Hirdetés

Keresés

Hirdetés

CyberSecurity Connect - blended learning, valódi labor kísérletezésre. Kiberbiztonsági képzés profiktól!
(használd a CYBSEC25PH kuponkódot további 20 ezer ft kedvezményért!)

Új hozzászólás Aktív témák

• adika4444

addikt

válasz ekkold #14016 üzenetére

Layer3-as. Csak UDP-t tud, és az SSH RSA kulcsokhoz hasonló a beállítása. Drasztikusan kisebb az erőforrásigénye, mint az OpenVPN-nek, EdgeRouter ER-X-en PPPoE mellett futó szerverből lefelé 80 Mbps-t, felfelé 120-at lehet kihozni stabilan.

Professzionális, nagyvállalati megoldásnak nem igazán javasolják, azért az egyszerűsége miatt nincs pl. ilyen-olyan autentikáció mint az OpenVPN-nél. Multiplatform-os, és nagyon hasonló a szerver és kliens felállás, mindkettő csak peer igazából egymásnak.
    Tovvábi infó a WireGuard-ról.

Szerk: Az 5.6-os Linux kerneltől annak része, de talán a 4.19-től lehet telepíteni a modulját.
    A legerősebb, számomra legvonzóbb tulajdonságát pedig jól lefelejtettem. Tud roaming-ot. Azaz beállítom, felépítem a kapcsolatot az itthoni wi-fi-n, ha váltok kábelre, vissza wi-fi-re, mobilnetre, ha nem szakad huzamosabb időre a kapcsolat, nyitva tudja tartani a TCP session-öket.
    Néhány hete próbáltam, itthoni wi-fi-n fellőttem néhány TCP kapcsolatot a laptopon, melléraktam a Telenor-os mobilhotspotot, és kb. 5+5 km-t autóztam, aminek elején átment mobilnetre, volt egy térerő nullás folt, a végén vissza wi-fi-re, és a kapcsolatok nyitva maradtak.

Személy szerint nagyon tetszik, az egyetlen amit még nem sikerült megoldani, az IPv6-os normálisan működő NAT, elvileg működik, kényszerített ipv6-os ping, vagy a böngésző címsorába írt v6-os cím megnyílik, de a dual stack nem muzsikál, az IPv4-et preferálja Windows 10 és az iPhone is. Debian Buster szerveren használom főleg, a fenntebbi routeren csak kísérletként van fellőve, kliensnek meg a korábban írt Windows 10 és iPhone.

Új hozzászólás Aktív témák