Hirdetés
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A35 5G - fordulópont
- Magisk
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Ajánláshoz szükséges kérdések (alkatrészeknél pontos megnevezést kérünk)
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
2.: Milyen házba kerül?
3.: Milyen alaplapra lesz?
4.: Processzor és videókártya típusa?
5.: Ramok pontos típusa?
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.)
>>> Ajánlott léghűtések és paszták táblázata - 2024 <<<
-
Qru
MODERÁTOR
(rögzített hozzászólás)
Felmerült az igény egy CPU léghűtés kibeszélő topik iránt, ami megnyitásra került.
A jövőben itt csak a konkrét választással/vásárlással kapcsolatos dolgok kerülnek a kibeszélő topikba pedig a minden más (tesztek, vélemények, tapasztalatok).
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Szeretnék minden érdeklődő fórumozót megkérni, hogy hűtő választáshoz a Topik Összefoglaló elején lévő 6 pontos kérdéssorra igyekezzen minél pontosabb választ adni, hogy érdemben segíteni tudjunk.
A jelenlegi ár-érték arányban legjobbnak tartott hűtőkről az összefoglaló táblázatot árkategóriánkénti besorolásban itt találjátok: > > > Hűtő toplista. < < <
Egyéb, forgalomban még kapható és ajánlott hűtők: Aktív hűtők.
Forgalomban már nem kapható, leginkább használt piacon fellelhető hűtők: Kifutott hűtők.
Jó minőségű, ajánlott zsírok hűtő alá: Hővezető paszták.
A topikhoz nem, vagy csak részben kapcsolódó témák linkjei:
Hogyan javítsam a házam szellőzöttségét? - > Léghűtés topik
Ha nem szellőzik jól, akkor cseréljem? - > Milyen házat vegyek?
Kéne új venti! - > Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
Csak a hűtő marad? - > Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Többet szeretnék tudni a hővezető pasztákról! - > Hővezető paszták
Hogyan feszeljem alul a procim? - > Az adott tokozás saját topikja
Hogyan delideljek? - > Tuning kezdőknek
AiO-t tudtok ajánlani? - > Még mindig nem! Kompakt vízhűtés
Kérek mindenkit, hogy a topik szakmaiságát őrizzük meg, így a témába nem vágó hozzászólásokat inkább privátban, vagy az adott téma saját topikjában beszéljük meg.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
Nem fogom. Nem tervezem gyári hűtéssel sokat járatni, de előbb látni akarom a gépet a régi ATX házban, hogy hogyan muzsikál, utána ház és hűtés csere. Próbálok kisebb méretek fele menni. Sajnos a g.skill oldala nem valami jó, ha a specification-nél írták volna a méretet, akkor észrevettem volna, és azt veszem. Elállással meg ilyesmivel meg nem akarok szórakozni, de nem bánom, ez is jó memória lesz, csak a hűtő valamivel magasabb lesz, ami miatt szélesebb ház fog kelleni. Gondolom. Ha mákom van, akkor egy kicsit szélesebb mITX házban elfér a konfig. Kockára remélhetőleg nem lesz szükség, az nem tetszik.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Az a baj, hogy már megrendeltem a másikat, ki van fizetve, nem akarok szórakozni a visszalépéssel. De megoldom másik hűtéssel, csak valamivel drágább lesz. Egyelőre úgyis első körben a gyári hűtőt rakom rá, aztán kész. Abból kettő is van. Aztán majd meglátjuk mikor unom meg a zajt.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok! Egy be quiet! SHADOW ROCK LP-t szeretnék venni. A lap ASUS PRIME B450M-K II a memória Corsair 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Vengeance LPX - fekete. A kérdés, hogy útban lesz e a hűtés a memóriának?
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok!
Van egy régi s1150-es rendszerem, amihez van egy Tt hűtő, amin már 10 éves a venti, kezd néha zajokat adni, máskor csendes. Gondolom csapágyas, vagy mi szokott ezeknek a baja lenni. Az a kérdésem, hogy ezek a ventilátorok mennyire szabvány méretek? Ha veszek hozzá egy 12 centis bármilyen ventilátort, akkor az jó lesz hozzá?Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
The Versa H17 supports motherboards up to Micro ATX, a tower CPU cooler with maximum height 155mm
Pure Rock 2 Black Dimensions (L x W x H), (mm) 87 x 121 x 155Hát eléggé határeset. Bekockáztatom, mert max beépítem a Pure Rock 2-t egy másik gépembe.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok!
i3-10100-hoz kellene valami hűtő max 15-ért, de jó lenne 10-ből kijönni. Alaplap valszeg MSI MAG B460M MORTAR lesz. Háznál még vacillálok, hogy Fractal Design Core 1100 vagy Thermaltake Versa H17, mindenképp valami uATX tower jellegű.
Valszeg sok alkatrészt léctől veszek, nála van be quiet! Pure Rock Slim 2 és be quiet! Pure Rock 2. A slim-re írják, hogy olyan 75W TDP-t tud csak ténylegesen, és a CPU 65W-os. Szerintetek elég rá, vagy inkább legyen a nagyobb? A nagyobb egyáltalán elférne ezekben a házakban? Kell ezek alá low profile memória?
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok!
Intel Core i7-930 @ 2.80GHz -re kellene valami hűtő bátyám régi-új gépére. A CPU s1366-os 130W TDP-vel, úgyhogy gondolom valami komolyabb kell majd hozzá. Sajnos nem tudok egyelőre semmit a többi alkatrészről, majd utánanézek a max magasságnak meg, hogy alá fér e a memória, szóval azzal nem kell foglalkozni. Ahogy őt ismerem, valszeg ki lesz hajtva a gép FPS játékokkal, de húzva nem lesz. Esetleg tudtok írni hűtőt, ami elvinné?
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Teszteltem tovább a BQ Pure Rock-ot, picivel halkabbra számítottam, de így sem rossz. Még állítok a hűtési profilon is, hogy inkább passzív legyen. Maga a hűtő minőséginek tűnik. Az összeszerelés nem volt nehéz, de az ábrákat szerintem nem látja olyan, akinek rossz a szeme, annyira kicsik voltak, illetve lehetett volna egy részletesebb több lépéses leírás is. A csavarok jól beazonosíthatóak voltak így is. A ventilátor rászerelése lemaradt a leírásból, bár nem valami ördöngős dolog az sem. Az előre rákent paszta nekem nem jött be, inkább letöröltem, aztán ment rá az MX-2. Szépen hűt az eddigiek alapján, de még hátra vannak a komolyabb tesztek.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Jelentem remekül muzsikál a Xeon E3-1230v5-ön a Pure Rock. Alig hallani. Majd még állítok rajta, hogy még halkabb legyen, mert 24/7 fog menni, de egyelőre elégedett vagyok. :-)
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Kicsit megfordítanám a kérdést, ha szabad. Most rakok össze itthonra egy mikroszervert E3-1230v5 Xeon, MSI C236M WS alaplappal (uATX). Szeretnék egy be quiet Pure Rock-ot rátenni, hogy kellően halk legyen. A kérdésem az, hogy mi határozza meg a ház paramétereit ezek közül?
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Nem igazán, rágóval kapcsolatban szokták csinálni, hogy lefagyasztják, mert úgy könnyebben lejön, de kb. itt kimerül a tudásom. Ja, nekem is van egy melós gatyám, amit sziloplasztozásra használtam, és még mindig látszik rajta így ezer mosás után is. Esélytelen. Mondjuk ezek a hővezető paszták már lehet, hogy nem szilikon alapúak, fene se tudja.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Írtam én is, hogy a komolyabb szerek kioldják a festéket, esetleg a ruha anyagát is roncsolják, a gyengébbek meg semmit nem érnek. Mondjuk ha már erről van szó, érdemes elkezdeni kísérletezni vele másik szöveten mielőtt élesben tolná a göncén. Színes szerves anyagot nekem legjobban az aceton + szappan kombinációja vitte le a kezemről. Itt mondjuk amennyire én tudom az ezüst oxid a színező, úgyhogy inkább valami savas vagy lúgos cucc lesz a jó oldószer. Már ha tényleg attól fekete, viszont komoly esély van rá, hogy olyan töménységben, ami már oldja az ezüst-oxidot, vinni fogja a ruha anyagát is. A mechanikai módszer, amit írtatok mindenképpen megér egy próbát.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Feri1977 #76613 üzenetére
Így első körben azt mondanám, hogyha színes, akkor ki fogja oldani a festéket a ruhából, bármivel próbálkozol, ami esetleg a pasztát is kivenné belőle. Mosószerek sem jók, enzimesen nem oldható. Mosd ki egyszer mosógépben színfogó kendővel, hátha halványul valamit, illetve a vattát is megpróbálhatod előtte, amit írtak fentebb. Én személy szerint víz, mosószer, alkohol, ecet, aceton, benzin sorrendben próbálkoznék.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Elméletileg jó kell, hogy legyen az adapter, amit most használsz 1155-höz, az 1151-os foglalathoz is.
Én közben átszereltem az i5-4670k-ra az ISGC-300-amat. Alig van így hangja. Amíg 3 csavar tartotta az s775 foglalaton, addig állandóan berezonált. Plusz cseréltem a HDD-ket SSD-re, úgyhogy amiatt sincs már zaj. Alig hallani most a gépet, mintha nem is menne. Elégedett vagyok. :-)
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Közben leesett, hogy mi zavart tudat alatt a Zalman-ban, amit linkeltem; nem cserélhető a ventillátora. Megrendeltem, összességében jó lesz az erre a gépre, több nem kell...
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz jim bcs #76588 üzenetére
Végigmehetünk rajta, de szerintem én viszem a linkelt Zalmant, nem nagyon találtam más használhatót árukeresőben ezen a kettőn kívül, a használtak között hardveraprón meg egyáltalán nem. A ház valami chieftec bravo szerver, nem tudom a pontos típusát 17.5 cm hely van a lapnak meg a hűtőnek, úgyhogy gyakorlatilag bármelyik 14cm-es jó kell, hogy legyen bele, amit linkeltem. Az ár 5k+/-2k. Az alaplap s775-ös gigabyte ga-ep43t-usb3 xeon e5430 cpu-val, de jó lenne, ha s1151 meg az új amd-k is támogatva lennének. A ramok kingston hyperx blue jellegűek kompakt kivitel, szóval van helye terpeszkedni a hűtőnek. Az egyéb igény, hogy kifelé hajtsa a meleget, ne szétterítse a házban, szóval hőcsöves kivitel legyen függőleges állású ventillátorral, ne a klasszikus vízszintes ventillátorral. A lehetőségekhez képest legyen halk, 12cm-es ventivel, ne rezonáljon be (bár az gondolom rosszul meghúzott csavaroktól lehet), illetve ne fesz vezérelt legyen, szóval négy tüskére menjen rá a dugasz az alaplapon, ne csak háromra. Azt hiszem nem hagytam ki semmit.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz inf3rno #76584 üzenetére
Találtam kettőt, amik normálisnak tűnnek, szerintetek melyiket érdemesebb megvenni, ha az árat most nem nézzük? [link] [link] Én igazából képtelen vagyok dönteni, most is egy Tt muzsikál a gépben, az előző gépben meg Zalman volt, és tulképp. elégedett vagyok mindkettővel (leszámítva a törött Tt leszorítót). Amennyire én tudom a Zalman régebb óta nagy név hűtésben, meg kinézetre is kidolgozottabb az a hűtő, de valahogy a Tt felé húzok számomra megmagyarázhatatlan okból. Lehet jobb, ha alszok rá egyet, úgyis csak holnap megy el a rendelés.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Arctic Cooling Alpine 11 Pro Rev.2 jó lehet az enyémhez? Nem nagyon találni TDP infot hozzá...
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok!
Sajna kiderült, hogy a Zalman hűtőnek, amit egy 775-ös laphoz terveztem csak AMD-hez vannak meg a tartozékai, úgyhogy szükségem van egy új hűtőre. Ilyen processzorhoz lesz: [link]. Húzva nem igazán lesz, szóval nem kell komoly hűtő, max 100W TDP-re tervezett. 5 pénzből kell, hogy kijöjjön, 12-es venti, és lehetőleg ne feszültségvezérelt legyen (4 tüske menjen bele, ne 3). Használt is teljesen jó.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz hegegabi80 #76070 üzenetére
Ha nem ereszt, akkor az idők végezetéig jó. Egy idő után szétviheti, hogy állandóan hőtágulás meg összehúzódás van rajta. Gondolom anyag függő lehet, hogy meddig bírja, de a hatásfoka elméletileg nem csökkenhet idővel, legalábbis nagyon nem tartom valószínűnek abból, ahogy felépül.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Burt1793 #76066 üzenetére
Hát nálam nemrég még nem stimmelt a CPU mikrokód, és a lap 100°C-os Tjmax alapján tolta a throttle-t a CPU-ra. Az Aida64 ezzel szemben a helyes 85°C-os Tjmax-al dolgozott. Szóval szerintem ez alapján elég megbízható eredményt ad. De meg lehet próbálni realtemp-et is meg hwinfo-t is, aztán összehasonlítani, hogy melyik mit mond. Nem hiszem, hogy lesz különbség, max hwinfo tévedhet ezek közül, ha nincs beállítva rajta a Tjmax.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Burt1793 #76059 üzenetére
TDP alapján bőven jó az a hűtő arra a CPU-ra. A core-t vagy a cpu temp-et mondod. Az utóbbi 10-15°C-al alacsonyabb nálam is. A core-t érdemes nézni...
Van valakinek ötlete, hogy miért nem indul el a ventillátor boot után, ha manuálisan minimumra állítom? Ha már forog, akkor 200RPM-re áll vissza, viszont ha úgy hagyom minimumon, és újraindítom a gépet, akkor csak lengedezik, de nem forog. A smart fan ki van kapcsolva a bios-ban.
szerk:
Ohh, közben rájöttem, hogy passzívra van állítva a hűtési házirend.[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Stauffenberg #76033 üzenetére
Ez enyém Cooler Master E2 volt (ezer helyett ötezerért), lehet nekem is a pultra kellett volna nyomnom, de szerintem itt nem a boltos hibázott, hanem a gyártó. Olvasgattam utána, és máshol is írták, hogy az eleje ilyen hígfosás, aztán az utána jövő rész a kemény szar. Mondjuk akkor kapásból fele van a fecskendőben, mint amit megveszek... Egyébként a tápjukkal elégedett vagyok, bár franc tudja, ma mértem egy 12.62v-ot a 12v-on, ami aggasztó. Lehet, hogy lecserélem. Túl sokat költöttem már az új gépre, hogy emiatt menjen tönkre.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Stauffenberg #76027 üzenetére
Ja ez így szokott lenni. Nekem az MX-2 jött be, de a 4 is biztosan jó, csak azt még nem próbáltam. Előtte 5 pénzt kértem valami arany színű márkás szarért, ami össze-vissza folyt, és mindenre alkalmas volt, csak szerelésre nem.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Speed® #76028 üzenetére
EP43T-USB3, Xeon E5430 C0, Kingston Hyperx 4x2g. Szerintem alaplap hibás lesz, és megcsaphatta az ESD, amikor a videokártyát először beleraktam, mert azóta ilyen. Bár már homályosak az emlékeim (1 éve volt), lehet, hogy sosem működött jól ezzel a Xeon-nal, és csak 1-2 hónappal a kártya előtt vettem ezt hozzá. Megpróbálom eladni féláron így, hátha. Még próbálok hot cpu test-et meg intel cpu test-et, hátha valamelyik mond valami okosat. Az új vas nekem z97-p, i5-4670k, ram meg egyelőre folyamatban, addig valami szutyok olcsó corsair van. Egyelőre rendelek ESD elleni szerkót, hogy legalább a csuklómon legyen.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Speed® #76025 üzenetére
A memóriát teszteltem 15 órát memtest-el, nem hibázott. Az mch jó kérdés, nem tudom. Azt írták, hogy a speedstep-et meg az exc-t érdemes kikapcsolni, mert azok nem feltétlen működnek normálisan, a vcore-t meg érdemes emelni kicsit. Ez nagyjából összecseng azzal, hogy a hiba erősen függ attól, hogy az energiagazdálkodás hogyan van beállítva, illetve, hogy kernel power error-t kapok, ami lehet amiatt is, hogy nem kap elég áramot a cpu. Persze annyira nem értek ezekhez. Átállítottam a bios-ban egy-két dolgot, most tesztelem játékkal, hátha. Olyan 2-3 óránál tovább nem szokta bírni ezzel a lappal.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz hegegabi80 #76019 üzenetére
Csináltam most egy 10 perces stress test-et az aida-val, tényleg az a jó. 100% cpu mellett olyan 59-63°C körül álltak be a magok. A speccy ehhez képest 72°C-ot írt. A T case 67°C, úgyhogy leolvadt volna a reaktor, ha a speccy-nek van igaza. :-P
Érdekes, hogy a stress test-eken simán átmegy mindig a gép, de valamiért instabil napi használatra, és 2-3 óránként újraindul a video kártya illesztő, összeomlanak az alkalmazások meg néha bsod is van. Azt írják, hogy a 771-es Xeon mégsem annyira jó a 775-ös lapokba, sokszor instabil lehet. Hát tapasztalom...
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Régebben már írtam itt azzal kapcsolatban, hogy az ISGC-300 nem hűtötte rendesen a 4 magos Xeonomat. Kiderült már akkor, hogy az egyik tartó csavar kiszakadt a hűtőről, és sikerült megtákolni egy darab dróttal. Most megint új infot találtam a témában, ami itt érdekes lehet.
A Speccy és a HwInfo is 60°C körüli hőmérsékletet ír a processzorra, míg az Aida64 csak 40°C-ot.
[kép]Eszerint az oldal szerint az Aida64 az egyedüli, ami helyes értéket ad, a legtöbb ilyen hardverinfos eszköz rosszul olvassa le a szenzor adatot. [link] Szóval ha a szenzor adatok szerint túl meleg a CPU, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a valóságban is. Gyanús volt ez nekem is, mert papíron 80W a TDP-je a CPU-nak, és 130W-os TDP-jű processzort jobban hűtőtt egy review szerint ez a hűtő, mint ezt a Xeon-t.
A dolog érdekessége, hogy a hibásan mért 60°C felett mégis elkezd instabillá válni a processzor, illetve egyébként sem valami stabil a rendszer vele, most volt 2 bsod-om, illetve tele a log kernel power error jelentésekkel. Eddig azt hittem, hogy túlmelegszik, de ezek után egyre valószínűbb, hogy megadja magát, vagy nincs rendesen a helyén a foglalatban, és szakadozik az áram ellátása. Biztosat csak úgy tudnék mondani, ha cserélném a CPU-t másikra.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok!
Az ISGC-300-am alkalmas lesz socket 1150 hűtésére, és ha igen melyik adapterrel? Ha nem, akkor nyilván veszek egy pure rock-ot helyette.szerk:
Közben találtam olyat, hogy a 1155/1156 adapter jó kell, hogy legyen rá.[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz jim bcs #74858 üzenetére
Köszi! :-)
szerk:
Közben kotorásztam a szekrényben, és megtaláltam az isgc tartozékait. Ahogy nézem megvan az 1156 foglalathoz való szerelék is hozzá, úgyhogy tudok majd egy próbát tenni vele, ha CPU-t váltok. Ha nem hűt elég jól, akkor eladom, aztán veszek egy pure rock-ot helyette. Ahogy nézem mostanában mindenki azt vesz itt. ;-)[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz jim bcs #74851 üzenetére
Maga a ház 20cm széles, a mostaninál [link] úgy nézem nem igazán fér bele nagyobb, ez gyakorlatilag 1cm híján a széléig ér. Igazából az eddigiek alapján ehhez a 775-öshöz már nem kell új, inkább az 1151-es foglalatú dolgokhoz veszek majd újat januárban. Arra tudtok valamit ajánlani? A ház maradni fog ugyanez. Nagyon max 15-ért vennék, annál többért biztosan nem.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz féldekás #74848 üzenetére
iponnak nem túl jó az ügyfélszolgálata, saját meg mások tapasztalatai alapján [link], én inkább valami olyan cégtől vennék, ami árukeresőn [link] nem 3.5, hanem 5.0 körüli pontszámmal rendelkezik, hogyha esetleg kifognál egy hibás terméket, vagy garanciát intéznél később, akkor ne érezd magad kellemetlenül. de persze te tudod...
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz szasanyi #74846 üzenetére
A pontos ajánláshoz ezeket szeretnénk kérni!
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?>7k
2.: Milyen házba kerül?
CHIEFTEC BH-01-B-B-B
3.: Milyen alaplapra lesz?
jelenleg GIGABYTE GA-EP43T-USB3
később ASUS Z170-A4.: Processzor típusa?
jelenleg Xeon E5430
később i5 6600k vagy i7 6700k5.: Ramok típusa?
jelenleg kingston khx1600c9ad3 4x2g
később kingston ddr4, valami az új processzorhoz illő6.: Egyéb igények? (fekete, passzív, stb.)
forogjon, és ne legyen Thermaltake
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Raktam fel pár képet, nagyjából így néz ki a dolog. [link] Egyelőre fogtam egy vékony drótot, aztán felfogattam azzal amennyire szorosan tudtam. Körülbelül 10°C-ot esett a core és case hőmérséklet, szóval vagy ez volt a gond, vagy az előző pasztázás, vagy mindkettő.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz szasanyi #74837 üzenetére
Jah, én is úgy szoktam, de gondoltam megkérdem. Végülis most már úgyis mindegy, ki van szakadva az egyik csavartartó forrasztása, valszeg ezért hűtött annyira szarul. Thermaltake-et sem veszek többet. Tudtok ajánlani valamit, ami 1151 és 775 foglalatokra is jó? Valami olyasmi kellene, ami elvisz legalább 100W-os TDP-jű CPU-t, és nem szakad széjjel, ha meghúzok egy csavart. Árat egyelőre nem írok, érdekel, hogy mik a lehetőségek. Esetleg érdekel valakit ez a Thermaltake, aki szeret forrasztgatni?
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Szerintetek szívó vagy fújó oldalra rakjam inkább a ventillátort?
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz jim bcs #74812 üzenetére
Tökmindegy mit állítok be rajta, a smart ebben a formában használhatatlan, amíg nem a core-t, hanem a case-t nézi, és az alapján vezérel. Egyelőre beleszórtam a kézi vezérlését és kivezettem a floppy helyén, aztán azt tekerem fel, ha CPU intenzív dolgot csinálok, meg le, ha csöndet akarok.350-1225 RPM tud szabályozni, valamivel kisebb, mint az 1440 RPM, amit kézi vezérlés nélkül maxon tud, de ez talán annyira nem számít. Szerintem itt egyszerűen csak szenzor hibáról van szó az alaplapon, nem igazán lehet ezzel mit kezdeni az eddigiek alapján. A pasztától várom a csodát, adok neki 5% esélyt. Alaplap meg CPU beújítás egyelőre nem lesz. Januárban elgondolkodok rajta, de i5 6600k meg z170-es alaplapok fele kacsintgatok, úgyhogy nem lesz olcsó...
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Nézegetem az EasyTune-t. Szerintetek normális hogy a fan speed-et nem a core temperature-ök alapján állítja az alaplap, hanem valami temp 2-nek nevezett marhaság alapján, ami mindig 30°C körül van?
Nem igazán lehet így beállítani rajta a smart fan controlt, mert mindig vagy min vagy max értékre megy, attól függ, hogy az említett temp2 éppen 28 vagy 30°C-ra ugrik, nem igazán hat rá a hűtés, talán pár fok eltérést produkál tőle. Fogalmam sincs, hogy mi ez, de nagyon úgy tűnik, hogy az alapbeállítás az alaplapon ugyanezt produkálja, azért nem működik normálisan.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Ki is próbáltam mindjárt, bf4-el 59°C most a max, de úgy általában 56°C körül vannak a melegebb magok, a hidegebbek meg 52°C körül. Szépen hűt, csak kicsit hangos. Majd berakom neki a smartot meg belövöm easytune-al holnap. Jó lesz ez. Kipucolással meg újrakenéssel szerintem nyerek még pár fokot.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
No azt írták, hogy a 2 pinest rövidre kell zárni, akkor lesz jó. Úgyhogy rátettem egy jumpert, aztán láss csodát, van 1440 RPM-em. Elméletileg ezek a potméterek a 2 pinesre kellene, hogy menjenek. Valamiért a gyártó úgy csinálta meg, hogy a 3 pinesre ment az alaplap meg a ventillátor közé. Jumpert meg nem adtak hozzá. Nem csoda, hogy felforrt a CPU agyvize, hogy végig minimumon ment a ventillátor. Remélem most már jó lesz. Nem sokára megjön a kence, már postára adták, meg amúgy is jó lenne szétszedni az egészet, aztán letakarítani róla a port.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz jim bcs #74785 üzenetére
Hát a BIOS-ban mindent kipróbáltam, amit lehet. A CPU fan-re van kötve. Arra tudok gondolni csak, hogy nem kap elég áramot. A kábelén van még a 3 pin-es csati mellett egy 2 pines is. Lehet, hogy azon tudnék adni plusz tápot neki valahonnan, vagy miért szokott ilyesmi rajta lenni? Annyit látok rajta, hogy apa a típusa, de lövésem sincs minek van ott. Ezen kívül max voltmérővel tudnék feszültséget mérni, de jó lenne tudni, hogy a 3 pinen hogyan érdemes. De ha fontos neked, hogy lásd, szívesen lefényképezem.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Megtaláltam a hozzá való kézi tekerős szabályozót. 250-730RPM-ig tudom tekerni vele. A smart control max 420-ig vitte. Ha mindent auto-ra állítok BIOS-ban, akkor 810-ig megy fel, ha meg disabled-re rakom, akkor 850-ig. Ehhez képest az ISGC oldalán [link] az van, hogy 800RPM-től 1300RPM-ig lehet állítani a sebességét. Valami itt nagyon nem stimmel. :S
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
A már említett ISGC 300-nál hogy lehet az, hogy hiába kapcsolom ki az intelligens fan speed-et BIOS-ban, nem változik semmi, ugyanúgy 800RPM körül van, nem megy fel 1300-ra. Ilyen az alaplap: [link] Annyit talán javult a helyzet, hogy most 810 RPM helyett 850 RPM-en forog. Igazából bekötni sem nagyon tudom rosszul, van egy CPU FAN nevű foglalat, arra kell rádugni, aztán ennyi. Ami érdekes lehet, hogy van még egy csatlakozó a kábelén, amibe két tüske megy bele, és nincs bekötve sehova. Úgy rémlik, hogy volt valami kézi szabályozója, lehet, hogy annak a csatlakozója, passz. Bármi ötlet? Esetleg másik topicba kéne írnom?
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz szasanyi #74739 üzenetére
Ahm, hát rendeltem MX2-t. Pár napon belül elvileg ideér úgyhogy majd csekkolom.
Azért érdekes, hogy Csehországból 500Ft-ért hozzák ki, Budapestről meg 1500-ért, ha nem többért. A futárszolgálat ugyanaz, max 1-2 nap eltérés lehet a szállítási időben. Már levezettük haverokkal, hogy minél messzebbről jön, annál olcsóbb, és hogy a Marsról még utalnak is a kis szürkék.
Buliban hasznos! =]
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz jim bcs #74730 üzenetére
Nyilván én is a kiszáradásra gondoltam. Egyébként szinte bármit be tudnak fertőzni a mikrobák, ha elég nagy a víztartalma.
Emlékeim szerint rendesen ráfeszül, igazából nehéz elrontani, mert csak egyféleképp megy fel rá... Ami nekem fura, hogy a 65W-os TDP-jű E8400-am, ami régen volt, az kb 10°C-al volt csak hidegebb. Most akkor vagy már akkor is rosszul volt fent rajta, vagy passz. Esetleg még bármi ötlet, hogy mi lehet rossz?
Ezeket szórta ki az open hardware monitor:
--------------------------------------------------------------------------------
Sensors
+- Intel Xeon E5430 (/intelcpu/0)
| +- Bus Speed : 333.305 333.305 333.305 (/intelcpu/0/clock/0)
| +- CPU Core #1 : 1999.83 1999.83 2666.44 (/intelcpu/0/clock/1)
| +- CPU Core #2 : 1999.83 1999.83 2666.44 (/intelcpu/0/clock/2)
| +- CPU Core #3 : 1999.83 1999.83 2666.44 (/intelcpu/0/clock/3)
| +- CPU Core #4 : 1999.83 1999.83 2666.44 (/intelcpu/0/clock/4)
| +- CPU Core #1 : 48 47 65 (/intelcpu/0/temperature/0)
| +- CPU Core #2 : 44 43 60 (/intelcpu/0/temperature/1)
| +- CPU Core #3 : 47 45 64 (/intelcpu/0/temperature/2)
| +- CPU Core #4 : 51 50 67 (/intelcpu/0/temperature/3)
| +- CPU Total : 3.07692 0 100 (/intelcpu/0/load/0)
| +- CPU Core #1 : 3.07692 0 100 (/intelcpu/0/load/1)
| +- CPU Core #2 : 1.53846 0 100 (/intelcpu/0/load/2)
| +- CPU Core #3 : 3.07692 0 100 (/intelcpu/0/load/3)
| +- CPU Core #4 : 4.61538 0 100 (/intelcpu/0/load/4)
--------------------------------------------------------------------------------Egyébként az normális, hogy a 4 magnak 4 különböző max hőmérséklete van? 65, 60, 67, 64 °C a 4 mag max hőmérséklete 100%-ra járatva, meg írja a fan1-et, hogy 800 RPM körül van végig, a max 822RPM.
[hardware monitor képből a felesleges sallang törölve]
[ Módosította: jim bcs ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz szasanyi #74729 üzenetére
Milyen a jó állag? Emlékeim szerint amikor újonnan vettem, akkor az eleje valamiért folyós volt, és csak utána jött a sűrűje ki a tubusból. Azt írták, hogy ez ennél a pasztánál normális. Úgy rémlik, hogy valahogy elkevertem a kettőt, aztán olyan közepesen hígat kentem a CPU-ra. Lehet, hogy azért ilyen meleg, mert így nem vezeti olyan hatékonyan a hőt a paszta. Szét fogom kapni a hétvégén aztán húzok egy újat rá.
Nekem úgy tűnik, hogy nincs már túl sok paszta a fecskendőben, vagy eleve nem is volt benne valami sok. Tudtok ajánlani esetleg valami mást, ami már bevált nektek?
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz #10034944 #74724 üzenetére
Jó, hát én írtam szilikont paszta helyett. :-)
1 éve vettem a Xeon-t használtan, akkor vettem hozzá a pasztát is. Tubusban volt és visszazártam a maradékot miután használtam. Szerinted még jó lehet? Egyáltalán meg tudnak ezek romlani? Elméletileg nem a víz adja a folyósságát, szóval kiszáradnia nem szabadna...
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz jim bcs #74721 üzenetére
Néztem egy tesztet a mostani hűtőmre. Ennél a tesztnél megrángattak kicsit egy processzort, aztán rákötötték különböző hűtőkre. [link] Nem vagyok annyira otthon a TDP terén, de szerintem vehetjük a megadott 130W-ra a maxra járatást. A mostani hűtőmnél 1300RPM-nél 56°C-ra és 800RPM-nél 64°C-ra emelkedett a hőmérséklete a processzornak.
Ami érdekes ezzel a teszttel kapcsolatban, hogy a mostani processzoromnak csak 80W a TDP-je [link], szóval elég fura, hogy ezzel a hűtővel 65°C-ra fel tud melegedni. Most vagy a paszta nincs jól rákenve, vagy valahogyan több hőt termel a CPU, mint szabadna neki. Nézegettem a logot, és feltűnt, hogy végig 800RPM-en megy a ventillátor terheléstől függetlenül. Ez mondjuk nem magyarázza továbbra sem, hogy miért ilyen meleg, de legalább valami infot ad arról, hogy van itt még egy 10°C körüli kapacitás, amit ki lehetne használni, ha felpörögne a hűtés. Szét fogom szedni, aztán újrahúzom a pasztát rajta, meg megpróbálom beállítani a ventillátort, hogy ne csak 800-on pörögjön végig. Hátha tudok javítani valamit rajta.
A 6600k-nak 91W a TDP-je, szóval elvileg ahhoz is jónak kellene lennie ennek a hűtőnek, ha minden klappol.
Szerintem nem hülyeség betenni még egy ventillátort, hogy javuljon a levegő járás a házban. Illetve, ahogy néztem, az is lehet, hogy túl közel van a falhoz a ház hátulja, és emiatt is megakad kicsit a levegő.
Na nagyjából erre jutottam. Ezek szerint tényleg nem kell cserélni a hűtőt, hanem máshol van a gond. Az RPM-et hogyan lehet állítani, hogy fel tudjon pörögni? BIOS-ban kell?
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz jim bcs #74718 üzenetére
Megvan hozzá minden, de csak ezeket írták a kompatibilitási listán: Thermaltake CL-P0539D ISGC 300 4in1 CPU cooler (LGA1366, LGA1156, LGA775, AM2, AM2+ , AM3), az 1151-et nem, bár alig találni valamit erről a hűtőről. Erre a Xeon-ra azt írták, hogy alapból nagyon melegszik, esetleg megpróbálhatom újrahúzni rajta a szilikont, hátha segít valamit. Ami még szóba jöhet, hogy van egy 12cm-es ventillátornak hely a házban, ami egy kicsit meggyorsítaná a légáramlást. Szerintetek van értelme ilyet venni?
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok!
Van egy olyan parám, hogy a hűtő nem bírja el a socket 775-ön a xeon e5430-amat. Maga a hűtő THERMALTAKE CL-P0539D ISGC 300 . Tervben van, hogy fejlesztem a gépet, és socket 1151-re állok át. Egy core i5 6600k-t és egy z170-es alaplapot veszek majd később. Ahogy nézem a mostani nem viszi a socket 1151-et, úgyhogy muszáj lesz cserélni. Tudtok olyan hűtőt ajánlani, ami mindkét foglalatra jó? Érdekelne az is, hogy az i5 mennyi hőt ad le a mostani CPU-hoz képest.
Itt vannak a mérési adatok a mostaniról, először GPU túlmelegedésre gyanakodtam, mert állandóan azt írta, hogy a video kártya illesztőprogram leállt, de nagyon gyanús, hogy a CPU-val van a gond, mert csak 67°C-t bír elméletileg, és valamikor felmegy egészen addig. Általában meg 65°C-on megáll. Lehet, hogy le van szabályozva valahogy, passz. Mindenesetre ennél a mostani mérésnél nem fagyott be, de ha olyanja van, akkor meg napi 10x is leáll az illesztő, befagy a játék, stb...
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok!
Milyen CPU hűtőt érdemes venni egy i5-6600k-hoz, ha később esetleg húzni szeretném egy z170-es lapon? Mik a lehetőségek, mennyibe fájnak? Kell ehhez vízhűtés, vagy jó egy sima ventillátoros megoldás is? Szeretnék a lehetőségekhez képest halk gépet.
Buliban hasznos! =]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teszt DeepCool AK400 Digital: hűtés extra kijelzővel
- Teszt DeepCool Assassin IV: egy igazán különleges toronyhűtő
- Teszt Nehézfém: Montech Metal DT24 Base hűtő
- Teszt DeepCool AK500 hűtő: elegancia magas áron
- Teszt Megvan-e 250 watt? Jonsbo HX6250 hűtő tesztje
- Teszt DeepCool AK400 hűtő: elegancia és hatékonyság
- Teszt DeepCool AK620 hűtő: színes LED-ek nélkül is megkívánjuk
- Teszt IceGiant ProSiphon Elite: jéghideg szódával
- Teszt A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán
- Teszt Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Ma fejezi be karrierjét a Windows 7
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Autós topik
- iPhone topik
- Apple asztali gépek
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Ninebot Max G30E II elektromos rollerrel Hajdúszoboszlóról Berettyóújfaluba
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
Állásajánlatok