- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Yettel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
A GhostBSD-nél azért lehetnek driver jellegű gondok. A hw.syscons.disable nélkül FreeBSD 12-nél kernel panic van nálam, mert valahogy a konzol nem kompatibilis az amdgpu driverrel, és boot alatt ha ír valami a konzolba, akkor meghülyül az egész. FreeBSD alatt megfelelő beállításokkal ki lehet hozni úgy, hogy működik. Talán a 13-as verziótól ezt is orvosolják, passz. A GhostBSD-nél ugyanez előjön és bedöglik bootoláskor. Írtam nekik, azt mondják nem foglalkoznak vele, pedig csak két sort kéne bevinni a scriptjükbe. Gondolom egy FreeBSD alól be lehet mountolni és átírni a konfig fájlt benne, csak hát ugye elvileg az lenne az egész lényege, hogy csak rádugod és megy, nem kell mókolni... Így meg nem igazán tudom, hogy mit gondoljak a supportról, hogy ennyire nem érdekli őket. Majd megpróbálom újra ezt is, ha már 13-as verzióra épül.
-
inf3rno
nagyúr
Asztalin könnyen lehet, hogy FreeBSD lesz, ha végre stabil lesz a 13. Az már elvileg tud FreeSync-et. A szerverre kell most a CUDA, és a FreeBSD-hez nem ad az nvidia normális drivert, úgyhogy az esélytelen megoldani FreeBSD-vel. Eredetileg arra gondoltam, hogy legyen ESXi, aztán egy Linux a TensorFlow-hoz és egy FreeBSD szervernek, meg akkor már egy pfsense routernek. Viszont jóval több idő összehozni, mintha veszek egy Mikrotik routert és a szerverre csak egy Linuxot szórok fel. Februárra működő TensorFlow-ot akarok, hogy elkezdhessek dolgozni, mert április 30 a határidőm. Nem tudom, hogy ez diplomának számít e, egy éves posztgraduális képzés.
Ezek vannak systemd mentesek distrowatch-ról, amiket néztem:
Antix 18 X G C B
PCLinuxOS 24 X G C P
Slackware 34 W G C P
Alpine Linux 37 - B
Void 44 W G B P
Artixlinux 52 W G PW - wayland + xorg
X - xorg
G - gparted
C - GCC 10
B - busybox
P - pulseaudioEzek közül, amiről már hallottam vagy próbáltam az a Slackware, Alpine, Void, Artix. Az Alpine fele húzok, mert minimalista, és úgy tűnik mióta legutóbb néztem, azóta már vették a fáradságot, és csináltak hozzá dokumentációt. A Slackware és az Artix, amik még érdekelnek, a Voidnál már a telepítés sem sikerült legutóbb, a többit meg nem ismerem.
-
inf3rno
nagyúr
Nem tudom milyen állapotban van. A levlistát követtem egy darabig, de túl sok volt a nyüzsgés rajta, és semmit nem értettem abból, amit írtak, úgyhogy inkább lemondtam. Jobban jársz szerintem most a 12.1-STABLE-el, ha nincsenek különleges igényeid, utána meg ha kijön a 13.0-STABLE, akkor arra át lehet állni majd. Nem tudom, hogy a gyakorlatban ez mivel jár. A kernelt biztosan cserélni kell, meg gondolom egy csomó CLI-s eszközt is, ami a régi kernelhez való. Arra tippelek, hogy az egészet újra kell tenni telepítővel, nem csak egy kernel upgrade parancs lesz, de nincs vele tapasztalatom. Elvileg megoldható, hogy ne kelljen, gondolom a ports tree-nek itt lesz szerepe, hogy mindent újra lehet fordítani forrásból az új kernelre, de amíg nincs egy stabil rendszerem, amire azt mondom, hogy ez lesz a továbbiakban a gépen, addig nem is nagyon akarok ezzel foglalkozni.
-
inf3rno
nagyúr
Nekem egyébként nagyon szimpi a FreeBSD, mert mindig segítenek a fórumon. A Linux ilyen szempontból messze alulmúlta eddig mindig. Szóval hiába büntet a rendszer, én kevésbé érzem úgy, hogy magamra vagyok utalva, mint egyszerű felhasználó, ha bármi gond van. Én le tudom írni, hogy én mit csinálok pl egy KDE telepítésénél, hátha hasznos ide. De érteni azért nem teljesen értem, hogy miért ezek a lépések kellenek, vagy hogy mi micsoda, amit bekapcsolok.
Na mondjuk ez sem ma lesz, mert ma hálókártya tesztet terveztem.
