- iPhone topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- MIUI / HyperOS topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Poco X6 Pro - ötös alá
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
FireKeeper #63766 üzenetére
Én az 5600X-en is beállítottam a -30 CO-t. Játék közben 45-50 fokos a proci. Összeomlás még eddig nem volt, pedig már jó ideje használom így.
-
válasz
emiki6 #63714 üzenetére
Tápegység és a VGA közötti interferencia. Kérdés, hogy milyen minőségű a tápegység is? Minél jobb minőségűek az alkatrészek, hatékony a topológia, fejlett a zajszűrés, annál alacsonyabb az esély a CW-re, de, ha túlzottan megterheled, akkor még úgy is van rá esély, csak nem lesz olyan erős.
-
válasz
sasNAXO #63647 üzenetére
Most, hogy kicsit panaszkodjak is, hogy a 400 forintos euró meg infláció mellé még mennyire borzalmas ár-érték aránya van az ITX platformnak, az olcsóbb SFX tápok meglehetősen gagyi béllel érkeznek, ott a normális minőségért sokat kell fizetni, többet, mint egy belépő szintű ATX tápért... használt piac meg lutri.
-
válasz
sasNAXO #63645 üzenetére
bq! nem gagyi kategória
Vannak elég fika tápjaik is, az olcsóbb SFX és TFX bronz tápjaik csoportos fesz szabályozásúak, ami a "meh" kategória, játékos gépbe NE olyat vegyünk. Irodai gépbe egy iGPU mellé még jólvan az is, de ahol már valami komolyabb videókártya is van, az alá tegyünk egy rendes DC-DC konverteres tápot, ami minél tisztább árammal látja el a többi alkatrészt is.
-
válasz
FireKeeper #63607 üzenetére
Szintén! Az 5800X3D-re rákerestem tegnap és meglepett, hogy ÁK már nem hozta fel, ezek szerint azt már nem árulnák? Mondjuk az 5700X3D olcsóbb is...
-
válasz
FireKeeper #63600 üzenetére
Nekem is felejtősnek tűnik, több negatív hozzászólás van még a nevesebb típusoknál is, hogy ment 1-2 hétig aztán szevasz. Inkább veszek valami rendes gyártótól még, ha drágább is.
Plusz a BIOS support, amit írtál... főleg AMD-n kéne már frissítenem a legújabb backdoor miatt, de az MSI egyelőre b*szik rá.. -
Üdv,
Aliexpresszről vettetek már kínai lapokat? Megbízhatóak? Meg egy furcsa dolog még megfordult bennem... az UEFI-ben lehet valami kémprogram? -
válasz
TurboK0 #63555 üzenetére
gyengébb hűtővel jobban teker a venti
Nem feltétlenül. CO-t valószínűleg lehet állítani az 5600G-nél is, amivel csökkenthetőek a hőmérsékletek, plusz UEFI-ben állítható egy halkabb ventilátorprofil, amivel valamennyire melegebben fog üzemelni a proci, de cserébe nem hallasz a hűtőből semmit. Én 60-65 fokig szoktam az én 5600X-emet "elengedni". Egy Burst Assassin van rajta, de korábban egy kisebb, Assassin X Refined SE-vel is próbáltam, ami szintén hangtalan volt benchmark közben is.
-
válasz
HUN_Sector #63322 üzenetére
Vagány lett.
-
válasz
HUN_Sector #63249 üzenetére
Nálam a 7800 XT-vel sem evett többet a gép 300 wattnál, de az is már inkább stressz tesztnél jött elő. Játék közben 1080p-n 60 Hz vertical sync kb. ~160-170W a teljes rendszer.
Tudom, nem 1080p-re való kártya, azért is adtam el.
-
válasz
flashpointer #63205 üzenetére
A dizájnja is elég ótvar, de legalább gondolom aranyáron mérik, mert In Win.
-
Érdekes kialakítású alaplap, sajnos a nevére nem tudok rájönni a cikkből. [link]
-
Radxa Rock 5 ITX (ARM) és Asrock N100DC-ITX (X64) lapok összehasonlítása: [link] Egy kicsit kilóg a témából, bár ITX lap mindkettő, de SoC kivitelben. Jelenleg én is egy ilyen N100-as procival szerelt gépről írok, nem szerverként használom, hanem sima hétköznapi feladatokra és így is megfelelő a teljesítménye.
-
válasz
Dr.Adonisz #63170 üzenetére
Nálunk a cégnél szerintem pont Linux szerveren fut az SAP, de ejtsük is a témát, mert ez az ITX topik.
-
válasz
Dr.Adonisz #63167 üzenetére
Kérlek, ne winfosozz. Nem lehet minden Windowsos szoftvert Linux alatt futtatni, van, amire a Wine, a VM, vagy akármi más is alkalmatlan. Ha teljesen felcserélhető lenne a kettő rendszer, akkor a Linux asztali részesedése nem most érte volna el a ~4,5%-ot, hanem már évtizedekkel ezelőtt.
-
válasz
hegegabi80 #63160 üzenetére
Igen, feltelepíthető. Windows alatt Rufussal kiírt telepítővel ki lehet kerülni a Win11 hülyeségét.
Nálam egyelőre úgy néz ki, hogy a Windows 10 lesz az utolsó Windows, mindenhol már Linuxra váltottam. Egyedül a fő gépemben hagytam meg egy második SSD-n a Windows 10-et, ha valami oknál fogva szükségem lenne egy csak Windowsra megírt programra.
-
válasz
flashpointer #63151 üzenetére
Ekkora fasságot. Gondolom valami speciális szoftver lehet, amit nem tudnak (akarnak?) Linuxra portolni. Biztosan azon is vígan elfutna, amíg a gép ki nem rohad alóla.
-
válasz
sasNAXO #63141 üzenetére
Igen, megnéztem reggel az egyik kedvenc csatornámon az összehasonlítást. [link] Egészen véletlenül van egy N100-zal szerelt gépem itthon. Valamennyivel erősebb az N100, de többet is fogyaszt. Szerintem megtartom és használom, kár lenne váltanom, de még majd meglátom.
ARM-re állítólag a Linuxos szoftverek is korlátozottabban állnak rendelkezésre, mint 64 bitre. -
Üdv,
ARM processzoros miniPC-je vagy miniITX SOC lapja van-e valakinek? Mennyire éri meg ilyenben gondolkodni? -
válasz
HUN_Sector #63116 üzenetére
KártyaPC-k esetleg MiniPC-k? Az utóbbiak között már elég combosak is vannak, cserébe drágák, mint állat.
-
válasz
Fox Mulder #63111 üzenetére
De igazad van! Ez a festés dolog jó ötlet.
-
válasz
Fox Mulder #63099 üzenetére
Fehér: [link] Csak drága, mint az állat...
-
válasz
Fox Mulder #63099 üzenetére
Aliexpress-en volt régebben fehér Seasonic de a gyártói oldalon se híre se hamva, hogy valaha lett volna nekik ilyen
Vannak ilyenek. Legalább 2 olyan Thermalright hűtőről tudok, ami fent van Árukeresőn már hónapok óta, de a Thermalright honlapján pedig nem szerepel sehol.
-
válasz
Fox Mulder #63095 üzenetére
Szép config!
-
-
Kicsit offos a kérdésem... mi a véleményetek erről a Csifi házról? [link] Viszonylag kicsi és kompakt mATX ház. Ami tetszik benne az az, hogy elfér benne egy toronyhűtő és hosszabb VGA-kat is befogad.
-
válasz
HUN_Sector #62753 üzenetére
Ebből ugye volt mATX verzió is?
-
Köszönöm szépen a válaszokat!
Akkor így már tiszta a kép. Ha több gépről kell elérni a HDD-t, akkor NAS, ha egyről, akkor külső ház.
-
válasz
HUN_Sector #62681 üzenetére
3 HDD-t használok, de azt sem egyszerre, hanem mikor éppen melyikről kell adat.
-
válasz
flashpointer #62679 üzenetére
Az, hogy egy 10 terás HDD-t megkapok 50k forintért a használt piacon. SSD-ben meg szerintem a csillagos ég a határ.
-
Sziasztok,
Félig-meddig off a kérdésem. ITX és SFF számítógépeknél hogyan oldjátok meg a merevlemezekről való adatolvasást? Erősen gondolkodom rajta, hogy el kéne bontani a toronyházat és helyette valami jóval kisebbet összerakni, aminél nem jön ki a sérvem, ha meg kell emelni és jóval kevesebb helyet is foglal. Viszont a problémám az, hogy elég sok adatot (6+ TB) tárolok merevlemezen. Az új gépházban nem lehet merevlemez, nekem ne zörögjön, rezegjen ott állandóan, feleslegesen. Csak akkor kell, ha adatot akarok róla olvasni.
Van itthon egy Delock mobil rackem ( [link] ), ami pont király lenne egy ODD slotos ITX/mATX házba, viszont egy gond van vele, hogy nagyon melegszik benne minden HDD. A nagyon melegszik alatt 50 fokot is értek, az nálam már nagyon meleg. 7200 RPM-es HDD-ről van szó, gondolom egy lassabb kevésbé melegedne, de HDD-t már nem akarok újat venni. Szóval, ha a jól szellőző toronyházban 50 fokos a rackben a HDD, akkor az SFF házban valszeg még melegebb lesz majd, sütni meg inkább tojást sütnék HDD helyett.
Nektek mi a megoldásotok?
-
válasz
HUN_Sector #62660 üzenetére
Én is furcsállom, de reggel, ahogy felébredtem tényleg be volt durranva a szemem. Valami monitorbeállítás is lehet, amit nem vettem talán észre... AMD Freesyncet az APU támogatja?
Szerk.: közben megnéztem, igen, támogatja. Na mindegy akkor ez nálam valami user error, amire még nem jöttem rá, hogy mi a kiváltója. -
válasz
Vigneau #62657 üzenetére
Az hogy tetszik? Vettem egy 4600G-t. Azt vettem észre, hogy iszonyatosan fárasztja a szemem az APU... lehet ez csak nálam probléma, de az 5700 XT-nél ilyen nem volt. Már szerintem új kártyát nem veszek mostanában, de ha vennék, akkor max ilyen 7600 erősségűt és méretűt.
-
válasz
HUN_Sector #62629 üzenetére
Noctua ventilátoroknak csináltak egy külön házat.
-
válasz
phulee #62575 üzenetére
Lehet rosszul értelmezek valamit, de a tápventi nem szívja a levegőt?
Amit én leírtam, azzal a passzív/félpasszív üzemű tápokra gondoltam. Azoknál vagy egy adott terhelésig nem kapcsol be a ventilátor, vagy egy adott hőmérséklet eléréséig. Addig meg pang bennük a meleg levegő.
Ezért gondoltam, hogy függőlegesen építeném be, ventivel kifelé. Így ha beindul a venti, akkor kintről kap friss levegőt, illetve a szellőzőnyílások meg felfelé néznek és ki tud áramlani a meleg, akár passzív állapotban is.
Szerintem jó ötlet így, ahogy írod! -
válasz
phulee #62567 üzenetére
ahogy te is javasoltad, ezáltal felfelé könnyebben tud majd a meleg levegő távozni. Jól gondolom?
Én a Seasonic honlapján láttam, hogy így ajánlották a passzív/félpasszív tápok beszerelését. [link] Aztán végül a saját tápegységemet is így szereltem be. [link] Vettem a L1dlben egy infrás hőmérőt, azzal nézegettem a táp belsejét. [link] Játék alatt a legmelegebb pont 40 fok körül volt, ami passzív üzemnél szerintem kb. semmi. Aztán bízzunk benne, hogy az infra is pontosan mért...
Mondjuk itt kicsit más a történet, mert ez egy toronyház, amiben azért mindenhogy jól el lehet férni és 140-es ventik kavargatják a levegőt. Az ITX-nél meg a férőhely kompromisszumos. Ha meg tudod oldani, hogy a táp ventije felfelé nézzen és úgy be tudod szerelni a gépházba, akkor szerintem az sokat fog segíteni, hogy a veszteséghő magától távozni tudjon és ne pangjon a tápegység házában.
-
válasz
TurboK0 #62560 üzenetére
A baj az, hogy nem csak a táp háza hevül fel ilyenkor, hanem a benne lévő cuccok is, mivel azok termelik a hőt. Ez a tápegység félpasszív üzemmód szép dolog, de annak is kell a hűtés. Vagy úgy kell a procihűtőt beállítani, hogy a tápegység házáról is szívja lefelé a meleget, vagy pedig azt kell megoldani, hogy a benne lévő meleg levegő magától felfelé távozni tudjon. Szerintem sok Corsair SF szériás táp pont a meleg miatt döglik meg idő előtt, bár becsületükre legyen mondva, hogy a hardverekben nem tesznek kárt, csak a táp távozik az örök szilícium mezőkre.
-
válasz
HUN_Sector #62524 üzenetére
Shipping +7k.
-
válasz
HUN_Sector #62515 üzenetére
100k-ból kapsz egy 5700G-t, meg egy AM4 lapot. Durva árak vannak.
-
-
válasz
TurboK0 #62435 üzenetére
Mondjuk ez a forgatásos dolog tényleg ciki, mert a kifejezetten kéményhatásra tervezett házaknál jobb lehet a hűtőt elforgatni 90 fokkal... pont egy ilyen házat nézegetek, ami felfelé fúj ki, kíváncsi vagyok, hogy az AM4 hűtőmet meg tudom-e majd variálni...
-
Köszi szépen a válaszokat!
5600GT az lényegében egy 5600G, csak más órajelekkel. [link] Most került piacra idén. nem hiszem, hogy van értelme érte +5k forintot fizetnem.
-
5600G-t használt már valaki? Mennyire "pattogós"? Játék nem lesz, nagyon max régi címek.
Még az 5600GT-n is gondolkodom, csak az a pár ezer forint felár nem tudom megéri-e a 200 MHz-t... -
Szerintetek nem pofátlanság ez egy kicsit? [link] Ez a Chieftec ITX ház a bővítőkészlettel együtt, ami piaci áron olyan 12k körül van! Ezt meg 32k-ért adnák!
-
válasz
HUN_Sector #62376 üzenetére
Hmm... cooler clearencet meg sem néztem...
Azt hittem az legalább belefér, de 45 mm az nagyon sovány...
-
válasz
HUN_Sector #62374 üzenetére
Pacek kis ház pedig, még belefér 2 darab 2,5" háttértár is. Venném! Már bele is képzeltem egy 5700G-t valami full réz Thermalright hűtővel és egy csendes TFX táppal, talán BQ.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- iPhone topik
- BestBuy topik
- Hobby elektronika
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Google Chromecast topic
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Microsoft Edge
- További aktív témák...
- Corsair Vengeance LPX 16GB (1x16GB) DDR4 3000MHz C15 - eladva Pál úr kollégának, értékelésre vár
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Kingston FURY Renegade RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C32RWAK2-32
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Asrock B360M Pro4 microATX - elkelt TheCrafter22 kollégának, értékelésre vár
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 8GB Fractal Design Define R5 FSP 750W
- BESZÁMÍTÁS! XFX MERC 310 RX 7900 XTX 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S22 Ultra 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged