Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• sir_mook

csendes tag

válasz lovas001 #16876 üzenetére

Stabi nélküli változó fényerejű 300-as tele több okból nem szokott örömet okozni.
    Ha kültéren használod "jó fényeknél", akkor a hajnali és a naplemente előtti időszakot fogja jelenteni. 300mm-en F5.6 ezeknek az objektíveknek a maximális rekesznyílása. Az F5.6 sok AF rendszernek még kihívás fényszegény helyen, így a pontos találati arány lecsökken. Plusz az F5.6-hoz és a jó képminséghez tartozó alacsony ISO, hosszú záridőt adhat- ami bemozdult képekhez vezet. APS-C vázon 300mm-en szinte kérik az 1/500 körüli záridőt. EZ pedig igen necces.
    A másik probléma ezekkel a telékkel az, hogy nyitott rekeszen még nem kellően jó a rajzolatuk. Ha tovább szűkíted a rekeszt F8-11-re a jobb képminőség miatt, akkor a záridővel még rosszabbul állsz majd.

A legolcsóbb elfogadható minőségű 300-as végű tele a Tamron 70-300 VC. Használtan 70ezer. A hasonló tudással rendelkező 70-300 VR Nikon 95ezer körül megy.
    A régi 70-300-as G-s Nikon, a 70-300-as Sigma és társaik képe sok kivetni valót hagy maga után.

Ha viszont kevés pénzed van, de nagyon kell a tele, akkor egy régi közhelyet tudok idézni: nincs rosszabb az el nem készült képnél. Tehát ha kell, és kevés pénzt tudsz rá áldozni, akkor vegyél egy 70-300/4.0-5.6 APO Macro Sigmát 3-540ezer körüli áron. 1:2 makrot tud.

Ha viszont portrézi szeretnél, én a helyedben egy 50/1.8 -t vennék. Használtan. Közeli arcportrénál torzít, félalakhoz már korrekt.

• grigo

őstag

válasz lovas001 #16844 üzenetére

Ugyanebben a problémakörben forgok én is napok óta.
    Rengeteg segítséget kaptam itt.
    Most úgy agyalok, hogy talán az 5100 18-105 verz ó a nyerő. Ami mellette szól, aza 3 év gari a 600D-vel szemben. Ami ellene, hogy azok alapján amit átolvastam barátibb a 600D menüje, mivel magyar és lehet kapcsolni benne rövid leírást a menüpontról.
    Viszont MM-ban a 600D 18-55 obival láttam 145e-körül, 5100 179e körül a 18-. obival. Árban mindkettőt vállalnám, de végig kell még tapogatnom hogy melyik illik a kezembe (ezért mondtam le a milc kategóriáról sajna). Ésszerű szerintetek a 3 év és az obi miatt bevállalni az 5100-at és feladni a szimpatikusabb menüt?

• Stauffenberg

nagyúr

válasz lovas001 #16844 üzenetére

Vedd kézbe őket vásárlás előtt, nézz bele a keresőbe, nyomkodd meg a gépet és utána dönts szerintem.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz lovas001 #16842 üzenetére

Ha videózni nem kell, akkor szerintem a D5100 és K-500 között választanám a szimpatikusabbat. Képminőségre koppra azonosak (a minimális mérhető különbség rögtön elveszik amint eltérő objektíveket csavarsz fel rá). A D5100 AF rendszere kicsit fejlettebb és gyorsabb, viszont a keresője kicsi és nem túl izmos lefedettségű. A K-500 keresője az APS-C mezőnyben kifejezetten jó, 100%-os lefedettségű és jó nagyítású, plusz a gép maga sokkal jobban kezelhető a dupla tárcsa miatt. Ha esetleg régi manuális objektíveket is felraknál amiket fillérekért lehet beszerezni, akkor szintén a K-500 nyerő (a D5100 majdhogynem alkalmatlan a feladatra), ráadásul focus peaking is van.

Szerintem a K-500 egy kiforrottabb, jobban kezelhető váz (ugyan arra a szenzor technológiára építve), viszont a D5100 mellett szól, hogy kapásból két fényerős fix (35mm f/1.8 és 50mm f/1.8) is vásárolható hozzá elég baráti áron, de azért objektív kínálatban a Pentaxot sem kell félteni, csak ott némelyik darab ára az utóbbi 1-2 évben nagyon elszállt, ezt érdemes lesz előre lecsekkolni.

+1: Az megint a Nikon mellett szól, hogy több és jobb minőségű gyári rendszervaku áll rendelkezésre.

Szerintem nagyon kiegyenlített a helyzet. Nekem szubjektíven fontos a jó kezelhetőség manuális módban, ebben a K-500 messze a D5100 előtt jár, de vannak ugye még érdemei a D5100-nak is. Vedd a szimpatikusabbat, egyikkel sem nyúlsz mellé.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz lovas001 #16840 üzenetére

1.) Leírhatnád, hogy mik a szempontjaid és mit szeretnél fotózni vagy videózni. Ezek nélkül nem lehet segíteni. A Ford Focus kombit nem lehet összemérni az Peugeot 308 kabrióval. Mindkettő autó, mindkettő gurul, de mindkettő más igényeknek felel meg.

2.) Papíron ezek közül a D5100 a legjobb fotóra, de videóban meg a 600D erősebb.

3.) Ebben az árban még meg lehet nézni a Pentax K-500 vázat is, az mindháromnál jobb fotóban, de a Pentax esetén jobban észnél kell lenni és előre megnézni, hogy milyen objektívek kellenek, némelyik eléggé megdrágult mostanában.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés