- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Muerte68
addikt
-
Throme
veterán
Amellett, hogy nem akarok más pénztárcájában turkálni, én is frissebb modellt javasolnék. Az a helyzet, hogy a 18-55 obi is hamar kevés lesz átfogásban. Ez a dslr ilyen. Zabálja a pénzt, még hobbi szinten is, hiszen memóriakártyáról, táskáról, állványról, vakuról.... stb nem is beszéltünk, ami külön nyaldossa a 80-100k-t így együtt.
Mármint újonnan, de használtan se nagyon olcsó.
szvsz. -
Vanir
veterán
Kicsit szűkítettem a körömön, és most némileg konkrétabb kérdésem van.
Adott egy Nikon D3000 18-55 VR kitobival, és egy Canon EOS 1000D 18-55 ES-F kitobival.
Előbbinek van egy kisebb esztétikai hibája, cserébe 15000 expo van benne, míg a másik hibátlan, karcmentes, fóliás, de 30000 expoval. A Nikon ~40 000, a Canon ~45 000.
Melyiket érdemesebb megvenni? -
tvamos
nagyúr
Ha manualozni akarsz, akkor hanyagold a Nikon 1-et, ha automataban videozni, meg point and shot kepelni, akkor szerintem jo valaszatas. (Nekem J5 van. Szenzorban ez sokkal erosebb azert.)
Ami meg nagyon jo benne, hogy zsebre tudod vagni az ekvivalens 300 vegu obival, ami azert nem rossz. -
fefe9
tag
A Nikon 1 S1 kitet én árulom, erről tudok nyilatkozni: kompaktról váltottam tavaly novemberben erre a kitre, hát mit mondjak, egy űrtechnológia ahhoz képest, nyilván minden viszonyítás kérdése. Ez a belépő kategóriája a MILC-eknek, bitang autófókusza van, kicsi, könnyű. A színeivel sem volt gondom, kezelhetősége egyszerű, van beépített vakuja, ami billenthető, lehet vele plafonra deríteni. Az aláírásomban lévő Flickr linken találsz képeket, amiket vele készítettem.
Én spec. azért váltottam (Pana GX7-re), mert kinőttem a rendszert, sokat használok régi manuális objektíveket, amihez szükségem volt a keresőre. Gondolkodtam rajta, hogy megtartom másodgépnek, de anyagilag ezt egyelőre nem engedhetem meg.
-
törölt tag
Talán még a szenzor... kérj egy homogén, lehetőleg sötétebb (nem kell töksötét) felületről RAW fájlt az eladótól. Ossza meg Dropbox-on, vagy ahol tudja. Friss, mostani kép legyen. Ezen látni fogsz (HA vannak!) pixelhibákat, hotpixel-eket esetleg (vörös, fehér, türkiz 1-1 pixel), melyeket részben ki is lehet szedni-szedetni, hogy a jövőben ne produkálja a szenzor őket, vagy ha nagyon sok van, hagyd inkább. Na meg a szenzor ne csíkozzon, satöbbi, tehát tiszta, tökéletes képet alkosson az elektronika.
De ezt már csak margóra, a mechanika tükrösnél fontosabb, mint a szenzor, mert az kopik a legjobban.
(MILC-nél tükör nincs, de a zár miatt az expószám ott is mérvadó, illetve szenzorstabis gépeknél a szenzorstabi működése, berántja-e a képet néha vagy finoman dolgozik-e, ad-e valami rendellenes hangot, ilyesmik). -
törölt tag
Űhh, elég komplex dolgot kérdezel.
Ha csak "nagyjából"-típusú ember vagy:
- expószám ellenőrzése kép alapján (feltöltöd és egy oldal megmondja az expószámot, vagy kiolvasható EXIF-ből is)
- Volt-e leejtve (úgysem tudod meg, ha nem sérült úgy)
- frontlencse karcossága annyira nem durván szól bele a képbe, de azért ne legyen karcos nyilván ..
- a többi pontod jó...Ha nagyon precízen akarod körbejárni, az üvegre érdemes több időt szánni. Egy vázon az expószámon túl nem nagyon tudsz mit nézni: akksi olyan, amilyen, gyári akksik nagyon jól bírják évekig általában + nem tétel egy új (gyári!) beszerzése, ha mégsem. A gumikat látod, mennyire kopott, textúra-kifényesedett, nyúlós vagy nemnyúlós (Canon tud gumit gyártani, Nikon még mindig keresi a megfelelő ragasztóanyagot a markolatok gumiborításához, idővel rengeteg Nikonon elválik a váztól az anyag).
Legfontosabb talán, hogy volt-e zárcsere, vagy sem. Ha régi váz gyanúsan kevés expóval, akkor az vagy valami atom kikímélt darab, vagy pedig egy esküvői daráló múlttal rendelkező, minimum 1 zárszerkezet-cserén átesett darab. Ha szakszerviz csinálta, végülis ez sem veszélyes, de inkább eredeti záras modellre érdemes törekedni.
Bajonett ne kotyogjon, ne legyen holtjátéka: rácuppantod az obit és mozgatod. Icipicit járhat (nekem régen Canonom picit engedett moccanni vagy fél millimétert, de erős forgatásra csak - az tök oké már, de ha 2-3 millimétereket kotyog viszonylagos erőfeszítés nélkül is, az gázos).
Nagyhirtelen .... gombok kopottsága, stb... - esztétika ... szerkezetileg a lényeget elmondtam.
Illetve a típushibák.D600 - olajat köpköd a szenzorra. D610-ben javítva, de garos 600-asokat is anno szervizelt a Nikon ingyen
D800 - első szériákat érintette egy bal-szélső fókuszpont elkalibráltság az AF modulban, melyet szakszerviz helyre tudott rántani ingyen (nekem is így történt pl és tökéletes lett). Későbbi szériákban már jó volt, de a váltás dátumát nem tudom. Minden D800-at érdemes megnézetni szervizben, én anno a düsseldorfi Nikon-ba küldtem ki lézeres jusztírozásra és mivel pont arra jártam, ott is vettem át. A kávéjuk finom az ügyfélváróban
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- BESZÁMÍTÁS! Asus A520 R5 3600 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 8GB Rampage SHIVA CoolerMaster 700W
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged