Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• dkess

őstag

válasz dkess #89134 üzenetére

Frissítettem az Asus AX -es eszközeinek listáját. Új típusok kerültek bele illetve beraktam az AX -es ZenWiFi egységeket is legalulra(ezek az előző verzióban nem voltak benne).

Alább egy táblázat - 'AX spec' alapján van sorrendben (képre kattintást követően nagyítódik):

Amennyiben elírtam volna valamit, akkor kérlek jelezzétek és javított verziót berakom ...

A háttérszínekről: a hardver kód és a SOC egyezőségeket szerettem volna ilyenformán szemléltetni. A SOC "erősségek sorrendben gyengébbtől az erősebbig:

- "Háttérszín nélküliek": AX53U, AX55, AX56U, XD4, XT8
    - citromsárgák (itt van pl. az AX58U, AX82U stb.),
    - narancssárgák (itt van pl. az AX68U és az AX92U illetve az új AX86S),
    - zöldek (itt a 2.5 Gbe WAN/LAN miatt talán a AX86U a leginkább figyelemre méltó ...),
    - Lila: AX89X. Brutál SOC van benne (blokkdiagram: [link] ) - igaz durva áron. Az én (nem Asus) routeremben ennek a kistesója van, ami annyival kevesebb, hogy nem Tri-Band 4x4 AX 5 GHz -en HT160 -al, hanem "csak" Dual-Band 4x4 AX (mindkét sávon) 5 GHz -en HT160 -al ...

Érdekességek:

- még a CES2021 -en bejelentett AX68U -nak is van Merlin támogatása. Az AX82U -nak meg még mindig úgy sincs, hogy a AX58U/AX3000 -nek (ami hardveresen ugyanaz) meg régóta ...
    - a "narancssárga SOC -osok" USB másolás tekintetében tudják a gigabit -nek megfelelő sebességet (110 MB/s) - értelemszerűen e felettiek (zöld, lila) is. Az AX89X a 2 db USB3 -as csatira rakott külső SSD -ket csontra ki tudja hajtani ...

- az alsó kategóriába érkező AX53U érdekes dolog. Van rajta USB2, de minek (tekintve a RAM/flash -t)? Eggyel kevesebb RJ45 csatival - pláne az AX55 -nél drágábban ... Azt mondanám, hogy amennyiben nem kell USB, akkor inkább AX55 vagy XD4 - amennyiben kellene USB, akkor AX56U legalább ...

- az AX86S is érdekes jószág. Hardver tekintetében az AX68U és AX92U -val egyezik. WiFi tekintetében e kettő közé jön (az AX86U -val egyezik). Kinézetre egy-az-egyben AX86U - erre érdemes is figyelni és nem összekeverni. Azaz az AX68U -hoz hasonló formátum. Ezzel és mivel az AX68U még mindig nem bír olcsóbb lenni az AX92U -nál (ami falra is szerelhető akár és Tri-Band) ezért az AX68U kb. okafogyottá válik. Egyedül a Merlin támogatás szólhat mellette, de ilyen áron és ilyen WiFi -vel? ... Az AX86S -nek meg az árától függ majd leginkább, hogy érdemes-e venni - ha nem lesz drágább, mint az AX92U, akkor (főleg ethernet backhaul -os mesh esetén) ...

Mi újság az Asus AC -s felhozatallal? Nagyjából annyi, hogy olcsó AiMesh megoldásként az AC57U v3 vagy a CD6 érheti meg. Amennyiben nem kell AiMesh, akkor esetleg, ha jó áron kapod, akkor az AC65P. Minden más esetre ott az AX -es felhozatal (árban nem éri meg a többi AC -s már) ...

• jubilleum

senior tag

Már majdnem bedobtam a kosárba az AX82U viszont észre vettem, hogy asuswrt-merlin nem támogatja. Igaz ez vagy elnéztem valamit?
    Illetve az egy darab usb portot lehet hubbal tovább osztani?
    Mire elhatározom magam addigra kijön az XD6 :D
    Köszönöm! :)

• Hauptmann

veterán

Köszi. :) HT160 esetében az Asusnál mindegyik támogatja a 4x4-et, vagy valamelyik 2x2, mint pl. a TP-Link AX20? Mi az X89X nem Asus kistesója?

Új hozzászólás Aktív témák