-
inf3rno
nagyúr
Szerintem addig DE telepítésével ne is foglalkozz, amíg az alap CLIs rendszer nem megy stabilan. Anélkül tök esélytelen. A DE-hez általában kell egy csomó Linux kompatibilitási könyvtárat feltenni, meg valami virtuális fájlrendszereket betenni az fstabba meg xorgot, xorg drivert telepíteni meg ilyen hülyeségek. Ha még a root sincs felcsatolva, akkor az ilyesmitől nagyon messze vagy.
-
inf3rno
nagyúr
A "geom disk list" írja ki, hogy milyen meghajtók vannak. Utána lehet tolni "gpart show ada0"-t és hasonlókat. A gpart elég jól le van dokumentálva. [link] Azt hiszem ZFS-t érdemes feltenni, ami alap meg valami UFS vagy ilyesmi, sosem használtam. A mountolás pendrivenál fat32-be valami ilyesmi: "mount -t msdosfs /dev/da0 /mnt". Azt hiszem az NTFS kevésbé stabil, mint a FAT32, azért ezt használom, vagy franc tudja miért ez maradt. Mountolni csak root-al tudtam eddig, gondolom át kell venni a jogok közé, ha normál userrel is akarsz, de én egyelőre csak tesztelgettem. Elvileg valahogyan megoldható az is, hogyha rádugsz egy pendrive-ot, akkor automatikusan mountoljon, csak ugye az biztonsági probléma lehet pl egy szerver környezetben. Igaz már vannak olyan vírusok, amiknek elég, ha rádugod, nem kell mountolni sem, de azért a legtöbb nem ilyen. Na most ha a root nincsen mountolva, az már kívül esik a tudásomon.
Volt olyasmim a napokban: [link], de nem tudtam sehogy sem mountolni a rootot és inkább újratelepítettem. Pedig elvileg jó volt, amit beírtam. Szerintem ha ilyen félig elcseszett installod van, akkor inkább formázd le, és rakd újra az egészet.
-
inf3rno
nagyúr
Pont illik a profil képedhez.
Amúgy ja, ha nem lenne a fórum, én már rég feladtam volna. Ott általában megmondják, hogy mit cseszek el. [link] Amúgy lassan kezdek ráérezni, hogy mi merre van benne, de közel sem triviális.
Elvileg van valami Lumia desktop, ami systemd mentes, és Void-hoz is megpróbálják azt használni. Majd kipróbálom valamikor, hátha jobban bejön, mint a KDE vagy MATE. Azt írják plugin based, de azért kíváncsi vagyok fejlesztői szemmel mennyire használható. Van ötletem, amit szívesen beleintegrálnék vagy egy böngészőbe vagy egy DE-be.
-
Vladi
nagyúr
Namsot megint rámjött az 5 perc, majd ha elérem a 10-et akkor teleíptek is. Addig nézem a RoboNuggie csatornát.
-
leviske
veterán
Én csak azon gondolkozom, hogy a többi, Mac OS-t preferáló fejlesztő stúdió melyik rendszerre portolná könnyebben a cuccait. BSD, Linux, vagy mind kettőre ugyan olyan megerőltető/könnyű?
Szóval mondjuk az Adobe, vagy az Autodesk melyik re portolná a cuccait könnyebben, ha csak azon múlna, hogy ne legyen sok plusz munka a MacOS változathoz képest?
MOD: Vagy mondjuk a Blizzard, vagy a EA melyikre tudná könnyebben portolni a játékait a MacOS változatból?
-
P.H.
senior tag
Ha nem haragszol meg érte, akkor leírom, hogy VMware alá hogyan telepíthető a FreeBSD 7.0, grafikus felülettel (ami nagyban megkönnyíti a "laikusoknak" is a használatba vételét, és KDE-vel elég barátságos felületet ad - szubjektív vélemény: kényelmesebb, mint a GONME - shame on me
). A telepítés nem volt nagy művészet, viszont »normális sebességű« grafikus környezet alkotása nem egyszerű, a következő eljárást több oldalról vadásztam össze. 64 bites FreeBSD 7.0-et telepítettem és az alábbiaknak működnie kell 32 bitesen is, nem találtam megkülönböztetést.
A telepítés menete érthetően le van írva a handbook-ban, talán csak arra érdemes ügyelni, hogy ports collection felkerüljön a telepítés során, ez szükséges a következő lépésekhez.
A telepítés után az alap X-Window elérhető, de ezt nem nevezném felhasználóbarátnak. FreeBSD-hez rendelkezésre áll a GNOME/KDE/XFce triumvirátus, de telepíteni kell azt, amelyiket kiválasztottuk, root-beljelentkezés után:
pkg_add -r gnome2 parancs a GNOME-hoz
pkg_add -r kde parancs a KDE-hez
pkg_add -r xfce4 parancs az XFce-hez
Mindegyik elég hosszadalmas lehet (a ftp://ftp.freebsd.org 150-200 KB/s sebességet produkált, amikor telepítettem).Ahhoz, hogy a startx után a telepített környezet induljon, szükséges még egy-egy parancs:
echo "/usr/local/bin/gnome-session" > ~/.xinitrc parancs a GNOME-hoz
echo "exec startkde" > ~/.xinitrc parancs a KDE-hez
echo "/usr/local/bin/startxfce4" > ~/.xinitrc parancs az XFce-hezA fentieket még elmondja nekünk a handbook, viszont pl. elég lassú az egér- és képernyő kezelés, felbontás nem állítható, ezen segít a VMware Tools, amit (guest Windows-tól és Linux-tól eltérően) csak parancssorban lehet telepíteni.
Első parancssorozat:
cd /usr/ports/x11-drivers/xf86-video-vmware
make all install clean
xorgconf
Utóbbi kérdések sorozatát teszi fel, amikre egy kivételével teljesen mindegynek tűnik a válasz (mivel virtuális gépen futtatjuk), ez a kivétel pedig az egér típusa: én PS/2-re állítottam, nem volt több gondom vele.Mivel a 7.0-ás FreeBSD-hez nincs hivatalos VMware-támogatás, ezért a 6-ossal való kompatibilitási csomagra kell támaszkodnunk:
cd /usr/ports/misc/compat6x
make install cleanHiányossága a VMware Tools telepítőjének, hogy csak a /lib alatt hajlandó keresni, ezért kell:
ln -s /usr/local/lib/compat/libc.so.6 /libEkkor még azzal az üzenettel lépne ki, hogy nem virtuális gépre akarjuk telepíteni a csomagot, ezért:
unsetenv REMOTEHOSTEzek után kattinthatunk a VMware VM menüjében az Install VMware Tools... pontra, majd a következő parancsokat kell futtatni:
mount /cdrom
cd /tmp
tar zxf /cdrom/vmware-freebsd-tools.tar.gz
umount /cdrom
cd vmware-tools-distrib
./vmware-install.pl
Utóbbi több kérdést is feltesz, amelyeket hagyhatunk default-on (Enter megnyomásával), legutolsó kérdése az, hogy lefuttassa-e a beállításokat végző programot. Ebben egyetlen fontos dolog, amikor a felbontásra kérdez rá, itt válasszuk a kívántat, mert grafikus felületről nincs lehetőség erre.Miután lefutott, a startx paranccsal indítható a telepített grafikus felületet.
(OFF-ba tettem, mert mint megrögzött Windows-osnak, a parancsok hatása érthető ugyan, de az esetleges felmerülő hibaüzenetek okát nem tudom megmagyarázni. Én egyszerűen kerestem egy olyan modern Unix-alapú OS-t, aminek komplexitása "elég kicsi" ahhoz, hogy manapság bele lehessen fogni a megértésébe.)
A magyar billentyűzet és nyelv támogatásával nem tudtam még mit kezdeni (weblapokon Ő és Ű helyett konzekvensen kocka jelenik meg). Viszont ami még furcsább: késik a virtuális gép órája, kb. a valóság 2/3-a ütemen jár.
-
Okés, köszi a linkeket, amint lesz időm alaposan áttanulmányozom őket.
Közben elolvastam a progi fordításról szóló logout írásodat is és abból is sokat tanultam.
például felkerült a Xubuntu-ra a Ktorrent. Tudom, nem nagy trükk, de nekem nagy lépés.
Ezúton is bátorítalak további UNIX-os írások elkövetésére! Köszönöm!!
-
Jobb időpontban nem is kezdhettél volna egy ilyen témát.
Éppen kérdezni akartam, hogy ha adott egy hardver, amihez nincs freeBSD driver, de linux-os van, akkor meg lehet-e valahogy oldani, hogy az a cucc működjön BSD alatt is?
További kérdés, hogy - mivel a MAC OSX is BSD alapú - lehetséges-e BSD-OSX driver/program átjárhatóság?Köszi!
ui.: Szerintem érdemes lenne az OSX-et is betenni a listába, hátha van olyan is, akit mélyebben érdekel, mert pl. bele akar nyúlni valamiért.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Xiaomi Redmi A1 32 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest