- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Telekom mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Milka 78
nagyúr
Az egy egész jó eresztés. Bios rendben van rajta, igen stabil jószág. OC alatt közel Extreme 4 szint, így egy lightos 8 magos oc sem okoz neki gondot. Ajánlott Topflow hűtővel használni vagy egy ventivel megküldeni a vrm rész-t mert elég kicsi a vrm borda és oc alatt szeret melegedni, de a fenti megoldásokkal ezt kordában lehet tartani.
Ja és szintén figyeld a bios verziót. -
Milka 78
nagyúr
Az M-es egy elég melegedős (az egy B-s deszkára szánt vrm-el megáldott lap) deszka, míg az itx konolyabb vrm-el van megáldva, viszont kevéske a vrm borda rajta. Mondjuk egy 6 magos alá bármelyik jó...már ha bios frissítést is kérsz rájuk, mert a 9-es Intellel el sem fognak indulni azok a lapok. Inkább a GIGABYTE Z390 M GAMING-et pilláznám meg. Árban és tudásban is jó választás.
-
Hunork
veterán
Hát már évek óta a H61-es lapom van, 2011-ben vettem! Memória bővítés volt, meg CPU/VGA csere. (általában évente, de a VGA legutóbb fél évre volt) Ez a szokásos, úgymond.
Viszont mint látható, eltelt az alaplappal 5 év. Így gondoltam, cserélek. Most elmélkedem, 1150 vagy 1151.
Mindenesetre írtam asrock support-nak, hogy most mennyire komoly ez a 1,5V DDR3 támogatás, mely az Intel ajánlásával ellentéte. Mondom, nem olvastam mély szakértő cikket ez ügyben, legalábbis nem találtam. Elvileg nem lehet levinni 1,35V-ra, max 1,47-re Bios-ban a feszt, De lehet, hogy a chip készlet tudja, vagy fogalmam sincs. várom a válaszukat, és meg fogom osztani veletek! -
Hunork
veterán
Igen, igazad van, de akkor mi ez a szembemenés az alaplap gyártók részéről? Intel mond egy szabványt, erre számos sima DDR3 és/vagy combo lapok jönnek le a gyártósorról. Az általam kinézett combo alaplap memory support list- je tartalmazza a mostani 2x8GB DDR3 1,5V-os memóriáimat. Most akkor hogy van ez?
Én szeretem érteni a dolgokat. Amúgy igazad van, az egész váltás 1150-ről szólt eddig, csak egyre többen mondták, hogy akkor már 1151 legyen. Ezért keveredtem bele ebbe a mizériába, nyomozásba, de látom, kár volt eltévedni...És persze, a DDR4 ugyanannyi, mint a DDR3, csak hát nyilván nem fogom tudni egy az egyben kicserélni, így meg folyton nő a kiadás oldal.
-
Hunork
veterán
Ami az egészben csúnya, hogy most akkor átverésről, szándékos megtévesztésről, vagy piaci hercehurcáról van-e szó? Mert sokan vannak úgy, hogy időlegesen spórolnak, és meglévő RAM moduljaikat használnák. Az alaplap gyártók erre alapozva rengeteg vagy csak DDR3 1151 lapokat, vagy combo-kat gyártottak, gyártanak le. Ezen lapok specifikációiban rendre ott vannak a 1,5 V-os DDR3 memóriák.
Tehát valaki sunyít.
Most nem hype-ot akarok generálni, de valóban rossz a szájíze az embernek.
ha behal a processzor, mondhatjuk, hogy de hát az alaplap gyártó garantálta, hogy az adott memóriákkal megy, míg az Intel meg azt mondja, tessék megnézni az ark.intel.com- ot és ott mi azt írjuk, gogy nem lehet sima DDR3.
Bűzlik. Nem kicsit.
Így a kedvem elment az egésztől. vagy 1150, vagy hagyom a fenébe. A mostani 2x8GB DDR3 szinte ugyanannyi, mint a DDR4 2133MHz 2x8GB. Tehát veszteséggel váltok? Igen, nem kicsit. Plusz ugye alaplap+CPU. Ez Magyarország. Sokan nem tudjuk egyszerre cserélni az egészet. A terv az volt, hogy most alaplap, egy-két hónap múlva CPU...stb. Mert pl. nálam így megy.
De köszönöm a belinkelt PH cikket, az mindent szépen leír! -
bluyoo
nagyúr
Hát mITX, a legtöbb esetben nem is kell több. De Y előszóval meg tudod oldani ....
Próbáltad más ventilátorral is? Sokszor nem szeretik egymást .... vagy csak az adott ventilátort képes kisebb tartományban vezérelni.
Mondjuk vezérlésben szerintem az Asus viszi a pálmát, de azért annyira nem rossz az MSI, hogy vezérlőt keljen vásárolni.
De ha akkora fordulaton nem hangtalan a szélkavaró én azt cserélném.
Pl. a BitFenix Spectre házventilátoraimat még 100% -on járatva is alig hallani. -
RZozo
aktív tag
Köszönöm a válaszod és az összehasonlítást.
Tény, hogy elég problémás ez a mITX méret. Nehéz kompromisszumok nélkül ebben az árkategóriában választani.
Csatlakozók szempontjából nálam az Asus is megáll, mivel 1 SSD, 1 HDD és 1 DVDíró fogadására elegendő lenne. (a többi HDD már külön NAS-ban van.) USB3.0 és eSata nem annyira lényeges nekem, elég az USB2.0.
Egyedül a PCIe 2.0 hátrányát nem tudom, hogy mekkora a 3.0-hoz képest.Ha mATX méretben is találok viszonylag kisebb méretű, jól szellőző házat, akkor ott már több a lehetőség 1150-es B85-ös megfelelő alaplapra. Ebben még futok egy kört. Nem sürgős nekem a vásárlás.
-
-
bluyoo
nagyúr
Ott a link az elején. Az asztali alaplapok belső felépítése.
De mint írtam ha gondolod, vázold pontosan az ötleted/kiegészítésed BomiBoogie-nak. -
bluyoo
nagyúr
Már milyen áttekintésre gondoltál? Aki CF/SLI-t akar, azoknak jó része tudja miről van szó.
Mindenesetre keresd fel a főszerkesztő urat, BomiBoogie-t az ötleteddel. -
3.Aragorn
addikt
"Lassú voltam, szacsee megelőzött."
Nem baj, azért köszi.
Korábban ezt is ajánlotta valaki: MSI H97 GAMING 3(#60821) szacsee: Természetesen nem. 40k a fájdalomküszöb.
-
3.Aragorn
addikt
(#60781) bluyoo: "Nem mindegy melyikbe helyezed a VGA-t. Alapból pl. a B85-ös lapokon csak az egyik slot PCI-E 3.0-ás."
Alapvetően én is azt tervezem majd, hogy a vga-t egy slottal lejjebb teszem. Így az elülső házventik jobban átszellőztetik a környékét és a vga hője sem közvetlenül a proci részlegre száll.
Lényegében ehhez ezt kell néznem, hogy 2x pci-e 3.0-ás foglalat legyen benne? -
Mahrenburg
őstag
S10 - Hello!
Az Intel jelenlegi "mainstream" CPU-inak 1mag/1szálon kis fogyasztás mellett leadott nagy számítási teljesítménye miatt vélhetően nem jelentkezne semmi hátrány. A CPU-ra jutó 2 tápfázis csak akkor lenne szűk keresztmetszet, ha mind a 4 mag teljesen ki lenne hajtva , de erre az esetek döntő többségében nem kerül sor. A 4 magos i5 CPU-k teljesítménye általában jócskán felülmúlja a felhasználók valós teljesítményigényét, és/vagy javarészt 1 max 2 szálat kihasználó alkalmazást futtatnak, ezért nem is jelentkezik ilyen probléma. A 4 magot teljesen leterhelő használat esetén mind a négy fent említett lapnál azért komolyabb lap lenne ajánlott, de ha jól sejtem esetedben erről nincs szó. A H97M-G43 olyan benyomást kelt, mintha egy 2 magos CPU-hoz tervezett H81-es lapnak tervezték volna, s utólag "felspécizték" volna, ezért idegenkedtem tőle, az eredeti felvetésben szereplő többi lap, ha nem is nagyságrendekkel, de némileg bizalomkeltőbb (legalább már 3 fázis jut a CPU-ra...
) Mivel az eredeti kérdés összevetésként merült fel, ezért végzett az MSI ebből a szempontból az utolsó helyen, de igazából egyik lap sem keltett bennem heves birtoklási vágyat, egyik sem mondható túlzottan jó ár-érték arányúnak... A 6-os/7-es sorozatnál általában még a legegyszerűbb lapnál is azért a CPU-ra "áldoztak" legalább 4 fázist, de a Haswell-CPU-k integrált feszültségszabályzója okán az alaplapgyártók a belépőszintet "levitték" 3, sőt 2 fázisra...(
) Az érem másik oldala, hogy általánosan elterjedt, hogy 4 magos i5/i7 CPU-kat "lepusztult" alaplapokkal társítanak, s sokaknál "ketyeg" hibátlanul...
Amol - A "belépő szint"-kifejezést a CPU-ra jutó tápfázisok számára értettem, de a "számmisztikán túl" mindegyik javára írandó, hogy ellátták hűtőbordával. Bőven elég az 1600 MHz-es RAM.
Csucsbicep - Hogy... hogyhogy kicsoda? A PH!-t csak azért működtetik, hogy végre megtalálják azt az alaplapot, amellyel DonSasss maradéktalanul elégedett, ez az Alapszabályban is benne van... (Egyes összeesküvés-elméletek szerint már megtalálták, csak nem árulják el, mert akkor be lehetne zárni a Fórumot... ) Na jó (sóhaj),most az egyszer még segítek...
-
Killerlaca
senior tag
Sajnos az már volt régebben, de nem segített.
Nem kapcsol be a monitor felpörög minden venti meg winyó aztán ennyi.Azért kellene alaplap alternatíva, hogy legyen gépem és ezt visszaküldhessem garanciába(azt hiszem még van rá).
Sajna nem vagyok képbe az alaplapokkal. Milyet nézzek a z77 pro3 helyett ami passzol a gép többi részéhez?bluyoo:
közben olvastam a hozzászólásod. Köszönöm.
Olcsóbb variációk nincsenek?
Köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Autós topik
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- Könyvajánló
- További aktív témák...
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- Újszerű Apple Macbook Air 15,3" M3 8C CPU/10C GPU/16GB/256GB-(MC9E4MG/A) Ezüst -3 év gari
- Microsoft Surface Pro 9 i5-1245U 16GB 256GB 1év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest