Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• keekee

tag

válasz Gubek-Einste #89699 üzenetére

A házunk kb 90 m2-es könnyű (fa) szerkezetű, egyszintes, egy kis lélekszámú faluban álló, az épületen belüli wifi sebességgel nem nagyon szokott gond lenni. Szomszédos hálózatból 2-3 érhető el kisebb-közepes jelszintekkel, tapasztalataim szerint jelenleg csak 2,4 GHz-en sugároznak, nem ragaszkodnak a sugárzási csatornához. Wifi-n 2 db 720p IP kamerát, 4 okosteló, 1 nyomtatót, és 1 Yamaha erősítőt kellene kiszolgálni, 3 db laptop, 2 db okostévé, 1 db Synology DS 918+ NAS (és az udvarban telepített második RT-N 18U AP módban) LAN kapcsolatos. Pénzügyileg tulajdonképpen belefér akár egy 2-es szett MESH képes router is, ha azt mondjátok, hogy megéri a beruházás egy kicsit a jövőre nézve is... Esetleg még annyi, hogy ha alkalmas a rendszer távoli elérésre, mint pl. a mostani 2 Asus, akkor az is érdekelne.... Remélem sikerült jól összeszednem a lényeget :D Köszi még 1x :)

• keekee

tag

Sziasztok, az elmúlt időkben egyre gyakrabban tapasztalok bosszantónál bosszantóbb problémákat az itthoni adatátviteli rendszerrel: vidéki könnyűszerkezetes faház, Asus RT-N18U főrouter a nappaliban, kb 40 méterrel hátrébb kábellel összekötve még egy RT-N18U AP módban üzemeltetve, kábelNET, 500/30 Mbps (nagyjából állandó vonali sebességgel). Gyakorlatilag az a tapasztalat, hogy irgalmatlan gyenge válaszidők jönnek bármely pingelt weboldal felől, miközben pl. egy ncore letöltés hiba nélkül hasít (gyakorlatilag a maximális átviteli sebesség, vagyis kb. 50 MB/s környékén). Az udvarban szinte állandósult a probléma, hogy megszakadás mentesen sugároz a wifi 2,4 GHz-en, de simán megszakad bármelyik NETrádió, mindegy, hogy TuneIn, vagy más app-pal, esetleg böngészőből hallgatva... Mindkét Asus eszköz automatikusa újraindul hajnal 2:00-kor naponta. A fenti anomáliák így is fel-, felütik a fejüket... Elgondolkodtam komolyabb MESH rendszer vásárlásán, szeretnék ötleteket, véleményeket hallani Tőletek! A lakásban szükség lenne legalább 4 gigabit portra, az udvari eszköznél nem lényeg, de ragaszkodnék az utp-s összekapcsolásukhoz, hanyagolnám a wifi-wifi adatátvitelt, sajnos rosszak vele a tapasztalataim :(

Előre is köszönöm szépen a segítséget, ha szükség van további infókra a megfelelő eszköz ajánlásához, privátban is beszélhetünk, hogy ne terheljük a topic többi lakóját az én problémámmal :D

Üdv,
    Krisztián

• keekee

tag

Sziasztok,

pár évvel ezelőtt, jobbára az itt kapott válaszoknak köszönhetően üzembe helyeztem egy kis lélekszámú faluban levő könnyűszerkezetes házban egy ASUS RT-N18U típusú routert, majd pár hónap múlva UTP kapcsolattal összekötve egy AP-nak használt ugyanilyen eszközt az udvarban. Ezidáig maximális megbízhatósággal tették a dolgukat, de az utóbbi hetekben valami anomália ütötte fel a fejét nálam :( Egyfelől az internet irányában is erős lassulást tapasztalok (érdekes módon mintha csak a böngészés lett nyögvenyelős, a torrentletöltés és a sebességtesztek eredménye nem tűnnek rossznak), valamint a belső hálózatból (NAS) történő lejátszás, és a netrádiós zenehallgatás is képes akadozni. Kábeles kapcsolatot pingelve normális értékek jönnek (0.1-0,3 msec), de bármely WLAN-on csatlakozott eszköz esetén horror a különbség (300-500 msec). Gyári beállításokra visszaállva, plusz a nyomtatók wifi direct szolgáltatását kikapcsolva mintha jobb lenne a helyzet, de messze sem tökéletes sajnos :( Létezhet, hogy döglődik a fő routerként használt eszköz (mittomén több év folyamatos használat után kiszáradhatnak az elkók benne, mint egy pc alaplapon, vagy ilyesmi)? WiFi Analyzer progival szkennelve én használom egyedül a 9es csatornát (2,4 gHz), a szomszédok általában alsóbb frekiken sugároznak (3 vagy 4 hálózat látszik max). Esetleg az jutott eszembe, hogy az AP is a 9es csatornán sugároz, bár ez eddig is így volt, és nem okozott (eddig) zavart, van vagy 25m távolság a két eszköz között...

Bocsánat a bő lére eresztett hsz-ért, minden megoldás (is) érdekel :) Előre is köszönet a segítségetekért :)

• keekee

tag

válasz Gubek-Einste #63865 üzenetére

Ismételten köszönöm a segítségedet, mivel 4-5 2,4 gHz-es hálózatot szkenneltem a környéken (viszonylag kicsi jelerősséggel), úgyhogy akkor maradok a bevált 18U-nál :)
    Bár nagy Xiaomi-fanok vagyunk a családdal, azért rákeresek kíváncsiságból a másik eszközre is :)

• keekee

tag

Sziasztok,

ajánlásotokra korábban lecseréltem a TP-LINK TL-WR2543ND-t az Asus RT-N18U-ra. Kíválóan teszi is a dolgát a házban. Viszont a könnyűszerkezetes falak ellenére az udvarban már alig van vétel, ennek megfelelően a netsebesség is felejtős :) Próbaképpen feltettem hátul az udvarban egy TP-LINK TL-WA901ND repeatert, amit "megtápláltam" bentről kb 60m cat 5e UTP-vel, és 8 dB-es antennákkal.
    Érthetetlen módon sokszor 1-3 Mbps csak a letöltés (gyakorlatilag még egy netrádió hallgatása is szaggat közben), míg a feltöltés a maximális 15 Mbps marad. Aztán egyszer csak zéró változtatással a letöltés 40 Mbps-ra mászik fel. Ezt a jelenséget szinte bármikor képes produkálni, az agyamra megy. Az jutott eszembe, hogy esetleg érdemes lenne ezen TP-LINK eszközt is upgrade-elni, Beruházzak még egy 18U-ra, vagy elegendő lehet mondjuk az AC-53 is?
    Vidéki faluról van szó, nincs agyonterhelve a környék 2,4 gHz-en, fixen, zavarmentesen megy mindkét eszközöm a 9-es csatornán (4-est,6-ost, esetenként 1-est, 10-est találok a WiFi Analyzer app-al, ha körbejárok a telken).
    Előre is köszönöm a segítségeteket :)

• keekee

tag

válasz Gubek-Einste #53275 üzenetére

köszi még egyszer a tanácsot :)
    hardverben erősebb amúgy az Asus? Mert ha igen, megéri az árkülönbséget simán! Néha másolgatok bluray iso fájlokat a gigabit porton (ha itthon a céges laptop), ott nyilván ki lehetne aknázni a hadrveres pluszban rejlő potenciált :)

• keekee

tag

válasz Gubek-Einste #53271 üzenetére

Köszi, még annyi kimaradt a betűzuhatagomból, hogy a kert irányában elhelyeztem egy tl-wa901nd repeatert, hogy az udvaron is tudjunk pl. netrádiót hallgatni. Nem várható inkompatibilitás a két eszköz között, ha esetleg az Asus-t választanám, mennyire "párosítható" vajon a két eltérő gyártmányú eszköz? Wifi jelismétlés, azaz universal repeater módban csatlakozik most a 901nd jelenleg, egy-egy újraindítást leszámítva viszonylag problémamentesen :)

• keekee

tag

Sziasztok,

adott egy (fa)könnyűszerkezetes vidéki családi ház, nem "wifiszennyezett" környezetben, kb. a ház geometriai közepén plafon közelében elhelyezett Tl-WR2543ND gigabit routerrel, 90/9 Mbps kábelmodemes internetkapcsolattal. Mostanában meglehetősen akadozós a böngészés a wifin csatlakozó eszközökön, a speedtest adatai szerint gyakran csak 30/5 Mbps átviteli sebességgel. UTP-n minden oké, a gigabites NAS torrentkliense is közel max letöltési sebességet tud, a 100as LAN-os laptop kapcsolat is oké (kb 80 Mbps).
    Gondoltam, upgrade-elem az eszközt, esetleg a 1043NDv3/4 vállalható lenne?
    A legnagyobb netforgalmat a NAS bonyolítja tehát gigabiten, van 2 LAN100-as smart TV, meg egy wifis, valamint 1 laptop, és 3-4 okostelefon, 2 tablet, amik változó variációban (de nyilván sosem mind egyszerre) csatlakoznak, egyik sem 5 GHz-en, ez fontos lehet...
    Igazából 70%-ban korrekt a jelenlegi router is, de egyre sűrűbben van, hogy vagy pillanatok alatt mintha megszűnne a wifi jelforrás a házban, vagy egyszerűen csak nem aktív a netkapcsolat (mintha nem kapnék IP címet a szolgáltatótól, de megújítani sem lehet azt), és ilyenkor csak a reboot a megoldás. Sajnos belső hálózat ilyenkor ugye (mármint reboot előtt) nincs, ezért azt nem tudom ellenőrizni, hogy a NAS-on esetleg indítható-e letöltés vagy seed pl.
    Ja, speedtest esetén természetesen nem torrentezek, és lehetőleg minden egyéb kapcsolódást megszüntetek a hálózattal, csak a mérést futtató eszköz aktív :)

Bocsánat az információs kavalkádért, és köszi előre is a segítséget!

keekee

• keekee

tag

válasz Gubek-Einste #46295 üzenetére

Igen, anno az antennacserekor figyelembe vettem, hogy csak 2,4GHz-en dolgozik ezzel a nyereséggel, de 5GHz-es eszköz úgysincs a közelben, és egyszerre csak egy frekin tud jelet sugározni/venni a router.

Mire gondolsz a két progival kapcsolatban, jelerősséget rendben találom, nyílván amelyik eszközhöz közelebb vagyok, ahhoz csatlakozik a teló/laptop, most a nappaliban -40 dBm a router és -80 dBm a repeater jelszintje. (wifi analyzer szerint)

Sajnos nem sikerült kölcsön kérnem a hétvégére egy barátom TL-WR841ND-jét, de teszek majd azzal is egy próbát a repeater helyén...

• keekee

tag

Sziasztok,

küzdök az utóbbi hetekben a következő problémával:
    adott egy faház, nappali falán rögzített TL-WR2543ND gigabit routerrel (3 db 8 dB-es antennával), és a szintén faház garázs falán rögzített TL-WA801ND repeaterrel (2 db 8 dB-es antennával). A két masina távolsága kb 20-25 méter egymástól, a könnyűszerkezetű falazatot leszámítva majdnem rálátással vannak elhelyezve. Az eszközök (mobil, laptop, tablet) szépen barangolnak a lakás és az udvar bejárása közben, automatikusan a nagyobb jelszíntű eszközre csatlakozva. Aztán egyszer csak arra leszek figyelmes, hogy a repeaterre csatlakozó eszköz netrádiója huss-elhallgat. A wifi jel tökéletes, de netkapcsolat game over :F A repeater újraindítása után helyreáll a rend, de abszolúte kiszámíthatatlan ideig. A csatorna fix 6-osra volt eddig állítva, ma újraszkenneltem a környéket, és feltekertem a 13-masra, most tesztelem. Mire kellene még figyelnem a beállításoknál? Oké, hogy van watchdog a repeaterben, de ha lehet, nem azzal orvosolnám a problémát :)

Ami amúgy fura, hogy ezekkel a kondíciókkal (elhelyezés, illetve böszme antennák) a speedtest szerint 7,2/6,5 mega a sebesség a repeaterre csatlakozva, a fő AP-n mérve pedig 49,3/6,2, wifi átvitellel, LAN-on 80/6 (a kábeles internet amúgy 80/8-as papíron).

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés