- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Netfone
- Hívószám-hamisítás
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kammler
senior tag
válasz
Cirbolya_sen #21067 üzenetére
Ja és látod, ez az EU-s boltjuk. Nem tudom itthon kapni-e.
-
kammler
senior tag
válasz
Cirbolya_sen #21067 üzenetére
Ez biztos jó.
Már külsőre vagy part numberre is. Stimmel a stekker, stb, meg hát írja is. Illetve figyeld!
If your unit has a "/2" after the serial number, this power supply is NOT suitable for your purposes. The power supply unit is unsuitable for these CCR1016/1036 r2 variants (r2 = revision 2 = revised models). Power supplies for these /r2 variants can be found here: CCR1016(r2) and CCR1036(r2)
Mondjuk már formára is meg tudod állapítani. /2 a lényeg, ha az van akko revision2 a tied. -
kammler
senior tag
válasz
Cirbolya_sen #21065 üzenetére
lehet aztán akármi is, ha azokat végignézed amik a doksiba vannak okosabb leszel
-
kammler
senior tag
válasz
Cirbolya_sen #21062 üzenetére
Ha rákeresel erre, egy pdf lesz az első találat: Cloud Core CCR-1016 blinking leds
Komplett folyamatábrát kapsz. -
kammler
senior tag
válasz
Cirbolya_sen #21062 üzenetére
Kattog? Abban két különálló tápegység van, ahogy nézem. 24v. Vagy csak egy? Azt mondjuk meg lehet mérni mindkettőt. Kezdésnek.
-
kammler
senior tag
válasz
Audience #21058 üzenetére
Eddig nekem se volt. Most aktív optikai DAC-al vannak összekötve, mikrotikes az 5M. De a passzív kábel se melegedett, mert az csak egy darab drót. Ez az optikai legalább hajlékonyabb. Még nem volt a switch, addig egy S+RJ10-el volt összekötve a gép az RB5009-el. Még a nyári meleg szobába se ment mondjuk 65 fok fölé, így télen 55 foknál megáll. De nem igazán tartottam egészségesnek, meg amúgy is több port kellett. Így lettek a switch-ek.
-
kammler
senior tag
válasz
Audience #21056 üzenetére
A 7.13 van most rajt. Ez egy CRS310-8G+2S+IN Írtam a supportjuknak is. Kíváncsi vagyok a sablon válaszra. Sajnos 5 gbit-en megy hiba nélkül. Én 10 gigabit-es switchet vettem. Nem 5gbit-est, már ami az SFP+ portot illeti. De 7.9 volt a gyári szoftver azzal is próbáltam. Két kábel nem lesz rossz. A másik switch nem csinálta ezt az RB5009-re kötve, ami most épp egy nagyker polcán rohad, ahelyett hogy, hát ne cseréljék ki. Inkább adjanak pénzt, aztán várok még vele. Hátha addigra a legyártott hulladékok visszapörögnek a mikrotikhez. Ez tuti hardwer hiba lesz. Ezzel is várok egy hónapot, aztán megy vissza. Két egymás utáni nap gyártás. Az a baj annyira új, hogy még a fórumjukon is alig van bejegyzés ezzel a switch-el kapcsolatban.
-
kammler
senior tag
Csak tudnám, hogy ha ezt visszaküldöm, abból mi lesz. Mert van, amikor fél napig jó. Majd kapom vissza a garanciális ügyintézésből, hogy náluk jó. Mi ez? Eddig sose volt gond egy mikrotikes retekkel se, de most már flbsz. Most nagyon felhúztak. Az egyik ugyan ilyenen 100mbit-es lesz az egyik port, a másik ezt csinálja. Aktív optikai DAC kábellel, sima rezes DAC-al, tök mindegy.
-
kammler
senior tag
válasz
vizcsap #20995 üzenetére
Ami érdekes az AX3-al kapcsolatban. Az oké, hogy USA beállításban ad vagy 28dbm-el. Viszont például 2.4GHz-en kettővel kevesebb catorna van, mint magyar vagy bármely más EU-s beállítással. Brazíl beállításban viszont csak asszem 16 dbm? Ugyanez az AC3-nál úgy néz ki, hogy USA 25dbm, Brazília 25 dbm. De ez 2.4GHz. Döntsék már el mit akarnak.
-
kammler
senior tag
válasz
Zwodkassy #20978 üzenetére
Hát én most csináltam default configot. 1G, 2.5, 5G úgy tűnik megy rendesen manuálisan beállítva. Ha a switch SFP+ portjába egy S+RJ10 modult teszek, és simán összekötöm az RB5009-el a LAN csatin át, úgy viszont megint dobálja a 2.5-es linket. Ha a PC-vel kötöm össze a switchet S+RJ10 modulon át (SFP+ portba a S+RJ10 nyilván), a 2.5G megy rendesen. Eddig. Ha a switchet a DAC kábellel egy másik eszközre teszem, RB3011-re, akkor 1G stabil. Ha az RB5009-et kötöm össze az RB3011-el, akkor is stabil az 1G a DAC kábellel. Próbálom kilogikázni, hogy mi rossz, ha netán rossz valami. Az a baj, hogy lassúbb sebességen attól még mehet, ha amúgy rossz is valami. Most vagy valami nagy árulás van, vagy a mikrotik legyártott egy rakás szrt. Lassan 20 éve dolgozom gyárban. Gyártottak itt már mindent. Hetven kilós elektromos autó vezérléstől kezdve (vízhűtéses, magában fogyaszt vagy 800W-ot csúcsba, 70kg) mindent. Láttam már szériahibát. Van egy másik ilyen eszközöm, itt írtam is már korábban, annek meg egy LAN portja lett 100mbit half duplex. Na most ezeket egy nap különbséggel gyártották. Mikrotik oldalán meg lehet tudni, mikor került rá a szoftverkulcs, onnan tudom. Egyelőre aztán lehet nálam lesz valami. Még az RB5009-re visszarakom az egyik mentésem, amiben semmi sincs, csak alap beállítások. Jó lenne egy másik DAC kábel is mondjuk. Úgy legalább azt ki lehetne zárni. De most ami meg gariztatás alatt van, nem emlékszem az csinálta volna ezt. Sejtettem én, hogy lesz itt valami. Csak 4500 forint volt az egy éven belüli, gondolkodás nélküli csere ha úgy lesz. Direkt így vettem meg. Szerencsére ahhoz elég gyakran produkálja, hogy reprodulálható a hiba. De a méreg megesz. Azért vettem, hogy bebszom a sarokba, aztán megy, erre mást se csinálok egy hónapja, mint ezzel foglalkozok.
-
kammler
senior tag
Valakinek volt olyan, hogy random időközönként sfp+ DAC kábellel link down aztán link up van? Egy másik switch-ről lett visszarakva a config. Ugyan olyan switch-ről. Tele a log vele.
-
kammler
senior tag
válasz
grabber #20920 üzenetére
Nagyjából ugyan úgy muzsikál fastrack-el vagy anélkül. Nyilván a processzor terhelés kisebb fastrack-el. Csak NAT van, meg firewall. Szufla az van benne, mert 40% környékére terheli csak fastrack nélkül is.
Hát a 2.5-es Mikrotik switchem meg toszhatom. Vásároltam már iponnál ezt-azt eddig semmim se romlott el. Na most ezek két hónapot magyaráznak garanciás ügyintézésnek. Hát annyi biztos nem lesz, mert mikor beérkezett hozzájuk jött egy automatikus levél, hogy maximum 38 nap. Nagyon helyesen, ahogy a jogszabály meghatározza. Pont ezért, hogy ne álljon hónapokig szervizekbe. Hát jó, 15. napnál tartunk csak. Mert azon át is kipróbálnám, DAC kábellel, úgy mi marad a 2000-es netből. Majd talán decemberben visszaér. Akkor majd az lesz az indok, hogy év vége van, tudom. -
kammler
senior tag
válasz
Tamarel #20908 üzenetére
Áááá, ez nem a Telekom hibája, náluk ok minden. Összedugom közvetlen a gépet az ONT-vel, egyből kivágja a 1800 megabitet. Ez maximum a ROS-ben lehet valami. Jó ez így. Megy fixen 1400-on azt kész. Esetleg, ha jönnek újabb verziók, akkor néha ránézek auto sebességen is. Annyi különbség van, hogy közvetlen az ONT-re kötve a gépet rögtön kivágja a maximum sebességet. Viszont más dolga annak nincs, mint a színtiszta NAT. A mikrotiknél lassabb a felfutása, ameddig eléri a maximumot. Viszont itt vannak azért NAT szabályok, firewall szabályok, és millióan próbálkoznak egyfolytában ipsec-en bemászni hozzám. Állandóan pörög a log. Ez brutális, 3.5 gigabájtos iso az ügy jön le, hogy majdnem tovább tart a lemezre mentése, mint letölteni. Vagyis SSD-re mentése.
-
kammler
senior tag
válasz
jerry311 #20905 üzenetére
Igen. Azt maga intézte. A régi 1000-es netnél oké volt, 920 fel-le megvolt mindig. Itt is, ha fixen 1400MHz-re rakom akkor 1800 megvan. Egyáltalán nem melegszik, 41 fokos a CPU. És ekkor méltóztatik rajt több mag is dolgozni. A PPPoE fülön én mindig csak jelszót, felhasználónevet írok be. MRU MTU azt meg maga intézi.
-
-
kammler
senior tag
Most hogy így orrba-szájba NAT-olnak telekomnál, megint csak nézegetem az IPV6-ot. Ide kicsit kevés vagyok. Használom, több mint egy éve idáig ok. Kíváncsiságépp beállítottam ezt a back to home VPN-t. Van hozzá telefonos kliense is a mikrotiknak. Működik is, IPV4-en. Yettelnél van IPV6 is, Itt legalábbis. Mégse használ IPV6-ot se ez a kliens, holott engedélyezve van, de amúgy a saját wireguard-om se. Persze a serialnumberes beépített IP cloudos domainnal próbálva Durvulva; van egy saját domain-om is. Van script amúgy, ami IPV6 updat-el elboldogul saját domain-en? Amiket találok ezer évesek, rég nem működnek 7.X ROS verziókkal.
-
kammler
senior tag
válasz
Proxy2 #20879 üzenetére
Te, néha eljut 1600 megabitig, néha csak 1200-ig. Közvetlen a telekom ONT-jéről azonnal 1965 megabit a PC-n. i5-ös. Az RB5009-nél lassan fut fel, ha el is jut 1600-ig. Van benne 900 megabit körül egy torpanás. Fastrack nélkül. Azzal mondjuk eljut 1700-ig. Viszont most a switch-em gariztatom. Ott DAC kábellel van összekötve. Remélem, gyanítom, azzal jobb lesz. Gyári túzfal + 8 szabály. 60% terhelés processzoron. Az S+RJ10 is tudna 5 gbit-et is.
-
kammler
senior tag
Na kifutottam szerkesztési időből is. Most nézem. Ott a sima wireless csomag is. 0% szabad hellyel a sima 7.13-ra frissítés után. Ide bajosan kerül ac-s csomag. A wireless csomag nélkül persze van hely, viszont akkor meg üvölt, hogy nem kompatibilis és persze a wifi interfészek sincsenek. Na. Mondjuk azt megfojtanám, amelyik 16MB flash-t rak egy ilyen eszközbe, mert amúgy erre mehetne a wifiwave2. ARM is, meg 256RAM is. Lássuk a fórumjukat, mit gügyögnek erre.
-
kammler
senior tag
válasz
Audience #20867 üzenetére
Nem nem tettem fel, mert : Missing wireless driver package, please install it to use built-in wireless properly. Mag a menü megjelent, csak ugye a driver is kéne. Ami: Missing wireless driver package, please install it to use built-in wireless properly. Talán így érthetőbb. Persze megpróbálhatom még egyszer. Nemigazán lehet eltéveszteni. Az RB5009 az inkább zavar a nulla teljesítményével. Még ha 90%-on leterhelné az az 1300 megabit érteném is. De hogy 50%-on és csak ennyi. Mondjuk lehet az RJ-s modul is.
-
kammler
senior tag
-
kammler
senior tag
válasz
Audience #20862 üzenetére
Missing wireless driver package, please install it to use built-in wireless properly. Írja az ac végüre. A chateu LT6 az AC-s. A sima wireless az ok. Vagy valahol igen elvesztettem a fonalat. De mondom, a mAP2Nd-nél csak sima wireless csomag van, viszont ott is lett egy wifi menü. Interface nélkül. Vagy, ahhoz még nincsenek meg ezek a csomagok.
-
kammler
senior tag
RB5009 2000 megabites nettel használja valaki? Ki tudja hajtani? Tudom függ a tűzfalszabályoktól is. Éppenhogy 50%-ig hajtja a processzort, úgy kb. beépített tűzfal szabályok plussz 8. Az SFP+ porton mindezt. Így eljut 1300 megabitig. Fasttrack-el néha 1700-ig. Közvetlen a sagemcom-ből 1965 megabit. Ott mondjuk csak sima NAT-olás a dolga a boxnak.
-
kammler
senior tag
Na most akkor például a chateau LT6-nál megjelent egy Wifi menu. Az ac végű fel se megy, mondja: Missing wireless driver package, please install it to use built-in wireless properly. Nincs benne interface, csak a régi wirelessbe. Akkor mi ez az új wifi menü? De pédául az mAP2nD-nél látszik külön a wireless csomag is, hogy telepítve, ugye ez a régi. Ott ott van a capsman, meg a régi wifi. Ott vannak az interfészek is. Ott is lett egy wifi menü. Benne egy interfész se.
-
kammler
senior tag
Vmi nagy változás készül a wifi csomagoknál, most olvasom.
-
kammler
senior tag
válasz
Reggie0 #20775 üzenetére
Nekem úgy is jó. Utána, ha még 2-szer elromlik csere automatikusan. Tegnap átnéztem ezeket. eléggé jó irányba változtak a garis feltételek vagy két éve. Pont azért, hogy ne álljon a cuccod két hónapig a messze távolban valahol. Te akkor is azzal kerülsz kapcsolatba, akitől vásárolsz, nem a gyárral, nagykerrel. Neki kell ütni a partnereit, hogy kapjon helyette terméket amiért ő is fizetett. SŐT most figyelj. Ha az EU területén van az importőr, akkor ő is gyártó, ha amúgy csak importőr amúgy. Tehát az importőlnél megáll a dolog itt magyarországon legkésőbb. Ilyen villanyos autókra, bicajra, rollerra például nem vonatkozik az, hogy 15 nap után értesítenie kell, hogy meddig tart a javítás. De 30 nap után 8 napon belül csere, vagy visszafizetés. Tuti nem így működik nálunk ez akkor se amúgy
. Nah. Majd beszámolok mi történt
-
kammler
senior tag
válasz
Reggie0 #20772 üzenetére
Nahát ott akkor nem volt. Ez az elsőm az elmúlt 10 évben. Sőt, soha volt még ilyenem. Kibírom. Mondom, gondolkodtam is, hogy küldjem-e. A többi port ok. Még nem késő, holnap tudok lamentálni. Lehetne bárhol azonnali csere, ha úgy akarnák csinálni. Csak nemigen akarják.
-
kammler
senior tag
válasz
Shkiz0 #20764 üzenetére
Nos, nem mondok még semmit, meglátjuk. Amúgy meg azt csinál a gyártó amit akar. Ez például most van nekik raktáron. Tudom, mindent megmagyaráznak nálunk. A legtisztább, ha adna egyet. Majd ad neki helyette a nagyker, annak meg a gyártó. Most nézem amúgy: "A vállalkozásnak továbbra is „törekednie kell” a termék 15 napon belüli javítására. Újdonság, hogy ha a javítási idő a 15 napot meghaladja, akkor a vállalkozás a fogyasztót legkésőbb a 15. napon tájékoztatni köteles a javítás várható időtartamáról. Ha a termék 30 napon belül nem javítható: 8 napon belül csere vagy vételár visszafizetés." Úgyhogy nekem belefér egy hónap, nem gond. Ha 16 port lenne rajt nem is érdekelne. Nyolcból azért legyen jó nyolc. Még jól jártam, mert az RB5009-et a getic-ről vettem, oda neccesebb elküldeni. De nem vagyok biztos benne, hogy onnan nem fordulna meg hamarabb. Hivatalos viszonteladók.
-
kammler
senior tag
Nahh. A szép új 2.5Gb-es swiccsecském egyik portja csak 100Mb half duplex lett. Küldhetem vissza. Ebből se lesz idén semmi. Ráül majd valami nagykereskedő, aztán tköm tudja mire vár majd. Én maximum egy hónapot majd, az biztos többet nem.
-
kammler
senior tag
válasz
hoffman_ #20751 üzenetére
Látszólag nemigen terheli a processzort a wireguard. Én nem tudom mi van, de az ipsec-en kívül nálam minden vpn max 50 megabit. De mondom, processzor 10 százalék alatt mindvégig. Hogy mi van félrekonfigolva nálam fogalmam sincs. Böngészni oké. Az ipsec viszont meg a full mobilos sebességen megy Androidon. Vagy lehet nálam a telefon az akadály. Mikrotik mikrotik közt most probálgatom,
-
kammler
senior tag
válasz
Bubukain #20735 üzenetére
11 ezer forint egy mikrotikes DAC kábel. Az tuti fix. Az van nekem is az RB5009- meg a CRS310 közt
-
kammler
senior tag
-
kammler
senior tag
válasz
Reggie0 #20681 üzenetére
Hát ugye, nanométeres tartomány már szinte, meglepő mód nem mindegy miféle fém van felgőzölve arra az üvegre. Merthát más spektrumot szűr meg más mértékben a különböző féle fémek. Kantumostermóméter. Nálunk szuper olcsó fóliát raktak fel e célra. Melegnek mondjuk ugyanolyan meleg van szerintem, de a telefon térerőt azt fogta szépen. Most raktak fel belső antennát is. Aztán van az épületen olyan hely is, ahol jóval drágább volt mindez. Ott azért működik is még fóliával is.
-
kammler
senior tag
válasz
Reggie0 #20672 üzenetére
Pont múltkor húzogattam a szemöldököm, hogy a mikrotik simán leírta, hogy ugyan üvegablaka válogatja, de azon át is jó lehet a 60GHz-es cucca. Mondom magamban, hogy kizárt. Ott már a nyák tervezésnél se mindegy, hogy 1-2mm-el odébb van ez vezetősáv. Volt dolgom radarral, teszterrel, raymarine. Ez már ugyanúgy viselkedik.
-
kammler
senior tag
válasz
Reggie0 #20672 üzenetére
Jó, van, ahol igaz, jó ha megáll a falnál a rádióhullám. Van, ahol meg nagyon nem jó. Hát, ha valakinek jó otthon, hogy telepakolja a szobákat, csinálja. Szerintem ökörség. Hát nem tudom. A megoldás nem az, hogy mindenki 28dbm-el tolja az biztos. De érdekes van ahol meg azt is lehet hivatalosan. Talán ez a kevesebb hely a világon, de van. USA, Kanada. Aztán ott is vannak emeletes házak, meg lakások. Mégse omlott össze semmise.
-
kammler
senior tag
válasz
Reggie0 #20670 üzenetére
Más gyártóknál is vicc árban van. Két darap TP-link 120-150 ezer, ilyesmi ár. Mert ugye 6 GHz. Aztán az az új mánia, hogy pakold tele a házat, ha nagy, meg rendes tégla, vasbeton födém van 300 ezer forint áráért. Mert a 6GHz-en alig vannak, nincs zavarás. Csak épp egy asztalapról is visszaverődik. Már az 5.2 és 5.7 GHz között is lényeges a különbség terjedés szempontjából. Rá kellett parancsolnom a wifikre, hogy felejtsék már el az 5.7GHz körüli frekiket. Egy vicc falon át.
-
kammler
senior tag
válasz
ncc1701 #20655 üzenetére
Én ott tartottam vele, hogy szépen megy az Androidos IKEV2/passkey csatlakozik, phase2 ok, de forgalom az nincs. Vmi. tűzfal, nat stb nem ok. Most meguntam. De a wireguard az igen gyors, és nem megkerülő megoldás amúgy. Alapból ott asszem a mikrotikben, úgy rémlik nem extra csomag. És gyorsabb mint az openvpn. Ami amúgy állítolag mikrotiknél borzalmas. De kipróbáltam a zerotiert is.Roppant egyszerű. Na az az extra csomagban van (ARM, ARM64), nem is úgy VPN mint az openvpn, wireguard stb. Bár itt is meg lehet oldani, hogy minden forgalmat átküldj rajt, alapból csak arra való, hogy az otthoni eszközeid elérd. Amúgy a többi forgalom nem arra megy alapból.
-
kammler
senior tag
válasz
ncc1701 #20652 üzenetére
IKEv2, az igen, az van passkey-es megoldásban, IPSEC-el droidban 13-astól. Olyat enged létrehozni. Az L2TP, ha upgradelsz régebbi Androidról, az megmarad, csatlakozik, de ha kitörlöd annyi. Újat létrehozni már nem tudsz. IKEv2/PSK. Ha beépített VPN kell ez a legegyszerűbb. Itt megosztott kulcs van, nem certificate. Amúgy wireguard. Hát az IPSEC beállítása, hát, egyszerűbb a wireguard.
-
kammler
senior tag
-
kammler
senior tag
Akkor az ok, most amit fentebb írtam, annak mindenképp ugy kéne lennie. Ha felépül a kapcsolat létre kéne jönnie annak a dinamikus route szabálynak hogy 0.0.0.0/0-gateway pppoe-out(1) ami a neve lett a kapcsolatnak. Aztán egy olyannak, hogy a publikus ip címed-gatewy pppoe-out(1) Aztán ami nélkül nem megy még: IP-firewall-NAT legelső szabály egy chain:srcnat action:masquerade out interface list WAN
-
kammler
senior tag
AZ ONT-n, a Telekomos dobozon futhat DHCP szerver, és a Mikrotik ETH1-en lehet DHCP kliens. Ad neki a Telekomos doboz egy 192.168.1.X IP-t. Akkor elérheted a Telekomos doboz webes felületét. Ha más a subnet, például a mikrotik bridge-e 192.168.0.X, a telekomos doboz az 192.168.1.X szokott lenni, akkor a mikrotikban még kell ugye egy route szabály, hogy min át éri el a 192.168.1.X IP-t. Néha jó, ha eléred a Telekomos doboz webes felületét azért. DE EZ NEM ÉRINTI A NETEDET!
Tehát: Mikrotik, ETH1 megy telekomos doboz LAN1-be. Mikrotiken létrehozol PPPoE klienst. Beállítod jelszót, felhasználó nevet. Nézd meg, hogy legyen bepipálva az add default route, és a use peer(?) DNS. Az IP routes menüben nézd meg milyen szabályok vannak. Kell legyen olyan dinamikus, hogy 0.0.0.0/0
Az IP DNS menüben kell legyen két Dinamikus DNS szerver (csatlakozás után): 84.2.44.1, 84.2.46.1
Mindezt az után probáld, hogy pc-vel közvetlenül a telekomos dobozon át van net.Mi a típusa a telekomos doboznak?
-
kammler
senior tag
Igen, nálam is csak egy mikrotik által kezdeményezett kapcsolat él, pppoe. Kapcsolódhatna külön is a Telekom eszköze még. Mikor bekapcsoltattam az IPV6-ot, akkor felhívtak, hogy miért van két kapcsolat. Mondom benne maradt. Azt mondja kapcsoljam ki, mert vagy az egyik, vagy a másik letiltódik egy idő után. Amúgy mindenki más azt állította, hogy az IPTV miatt lehet két külön kapcsolat. Akkor mind a kettőre publikus IP-t kaptam. Fasza egy telekomos műszakis lehetett. Saját routerrel a mikrotikkel ha az van pppoe kliensként csatlakozik publikus IP lesz. Illetve! Anno a felhasználók telekomos email címére küldtek mailt, hogy jelezzenek kell-e továbbra is publikus IP (webkamera, riasztó stb.) miatt vagy sem, mert akkor NAT mögé raknának. Csak ugye a telekomos emailt sokan nem is használták, és így nem reagáltak. mentek NAT mögé.
-
kammler
senior tag
-
kammler
senior tag
Volna. Sok helyen ész nélkül használják a pasztát. Mondjuk gyártásnál beállítják az adagoló pisztolyt aztán úgy megy. A paszta az annyit jelent, hogy azért jobban vezeti a hőt mint a levegő, mivel ugye nincsen ott felpolírozva tükörfényesre semmi, hogy nagyon pontosa illeszkedjen. De ha vastag az se jó. Itt ahol ülök most egy gyárban is van egy termék, ahol orrán száján folyik a paszta. Van is baj vele. De itt dilettánsok amúgy is.
-
kammler
senior tag
CRS310-8G+2S+IN szert tettem rá. A ventilátor nem indul el, egyelőre a PC-m van csak rádugódva egy axagon 2.5-es hálózati kártyával. A switch DAC kábellel van rábökve az RB5009-re. Nem kellett csinálni semmit, egyből 10gbit. Szerintem nagyjából a rezes 2.5-10gbit-es megoldásoknál vége a passzív hűtésnek. Board temperature 47 fok, CPU 57 fok, phy-temp 59 fok. Ha már rádugok több dolgot akkor FAN 500 RPM. Halk persze, amúgy fullon nyolcezret pörög, ott üvölt. Ez 65 foknál jönne el. A benne lévő switch IC egy kicsit jobb csak, mint az RB5009-ben lévő szerintem. Ez se kellett volna, ha az RB5009-et telerakják 2.5-es portokkal. A különbség, hogy a switch menüben: IPV6 HW, ICMP reply on error. Support fastrack Hw nem támogatott. Szóval van valami kis L3 Hw offloading.
-
kammler
senior tag
Switchen milyen módjai működnek a sebesség korlátozásának? Port alapúnál például, ha a switch chip-en állítom be ingress egress akkor az egyik irányban jó a dolog, egress rate, (nagyjából) a másik irányban ingadozik is, meg kevesebb is, mint amit beállítok, ez az ingress rate. De két külön eszközön is így van. Az eszközön nézve se ok, de amúgy még speed tesztel se az ingress rate. Más egyéb lehetőség, ami nem processzort eszik? Illetve mi lehet a baja?
-
kammler
senior tag
válasz
himi007 #20487 üzenetére
Nekem aztán három mikrotiken se semmit. Megy a pppoe a mikrotiken, mondjuk be van állítva az add default route a ppoe beállításoknál, aztán megy is. Ezzel dinamikusan megcsinálja ugye a 0.0.0.0/0 pppoe-out, meg a külső ip cím ppoe-out routokat. Meg aztán beállítja a T dinamikus DNS szervereit: 84.2.44.1, 84.2.46.1. Mondjuk nálam ez mind kézzel van beállítva, mivel pi-hol-t használok. De totál idegen DNS-el is meg az IP Cloud
-
kammler
senior tag
Ért valaki a chateu-hoz (LTE6)? Szereztem egyet. Az egy dolog, hogy gyárilag félig le volt szabva a LAN aktivitásjelző LED. Bántotta a szépérzékemet, hogy nem villog. Felraktam egyet helyette két perc alatt, de szétszedni. Nem három forintos műanyagból van, ezt szétszedni, egy órámba került. Nade. Mi ez a sim locked ujraindításnál? Ha utána letiltom, engedélyezem akkor felmegy hálóra. Nade, nehogy már egy áramszünet után arra várjon, hogy belépjek, letiltsam engedélyezzem. Ezt vastagon eltolták és nem vallják be, vagy csak egyszerűen mélyen hallgatnak róla, vagy kapcsoljam ki a PIN-t, vagy lehet állítani valamit? Az LTE interface kap IPV6-ot, a gép felé hogy tovább? Ez nem lényeges annyira, teszt eszköz lesz. 16 mega tárhely, ezt is elbszták, csak gondolom hallgatnak mélyen ha szóba jön hogy mi szükség volt fillért bszni. Ennélfogva wifiwave2 se lesz, hiába 256 RAM meg ARM. De a lényeg, mi ez a sim locked?
-
kammler
senior tag
Említettem már múltkor, hogy itt szptam az ipsec-el. Nézem ma telóról Ikev2 ipsec megosztott kulccsal, bakker működik. Semmit se csináltam. Telo újraindít. Megint egyirányú csak a forgalom. Teló küldi, számol, mikrotik nem. Na, ha most felépült vpn-nél kikapcsolom a mobilnetet egy másodpercre, aztán vissza, elindult mindkét irányba a forgalom.... Ugyan azzal az ID-val épül fel két kapcsolat, persze a helyi dinamikus ip az más lesz. Ezt akárhányszor el tudom ismételni. Kapcsolódok, egyirányú forgalom a teló felöl. Mobil net ki-be. Már megy is. Méghozzá gyorsan. Ez mi?
-
kammler
senior tag
Pontosítok. Ha egy hálózatban vannak nálam (10.X.X.X, meg 192.X.X.X) ott működik, de ha a másikat is kirakom mobilnetre ott nem. Valami dinamikus szabályt létrehoz a rout-ban, ha jól néztem, de valami nem ok ott szerintem még, mert pingelni se tudok, handshake az van. Az IPSEC a másik mumus, azzal régóta küzdök. Felépül pl. telo meg miki közt a kapcsolat, vpn, adatforgalom nulla. Ha az EoIP-nél bekapcsoltam az ipsec-et, ott jól bekonfigurálta magát, az ok. Kicsit pihenek arra most. Meg kikapcsoltam, mert mindig próbálkoztak, logban láttam.
-
kammler
senior tag
válasz
stopperos #20461 üzenetére
Nálam megy a wireguard miki és telo közt meg miki és pc közt. Oké az openvpn is, meg az összes vpn istennyilát kipróbáltam. De a két mikim közt nem megy a wireguard. Van handshake, számol, és újra is kezdi a számolást (last handshake vagy mi) de forgalom az pár bájt van.
-
kammler
senior tag
válasz
Audience #20446 üzenetére
Én raspberry-n használom. De egy ideje már nem frissül, meg azt panaszkodja, hogy FTL not running, de amúgy működik. Igaz nyár volt, de gyanúsan hallgatnak. Szerintem a reklámokat szenzációsan szűri. Néha kikapcsolom, hogy lássam, hogy hogy volnék már képtelen netezni. Egy rémálom minden oldal. Akkor legalább találnák ki mi a vágyam, aztán szórjanak meg azzal. Most épp EoIP tunnelt csináltam SSTP-n VPN-en át. Valami szenzációs. Mobilneten lógott a kis mAP2n. Tényleg olyan volt mintha be lett volna dugva a telekomos itthoni mikrotik bridg-ére. Innen kapott DHCP-n IP-t, a pi-hole lett ugyanúgy a DNS szerver. Mondjuk én csak farigcsálok, annyira nem értek hozzá.
-
kammler
senior tag
válasz
Shkiz0 #20215 üzenetére
Olyan nekem is volt, hogy anno 50/25-ös netem lett Telekom optikán. Az is jött, aztán egyszer csak torrentnél a vuze gyanús sebességet írt. Hát 100/50 lett belőle, de én aztán semmit se csináltam. Nem tudom miféle csomagok voltak régen, nem emléksze, de duplázódott, és nem volt semmi meghirdetve telekom részéről (mint amikor a 1000/500-ból 1000/1000 lehetett). Lapítottam, mondom meddig marad így. Végleg úgy maradt. Évekig ment így, aztán tovább léptem sebességben. Hát nekem egy 5009 van egy S+RJ10-el. Olyan 65 fokon ment benne a modul. raktam alá egy laptophűtőt, mindjárt 50 fok lett. Melegszenek ugyanis. Nekem csak a PC-hez kellett egyenlőre 2.5G. Drágák még a nem menedzselhető 2.5G switch-ek is. Négy portos vicc, 60 ezer, igaz nem noname, meg 2 SFP+ port is van rajta. Azért elmentettem könyvjelzők közé. Csak azt nem értem, mi a rákot vacakolnak az AX3-al is meg az 5009-el is. Miért nem rakták végig 2.G portokkal. Fillérbszás?
-
kammler
senior tag
válasz
Marcelldzso #20194 üzenetére
getic.com-on is szemptemberre ígérik, ott tuti előbb lesz, mint itthon, hivatalos viszonteladók. Az RB5009-et is onnan vettem, éjjel jött a levél, hogy raktáron, három nap és itt is volt.
-
kammler
senior tag
Van egy AX3-am, az ETH1-en kapja a villanyt, csak wifit szór. Az ETH1-nek van persze statikus IP címe. Mégis mindig IP címet kér az RB500-től, amire kötve van. Látom a DHCP server leases menüpontjába a MAC addressét. Ezt megcsinálja az ETH1 port is, meg a bridge is... A DHCP kliens ki van persze kapcsolva az AX3-on. Illetve teljesen más ip-t kap, mint ami amúgy be van állítva az ETH1-nek, meg beridge portnak. De minden működik. oké, beállíthatom, hogy ha már kér IP-t azt kapja, amit akarok. Nade miért kér, ha egyáltalán nem szabadna neki?
-
kammler
senior tag
Ez gyanúsan olcsó. A többihez képest.
-
kammler
senior tag
válasz
snorbi82 #20034 üzenetére
Pár hónapos korában én felraktam rá egy béta verziót. Csippan, várom a két csippanást, megint csak egyszer. Na mondom... Hát utána kellett olvasnom, hogy kell azt a netinstallt használni. Jó lett. Azóta se csinálta. Hét éves. Illetve most már az RB5009 van. Pár hetes. Az bírja a gigabites netem, az RB3011 csak fastrack-el tudta, 450 megabit körül megállt.
-
kammler
senior tag
De jó, hogy mindenkinél más nem megy. Nálam a wireguard ok, openvpn meg UDP-n nem jó. Hát van NAT? Nálam nincs, PPOE van a telekomos ONT csak bridge. Amég volt NAT addig a cloudnál látta a rendes külső IP-t, csak akkor mondta nálam is hogy behind NAT. A wifimnél is látja a külső IP-t, ott viszont mondja most is hogy nat, mivel ugye az RB5009 mögött van.
-
kammler
senior tag
válasz
Reggie0 #20019 üzenetére
Gyártani nem gyártottam, rájöttem, hogy, pedig most már méteres monitorok vannak, hogy én aztán nem "látom" rendesen mit művelek a panelon. Ha fizikailag kézbefogom oké, úgy "látom". Van itt nálunk Altium, kicad stb. De hét évig javítottam, telefon, Nokia, Microsoft telefon, settopbox. Most már csak pakolom fel az SMD-ket. Ez is sok már nekem. Szemem úgy meggyengült, hogy na.
-
kammler
senior tag
válasz
Reggie0 #20016 üzenetére
Olyat is szoktak, illetve nem csak ez miatt, hogy ugye többrétegű a panel, középen van egy GND fólia, a test, vmi iszonyatosan elrántja a hőt. Nagyon nehéz forrasztani is, kell az alsófűtés neki. Nagyon sok óraszámot jelent megtervezni egy ilyet. Sokszor aztán szorítja az idő a gyártót, majdnem jót piacra dob. Aztán jön a REV2. második revízió, ott aztán megint javítanak stb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- OLED monitor topik
- E-roller topik
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- HP notebook topic
- ASUS RT-AC68U
- Bluetooth hangszórók
- Házimozi belépő szinten
- Intel Dual Core 2000 felhasználók barátságos offolós topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged