Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• E2E4

aktív tag

válasz E2E4 #13634 üzenetére

A hibajelenség állandósult, amit sem a routerben lévő elektrolit kondik cseréjével, sem pedig a tápegység cseréjével NEM LEHETETT ORVOSOLNI.
    (A hibajelenség állandósulása a végére nagyon bosszantóvá vált, szóval a hosszú évekig tartó zavartalan használat után, keményen felbosszantott ez a mára ipari hulladékká váló, egykori ipari mestermű. :W )

Mivel a router gazdaságosan nem javítható, illetve mivel a benne lévő chipset (és így a router) felett már jócskán eljárt az idő, ezért a routert kb. 10 évnyi használat után a "temetőbe" kell küldenem.
    (Gondolkodom rajta, hogy a fenti bosszúság miatt, ezt tényleg megteszem, egy "düh kiengedése" típusú terápia keretében, amikor a betonlapra tett router és a kalapács találkozik majd párszor, amíg a router apró miszlikekre nem törik. Majd az egész egy zacskóba tetetik, és az elektronikai hulladék lerakóba lesz víve, hogy ott újrahasznosulhasson a beste teste. Szerintetek ez jó ötlet? :D )

Az utód egy Tenda F3.

A Tenda, mostani áron is, kevesebb, mint harmadába került, annak, amennyibe a Linksys került bő 10 éve, nominál áron! (6 eFt kontra 20 eFt, ez reál áron nagyjából 6 eFt kontra 29 eFt, tehát a Tenda, reaál áron 23.000 Ft-al olcsóbb! Hogy rosszabb -e? Egyenlőre nem úgy tűnik. Ránézésre amúgy is szebb, és 2 helyett 3 db, 5 dBi nagy nyereségű körsugárzó antenna van rajta.)
    Ha csak fele annyi időt kibír, mint a Linksys, már elégedett leszek. Ezt garantálja a termékre adott 5 év garancia.

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat.

• E2E4

aktív tag

válasz And #13660 üzenetére

Köszönöm a választ. :R

Olyan, mint ha egy villamosmérnök, vagy elektronikai műszerész írta volna. :)

• E2E4

aktív tag

válasz And #13658 üzenetére

Amit írsz, az egy számomra is elfogadható objektív szemléletmód.

megfelelő műszerrel kiszerelés nélkül is ellenőrizhető rajta az elkók állapota, a kiszáradás okozta kapacitásvesztés és az ekvivalens soros ellenállás megnövekedése.

Erről tudnál adni megfelelő instrukciót?

• E2E4

aktív tag

válasz crissprivat #13650 üzenetére

Miért jó dolog az szerinted, hogy a Wi-Fi 23:00-kor lecsuk, reggel meg 5:30-kor indul? :F

• E2E4

aktív tag

válasz And #13643 üzenetére

Köszönöm. :R

összesen 4 darabot látok benne és mind egyforma: 220µF / 25V
    Tehát a legegyszerűbb az, ha bemegyek egy hobbi elektronikai boltba, veszek 4 db 220µF / 25V elektrolit kondenzátort piri pénzért, és azt beleteszem/beletetetem a régiek helyére, s így a jelzett anomália eltűnik, valamint a router ismét mehet vagy 10 évet.

Ha meg mégis előjönne, akkor egy sima dugasztápegység csere, és ekkor nagyjából minden ki lesz cserélve, amiben ELKO van, s ami az idővel kiszáradhat, és a stabilitást befolyásolhatja.

Ezt akkor megtudod erősíteni nekem?

• E2E4

aktív tag

válasz Intruder2k5 #13642 üzenetére

a.) vagy talán mégis?... Itt ez a 2014-es cikk "11 éve népszerű router!"
    Ismét hangsúlyozom, nem véletlenül!

c.) Lehetséges, de amikor még vettem, akkor Linksys = Linksys volt, tehát az még egy ecete Linksys, a Cisco home kategóriája. Abban meg gondolom, hogy egyetérthetünk, hogy a Cisco-hoz képest az Asus, Tp-Link és társai (bár tehetnek jók) nagyjából a Cisco árnyékáig, ha elérhetnek.

Szumma: azt hiszem, akkor járok a legjobban, ha kicseréltetem azt a 4 ELKO-t, és mehet tovább újabb 10 évet, utána megint kicseréltetem, és újra... :C Egészen addig, amíg a technológia nagyon túl nem haladja.
    Egyenlőre azonban nekem még mindig nem a router a szűk átviteli keresztmetszet, ahogyan feltételezem, hogy másnál sem alap még a legalább 1 Mbps-es optika...

Köszönöm az utód linkjét. De ugye az már - ahogy írtad - Linksys= Belkin, s nekem valahogy nem hangzik olyan jól a Belkin, mint a Cisco... (S erről persze van tapasztalatom is.)

• E2E4

aktív tag

válasz Intruder2k5 #13640 üzenetére

Köszönöm a választ. Akkor megpróbálkozom az ELKO-k helyett tantál kondikat tenni.

Valóban nem lesz korszerűbb, de:
    a.) Még most is gyártják ugyanazon modellt. Sőt, én anno, kb. 10 éve 20 eFt-ért vettem, és az árukeresőn most is a legolcsóbb ár (szállítással együtt 17,5 eFt). Hol is vannak más, alacsonyabb szintű márkák routereinek árai ennyi idő távlatában? A béke segge alatt, ráadásul nem is gyártják már őket. Tudomásom szerint ennek is már réfen le akartak állni a gyártásával, de akkora volt (van) az érdeklődés iránta, hogy meghagyták a palettán.
    b.) Nagyon megbízható.
    c.) Linksys = Cisco home user kategória. Szerintem az otthonra a beszerezhető legnívósabb márka.
    d.) Nincs szükségem bővebb funkciókra. A Wi-Fi-n az 54 Mbps sebesség több, mint elég. (Még az internetszolgáltató sem ad ennyit.)
    e.) a több évtized elvárás egy elektronikai eszköznél nyilván túlzás (lásd smile ;] ) de szerintem most, és még jó pár évig még mindig minőségibb megoldás ez a router a kicserélt kondikkal, mint egy gyengébb márka mondjuk 5000 Ft-ért.

• E2E4

aktív tag

válasz krealon #13638 üzenetére

Az uj eszkozok - velenyem es tapasztalatom szerint - nem birnak ki annyit, mint a regiek.
    Osztom a véleményedet.

(Az elso generacios GL-ek pl meg transzformatoros tapegyseggel voltak szerelve. Az 1.1-tol viszont mar kapcsolouzemuvel. De lehet, hogy rosszul emlekszem.)
    Utóbbi. Szóval az 1.1-es még - szerencsére - transzformátoros tápegységgel van ellátva. Így szerintem egy esetleges kondi kiszáradás miatti alacsonyabb feszültség pufferelés miatti üzemzavar esélye is alacsonyabb, mint egy PUMP tápegységnél. Az ELKO-kat a routerben kellene majd cseréni/cseréltetni.

Köszönöm a linket, de - a fentiek alapján is - úgy érzem, hogy a régi routerben fogom cserélni (vagy cseréltetni) az ELKO-kat.

Esetleg az előző kérdésre tudnál válaszolni?
    "az elektrolit kondenzátorok helyett használhatok tantál(csepp) kondikat is, hogy az élettartamot kitolhassam még pár évtizeddel?... ;]"

• E2E4

aktív tag

válasz krealon #13635 üzenetére

Az eszköz szerintem már kb. 10 éve megy, nagyjából non-stop... (A Tomato firmware közel 9 éve került fel rá. :) )
    Emellett egy szekrény tétjén (a tápjával együtt) ahol nyáron fokozottan melegebb van...

S bár a Linksys a Cisco "home user" terméke, a Cisco pedig ugye a világ legnagyobb hálózati eszköz gyártója, mégis simán elfordulhat, hogy az elektrolit kondenzátorok terén nem a csúcsminőséget tették bele.

Ilyenkor 2 dolgot lehet csinalni:
    - a keszulekben (es esetleg a tapegysegben is) kicsereljuk az eloregedett kondenzatorokat,

Csak ez az opció járható. Költséghatékonyság és üzembiztosság okából. Utóbbi esetben nem hinném, hogy sok gyártó, sok terméke bírna ki ennyit, mint ez a remek hálózati eszköz.

Esetleg az elektrolit kondenzátorok helyett használhatok tantál(csepp) kondikat is, hogy az élettartamot kitolhassam még pár évtizeddel?... ;]

- uj eszkozt szerzunk be.
    Ha mégis ezen alternatíva lépne életbe, mégis mi lehetne az, ami legalább ilyen megbízható lenne?

(#13636) crissprivat Köszönöm a te válaszodat is, és ha "újjászületik" az eszköz, biztos, hogy jót tesz majd egy firmware csere, azonban a vázolt hibajelenség miatt szinte 100%-ban biztos, hogy krealon fórumtárs válasza az egyetlen gyógyír.

• E2E4

aktív tag

Sziasztok!

Adott egy Linksys WRT54GL v1.1 – Tomato Version 1.07-es firmverrel

Hosszú évek óta használom. Professzionális termék: otthonra. Nem hiába gyártják még most is.
    Azonban, pár éve van egy olyan hibajelenség, ami időnként felüti a fejét, és akkor a routert használhatatlanná teszi.
    Leírás:
    1. Eldobja a kapcsolatot. (Nincs internetkapcsolat.)
    2. Áramtalanítva, majd bekapcsolva minden helyre áll, de kb. 10 perc múlva újra eldobja a kapcsolatot.
    3. Áramtalanítva, majd bekapcsolva minden helyre áll, de kb. 10 perc múlva újra eldobja a kapcsolatot…

Ezt lehet ismételni Isten untig, amikor egyszer csak megjavul, és megint megy hetekig, hónapokig, mígnem újra elkezdi a fent nevezett anomáliát.

- Mi lehet a baj?
    - Elektronikai elöregedés, és lassan kuka?
    - Megmenthető valahogy?
    - Ha igen, hogyan?

Ui.: Nagyjából irreleváns, de azért leírom: most egy másik routertől kap jelet patch kábelen, és osztja szét Wi-Fi-n, valamint egy munkaállomásnak adja tovább, szintén patch kábelen, a „LAN 2”-es kimeneten.

A megoldást jelentő válaszokat köszönettel várom.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés