- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Poco X6 Pro - ötös alá
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Fotók, videók mobillal
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
F1rstK1nq #44148 üzenetére
Helyes!
A drót sokkal megbízhatóbb.
A WiFi hasznos átviteli sebessége nagyon tud ingadozni. Még, ha névlegesen nagyobb is a sávszélessége pl. a 2.4 GHz-es N-es WiFi-nek mint a 100-as Ethernet drót, a valós adat-átvitel nagyon hullámzik. Bejön egy zavarás/interferencia és máris leesik a sávszél, később persze megint felugrik, de ha az eszköz pl. a lejátszó TV nem "spájzolt" be annyi streamet, mint amennyi elég lenne a visszaesés áthidalására, akkor megakad a lejátszás és az elég zavaró tud lenni. 5 GHz-es AC WiFi-nél már jobb a helyzet, kevesebb a zavarás, nagyobb a sávszél, de sajna az 5 GHz-es jel meg minden "szir-sz@rban" elnyelődik, így összességében ott sem jobb a helyzet. Amennyiben nincs akadály az 5 GHz útjában - vagyis levegőben terjed - akkor OK, de ha már útját állja egy tégla vagy pláne beton fal akkor "vége" a jelnek, mert minél magasabb a freki annál nagyobbat csillapít az azonos közeg a jelen. A végén meg a gyönyörű marketing számok ellenére kikötünk a régi 2.4 GHz-es N-esnél.
A dróttal nincs macera, csak míg ki nem építi az ember.
-
törölt tag
válasz
F1rstK1nq #44139 üzenetére
Nekem egy új ASUS RT-AC87U routerem van.
A bele dugott pendrájvról már néztem 1080p filmet - 3D-ben is - LG SmartTV-n DLNA-n 100 Mbit/sec-es drótos kapcsolattal. (A TV-nek sajna csak 100-as Ethernet portja van, hiába van a routernek Gigabites.)
Meg se röccent, olyan simán ment a másfél órás film elejétől a végéig. (WiFi-n néha-néha akad(t), no de az ugyebár WiFi és a levegő "zajos közeg". Nem is vártam hogy ott úgy menjen, mint a dróton.)
-
válasz
F1rstK1nq #44144 üzenetére
Nekem RT-N66U routerem van, amin nincs USB 3.0 port. Y USB kábelt használok, így mindkét USB portra rá van kötve a HDD, és így stabil is, sosem szakad le. Megjegyzem még RT-N16-os korszakban volt egy fél év, amíg rá volt kötve nyomtató is, akkor egy USB porton volt a HDD, de akkor sem volt gondja. Viszont sajnos erre semmi garancia nincs, hogy minden lemez elmegy külső táp nélkül stabilan. Végső esetben közbe lehet iktatni USB aktív HUB-ot, ha nincs külön tápcsati a rack-en, és kevés az áram a lemeznek.
-
-
válasz
F1rstK1nq #44137 üzenetére
Így van, csak akkor szoktam leállítani, ha nagy viharok vannak, meg esetleg fw cserénél, egyébként 7/24 megy. Az elmúlt 24 óra forgalma, aminek a 80-90%-át tuti a router bonyolította le, tehát nem a kliens eszközök.
Átlagosan 15W körüli fogyasztással számolhatsz, de tekintve, hogy ezáltal kevesebbet fog menni egy ~200W-os PC, még spórolhatsz is általa.
-
válasz
F1rstK1nq #44122 üzenetére
"Gyárilag akkor tudok vele ftp zni és akár samba zni is? Wow ez elég jól hangzik."
Igen tudsz!
http://event.asus.com/2012/nw/dummy_ui/en/Advanced_AiDisk_samba.html"Amit tennem kell akkor: sima jó minőségű CAT7 es kábellel rákötöm a HGWre az asus routert. (szerintem én HGWn tiltom is a wifi kapcsolódást, mostantól csak az asus routerről engedem ki a wifit)"
Amennyiben a Telekom HGW-t tudod bridge (PPPoE PassThrough) módban használni akkor használd így, és a PPPoE logint már intézze a router, ha pedig ez nem megoldható, akkor az ASUS WAN címét tedd DMZ-be a HGW-ben. De ez már nem annyira idevaló téma, erről majd inkább a router topikjában bővebben."Te milyen merevlemezt ajánlanál nekem? 500GB vagy 1TB esetleg 2TB, ezekbe gondolkodnék."
Ezen merevlemezek mindegyike jó, ez csak a Te igényeiden múlik, nekem 500GB-os WD Scorpio Blue van rajta, egy nevesnek nem mondható rackban.
http://itcafe.hu/tema/asus_rt-n16/hsz_1720-1720.html -
válasz
F1rstK1nq #44122 üzenetére
Te milyen merevlemezt ajánlanál nekem? 500GB vagy 1TB esetleg 2TB, ezekbe gondolkodnék.
Azt neked kell tudod, hogy mekkora tár területet szeretnél megosztani, mekkorára van szükséged. A legjobb olyan megoldás lenne amelyben a megosztott meghajtónak van saját tápellátása. -
válasz
F1rstK1nq #44120 üzenetére
Szerintem Neked kifogástalan lenne az ASUS RT-N18U.
Ezzel mind gyári, mind pedig moddolt firmware-el tudsz torrentezni, illetve képes samba és ftp szerverként is működni, valamint moddolt fw-vel akár webszerver is lehet rajta.
USB írás / olvasási sebessége valahol 20-25MB/sec körül van.
Nem a HGW helyett, hanem a HGW mellé / mögé / után kell majd bekötnöd. A HGW sajnos szükséges rossz, abban van a modem, amire mindenképpen szükség van.
Fw cseréhez útmutatást itt találsz, de el kell keserítselek, sok Linux ismeret nem fog kelleni hozzá.
http://asusrouterforum.besaba.com/index.php?topic=21.msg21#msg21
1, 2, 3/2, 4-es pontok sorban.Fw választék, a teljesség igénye nélkül.
HGG (Custom / Fork RMerlin Firmware)
Tomato by Shibby
DD-WRTMiért használhatatlan az ASUS gyári torrent kliense? Az egy transmission kliens, amire az ASUS csinált egy saját GUI-t, és ennyi.
-
válasz
F1rstK1nq #44114 üzenetére
Szia!
1. Ha torrentezni szeretnél a routerrel, akkor mindenképpen saját routert kell venned, a szolgáltató által adott HGW-n hiába van USB port, azzal sosem fogsz torrentezni.
2. A pendrive nagyon nem szereti a párhuzamos írási (és olvasási) műveleteket, tehát torrentezéshez HDD ajánlott. Routeren leginkább 2,5"-os notebook lemezeket szokás használni, de természetesen működik 3,5"-os HDD-vel is.
Egyébként a többi résszel nincsen gond, természetesen a 20/1-es netet 100%-ban ki lehet használni még routerrel torrentezve is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Asus Vivobook 15 X1504ZA-BQ1420 2 hónapos GARIS!
- PlayStation 5 (PS5) Digital Edition 825 GB játékkonzol, DualSense töltőállomással, ajándék táska
- Apple iPhone 15 (újszerű, független , 128 GB, 6 GB RAM, Kék)
- Samsung 55" QE55QN700CTXXH 8K UHD Smart Neo QLED Mini LED TV
- Asus VivoBook S15 S513 OLED (S513EA-L12917) Fekete - Garancia 2026.06.22.
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest