódom, mert így az előlap mögött elég sok minden össze van zsúfolva, az SSD meg ott pirul a chipset borda fölött, de szerencsémre akkora légárama van ennek a ventinek még alapjáraton is, hogy érzem, ahogy a ház baloldalán kifúj a chipset bordán átáramló levegő az SSD alól.
Majd azért jön egy kis rögzítéstechnika is, de még nincs kétoldalas ragacsom. Illetve van egy olyan gondom, hogy amikor felteszem a ház tetejét, a rácson átáramló levegő elkezd süvíteni:
Vágjam ki a tetőt a ventilátornál és szereljek rá egy ilyen ventilátor grillt?
-
cinemazealot
addikt
válasz
tomi5244 #36140 üzenetére
Pedig ha megnézed a lap specifikációját, ott írják is:
Wireless LAN
- Supports IEEE 802.11a/b/g/n/ac
- Supports Dual-Band (2.4/5 GHz)
- Supports high speed wireless connections up to 433Mbps
- Supports Bluetooth 4.0 / 3.0 + High speed class IIHm, az a H/K szemrevaló darab, nem hiszem, hogy lesz bármi gond a hangjával. Ha HiFi mániás lennél, úgysem érdekelne az alaplapi hang, mert dedikált hangkártyával szólaltatnád meg a min. raklapos rakodóval mozdítható hangrendszeredet.
-
cinemazealot
addikt
válasz
tomi5244 #36138 üzenetére
Az említett ASRock-om van: az analóg hangja lehetne jobb is, de mivel nem egy stúdió minőségű fülessel hallgatom a nem stúdió minőségű netrádiókat, nem tudom megmondani, hogy az a csak vájtfülűek által hallható zaj a jelfolyamból származik, a fülesből vagy a tápom nem túl jó minőségű (a gép nem HiFi célokra lett tervezve, így nekem tökéletesen megfelel). Digitálisan kódolt többcsatornás hangokkal természetesen nincs baj, HDMI-n a kódolt jelfolyam tökéletesen, zajmentesen dekódolható a megfelelő erősítővel. A WiFi kártya ugyancsak jófajta (igaz, csak 2,4 GHz-en próbáltam eddig), de mivel adnak hozzá 2 db antennát és összekötő kábelt, a ház esetleges árnyékoló hatása abszolút nem probléma. A külső antennák felszerelése nélkül viszont úgy rémlik, elég sz@r volt a vétel. Ugyanez a kártya intézi a Bluetooth kapcsolatot is, az is jól jön sokszor.
A beépített WiFi-nek egyébként pont ma vettem hasznát, amikor lehúztam a gépet az UTP kábelről, és átmentem vele egy másik helyiségbe, ahol épp nem volt szabad kábelvég, de szükségem volt hálózatra.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Nirvanus #36120 üzenetére
Én írtam, sőt, mára be is költöztem.
Sajnos a kisebb kuckó miatt a Cooler Master Geminii M4-et le kellett cserélnem egy Cooltek ITX30-ra. Ez mivel nem 12, hanem csak 8 cm-es ventivel jár, hallhatóbb lett a gép, de nem életveszélyes. A ház viszont van akkora, hogy még a picoUPS is elfért az előlap mögött... sajnos minimális (értsd nulla) szellőzéssel, szóval ezen még faragnom kell. Az SSD felfogatása viszont nem tetszik. Azt kialakíthatták volna úgy, hogy ne csak középre lehessen tenni a konzolt, hanem vagy balra vagy jobbra, így az esetleg aszimmetrikusan elhelyezkedő CPU hűtő kapna elég levegőt. Így azonban a negyedét takarja az SSD.
Rövidesen megcsinálom a külső akkumulátor házat (ami egyben külső hangdoboz és vészképernyő is lesz), ami valami értelmesebben fog csatlakozni a gépházhoz, nem ilyen ordenáré módon.
-
cinemazealot
addikt
válasz
junior11 #36110 üzenetére
A méreteiből és a fotókból kiindulva egy kis laptop ventilátor lehet benne (hátlapján a HDMI aljzat fölött ott vannak a légnyílások), hangja tehát kb. annyi, mint egy laptopé.
Hogy megér-e 360 €-t, azt Neked kell eldöntened. A kompakt kialakítása és a mellékelt Windows miatt jó választás lehet, ha irodai célokra is szánod. Nekem nem érne meg ennyit, mert egy olyan gépről beszélünk, ami csak háttértár és RAM-ügyileg bővíthető/módosítható, a proci forrasztott, alaplap nem cserélhető, így később fejleszteni nem lehet, csak a komplett gépet cserélni. Nekem a laptop ventilátorokból elegem lett, mert hiába kicsik, nekem hangosak. Most van egy 10-12 cm-es lassan pörgő ventim, ez gyakorlatilag hangtalan és nem egy U-s (mobil) procit hűt, hanem egy normál asztalit (i3-6100), amit bármikor kicserélhetek erősebbre. Ja, és én leszoktam a Windows-ról, szóval annak megléte nekem most szükségtelen árnövelő tétel lenne, nem pedig pozitívum. Egyébként netezésre és filmnézésre nem is nagyon látom értelmét, kizárólag akkor, ha egy erősebb HW-rel ki tudnád használni a képességeit. Jelen erőforrásokkal viszont egy Linux is elég lenne Neked, vagy egy S905-ös Androidos box, és máris spóroltál egy rakás pénzt. De ez csak az én véleményem.
-
cinemazealot
addikt
válasz
junior11 #36107 üzenetére
Szerintem több mint megfelelő. De ha átlapozol a HTPC topicba, ott szerényebb képességű gépekről is olvashatsz mint full extrás média lejátszó. Nyilván netezésre azok már lehet, hogy kevesek, de az i3, még ha U széria is, biztosan többet tud CPU-ban azoknál.
Sőt, az is lehet, hogy filmnézésre odaát még jobbat/olcsóbbat is ajánlanak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- iPhone topik
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Könyvajánló
- Windows 10
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- BestBuy topik
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest