- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
nRu3
addikt
Ma halotam valahol hogy el akarnak fogadni valami olyan új adó törvényt aminek a neve:autó garázs adó ami azt jelent akinek van autoja és az mivel valahol otthon áll akkár ház ellőt akkár kertes ház udvarban vagy lakotelepi parkoloban áll azoknak még fizetni kell mint a súlyadót autónként. Remélem ez kamu de ha igaz lenne ami elképzelhető akkor ez már pofátlanság
[Szerkesztve] -
Allien
veterán
Félreértettél! Nem az a baj, hogy itt dolgoznak Románok (és más nemzetiségüek)! Az épitő iparban sajna, nehéz normális magyar munkaerőt találni, de ez külön téma! Munkám során elég sok ''ferdeszemüvel'' találkoztam, csak egy része törte a magyart, a másik része még törni sem törte.
-
kla
csendes tag
''Már csak az a kérdés, ki fog melózni??? Ja, megvan, azok már itt vannak! A románok már itt dolgoznak!''
Ok legalabb dolgoznak... en amondo vagyok, hogy meg mindig jobb ha valaki kulfoldon dolgozik, mintha otthon a segelyalapokon eloskodik (ez igaz romanokra is, de ugyanigy igaz rank is).
''Erre kibújt a szeg a sárból! ''Nem tudom, nem tudok magyarul''. EZ a válasz. Ja, nem ferdeszemü volt! ''
Miert, szerinted a ferdeszemuek mind tudnak magyarul ? Es vajon ki van itt allanodoan, es ki idenyszeruen, vagy alkalmi munkara, a ferdeszemuek vagy a romanok ? Vagy csak az a sz@rhazi, aki nem ferdeszemu de megsem tud magyarul ? Es ha mar itt tartunk, szlovakok, szlovenek, horvatok, stb. nem is dolgoznak itt, csak keleti szomszedaink ? Es vajon ok mind tudnak magyarul ?
Felre ne erts, nem a romanokat akarom vedeni (hehh, tudnek meselni), sot egyikuket sem akarom vedeni, csak enyhen egyoldalunak tunt a dolog. -
Allien
veterán
Szvsz, csak egy helyes megoldás van4 Mindenki legyen politikus! Akkor shimán megszedjük magunkat lével, lopnuk balról, lopunk jobbról. Már csak az a kérdés, ki fog melózni??? Ja, megvan, azok már itt vannak! A románok már itt dolgoznak!
Multkor kerestem egy címet (épitkezésen). Odalépek egy munkáshoz, üdvözlöm, és megkérdeztem, ez az épület-e az xxxxx-tér 4 szám? Azt mondta, ''nem tudom''. No, és akkor ismeri-e az XY nevü épités vezetőt? Válasz, ''nem tudom''. Mondom, akkor legalább egy olyan épitésvezetőt mondjon, akit ismer. Erre kibújt a szeg a sárból! ''Nem tudom, nem tudok magyarul''. EZ a válasz. Ja, nem ferdeszemü volt! -
beeboy
addikt
válasz
TheVeryGuest #97 üzenetére
én mindenesetre megteszem ami tőlem telik
-
GuMipOkE
senior tag
Igy kell ezt csinálni. Beharangozzunk 10 féle új adót, abból bevezetünk 5-öt, és 5-öt meg elutasítunk, és máris mi leszünk a jógyerekek.
Félre ne értsétek, örülök, hogy elutasították ezt a marhaságot. De évek óta ez a módszer van megjátszva, és évről évre nőnek az adóterhek...
ehh.. -
rdi
veterán
Na látjátok: győztünk !
[Szerkesztve] -
brabax
csendes tag
Hali!
Mai hír:
Elutasították a reprográfiai díj kiterjesztését
Az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottsága keddi ülésén nemet mondott arra a javaslatra, amely a reprográfiai díjat kiterjesztené a nyomtatókra.
... mind a négy párt képviselője elutasította a reprográfiai díj kivetését a nyomtatókra.
Forrás: Népszabadság (az MTI-nél nem találtam, de arra hivatkoznak)
Brabax -
up
senior tag
válasz
GhanBuri Ghan #123 üzenetére
te 1 értelmes figura vagy, már a brogtüntetős topicban is látszott
-
GhanBuri Ghan
őstag
Az elso felhaborodasbol fakado gondolatokon tul (kivandorolni, fellogatni a felelosoket, blokad ala venni a parlamentet), tenyleg _lehet_ is tenni valamit, ami talan elosegiti a dolgokat.
Megprobalok osszeszedni egy par dolgot, ami segithet egy ilyen hulyeseg ellen:
- irni a teruletileg illetekes parlamenti kepviselonek, elmondani, hogy miert hulyeseg ez, es megkerdezni, hogy mi az allaspontja, hogyan szavazna (ez kulonosen jo, ha ellenzeki), mit tenne.
- keresni olyan csoportokat, amelyek mar kifejtettek a negativ velemenyuket a dologgal kapcsolatban, veluk felvenni a kapcsolatot, csatlakozni hozzajuk
- egybegyujteni az embereket, nyitni egy forumot valahol a temarol
amugy a Zengore tervezett radar elleni sikeres megmozdulas ota vagyok optimista, hogy lehet valamit tenni az ellenunk tervezett hulyesegek ellen. Sajnos ugy tunik, vadkapitalizmus van, annak lesz igaza, aki a leghangosabban ervel. Kovetkezeskeppen azzal tolnak ki, aki hallgat. Namost ugye az ipari, kereskedelmi es kormanyzati lobbi alapbol hangos.
De legalabb nem szocializmus van, ahol nem volt erdemes megmukkanni. -
up
senior tag
válasz
TheVeryGuest #105 üzenetére
Teljesen igazad van. Ahogy az Útikalauz trilógia második részében is szerepel: az a tény, hogy valaki akarja a hatalom gyakorlását, már önmagában alkalmatlanná teszi őt erre.
-
rdi
veterán
-
drstein
tag
Ucccu neki...kezdjük gyüjteni az aláírásokat, mondjuk a ....hmmmm..mit is...:
300e forintos max. juttatás, ne legyen SEMMILYEN gazdasági csoport, vállakozás tagja. Ha nem végzi jól a munkáját, lelövikHa csal, lelövik de akkor egynes adásban a TV-ben
-
GuMipOkE
senior tag
válasz
GuMipOkE #118 üzenetére
Hja, és az országos népi kezdeményezés arra irányul, hogy az Ogy tűzze napirendjére a kezdeményezésben megfogalmazott kérdést. 50ezer aláírás kell hozzá. Ekkor az Ogy a megbizatása végéig napirendre kell hogy tűzze a kérdést (gy.k.: a következő választásig). Ez persze nem azt jelenti, hogy meg is fogják tárgyalni a kérdést, még kevésbé azt, hogy törvényt is alkotnak v. módosítanak a kérdésben. Ekkor csak a napirendre való tűzés erejéig van kötelezve az Ogy.
[Szerkesztve] -
GuMipOkE
senior tag
T-vedsz!
Amiről beszélsz az a népi kezdeményezés. Annak jóval enyhébb szabályai vannak, mint az országos népszavazás kezdeményezésének.
200ezer választópolgár kezdeményezésére az Országgyűlés köteles elrendelni az ügydöntő népszavazást. Ebben az esetben az Országgyűlés egyszerű végrehajtói szerepbe kerül. A népszavazás kiírása és az eredménye is kötelező az Ogy-re nézve. 100ezer választópolgár kezdeményezésére az Országgyűlés mérlegelése alapján népszavazást rendelhet el. Ezt nevezzük fakultativ referendumnak, ami jogilag nem köti az országgyűlést. Ez azt jelenti, hogy az Ogy eldönti, hogy tart-e népszavazást, és azt is eldönti, hogy a választók akarata szerint cselekszik-e vagy sem. -
rdi
veterán
Elutasítja az SZDSZ a reprográfiai készülékekről szóló kormányrendelet tervezett módosítását, ami jelentős áremelkedést okozna a nyomtatók piacán, közölte Csőzik László szabad demokrata ügyvivő az MTI-vel csütörtökön. A reprográfiai készülékekről szóló kormányrendelet módosítására az Igazságügyi Minisztérium és a kulturális tárca terjesztett be javaslatot, közölte. Csőzik László azt mondta, hogy a printerek árának emelkedése szükségszerűen a vásárlási kedv csökkenéséhez vezetne, ami lassítaná az információs társadalom fejlődését. Ezt a hátrányt nem kompenzálja a szerzői jogi díjak csekély mértékű emelkedése, így az ország indokolhatatlan károkat szenvedne a javaslat elfogadása esetén, tette hozzá. Közölte: a javaslat elfogadása a nyomtatógyártók számításai szerint évente körülbelül 2,2 milliárd forintos tehernövekedést jelentene az állampolgárok számára, csak a tintasugaras printerekkel számolva.
-
Pötyi
őstag
Immár sokadszor hallom, hogy a legutóbbi választás esetleg el volt csalva.
Csak azt az egyet magyarázza már el nekem - csekély értelmű medvebocsnak - valaki, hogy ha egy választás történik az Orbán kormány alatt, akkor logikus, hogy az összes stratégiai helyre (Választási bizottság, BM választási iroda) a saját embereiket ültetik. (Én legalább is ezt tenném.) Ezek után amikor elbukják a választásokat, benyögik, hogy csalással nyert az MSZP-SZDSZ koalíció. Node könyörgöm, kik és hogyan? A saját embereik? Azok, akik ott ültek a stratégiailag fontos posztokon? Mert más nem igazán férhetett hozzá az adatokhoz...
Ezt magyarázd meg lécci... -
tocsa
senior tag
Nemnem. Az ujszulottek utan reprodukalasi dijat kell fizetni. Az ujszulott a genjeiben reszben az anya, reszben az apa genjeit hordozza. Ezzel reszben serti a szulok jogait, mert felhasznalja a gejeikben talalhato informacio egy reszet. Ha azonban megfizeti a csalad a reprodukalasi adot, akkor a csecsemo nem kovet el lopast, toervenysertest a megfoganasa pillanataban. Az ado nagyon kicsi, bazisparonkent mindossze 50 forint.
Az adot az allam kapja meg, s eljuttatja a megfelelo illetekeseknek. Az ado elmulasztasa buncselekmeny. Megha az elobb elmondott dolgokkal nem is ertenek egyet a szulok, tudomasul kell venniuk, hogy az allam az o erdekeiket probalja kepviselni az ujszulottel szemben. Lassuk be, hogy a csecsemo ellop, eltulajdonit toluk informaciot. -
Sipi
addikt
-
Troll
tag
A hídfoglalóst nem kéne idekeverni, túl sok az indulat körülötte. Ha ''lázadunk'', mindenképpen
hideg fejjel, és a lehetőségekhez mérten legálisan kell végrehajtani.
Pl. úgy tudom, lehet népszavazást kezdeményezni olyan kérdésekben, ami a Parlament
hatáskörébe tartozik. Tehát népszavaztathatnák arról is, hogy csökkentsék a fizetésüket.
Vagy ha nem is lehet, a kezdeményezésre mindenképpen felkapnák a fejüket. Vissza lehet
hívni képviselőket, ha elég ember akarja. Persze a listásokat nem, de a helyieket igen.
És még ilyenek.
Ha nem lenne régóta pejoratív a ''polgári kör'' szó, aszondanám, alapítsunk egyetNem
egy párt által életre hívott bérfüttyögő társaságot, hanem olyasmit, ami bal-jobbozás
nélkül vátozásokat akar elérni. Polgári Hör! (PH!) -
e-biza
őstag
lol
nehogy nagyobb ellenörzés legyen a végén minden nyugatrol érkezö magyar autokban ;> találomra minden magyart megállitanak akik jönnek hazafelé, csak közúti ellenörzés
Sipi: tehát semmire nem jo amit fizetek? nem mint ha a sulyadonak lenne valami értelme, a kátyukon kivül
TheVeryGuest: milyen változásokra gondolsz? -
TheVeryGuest
senior tag
De legalább gyorsan eljutnánk oda, ahová most tartunk. Mert előbb utóbb megindul a kivándorlás. A globalizáció egyik ''előnye'', hogy az ember látja, hogy máshol ugyanazért a munkáért mennyit fizetnek. Előbb utóbb el fog jönni a 10 mill. segédmunkás és seftes országa ha így haladunk.
Teljesen felesleges választásokat tartani, mert aki odáig eljut az elég kevéssé valószínű, hogy becsületes. Teljesen felesleges tüntetni, mert semmi nem fog változni. Radikális változás kell, ettől szinte már az is jobb lenne, ha egyáltalán nem is létezne állam. -
Sipi
addikt
Tök egyszerű. Fizetsz mindig. De ez nem jogosít fel semmilyen jogsértő tevékenységre.
Úgy veszik, hogy bűnöző vagy, tehát fizetsz. Ezzel azonban nem nyersz semmit, mert a jogvédett cucc letöltése, tárolása ettől még nem lesz legális.
Vissza semmit sem kapsz. Egyszer felhívtam az Artisjust-t, mondván, a cégünk havonta akár 100 CD-t is megír, garantáltan nem jogdíjas anyaggal, kérem vissza a pénzt. Nagyon szépen, kulturáltan elküldtek a fenébe.
Sipi -
e-biza
őstag
válasz
lol
sajnos nem lenne megoldás - nem a valoszinüleg páncélozott ablaküveg miatt - mivel lenne más aki jönne és kizsákmányolna.
faster: sztem akkor lesz értelme annak hogy külföldröl hozod be a dolgaidat, ha EU tagok leszünkakkor már a határon csak úgy átrobogsz -mint a BMWs ;> - és van egy nyomtatod sokkal olcsobban.
-
Sipi
addikt
válasz
Na, ha nem fizetnél, jól ki is tolnál, de nem a felelősökkel, hanem mindannyiunkkal...
Inkább az kellene, hogy ráébredjenek az emberek, a választásokon nem azt kell egekbe röpíteni, aki minél demagógabb, ránézésre teljesíthetetlen igéretekkel tömi a fejüket. Igaz, ehhez némi intelligencia szükségeletetik, amit itten elég szűken mértek.
Vagy akkor módosítani a szavazati jogot, hogy ne hülyíthető tömegek vigyék romlásba az országot...
Amíg hülyéket, tolvajokat választanak meg, addig nem sokat lehet tenni.
Sipi -
rdi
veterán
válasz
Te biztos vmi temelő ágazatban dolgozol, de én pl. peda vagyok és a többek között pont a Te adódból kapom a fizut.
De a rendőrök, a tűzoltók, stb is.
Kicsit fogjátok már vissza magatokat demagógiában, és először döntsétek le, mire adnátok az adótokat, utána meg küzdjetek azért, hogy arra is fordítsák. Valahogy úgy képzelem, hogy 100 forint adóból 20 Ft közigazgatás-államigazgatás, 20 Ft egészségügy, 10 Ft- nyugdíj, 30 Ft közalkalmazotti szféra stb.
A tiltakozásnak pedig sok formája van, ezek között vannak ''mérsékelt'' normális formák, pl: email bombák képviselőknek, vagy sajtó, stb !!!
[Szerkesztve] -
e-biza
őstag
én nem értem az egészet. elöször ugy volt hogy az Artisjus-os cdkre ha mp3at irsz fel, az legális, mert az állam kivethet u.nevezett általánydijat, melyel legálissá teszik pl a letöltött, nem megvásárolt zenéket. ere feljebb emlitik hogy ez nem igaz. pontosan mi az értelme akkor? lesz egy nyomtatom amivel a saját dokumentumaimat kinyomtatom -szakdolgozat,számla- és minden nyomtatáskor kapok jogidjat?
jön az állambácsi hogy tessék itt a pénzed?
-sajnos ilyen nem lesz. én a végétszeretném látni. persze az hogy látjuk a végét nem jelent semmit, de valamennyire megnyugtat.
-
TheVeryGuest
senior tag
Szerintem sincs értelme tüntetni. Igazából valami olyasminek lenne értelme, hogy egységesen senki sem fizet adót, mondván, hogy nem kapok érte semmilyen ellenszolgáltatást. Persze ez is megvalósíthatatlan, mert a munkaadó eleve levonja az adóelőleget.
Mindenestre ahányszor lezárják az Üllői utat, hogy a fekete Mercedes-ekből álló konvoj elsuhanhasson mindig az jut eszembe: ''Hejj, ha lenne egy távcsöves puskám!'' -
faster
nagyúr
A lázadás, tüntetés nem megoldás. Külföldről kell behozni ezeket a cuccokat és kész, akkor majd rájönnek, hogy 600%-os adókkal senki nem veszi meg itthon. És most ne jöjjön nekem senki a hazafias dumákkal, mint ahogy azt tették a ''kivándorlós'' topikban. Aki mindent itthon vesz meg csak azért, mert hazafinak akar látszani, az nem hazafi, hanem hülye.
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Szerintem el...
A legnagyobb baj az, hogy kormányunknak semmiről sincs elképzelése. Teljesen a lobbiktól függ, amelyiknek nagyobb a szája (nem ezt akartam írni, ide az illik, ami a lónak van), az győz. MINDEN törvényt meg lehet változtatni, csak elég pénzes lobby kell mögé.
Itt most az van, úgyhogy szívhatunk...
Sipi -
Sipi
addikt
Nem azért demagóg, mert nem úgy szól, ahogy én gondolom.
Egyébként eddig mindig a Fideszre szavaztam, úgyhogy nem vagyok ''másik fél''.
A lázadás természetesen ''megtorlást'' szül. Még szép, jól is nénzénk ki, ha mindenki fegyverrel a kezében akarná az igazát kikényszeríteni.
Az egész hidat lefoglalták, ráadásul nem volt bejelentve, csak úgy odamentek. Tehát nem kicsit többen jelentek meg - itt már maga a megjelenés is rendbontás volt.
Tüntetés: nemrég a gazdák is tüntettek. (Más kérdés, hogy mi erről a véleményem...) Látható, hogy lehet kultúráltan is tenni, ráadásul eredményesen.
De pl. az alább említett módszerek is jók lehetnek (képviselők állandó ''zaklatása''). Van azért szép számmal törvényes eszköz is a kezünkben - az már más kérdés, hogy (miért) nem élünk vele...
Sipi -
e-biza
őstag
hogy ne csak offrol beszéljek:
szerintetek el fogják fogadni? szerintem nem, csak kiváncsiak voltak hogy meddig mehetnek el. -
e-biza
őstag
ez a demagogia amit elöszeretettel használtok itt. vicces már minden második hozzászolás demagog ha nem ugy szol ahogy gondolod.
tüntetni szabad, de itt lázadásrol volt szósemmi értelme a tüntetésnek. mire mész vele hogy ott állsz a szép tábláddal, hogy ''fizetés emelést''? sztem semmire. ide bizony több kell mint tüntés, viszont az megtorlásal jár, s ezért hoztam fel a szlovákiai romákat. persze, nem az állami támogatásbol kell élni, arra célzok hogy ök is felllázadtak és mi lkett belöle? katonák figyelnek rájuk. ennyi.
nem emlékszem már az erzsébethidi tüntetésre, de valaki belökhetne egy linket, ugy emlékszem hogy a fél erzsébethidat lefoglalták, legalábbis az egyik fél ezt állitotta, emlékeim szerint. induljunk ki abbol hogy igazat mond: kicsit többen jelentek meg mint amire számitottak, ezért máris rendbontás és jön a rendörség. hogyan foglalnál le egy tüntetést? lefoglalod bp-et mert ha nem és esetleg a kizsákmányolás elleni tüntetéseden többen jelennek meg mint amire számitottál, illetve engedélyt kaptál, akkor bizony már bevethetik a rendörséget mert ugye nem tüntetés hanem rendbontás történik.
tegyük fel a másik félnek van igaza, azaz nem volt semmi bejelentve: most le lehet jobbolalazni engem, lehet köpködni meg akármi, de én nem szimpatizálok a jelenlegi kormánnyal. az ovb 1 évvel késöbb merte kijelenteni hogy a választás esetleg nem volt tiszta. szoval ez mindent elmond. el lehet mindent tüntetni csak akarni kell. -
Sipi
addikt
Kicsit OFF:
Öhm, a demagógiát ne keverjük már bele...
Milyen katonai ellentámadásról beszélsz?!? Hogy jönnek ide a szlovák romák a maguk bűntetteivel (rombolás, betörés, gyújtogatás)?!?
Tüntetésből indultál ki. Ha bejelented és engedélyt kapsz rá, ez ma Magyarországon nem tilos. Nem fognak szétverni érte. Teljesen felesleges úgy beállítani, mintha rendőrállam lenne itthon, mert nincs.
Erzsébet-hídon vízágyú? Lehet, hogy rosszul emlékszem... Egyébként pedig egy kis frissítés: azon a hídon engedély nélküli hőbörgés folyt. A rendőrségnek kutya kötelessége, hogy fenntartsa a rendet - ezért vannak. Miért vannak olyanok, akik ezt nem bírják felfogni, és rendőrállamról, békés nénikék szétveréséről mesélnek?!?
Ha tünteni akarsz, menj nyugodtan. Semmi bajod nem lesz (ha nem úgy érted a tüntetést, mint a szlovák romák). A VidékMinisztérium előtt pl. állandóan ücsörög pár pasi, hatalmas Vidékfelszámoló Minisztérium táblákkal. Pont a Parlament előtt, elég ciki lehet külföldi küldöttség idején. Mégis ott ül, nincs semmi gond vele.
Sipi -
e-biza
őstag
Lázadás!!!
Egyetértek hogy tenni kell valamit azok ellen akik kizsebelnek, de van egy gond. Ha soksok ember elmegy a parlmaenthez tüntetni, akkor rádfogják hogy antiszemita vagy, fasiszta, Orbán korámány által szervezett provokálo banda, egyvalami nem derül ki soha, hogy azért ment oda a sok ember mert valami nincs rendjén. Sok lúd disznót gyöz, tarja a közmondás, de lennének-e annyian hogy egy esetleges katonai ellentámadást is visszaverjenek? Ugye tudjuk a romák történetét szlovákiából, valószinüleg u.ez lenne itt is. Volt már példa hogy vizágyúztak, hmm... Erzsébet hid ha jol emlékszem. Akarunk mi rendörállamban élni?
[Szerkesztve] -
Troll
tag
Ötlet: mi lenne, ha mindenki elmenne a választott parlamenti képviselőjének legközelebbi
fogadóórájára, és megkérné, hogy javasolja a képviselői fizetés maximizálását nettó 250e
forintban, amit semmiféle bizottsági tagsággal satöbbivel nem lehet túllépni, valamint
hogy töröljék el a saját ilyen-olyan támogatásaikat, ne használjanak 3m forintnál drágább
állami gépjárművet, és úgy általában, mutassanak egy kis szerénységet.
Én már régóta játszom a gondolattal, hogy elmegyek és beszólok, de még sosem jött
össze... -
drstein
tag
Hmm..mondjuk kezdetnek küldjük el ennek a topicnak a linkjét pár politikusnak/pártnak. Csak hogy lássák mi van....
-
GuMipOkE
senior tag
Minden lehetséges fórumon hangot kell adni az elégedetlenségünknek. Ha nem figyelnek oda, akkor meg az első adandó alkalommal a tüntetőkkel együtt meg kell szálni a parlamentet, és a Kossuth téri lámpákra fellógatni a gazembereket...
Vérengzést félretéve: néma gyereknek anyja sem érti a szavát. Kizsebelni csak azt lehet, aki hagyja magát, vagy átverhető. Eredmények eléréséhez összefogásra van szükség. Ez pedig rajtunk múlik.
Külföldre költözés: Ez nem megoldás. Véleményem szerint ez identitás hiányára utal. Ha ebből az országból az elégedetlenkedők (mi) elmegyünk, akkor ezek tovább garázdálkodnak. Pedig az ország területe a hazánk. Ezzel asszem a többség egyetért. Nem az államra gondolok, mert az éppenséggel az életünkre tör, és megpróbál ellehetetleniteni minket. A jelenleg (és kb 70 éve) működő állam egy parazita, amely a lakosok kihasználását célozza vagyoni és politikai érdekeinek kiszolgálásáért. Az ország a hazánk, de az állam az ellenségünk, legalábbis a jelenlegi felállásban. De már egy kicsit elkalandoztam.
Sztem nem rossz politika külföldön dolgozni, ill. jövedelemhez onnan jutni, miközben az ember itthon él. Az ottani jövedelme után az ember ott adózik, és nem itt. Az áfa és hasonló még terheli az embert, de már nem olyan vészes. Más kérdés a TB&társai.
Persze ezt a módszert elsősorban talán csak az üzletemberek tudják megvalósítani... -
Zofren
aktív tag
Jövőre meg majd a tollra, papírra fognak ilyen dijat kivetni? Elvileg ezekkel is lehet másolni. Eddig terveztem nyomtató vásárlását, de inkább sok tollat és papírt veszek, amig olcso aztán neki kezdek másolni.
-
Enemy
aktív tag
ott kezdődne hogy a felét elzavarnám... Ha valaki politikus akkor semmilyen tulajdona ne legyen semmilyen cégnél...
Rákényszeríteném hogy ebből a szaros pénzből éljen meg amit mi itt átlag keresünk.. megnézném a csökött szájukat mit tennének..Na akkor jogos lenne a háborgásunk ha ök nem jönnek ki ...
Ingyen internet... notebook.. autó ,lakástámogatás... A kis .. nem kéne...
Vérlázító hogy ezt még el is fogadják.. Lakáshitel... első lakás.. mindenkinek az első... Ők nem tudták eldőnteni nekik mi az első.. Én nem tudom felvenni ... A cibnek nem vagyok elég jó...Az ersete banknak : nincs elég zsetonom.... napi 12-18 órát dolgozok.. de félrerakni is alig tudunk....
Mutassatok egy olyan 28 évest aki iskolák után amit elvégzett rendelkezik néhány misivel... ami elég egy lakás megvásásrlásához.....( jelzem én nem kaptam a szüleimtöl mivel nekik sem volt az iskoláimat én végeztem az én pénzemen...
[Szerkesztve] -
Pötyi
őstag
válasz
TheVeryGuest #81 üzenetére
Kezdetnek fel kellene lógatni párat a Kossuth tér környéki villanyoszlopokra
Kopott Logitech egér zsinórjával... (Csak hogy stílszerű legyek. Ez végül is egy szoftver/hardver fórum...)
-
TheVeryGuest
senior tag
Járdadíj nem lesz, mert járda sem lesz. Abból is fizetőparkót csinálnak.
Baromira meglepőnek tartom, hogy még nem volt lázongás meg zavargás Mo.-on.
A helyükre kellene már rakni a politikusokat. Kezdetnek fel kellene lógatni párat a Kossuth tér környéki villanyoszlopokra, csak, hogy átérezzék a helyzet komolyságát. Meg be kéne vezetni, hogy akire a gyanú árnyéka rávetül, hogy korrupt az kap egy töltött pisztolyt. -
Enemy
aktív tag
A fizetésem felét elviszi az adó.. Semmit sem kapok érte.. Mindent emelnek....
Itt megélni... hiszen lassan a levegőért adót szednek....
Lenne itt egy rendes megmozdulás csak egy ilyenből mindenki valamilyen politikai erőt akar kovácsolni...
A politikusok akiket mi vállasztottunk csak azt nem veszik észre hogy miértünk kerültek abba a pozicióba minket kellene képviselni.. de bekerülnek a pénz és kenőpénz nagy körforgásába... PL
Ha valaki teherbe esik.. úgye vállaszt egy nőgyogyászt akiben megbízik..
na már most ez a doki berendeli a 9 hónap alatt kb 10-12 alkalommal.. ezt szorozd meg 4-5 eft vel.. a szülés után +jutalékot kap... és ennek adjak én a zsebébe pénzt.. Soha.. És a TB ért elég rendesen fizet mindenki aki be van jelentve.. -
Morph
csendes tag
Tudjátok imádok autokázni magyarországon!
Kb 2 hónapja az üllői úton a civic-emnek kitört a kereke.
persze a felnim is tönkre ment, de még pénzt nem láttam belőle.
Pedig még fotó is készült róla, és haver intézi az ügyészségről.
OLYAN JÓK A MAGYAR (FÖLD)UTAK.
És most nekem kellett kifizetnem 70 ropit a megjavításához.
Mondhatnám hogy nem ülök többet autóba Így nem húznak le különféle adókkal
de érdekelné őket?
Majd bevezetnek valami gyalogos adót, elvileg Járdát használjuk!
JÁRDADÍJ stb -
drstein
tag
Üdv! Én is csatlakozom ha lesz valami megmozdulás. A politika is kicsit olyan mintha egy stratégiai game-el nyomnád: Ha nem lázadoznak, és dolgoznak az emberek, akkor emelem az adót, minnél töb pénz van annál többbet lehet költeni.
De itt jön a különbség: Míg neked érdeked egy játékban az alatvalók jó léte, és erre is költesz jó sok pénzt, addig a valóságban, ebből utazgatnak, osztozkodnak, milliárdokat sikasztanak.
Azon gondolkozom, hogy be kellene vezetni a halálbüntetést politikai korrupcióra.... -
beeboy
addikt
pedig hihető, csak durván persze, ha sokat keres akkor 40%-al adózik, adójóváírást nem kap, egyéb járulékok kb. 12-14%, szóval megvan az 50% fölötti elvonás.
plusz amit a munkáltató fizet utána.
plusz amikor költi a pénzt, az áfa.
meg amikor a fodrászt fizeti ebből, az ugye újra elkezdi a pénzből az adózást.
de ez már egy másik történet.
persze mi vagyunk a hülyék, hogy nem zavarjuk el az egész élősködő bandát, akiknek ez se elég, tízmilliárd dollárokat kell hogy felvegyenek. -
PrinczA
őstag
En ha illetelkes lennek elgondolkodnek a szendarab, ceruza, toltotoll es egyeb irasra alkalmas eszkoz, vmint a pappir, fuzet, fal es egyeb irast elviselo dolog megadoztatasan!
Mennyivel nohetne a koltsegvetes? -
GhanBuri Ghan
őstag
En csatlakozni fogok.
Amugy vegyuk eszre, hogy a mindenkori hatalom azert szereti novelni az elvonasokat, mert
1. o donti el, hogy hova juttat, konnyen meg tudja gyozni az ''engedetleneket''
2. a juttatasok adasanal le lehet szedni rola 10-20%-ot. Ha a jogvedo hivatal vagy mi eldonti, hogy ki hany szazalekra jogosult a befolyt penzek osztasanal, jonnek majd a telefonok, hogy persze lehet ez joval kevesebb is, ha nem vagy okos... kialakult modszertana van mar ennek. -
yogibear
addikt
Idézet:
Ha már előre kifizettük az illegális tartalom után járó jogdijat, akkor kedvünkre kalózkodhatunk - gondolnánk. De messze nem igy van. Az általánositás csak egy irányban működik. Hiába érezzük úgy, hogy a befizetett jogdijért cserébe büntetlenül rhatjuk tele a megvásárolt lemezt mindenféle illegális forrásból származó zenével vagy filmmel, ebben az esetben is ugyanúgy vétünk a törvény ellen, mintha olyan korongra irtunk volna, aminek a közelében soha nem járt is járt az Artisjus hologramja. Ha tehát netről letöltött zenei file-okat, filmeket irunk ki egy lemezre, vagy tévéből, rádióból veszünk fel anyagot, ugyanúgy az érvényben lévő jogszabályok alapján dől el,hogy legális vagy illegális, amit tettünk. A jogdij megfizetése az importőrt terheli,de ezt végül beépiti a termék árába, igy valójában a kereskedelmi láncolat legvégén álló kisember fizeti ki a jogdijat. Cserébe viszont nem kap semmit, hiszen ettől függetlenül csakis olyan anyagot rögzithet az adathordozón, ami nem sérti a (kiismerhetetlenül kusza) szerzői és szomszédos jogokat.
[Szerkesztve] -
TitiRii
senior tag
igen
adozni kell
na de ennyit?
75% ot?
ha ilyen szegények vagyunk, akkor miért kell nekünk ország imázs központ,teror háza, öröm koncert?
vagy mégse vagyunk? akkor enyire?
mire kell az államnak a pénzünk?
korházak,egéség ügy,közbiztonság,iskolák egyszoval közalakalmazottak fizetésére,és a létesitmények fentartására,a nyugdijak fizetésére,az utak épitésre,javítására,és az állam adoság fizetésére
ezzel szemben:
fizetünk tbt,cserébe sora zárják be a korházakat, az egéségügy romokban
a rendörség joformán alig csinál valamit,esete a belvárosban nem nagyon mernék a barátnömmel sétálni
a középületek romosak,lassan életveszélyesek
az utak sieralmasak,autopályák épülnek a mi pénzünkből amiket aztán csak drága pénzért használhatunk..(holott ut ado van a benzinben,és külön sulyadoként is)
a környezet védelem is messze alul marad a nyugatéhoz képest..
ezel szemben mindent elepnek lassan a hatalmas oriás reklámok és szorolap hegyek
szemét mindenütt
hatalmas terhet fizetünk és csak romlik és romlik a helyzet.. -
TitiRii
senior tag
válasz
GhanBuri Ghan #62 üzenetére
OK
Akkor én most a tömegben a morgás helyett felálok!
Tesék akinek sziv ügye áljon fel
elegem van abból hogy mindenki csak morog
ezt kéne azt kéne
de senki nem tesz semmit
csak ök,ök tömik zsebeiket szipolyozák a vérünket..
ELÉG!
Én elkezdem összeirni,mi az ami zavar,mindenek utána járni kérdezni.
Ha kell egyedül megyek ki tüntetni,
mit fogok elérni vele?
semmit ,jol körberöhög majd mindenki
de ha idöközben más is szivügyének veszi és nem csak morogni tud,és ö is felál akkor,és még többen állnak fel,akkor azok is velünk fognak tüntetni akik egyébként kiröhögtek volna..
Aki tényleg akar valamit,az föláll,aki meg tipikus balga méla magyar az csak tovább morog rajta de ugyse tesz ellen semmit.. -
GhanBuri Ghan
őstag
De ha elhuzol, akkor tovabb szivatjak az ittmaradtakat, egeszen addig, mig marad valaki, akit pumpolni lehet (es utana elhuznak kulfoldre a pumpolok is, viszik az osszeszedett penzuket egy masik orszagba, mert ez mar elhetetlen...)
Szerintem jol az orrukra kell koppintani, tiltakozni mindenhol, ha lesz osszefogas, akkor tiz even belul megtanulja a politikai ''elit'', hogy nem lehet mindent ellopni. Ha megse jon be, na akkor lehet menni kulfoldre. -
tibibi
őstag
-
TitiRii
senior tag
a fizetésed nagy % át kézhez se kapod(anyukám pl mindössze 48% kapja készhez a többi lemegy adoba!! több mint a fele!!!)
ennek az öszegnek jo esetben a 25%(vagy több mert ügye a benzinben magasabb az ado)
tehát ha ugy tetszik a fizetése 25% az amit ténylegesen el tud költeni(persze kajára,számlákra,és stb..)
félelmetes!!
az amcsik meg 10%os adoért már höbörögnek.. mi akkor a 75% adonkal mit szoljunk?
és mit kapunk cserébe?
szar utakat,ramaty egéségügyet,rosz közbiztonságot,alacsony nyugdijat,kevés ösztöndijat, és sorolhatnám... -
Enemy
aktív tag
Ez a zseton befolyik megint valaki kezébe zsebébe és jóljárnak néhányan.... Én fontolom lelépek itt szivatják az embert ... Lakáshitel.. Külöbbözö adók... A múl évbe kb 900 e ft fizettem az adóhiv.nek kb 30e ft kötelező bizt.. 6000 ft adózok az önkormányzatnak.. és kb 150 e ft ért vásároltam benzint.melyből kb 75 e ft volt az adó..... mennyit kell mit képzel ez a k.kormány mit lehet még megtenni ezekkel az emberekkel.....
nem csinálok belöle politikai kérdést.. De rossz itt élni... ez biztos.... -
TitiRii
senior tag
akinek épp esze van az nyelveket tanul és elhuz innen mig nem késő,
itt egyszerüen lehetetlen (lesz) az élet....
[Szerkesztve] -
Jester.c
aktív tag
Én azt nem értem, hogy ha én egy cd-r -re, (amin van ugyebár ilyen jogdíj) felírok valami netről töltött muzsikát, akkor az miért illegális? Fizettem rá jogdíjat, nem?
Arról nem mesélve, ha én olyat írok a cd-re, ami nem sért senkit jogilag, arra is fizetek?
A végén jogdíjat kell fizetnem azér is, ha a közelbe egy disco-ba megy a zene és én azt otthon hallom, mer' nem vettem belépőjegyet
Tök röhely... -
rdi
veterán
válasz
parandroid #51 üzenetére
IGEN,IGEN IGEN !
És vessenek ki reprográfiai díjat a yukas kotonokra isŐk is ezért jöttek a világra!
-
-
rdi
veterán
válasz
GhanBuri Ghan #46 üzenetére
Off: A képviselőre hatni kell. Ennek sikféle módja van, a levéltől kezdve a gyűlés, az aláírásgyűjtés, stb.
On: Nem a jogvédelemmel van gond, az csak legyen, hiszen a zeneszerző és előadóművész jogait is képviselni kell valakinek, mivel a művészek abból élnek, amit mi (különféle módon) megveszünk. Tehát a jogvédelem jogos. A különböző szervezetek működése és átláthatósága stb. a probléma. Itt bizony lenne feladata a kormánynak, legalább is az általános törvények szintjén... -
GhanBuri Ghan
őstag
Hm. Nem igazan ertem, hogy miert allami szervezetek terjesztenek be ilyen dolgot, meg ha valami lemezkiadokhoz hasonlo ''jogvedo'' tolvajbanda lenne, akkor csak-csak megertenem, hogy meg tobbet akarnak munka nelkul keresni, de igy...
Egyebkent ezek a beterjesztesek altalaban szondazasok, hogy mennyire lehet pofatlan az aktualis kormany, ha nincs nagy tiltakozas, akkor siman bevezetik. Es sajnos nincs hagyomanya az allampolgari erdekervenyesitesnek, a megvalasztott ''kepviseloink'' is csak a partjukat kepviselik, ez sok esetben annak felel meg, mintha birosagon az ugyesz altal kijelolt vedonk lenne... Megoldas: minel tobbet kell balhezni, beadvanyokkal zaklatni a kepviselot, elobb-utobb csak megertik, hogy nem birka a tomeg, vagy ha igen, akkor meg etetni kell nyiras elott -
Nowhereman
őstag
Szerintem ilyen elven legegyszerűbb lenne, ha az emberek érzékszerveire vetnének ki adót. Hiszen a szemeddel látod a füleddel hallod a marhanagy terméket.
-
klepto
addikt
Az a baj, hogy ezek most 4 évig emelik az adókat, szipolyoznak bennünket, aztán 4 évig ismét fidesz, ők megint osztogatnak, aztán 4 év megint mszp a maga adóemelésével, stb. És így tovább, míg ki nem halnak a mai politikusok. Ez volt eddig is: lásd Horn, Orbán, Medgyesi, Orbán, stb... Ez a baj, hogy csak ketten vannak, és ezt már lezsírozták előre egymás között min. 20 évre...
-
Club
őstag
Ez azért nem egészen így van.
Itthon veri mindeki a nyálát, ha Aranyalbum lesz valamiból.
Tájékoztatásul közlöm:
Ha jól tudom, itthon az aranyalbum a 25000 példány.
Oakenfold: Bunka
Eladott példányszám:800 000DB!
Ok, hogy Anglia, meg stb stb.
De miért van az, hogy magyar előadókat pl külföldre abszolút nem prezentálnak?
Na jó, nem ilyen Vétek, meg ilyen hasonló szutykok, hanem pl Underground műfajból?
[Szerkesztve] -
rdi
veterán
Akkor most ez a ''szövetség'' kis aknamunkája ? Na fasza. Ujabb pénzkereseti lehetőség a munkakerülőknek. Én javasolom, hogy hozzul létre a képernyőnézők szövetségét és javasoljuk a kormánynak, hogy hozzon képernyő használati díjat. Egy részét tegye el a többit rösztli ide nekünk, majd mi jól elosztjuk!!
Hát remélem, hogy beint nekik a kormány.
Off: a magyarországi árakról azért nem a kormány(ok) tehet(nek), hanem azok a kereskedők, akik a kikötői 20 ! forintos írható cd-ből 100 forintost varázsolnak!!! -
WuDu
tag
Visszatérve az eredeti témához:
Ha bevezetik ezt is, akkor tuti, hogy megcsinálom, hogy negyedéves bontásban elküldöm nekik a számlát, hogy 16000 oldalból 15600 oldal egyéni szellemi termék volt ezért kérem a jogdíjat a számlámra folyósitani -
tildy
nagyúr
Kezdtünk offok lenni, ezért indítottam egy új topicot ezzel kapcsolatban:
Bővebben: link -
Perjel
tag
Ne gondoljátok hogy máshol nincs/nem lesz ilyen...
Én nem tudnék máshol élni, sajna... Nem is annyira valami nagy hazaszeretetből, csak nem bologulnék kint
-
ptiboy
senior tag
új zéland se rosz hely!
amit én kinéztem az chicago(csak a Bundy miatt
)
-
Club
őstag
''A befolyt bevétel a Magyar Reprográfiai Szövetséghez kerül, amely annak egy részét általunk nem ismert és nem nyilvános módon átadja más jogkezelő szervezeteknek, akik általunk nem ismert és nem nyilvános módon felosztják az alkotók között''
Na erre mondom én, hogy mocskos gerinctelen férgek!
A cd másolást én sem értem, mivel ha szeretsz egy előadót, akkor annak vedd meg a cd-jét!
Persze előfordul, és ugyan miért is ne 80%-ban, hogy amit Tildy is említett, nagyrészük nem található meg ebben az országban.
Hát akkor a mahasznak is csak annyi hogy:**********
[Szerkesztve] -
tildy
nagyúr
Most nézem, változott némileg a pontozási rendszer:
Bővebben: link
Töltsd ki, nézd meg hány pontod van....
itt egy másik oldal is:
Bővebben: link
Jahm és Új-Zéland nem ausztrália része, + iszonyat gyönyörűGondolj csak a Gyűrűk urában látott tájakra!
-
tildy
nagyúr
Itt az az oldal, legalábbis úgy emlékszem ez volt az, ahol olvastunk róla:
Bővebben: link -
tildy
nagyúr
Én már elkezdtema húzást.
Majd még visszajövök diplomázni, aztán irány megint külföld.
mod: én új zélandot néztem ki.Van egy oldaluk, a bevándorlási hivatal oldala.Pontokat kapsz pl. suliért, stb. 20on valahány fölött kérheted az állampolgárságot...
[Szerkesztve] -
gerlaip
addikt
Igen. Elvileg az lenne a feladat, hogy pl a Nemzeti Kulturális Ökörség, meg a többi okosság szem előtt tartsa a pénzhajhászás mellett azt is, hogy lehetőség legyen arra, hogy minél többen értsenek az informatikához, legalább minimálisan. Nem olyan régen olvastam egy cikket talán az Indexen, hogy minimum 2-3 éves lemaradásban vagyunk. (szvsz több is az annál) Így aztán fogunk fejlődni...
-
gerlaip
addikt
Pedig talán nem az országgal van a baj... Én 23 vagyok, de nem akarok lelépni. Csak az a szívás, hogy a gépem elviszi a gatyám, és már azért is adózni kell, ha nyomtatni akarok valamit, aminek a megjelenését nem is támogatták az adómból. Én csak ezt nem értem...
[Szerkesztve] -
b.bone
senior tag
egyre jobban érzem úgy hogy itt kéne hagyni ezt a tetves országot.
mit fognak még kitalálni? szerintem így is elég magasak az adók cserébe szinte semmit nem kapunk.
csak azt nem tudom ,hogy csinálhatják-e ezt a végtelenségig vagy egyszer lessz elég kurázsi az emberekben és fellázadnak/tüntetnek? bár gyanítom nem lenne szép vége... -
faster
nagyúr
Sajnos hasonló díj van az írható CD-en (a ''hang'' CD-en kicsit magasabb a díj, szerintem tiszta hülyék), DVD-en, sajnos ez csak egy újabb termék a sorban. Nem baj, májustól 100-as csomagokban hozom át Szlovákiából az írható DVD-ket, és mivel ott tankolok, az út ingyen lesz. Az is lehet, hogy nyomtatót és patront is ott fogok venni.
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
Jól van fogadják el, de ezek után majd akkor tök legálisan másolgathatok minden jogvédett könyvet?
-
nap
addikt
Lassan a wc papirra is jogdijat kell fizetni, a metamorf cikkek utan, melyek a honi sajto egy magasabb szintjere emelkednek.
-
Milyen vezetésnek? Ne keverd már ide a politikát! A fénymásolós jogdíjakat pl. a fideszkormány idején vezették be.
Mindegyik kormány egyformán a tőkeerős lobbicsoportok seggét nyalja. Azon kéne elgondolkodni, hogy nem alkotmányellenes-e egy ilyen törvény? Ugyanis prekoncepción alpul: biztos lopni fogsz...
Ennyi erővel mindenkit, aki egy kést vásárol, automatikusan börtönbe lehetne zárni mondjuk 2 hónapra, mert volt már olyan, hogy valakit késsel öltek meg. Tehát mindenki ölni fog, aki kést vesz... -
gerlaip
addikt
Megszokhattuk már. A mostani vezetésnek ez volt mindig is a stílusa.
-
_Volkovy_
nagyúr
én már csak azt várom hogy az újszülöttek fülére is tegyenek matricát:elvégre nem azzal hallgatják a másolt zenét?
-
gromble_ziz
aktív tag
válasz
gromble_ziz #2 üzenetére
vagy elmegyek jogásznak
-
gromble_ziz
aktív tag
nem vagyok egy meghalni akaró típus, de komolyan mondom öröm lesz meghallni ...
-
Enemy
aktív tag
''''Jogdíj fizetési kötelezettség a nyomtatók után is?
Amennyiben a Kormány elfogadja az a reprográfiára szolgáló eszközök körének meghatározásáról szóló kormányrendelet módosítását, akkor a közeljövőtől kezdve minden nyomtatókészülék (printer) árába beépül – az EU-gyakorlattal ellentétesen – a reprográfiai díj.
Az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum), valamint az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), a Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) sajnálattal vették tudomásul, hogy az Igazságügyi Minisztérium, a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma olyan kezdeményezést terjesztett a Kormány elé, amely értelmében a nyomtatókra is kiterjesztik a reprográfiai díjfizetés kötelezettségét.
A fenti szervezetek e lépést jogilag aggályosnak, az Információs Társadalom építésére nézve hátrányosnak, a Kormányprogrammal és a Kormány által elfogadott Magyar Információs Társadalom Stratégiával ellentétesnek, az Európai Unió országaiban is erősen vitatottnak és a magyar lakosság számára újabb pénzügyi tehernek látják.
Az informatikai szervezetek – lehetőségeikhez képest – mindent megpróbáltak tenni azért, hogy az előterjesztésből kerüljenek ki a nyomtatók, de tevékenységüket nem koronázta mindenki számára elfogadható megoldás.
Mindez gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben a Kormány elfogadja az Előterjesztés a reprográfiára szolgáló eszközök körének meghatározásáról szóló 158/2000. (IX. 13.) Korm. rendelet módosításáról szóló anyagot, akkor
a közeljövőtől kezdve minden nyomtatókészülék (printer) árába beépül – az EU-gyakorlattal ellentétesen – a reprográfiai díj.
Ezen díjat a Magyar Reprográfiai Szövetség állapítja meg és az NKÖM miniszterének jóváhagyása és az érintettek véleményezése (de nem vétója vagy ellenvéleményének elfogadása) mellett.
Ezen összegre áfa is terhelődik.
A befolyt bevétel a Magyar Reprográfiai Szövetséghez kerül, amely annak egy részét általunk nem ismert és nem nyilvános módon átadja más jogkezelő szervezeteknek, akik általunk nem ismert és nem nyilvános módon felosztják az alkotók között.
A három informatikai szervezet számításai szerint ezen összeg elérheti akár a 2,4 milliárd forintot, s ennek 75 %-át bizonyosan a lakosság fizeti meg, mint a legnagyobb fogyasztói kör.
Az Inforum, az IVSZ és a MATISZ ezt a terhet azért is különösen hátrányosnak és feleslegesnek látják, mert a leggyakoribb indok – mely szerint a jogsértések az Internetről letöltött tartalom nyomtatásából erednek – indokolatlan lenne, ha Magyarország és a díjjogosultak lépéseket tennének a digitális jogkezelés eszközeinek bevezetésére, amint azt az EICTA (az EU informatikai szervezetek szövetsége) is ajánlja.
Ezért az Informatikai Érdekegyeztető Fórum, valamint az Informatikai Vállalkozások Szövetsége, és a Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) azt kéri a döntéshozóktól, hogy álljanak el a reprográfiai díj nyomtatókra történő kiterjesztésétől és az érintettek cégek és szervezetek bevonásával kezdjenek tárgyalásokat a digitális jogkezelés hazai bevezetéséhez és a Nemzeti Digitális Adattár fejlesztéséhez történő hozzájárulásuk módjáról, amely a szerzők és a felhasználók közös érdekeltségét is megvalósítja.
A három informatikai szervezet indoka:
1.) A szerzői jogi törvény 21.§ (1) bekezdése a reprográfiai díj jogalapjának a fénymásolással, vagy más hasonló módon történő többszörözést tekinti. A nyomtatók semmiképpen nem szolgálhatnak „hasonló módon” történő többszörözésre, így a nyomtatók esetében nem lehet ezt a rendelkezést kiterjesztően értelmezni. A nyomtató ugyanis önmagában nem képes többszörözésre, csak számítógépen keresztül, míg a fénymásolók és egyéb sokszorosító berendezések igen: önmagukban is képesek a sokszorozásra. Tehát a nyomtatók nem tartoznak a reprográfiai eszközök körébe. A nyomtatónak nem az a feladata, hogy meglévő művet (könyv, kotta, újság, etc.) sokszorosítson, mint azt a Szjt feltételül szabja, hiszen ez fizikailag lehetetlen.
2.) A jogsértésre vélelmezett körbe a törvény szövege alapján legfeljebb a multifunkcionális készülékek kerülhetnének, amelyek önmagukban is képesek sokszorosításra (copy funkció). Az előterjesztők ezzel szemben minden nyomtatót (még a számlanyomtatót is) irodalmi művek többszörözésre alkalmasnak tekintenek.
3.) A törvény 21.§ (2) bekezdése ad felhatalmazást arra, hogy külön jogszabály felsorolja azon készüléket, amelyek reprográfiára szolgálnak. Ez a felhatalmazás azonban nem arra vonatkozik, hogy reprográfiára szolgáló készülékké minősítsen bármely a reprográfiai műveletre alkalmas vagy alkalmatlan eszközt. A Tervezet pedig a nyomtatók esetében éppen ezt teszi. Ez a kiterjesztő értelmezés tehát a törvényi felhatalmazással ellentétes, és ezért jogellenes. Az előterjesztők értelmezése alapján akár az összes fényképező (MMS-képes mobiltelefon) és videó eszközre is kiterjeszthető a reprográfiai díj, a ceruzára, papírra, tollra, stb.
4.) A nyomtatók reprográfiai díjjal való terhelése felett vita van az EU országokban, s nem az EU országok többségében bevett gyakorlatról van szó. Ezért nem értjük, hogy a gazdaságilag nem előnyös helyzetű Magyarországnak miért kell egy olyan lépéseket tennie, amelyben még az EU-ban sincs konszenzus? Az előterjesztők az EU-jogharmonizációra való hivatkozással sürgetik a nyomtatókra kivetni a reprográfiai díjat. Felmérésünk szerint nyomtató után nincs reprográfiai díjfizetés az EU tagállamaiban. Mindössze 4 országban kell fizetni a multifunkciós gépek értékesítése után: Ausztriában, Belgiumban, Németországban, Spanyolországban. A többi tagállamban nem. Emellett Írországban, az Egyesült Királyságban és Luxemburgban nincs reprográfiai díj sem, pedig ezek is EU tagállamok.
5.) Az EU tagországok kormányai – mint azt a sajtóból ismerhetjük – mindent elkövetnek, hogy a lakosság és a vállalkozások számára hátrányos intézkedéseket minél később vezessék be. Az EU tagországok kormányainak célja országaik versenyképességének fokozása. Kinek áll érdekében Magyarországon, hogy az EU jogharmonizációra hivatkozva több százmillió, vagy akár 2 milliárd forint új költséget terheljen a fogyasztókra és a vállalkozókra?
6.) Az informatikai szervezetek felajánlották, hogy az információs technológiák adta lehetőségek kihasználásával – digitális jogkezelés (digital rights managament) – a szerzők és a felhasználók közvetlen elektronikus (Internet kapcsolatán) kapcsolatán, a közös érdekeltségén keresztül valósuljon meg a szerzői művek felhasználása, nem pedig a tényleges használattal semmiféle összefüggésben nem lévő (adó módjára behajtható) nyomtatók után fizetendő díjak megállapításával.
''
Hologrammos cd után szabadon.. Élni szabad??
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Revolut
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékes FEJhallgatók
- 3D nyomtatás
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Hálózati / IP kamera
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Otthoni időjárás-állomás
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- AKCIÓ - 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged