- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- MIUI / HyperOS topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Poco X6 Pro - ötös alá
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
imibogyo
veterán
válasz
tibcsi0407 #32695 üzenetére
Lehet kiszerkesztek majd CAD-ben egy olyan megoldást, ami bizonyos szögben törve mondjuk 40 mm-t emelkedve olyan furattávolságot ad, hogy egy 8 centis hűtő rászerelhető legyen.
Akkor viszont eltolt felfogatást szerkessz a ventinek, mert egy 8 centis venti közepe már akkora részt kitakar a hűtőbordából, hogy nem kapna elég légáramlatot a borda. Ha eltolod mondjuk az alaplap hátsó és alsó széle felé a ventit kb. 2,5-2,5 centivel, akkor szinte pont a lapátok alá kerül a borda. Plusz haszon, hogy a memóriák is kapnak egy kis extra légáramlatot.. -
imibogyo
veterán
válasz
energy4ever #32659 üzenetére
1. Mivel nálam és a gépüket használók 95%-nál abszolút nem életszerű az ilyen terhelés pár pillanatnál tovább, így nem látom értelmét a dolognak.
2. Már így is eléggé a "határon" mozog a paneltáp terhelés szempontjából, nem szeretném, hogy esetleg pont egy ilyen (amúgy szerintem értelmetlen) teszt miatt végezzem ki.
Bár nem gondolom, hogy azonnal baja lenne tőle terhelés szempontjából, de fő az óvatosság.... Azért végiggondolva a dolgot, ha már felvetődött. A mért 128 W-os játék közbeni csúcs is egy összesített, konnektorból felvett fogyasztási adat, melybe mind a 12V, mind az összes többi feszültség, mind az eszközök adott hatásfoka miatti hővé alakuló, de felvett teljesítmény is benne van. A 12 V-os ág valódi terhelése ettől jóval alacsonyabb.
SZERK: Na basszus tudod mit? Elindítottam ezt a vackot... De valami gebasz van. A CPU rész szépen fut, fel is ment az IDLE fogyasztásom 75 W környékére, de a GPU részben valami nem jó. Ha elindítom, mondjuk az FHD presetet, akkor szét akadja az agyát, miközben a GPU power-hez 5%-ot ír, vagyis nem kezdi el járatni a kártyát, így a fogyasztás 80 W környékén maximalizálódik. Egyéni presetnél is ugyanez a helyzet, miközben régen tudom, hogy jó volt. Lehet a végén kíváncsiságból felrakok egy régebbi verziót, hátha megjavul.
(#32661) Benőke:
Nem mondom, hogy sok mozgásteret hagytam magamnak ami a gép-intenzív dolgokat illeti, de azért nem drasztikus a dolog. A paneltáp valódi 12 V-os terhelését és az egész "tápegység-lánc" 85%-os jellemző hatásfokát feltételezve és a többi feszültség (direkt inkább alul tippelt, mintegy 10 W-nyi) fogyasztási értékét kivonva. még a 128 W-os csúcs fogyasztás esetén is úgy a maximum 100 W-os régióba tenném az ág terheltségét (és ugye ez 120W lehet, illetve peak-ben rövid időre 144 W). Tehát bár úgy látszik, hogy nagyon ki van centizve, azért elvileg még a "pont jó" kategóriába esik (szerintem pont ezért nem is oldott le még egyszer sem a gép még játék esetén sem, illetve ezért nem válik a gép instabillá sem nagy terhelés esetén). -
imibogyo
veterán
válasz
Pete55555 #32649 üzenetére
Szintén zenész ITX méretben.
uATX-ben pedig építettem is hasonlót.MÁS:
Mondtam régebben, hogy lemérem a gépem fogyasztását. Komolyan mondom olyan jól tippelek, hogy lehet lottóznom kellene.Ezt írtam anno (hátha valaki lusta kattintani
):
"az én paneltápom 12V-on 10A-t (csúcsban 12A-t) tud papíron ez ugye ~120W-os terhelhetőség (csúcsban rövid időre ~144W). Erre van kötve egy 54W TDP-jű Celeron G1820 egy 3,5-ös 7200-as HDD, egy SSD és egy csak alaplapról táplálkozó GTX 750 Ti, ami papíron 60W-ot fogyaszt csúcsban, ami így összesen elvi maximumban olyan 130W körüli fogyasztás.Ma este lemérem majd, hogy mennyit vesz fel konnektorból a gép (ma jött meg a fogyasztásmérő kütyüm), utána majd jobban látjuk a "valós" helyzetet. De előre játék alatt a 90-110W környékét valószínűsítem/tippelem maximum felvételnek (ennél többet csak azért nem, mert még egyszer sem oldott le a gépem), míg alap használat mellett a kb. 35-50W-ot."
Mért értékek:
- Stand by - 1-2 W
- Start - 33-73 W
- IDLE - 36-50 W - jellemzően ~38W
- PH - 36-50 W - jellemzően ~45W
- YT /beágyazott és YT oldal is/ - 41-60 W - jellemzően ~50 W
- Skyrim indulás - 52-65 W - menüben álldogálva ~42 W
- Skyrim játék - 85-115 W - jellemzően ~100 W - maximum érték 128 WHőmérsékletek (teljesen passzív üzemben):
- CPU IDLE 40-55 fok 2 heti folyamatos üzem után
- CPU játék alatt maximum 72 fok 2 óra Skyrim után
- GPU 45-52 fok IDLE 2 heti folyamatos üzem után
- GPU játék alatt maximum 85 fok 2 óra Skyrim után
- Tápegységek lézeres kütyüvel mérve (legmelegebb alkatrészt írom):
- paneltáp (180 W-os) - IDLE 38 fok - játék alatt 49 fok
- LED tápegység (240 W-os) - IDLE 32 fok - játék alatt 53 fok
- Alaplap programból és lézeresen mérve sem volt sehol a borda IDLE 50 fok felett és játék alatt 62 fok felett (kis CPU sokat segít ebben szerintem).Nem mondom a maximumok lehetnének alacsonyabbak egy-két ventivel (a jövőben tervezem egy egy darab 180-as leszabályzott ventivel átszellőztetett gép megépítését), de nekem ez így most belefér a teljes némaságot figyelembe véve.
-
imibogyo
veterán
válasz
t72killer #32638 üzenetére
Jobbféle lakatfogóval amúgy megbízhatóan elcsíphető ez az indulási csúcs?
Őszintén? Fogalmam sincs.Én magamnak vettem egy fogyasztásmérőt, de még ki sem próbáltam (majd lehet most...). Múltkor már úgyis ígértem Mercutio-nak is, hogy lemérem a GTX 750Ti-vel a fogyasztási értékeimet, de egyszerűen látod ilyenkor jutok jobban gép elé, mint most is, vagy napközben melóból, de ott meg ugye a cuccaim nincsenek nálam.
-
imibogyo
veterán
válasz
bobsurf #32625 üzenetére
Vigyázat WoT...
Szerintem de. De ettől függetlenül sem vennék sokkal kisebb tápot a gépemhez (a már régebben tárgyalt okok miatt). Én 7200-as HDD-nként ~25W fogyasztási (indulási) ökölszabállyal szoktam számolni, a többi komponensed jellemző fogyasztását meg kidobja a Google, vagy a jártasabb kollégák. Na és ami kijön végeredmény az összeadás után, azt kellene még ízlés szerint 1,2-2,5x szorzóval számolni attól függően, hogy akarsz-e fejleszteni, vagy nem a jövőben.
papa-papa 20pines csatlakozóval kapcsolódik a laphoz?
papa-papa 20-24 pines van hozzáa 2 sata csatit szétoszthatom további 2re?
Nem látom akadályát, bár én még nem szorultam rá. Megfelelő tápegység tartalék esetén mivel a 12V-hoz nem nyúlnak ezek a modulok (illetve nagyon alap dolgokat szűrnek), ha adott az "elég" 12V-os teljesítmény, akkor mehet nyugodtan a dolog, mert az 5V feszültségen elvileg nem terhelnek nagyot a merevlemezek (én így tudom, de majd kijavítanak a többiek), vagyis a fogyasztásuk legnagyobb részét a 12V-os fogyasztás teszi ki (nagyságrendileg 70-80%), legjobban erre kell méretezni. Volt valahol erről egyszer egy diskurzus, ahol a srác kimérte a sajátját.....SZERK: meg is van (nem mondom, hogy ez mindenhol igaz, de kiindulási alapnak jó
@sawdust is correct in that the 5 VDC line isn't truly accounted for...but in most spinning consumer hard drives, the 5 VDC and the 12 VDC lines are about evenly split, and nowhere near 1.75A. For example, the specs on a nine year old WD 500 GB drive (Caviar 16SE WD50000KS) I use in a RAID array are:5 VDC = 0.70A = 3.5W
12 VDC = 0.75A = 9.0WThe 1.45A here is pretty close to the drive you quoted...but it isn't ALL at 12 VDC, so your calculation is off. This drive draws 12.5W. My array of four drives draws 50W, or 1.2 KwH per day. i.e. my array costs me about $0.20 per day in electricity at local rates.
Green drives may run lower. Newer drives probably run lower. Check both voltages and do the math as above, but my four-drive, ancient array adds about $6 a month to my electric bill. It isn't a HUGE concern. You're more concerned about the Thermal Design Power of your power supply. Always have a far bigger power supply than you need.
jó az, ha az összes hdd egy ágon van?
Jónak nem jó, de sokszor nem tudsz mit tenni. Én csak 2 egységet használok (SSD + 3 TB HDD) és nekem is úgy jött ki, hogy csak egy ágra köthetem őket, mert nem akartam elosztózni (lényegében a "2 ág" is valójában egy a paneltápomon.ezt hova szokták rögzíteni a házban?
Ahova tudod.... De komolyan. Láthatod én hova rögzítettem. De tegnap átköltöztem egy másik ideiglenes házba, mert a mostani nem a passzív 750Ti-hez lett tervezve és nem tudom rázárni az oldallapot, így az átalakításra kerül. Ott is megnézheted, hogyan alakul a rögzítésem (bár sokat nem látsz belőle). És elnézést a porért, de eddig a műhelyben volt ez a ház és éjszakanem volt kedvem takarítani (sem a gépet, sem a házat).AxBattler: már ajánlottam. Ez ~5.000 Ft volt akcióban, kicsit kevesebb. De van 150W-os 3.800-ért is.
Akartam már korábban is kérdezni: a passzív VGA-d PCB-je nem kezdett elszíneződni? Csak mert óva intettek a venti nélküli 750Ti-től, ti. sok embernek elkezdett barnulni a hátlapon.
Színeződni nem, de porosodni igen...Mondjuk a matricák ragasztói nem szeretik a meleget ez jól látszódik a képeken, majd leveszem őket (ha maguktól lejönnek teljesen) és elrakom őket egy füzetbe, hogy az esetleges garis ügyintézésnél ne legyen gond.
Mondjuk ha el is színeződik engem (ennyire már) nem zavar, amíg a működést nem befolyásolja.
-
imibogyo
veterán
válasz
bobsurf #32623 üzenetére
Nekem a korábban már említett kombóval semmi bajom (ebben a gépben használom). Teljesen passzív üzem. Celeron G1820 (hamarosan csere) + GTX 750Ti KalmX.
-
imibogyo
veterán
válasz
t72killer #32606 üzenetére
Nem használok ventit... Nézd meg a frissebb képeket. Eredetileg ilyen "hőmérsékletre kapcsolós" megoldásnak szántam a két ventit (de nem használtam őket), végül inkább száműztem is mind a kettőt a gépből. Jelenleg is teljesen passzív a gépem, a GTX 750Ti-t is beleértve.
-
imibogyo
veterán
válasz
t72killer #32604 üzenetére
Nem akarok beszólni, de el is olvasod ami válaszokat kapsz?
Egy csomó olyat kérdezel, amikre már mind válaszoltam. Írtam már, hogy mérve is nagyon stabil a 12V-os kimenet +/- 0,1-0,2V körül alakul az ingadozás (na ezeket az értékeket eddig pont nem írtam), de ezt nagyjából kisimítja maga a paneltáp, mert azon szinte nem is mértem ingadozást a feszültségeken.
A szünetmentes kérdésre nem tudok választ, jelenleg nem használok.
Ennyi pénzért legyen is szimpatikus. Átszámolva kb. 15.000 Ft.
Én a 240W-osat vettem kereken 5.000 Ft-ért. -
imibogyo
veterán
válasz
t72killer #32602 üzenetére
Egy ilyen 240W-os tápegységet és egy ilyen 180W-os panelt használok. A gépemet már írtam, de láthatod az adatlapomon is.
-
imibogyo
veterán
válasz
t72killer #32594 üzenetére
ne kelljen külső téglát húzni a gép után
Nem is kell... Be lehet azt építeni. Nekem még a képen látható Cooltek Coolcube Mini-be is sikerült a 20 centiméteres 240W-os táp + paneltáp kombót beépítenem, nem hogy még egy neked kellő mondjuk 100W-osat, ami méreteiben majdnem a fele... -
imibogyo
veterán
válasz
t72killer #32587 üzenetére
Nem kötekedés képp, de hova vársz ettől jobbat a jelenlegi technológiával egy AIO AC-DC táptól? Egyre jobban úgy érzem, hogy neked csak a 100%-os hatásfok felelne meg.... Tény, hogy nem mindegy, hogy egy adott terhelésen 50%-os, vagy 90%-os egy táp hatásfoka, de mondjuk, hogy 90%, vagy 92% az már eléggé az (normális terhelést és ebből fakadóan helyes méretezést feltételezve).
Anno beszélgettünk erről Duracellm...-al is. Hogy ő például 50% körülire tervez tápot (ami amúgy egy nagyon jó irányszám). Nálam is hasonló a helyzet (talán kicsit nagyobb mozgásteret hagyva magamnak), általában 2-2,5x-es tápot veszek magamnak, mert sűrűn cserélem a cuccaimat (igen, ITX méretben is). Jelenleg 240W tápegység + 180W paneltáp az adatlapomon látható géphez és ez 750Ti-val és anélkül is megfelelő, kb. a 20-90% között ingadozó terheléssel (ami utóbbi talán kicsit necces, de az elmúlt majdnem egy évben nem volt gondom (melegedési sem)).
Ennél a tápnál amúgy a hatásfokokat nézve (230V-on):
- 20W - ~4,5 % terhelés (!!!!) - 70.74% hatásfok - 0 dB(A)
- 40W - ~9 % terhelés - 80.76% hatásfok - 0 dB(A)
- 60W - ~13% terhelés - 84.29% hatásfok - 19.9 dB(A)
- 80W - ~17 % terhelés - 86.70% hatásfok - 19.9 dB(A)Average efficiency 10-100% load range - 90.49%
Average efficiency 20-100% load range - 91.53%Azt meg ugye már sugalltam a másik topikban is, hogy aki sub 10% alatti terhelésre tervez egy táppal, az nagyjából a "nemnormális" kategória... 50-70% a reális tervezési szint nálam (is), ha nem túl "fejlesztőkés" az emberke, 30-50% a kiindulási érték, ha pedig az...
De nálad ez a NAS esetében nem játszik.
Továbbra is azt javaslom, amit a fentebb linkelt másik topikban már megtettem. Egy jó minőségű 100-120 W-os külső kocka + egy panel, vagy pico tápegység és stabilan a 90%-os hatásfok környékén leszel nagyságrendileg 20-80 W terheléssel.
Vagy a másik megoldás, hogy veszel egy olcsó 80+-os FSP SFX tápot, ahogy én tettem régebben (innen az apróról, olyan 3.000 Ft volt) ez 20%-os terhelés körül is 80+%-os hatásfokú gyári mérések szerint is. És egy ilyen táppal lesz vagy 5 év, mire annyi pluszt beledobsz a villanyszámlába, mint amennyivel többe kerülne egy jó pico (panel) rendszer kiépítése.
-
imibogyo
veterán
válasz
Mercutio_ #32479 üzenetére
12V-on 8A az ~96W-os maximális terhelhetőség. TDP-ből és egyéb fogyasztásokból pedig jól be lehet lőni, hogy mennyit fogyaszt a rákötendő géped. Nagyjából stimmelni szoktak a "gyártók" által megadott terhelhetőségi értékek az ilyen tápoknál (de ugye logikusan ennél kevesebbet érdemes csak rákötni, úgy maximum 80-90%-ot tartom én reálisnak, de ezzel úgyis tisztában vagy).
Ennek ellenére: az én paneltápom 12V-on 10A-t (csúcsban 12A-t) tud papíron ez ugye ~120W-os terhelhetőség (csúcsban rövid időre ~144W). Erre van kötve egy 54W TDP-jű Celeron G1820 egy 3,5-ös 7200-as HDD, egy SSD és egy csak alaplapról táplálkozó GTX 750 Ti, ami papíron 60W-ot fogyaszt csúcsban, ami így összesen elvi maximumban olyan 130W körüli fogyasztás.
A tápegységem ami a paneltápot hajtja 200W-os. Eddig még semmi bajom nem volt a géppel (sem a táppal) az elmúlt mondjuk 1 évben, pedig játszom is a géppel aktívan. Ja és ugye nálam minden passzív, mégsem volt még melegedési problémám sem.
Ma este lemérem majd, hogy mennyit vesz fel konnektorból a gép (ma jött meg a fogyasztásmérő kütyüm), utána majd jobban látjuk a "valós" helyzetet. De előre játék alatt a 90-110W környékét valószínűsítem/tippelem maximum felvételnek (ennél többet csak azért nem, mert még egyszer sem oldott le a gépem), míg alap használat mellett a kb. 35-50W-ot.
Ez lehet nem igazán válasz a kérdésedre, inkább csak úgy leírtam a saját tapasztalataimat.
-
imibogyo
veterán
Jóvanna.... Ki tartja észben....
Viszont hétvégén sikeresen leköltöztem vidékre, kertes házba, szóval hamarosan jöhetnek az ITX projektek. Már csak az esztergám és a marógépem nincs átköltöztetve, de majd hamarosan azok is átjönnek futón. Egyelőre még romokban a műhely, mert mindent csak bedobáltam, de remélhetőleg egy-két héten belül funkcionális lesz minden szeglete...
-
imibogyo
veterán
Anno volt egy hasonló tervem nekem is, de végül már ötlet szintjén elvetettem...
-
imibogyo
veterán
válasz
MaxTorque #31430 üzenetére
Egyszerű és ingyenes programként Google Sketchup. Itt találsz több infót, az első hozzászólásba beraktam két "oktató" videót is (nem túl jók, én is bénázom végig, de szerintem egy kezdőnek sokat segít, mentségemre szóljon éjszaka készültek félig álomban
). A topik pedig tele van tervekkel....
-
imibogyo
veterán
válasz
AxBattler #31330 üzenetére
A mostaniban sincs.
De mivel van egy ilyen előlapom ház nélkül már, gondolkodom, hogy a tetőbe be fogom építeni mégis, úgy, mint itt láthatod, csak nekem valamelyik oldallaphoz lenne közelebb. Ennek egy hátulütője van, hogy nem szeretem a felfelé néző csatlakozókat, tehát lehet, hogy inkább úgy kellene összehoznom, hogy a linkelt Silverstone képen ahol az oldalfalon a "lyuk" van oda mennének az USB csatik.
Az előlapra semmi féle képpen nem szeretnék tenni csatlakozót. Esetleg egy rejtett megoldás jöhet még szóba és akkor nem porosodnának a csatlakozók és használaton kívül nem is látszódnának, de amúgy nem nagyon használok "bedugós" eszközt a gépemen, ha nagy ritkán mégis, akkor a monitor mellett van egy ilyenem kivezetve, de általánosságban mindenem fenn van egy privát felhőben, tehát ritkán használok olyan "kütyüt" ami igényelné a bedugdosást. A hangcuccaim is ki vannak építve kábelezéssel a külső DAC-on keresztül, tehát audio cuccokhoz sem használok előlapi kimenetet.
-
imibogyo
veterán
Azt hiszem itt az ideje belekezdenem az új házba, mert a passzív 750Ti kilóg az oldalnál és nem is kap túl sok levegőt (nem néztem meg, hogy elfér-e, mivel mindenképp ezt a kártyát akartam venni, attól függetlenül, hogy jó lesz-e a mostani házba, vagy sem.....). Emiatt most átmenetileg fektetve fogom használni a gépet. De hosszútávú megoldás egyértelműen az új projekt lesz. Ennél a tervnél lemondok a 100%-os passzívságról a dVGA érkezésével, ehelyett egy nagyon alacsony fordulaton járatott, amolyan "átszellőztető ventilátoros" megoldás mellett tettem le a voksomat egy 180-as ventivel, ami egyszemélyben fog hűteni mindent. Az oldallap még készülőben van, de egy hasonlót kell majd elképzelni, annyi különbséggel, hogy nekem csak egy darab bekapcsoló gomb fogja megtörni az előlapot és a hátsó oldalfali kivezetések. Többre nem is lesz szükség mivel kizárólag "alulról-felfelé" fog a levegő mozogni.
-
imibogyo
veterán
Tegnap már meg is érkezett, csak sajnos nulla szabadidővel rendelkezem...
Januárban még be kellene fejeznem a házat, hogy hó végén tudjunk költözni és ugye az új műhelyt is be kellene rendeznem, valamint a szerszámaimat is át kell még költöztetnem a másik vidéki műhelyből (40+ Km). Szóval annyi a dolgom, hogy ez most úgymond a legutolsó a fontossági sorrendben.
De mindenképp megakartam rendelni addig, amíg még kapható, mert anno amikor megjelent nem vettem meg, később pedig szinte beszerezhetetlen volt. Most hogy újra megláttam azonnal ment is a kosárba, aztán majd foglalkozom vele, amint tudok...
-
imibogyo
veterán
válasz
AxBattler #31285 üzenetére
Talán az új házban még jobb lesz. Ha sikerül, akkor minden hűtendő alkatrész "függőleges elrendezésű" lesz (a dVGA-nak és a processzor hűtő lamelláinak is ez kedvez) és az egészet alulról egy darab 180-as venti fújná át (valószínűleg leszabályozva, mert azért nem lesz egy kazán a konfig). Az egyetlen bibi ezzel az ötletemmel, hogy mindenképp kell hozzá valamilyen riser (a jelenlegi elrendezésben szalagos, nagyjából 10 centiméteres). Régebben volt pár darabom és ki lehet fogni jó minőségűt, aminek az árnyékolása is rendben van, de ehhez szerencse is kell. Anno ha jól rémlik, 10-ből 6-al voltunk elégedettek (többen rendeltünk egyszerre), a többi vagy "szemetelt", vagy nem is működött. Fix riserhez pedig át kellene terveznem a dolgokat.
Már 3D-s terv is van, de még elég kezdetleges állapotban, így inkább nem linkelem be.
Addig is gondolkodom rajta, hogy a két elülső ventit visszarakom a jelenlegi házba (500 rpm-es Scythe ventik) mivel hangjuk nem sok van, viszont egy ilyen túlnyomásos házban elég szépen teljesítenek (lényegében csak felül tud távozni a levegő, ha elöl ventik vannak). Szépen megmozgatják a papírlapot a felső nyílásnál és kézzel is decens légáramlatot érezni. Lehet, hogy erre a pluszra szükség lesz a 750Ti mellett és le kell mondanom a teljes passzívságról.
-
imibogyo
veterán
válasz
radi8tor #31282 üzenetére
Menni fog a processzor hűtőhöz...
Ez talán jobb (és aktuálisabb) kép. Itt már látszik a belső enyhe átalakítása is, hogy beférjen a dVGA.
-
imibogyo
veterán
-
imibogyo
veterán
válasz
AxBattler #31261 üzenetére
Végre egy olyan elrendezés, amit már régóta "vágyok" ITX méretben. Már-már ott tartottam, hogy legyártom magamnak. Vagyis, hát fából már készítettem ilyet, de az egyrészt csak amolyan "proof of concept" volt, másrészt azért fémből más lenne az összhatás.. Talán az új marógépen...
-
imibogyo
veterán
Az a baj, hogy nekem ez egy mindenes gépem, amit sokszor hurcolok vidékre is (szülőkhöz stb.) épp ezért a vinyón lévő cuccok is kellenek általában. Azt meg nem akarom, hogy megint egy külső dobozzal "gazdagodjak". Épp ezt beszéltük egy másik topikban is, hogy a marha nagy miniatürizálásnak annyi a vége, hogy végül nem egy, hanem három, de kisebb dobozt viszek lassan magammal. Így meg akkor semmi értelme.
Visszaköltöztem a fakuckóba, aztán ez most így marad egy darabig. A kis ház meg vagy elkel, vagy megy a flex alá és HTPC/NAS+műhelygép lesz belőle a kamrában. Közös a kamra fala a nappalival és a műhellyel, így lényegében csak két darab 2 méteres monitor és USB kábel kell és simán meg is van oldva egy géppel a két feladat. És ráadásul így a műhelyben sem porosodna a jelenleg ott lévő gép, mert akkor egy húzással azt is kiváltanám.
-
imibogyo
veterán
Na jelentem, sehogy sem fértem el a CoolCube Mini-ben. Vagyis a Xigmatek Apache-al igen, de ebben az esetben a némaságról kellett lemondanom, amire nem vagyok hajlandó. Szóval visszaköltöztem a fakuckómba. Pedig amúgy az összesített méretekkel elégedett lettem volna. Talán ha a 3,5-es HDD nem kerül be a házba az SSD mellé, akkor sokkal csendesebbnek éreztem volna.
-
imibogyo
veterán
válasz
#16939776 #31002 üzenetére
Hagyjuk.... Valószínűleg vak vagyok.... De én még a közeliken sem látom, amiről beszélsz és az oldalról készült képen sem (bár, hogy hogy a fenébe lehet ilyen kis felbontású képeket feltölteni egy worklogba, az örök rejtély marad a számomra).
Mint mutattam, dolgoztam már ilyen anyagú házzal és nagyon csalóka tud lenni fotózáskor.
Továbbra is kétlem, hogy egy 2 mm vastag alumínium lemezt "be lehet húzni" pár M5-os csavarral, főleg úgy, hogy ha megnézed a hátsó képet, akkor jól látszik, hogy a venti gumibakjaiba tekeri bele a csavarokat, lényegében nincs mihez feszítenie. Azt még el tudom képzelni, hogy a munka egy másik fázisában (logikusan fúrásnál) rátehénkedett a fúróval az előlapra és "megnyomta", de hogy ezt nem a csavarozás okozta (ha van is ott valami), abban biztos vagyok.
A héten túlestem a 84. házépítésemen. Ebből nagyságrendileg 20-23 darab volt full alumínium, nagyjából 10 darab részben alumínium. Soha nem tudtam szimpla csavarozással (nem is próbáltam és nem is akartam persze) eltorzítani egy 1,5-2 mm-es lemezt, főleg úgy, hogy legtöbbször valamilyen másik anyaghoz szorítod hozzá, nem az "üres térbe" feszíted/húzatod be. Lényegében így össze kellene nyomnod az anyagot, ami egyrészt baromi nehéz lenne, másrészt pedig nem "betüremkedésként" jelentkezne, hanem "mállásban", iránytalan vastagsági torzulásban.
Szóval összegezve: lehet, hogy én nem látom a sérülést, amiről beszélsz, de hogy ha van is és nem csak a fénykép csalóka, akkor azt szerintem akkor sem okozhatta a csavarozás maga, hanem csak valami más. És ígérem most már befejeztem, mert kapok az arcomra.
-
imibogyo
veterán
válasz
#16939776 #30995 üzenetére
Én akárhogy nézem a képeket nem látom, hogy behúzná a lemezt, elég vastag amúgy is (legalábbis az U2-mnek az volt ezt még nem néztem ilyen szemmel, de a képek alapján ez is elég vastag (most nincs kedvem szétszedni)), kétlem hogy egy sima venti felfogatás el tudná torzítani, már ha nem egy gorilla húzza meg a csavarokat.
Szerintem amire te gondolsz az csak fényjáték a lemezen. Amúgy nem közvetlenül fogatnám fel a ventit, hanem gumi alátétekre. Sőt ha sikerül a tervem, akkor továbbra sem lesz állandóan mozgó venti a gépben. Nem szeretnék visszalépni a teljes passzivitás szintjéről. Egy hőm. vezérelt venti lenne csak, ami a belső hőmérséklet 45 fokra emelkedésekor kapcsolná csak be a ventit. Ezekkel a komponensekkel ez kb. a procinál 60 fokot jelent, a többi alaplapi komponensnél pedig ~45-50 fokot hőmérsékletben (a fa házban így volt, ezzel a házzal még nincs tapasztalatom).
-
imibogyo
veterán
-
imibogyo
veterán
válasz
jim bcs #30980 üzenetére
Köszi az infót. Bár nekem nem lenne közvetlenül rajta venti, hanem a ház fog átalakulni és ventit fogadni. Ilyesmi lesz majd... De csak ha végre január végén február elején beköltözök az új műhelybe és végre hozzáférek napi szinten az esztergához. Ettől függetlenül meglesem azt a hűtőt, amit ajánlottál.
(#30981) Ispy: ez Metis?
-
imibogyo
veterán
Csak sajnos vennem kell egy kisebb processzor hűtőt, mert a jelenlegi Gotthard egyrészt valahogy így férne bele nekem is a házba (10 percig próbálkoztam beletenni és bár látszódott, hogy nagyon erőszakolva beleférne, de az hamar kiderült, hogy a 19x8x4 cm-es táp sehogy sem férne mellé, így nem is folytattam a dolgot), én viszont mindenképp házon belülre fogom szerelni ezt is. Így nincs más út, csak a kisebb, de még mindig passzív hűtő beszerzése. Csak egy Celeront kell elvinnie, úgyhogy szerintem egy Iori, vagy a kisebbik Shuriken is meg fog felelni a célnak (bár ez utóbbinak annyira kicsik a lamellák közötti rések, hogy ennél nem úszom meg a ventit, valamint a ramokat is cserlnem kellene (ami nem gáz, mert még van 4 darab LP modulom a műhelyben valamelyik dobozban)). Még a Macho 90-en agyalok, ha jól mérek mindent, akkor hiába nagyobb és magasabb, mint a többi, még mindig be tudnám tolni a tápot mellé és az oldallap is felmenne a házra, viszont egy slim venti (vagy a gyári legrosszabb esetben leszabályozva) ekkor is kellene mivel a hűtő és a táp nagyon kitöltené a házat és hiába az alacsony fogyasztás azért komolyabb feladatnál szépen átmelegedne a ház...
-
imibogyo
veterán
válasz
Goose-T #30930 üzenetére
Úgy-úgy...
Anno (6 éve) munkahelyemen 100-ával dobálták ki az ilyeneket a "modernebb" billentyűzetekért cserébe és akkor nyúltam rá 3 darabra, amit azóta szétosztogattam a családon belül. Komolyan kellett volna még belőle hoznom. Mechanikus az egész, nem ilyen csilli-villi érintkezős, vagy zselés és nagyon-nagyon strapabíró. Plusz UNIX-LINUX környezetben nagyon szeretem az extra gombokat is. Még egy egyszerű kis festés modon gondolkodom, hogy jobban menjen a modernebb eszközeimhez és utólagos háttérvilágításon. Bár ezt nem érzem annyira fontosnak, mivel van rajta USB-HUB és ide szoktam bedugni a kis LED-es lámpáimat éjszakára.
(#30932) kisza25: úgy-úgy. Ha kell a hűtés, akkor ez a járhatóbb út szerintem is. Nekem is anno volt a linkelt faházban két 500-as venti, amik pont annyi levegőt toltak, hogy a tetőn lehetett érezni a huzatot. Hangjuk viszont szinte semmi...
-
imibogyo
veterán
Hát édesapámtól örököltem. Sokszor ő segít még fogni a körfűrészt, mert az nehezebb, mint én vagyok. De azért megoldom.
(#30927) sg22: valaki mindig megjegyzi és én mindig elmondom válaszként, hogy az egyik legjobb billentyűzetem, pedig volt már sokkal márkásabb-csicsásabb sőt háttérvilágítós is, de mindig visszatérek ehhez.
Sajnálom, hogy anno nem loptam (izé.... vettem....
) belőle többet...
-
imibogyo
veterán
Igen, erre gondoltam én is.
(#30920) ANOka: semmi baj nincs a passzív cuccokkal, az én gépem is teljesen passzív (ezt a lapot épp 5 perce adtam el
) és most építem vissza az ITX-es passzív gépemet (és ismételten ezzel az alaplappal, mert szerettem, csak most veszek mellé egy ilyen házat is, mert ööö... csak
). Zúgjon az a flex....
Én amit linkelt, azt egyfajta "normális" elváltozásnak látom, semmi extra.
(#30921) Ispy: Én is elsőre valami ilyesmire gondoltam, a kérdés csak az, hogy ez esetleg a halál első jele lehet-e, vagy csak sima fehér foltok, aztán annyi.
Szerintem utóbbi. Amit azóta már mások is megerősítettek... Nekem is volt ilyen "foltos" 6600 GT-m passzív hűtéssel és azóta is megy unokaöcsém gépében passzívan, lassan 10 éve...(#30923) Duracellm...: Köszi!
Szakszerűbben megfogalmaztad, amit én nem tudtam.
-
imibogyo
veterán
válasz
#16939776 #30895 üzenetére
+CNC vezérlő
Ezt kifejthetnéd bővebben. Mert nekem pont az a bajom, hogy az új lapokon nincs LPT port. 20-30k-t meg sajnálok egy USB-LPT vezérlőre, amit ismer a Mach3. Van egy külön PCI-os LPT kártyám az új gépemhez ami jól is működik, de azért na, ITX méretben ez problémás. Valahogy megoldható a 4 COM porttal a vezérlés? -
imibogyo
veterán
válasz
shteer #30588 üzenetére
Nekem például fa házaknál nincs velük bajom. Sőt igazából van ahol számomra fekete házban is mutatnak.
-
imibogyo
veterán
válasz
Möre83 #30491 üzenetére
Szerintem simán kimarják neked, töredékáron, mintha mindenképpen gyárit szeretnél, az említett In Win H-Frame Mini majdnem 60.000 ft (!!!). Ha készen lenne már az új CNC-m, mert a mostani a darabokra lett szedve, akkor simán kimarnám neked, de ezt most még jó pár hónapig nem tudom ígérni (építkezés + költözés)...
-
imibogyo
veterán
válasz
Pete55555 #30401 üzenetére
Eredetileg ezt akartam venni, de már nem.
Szóval most már nincs pontos típus. Valószínűleg egy "egyedi" hűtő fog rákerülni egy valamilyen ventis verzióra, egy olyannak aminek nem kell tápcsati. Viszont a 4GB Skyrim + modok és ArchiCAD miatt kell. Nagy erőre nincs szükségem, de sok VRAM-ra igen....
Több megoldás is szóba jöhet. Például Prolimatech MK-13, vagy MK-26, esetleg egy komolyabb cpu hűtő külön VRM hűtővel kiegészítve, a 750Ti-re mehet keskenyebb is.
-
imibogyo
veterán
Megpróbálhatod. Kérdés hány kiló vagy? Én a 100 kilómmal nem próbáltam meg ezt a manővert. Sokat gondolkodtam én is az újravásárláson, de végül áttértem ATX vonalra. Mondjuk itt is passzív maradt a konfig. Hamarosan pedig jön egy passzív 750Ti is.
Szóval itt az ITX topikban már csak amolyan visszajáró lélek vagyok.
(#30397) canniball: így van. És tényleg az a legjobb az egészben, hogy mechanikus. Nagyon jó rajta gépelni, játszani. Bár mióta megszületett a gyerek (és pár hónap múlva a következő is), azóta szerintem két Mahjong körön kívül nem játszottam semmit sem.
-
imibogyo
veterán
válasz
KaiotEch #30391 üzenetére
Az egyik legjobb billentyűzetem már lassan 6 éve. Mechanikus és nagyon jó rajta gépelni, Linux alatt pedig a plusz billentyűket is tudom használni. Ja és ingyen volt SUN szerverek mellől. Ki akarták őket dobni, hát gyorsan hoztam 3-at. Ha tehetném hoznék még, mert nagyon jó.
(#30392) canniball: ez már nem is retro, mert már akkor is vagy 10 éves volt. Ez konkrétan oldtimer.
(#30393) PeterPH: mi benne a kakukktojás egy kisgyerekes családnál? 50 négyzetméteren oda rak az ember mindent ahova csak tud. Egy kép erejéig pedig biztos nem rendezem át a fél lakást...
-
imibogyo
veterán
Nagyon masszívak hála fix, egybecsavarozott konstrukciónak. Az egyik leghalkabb házam volt, egészen addig amíg át nem tértem teljesen passzív gépekre. Bár nekem csak az U2-vel van tapasztalatom, de a többiről is ezt olvastam.
-
imibogyo
veterán
Nem olyan bonyolult fából sem készíteni házat. Az árnyékolással sem lehet baj. Sok-sok éve használok már fából készült házakat (a képek között láthatsz ITX kuckókat is).
-
imibogyo
veterán
válasz
Nirvanus #29119 üzenetére
Első körben én valamilyen barebone gép hűtésére gondolnék...
Ez a kis Shuttle hűtő például nagyon hasonló, csak 3 heatpipe-os.(#29120) Pete55555: Rainbow Dash
(#29121) shteer: egy monitor ha jól tudom (Acer, vagy Benq-re tudok elsőre gondolni), csak most épp nem találom. De majd Nirvanus kijavít/kiegészít...
-
imibogyo
veterán
válasz
Mercutio_ #28908 üzenetére
Hát ezt így nem lehet tudni.
Lehet csak egy bazi nagy hangszórónak a mágnese is (nem írtad, hogy milyen a színe, a kinézete, hogy van-e a közepén lyuk stb.), meg persze lehet neod. mágnes is, de azok rendszerint felismerhetőek az enyhén krómos ezüstös színükről...
-
imibogyo
veterán
válasz
Archttila #28905 üzenetére
Egy időbe "ipari mennyiségű" merevlemezt bontottam szét a bennük lévő mágnesért. Szerelés közben szólt a zene a nagy gépről és hogy addig ne akadályozzanak a darabkák, minden mágnest ráraktam a gépház oldalára, mégsem lett semmi baj soha. Nem mondom, hogy nem lehet, a linkelt videóban is megmutatja, hogy de bizony lehet baj, de azért nem könnyen.
Volt olyan hogy 30-40 darab ilyen rohadt erős mágnes volt rárakva a tornyházam oldalára. Már attól féltem, hogy odarántja maga mellé a monitort.
-
imibogyo
veterán
válasz
flashpointer #28887 üzenetére
Az semmi, de még egy 750Ti-vel is elbírt mellette.
-
imibogyo
veterán
válasz
#16939776 #28827 üzenetére
Így már értem. Köszi az infókat. Én bevallom azt sem tudom milyen HDMI kábelt használok (talán HAMA), eddig nem tapasztaltam vele rosszat, de mint mondtam nem vagyok egy sasszem. Az biztos, hogy artefact-ok, vagy egyéb rendellenességek nem jelentkeztek.
Ja és egy 42"-os FHD monitorral használom/tam ezeket a kábeleket. Régóta tervezem azért, hogy egy minőségi HDMI kábelt is kipróbáljak, de nagyon szkeptikus vagyok magammal szemben, hogy észrevennék-e bármit is? A HDMI csatlakozója meg tényleg vicc....
-
imibogyo
veterán
válasz
#22145024 #28823 üzenetére
Ilyesmi kábelt használtam én is egy időben (DVI (meg kell néznem otthon nem tudom pontosan melyik fajta, talán DVI-I Single Link) -> HDMI). Nem volt vele bajom és nem vettem észre minőségbeli különbséget, amikor lecseréltem HDMI-HDMI kábelre.
(#28824) Duracellm...: mármint, hogy jobb minőségű kábellel szerinted jobban kijött volna a különbség? Lehet, mondjuk még az is hogy egy jó szemű ember ezen két kábel között is észrevenné a különbséget. Sajnos az én látásommal ez nem sikerült, ezért nem is költöttem rá túl nagy összeget, mert "felesleges".
-
imibogyo
veterán
Igen. Én is rengeteg merevlemez mágnesét kiszereltem már. Azokból szoktam a műhelybe farudakra szerelve "csavarfelszedőt" készíteni. Csak benyúlok velük bárhova például az asztal alá, vagy szekrény mellé és ki tudok húzni minden apró fémes vackot (csavar, szeg, síndarab, satu, üllő).
A terved pedig nagyon tetszik, kíváncsi leszek a kész produktumra, de téged ismerve biztosan nagyon minőségi lesz. Én most más vizekre eveztem (ATX - de továbbra is teljesen passzívan), ebből készül most egy "lehető legkisebb méretű" gép. De nagyon húz vissza a szívem ITX vonalra is, így most azt tervezem, hogy beújítok 3. gépnek egy kis J1900-at, vagy ilyesmit, természetesen szintén passzív üzemben és mondjuk ezzel a "mac like" tervemmel (über lassan tölt be, nem tudom miért).
-
imibogyo
veterán
Bocs ha már lerágott csont, de azért én is keresgettem a témában, ha már feljött. Megfelelően nagy mágnessel természetesen ki lehet végezni egy gépet de ehhez über mágnes kell (fincsi, hogy több réteg rétegelt lemezen keresztül és árnyékolással is hogyan gyűjti össze a tárgyakat maga körül), vagy ahogy nekifeszül a srác, hogy felemelhesse a gépháztól kb. 4 centire eltartó falapokról). Itt is kísérleteznek több féle mágnessel, végül az autókat is felemelő ipari mágnes győzött.
Nekem anno azt mondták / tanácsolták a HDD-topikban, hogy az a legjobb, ha vízszintesen, fektetve mennek a HDD-k. Ha a hosszabbik élére állítod, az még so-so elmegy, de a rövidebb élére állítva várható a legrövidebb élettartam. Dunno, ne kérdezd, ezt mondták.
Szerintem meg bullshit. Én az elmúlt 10-12 évben szinte mindenhogy építettem már be merevlemezt (csináltam is anno egy ugyanilyen kérdésre egy magyarázó ábrát) és még mindegyik működik hiba nélkül (az első gépem még most is a CNC gép mellett). Én úgy tartom, hogy csak az számít hogy a merevlemez "függőlegesen", vagy "vízszintesen" legyen amennyire lehet a vízszinthez képest, mert a csapágyak így kapják a legkissebb terhelést, valamint az evidencia, hogy működés közben ne változzon a helyzetük, amit mindenki tud, aki mozgatott már forgó testet a kezében, hogy mekkora erők léphetnek fel (sarokcsiszoló például jó példa). -
imibogyo
veterán
válasz
AxBattler #28595 üzenetére
Én is azon gondolkodok, hogyan tudnám passzívan üzemeltetni a gépemet. Egy Bitfenix Prodigy-be elfér előre egy 200mm-es venti, plusz hátra/felülre még 1-1 120mm-es, persze mind leszabályozva.
Az úgy nagyon passzív....
Szerintem csak akkor tekinthető valami passzívnak, ha tényleg nincs benne mozgó hűtő alkatrész. Mondjuk anno ebbe én is raktam két 500-as ventit, amiket végül kikötöttem.
-
imibogyo
veterán
8 évig használtam így az egyik vinyómat a műhelyben, semmi baja nem volt/lett. Mondjuk nem bili lemezhez, hanem 5 mm vastag acélhoz volt fogatva, de ez a HDD tényleges felfogatása szempontjából lényegtelen, csak annyi előnyöm származott belőle, hogy ezt nem tudta berezonáltatni.
-
imibogyo
veterán
Na még utoljára válaszolok, aztán befejezem, mert ez itt nagyon OFF, még akkor is ha ITX a téma alapja. Vannak erre jobb tápos topikok.
De egyébként igen magasabb konnektor felőli fogyasztás, "több keletkező hő" a tápban, több áramköltség a levesbe. Nem hiába ilyen kis fogyasztásra paneltápokat, pico-kat szoktak itt a többiek is ajánlani (én is azt használok), vagy ha belefér akkor még az eleve DC-s alaplapok is szóba jöhetnek. Mert ezeknek a hatásfoka jobb, mint a normál ATX-es társaiké. De mint mondtam nagyon sok minden múlik a tápon magán. Ha jó minőségű tápot használtok, akkor "csak" olyan 5-15W megy hőbe a táp részéről az alap 20W-os fogyasztás felett, ez olyan havi 3-400 Ft plusz a gép tényleges fogyasztásán felül, plusz messze nem megoldhatatlan feladat hűtésileg.
De végső soron ezt nektek kell eldöntenetek mérlegelési alapnak itt van pár sarkított példa:
100%-os hatásfoknál 20W fogyasztásra 20W a táp felvétele és nincs hővé alakuló rész.
90%-os hatásfoknál 20W fogyasztásra 22,2W a táp felvettje a konnektorból, a 2,2W hővé alakul.
50%-os hatásfoknál 20W fogyasztásra 40W a táp felvettje a konnektorból, a 20W hővé alakul.
20%-os hatásfoknál a 20W fogyasztásra 100W a táp felvettje a konnektorból, a 80W hővé alakul.Egy hatásfokra kihegyezett és amúgy is nagyon alacsony fogyasztású gépben sokat számíthat ha nagyon alacsony a hatásfok, mert mondjuk nagyon nem mindegy, hogy 20W-ot, vagy 2W-ot kell megoldanod a táp hűtésénél, főleg ha házon belül van elhelyezve a táp (aktív hűtésű tápoknál ez nem nagy gond). De az igazsághoz hozzátartozik, hogy én nem szoktam egy gépemet sem 7/24-ben járatni egész évben, így én általában teszek magasról a hatásfokra, sem az a pár forint nem vág földhöz, sem az a plusz pár fok mivel így is mindenem "fémhideg" a házban.
-
imibogyo
veterán
Nem régen beszéltünk erről a témáról. Baja nem lesz (ha elindul a táp, van amelyik érzékeny a minimális terhelésre), de a hatásfoka a béka segge alatt lesz (már ha ez számít), mivel a tápegység terheltsége 5%, vagy az alatti szinten lesz, úgy 50-65%-ra becsülném, de ez baromira a táptól függ. Nem tudom milyen korú táp. A modernebb (főleg a digitális) darabok már itt is elég jók, de a régebbiek még akár bőven ez alá a hatásfok alá is eshetnek, ha elindulnak egyáltalán ilyen terhelésen. Itt van pár példa jobb tápokra.
-
imibogyo
veterán
válasz
#16939776 #27690 üzenetére
Én meg csak passzív gépben gondolkodom, így sokkal korlátozottabbak a lehetőségek... Ezért vettem egy 240W-os egységet és ez kiszolgál egészen 750Ti-vel bezárólag szinte minden igényemet. A következő lépcső egy valamilyen passzív Silverstone lenne, de az meg ugye nem 10k.
-
imibogyo
veterán
válasz
Gaben01 #27657 üzenetére
Mondjuk nekem ez most egy kicsit változik a következő tervezett géppel. Mivel két gép lesz majd összeépítve egy házba és nem egy darab univerzális géppel kell mindent megoldanom. Ez már valamelyest felülírja amit az előző hsz.-ben írtam mivel itt már lehet(ne) pontosabban tápegységet méretezni. De nem fogok.....
Mivel lesz egy "izom gép" és egy teljesen passzív ITX is, így mondjuk az ITX-et nem kell arra terveznem, hogy "mi van ha veszek dVGA-t?", mert nem fogok, hiszen pont azért lesz mellette a "nagy" gép, hogy ha játszok, kódolok, tömörítek, 3D-zem, akkor arra azt használom majd. Az ITX gép pedig majd egy sima J1900-as, vagy valami hasonló lesz majd egy darab SSD-vel (lehetőleg M2-es, mSata-s ha addigra lesz ilyen). Mondjuk a mostani tápomat megtartom, mert nagyon elégedett vagyok vele eddig, de mondjuk ha akarnám, akkor lehetne sokkal pontosabban méretezni így már a tápot.
[ Módosította: radi8tor ]
-
imibogyo
veterán
válasz
#16939776 #27655 üzenetére
Persze igaz.
De úgy gondoltam, hogy irreleváns az adott témával kapcsolatban. Mondjuk nekem amúgy is mindegy ez a része a dolognak ilyen mélységben, csak a sok hatásfokon és kihasználtságon siránkozónak szoktam berakni ezt a táblázatot (ami viszonyításnak jó, másra nem). De itt van egy részletesebb teszt is Jonnyguru-tól. Az tisztán látszik ebből is, hogy a minőségi tápok szinte minden terheltségi tartományon belül képesek egy nagyon szűk hatásfoktartományban dolgozni, és nekem ennyi a lényeg.
Meg amúgy is baromi nehéz sweet spot-ra venni tápot. Gondolj bele, hogy most 30-60W között eszik a gépem, ehhez mondjuk egy 100W-os táp ideálisnak tekinthető ~50%-os ideális terhelést feltételezve. Na most ha én holnap úgy döntök, hogy belerakok még egy 750Ti-t is a rendszerbe máris kicsúsztam nem hogy az 50%-os ideális tartományból, hanem konkrétan a táp terhelhetőségéből. Vagy ha veszek egy 200-250W-os tápot erre felkészülve, akkor meg mi van ha eladom a vga-t (ahogy történt is az én esetemben), akkor meg már a 10-20%-os tartományba estem vissza hatékonyság tekintetében.
És én meg tuti, hogy nem fogok minden egyes gépmódosításkor új tápot venni. Ezért szoktam úgy dönteni, hogy veszek egy jóval nagyobb tápot mint ami kell, lenyelem azt a pár %-os veszteséget, de legalább "bármilyen" módosítást tudok úgy eszközölni, hogy nem kell tápot cserélnem (persze ésszerű keretek között).
-
imibogyo
veterán
Már a többiek is válaszoltak, de megerősítenélek én is.
A 12V adott, az "A" érték a lényeges. Itt ésszerű keretek között a "minél több"-et ajánlom. Tehát ha mondjuk maximális terhelésen elég a gépednek 12V x 3A =36W, akkor én egy minimum 4A-es tápot adnék neki (48W), vagy még egy kicsivel többet. Ez a táp áramköreinek a terheltségét és ezzel együtt a hőtermelését is nagy mértékben csökkenti (valamint vélhetőleg az élettartamra is jó hatással van).
Egy tápegység, aminek a hűtését a bordáit stb.-t, 4A-es folyamatos maximális terhelésre terveztek és hogy ezen terhelés mellett még normálisan működjön, az fele, 2/3-a terhelésen logikusan sokkal hűvösebb lesz. Esetleg buksz valamennyit a hatásfokon, ha ez érdekel, de szerintem olyan minimális a különbség, hogy én ezzel soha nem szoktam foglalkozni.
A modern tápoknál ez amúgy sem túl lényeges dolog, mondjuk az alsó 10%-os terheltségi szinttől kezdve. 20%-ot szoktak mondani itt a fórumon, de ha feltételezzük, hogy a különböző minősítések megállják a helyüket, akkor 20%-nál még tudni kellene a tápnak a saját hatékonysági rátájának majdnem a maximumát.
Az én gépem G1820-al például olyan 50W-60W-ot vehet fel maximum terhelésen (nem mértem pontosan, hasra sacc a net tesztek alapján valamint inkább fölé-, mint alábecsülve). Ez 12V-al számolva olyan 4-5A-es terhelés. Na én erre kötöttem rá egy 20A-es (!!!) tápot. Ne félj olyan fémhideg a tápegység háza és csak maximum langyos levegő szállingózik ki belőle, hogy öröm nézni és érezni. Na nem is kerültek át bele a ventik ebből a házból.
-
imibogyo
veterán
válasz
Chesterfield #27257 üzenetére
Pont azt nem, de elvileg a mostani hűtőm közel azonos paraméterekkel bír.
Gigabyte GA-Z97N Gaming 5 lapon kényelmesen elfért. Alatta magas Corsair Vengeance memóriákkal.
-
imibogyo
veterán
válasz
kisza25 #27234 üzenetére
Mindenkinek:
A házikó marad és majd alkalomadtán megy bele egy J1900, vagy valami hasonló kis-teljesítményű konfig, de most hiányzik pár funkció, amit csak nagyobb, munkagéppel tudok megoldani (LPT port marógéphez, több memória, dVGA stb.). Sajnos két gépet nem engedhetek meg magamnak úgy, hogy az ebben álló pénz ne hiányozzon, ezért a váltás. De ahogy eddig mindig, idővel úgyis visszatérek.(#27237) Pete55555:
Na jó ez most nem teljesen ugyanaz. Most nem upgraditisz miatt váltok, vagy úri hóbortból, hanem kényszerből, mert az eddig a marógép mellett lévő gépem meghalt, és így most az otthoni gépem lesz a munkagépem is. -
imibogyo
veterán
Mindannyiótok nagy szívfájdalmára (
) itt hagyom egy kicsit ezt a topikot és visszaköltözöm ATX rendszerre. Sok jó és hűs minirendszert kívánok mindenkinek.
-
imibogyo
veterán
válasz
Chesterfield #27100 üzenetére
Én tudnék, de ahhoz egy picit még hozzá kellene tenned...
-
imibogyo
veterán
válasz
shteer #27018 üzenetére
Én meg pont most tervezem pár barna Noctua beszerzését egy másik projektemhez, mert faházakban nagyon jól mutat.
Azt nem tudom, hogy bedobtam-e már ide, de elkészültem az oldallappal.
Eredetileg borostyán-üvegből lett volna, de az sajnos vágás közben eltört.
Az előlapot még továbbra sem volt időm elkészíteni. -
imibogyo
veterán
válasz
AxBattler #26982 üzenetére
Ha megint a házban foglalja a helyet (és termeli a hőt), akkor kenhetem a hajamra.
Nagyjából semmi hőt nem termel. 240W-ra van méretezve a hűtése, ehhez képest konnektorból mérve 80W fölé még nem ment a fogyasztásom. Abszolút szoba-hőmérsékletű a kütyü, de ha még nem is így lenne, akkor is ott a két venti. De persze megértem a külső táp előnyeit is. Sőt én is gondolkodtam rajta, hogy csinálok ennek egy külső dobozt. De akkor meg megint ott vagyok (mivel én mozgatom is a gépet), hogy akkor egy plusz dobozt cipelgethetek. Ez nekem olyan, mint amikor az ember vesz egy külső merevlemez házat 7/24-re, de legalább tudott építeni egy mini házat, miközben ekkor meg a külső ház foglal plusz helyet, ami egy kicsit nagyobb házzal nem is kellene.Szeretem az ITX-et, mint olyat, de sokszor érzem úgy, hogy méretfetisizmus miatt többet áldoznak be egyesek, mint amit egy picit nagyobb ház megvétele/elkészítése jelentene). Ide tartozom én is.
Anno lecseréltem az ATX gépemet, ITX.re, hogy kisebb helyet foglaljon. Most már ott tartok, hogy van külső merevlemezházam, külső ODD-m (nagyon ritkán használom, de néha jól jön) és plusz az ITX ház. Lényegében több helyet foglalok az asztalon, mint az eredeti FC Core 1000-el, ami szintén nem volt túl nagy.
- úgyis a házban van a tápod
Igen, de sokkal szabadabb ennek az elhelyezés, mint azoknak.- nem mersz szellőzés nélkülit venni
Nem is vettem, egyrészt a noti tápokkal szemben ennek van saját szellőzése és fém háza, másrészt ez átalakítás nélkül kaphat egy nagyon gyenge fuvallatot amikor úgy akarom, ami pont elég arra, hogy megnyugtassam magam. Úgy vagyok vele, hogy ha arra tervezték, hogy ~200W környékét passzívan elvigyen, akkor ehhez képest egy kis minimális plusz hűtéssel biztosan jó lesz.akkor miért szenvedsz panel/pico táppal, miért nem hagyatkozol simán egy SFX-re, vagy TFX-re
Mert volt nálam 3 féle SFX (FSP, Chieftek meg még valami) és 1 fajta TFX-em is van (Silverstone) és nekem mind "hangosnak" tűnt. Értsd mivel minden más passzív volt mellettük. Valamint fent már említettem a méretbeli és elhelyezésbeli különbségeket is. Arról nem is beszélve, hogy azok nem passzívak, míg a mostani tápom netezés, filmezés stb. alatt passzív, amikor meg játszom ráindítom a két ventit. Ezt SFX/TFX táppal nem tudnám megoldani. -
imibogyo
veterán
válasz
AxBattler #26979 üzenetére
Ja, mert csak a házat linkeltem be (mert idő közben azzal is haladtam), amúgy sokszor nagyon lassan töltenek be a képek és nem tudom miért, de azért betölt.... Itt van az adapteres kép, de linkeltem már ezt is, és nem mókolt táp. Teljesen gyári, majd nyáron kap festést.
A mélysége azért nem lenne uATX...
Persze az addig tiszta sor. Mondjuk magam ellen beszélek, mert a mostani ITX házamat is nagyobbra fogom marni (ha elkészül az új marógép). Azt még nem tudom, hogy a magassághoz fogok-e hozzáadni, vagy a szélességhez. Ugye eredetileg nem terveztem dVGA-t, de most úgy néz ki majd jön egy passzív 750Ti az elkövetkező egy-két hónapban. Viszont a táptól nem férne most be. Vagy magasabbra marom egy jó 10 centivel (és akkor a vinyó is bekerül a házon belülre), vagy szélesebbre marom egy 5 centivel (hasra érték), mert most cpu hűtőböl is csak egy jó 120-130mm-es darab fér be (HR-02 Zero, vagy HR-22 a cél) és akkor a dVGA szépen elfér az állított táp mögött (plusz a vinyó ekkor is bekerülhet a házon belülre). Egyszerűbb lenne elfektetni a tápot persze, de akkor meg nem tudom elrendezni a panel-táp mellett (kb. 1 centit rálóg az oldalsó nútra a tápegység nem lehet felrakni az oldalfalat, nagyon meg nem szeretném bezsúfolni, mert ugye csak az első két 500-as venti van (ezek sem állandóan), a többi cucc passzívan leledzik). -
imibogyo
veterán
válasz
AxBattler #26977 üzenetére
Konkrétan azzal nincs tapasztalatom, de én nem szeretem kiszámolni nagyon a tápot. Ezért is én egy 20A-es 240W-os példányt használok a gépemhez és a linkelt típustól 500 Ft-al vettem drágábban. Nem mertem szellőzés nélküli tápot venni. Már 120W-hoz sem mernék, persze ez csak az én becsípődésem.
A plusz 100mm-es dologgal, meg csak annyi a bajom, hogy az már bőven uATX méretű házat eredményezne. Akkor már vehetne azt is az ember és megszabadul egy csomó kötöttségtől.
-
imibogyo
veterán
Csak az oldallapok nagyon egyenes vágására kell kitalálnom valamit.
Két laposvas közé (alul-felül) befogod a lapot és úgy engeded rá a flexet. Azért tartani kell így is az irányt (nem hagyatkozhatsz teljesen a laposvasra, mert akkor gyorsan szét lehet karcolgatni a szélét és akkor egy-kt vágás után kuka), viszont a kisebb-nagyobb "megcsúszásokat" szépen kivédi és mivel a korong az oldalával ér hozzá, azért nagyon-nagyon bénán kellene vágnod ahhoz, hogy azt már ne fogja meg és belekapj mélyebben. Így tökéletesen egyenes vágásokat lehet készíteni, minimális energiabefektetéssel. -
imibogyo
veterán
Régen rengeteg plexi házat lehetett készen kapni gyártóktól (aztán kiment a divatból), viszont E matricásak voltak. Nem hiszem, hogy megtehették volna, ha valamilyen egészségügyi normába nem fértek volna bele. Én már évek óta (20+ év, 386-al kezdtem a pályafutásomat ezen a téren) építek fából házakat, eddig semmi bajom nem lett, pedig már nem vagyok tini és az egészségügyi mutatóim abszolút rendben vannak.
(#26952) AxBattler: Gondolom akkor az összes nagy plexi oldallapos ház is mind-mind egészségkárosító, azokról a házakról már nem is beszélve, amik még a legkezdetlegesebb Faraday-ketrecnek sem felelnének meg. Gondolom ezen cégek összes mérnöke, mind az Ecserin szerezte a diplomáját és egynek sem jutott eszébe, hogy ebből akár még baj is lehet.
Ez amúgy így nem neked, nektek szól direktbe, csak elgondolkodom, amikor egy ilyen kérdéskör felmerül és végigfuttatom az agyamon és kicsit szkeptikus vagyok. Tudod ez a tipikus "számos kísérlet bizonyította" kérdésköre. Mert ugye sokszor kimutatták már, hogy tényleg káros, míg mások (fizikusok), meg rámutattak arra, hogy nem hozható egyértelmű kapcsolatba egészségromboló hatással az a fajta sugárzás (nem-ionizált), amit az ilyen készülékek kiadnak magukból. Mert az ugye tény, hogy bizony sugároznak izomból (telefon, tv zavarása tipikus példa). Csak éppen azt nem bizonyította még be senki, hogy ez káros- és ha igen, mennyire?
-
imibogyo
veterán
válasz
>Deego.. #26778 üzenetére
180W 12v 16a
Most vagy 12V*15A = 180W,
vagy 12V*16A = 192WAmúgy annyi, hogy nagyobb legyen a DC táp teljesítménye, mint amit maximálisan ki szeretnél venni belőle. Tehát egy 20A-essel már tutira mész (mint én). De az elvi maximum terhelhetőségű is megfelel, tehát 15A-hez, 15A-es tápegység, mivel a paneltáp is csak egy-két pillanatig bírja ezt a terhelést, annyit a tápegység is ki fog bírni, de én mindig túl méretezem, nem szeretek hazardírozni.
Amúgy most nézem, hogy én is elírtam az előző hsz.-emben, mert az én paneltápom sem 18A-es természetesen, hanem 180W-os, tehát 15A-es 12V-on, csak kapkodtam.
-
imibogyo
veterán
Közben felkerült a második réteg pác a házra és túl vagyok az első csiszoláson is. Még 3 ilyen réteg jön, amikor majd időm engedi. Még 1 réteg pác+csiszolás és 2 réteg lakk+csiszolás. És remélhetőleg jövő hétre már az ébenfa elő- és tetőlap is el fog készülni, ugyanis ott nem a fenyők maradnak, vagyis maradnak, csak ezek egy plusz vékony réteget fognak alkotni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kingston FURY Renegade RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C32RWAK2-32
- Corsair Vengeance LPX 16GB (1x16GB) DDR4 3000MHz C15 - eladva Pál úr kollégának, értékelésre vár
- ASUS x870 Hero + 7800x3D
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Gigabyte Z97X-UD5H + i7-4790K + 16GB DDR3
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- Samsung Galaxy S6 Lite (2022) , 4/64 GB ,Wi-fi
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Dell G15 5530
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest