- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Vivo V40 5G - az első benyomás fontos
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rumos14
nagyúr
válasz
rokuczi #1922 üzenetére
vhogy úgy redukálnám a kérdést, hogy ha a kompakt gép módjára használható LV kell, gyors autofocus-szal, akkor Sony, ha viszont megmaradsz a kitobi(k) szintjén, akkor Oly (14-42 + 40-150 páros elég jó). szóval kérdés, melyik fontosabb számodra.
a LV különbséget jól látod, a Sony-nál van egy második érzékelő vagy mi, ami a LV-ért felelős, ezért nem kell tükröt csapkodni. Oly is tud ilyet, az E-330-ban ugyanilyen dupla rendszer van. nem tudom, hogy a tükörcsapkodás mennyire terhelő a zárszerkezet számára, de az tény, hogy a felcsapott tükör melegíti a szenzort, ezért van az (már nenmtom melyik gépnél, most olvastam nemrég) hogy x perc múlva kilépnek LV módból. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
rokuczi #1801 üzenetére
Westendes MM-ben biztos nincs. Legalábbis pár napja csak két Nikon volt ott, és annyi. Mondom, szerintem Mammut és Edigital és kéred, ez a legbiztosabb.
Én Photoshopot használok, ahhoz le kell szedni a camera raw nevű kiegészítő kis filet, és megy a raw konvertálgatás. Sokan használnak ezen kívül Adobe Lightroom-ot és sokan rawtherapee-t. Kinek mi jön be.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
rokuczi #1801 üzenetére
a munkamenet célszerűségében, használhatóságban egyértelműen az Adobe Lightroomot
képminőségben a gyári konvertereket ugyan általában nem éri el, de nem nagy a különbség, másrészt az is a RAW szépsége, h több programot is ráengedhetsz ugyanazokra a képekre, és magad próbálhatod ki melyik tetszik a legjobban
-
rumos14
nagyúr
válasz
rokuczi #1791 üzenetére
bár én már DSLR-re való átállás előtt megbarátkoztam a raw formátummal (Pana FZ18, köszi
), de mindenképpen azt mondom, hogy megéri.
1. jobb lesz a képek minősége. pont. különösen igaz ez a Sony-ra, tapasztatalaim szerint. Oly, Nikon, Canon jpeg-ben is teljesen rendben van, Sony-nak még van mit tanulnia. bár ahogy Szten írja, lehet finomhangolni ezt a részt is, én ezzel nem foglalkoztam.
2. megnyílik a kreatív lehetőségek tárháza, ha esetleg mégis pepecselnél. sokkal nagyobb mozgástered lesz, sokkal több mindent kihozhatsz egy képből. elég csak annyit mondanom, hogy a fehéregyensúlyt teljesen szabadon állíthatod utólag, konverzió során. vagy ha egy kép része kiégett, csak szépen lejjebb veszed az EV-t és hopp, megjelenik, ami addig nem volt ott képrészlet.
aztán ha mégsem pepecselsz, egy menetben konvertálhatod az össze raw képet, közben egyből le is méretezheted. a gyerkőcről készült x (ezer) kép nagy részét én is leméretezem 6 mpixelre. jobban is jársz az utólagos, pc-n való leméretezéssel, mintha a fényképező egyből 6 mpixelen lőne.
hátrány kettő van. nem lesz egyből felhasználható jpeg képed (megoldás: raw+jpeg egyidejű készítése, minden DSLR-en van erre lehetőség) és hamarabb betelik a memóriakártya (a megoldás gondolom nyilvánvaló...) -
Degeczi
nagyúr
válasz
rokuczi #1791 üzenetére
a RAW nem feltétlenül jelent egyedi pepecselést: minden jobb konverterben ráengedhetsz egy azonos alapbeállításkészletet a képekre, majd elég csak azokkal külön foglalkozni, amik ezt vmiért igénylik
mindenesetre DSLR-en valóban a RAW használat a jellemző, mert olyan komoly előnyei vannak, amikről nem érdemes lemondani
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
rokuczi #1791 üzenetére
Nézz meg egy A520-at, valamelyik Saturnban, vagy MM-ben csak van, de ha nincs, a Mammutban az Edigitalban biztos odaadnak egyet.
Ha lejebb veszed 14MP-ről 6-ra, hááát... a kamera saját képméretező algoritmusa a fene tudja, hogy hogy működik, és mennyire gányol. Viszont nem lesz jobb a képminőséged, ez 100%. Ugyanakkora részletek, ugyanakkora méretben max rosszabbul fognak megjelenni, jobban nem.
-
rumos14
nagyúr
válasz
rokuczi #1784 üzenetére
valóban, az A350 az A300 duci változata, olyan értelemben, hogy több mpixel, de lassabb. a nagyobb felbontásnak igazából sok értelme nincsen, kitobival biztos nem lesz ténylegesen részletgazdagabb a kép, csak nagyobb méretű. a sorozatfelvétel lassabb, ez a része engem spec nem foglalkoztat, 3 kép/mp helyett 2,5, ez sem a világ vége.
van ahol 1, van ahol 3 év garival adják, de olyat is hallottam, hogy elvileg 3 év gari az alap, talán egy Sony szervízt meg kellene kérdezni. az én A300-am szürkeimport, nem vagyok érintett gari kapcsán
az A350 gondolom nem újonnan, bontatlanul 105k, az kicsit túl olcsó lenne, de ha kapsz egy használt, de garis példányt ennyiért, akkor nem rossz vétel. a képe nem rosszabb mint az A300-nak, egyszerűen csak felesleges a 14 mpixel.
a 18-200 egy nem túl jó obi, a 18-250 már jobb, de lényegesen drágább is. egy alap tanács, hogy Sony márkájú obit ne nagyon vegyél, mert enyhén szólva túlárazottak. sok Sony obinak van Tamron megfelelője, jóval olcsóbban, pl. a két említett obi, továbbá 55-200, 11-18, stb. egy másik tanács, hogy nem érdemes venni ilyen nagy átfogású obit, mert kompromisszumos. nyilván kényelmes hogy nem kell obit cserélni, de ezzel (kis tulzással) egy bridge gép szintjére butítod le a DSLR-t.
asszem kérdeztem korábban, a raw formátum használatához hogy viszonyulsz? -
rumos14
nagyúr
válasz
rokuczi #1768 üzenetére
mindenekelőtt azt ajánlom, hogy fogd kézbe, próbáld ki az összes szóba jöhető gépet. addig nincs is igazából miről beszélni.
az E-520 lv-ja elvileg jobb az elődmodell E-510-nél és valamelyest talán a Canon-énál is, abban a tekintetben biztosan, hogy a hagyományos "félig lenyom - fókuszál, teljesen lenyom - exponál" módon használható.
de továbbra is azt mondom, hogy ha kompakt gép módjára akarod használni a kijelzőt komponáláshoz, akkor csak a Sony jöhet szóba.
rossz választás amúgy nincs, mindegyik géphez kapható olcsón használható teleobi is. Sony-nál én előnyként hozom még fel a Minolta objektívek használatának lehetőségét, de ha elég 1-2 kitobi, ebben a tekintetben az Oly jobb. szóval állítsd fel a prefereciáidat, azok sorrendjét, és meg fogok tudni hozni a helyes döntést -
rumos14
nagyúr
válasz
rokuczi #1765 üzenetére
a jpeg képek a Sony-nál sajnos nem az igaziak, legalábbis alapbeállításon nem, ahogy pl. a pixinfo is tesztel. nem molyoltam a beállításokkal, inkább raw-ban lövök, meghálálja. a kamerából kipottyanó képek az Oly.ban jobbak. templomba kell vmi fényerős obi és/vagy egy állvány. ha a képzaj a legfontosabb, akkor a Canon tutira jobb, akár az 1000D is. van tajta live view, de eléggé kezdetleges.
-
rumos14
nagyúr
válasz
rokuczi #1761 üzenetére
én is pont ezért vettem DSLR-t és nem bántam meg a Sony-t. nem mondom, hogy ez a legjobb, látni kell az előnyeit és hátrányait is. lehet hogy egyediek a szokásaim, de eddig mindent meg tudtam oldani iso400-ig bezárólag. az E-520 is jó gép, kétségtelen, de zaj kérdésben pl. pont nem annyira jobb a Sony-nál.
-
rumos14
nagyúr
válasz
rokuczi #1742 üzenetére
a Sony A300-ban található live view kompaktról áttérők számára lényegesen jobb megoldás. nincs még egy olyan DSLR, mely a live view-t használva ugyanolyan gyorsan fókuszálna mint a keresőt. asszem talán az Oly E3 mégis, de ott a live view képe lényegesen gyengébb. a többi Oly, Nikon, Canon live view-ja igazából csak statikus témáknál használható.
az E420 fogása sztem is nagyon gyengusz... ill. az a baj, hogy sem vázba épített stabi, sem stabis obik nem léteznek, így meg vagy lőve ilyen szempontból.
A300 használóként természetesen a hibáit is látom. igen, iso400 felett láthatóan zajosabb (vagy inkább zajmosottabb) a képe, mint a hasonló gépeké. az Oly kitobi biztos hogy jobb. a Sony féle 18-70 is használható, de én ajánlanám a raw formátumban való képkészítést, mellyel a kitobi gyengeségei is jobban kezelhetők, valamint a Sony-féle in camera jpeg feldolgozás is kikerülhető, lényegesen jobb, részletesebb képet eredményezve. -
-
post.mader
csendes tag
válasz
rokuczi #1742 üzenetére
Liveview szerintem egyikben sem elképesztő. Sonynál egész jó objektív-felhozatal van. Valamint van benne stabilizátor. Én speciel sajnos a legdrágábbat, az Olympus E-520-at ajánlanám, azért mert az egyik, ha nem a legjobb a belépő (kit) objektív(j)e(i).
lover summer: Nagyjából ennyi. Nem elég?
Hogyha jobb a képminőség, az már magában elég, nem? De ezt válaszolják meg a nálam okosabbak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Philips LCD és LED TV-k
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Jogász topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Energiaital topic
- Motoros topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- Dune Awakening - Máris túl az 1 millión
- Vivo V40 5G - az első benyomás fontos
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest