Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• P.H.

senior tag

válasz Vladi #1 üzenetére

Ha nem haragszol meg érte, akkor leírom, hogy VMware alá hogyan telepíthető a FreeBSD 7.0, grafikus felülettel (ami nagyban megkönnyíti a "laikusoknak" is a használatba vételét, és KDE-vel elég barátságos felületet ad - szubjektív vélemény: kényelmesebb, mint a GONME - shame on me :) ). A telepítés nem volt nagy művészet, viszont »normális sebességű« grafikus környezet alkotása nem egyszerű, a következő eljárást több oldalról vadásztam össze. 64 bites FreeBSD 7.0-et telepítettem és az alábbiaknak működnie kell 32 bitesen is, nem találtam megkülönböztetést.

A telepítés menete érthetően le van írva a handbook-ban, talán csak arra érdemes ügyelni, hogy ports collection felkerüljön a telepítés során, ez szükséges a következő lépésekhez.

A telepítés után az alap X-Window elérhető, de ezt nem nevezném felhasználóbarátnak. FreeBSD-hez rendelkezésre áll a GNOME/KDE/XFce triumvirátus, de telepíteni kell azt, amelyiket kiválasztottuk, root-beljelentkezés után:
    pkg_add -r gnome2 parancs a GNOME-hoz
    pkg_add -r kde parancs a KDE-hez
    pkg_add -r xfce4 parancs az XFce-hez
    Mindegyik elég hosszadalmas lehet (a ftp://ftp.freebsd.org 150-200 KB/s sebességet produkált, amikor telepítettem).

Ahhoz, hogy a startx után a telepített környezet induljon, szükséges még egy-egy parancs:
    echo "/usr/local/bin/gnome-session" > ~/.xinitrc parancs a GNOME-hoz
    echo "exec startkde" > ~/.xinitrc parancs a KDE-hez
    echo "/usr/local/bin/startxfce4" > ~/.xinitrc parancs az XFce-hez

A fentieket még elmondja nekünk a handbook, viszont pl. elég lassú az egér- és képernyő kezelés, felbontás nem állítható, ezen segít a VMware Tools, amit (guest Windows-tól és Linux-tól eltérően) csak parancssorban lehet telepíteni.

Első parancssorozat:
    cd /usr/ports/x11-drivers/xf86-video-vmware
    make all install clean
    xorgconf
    Utóbbi kérdések sorozatát teszi fel, amikre egy kivételével teljesen mindegynek tűnik a válasz (mivel virtuális gépen futtatjuk), ez a kivétel pedig az egér típusa: én PS/2-re állítottam, nem volt több gondom vele.

Mivel a 7.0-ás FreeBSD-hez nincs hivatalos VMware-támogatás, ezért a 6-ossal való kompatibilitási csomagra kell támaszkodnunk:
    cd /usr/ports/misc/compat6x
    make install clean

Hiányossága a VMware Tools telepítőjének, hogy csak a /lib alatt hajlandó keresni, ezért kell:
    ln -s /usr/local/lib/compat/libc.so.6 /lib

Ekkor még azzal az üzenettel lépne ki, hogy nem virtuális gépre akarjuk telepíteni a csomagot, ezért:
    unsetenv REMOTEHOST

Ezek után kattinthatunk a VMware VM menüjében az Install VMware Tools... pontra, majd a következő parancsokat kell futtatni:
    mount /cdrom
    cd /tmp
    tar zxf /cdrom/vmware-freebsd-tools.tar.gz
    umount /cdrom
    cd vmware-tools-distrib
    ./vmware-install.pl
    Utóbbi több kérdést is feltesz, amelyeket hagyhatunk default-on (Enter megnyomásával), legutolsó kérdése az, hogy lefuttassa-e a beállításokat végző programot. Ebben egyetlen fontos dolog, amikor a felbontásra kérdez rá, itt válasszuk a kívántat, mert grafikus felületről nincs lehetőség erre.

Miután lefutott, a startx paranccsal indítható a telepített grafikus felületet.

(OFF-ba tettem, mert mint megrögzött Windows-osnak, a parancsok hatása érthető ugyan, de az esetleges felmerülő hibaüzenetek okát nem tudom megmagyarázni. Én egyszerűen kerestem egy olyan modern Unix-alapú OS-t, aminek komplexitása "elég kicsi" ahhoz, hogy manapság bele lehessen fogni a megértésébe.)

A magyar billentyűzet és nyelv támogatásával nem tudtam még mit kezdeni (weblapokon Ő és Ű helyett konzekvensen kocka jelenik meg). Viszont ami még furcsább: késik a virtuális gép órája, kb. a valóság 2/3-a ütemen jár.

Új hozzászólás Aktív témák