- Macrodroid
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Magisk
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Simon04 #30638 üzenetére
Nekem is bejönnek és majd szeretnék is egyet, de az állványt nem helyettesítik, szal ha csak steady--s felvételeid vannak az sem az igazi. Én egyelőre úgy oldom meg, hogy ne legyen unalmas a felvétel, hogy stab nélküli obikkal nyomom állványról, a stabissal meg kézből... persze így is kompromisszumos a dolog, de amíg lesz egy steady vagy glidecam addig megteszi
-
MrChris
nagyúr
válasz
Simon04 #30610 üzenetére
20-assal szoktam videózni, valami kicsi hangja van, de csak csendben tűnik fel, illetve nekem még ott se
Lehet hogy példány függő... Ami zavaróbb, hogy picit lassú a fókuszálás vele, pláne ha mozog az illető/kamera. De inkább ezt az obit szoktam használni beltérben is mint a 14-est. A perspektíva miatt nem előnyös 2-3 méterről nagylátószögben valakit videózni, mert torzul az alakja, lábára úgy sincs szükség
Legnagyobb problémát mindig a kevés fény jelenti. Szobában főképp majd télen jelent gondot és akkor hiába bármilyen stabi, szép motion-hoz (ennek mi a magyar megfelelője?) legalább 1/50 záridő kell, alatta mosottak lesznek a mozgások és a magas iso se tesz jót a színeknek.
A 20-ast nagyon ajánlom, lassú de mindenre jó, alig használom a többi obim, amit nem lehet vele lekapni azt inkább már le se fotózomjjeahh:
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Simon04 #30610 üzenetére
A pana 20 nem tudom mennyire jó videóra, mert elvileg az az egyetlen "hangos" obi mft-re, ezért lehet, hogy behallatszik a hangja a felvételbe. De lehet, hogy tévedek, Mchris kolléga azt hiszem pont 20-ast használ g6-on, ő majd megmondja a tutit ha erre jár.
Kitobik vs 14-es: az első gen. kitobi képe életlenebb mint a másodiké, de a különbség valszeg fotókon látszik igazán full vagy nagy méretben nézve, videón kevésbé. A 14-es állítólag ugyanazt hozza képminőségre mint az első gen. kitobi, csak fényerősebb, cserébe nincs stabija... szal ha van állványod, glidecam-ed, gimbal vagy bármi ilyesmi, akkor én a 14-est választanám, ha nincs, akkor valamelyik kitobit, mert azzal a stabinak hála kézből sokkal kevésbé fog beremegni a felvétel
szerk: esetleg samyang 12mm F2? -
MrChris
nagyúr
válasz
Simon04 #30320 üzenetére
Jajaj, dehogy típushiba! Ha a Nikonodon a fénymérés a nagy hófehér épületre mér nem az előtted lévő alak árnyékos kicsi arcára és az sötét marad attól még nem típushibája a Nikonnak, hogy nem jó a fénymérője, hanem oda kell figyelni mire történjen a fénymérés. Ugyanez áll a wb-re!
Most elég furcsa amit írsz, mert nagy wb eltérések lehetnek ugyan ott ugyan akkor készült képeknél, bármelyik vázzal fotóztam eddigi fotóséletemben. Persze szerintem ehhez jó szemem is van, hogy a kicsi eltérést észrevegyem. Ha süt a nap és csak egy kis fehér felhő kerül elé máris egészen megváltozik a wb több 100 kelvinnel!! Ez kamerafüggetlenül (nem panasonic g6 típushiba!!) megtörténik és az awb-nek valahogy le kell követnie. A g6 is legalább olyan jól követi és állítja a wb-t autómata módban mint a nikonod!!
Ha raw-ban fotózol 100képet egy parkban sétálva kb fél órán keresztül, biztosan tök különböző awb értékek kerülnek bele, megnézheted. És gyanítom sorban végignézve értő szemmel lehetne szortírozni melyik merre csúszott el. Ugyan így videózol egy sétahajón a melletted elhaladó másik sétahajót, wb-t eltolja az egekbe a szép fehér felépítményekért az autómata majd a te hajódban a nagy árnyékban ülőkre fordítod a kamerátbés ilyenkor izzad a gép, letekeri a wb-t hogy a fehér pólók ne kékek legyenek, pedig csak a másodperc tört része telt el és máris vagy 1000k az eltérés. Eznem panasonic g6 típushiba!! De leköveti.
Lehet hogy ezeket nem is vetted észre, egy gonddal kevesebb!Nyugodtan vehetsz pana g6/gh2-t nincs wb típushibájuk!
-
MrChris
nagyúr
válasz
Simon04 #30320 üzenetére
Jajaj, dehogy típushiba! Ha a Nikonodon a fénymérés a nagy hófehér épületre mér nem az előtted lévő alak árnyékos kicsi arcára és az sötét marad attól még nem típushibája a Nikonnak, hogy nem jó a fénymérője, hanem oda kell figyelni mire történjen a fénymérés. Ugyanez áll a wb-re!
Most elég furcsa amit írsz, mert nagy wb eltérések lehetnek ugyan ott ugyan akkor készült képeknél, bármelyik vázzal fotóztam eddigi fotóséletemben. Persze szerintem ehhez jó szemem is van, hogy a kicsi eltérést észrevegyem. Ha süt a nap és csak egy kis fehér felhő kerül elé máris egészen megváltozik a wb több 100 kelvinnel!! Ez kamerafüggetlenül (nem panasonic g6 típushiba!!) megtörténik és az awb-nek valahogy le kell követnie. A g6 is legalább olyan jól követi és állítja a wb-t autómata módban mint a nikonod!!
Ha raw-ban fotózol 100képet egy parkban sétálva kb fél órán keresztül, biztosan tök különböző awb értékek kerülnek bele, megnézheted. És gyanítom sorban végignézve értő szemmel lehetne szortírozni melyik merre csúszott el. Ugyan így videózol egy sétahajón a melletted elhaladó másik sétahajót, wb-t eltolja az egekbe a szép fehér felépítményekért az autómata majd a te hajódban a nagy árnyékban ülőkre fordítod a kamerátbés ilyenkor izzad a gép, letekeri a wb-t hogy a fehér pólók ne kékek legyenek, pedig csak a másodperc tört része telt el és máris vagy 1000k az eltérés. Eznem panasonic g6 típushiba!! De leköveti.
Lehet hogy ezeket nem is vetted észre, egy gonddal kevesebb!Nyugodtan vehetsz pana g6/gh2-t nincs wb típushibájuk!
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Simon04 #30320 üzenetére
Ha kitobival veszed tuti nem hallatszik bele az af hangja a felvételbe, mivel gyakorlatilag szinte hangtalan... Sőt, valszeg az egyedüli "hangos" obi mft-re a 20-as pana. A zoommal viszont lehetnek gondok, mivel a kitobival kb. lehetetlen videó közben akadás mentesen zoomolni. Tehát mindíg videózás előtt érdemes zoomolni, ha teljesen akadás mentes zoomot akarsz, akkor érdemes villanyzúmos obik után nézni gondolom.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Simon04 #30314 üzenetére
Analóg jelkimenet nincs rajtuk.
Külső mikit csak akkor ha tényleg behallatszik, mert csak a cuccok számát növeled. Nekem a 'zajos' 20-as van, még nem vettem észre a hangját a G6 felvételében, azt viszont igen hogy teljesen elfogadható a hangminőség franc se küzdenék egy mikrofonnal. Riportra, zenei felvételre nem jó, de családi körben, játszótéren tökéletes.
Van viszont mikrofon jelszint kijelzés és négy lépéses bemeneti jelszint erősítés is. Meg szélzajcsökkentő.
Szvsz az olcsó mikivel sokat ronthatsz. Próbáld majd ki vele a hangmérnök barátod leggagyibb pár 10ezer ft-os mikrofonját hogy mennyit nyernél vele. De valszeg ezt ő jobban érti.Autómata móddal nincs probléma, csak az hogy autómata. Kamerafüggetlen. E téren nincs olyan hogy videókamerához képest! Tekergeti magától a wb-t, iso-t, rekeszt, záridőt. Ez néha/gyakran elég bután mutat. Főképp az awb miatt változhat mindennek a színe. De ezek fotónál is így van, pl egy játszótéri sorozatnál elég hülyén néz ki mikor mindegyik kép más wbvel készült, egyik melegvöröses másik hidegkék... Videónál meg menet közben, vagy snittenként más-más.
Ha az x920 megfelel és nagyon videóznál akkor azt vegyél. Bár zajban és dinamikában szerintem kevebb lesz és a doffal se tudsz úgy művészkedni, viszont célszerszám pár nyűgtől megkímél.
Tesztfelvételeknél keresd a gyenge műfényes és pár méteres szobai felvételeket. Tengerparton délben az 5 éves telóm is versenybe hozható, de egy téli szoba 1-2 izzója mellett már más a helyzet, főképp monitoron fullban visszanézve. -
jjeahh
nagyúr
válasz
Simon04 #30314 üzenetére
Nincs tapasztalatom az X920-al, de annyit látok, hogy a benne lévő szenzor azért sokkal kisebb, kb. akkora, mint egy jobb mobiltelefonban, ami azt jelenti, hogy zajban, dinamikában nem veheti fel a versenyt a g6-gh2-vel, és hacsak nem használod állandóan a tele végén, a "mozis hatás" is elmarad, hála a szerény háttérmosásnak. Lehet, hogy tévedek, de gondolom a normális videókamerák valahol a black magic-oknál kezdődnek, ezek alatt inkább a milc-eket, dslr-eket érdemes nézegetni. Az első videóra is használható fényképezőgépek még elég durva moiréval meg egyéb hibákkal küzdöttek, de a mai g meg gh panáknál és talán az újabb sonyknál már nem igazán kell ettől tartani.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Simon04 #30309 üzenetére
A többi kérdésre:
Újabb, dslr-re szánt obikat, amin nincs rekeszgyűrű vagy focus by wire módon műkszik, nem éri meg adapterezni, a jó öreg manuálokat viszont igen, szinte bármi felmegy adapterrel m4/3-ra és végtelened is lesz. De ha megpillantottad a fotóimat gondolom láthattad, hogy én is elég sok régi olcsó üveget használok.
Tudtommal az összes metz kompatibilis panasonic-okkal, műkszik ttl módban meg minden, csak arra vigyázz, hogy oly/pana talpas legyen. -
MrChris
nagyúr
válasz
Simon04 #30309 üzenetére
jack mic bemenet van. Hdmi kimeneten lehet hogy megy ki hang felvétel közben, még nem próbáltam, de az digitális jelfolyam, kellene valami konverter kütyü, akkor meg már gh3-t vegyél! 160-ért is előfordult és abban van minden gyárilag, meg még jobb is összességében.
Mire akarod használni hogy ennyire komoly igényed lenne fülesre?
Ha családi videózás, arra tök felesleges a füles kontroll, elég jól belövi, kezeli a jelszintet elfogadható minőségben, ha ez nem elég, akkor már sokkal inkább egy jó vakuhelyre pattintható mikrofont szerezzél. A helyes expozícióval és wb-vel sokkal többet kell dslr/milc videózásnál foglalkozni, hogy egyáltalán külső félnek élvezhető legyen az alkotás. Meg hát ott vannak az obik, egy nagylátó, normál, kistele fix sor máris 2x annyi mint amibe a váz került és ezek használt árak.
Mit tennél rá? -
jjeahh
nagyúr
válasz
Simon04 #30302 üzenetére
Fejhallgató csatlakozó nincs sajnos... a beállítási lehetőségeket úgy képzeld el, mint fotónál, mindent fülétől farkáig beállíthatsz, vannak PASM módok stb., egyedül raw videó nincs
Videóban a legfőbb különbség a két gép között, ahogy Mchris kolléga is írta, az, hogy a gh2 hekkelhető, így elég szépen lehet tuningolni az amúgy sem gyenge videóján, nekem pl. most ez van rajta. Én Premiereben szerkesztem a videókat jelenleg, de nagyon ne adj ebben a véleményemre, mert totál amatőr vagyok, csak mostanában kezdtem videjózgatni, még az alap dolgok sem tiszták.
Képeimhez: köszi, mondjuk nekem az a véleményem, hogy kb. bármelyik mai cserélhető obis géppel lehet normális fotókat lőni, a legtöbb a useren múlik. Amikor megvettem az első gépem (olympus e-p1), hamar rájöttem annó, hogy nekem már az az öreg gépecske mindenre elég, csak azért váltottam panára, mert azzal kényelmesebben érem el ugyanazt, hála a kihajtható érintőkijelzőnek meg evf-nek.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Simon04 #30302 üzenetére
Természetesen van custom wb és két saját wb mérési memória g6, gh2-n. Meg PASM és My módok, pont úgy mint fotónál meg iso babrálás.
G6 itthon 80-90között mentek, de volt egy 75-ért. Gh2 meg 90-100, azt főképp a hack miatt érdemes beszerezni, amivel akár 100mbps adatsebesség és javított finom részletesség, iso12800 érhető el videó alatt.
Ennyi pénzért valódi fhd-t kapsz gh2 esetén szinte raw videó szintű élességgel, mert ezzel is trükközik a legtöbb gyártó. Szerintem ez még mindig jó és olcsó ajánlat, ha ez az egyik fő szempont.Eddig vegas-t használtam g6 hoz de amiben én tolom formátum (avchd fhd25p) azzal nem tökéletesen bírkózik meg a vegas, valami gebasz van a progiban a sorkezeléssel és alig észrevehető csíkozást csinál. Pinnacle studio ezt nem csinálja, nagyon szépen lekezeli, következő próba a Premier lesz.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Simon04 #30182 üzenetére
Nekem is van G6, tényleg nagyon tele van pakolva minden földi jóval
Videóra az árkategóriájában valszeg nincs jobb... mondjuk én sokat nem használom, mert nekem ott a gh2 meg g3 is mellette, amik építésre masszívabb kamerák, és ez nekem fontos, mert sokat túrázok, eső, por, sár, minden éri őket
Na meg engem nem igazán mozgatnak meg a g6 által nyújtott extrák, pl. wifi, nfc, eye senzor af stb... ja, tud olyant, hogy evf-ben kukucskálva a kikapcsolt kijelző tauchpadként működik, na azt imádom
Bár most nincs nálam, de ha bármi érdekel vele kapcsolatban, bármire szívesen válaszolok.
-
fireman123
őstag
válasz
Simon04 #30142 üzenetére
"De mi a tapasztalat a 1920 x 1080 AVCHD fájlal kapcsolatban, egyszerű szerkesztés terén, pl. minimális áttűnés , effekt, szintjén?"
Teljesen normálisan szerkeszthető, én eleinte a Pinnacle-t, mostanában a Sony Vegast használom....igaz eléggé kezdő vagyok a témában, de legfontosabbakat tudom (youtube-on van egy csomó tutoriál, onnan tanulom
)
-
80hun
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Macrodroid
- Építő/felújító topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- BestBuy topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- OLED TV topic
- Meghúzza a nadrágszíjat a gyártóüzemeiben az Intel
- További aktív témák...
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Eladó Canon RF-S 55 210mm f/5 7.1 IS STM teleobjektív
- Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN (C) Sony E objektív + Sigma 55mm WR CPL szűrő
- GOPRO Hero 11 BLACK akciókamera - különlegesség!!! Labs fw 01.20.70
- Új, bontatlan dobozos Insta X4 akciókamera 2 év garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte GA-A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Corsair 750W
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700X Processzor!
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged