- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Reggie0 #15105 üzenetére
[lenry@lhg-bent] > /interface wireless info country-info hungary
ranges: 2402-2482/b,g,gn20,gn40(20dBm)
2417-2457/g-turbo(20dBm)
5170-5250/a,an20,an40,ac20,ac40,ac80,ac160,ac80+80(23dBm)/passive,indoor
5170-5330/a,an20,an40,ac20,ac40,ac80,ac160,ac80+80(20dBm)/dfs,passive,indoor
5250-5330/a,an20,an40,ac20,ac40,ac80,ac160,ac80+80(20dBm)/dfs,passive,indoor
5490-5710/a,an20,an40,ac20,ac40,ac80,ac160,ac80+80(27dBm)/dfs,passive
5190-5310/a-turbo(20dBm)/dfs
5180-5300/a-turbo(20dBm)/dfs
5520-5680/a-turbo(27dBm)/dfs,passive
5510-5670/a-turbo(27dBm)/dfs,passive
902-927/b,g,g-turbo,gn20,gn40(30dBm)Magyarországra pl ezt írja, és ha jól értelmezem, akkor 5170 és 5250 MHz közt nincs DFS, de ilyen frekvenciát nem enged kiválasztani.
mit rontok el?ezek az aktuális beállítások
mod: azt már látom, hogy a fenti frekik indoor, nekem meg outdoorra van állítva, az azért van letiltva
-
válasz
Reggie0 #15103 üzenetére
6-os rOS, 5GHz - LHG antennák közt.
egyébként én megvolnék a DFS-sel, mert oké, restartkor elmolyol negyed órát, mire rááll egy csatornában (amúgy 99%-ban az 5540-re), csak az a bajom, hogy teljesen random időközönként bedobja, hogy "hopp, mégis van itt valami", és akkor eldob mindent és megint 15-20 percet szkennelget, engem meg hívnak, hogy miért nincs net.
#15102 Tamarel
5260MHz a legalacsonyabb, amit ki tudok választani, az ha jól látom az 52-es csatorna -
melyik országot kell választani, hogy ne szarakodjon a radarokkal 5G-n?
-
-
válasz
mZoleee #14859 üzenetére
nálam így néznek ki a releváns részek és működik (szintén Telekom, optika, dinamikus külső IP)
/ip firewall address-list
add address=xxxxxxxxxxxx.sn.mynetname.net list=WAN-IP
és/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat comment="Hairpin NAT" dst-address=192.168.1.0/24 src-address=192.168.1.0/24
add action=dst-nat chain=dstnat comment="Hairpin web" dst-address-list=WAN-IP dst-port=80 protocol=tcp to-addresses=192.168.1.2 to-ports=80
add action=dst-nat chain=dstnat comment="Hairpin web" dst-address-list=WAN-IP dst-port=443 protocol=tcp to-addresses=192.168.1.2 to-ports=443
ahol 192.168.1.2 az itthoni szerverem, az address list-ben létrehozott szabály pedig a tűzfal által emészthető IP címre fordítja a DynDNS által adott webcímet, egyben így megoldott az is, hogy mi történik, ha új IP külső IP cmet kapsz
más varázslatra elvileg nincs szükség
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
ok, ezt tudom, de a legtöbb (összes?) docker konténer valami x86 Linux programot futtat, míg a routerOS tudtommal nem Linux és semennyire nem x86.
ezért kérdeztem a VM-et, mert a többi OS-en (macOS, Windows) VM-mel oldják meg a konténerek futtatásáthacsak nem értettem valamit fundamentálisan félre a Dockerrel kapcsolatban
-
-
válasz
hackeeeee #14581 üzenetére
erre az exportot érdemes használni
export file=backup.rsc
ez egy sima szöveges fájl, meg tudod nyitni, át tudod nézni import előtt, tulajdonképp egy script, amit követve vagy lefuttatva be tudod ugyanolyanra konfigurálni az új routert, mint amilyen a régi voltimport file=backup.rsc
paranccsal importálod vagy be tudod másolni soronként az új routerbe, és akkor látod, hogy mi történik, mit csinál és ha gebasz van, akkor tudod hol romlott el a dolog, illetve le tudod kezelni a különböző hardverből fakadó eltéréseket.az export userneveket, jelszavakat, SSH kulcsokat, ilyesmiket nem visz át, mert ez egy konfiguráció export, nem valódi backup (arra a System - Backup szolgál, de azt nem ajánlott más eszközre visszaállítani)
-
-
válasz
Statikus #14425 üzenetére
azt jelenti, hogy nem kell az ilyen keresőkben végigpötyögnöd, hogy
8a:5f:67:43:21:65,
hanem elég, hogy8a:5f:67:00:00:00
, mivel csak az első három mező szolgál az eszköz típusának azonosítására, a többi jó eséllyel csak egy sorozatszám, ami - mint olyan - már egyedi azonosításra is jó lehet.
(persze szubminimális az esélye, hogy emiatt fogják feltörni a géped, de óvatosnak lenni nem árt) -
-
-
-
-
-
-
ez a fórumbejegyzés alapján lejjebb vettem az MTU-t, úgy látom megoldotta
-
minek lehet a mi baja, ha egy l2tp-n kapcsolódó routert egyszerűen nem lehet rendesen elérni Winboxban?
belépek, ennyi fogad:aztán pár másodperc után kidob. az l2tp kapcsolat közben stabilan megvan, mindkét helyen 1000/1000-es net van, szóval az sem kellene, hogy problémát okozzon.
de van, hogy elkapja és akkor meg működik ahogy kell. a logban nem látszik semmi probléma.csak ezzel az egy helyszínnel van bajom, viszont itt most cseréltem eszközt, szóval az is jó (igaz, a VPN beállításokat a régiről vittem át)
-
-
-
-
válasz
Stanley-B. #13930 üzenetére
semmi nincs külön megadva az IPSec / Peers-ben, két dinamikusan létrejött bejegyzés van ott (nem is tudom, hogy valaha jártam-e ebben az almenüben
)
az Ubi router fel tud csatlakozni a Mikrotikre vagy az iPhone-nal te tudsz az Ubira?
-
válasz
Stanley-B. #13928 üzenetére
"L2TP Server Binding be van allitva?"
semmi ilyenre nem volt szükség."A logba nem kerul semmi."
tapasztalataim szerint ez akkor van, ha el se jut a Mikrotikig a kérés. megfogja a szolgáltató, a szolgáltatói HGW, router akármi.
más eszközről (Windows, Android) tudsz csatlakozni? -
válasz
Stanley-B. #13926 üzenetére
én használok így macOS-t, de semmi gond nem volt vele. beírtam az IP-t, nevet, jelszót, megosztott kulcsot és kész.
a Mikrotik a VPN szerver? annak a logjában látszik valami a kapcsolódási kísérlet alatt? -
-
jön a report a lépcsőházi routerektől, hogy melegük van.
jobb ötletem nem lévén levettem a tetejüket, rögtön nyertem mínusz 12 fokotazért remélem a jövőben jobban odafigyelnek Mikrotikék erre. a fent látható CRS326-ban oké ott a nagy borda, de a ventilátornak már csak a helye van meg a házon, és a NYÁKra sem jutott neki csatlakozó (azt meg életszerűtlennek érzem, hogy nekiálljak 12V-ot keresni a lapon és forrasztani)
-
válasz
yodee_ #13812 üzenetére
az intervalt leveszed 00:00:00-ra
de ekkor csak újrainduláskor fog lefutni. ha azt is szeretnéd, hogy óránként lefusson, akkor vegyél fel egy második schedule-t, ami meg óránként frissít, annak a Start Time-ja ne Startup legyen, hanem valami tetszőleges időpont
vagy használd a Mikrotik saját dyndns szolgáltatását: IP -> Cloud
-
válasz
adika4444 #13795 üzenetére
én cseréltem az ac2-t ac3-ra (mint fő router, az ac2 is megmaradt, mint access point)
az antennák miatt jobb lefedettséget biztosít, de számomra kb ennyi.
a több RAM meg belső tárhely adta esetleges előnyöket nem használom ki, szóval pusztán a tényeket nézve fölösleges volt.
azért vettem meg, mert épp lehetett kapni, meg egyébként is kellett volna még egy eszköz, hogy rendesen lefedjem a házat (bár kellene még egy kültéri is)
-
-
-
-
válasz
silver-pda #13608 üzenetére
én vásároltam már tőlük, nem volt vele gond
-
-
-
válasz
ssarosi #13562 üzenetére
PPTP-re nem tudok mit mondani, nincs vele tapasztalatom.
mi L2TP/IPSec-et használunk, folyamatosan frissített Mikrotikjeink vannak, gond nélkül tudok a 6.48.1-et futtató központi routerre csatlakozni a saját, szintén 6.48.1-et futtató itthoni routeremmel és akármilyen Windows kliensről is, ahogy a kollégák is. -
-
-
-
-
válasz
silver-pda #13506 üzenetére
szerintem már másnap se volt
én rendeltem, elvileg ma érkezik. -
válasz
silver-pda #13501 üzenetére
u.FL
-
-
-
-
Akit esetleg érdekel: a Ramiris / BestByte készletébe érkeztek hap ac3-ak
-
-
vezeték nélkül kb 300m-re szeretnék gigabit közeli sebességet átlőni.
mi lenne erre leginkább alkalmas?
a két végpont tisztán rálát egymásra. -
válasz
Zsolt_16 #13435 üzenetére
így a ap oldalról kioszt részére egy random ip-t valaki esetleg találkozott már ilyennel?
ez alapján én úgy látom, hogy az AP-kban nem kapcsoltad ki a DHCP-t, így a felcsatlakozó eszköz megkapja az IP-t az Ubi eszköztől, és a Mikrotik által kiosztottra már nincs szüksége.
kapcsold ki a DHCP-t az Ubi AP-kben. -
-
-
válasz
ekkold #13406 üzenetére
pontosan így van, nálam ez így néz ki
[lenry@K94] /ip service> export
/ip service
set telnet disabled=yes
set ftp disabled=yes
set www disabled=yes
set ssh disabled=yes
set api disabled=yes
set winbox address=192.168.94.0/24
set api-ssl disabled=yes
nem elérhető kintről. pont.
de a tűzfalban nincs pluszban letiltva -
válasz
Reggie0 #13377 üzenetére
délelőtt, amikor írtam a kommentet, akkor vettem föl a szabályt, azóta ez az 5 cím került rá, és 24 óra után lejár a ban, szóval nem érzem problémásnak a dolgot. célzott támadás esetén lehetne ezt jól kihasználni, de ezek valószínűleg csak botok, amik időnként végigszkennelik a netet.
(mondjuk az érdekelne, hogy a Creation time miért Atlanti nyári idő szerint kerül naplózásra...)
-
válasz
Zwodkassy #13374 üzenetére
mivel kívülről elérhető volt a WinBox port
nem tudom hogyan írhatnám le, ahogy az előző alkalommal nem sikerült megértetni, de NEM. ELÉRHETŐ. KINTRŐL.
ettől függetlenül a router naplója szól, hogy valaki megpróbálta, mert ez a napló dolga.valaki rendszeresen bekopog. engem ez zavar. nem jött be, nem is tud, mert zárva van az ajtó. de én azt szeretném hogy az első kopogás után ki legyen baszva az utcából is. ennyi.
nem hiszem el, hogy ezt külön magyaráznom kell... -
-
-
-
-
-
-
-
válasz
Reggie0 #13118 üzenetére
tud egy interfészen is, én is csináltam már ilyet egy hap ac lite-al. annyi hátulütője mindenképp van, hogy lefelezi az antenna sávszélességét
/interface wireless
set [ find default-name=wlan2 ] antenna-gain=0 band=5ghz-a/n/ac channel-width=20/40/80mhz-eeCe country=no_country_set disabled=no frequency=5660 \
frequency-mode=manual-txpower mode=ap-bridge ssid=ssid5G station-roaming=enabled
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] supplicant-identity=MikroTik
add authentication-types=wpa2-psk eap-methods="" name=wlan1-repeater supplicant-identity=MikroTik wpa2-pre-shared-key=passw0rd
add authentication-types=wpa-psk,wpa2-psk eap-methods="" management-protection=allowed name=nopass supplicant-identity=""
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] antenna-gain=0 country=no_country_set disabled=no frequency=2432 frequency-mode=manual-txpower mode=ap-bridge \
security-profile=wlan1-repeater ssid=azSSIDAmireCsatlakozikAMikrotik station-roaming=enabled wds-default-bridge=bridge1 wds-mode=static wps-mode=disabled
add disabled=no keepalive-frames=disabled mac-address=02:00:00:AA:00:01 master-interface=wlan1 multicast-buffering=disabled name=wlan3 \
security-profile=nopass ssid=MikrotikSSIDje station-roaming=enabled wds-cost-range=0 wds-default-cost=0 wps-mode=disabled
/interface wireless wds
add disabled=no master-interface=wlan1 name=wds1 wds-address=10:FE:ED:63:14:FE
-
-
válasz
tacsk0 #12474 üzenetére
de.
méghozzá igen rövid idő alatt, nálam ez egy hét volt -
válasz
Core2duo6600 #12467 üzenetére
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
silver-pda #12344 üzenetére
/ip firewall filter
add action=drop chain=forward in-interface=vWLAN out-interface=!WAN -
válasz
lionhearted #12332 üzenetére
erre telik
-
-
válasz
silver-pda #12322 üzenetére
hogyne lehetne
pont nemrég csináltam ilyet, igaz nem ez a létező legelegánsabb megoldás, de ha más nem ír szebbet, akkor ezt is megnézheted.mindkét routeren a wlan alá felveszel egy WDS interfészt, amiben a Master Interface az adott wlan, a WDS address meg a másik oldal wlan-jának a MAC addresse.
az ac2-n a wlan WDS beállítások közt WDS mód static, meg ha van bridge, akkor azt is beállítod itt.
az ac lite-on meg felveszel egy Virtual interfészt is a wlanra, aminek a Master Interface szintén a fizikai wlan, Mode pedig ap bridge, meg persze állítasz be SSID-t meg jelszót.ez elég kőbalta módszer, nem használ se Mesht, se CAPsMAN-t, cserébe nem csak Mikrotik környezetben működik, további hátránya, hogy csökkenti az elérhető sávszélességet, mert ugyanaz az antenna oldja meg jel fogadását és továbbítását is. ha összekombinálod a 2.4-es meg az 5-ös antennát hogy az egyik csatlakozik a hap ac2-re, a másik meg tovább szórja a jelet, az némileg javít ezen, de azt nem próbáltam, én csak a 2.4-es antennát használtam, amikor összeraktam a fenti megoldást
-
válasz
s.roland93 #12302 üzenetére
de ez normális...
törölted a usert, valaki mégis megpróbál belépni vele, a router elutasítja és beírja ezt a logba.
ennek így kell működnie -
válasz
TechToys2020 #12236 üzenetére
milyen többi frekin nem nézi? nem értem mit irtál.
ha automatán van, akkor végigszkennelni az összes csatornát, hogy van-e valamelyiken radar. ha ezt bepipálod, akkor kihagyja azokat a frekvenciákat, ahol tudja hogy van radar és csak a többit nézi meg, hogy esetleg azokon is van-e
channel.skip-dfs-channels
If channel.frequency is left blank, the selection will skip DFS channels"
kézikönyv"Én beirtam egy frekit, és bekattintottam, hogy skip DFS."
frequency
Channel frequency value in MHz on which AP will operate.
Allowed values depend on the selected band, and are restricted by country setting and wireless card capabilities. This setting has no effect if interface is in any of station modes, or in wds-slave mode, or if DFS is active.
szintén a kézikönyvből"Ilyen eszközöket vettem, azt gondoltam jók. Tévedtem."
mindenki más azért elboldogul vele, szóval én úgy gondolom, hogy te fundamentálisan félreértesz valamit, vagy nem olvastad el a kézikönyvet, hanem csak betippeled, hogy mi micsoda, aztán amikor nem azt csinálja, amire gondoltál, akkor a router a hülye.nem bántásként mondom, de tényleg: olvasd el a kézikönyvet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone-t használók OFF topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen videókártyát?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Nyaralás topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged