Hirdetés
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- iPhone topik
- CES 2026: A Hohem kompakt SSD-je telefonos USB-elosztó is
- CES 2026: A tévékben is okosabb lesz a Gemini
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
-
Mobilarena
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
dqdb
nagyúr
válasz
grizlisandor
üzenetére
A linkelt TUP cikk eléggé részletesen leírja a szétszedés módját a két csavaron felül is:
"As with the average two-piece plastic case keyboard, you need to use a thin, flat object to pry apart interlocking plastic tabs along the mating surfaces."
Mint minden ilyen műanyag-szétfeszegetős esetben, inkább legyél óvatos, mint hatékony, mert ami rögzítőfület letörsz, az már nem fogja összetartani a házat utána.
Gyárilag van benne alul szivacs, legalábbis említi a cikk.
-
válasz
grizlisandor
üzenetére
Erre valakinek van ötlete?

-
Üdv!
Mivel eddig kizárólag csak magyar kiosztású billentyűzetet használtam, és most kinéztem egy US kiosztású mechanikus cuccot, lenne kérdésem. Mivel az US kiosztásún, a magyarral szemben, értelemszerűen hiányoznak az ékezetes billentyűk, érdeklődnék, hogy kellene lehetőleg olyan magyar nyelvű leírás, hogy milyen billentyűkombinációkkal lehet elővarázsolni, a magyar ékezetes betűket.
Ha egyszerűbb, mint ha a képernyő-billentyűzet használatával szúrnám be a gépelt szövegbe, akkor ok, de ha nagyon macerás lenne a billentyűkombinációk használata, akkor lehet elengedem az egészet, mert a képernyő-billentyűzet folyamatos használata se, egy túl vonzó opció.
Előre is köszi az infókat. -
Molydeus
őstag
7+ fok
Nálam ez hamar kiderült, hogy a nagyobb dőlésszög akadályozza, hogy a felsőbb sorokat az ujjaimat csúsztatva érjem el. A 7 fok valahol a határ, de már az is necces tud lenni.
"P"
Értem, akkor jól tippeltem, hogy nincs konszenzus a kérdést illetően. Mindenesetre jó példa arra, hogy egy apróságnak tűnő tervezői döntés hogyan gyűrűzik tovább és korlátozhatja a későbbi választási lehetőségeket.Meridian
Ez az egyik legszebb Alice szerintem és egyben az egyik legegyszerűbb is. Tulajdonképpen egy sima 60%-os 6.25-ös alsó sorral megtörve. Ugyanakkor praktikus is, leszámítva a középső Fn-t (a "B"-ről lentebb). Nem is értem, hogy sokan miért erőltetik a WKL-t, amikor látszik, hogy megoldható szépen is. Nekem, mint későn érkezőnek egy értelmetlen tradícióhoz való ragaszkodásnak tűnik a sok 5 modos alsó sor, túlságosan szellősek.
Már akkor is tetszett a Meridian, amikor egyáltalán elkezdtem semi-split témában gondolkodni, pedig akkoriban még csak 65%-ot tudtam elképzelni a gyakorlatban.
A Mountain ergo hasonlított egy kicsit rá, de annál kár volt belekavarni a 1.5U-kat a baloldalon, nem is lett szép a bal alsó sarok, különösen a bal Alt. Viszont ott volt a fix tenting viszonylag karcsú megvalósításban. Egy fix tentinges Meridian ergo vonalon lehet, hogy nekem end game lenne otthonra, ha a körítés is stimmelne.SpaceFn, második B
A bal "B"-t valóban tudnám erre használni. Eredetileg oda került az NUBS, de egy ideje már párhuzamosan használom az AltGr+I/J-t és az "I" alatt, layerre rakva is (ill. még a bal Shiftes megoldásod is ki fogom próbálni). Szóval felszabadulhat a bal "B", csak nem tudom, mennyire lenne fura, hogy nem az alsó sorban lenne. A Q8-cal majd kipróbálom.
QK modell render
Ebben igazad lehet. Végül is a Pad tényleg lehet monoblokk és a képen látható nem is illik bele a Neo leegyszerűsített formavilágába, bár szerintem a QK-k közé sem.
Mindenesetre kíváncsi leszek a végleges verziókra, meg arra is, hogy a Cycle merre megy tovább.M.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus
üzenetére
Viszont a 8 fokos szög nekem túl meredek, már a 7-tel is voltak gondjaim
Gyakorlati tapasztalat, hogy 10° rendben van nekem (magasabbat nem próbáltam), szerencsére a szögre eléggé érzéketlen vagyok. Igaz, azt még csak Cherry profillal próbáltam, semmi magasabbal, 8° megy MT3-mal is.Általában véve az Alice/Arisu-nál a "P" és ">." az egyenes vagy a tört részre esik "hivatalosan"?Jól gondolom, hogy ez nem egységes?
Előfordulnak alternatív értelmezései a formátumnak, így néz az eredeti Alice, a formátum névadója, jobb oldalon soronként 4 billentyű van a tört részen. A szintén névadó Arisu ehhez képest a 65%-osításon felül a P billentyűt áttette az egyenes részbe. A >. mindkettőnél a tört részen van.Eredeti Alice-t nem próbáltam, az Alice-szerű billentyűzeteimen a P az egyenes részen van, aztán után jön a törés vagy ív.
Ahhoz már hozzászoktam, hogy a legtöbb semi-splitnél kötelező a jobb Alt mellett az üres mező
A legnagyobb hülyeségek egyike. Az eredetinél ott volt a logó, aztán azóta majdnem mindenki másolja az üres helyet ahelyett, hogy valami ilyesmit csinálnának.Az egyik Space feláldozható layer váltásra a hüvelykujjak alatt, de kellene még egy...
SpaceFn, második B. A legtöbb embernek amúgy bőven sok egyetlen extra layer is, a többiek pedig megoldják maguknak.Van egy olyan érzésem, hogy a numpad és Arisu esetében odatették a leendő QK modell renderjét placeholdernek, aminek köze nem lesz a végleges Neo változathoz. A képen a numpad feleslegesen kétrészes felépítésű, az simán mehetne egy darabból a Neo65 dupla felfüggesztésével. Majd kiderül.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Throme
üzenetére
Az eredeti az igazán hangos
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
[link]
[link] 1:05-nél kapcsolja be a szolenoidotA Class80 jól néz ki, jó, hogy van benne buzzer és szolenoid is, de ez utóbbiból eléggé kicsi teljesítményűt építettek be és túlságosan le van fojtva ahhoz, hogy gyilkos légkalapáccsá változzon

A billentyűzet maga gyönyörű, és bézsben nagyon jól hozza a retró hangulatot a több ClassXX modellel együtt.
-
Throme
veterán
Egy hangos, retro kialakítás (aztán nehogy átcsöngessen a szomszéd...
): -
kircsi28
aktív tag
Sziasztok!
cooler master ck720 szürke szinű red switches billentyűzetet néztem játékhoz, van valakinek tapasztalata, véleménye róla?
köszi -
Molydeus
őstag
Keychron
BAUNeo kínálat
Az egyik szemem sír, a másik nevet. Az nagyon jó hír, hogy gyorsan bővül a Neo kínálat. Kíváncsi leszek, mikor jön a 60%-os verzió.
Viszont a 8 fokos szög nekem túl meredek, már a 7-tel is voltak gondjaim.:/
Pedig amúgy nagyon jó lenne.Neo Arisu
Általában véve az Alice/Arisu-nál a "P" és ">." az egyenes vagy a tört részre esik "hivatalosan"?Jól gondolom, hogy ez nem egységes?
Mert pl. ettől függ a 2.75-ös Space előtti Fn lehetősége is. Ahhoz már hozzászoktam, hogy a legtöbb semi-splitnél kötelező a jobb Alt mellett az üres mező, de furcsa, hogy a Qwertykeys nem ad egyik oldalon sem FN lehetőséget a két Space között.
Az tetszik, hogy nem keverik az 1.25U és 1.5U-s billentyűket, de a bal oldalon még így is meg tudták volna oldani, ha elengedik, hogy a "B" jobb széléhez igazítsák az alsó sort.
Az egyik Space feláldozható layer váltásra a hüvelykujjak alatt, de kellene még egy...Neo Pad
Basszus, ez a 2U-s BackSpace noname alis numpadokat idéz... Nagy kár lenne érte, ha nem oldanák meg a 3x1U-t a felső sorban, ha már a "Szent Knob" oltárán muszáj is áldozni...Tovább gondolva az FRL/TKL top kérdést, ez már az Arisunál, a Padnál és valószínűleg a 75%-ösnél is más felépítést jelent. Vajon ezeknél milyen függesztést alkalmaznak, lesz többféle megoldás?
M.
-
dqdb
nagyúr
A 80 dolláros csomag plateless, ami a Candykeysnél nem érhető el (a ProtoTypist sem árulja ezt megelőzendő az utólagos hol van a plate kérdéseket, mert sokan csak az árat nézik és a színt, aztán meglepődnek). Emellett plateless építés esetében a kétféle mounting közül az O-ring nem működik, szóval ez a 80 dolláros indulóár inkább marketinges trükk számomra, mint megfontolandó ajánlat.
100 dollár a plate-tel ellátott változat, ehhez képest a német áfát visszaszámolva 111 dollárért árulja a CK, amire ugyancsak nem mondanám, hogy jó, ha csak a billentyűzetet nézzük. Ha a szállítási költséget is, akkor áfával együtt 135 euró áll 130 dollárral szemben, az úgy már nem rossz. Főleg úgy nem rossz, hogy szivacs nélkül is tényleg jó hangja van, ilyet ebben az árkategóriában még semmi sem tudott hozni.
Remélem folytatják és lesz belőle TKL is.
TKL-nél nem tudom, mennyire működhet az egy darabból álló design. FRL-nél csak a kurzorblokk feletti rész kellett befedni, TKL-nél sokkal több felület van, ami két darabból álló designért kiált, ami jelentős többletköltséggel jár, ha nem akarnak a Keychron K sorozathoz hasonló designt hozni. -
dqdb
nagyúr
Keychron K11 Pro
olcsó low profile ArisuKeychron K13 Pro
low profile TKL numpaddal, a 8K/MX8000 kiosztást eleve rossznak tartom, de ez így ebben a formában még annál is rosszabbNeo70
nemrég linkeltem a 99 dolláros Neo65-öt, máris van hír a Qwertykeys új belépő márkájának új darabjáról, ami egy FRL. A ház a 65%-oshoz hasonlóan a költségek alacsonyan tartása miatt egy darabból áll, egy mágneses fedőlappal oldották meg a kurzorok feletti részt, és a két rész külön plate-et és nyákot kap.Érdekes, hogy a jelenlegi tervek alapján az FRL mellett előbb hoznak a Neo vonalból Arisu kiosztást és numpadet is, mint 75%-ost, TKL-nek pedig nincsen nyoma.
-
Ispy
nagyúr
Szerintem nem lesz halkabb a gumi, mert tövig kell nyomni, aztán elkezd keménykedni, akkor még jobban. Meg csörög, zörög, kong.
A csendes mechanikus nem ebben az árban van. Vagy egy kumara hot swapos, meg diy csendesítés, de azzal játszani kell, szerelni, sok idő, az eredmény kétséges és a kereted is necces, de szerintem még ez a legsanszosabb így is. Főleg ha aliról veszel hozzá ezt-azt és aprón találsz jó árban egy donort.
Az ilyen gémer csodamechák meg igazából csak arra jók, hogy elvegyék az ember kedvét a mechától.
-
pengwin
addikt
válasz
nyunyu
üzenetére
A 200K az akkori áráért még a tartóssági problémái mellett is ajánlható volt, mi sem bántuk meg a vásárlást. Azért a Stream 3 egy sokkal igényesebb termék, ha nem játékra kell akkor akár a mostani Stream is egy életképes alternatíva lehetne, csak szerintem kicsit drága ahhoz képest amit kínál.
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu
üzenetére
Akko fog nyerni, utána tippre az 1800 jön be, aztán a 3000, végül a Ducky-GMMK páros eléggé lemaradva (hmm, fura egybeesés, de ha gépelési érzet szerint kellene besorolnom ezeket, akkor ugyanez lenne a sorrend). A nem mechanikusok a Cherryk környékén vagy alatt lesznek. Hmm, most olvastam végig a te listádat, hogy a GMMK moddolt, akkor azt nem tudom, hová tenném így látatlanban.
Rendes, objektívnek szánt összehasonlító videóra szerintem kár időt tölteni, ha nincsen a célnak megfelelő mikrofonod megfelelő körítéssel. Egyszerűen telefonon mérj hangerőt, majd tedd hozzá a számokhoz a szubjektív véleményed a hangszínt illetően, és dobd be ide, tizedakkora ráfordítással hasonlóan informatív lesz az összegzés.
-
nyunyu
félisten
Azt azért érdemes hozzátenni, hogy egy átlagos felépítésű gamer mechanikus a kilátszó kapcsolókkal pirosban és barnában sem lesz halk, csak kevésbé hangos, mint egy kék.
Nem tudom mennyire lenne alkalmas ez a setup egy objektív összehasonlító videóhoz.
Csak ahhoz az kéne, hogy
- ne húzzon el percenként egy NER szállító a házunk felett
- ne jöjjön a villamos
- szomszéd ne dörömböljön
- hűtőm se berregjen a konyhában
- türelmem+időm is legyen rá(Ha tippelnem kéne, akkor a Ducky One2 és a Lenovo Preferred Pro a két leghangosabb, Akko 3908B aztán a szénné moddolt GMMK a leghalkabb, de a zöld 1800, meg a FrankenCherry is jobb, mint a 20 éves Compaq, amiben még volt anyag.
Ja, az Akko 3908B a gyári az MX Red jellegű, de polikarbonát házas CS Crystal kapcsolóival hangosabb volt, mint bármelyik 1800 vagy 3000 MX Brownnal.
) -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter
üzenetére
Fogalmam sincsen, sosem láttam szétszedve, click jacketre tippelnék.
És rosszul mondtam, mert nem első generációs (azt a Kailh gyártotta), hanem második generációs 2014 környékéről, amit a Greetech (és ami Greetechet már régen lecserélték).
-
nyunyu
félisten
válasz
micafighter
üzenetére
első generációs Razer Green?
Amennyire emlékszem, az egy Razernek gyártott egyedi Kailh Blue volt, szóval clickjacketes.Clickbaros Kailh kapcsolók jóval később jelentek meg, amikor már nem náluk gyártatott a Razer.
-
nt92
tag
Egyre jobban el vagyok bizonytalanodva, hogy mi is lenne a jo nekem😅
Ahogy mondtam, nem kell a teljes nemasag. A kek switchnek a klikkelo hangja az ami igazan zavaro.
Egy red vagy brown switchhez kepest egy membranos mennyivel hallkabb?
Mert ha semennyire, akkor inkabb nezek hasznaltan valamilyen mechanikusat barna vagy piros switchel. -
nyunyu
félisten
válasz
pengwin
üzenetére
Cougar 200K is csak azért volt sokáig az ajánlott billzetek listában, mert nem lehetett kapni más USBs ollós magyar világítós billzetet.
Aztán ahogy jöttek a könnyen törik panaszok, meg kifutott a gyártásból, utána már nem ajánlottuk.
Helyette kijött Vantart már eleve nem nagyon ajánlottuk. -
pengwin
addikt
#84065 Speedy007
Ha mechanikust szeretnétek, akkor azok között általában hangosabbak az olyanok ahol a ház teljesen nyitott (a billentyűzet teteje egy lapos fém elem amiből kiállnak a kapcsolók). Tipikusan lényegesen halkabbak azok, ahol "körbeöleli" a ház a süllyesztett kapcsolókat.A kevésbé harsány hangért lehet vastagabb kupakokat rakni bármilyen mechára, meg ragasztóószalaggal leragasztani a NYÁK-lap alját... de ez mind pénz, idő, és a végén az egész csak módosítja a kapcsoló és a billentyűzet ház által meghatározott hangot. Valamint lehet még a billentyűzet alá valami puhát rakni, az is tompítani fogja a harsány hangzást (pl. filc lap, gumi alátét, deksmat).
Most pont van aprón egy darab használt, magyar Cougar 200K, ami egy ordenáré kinézetű darab, de attól még kellemes ollós cucc, volt itthon kettő is (salynos egyik sem volt túl hosszú életű, az egyiken eltört egy olló, a cseredarabot meg édesanyám alaposan hidratálta).
-
dqdb
nagyúr
[link]
Razer külön is árulja a kapcsolóit meglehetősen drágán.Tudom, a célpiaca ezeknek a most megjelent hotswap billentyűzetük vevőköre, de mindenféle irónia nélkül a két vagy három OEM-mel ezelőtti első generációs clicky Razer Greenre custom vonalon lenne kereslet, mert a mémek mellett egy valójában jól sikerült kapcsoló volt.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Speedy007
üzenetére
Akkor ezek szerint azóta lett egy-kettő elvétve de koca gamingre ez se igazán jó mert nincsen benne anti ghosting.
Szerintem a Cougaron kívül más nem is gyártott 2KRO-nál többet tudó ollóst, csak azoknak meg állandó minőségi problémáik voltak, és régen kifutottak.más a billentyűzet hangázása
Ez így van, nagyobb felületen érintkezik. A halkítás első lépése ezért szokott lenni egy deskmat beszerzése, hogy a billentyűzet maga egy rugalmas felületen legyen, minél kevesebb rezgést adjon át az asztallapnak.A piros kapcsolós billentyűzet sem lesz hallhatóan halkabb, mint a barna, a taktilitás hangja túl van lihegve. Létező dolog, de körülbelül minden más hanghatás elnyomja gépelés közben, egy merev gamer billentyűzetnél főleg. Ahhoz, hogy halkabb legyen a billentyűzeted, megkent stabilizátorok és halkság működésre alkalmas belső felépítés kell, a halkított kapcsoló csak ezután jön a sorban.
-
Speedy007
addikt
Akkor ezek szerint azóta lett egy-kettő elvétve de koca gamingre ez se igazán jó mert nincsen benne anti ghosting.
Az én általam használtból is van RED switch-es csak annyiért már nekem nem éri meg az a majd 10.000-s felár amennyiért vettem fél éve a brown switch-s verziót.
Én azt vettem észre mióta a billentyűzet lábai kapituláltak hogy ha emelve van vagy csak simán az asztal lapon fekszik más a billentyűzet hangázása -
dqdb
nagyúr
válasz
Speedy007
üzenetére
Sajnos ollós billentyűzet magyar nyelvvel nem lehet kapni itthon
Cherry StreamA Cherry Stream 3.0 kivezetése után egy ideig tényleg nem volt semmi sem, de most ismét van.
Brown és red switchel szereltek dettó.
Tele a piac barna és piros kapcsolós magyar billentyűzetekkel, készlethiány előfordul egy-egy modellnél, de általában folyamatosan van valami kapható, például ez.Azt azért érdemes hozzátenni, hogy egy átlagos felépítésű gamer mechanikus a kilátszó kapcsolókkal pirosban és barnában sem lesz halk, csak kevésbé hangos, mint egy kék.
-
Speedy007
addikt
Hasonló cipőben járok én is amennyire "kiokoskodtam" néztem blue switch a leghangosabb utána jön a brown és a red ezeket lehet meg találni a leggyakrabban a polcokon. Sajnos ollós billentyűzet magyar nyelvvel nem lehet kapni itthon (mit nem adnék érte én is) használtan se nagyon van ha még is gyorsan elviszik. Brown és red switchel szereltek dettó. Esetleg fél mechanikus akad a kereted környékén de ahogy itt olvastam több a hátránya mint az előnye mellesleg azok is blue switch-el szereltek.
-
dqdb
nagyúr
válasz
pengwin
üzenetére
A KB521 biztosan nem ollós, hanem csak lapos membrános. A KB955-ről nem láttam még szétszedős videót, hogy egyértelmű legyen, de nagyon úgy néz ki külső alapján, hogy az is membrános (a hivatalos weboldal nem említi, hogy ollós).
Cherry Stream 3.0 már nincsen, az utód Cherry Stream kapható feketében, az jó kérdés, hogy a WASD környékén mennyire optimalizált a 2KRO mátrix játékra, mert a korábbi modellek nem voltak túl jók ezen a téren.
-
nt92
tag
válasz
pengwin
üzenetére
Koszonom mindkettotok valaszat. Nem extrem csendessegre vagyom. A kek switchhez kepest kell csendesebb, az athallatszik a gyerekszobaba. Nem jatszok semmilyen kompetitiv jatekot. Ugyhogy nem kell semmi extra.
Ennek az ollos megoldasnak utannanezek.
Nagyon koszonom megegyszer. -
pengwin
addikt
Egyik kiszemelt billentyűzet sem lesz csendes... csak a kék kapcsolókkal összehasonlítva lesznek valamivel halkabbak.
Ha csend kell, akkor ollós billentyűzetet keress, pl. Cherry Stream 3.0, Fujitsu KB955 (lehet a KB521 is az). Ha világos színűt veszel akkor nem kell hozzá háttérvilágítás. A most kapható ollós billentyűzetek szerintem sokkal kellemesebbek, mint a most kapható dómos-slideres gamer darabok, eddigi tapasztalatok alapján sokkal stabilabbak, konzisztensebbek és csendesebbek az ollós billentyűzetek gombjai. Ne várj mechanikushoz mérhető gépelési élményt, de azért nem is tragikusak.
Valamint nem írtad mivel játszol, extrém esetben a key rollover lehet még probléma.
-
-
Mephike
őstag
válasz
front3r
üzenetére
Még annyit hozzátennék, hogy eléggé vékony a fala a keycapeknek a K10 Pro-n.
Szóval én még a stabilizátor újrakenése mellett a meglévő spacebar kitömésén agyalnék el. (Tapasztalatból mondom, hogy segít.)
Venni tudsz különálló spacebar-kitet pl Keygem oldalán. Bár eléggé hamar lerabolják a készleteket, illetve nem tudom, hogy postával együtt mekkora biznisz innen csak space-t rendelni.
A másik lehetőség az ALiExpress, hogy innen rendelsz PBT keycapet. Itt olcsóbban megúszod, csak tovább fog tartani míg ideér.
Bárhonnan is rendelsz azonban esélyes, hogy pengwin által írtakat nem fogod megúszni. -
pengwin
addikt
válasz
front3r
üzenetére
Szerintem 99%, hogy nem a kapcsoló a hangos, hanem a stabilizátorod (a két "álkapcsoló" a szóköz gomb két végénél), Ezen a képen a két fehér kereszt:

Ezen tudsz úgy segíteni, ha valamilyen kenőanyaggal megkened a stabilizátor műanyag elemeinek egymás felé néző oldalát és a bennük lévő fém drót két végét.
Valamint még ragaszthatsz egy kis sebtapaszt a stabilizátorok fel-le járó stem-je alá a NYÁK-lapra, hogy ne koppanjon olyan hangosan a műanyag a NYÁK-lapon. -
front3r
őstag
Sziasztok, van egy Keychron K10 Pro-m, a spacebar hangosabb, mint a többi gomb, és cserélni szeretném. Van olyan webshop, ahol csak a spacebar-t, és 1db switchet lehet rendelni, vagy csak set-ek vannak? Bár lehet a switchet nem éri meg cserélni, viszont érdekelne megbízható webshop, ahol erre lehetőség van.
-
dqdb
nagyúr
válasz
buherton
üzenetére
Ja, hogy 2018-ban vetted, akkor nem szóltam, akkor nem igazán volt más opció halkított, erősen taktilis kapcsolóra. 2023-ban már nagyon más a helyzet.
a minőség és az elvárásoknak megfelelés fontosabb, mint az hogy mennyibe kerül
Ez így van. De attól a Zeal-adó még létező dolog, jó dolgokat gyártanak, de piachoz képest túlárazottan, a Clickiezen kívül minden termékkategóriában van náluk olcsóbb ajánlat, ami hasonló szintet képvisel vagy jobb. -
buherton
őstag
Nekem ez a billentyűzet a munkaeszközöm. Főleg azért is, mert emacs-t használok. Emiatt pedig máshogy kezelem. Itt - legalábbis nálam - a minőség és az elvárásoknak megfelelés fontosabb, mint az hogy mennyibe kerül.
#84051 micafighter: Úgy láttam, hogy a Durock Shrimp nincs olyan régóta. A Zilenteket 2018-ban vettem.
-
Mephike
őstag
Közben az Akko-nál születésnap van.
-15% mindenre a Code: 7THYEAR
Az akció augusztus 20.-ig tart. -
micafighter
nagyúr
A Zilentek nem rosszak amúgy de a Durock Shrimp az szinte ugyanaz és EU-ban jóval olcsóbban beszerezhető. A Boba U4 is nagyon hasonló egyébként, csak nem annyira erős a taktilitása mint a Zilentnek vagy a Shrimpnek, de az is a Zilentnél jóval olcsóbban beszerezhető EUban.
-
nt92
tag
Sziasztok.
Az alabbiak alapjan keresek billentyuzetet.
1.Mekkora összeget szánsz rá?
Max 15000ft
2.Használt szóba jöhet?
Nem
3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le?
Hp omen k1100 mechanikus blue switch.
Tul hangos, kisgyerek van a lakasba es este nem igazan tudok jatszani.
Halkabbat szeretnek.4.Mire használnád a billentyűzetet?
Jatek foleg.
5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? (ollós, gumiharangos, mechanikus stb.)
Nem ragaszkodom a mechanikus billentyuzethez. Ami fontos, hogy halk legyen, es kenyelmes legyen rajta irni. Nem szeretnem slim billentyuzetet.
6.Van konkrét modell ami tetszik?
Razer cynosa lite
Spirit of gamer pro k5
7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO (magyar, német, angol stb.), ANSI (amerikai), JIS (japán, koreai stb.)
ISO vagy ANSI
8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? (kell-e numpad, fn-sor, kurzorblokk, stb)
Teljes meretu, kell numpad is.
9.Extra igények (világítás, csuklótámasz, vezetéknélküliség, ergonomitás, programozhatóság, stb.)
Nincsenek. Vezetekes teljesen jo.
Elore is koszonom. -
dqdb
nagyúr
válasz
buherton
üzenetére
Tele van a piac _valóban_ halk kapcsolókkal sokkal jobb áron, mert ez az akció csak arra elég, hogy a rettenetesen túlárazott kapcsoló nagyon túlárazott legyen csak. A halkított Zeal termékpalettából a Zilent szerintem csak akkor ajánlható, ha pontosan olyan típusú taktilitásra vágysz, amit az nyújt, a lineárisok pedig egyáltalán nem, és érdemes azt az ~50 dolláros Zeal-adót a kapcsolók helyett inkább a házba beletolni.
Halkabb, mint egy gumidómos.
Ez egy eléggé könnyen megugorható szint. A halkabb, mint egy ollós a kihívás. -
buherton
őstag
A határ kb a csillagos ég, mind lehetőségben, mind minőségben, mind pénzben.
Sokáig tartott mire sikerült letisztáznom, hogy mit szeretnék és hogy hogyan tudom ezt teljesíteni. Sok-sok olvasás után végül vettem egy ilyet: [Preonic], és ráhúztam a saját elképzelésemet. Minden magyar magánhangzó és egyéb speciális karakter ráfért
. -
buherton
őstag
Ha esetleg valakit érdekel egy _valóban_ silent switch, akkor érdemes ide ellátogatni, mert épp akció van: [Zilent switch] Az akcióval kb vám/ÁFÁt meg lehet spórolni.
A Preonicomba ilyet vettem PBT kupakokkal és nagyon megvagyok elégedve. Halkabb, mint egy gumidómos.
-
dqdb
nagyúr
A nyákon lehetőség van többféle kiosztást támogatni, főleg akkor, ha az forrasztható (hotswap esetében vannak fizikailag lehetetlen esetek vagy olyanok, amelyek nem túl szerencsés megoldást hoznak magukkal, mint ISO-ANSI hotswap 90 fokkal elforgatott kapcsolókkal).
Íme egy konkrét példa.
Így nézett ki a nyák:

A nyák támogatja az osztott Backspace-t, ISO Entert, osztott bal Shiftet, lépcsős/normal Caps Lockot, osztott bal Shiftet, split, 6u, 6.25u és 7u alsó sorokat.
A túlságos ementáli plate nem túl szerencsés, mert a hangra és stabilitásra rossz hatással van, ezért ezt a kitet kétféle plate-tel árulták, egy ANSI-val és egy ISO-val, ami a vásárlók túlnyomó többségének elég kompatibilitásra.
Így nézett ki az ANSI plate:

Látható, hogy az osztott Backspace, lépcsős/normal Caps Lock megmaradt, de alsó sor terén már csak 6.25u és 7u közül válogathattál.
Így nézett ki az ISO plate:

Ugyanaz a logika, csak ISO Enter körül.
Ha te mégis split Space-t szerettél volna, akkor egyedileg kellett plate-et gyártatni hozzá valahol. Ahhoz, hogy ezt meg tudd tenni ehhez a fájlokat meg szokták osztani a tervezők (példa egy másik billentyűzetnél), ez egy olyan dolog, ami közösségi elvárás, és a hiánya sokaknál vásárlást kizáró tényező.
Mindhárom ábrán a bal oldali makróblokk alsó sora ki volt pirosítva, azért, mert ebből a billentyűzetből kétféle változat került kiadásra: 8 makrógombos logóval és 10 makró gombos. Akármelyiket is választottad, ez csak azt a két billentyűt érintette, a többi lehetőséget szabadon tudtad variálni a fizikai körvonalakon belül.
együk fel veszek egy 60% kit-et. Kitalálom, hogy nekem most WKL layout kell. Kiszedem a switchet a win gomb helyéről és belepattintok egy másik plate-t?
Általában ez a vásárlás pillanatában eldőlt, hogy 60%-os esetében WK, WKL vagy HHKB felső résszel veszed meg (legalábbis akkor, ha többfélével árulják), az eléggé ritka, hogy külön lehet másik felsőrészt vásárolni hozzá, mert macerás szállítani, tárolni és drága. Plate-ből nem szokott külön WK/WKL/HHKB lenni, ahogyan nyákból sem.Ritkán persze előfordul, de tényleg csak ritkán, mert tipikusan a legdrágább darabja a háznak (ennél például az 580 dolláros komplett kit mellett 200 dollár volt egy extra felsőrész). Főleg akkor szokott ez megtörténni, ha szimpla felsőrész helyett valami betétes megoldás van, mert azt olcsóbb legyártani, mint egy komplett felsőrész, mint például ennél a 65%-osnál, amihez készült WKL addon kit is (nyák + plate + insert).
Opcionális megoldás lehet a csavarozható blocker, de az végtelenül gagyin tud kinézni.
Néha azonos felsőrész mellett is lehet trükközni, ha a design lehetővé teszi, ennél a billentyűzetnél kedvtől függően válthatsz badge, két billentyű és egy LCD kijelző között.
-
pengwin
addikt
Plate-től függ.
Szerintem WKL-hez pont kell egy dedikált plate minden esetben, de van olyan kit, ahol egy plate-tel oldották meg az ANSI és ISO kiosztást, meg a különböző alsó sorokat és Shift méreteket is.A túl sok kiosztást támogató plate-ek okozhatnak nagyon nagy szívást a kapcsolók nem megfelelő megtámasztásával.
-
t256
őstag
Sziasztok,
Egy YT videoban hallottam, hogy léteznek olyan Custom kit-ek, amikben lehet variálni a layout-ot. Ilyenkor külön Top Plate-t kelll hozzá venni?
Tegyük fel veszek egy 60% kit-et. Kitalálom, hogy nekem most WKL layout kell. Kiszedem a switchet a win gomb helyéről és belepattintok egy másik plate-t?
Hogyan működik ez? Esetleg tudnátok linkelni egy példát?Remélem érthető voltam. Nehéz munka mellett fórumozni.

-
Molydeus
őstag
akkor az jöhet nem túl nehéz kapcsolóból
Az erősebb és/vagy hosszabb rugóval esetleg megelőzhető a bottom-out és az abból adódó terhelés az ujjízületekre, de ez az irány is okozhat problémát éppen a nagyobb ellenállás miatt.
Nyilván személyen preferencia, de lecserélem a Q8-ban lévő Oil Kingek rugóit rövidebb TX-ekre, mert hiába a gasket mount és az ergo kialakítás, pár hét alatt újra fájni kezdtek az ujjaim, ami előtte a Red Pro-kal sosem fordult elő majd egy év alatt egyszer sem. Úgy tűnik, hogy a hosszabb rugó és a +10g nekem már megerőltető.Próbálgatni kell, sajnos máshogy nem megy.
M.
-
Speedy007
addikt
Zöld manónál ezt találtam 2.5CM magas és memória habos ára se vészes nem mintha akarnék spórolni de legalább ez "azonnal" elérhető
-
dqdb
nagyúr
válasz
Speedy007
üzenetére
~2 cm magas szokott lenni a mechanikus billentyűzetek eleje, a legtöbb külön kapható csuklótámasz is tipikusan ilyen magas. A túl magas csuklótámasz sem jó, sőt.
Arra vigyázz, hogy a puha megtévesztő tud lenni. Elsőre nagyon jónak tűnik, aztán ahogyan a kezed belesüppedt és kezdi nyomni az ereket, úgy válthat át könnyen rosszba. A nem kemény anyagúak közül a memóriahabos éppen ezért jó, mert azt úgy érzed puhának, hogy közben megfelelően kemény is.
sajnos a lábai letörtek így teljesen síkban használom
Nem olyan nagy baj ez, mert az a teljesen sík az nem teljesen sík valójában, és minél meredekebb a billentyűzet, annál megterhelőbb a csuklónak, ha rosszul gépelsz rajta. Szóval a lábak kinyitása csak rontott volna a helyzeten. -
Speedy007
addikt
tehát akkor kb.3cm magasságú csukló támaszt keressek ami puha valamilyen szinten mert ez a "rongyos" alátámasztás nagyon kellemesnek hat. De a redragon k580 vannak a sajnos a lábai letörtek így teljesen síkban használom egyenlőre alternatív megoldást még lusta voltam oda kitalálni
-
dqdb
nagyúr
válasz
Speedy007
üzenetére
A korábbi billentyűzeteid laposabbak voltak, így a csuklódat kevésbé feszítetted hátra.
4-5cm távolságra kellet helyzenem
Igen, oda kell, csak egy átlagos csuklótámasz kellően mély ahhoz, hogy ez ne tűnjön fel a gyakorlatban (én ilyesmi ergonomikus billentyűzethez használtam egyenes csuklótámaszt úgy, hogy a V forma csúcsát érintette alulról). A legtöbb billentyűzettel együtt adott designos csuklótámasz ezért nem ér túl sokat, mert ott már nem eléggé magas, ahol igazán számítana a magassága. -
Speedy007
addikt
Hát sose volt még ezzel problémám míg laptopot nem használtam addig nem is volt ilyen jellegű gondom vélhetőleg azét mert emelve volt a kezem mivel magason volt a billentyűzet.Tettem most oda "rongy darabot" ami 3cm-t emel kb. de viszont 4-5cm távolságra kellet helyzenem mert ha közvetlenül a bill elé teszem nagyon kényelmetlen "groteszk" szögbe kell állítanom a csuklómat.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Speedy007
üzenetére
Akkor vagy csuklótámasz, vagy tanuld meg helyesen tartani a kezedet. Ha ezután is maradnak az ujjproblémák, akkor az jöhet nem túl nehéz kapcsolóból és rossz szögben tartott csuklóból.
Nekem sokáig fa csuklótámasz volt, mire rájöttem, hogy felesleges, mert lebegő csuklóval gépelek amúgy is.
Első körben kísérletezésre valami 2 cm vastag dolgot tegyél a billentyűzet elé, ami nem fém, egy törölköző vagy konyharuha is megteszi akár.
-
Domonkos
addikt
Elotte babzsak macska is volt

-
Speedy007
addikt
Sziasztok nem tudom hogy jó helyen járok e ezzel a kérdéssel. Hogyan lehet kényelmessé tenni a billentyűzet használatát? Problémám az hogy laptopról álltam vissza asztali gépre és az utóbbi 1-2 hét elkezdtek fájni az ujjaim a bal kezem redragon k580 vata brown swtich-s billentyűzetet használok ki próbáltam ilyen olcsó membrános genius kb-102-t hátha puhább billentyűzet hiányzik mert a laptopban ollós billentyűzet volt egy fokkal jobb de a "fájdalom" meg maradt
-
-
Alan[HUN]
senior tag
Taktilisben más talán egy kicsit, a 2-stage rugó fel tudja erősiteni a bumpot, de alapvetően marginális a különbség lineáris esetén. Szerintem egyébként érezni, de alapvetően egyetértek dqdb-vel abban, hogy ha valamelyik tetszik és kellemes, akkor csak azért mert sokkal jobb lesz, nem érdemes váltani.
-
Archttila
veterán
Erről a kenési technikáról mi a véleményetek? [link]
-
meri
aktív tag
válasz
pengwin
üzenetére
Ide, Finnországba rendeltem nemrégen (TH80 Pro, Mix cable). Relatíve gyorsan jött, és nem számoltak fel később sem vámot, sem áfát. Aztán később láttam, hogy egy csomó cuccuk elérhető amazon.de-n is, ahonnan ide 100 Eur felett ingyenes a szállítás... szóval nézd meg ott is, hátha pont az is ott van amit keresel.
-
jarvitom
csendes tag
Sziasztok!
Nagyjából laikusként szeretnék végre magamnak egy belépő szintű, de azért minőségi mechanikus billentyűzetet a sok pár ezer forintos "gaming" billzetek után, főleg játékra.
1.Mekkora összeget szánsz rá?
Mondjuk 50K alatt, de ha már 20-ért is lenne az igényeimnek megfelelő akkor annál jobb.
2.Használt szóba jöhet?
nem
3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le?
Tetszenek a mechanikus billentyűzetek, már próbáltam egyet kettőt és most szeretnék egy tartós minőségi darabot.
4.Mire használnád a billentyűzetet?
100% gaming
5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? (ollós, gumiharangos, mechanikus stb.)
mechanikus
6.Van konkrét modell ami tetszik?
Nincs, eddig addig jutottam el hogy a piros vagy a barna switch ajánlott kezdőknek
7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO (magyar, német, angol stb.), ANSI (amerikai), JIS (japán, koreai stb.)
Preferálnám a magyart de az se baj ha angol, úgy láttam magyarból jóval korlátozottabb a választék
8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? (kell-e numpad, fn-sor, kurzorblokk, stb)
numpad jó lenne
9.Extra igények (világítás, csuklótámasz, vezetéknélküliség, ergonomitás, programozhatóság, stb.)
vezetékes jóKöszi a segítséget!
-
dqdb
nagyúr
ez a gyakorlatban miben mutatkozik meg?
Semmiben. A rugó hosszát érezni, mert nehezebben-könnyebben indul meg, de sem a progresszív rugót, sem multistage rugót nem fogod érezni, mert egyszerűen túl kicsi a rugóerő és túl rövid a rugóút ehhez.Mivel másabb érzetre a stage 3as pl mint a sima?
Körülbelül annyiban, hogy ránézel, és megállapítod, hogy milyen királyul néz már ki a másikhoz képest. Talán egy kicsit eltérhet az előfeszítés mértéke azonos hossz és súly esetében, de ebben nem vagyok 100%-ig biztos.Ettől függetlenül fogok venni a jövőben is multistage rugót, mert a mémek miatt miért ne alapon megrendelt 22 mm-es triple stage Geon rugóról kiderült, hogy nagyon is szeretem. Persze nem azért, mert multistage, hanem azért, mert kellemes az ujjaimnak a 67,5 grammos változat előfeszítése, és jobban bejön ugyanabban a kapcsolóban, mint a 18 mm-es. Valószínűleg a normál 22 mm-es ugyanúgy jó lenne, de minek kísérletezzek, ha a másikról tudom, hogy tökéletes számomra.
-
ferni
őstag
Ugye vannak stage 1, stage 2, stage 3 rugók is switchekbe.
Látom a különbséget közöttük, de ez a gyakorlatban miben mutatkozik meg?
Mivel másabb érzetre a stage 3as pl mint a sima?
-
dqdb
nagyúr
A Cycle7 után a Neo65 is egy olyan olcsó kit lett, aminek bármiféle szivacs nélkül jó hangja van, határozottan tetszik ez a trend.
Egy részes ház külső súllyal, ami bár nem vastag, de nem is papírvékony, Mode Envoy-hoz hasonló kétféle press-fit mount csak annál sokkal olcsóbban (gummy O-ring mellett gasket távtartós), tri-mode wireless hotswap PCB mini vevővel (USB/BT/2.4G), ISO és QMK/VIA támogatással, hordtáskával, stabilizátorral, szerszámokkal.
Forrasztós verzióban a 99 dolláros amerikai ár a Candykeystől magyar áfával 130 euróra jön ki, a 109 dolláros tri-mode wireless 143 euróra (azaz körülbelül 55e forint). Olcsó, de jó kapcsoló és olcsó, de jó kupakkészlet kell csak hozzá, vagyis ésszel vásárolva bőven 100e alatt össze lehet hozni egy olyan billentyűzetet, amiről pár éve még álmodni sem lehetett.
Hmm, most nézem, hogy a wireless változat Keychron Q2 barebone áron van, csak éppen jobb annál, Milky Pro kapcsolókkal, Shenpo vagy Aifei kupakokkal 85e környéke a vége egy komplett billentyűzetnek (cserébe legózós ugyebár).
-
Molydeus
őstag
válasz
Throme
üzenetére
Az a legjobb benne, hogy nem szenvedésként éltem meg.
Ez volt az első komolyabb ház átalakításom is, most használtam először a kézi csiszolót is, hiába van már meg egy ideje. Ezzel együtt minden tervszerűen ment.Bordák
Igen, merevítene. Miután kivágtam, üresen kicsit jobban csavarodott, amikor megmozgattam, de messze nem szenvedett maradandó alakváltozást. Összeépítve pedig eléggé egyben van a mindennapi használathoz is. Persze nem egy Alu blokk, de cserébe nem is olyan nehéz. Biztos meg tudnám tekerni, de ahhoz nagyon akarni kellene. Bármelyik random gumidómos, ami a kezembe akadt, sokkal jobban csavarodik.A 3D nyomtatáshoz tervezni is meg kellene tanulni. Nem tartok tőle, hogy egyhamar lesz annyi üres szabadidőm.
CK530
Időnként eszembe jut, hogy az CK530-ast poénból szét lehetne kapni, kicserélni a PCB-t valami SMD RGB-s lapra, szivacsot bele és Silent kapcsolókat, aztán meghírdetni azzal, hogy "a CK, amit kerestél, de nem gyártják".
A kiforrasztást lehetne vele gyakorolni, az biztos. Kíváncsi lennék, hogyan viszonyulna a GMMK TKL-hez ugyanazokkal a modokkal.
De valószínűbb, hogy csak rendberakom, aztán meghírdetem ahogy van.M.
-
Molydeus
őstag
Plate
Nem, jól gondoltad, azt a KBDFans PC Platet használtam, amit linkeltél.
A kép a fenti kommentemben arról készült, amit a kithez mellékel az YMDK, az valóban anodizált Alu. Nem lett volna jó a split-space témához, ezért nem használtam fel. Csak azért került be a fotója fentebb, hogy legyen mivel bemutatni a nagy kivágások hátrányát. Nem volt már kedvem újra leszedni a kupakokat és lefutózni a valóban használt PC-t. Volt ilyen fotóm is, de nem találom se a telefonon, se a gépen.+Alps a PCB-re
Tejóég.
Horror
Ez jutott eszembe róla:
"Ha nem illeszkedik, haljtsd meg. Ha nem hajlik, törd bele."
Törpe közmondás.Úgy voltam vele, hogy egy ilyen ház valami 5 rugó környékén van az Aliról, szóval nem sajnáltam, csak amiatt izgultam, hogy ne repedjen meg, amig vagdosom.
M.
-
pengwin
addikt
Epomakertől rendelt valaki mostanában?
Ide hozzánk 35$ a szállítás valami rejtélyes oknál fogva és valószinüleg még ÁFA-t is kell rá fizetni, míg az osztrákokhoz pl. elérhető az ingyenes DDP szállítás... Ez mégis miért van?
Így jó 65-80%-kal drágább lenne itthonra rendelni tőlük.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Throme
üzenetére
Rá lehet venni a billentyűzetet a kurzorok ismétlésre úgy, hogy gyorsan lenyomod-felengeded-nyomva tartod addig, amíg ismételni kell, ez megy mind jobb Ctrl=→, mind jobb Ctrl+bal Ctrl=Ctrl+→ esetében is. Elsőre ez eléggé kényelmetlen hangozhat, de gyakorlatban nagyon gyorsan az izommemória részévé vált. A másik lehetőség az Fn lenyomása a felengedéses kör helyett, de az előbbi vált be nekem jobban. Az a lényeg, hogy kompakt kiosztásnál kísérletezni kell, hogy mi válik be neked. El kell indulni egy viszonylagosan alap kiosztásból, aztán ami nem működik vagy nem eléggé kényelmes, azon igazítani kell, és néhány iterációt követően, pár hét múlva előáll egy kiosztás, amit kényelmesen és hatékonyan tudsz használni.
Az egérgörgetés amúgy nálam minden méretben rá van kötve Caps+WASD-ra, ha nem csak böngészek, hanem gépelek is, akkor sokkal sűrűbben használom ezt, minthogy nyúlkáljak az egér után. Az egérmozgatás is Caps+Tab+WASD-ra, de az tényleg csak eseti használatra, mert nagyon kényelmetlen.
-
Throme
veterán
Szerintem feltaláltad az új Mortal Kombat-ot

(ha vonatra kerülök, akkor maradok az alvásnál, de inkább a 75%, mint kényelmes minimum)
.. ha jól értem, olyat nem tudsz, hogy a kurzor gyorsan menjen valamelyik irányban, miközben nyomod a módosítót folyamatosan (pl excel táblában, ha cellába írsz és utána néhány cellával arrébb akarsz pozícionálni, egér használat és kurzor felengedés nélkül) ?
-
Throme
veterán
válasz
Molydeus
üzenetére
Hát ezzel megszenvedtél!
.. és még azt gondoltam, hogy anno a CM CK530-as vacakolásom az sok volt, hogy elhárítsam a pengést
a "teknőt" brutálisan megcsonkítottad. Azok a bordák a merevítést szolgálták valamilyen szinten.
Nem nyeklik-nyaklik a ház így?Ha így folytatod egy 3D nyomtatót vehetsz az egyedi megoldásoknak
-
dqdb
nagyúr
válasz
Throme
üzenetére
Az a legjobb, hogy nem kell Fn, ezt a feature-t használom ki.
Ez a tipikus 60%-os kiosztásom. A jobb alsó sarokban lévő billentyűket ha módosítóként nyomom le, azaz lenyomva tartom és lenyomok mellette egy másik billentyűt, akkor módosítóként viselkednek, ha csak önmagában nyomom le, akkor kurzorként. A jobb oldali Win fixen ↓, mert a Win önmagában is létező funkcióval bír.
jobb Ctrl = →
jobb Ctrl+P = Ctrl+P
bal Ctrl+jobb Ctrl = Ctrl+→Oké, a vonat felhasználásra nem gondoltam...
Azt csak azért írtam, hogy van az az eset, amikor az értelmetlennek tűnő dolog értelmet nyer. Az említett illető máskor nem is használta azt a billentyűzetet, hiába szerette amúgy, mert asztalnál praktikusabb volt neki egy 60%-os vagy TKL. -
Throme
veterán
Oké, akkor ezt értettem félre, vagy gondoltam túl:
" egy rossz hírem: ez az új 75%-os"
szóval érted, a 75% helyett.Oké, a vonat felhasználásra nem gondoltam...
Végül is 1 soros is lehet (mintha ilyen is létezne... )
60%-on a módosítókat használod kurzornak? Ahhoz is kell valami Fn, vagy mivel kapcsolsz át?
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus
üzenetére
A plate egyáltalán nem rossz, én valami ilyesmit vártam látatlanban. A space kapcsolója környékén nagyobb a lyuk, mint kellene a sokféle split támogatás miatt, valamint a bal oldali Win-Alt környéke, ezt mondjuk nem értem, hogy miért. Amúgy egy biztosan PC? Csak azért kérdezem, mert azt nem nagyon szokták plate esetében színezni, míg egy POM gyárilag ilyen fekete tud lenni. Group buy-okon kívül dedikált ISO plate létezik, de ritka dolognak számít, általában univerzális van vagy csak ANSI.
A nyákra Alps támogatással tudnának még további lyukakat tenni, ahol az egyik lábhoz tartozó lyuk nagyobb lesz vagy enyhén ovális, a másik lábnál pedig egy helyett két lyuk kerül a nyákra

Tudom, horror.
Nem látszik, de működik, vagyis tökéletes. Ahogyan írtam, forrasztottam én már TTH diódát SMD helyére, és az egész kapott szigetelőszalagos borítást, funkcióját teljesíti, nem látszik, másfél éve napi használatban van a billentyűzet probléma nélkül, szóval innentől kezdve jó az úgy. -
Molydeus
őstag
Igen, ez az YMDK kit nem a minőségről szól, de cserébe tud egy raklak layout-ot és amikor vettem nem volt 15eFt (ház, PCB, Alu Plate és a cherry jellegű clip-in stabok). A socketekkel és a PC Plate-tel együtt sem járok ott, mint a most éppen leárazott Kaychron V4 lett volna, ami egyetlen kiosztást tud.
Ezt a jobb alsó sarkos kurzor megoldásod már alkalmazom 6.25-ös alsó sorral. Lesz egy pont ugyanilyen is, ha megérkezik hozzá a PCB. Szuper megoldás, én is csak ajánlani tudom!

A HHKB-s verziónál csak arra voltam kíváncsi, hogy a gyakorlatban is megoldható-e nagyjából ugyanez, csak 1.5U-val beljebb.
A diamodot még a Q8-on próbáltam, nem jött be sajnos.M.
-
Molydeus
őstag
válasz
Throme
üzenetére
Készültek képek, de máig nem volt időm kiválogatni és átméretezni őket. Most pótolom.
Következik témánként a képesség ill. problémák összevetése és röviden, hogy miért azt választottam azt, amit. Elnézést, akinek ezek már ismerősek.
1. Több kiosztást támogató PCB és univerzális Plate témakör:
Az alsó sor olyan, mint az ementáli, mert a split-sapce irányokat leszámítva is 8 különböző kiosztást támogat. A kis ezüst kiemelkedések a socketek gallérjai. A stabokat itt még csak belepróbáltam, kezeletlenek.
Ugyanez alulról és fejjel lefelé. Lesz később kép, amin jobban látszik, mennyire kilógnak lefelé a socketek. Ott majd kitérek jobban rájuk.
Kiemelve a bal oldali Shiftet. 4 különböző megoldás lehetséges: kínai 2U, kínai 1+1U, 2.25-ös szabvány ANSI és az ISO. A 2U és az ANSI stabilizátorai csak 180 fokkal elforgatva tudnak működni. Sajnos pont az ANSI fordult meg, amit használnok, de így legalább elég stabilan tartanak a clip-in karmok.
Az 5 Pines switchek kis tüskéi a legtöbb esetben valamelyik szomszédos oszlopának a helyén lenne, vagyis semmi sem fogja őket, ezért a Plate-nek kellene megtartania a kapcsolót.
Sajnos az összeszerelt PCB+Plate fotóm valahol elkallódott, a képen a kithez mellékelt alu van, ami a bal Shiftnél az említett 4-ből kettőt támogat (ANSI és ISO), de talán így is látszik, hogy az egybe kivágás miatt oldal irányban nem fogja meg a kapcsolót. Az osztott Space ennél még egy fokkal rosszabb, mert ott sok esetben csak egyetlen hatalmas lyuk van, rugalmas anyagnál - mint amilyen a pl. az általam választott PC is - az alsó vékony csík minden irányban elmozdulhat.Összegezve:
Ha csak nem kifejezetten cél, hogy több kiosztást is egyszerre támogasson a build - nálam most kifejezetten ez volt! -, akkor kerülendő mind az univerzális PCB, mind a Plate, különösen azok a fajták, amik támogatják a dqdb által nemrég leírt kínai kiosztást is, aminél a jobb alsó sarok csupa 1U billentyűből áll (64%-os kiosztás, dedikált nyilakkal), mert azok két sort is elrontanak egymás felett.
A fenti Plate-hez hasonlóan gyakori, hogy az ANSI és az ISO, az osztott BackSpace és jobb Shift, valamint a 6.25U-s és a szimmetrikus 7U-s alsó sor (Tsangan) egy PCB-vel lefedve. Ha lehet, ezeknél is érdemes a véglegesnek kiválasztott kiosztásnak megfelelő Plate-et választani, vagy szükség esetén vágatni, főleg, ha rugalmas anyagból szeretnénk (PC, POM). Ha meglesz a nyerő kiosztásom, én is ezt fogom tenni.2. Tray mount ház módosítás a rugalmasabb megtámaszt érdekében, valamint az YMDK socketek:
Ilyen belülről ez a fapados, öntött műanyag (ez esetben ABS-t ír a forgalmazó), amiből kiindultam. Azért műanyag, mert könnyű és én hurcolni fogom az irodába is. Látszanak a 60%-nál szabványos rögzítési pontok. Kis módosításon már átesett, balról az első három függőleges bordán fent látszik egy-egy kis kivágás, amikbe felülről beleütközött volna lelogó socket
Talán ezen a képen látszik, de a középső csavarhely magasabb, mint az alatta lévő borda, az alsó is hasonlóan magas.
Módosítások nélkül, így nézett ki oldalról. Ha lecsavaroztam a széleken lévő pontokon, akkor oldalt lehajlott és púpos lett a közepe. Ha nem csavartam le a széleken, akkor látszik a képen, hogy az alsó sor több mm-rel kiemelkedik a házból, szinte olyan, mint egy lebegő kupakosnál. A szög is laposabb, bár az engem nem zavart volna.
Ez persze nem általános tray mount jellemző, de itt ilyen volt eredetileg.A több elszórt alátámasztás miatt a tray mount rögzítés merev, ami akár lehetne kifejezetten cél is, de az én esetemben nem volt, sőt rugalmasat szerettem volna. Ráadásul, ha csak nem alkalmaz a gyártó további kis alátámasztásokat az éleknél (ennél pl. felül van 6 kis függőleges bordácska), akkor még a merevség sem konzisztens és így a gépelési érzet sem, különösen a bal asló negyed tud bemozogni.
Esetemben két megoldás a merevség enyhítésére. (A harmadik lenne a gummy o-ring, de az egyik házamnál se működik, mert nincs, vagy rossz helyen vannak az említett alsó és felső támaszok).
Az oldalsó szélső csavar látszik valamennyire a képen. A gyári M2-es csavart lecseréltem egy szélesebb fejűre és hosszabbra, a csavarfej alá egy 4mm átmérőjű pici o-ringet raktam (mivel fejjel lefelé van, itt most alul látszik) a PCB alá (itt felül) pedig egy 5.5mm-est, mindkettőnek 2mm a közepe. Ezekkel még a széleken is ~1mm-es bounce-t lehet elérni (amikor egyben mozog az egész belső, a flex, amikor lokálisan meghajlik), látszik az USB sloton, ahogy mozog. Ezeket csak a szélső ill. a szélek felé eső felső csavarhelyeken szokás alkalmazni, hogy legyen helye a mozgásnak.A másik pedig, hogy kivesszük a képből az összes olyan tényezőt, ami akadályoznál a mozgást. CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK!!!
Tudom, horror.
Kézi csiszolóval vágtam ki a csavarhelyeket (a hosszanti bordáknál is elkezdtem, de ponttalan volt), csípőfogóval a bordákat (nem esküdnék meg rá, hogy minden műanyag bírná ezt), aztán a csiszolón polírozófejjel leszedtem a sorjákat, a képen még nincs kész, de kb ilyen lett. Funkcionálisan rendben van és úgy sem látszik. A felső hosszanti él alatt van a törés, ami oldalról látszik, azt inkább bent hagytam és felette a függőleges bordák végeihez nem fértem jól hozzá, azok is maradtak.Az YMDK socketekről röviden:
A fejre állított belsős képén látszik, hogy milyen hosszúak ezek a socketek, emiatt mondtam, hogy csak olyan házban lehetnek jók, ahol van hely alattuk.Arról nem is beszélve, hogy garantáltan csak az YMDK PCB-ibe illeszkednek, minden másnál csak a próba ad választ.
Talán az alsó perem is látszik, ami forrasztás nélkül hivatott bent tartani a foglalatot, amikor kihúzzuk a switchet. Hosszútávú megbízhatóságról nyilván nem tudok nyilatkozni, de minden socketből vettem már ki kapcsolót, volt olyan páros, amiből 5-6 alkalommal és nem jött még ki socket a kapcsolóval együtt.Összegezve:
Nem mondom, hogy a fenti módszer ajánlott, de lehetséges, ha a ház anyaga is engedi.
A csavarokra húzott o-ringes megoldás viszont nem invazív, szerintem ezzel lehet kísérletezgetni pl. a Keychron V-knél is, ha valaki egy kis rugalmasságot szeretne.3. A szokásos hangtompítási eljárásokat és a stab kezelést nem részletezem, azokról sokszor írtunk már. A switchek - most már a Silent Red KS-3 hibridek - még nincsenek kenve, előbb koptatom őket egy kicsit.
A felső kis EVA lapokon még igazítottam, hogy ne legyenek ennyire csálék. Ezek alatt van egy plusz, keskenyebb réteg is, hogy a lejtést ellensúlyozza kicsit.
Ez pedig a kvázi-végeredmény. A képen több kisebb pontatlanságot rejtettem el.
M.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Throme
üzenetére
Nem azt írtam, hogy rovására, hanem azt, hogy lehet majd fanyalogni, hogy az új termékbejelentéseknél az FRL gyakori vendég lesz
Valahogyan úgy, ahogyan én fanyalogtam a sokadik 75%-oson, aminél tipikusan random helyre került egy szerintem teljesen felesleges blocker vagy egy knob is, hogy rontson a használhatóságon
Vagy előtte a sokadik 65%, gasket mount, jobb felső blocker volt a mém, mert hetente jött ki ilyen IC bármiféle egyéniséget nélkülöző billentyűzetekről, és már mindenki unta.Majd valaki kitalálja a 40% - 60% közti "rés" kitöltését is.
Már kitalálták, TMO v2. Ez az a kiosztás, amit sokan olyanok is megvettek és tudják használni, akik bottal semi piszkálták volna a 40%-os kategóriát.Igen, itt is egy sort vettek el miközben a szélessége maradt, sőt nőtt
Tudok olyanról, akinek ez az "utazó" billentyűzete volt, amikor órákra vonatra ült, hogy a normál munkahelye helyett a párszáz km-rel arrébb levő országos cégközpontba menjen be, ekkor lehajtotta a kisasztalt, rátette az iPadet, elé egy ilyen billentyűzetet, és tudott útközben dolgozni, míg a céges laptopja nem fért el, egy 60%-os már nem fért el, egy klasszikus 15u-nál keskenyebb 40%-os pedig funkcionalitásban korlátozta nagyon.Akinek kell a 6-os blokk, annak szerintem elfér az F sor is.
Ez továbbra tisztán preferencia kérdése. Szerinted az FRL elvesz valami számodra hasznosat a TKL-hez képest, ezért nem jó és egyenesen kevesebb emiatt. Szerintem az FRL nem tartalmaz számomra feleslegesen valamit, ami lenne a TKL-nél, ezért jó és egyenesebb több emiatt. Ettől még nem lesz az FRL általánosan egy használhatatlan kiosztás, ahogyan általánosan optimális kiosztás sem.Akinek nem kell az F sor, annak egy 65/60%-os csak jobb és kvázi szimmetrikusabb is, kisebb is.
Amúgy a 65%-ot sem kedvelem túlságosan, szerintem vagy legyen 60%-os, vagy legyen FRL, a 65% egy köztes kompromisszum olyanoknak, akik ragaszkodnak a dedikált kurzorhoz, de sem nem eléggé kompakt, sem nem eléggé funkcionális. -
Ezt a videót mentettem el az első tuning gondolatoknál, de nem jó, mivel ha megnézted a techpowerup tesztet látnád, hogy az én billentyűzetem más.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nekem nem középen van a fix usb kábelem, hanem cserélhető kábeles és a jobb szélén van.
-
dqdb
nagyúr
minél gyorsabban vissza is jönne
Ez alapján, akkor rövid kéne nekem.
Minél könnyebb a rugó, annál könnyebb lenyomni, cserébe annál lassabban jön vissza. Minél rövidebb a rugó, annál könnyebb lenyomni, cserébe annál lassabban jön vissza.EUn belül most akkor tényleg nem lehet 40 grammos rugót kapni?
Tényleg nem, mert rétegigény, tipikusan a 50-70 grammos kategória az, amit keresnek az emberek. Eleve a TX, Geon, Sprit hármasból csak a Sprit gyárt ilyen könnyű rugót (nekik volt mindig is legszélesebb termékválasztékuk), rajtuk kívül a többi gyártó pedig futottak még kategória minőségben és választékban.EU-n belül az MKEU forgalmazza csak a Sprit termékeit, akik az utóbbi 1 évben alig töltötték fel a raktárkészletüket, szóval magasról tettek a témára. A Keygem már leállt a forgalmazással, helyette ott van nekik a kínálatban a TX, az Eloquent Clicks Geont és TX-et árul, Oblotzky TX-et, a CandyKeys Geont. Ehhez nehezítésképpen hozzájön, hogy a Sprit maga group buy scamminggel indította a tevékenységét, ezért a vendorok egy része elvből nem árulja a termékeiket, szóval kereskedői oldalról sincsen meg a tolongás.
A hivatalos oldalról rendelhető, még az RNDKBD (kanadai) és KeyboardCo (UK) árait érdemes megnézni, honnan lehet a legolcsóbb szállítási költséggel együtt.
Vegyek 40g switcheket és vegyem ki belőle vagy mi?

Sok sikert ahhoz, hogy találj ilyet teljes méretű kapcsolóban, de ha találsz is, akkor azokban a rugó hulladék minőségű a fenti hármas által kínálthoz képest. A legkönnyebb sorozatgyártott kapcsoló a Gateron Clear vagy White (mindkét néven fut) 35±15 grammos érzékeléssel és ~45 grammos bottom outtal.Amúgy igen, jól látod a hivatalosan megadott ±15 grammos gyártási szórást, pár kivételtől eltekintve ez a tipikus érték kapcsolóban lévő rugókra, TX-nél ez ±1 gramm, Geonnál és Sprit Supreme-nél ±0,3 gramm.
-
Ispy
nagyúr
válasz
grizlisandor
üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Gumi és felni topik
- CES 2026: árad a Panther Lake az Inteltől
- OnePlus 15 - van plusz energia
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- További aktív témák...
- Redragon Kumara K552 RGB Brown Switch magyar billentyűzet
- Ducky One 3 FULL/TKL/SF/MINI billentyűzetek többféle színben és kapcsolókkal!
- Gamer billentyűzetek /SteelSeries/Das Keyboard/Ozone/Deltaco/DE/EN/
- Eladó Logitech G715 TKL Tactile - US INTL Kitűnő, Sértetlen Állapotban, Gyári Dobozában!
- ÚJ (Hiányos) Keysonic 5220BT Bolti ár: idk INGYEN FOXPOST
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 3530 üzleti notebook - i5 1235U 8GB DDR4 512GB SSD Intel Iris Xe WIN11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080 (ELKELT)
- Apple iPad A16 128GB, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S20 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Ez az egyik legszebb Alice szerintem és egyben az egyik legegyszerűbb is. Tulajdonképpen egy sima 60%-os 6.25-ös alsó sorral megtörve. Ugyanakkor praktikus is, leszámítva a középső Fn-t (a "B"-ről lentebb). Nem is értem, hogy sokan miért erőltetik a WKL-t, amikor látszik, hogy megoldható szépen is. Nekem, mint későn érkezőnek egy értelmetlen tradícióhoz való ragaszkodásnak tűnik a sok 5 modos alsó sor, túlságosan szellősek.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

)

RazoR