Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• role_of_72

tag

válasz Lizzie #4305 üzenetére

+1 a Manfira. Az állványra és a fejre külön-külön pár gondolat:

Én egy éve voltam hasonló döntési helyzetben mint most te, akkor ugyanezt tapasztaltam mint eggyel fentebb a kolléga: a Vanguard Alta Pro 263 ugyan papíron többet bír mint a Manfrotto, ám a boltban csak a kezemet tettem az állványra és már csúsztak is szét a lábai (OK, járólapon, de akkoris..). Már rendeltem is a 190XPROB-t. ;] Sokkal stabilabb! :K

A kiszemelt szetted (Vanguard Alta Pro 263AB 100) az állványhoz tartalmazza még a Vanguard SBH-100 gömbfejet. Én olyat vettem a fenti Manfrotto állványomra és NEM ajánlom! :N

Az SBH-250-re mondanak jókat, azt nem ismerem, de az SBH-100 kompromisszumos:

Az állítása körülményes, de a fő baj nem is ez. Kép komponálásánál számolni kell azzal, hogy rászorítás után ha elengeded a gépet kicsit "bebólint" és csak utána áll be a kép (bár ez lehet minden gömbfejnél így van?)
    Egyszer kipróbáltam a 450D + markolat + Sigma 17-70 + 430EXII vaku kombóval és ugyan nem húztam menetszakadásig a fejet, de portré állásban nem bírta el a cuccot (holott 10kg teherbírással hirdetik.. :U )

OK, mondok előnyöket is SBH-100-ra: viszonylag olcsó, viszonylag könnyű, alapvetően jó a teherbírása, van panoráma funkció benne (ez a 496RC2-ből kimaradt, én ezért vettem a Vanguardot) és kettő (!) gyorstalpat adnak hozzá (kitben is és ha külön csak fejet veszel is).

Túrázás: Vittem (2 hetes) túrára az összeállítást (2,2kg), oda nehéz volt :) Városba kivinni viszont bőven vállalható.

Ha a súly fontos, esetleg a karbon állványokra vess egy pillantást, talán még 2kg alatt meg is úszhatod (árban mondjuk húzósabb).

• Alx.Mercer

aktív tag

válasz Lizzie #4305 üzenetére

Nekem pár hete volt lehetőségem boltban kipróbálni mindkét típust.
    Pár szóban annyit tudnék mondani, hogy a Manfrotto (190XPROB3) SOKKAL merevebb, mint a Vanguard (Alta PRO 263AB). Mindkettőre a Vanguard SBH 250-es fejet tettük fel. 70-200 volt rajta egy 70D-n, tehát ekvivalens 320mm-en lett kipróbálva. Minden meghúztam mindkét állványon, a középoszlopot leengedtem, majd 10x nagyításban élőképnél az objektív végének bemozdítása után a Manfrotto nagyon hamar visszanyerte a mozdulatlan állapotot. A Vanguardnál ez sokkal tovább tartott (vibrált a kép). Ez volt az első rossz pont a Vanguardnak.
    A Vanguard középoszlopa sokkal több lehetőséget nyújt, mert bármilyen szögben rögzíthető, a Manfrottoé csak 90°-ban dönthető el. Itt a Vanguard volt a jobb.
    A legfurcsább az volt, hogy a Vanguard leengedett középoszloppal és meghúzott csavarokkal is "lötyögött" amikor a középoszlop alsó részét megmozgattam... A csuklórész mozgott, amivel kifordítod a középoszlopot...
    Ez volt a második rossz pontja a kínai állványnak.

Ezek miatt rendeltem meg pár hete a 190XPROB3-at és most pénteken pedig egy Vanguard TBH 250-es fejet.
    A 190XPROB3 se az a brutál masszív darab, de az árához képest nagyon jó.

Ha elég magas vagy, akkor nézd meg még a Benro A2970F-et. Középoszlopa hasonló a Vanguardhoz.

Új hozzászólás Aktív témák