- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat számít
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vékonyabb házba rejti a Galaxy A17 5G az Exynost
- Macrodroid
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Leonica #1121 üzenetére
sin^2(x+y)-cos^2(x-y)=1
A sin^2(akármi) mindig legfeljebb 1, a cos^2(akármi) pedig mindig legalább 0, vagyis a különbségük legfeljebb 1 lehet (ami épp a jobb oldal). Egyenlőség csak úgy lehet, ha
sin^2(x+y) = 1 és cos^2(x-y) = 0
Innen
x + y = PI/2 + k * PI
x - y = PI/2 + m * PIKivonva egymásből ezeket, és kettővel osztva, x kiesik: y = (k-m)*PI
Összeadva és 2-vel osztva pedig y esik ki: x = PI + (k+m)*PI = (k+m+1)*PIVagyis csak akkor van egyenlőség, ha x és y is PI többszöröse, és a két szorzó közül az egyik páros, a másik páratlan (hiszen a két szorzó összege 2k+1, ami páratlan).
-
cocka
veterán
válasz
Leonica #1123 üzenetére
Leábrázoltam maple-ben, hát több helyen is olyan, mintha érintené, de nem tudom belőni, hogy most akkor csak közelít a függvény az 1-hez vagy tényleg felveszi adott x;y értékeknél az 1-et.
Szép kis 3D-s ábra.
Nem, sin és cos van a négyzeten, nem az összeg:S
Akkor figyeld csak meg hogy nem az összeget emeltem négyzetre.
Ez van odaírva: (sin(kutyafüle))^2 ez = sin^2(kutyafülével)
Ha az összeget emeltem volna négyzetre, akkor: sin(kutyafüle^2) Nagyon nem mindegy.
Amúgy meg behelyettesítettem az 1 helyére hogy sin négyzet akármi + cos négyzet akármi és kijött 2 egyenlet:
-cos^2(x-y) = cos^2(x+y) ez max. akkor lehetséges, ha a cos (x-y) = 0, de az meg csak akkor 0, ha x-y = +/- Pi/2 + k*Pi illetve x+y=+/- Pi/2 + l*Pi
Hogy aztán ebből mit sakkozol ki, meg a periódus hogy változik azt már nem tudom.
Esetleg összeadva a két egyenletet kapod a továbbiakat:(1) 2*x = Pi + k*Pi x= Pi/2+k*Pi/2 y=
(2) 2*x = -Pi + k*Pi x=-Pi/2 + l*Pi/2 y= kijön, ha visszahelyettesítedHa addíciós tételekkel behelyettesítgetsz meg összeadogatod és vonogatod a cuccokat akkor ezt kapod:
(sin(x))^2*(cos(y))^2+(cos(x))^2*(sin(y))^2-(cos(x))^2*(cos(y))^2-(sin(x))^2*(sin(y))^2
Na de most akkor mi van? Szerintem ebből semmi jó nem sül ki, csak bonyolultabb lesz.
Egyáltalán hogy lehet úgy kétismeretlenes trigonometrikus egyenletet feladni, hogy nincs hozzá másik egyenlet?
Esetleg még úgy tudnám elképzelni, hogy: (sin(x+y)-cos(x-y))*(sin(x+y)+cos(x-y))
De hát kombinálni kell nem tudom most ezt így. Mi a feladat szövege?
-
cocka
veterán
válasz
Leonica #1121 üzenetére
De miféle egyenlet ez?
Először is tuti, hogy nem diofantoszi, mert a sin és cos függvények jó eséllyel nem adnak eredményül egész számokat max. : -1,0,1 de ekkora mákod nyilván nem lehet.
Másrészt, ha nem diofantoszi és van benne 2 db ismeretlen, akkor hol a másik egyenlet?
Azonkívül a felírásod nem egyértelmű.
(sin(x+y))^2-(cos(x-y))^2 Így gondoltad? Ennek mondjuk több értelmét látom, meg ezt csak egyféleképpen lehet érteni.
Na majd írok valami okosságot ezügyben. Milyen tárgyból van ez?
Új hozzászólás Aktív témák
- Napelem
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Formula-1
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Windows 11
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- További aktív témák...
- 3D bérnyomtatás egyszerűen és korrekt áron
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus B360M i7 9700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650 XT 8GB ZALMAN N4 600W
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- HP 14 Elitebook 1040 G9 FHD+ IPS i5-1245U 10mag 16GB 512GB 5G Modem Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest