- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Kézbe fogták az ultravékony Z Fold7-et
- Milyen GPS-t vegyek?
- Xiaomi Mi 11 Lite - 4G-vel vagy 5G-vel kéred?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
Új hozzászólás Aktív témák
-
P.H.
senior tag
Ha nem haragszol meg érte, akkor leírom, hogy VMware alá hogyan telepíthető a FreeBSD 7.0, grafikus felülettel (ami nagyban megkönnyíti a "laikusoknak" is a használatba vételét, és KDE-vel elég barátságos felületet ad - szubjektív vélemény: kényelmesebb, mint a GONME - shame on me
). A telepítés nem volt nagy művészet, viszont »normális sebességű« grafikus környezet alkotása nem egyszerű, a következő eljárást több oldalról vadásztam össze. 64 bites FreeBSD 7.0-et telepítettem és az alábbiaknak működnie kell 32 bitesen is, nem találtam megkülönböztetést.
A telepítés menete érthetően le van írva a handbook-ban, talán csak arra érdemes ügyelni, hogy ports collection felkerüljön a telepítés során, ez szükséges a következő lépésekhez.
A telepítés után az alap X-Window elérhető, de ezt nem nevezném felhasználóbarátnak. FreeBSD-hez rendelkezésre áll a GNOME/KDE/XFce triumvirátus, de telepíteni kell azt, amelyiket kiválasztottuk, root-beljelentkezés után:
pkg_add -r gnome2 parancs a GNOME-hoz
pkg_add -r kde parancs a KDE-hez
pkg_add -r xfce4 parancs az XFce-hez
Mindegyik elég hosszadalmas lehet (a ftp://ftp.freebsd.org 150-200 KB/s sebességet produkált, amikor telepítettem).Ahhoz, hogy a startx után a telepített környezet induljon, szükséges még egy-egy parancs:
echo "/usr/local/bin/gnome-session" > ~/.xinitrc parancs a GNOME-hoz
echo "exec startkde" > ~/.xinitrc parancs a KDE-hez
echo "/usr/local/bin/startxfce4" > ~/.xinitrc parancs az XFce-hezA fentieket még elmondja nekünk a handbook, viszont pl. elég lassú az egér- és képernyő kezelés, felbontás nem állítható, ezen segít a VMware Tools, amit (guest Windows-tól és Linux-tól eltérően) csak parancssorban lehet telepíteni.
Első parancssorozat:
cd /usr/ports/x11-drivers/xf86-video-vmware
make all install clean
xorgconf
Utóbbi kérdések sorozatát teszi fel, amikre egy kivételével teljesen mindegynek tűnik a válasz (mivel virtuális gépen futtatjuk), ez a kivétel pedig az egér típusa: én PS/2-re állítottam, nem volt több gondom vele.Mivel a 7.0-ás FreeBSD-hez nincs hivatalos VMware-támogatás, ezért a 6-ossal való kompatibilitási csomagra kell támaszkodnunk:
cd /usr/ports/misc/compat6x
make install cleanHiányossága a VMware Tools telepítőjének, hogy csak a /lib alatt hajlandó keresni, ezért kell:
ln -s /usr/local/lib/compat/libc.so.6 /libEkkor még azzal az üzenettel lépne ki, hogy nem virtuális gépre akarjuk telepíteni a csomagot, ezért:
unsetenv REMOTEHOSTEzek után kattinthatunk a VMware VM menüjében az Install VMware Tools... pontra, majd a következő parancsokat kell futtatni:
mount /cdrom
cd /tmp
tar zxf /cdrom/vmware-freebsd-tools.tar.gz
umount /cdrom
cd vmware-tools-distrib
./vmware-install.pl
Utóbbi több kérdést is feltesz, amelyeket hagyhatunk default-on (Enter megnyomásával), legutolsó kérdése az, hogy lefuttassa-e a beállításokat végző programot. Ebben egyetlen fontos dolog, amikor a felbontásra kérdez rá, itt válasszuk a kívántat, mert grafikus felületről nincs lehetőség erre.Miután lefutott, a startx paranccsal indítható a telepített grafikus felületet.
(OFF-ba tettem, mert mint megrögzött Windows-osnak, a parancsok hatása érthető ugyan, de az esetleges felmerülő hibaüzenetek okát nem tudom megmagyarázni. Én egyszerűen kerestem egy olyan modern Unix-alapú OS-t, aminek komplexitása "elég kicsi" ahhoz, hogy manapság bele lehessen fogni a megértésébe.)
A magyar billentyűzet és nyelv támogatásával nem tudtam még mit kezdeni (weblapokon Ő és Ű helyett konzekvensen kocka jelenik meg). Viszont ami még furcsább: késik a virtuális gép órája, kb. a valóság 2/3-a ütemen jár.
Új hozzászólás Aktív témák
- Sorozatok
- Android játékok topikja
- Napelem
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Változik az internet, pénzt csinálhatnak a weboldalak az AI miatt
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- DVB-T, DVB-S (2), DVB-C eszközök
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest