- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
#16939776 #32578 üzenetére
Így néz ki egy alap NUC-táp, ebből konverzió/extra adapter nélkül nem lesz 12V az tuti.
A speckókat nézegetve ezeket tudja továbbítani a lap:
USB: portonként 0.9A, ill egy port 1.5A
máshonnan: SATA -> 1A (=1db 3.5"-os winyónak elég), azaz legalább az egyik winyót külön kellene tápolni.Nekem úgy néz ki, hogy ezzel számomra minden előnyét elveszítette a NUC: ha extra kockákat kell beépíteni/ráakasztani, akkor nem fog kevesebb helyet foglalni, ill ugyanezért nem fog kevesebbet fogyasztani sem, mint pl egy STX lapba pattintott, alulfeszelt i3-6300T. Esetleg még +fontolom az 1winyós felállást, de akkor a backupwinyónak is külön kell odavinni az áramot, egy USB3-rackbe tett 3.5"-os többet kér 1.5 (sőt, még az Y-kábeles 2.4) Ampernél is.
-
-
válasz
#16939776 #32573 üzenetére
Ez jó kérdés, nem találtam még rá infót. A külső tápcsatijára 12-19V-ot írnak, a belsőre is elvileg ez mehet. Kérdés persze, mit szól hozzá, ha csak 12V-ot kap a 19-hez képest
(ok, rendes táp esetén csak a procit a RAM-okat és az usb-portokat kell tápolni, a winyókat nem).
Lehet amúgy ezen csúszik el a NUC-os kivitelezés, pedig nagyon szimpatikus volt: a lapka kevesebb helyet kére mint egy 3.5"-os winyó...
-
válasz
#16939776 #32570 üzenetére
A 2006-os példány egész jól szerepel, hasonló eredményekkel én ma is elfogadnám. Ami gáz, az a németek által tesztelt Streacom Nano.
Pico-ból 90W-os merült fel, amihez kellene még egy jó hatásfokú/nem megsülős AC/DC konverter.
Kérdés még, hogy egy NUC-lapot (=molex 5557-02r) hogy kell erre rákötni
?
#32571: Áhá. Akkor tippelném a jó hatásfokot a kis seasonic-nak 10w-os alapjáraton
. A 300W-os mellé itt egy kommersz 350-es, szintén DC-DC. Elődjéről találtam tesztet, 20W-ot kb 80%-os hatásfokkal tud leadni 240V-os hálózatra kötve, nem rossz.
-
Igen, nálam ahogy nézem, 20W alatti fogyi lesz az idő 99%-ában (1db 2.5"-os winyó kerregne állandóan egy NUC vagy alulfeszelt STX mellett + ritkán 2db 3.5"-ös aktiválva), erre keresem az optimális megoldást. Egyelőre a feladatot egy öreg atomos netbook látja el, a falból 10W-ot szakítva, ennek nem szeretnék sokkal fölé menni.
Az SSP-300SUG-nál amúgy nem tudom, mit jelent a DC/DC design? Lehet, hogy ez kvázi a "laptoptáp" +pico egyben? Sajna mivel egzotikus egységről van szó, semmilyen adat nincs a hatásfokgörbéről
-
válasz
Benőke #32563 üzenetére
OK, 20%-nál még nem olyan rossz a hatásfok-görbe, de pl egy NUC vagy alulfeszelt T-s i3 idle (NAS-üzemidő 90%-a) <10W-ot eszik, ez egy 300W-os tápnál 3%. Itt is tudja a 80%-ot egy 300as gold táp? Tudtommal csak a titán verziók (bazinagy 600+W-os ATX-eket láttam csak eddig) képesek 10% alatt is igazán brillírozni.
Amúgy az SSP-300SUG egész szimpatikusnak tűnik, FlexATX és moduláris. Kérdés persze, mikortól kapcsol be a kis visító 4centis ventije
.
#32564: nekem 90% körülire rémlik a kinti kocka, mellé a pico DC/DC konverziója is 90% feletti, effektíve van 80% körüli hatásfokodnak kéne lenni. Viszont láttam elég gyászosan leszereplő és jobban produkáló modellt is, nem mind1, hogy mire köti rá az ember a winyócsokrot 7/24-ben... (feszültségstabilitás, hatásfok, melegedés).
Ilyet nagyon nem szeretnék a lapomra:
-
válasz
bobsurf #32559 üzenetére
Debizony, platina tápot nemigen kapsz 500W alatt (ezt max 10%-ra terhelnéd), goldot 300W alatt (ezt meg 15%)-ra. Sacc/kb mind2 esetben jó, ha 60% hatásfokod megvan
Most nézegetem a flexATX tápokat, van-e esetleg belőlük kisebb+jó hatásfokú, egyelőre eredmény nélkül. A modding-elektro topicban a notitápnál jobban szellőző v jobban (alu hűtőbordákkal) behűtött LED-drivereket javasolták AC/DC konverternek.
-
válasz
t72killer #32552 üzenetére
Tápos kérdéseim kicsit jobban összeszedve. ki mit ajánlana egy - winyószámtól függően - 10-60w ig fogyasztó, napi24 órán át futó pici géphez? Gondolom pico-ból is van jobb/gyengébb.
-
válasz
bobsurf #32551 üzenetére
A második konstrukció nagyon kényelmes, ha cserélgetni/alkalmasint pihentetni akarod a winyókat. Ha a NAS a fő cél, akkor én ilyen irányba mennék.
Az U-NAS NSC-400 is érdekes cucc.
Más: van valahol teszt arról, hogy viselkednek a picoPSU+külső tégla-tápellátások alacsony, 10W körüli terhelésnél? Egy eléggé gáz tesztet találtam, nemigazán megygyőző...
-
-
Látom a NUC-nak és az STX formátumnak nincs külön topicja, ismer valaki olyan aprócska házat, ami fogad NUC lapokat és beleférne 2db 3.5"-os winyó?
-
válasz
bobsurf #32545 üzenetére
Winyónként 10W-al érdemes számolni, még akkor is, ha nem túl forrófejűek, azaz max 40W körül pusztítanak a winyók, az atomos lap minden karácsonyfadísszel (RAM, ráakasztott usb 3.0-s winyó, anyós töltődő telefonja) nagyonmax 15W-ot, ami végösszegben 55W, azaz <85% terhelés maxon nyúzva. Reális körülmények között 30-40W között fog enni a cuccos - tápja válogatja, ezt gond nélkül kéne kiszolgálnia egy minőségi 65W-osnak, saját tapasztalat a laptopom dell 65-ösével, hogy ugyanennyi terhelés mellett szeret melegedni. 7/24-re én lehet inkább egy nagyobbat tennék alá, 75+W-al már nyugodtabban aludnék.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Tab A8 (2021) , 3/32 GB,
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- Szerezd be most az érzékelhető különbséget! Akár 0% THM-re
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX5500 XT 8GB Rampage SHIVA TT 530W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest